Parliment elekszyns 2015
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Re: Parliment elekszyns 2015
Wait, what now? Socjalizm to utrzymywanie patologii w ZUSie? Co? Gdzie to wyczytaliście? W Kapitale Marksa?
O, Hal napisał posta. Dobrze.
O, Hal napisał posta. Dobrze.
#sgk 4 life.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Rzuff, Hal - jesli nalezy podnosic podatki celem utrzymywania nierentownych zakladow "zeby ludzie mieli prace", badz zasypywac nieefektywne zarzadzanie wszelkimi ZUSami i NFZami to jest to robione wlasnie celem ograniczenia roznic spolecznych i jest to myslenie socjalistyczne. Sorry.
Hal - chciagowska szkola chyba nie byla za podaza pieniadza bez pokrycia? Moze mi sie cos myli, ale tutaj myslenie bylo jak austriackiej chyba - parytet. No i Korwin to jednak austriacy, bo jest bardziej radykalny.
Hal - chciagowska szkola chyba nie byla za podaza pieniadza bez pokrycia? Moze mi sie cos myli, ale tutaj myslenie bylo jak austriackiej chyba - parytet. No i Korwin to jednak austriacy, bo jest bardziej radykalny.
-
- sraczkowaty
Stosując korwinistyczną definicję to pewnie, że PO jest partią socjalistyczną. Tylko, że stosując tę definicję to socjalizm panuje na całym świecie, może poza Somalią, bo w USA, zwłaszcza po wprowadzeniu Obamacare też.
Ale PO nie kwestionuje zasad konkurencji rynkowej, nie dąży do nacjonalizacji, a raczej wręcz przeciwnie, nawet socjal daje dość niechętnie (vide walka rodziców niepełnosprawnych dzieci o większe świadczenia), no nie jest to socjalizm, może dałoby się to podciągnąć pod jakąś Trzecią Drogę, ale też nie za bardzo.
Miałbym problem z przypisaniem PO jakiejkolwiek ideologii
Ale PO nie kwestionuje zasad konkurencji rynkowej, nie dąży do nacjonalizacji, a raczej wręcz przeciwnie, nawet socjal daje dość niechętnie (vide walka rodziców niepełnosprawnych dzieci o większe świadczenia), no nie jest to socjalizm, może dałoby się to podciągnąć pod jakąś Trzecią Drogę, ale też nie za bardzo.
Najprędzej to "robimy w tym kierunku, w którym wieje wiatr polityczny". Oni są po prostu plastyczni...grel3gargamel pisze:
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Raczej, w którym wieją sondażeThimGrim pisze: Najprędzej to "robimy w tym kierunku, w którym wieje wiatr polityczny". Oni są po prostu plastyczni...
Rozważania które partie są socjalistyczne, a które nie się moim zdaniem mija trochę z celem, bo w polskich realiach socjaliści jak przejmują władzę to obniżają podatki (Miller, Kaczor), a liberałowie podwyższają
Z mojego punktu widzenia znacznie ważniejszy jest podział na euroentuzjastów/euroutopistów i eurosceptyków/eurorealistów.
Z mojego punktu widzenia znacznie ważniejszy jest podział na euroentuzjastów/euroutopistów i eurosceptyków/eurorealistów.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
W bardzo dużym uproszczeniu, "socjalistyczność" kraju można zmierzyć odsetkiem wydatków państwa w stosunku do GDP. Jeśli państwo wydaje więcej, znaczy, że więcej zabiera.
https://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending
W gruncie rzeczy należałoby do tego dodać to, ile dodatkowego długu rząd zaciąga, oraz to, jak bardzo skuteczny jest rząd w swoim działaniu, ale z perspektywy domowego budżetu najważniejszy jest ten ubytek.
Poza tym Hal całkiem nieźle to wszystko uchwycił.
Ja generalnie wolałbym, żeby państwo zabierało coraz mniej i równocześnie mniej dawało w formie zasiłków, ulg itp. Prawdopodobnie wersja ultra-Korwinistyczna nie jest najlepsza, bo większość ludzi sami ze sobą sobie nie poradzą, więc lepiej nie wkurwiać większości, bo zaraz się skrzyknie i zacznie obalać albo wybierze ultra-socjalistów w następnych wyborach.
https://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending
W gruncie rzeczy należałoby do tego dodać to, ile dodatkowego długu rząd zaciąga, oraz to, jak bardzo skuteczny jest rząd w swoim działaniu, ale z perspektywy domowego budżetu najważniejszy jest ten ubytek.
Poza tym Hal całkiem nieźle to wszystko uchwycił.
Ja generalnie wolałbym, żeby państwo zabierało coraz mniej i równocześnie mniej dawało w formie zasiłków, ulg itp. Prawdopodobnie wersja ultra-Korwinistyczna nie jest najlepsza, bo większość ludzi sami ze sobą sobie nie poradzą, więc lepiej nie wkurwiać większości, bo zaraz się skrzyknie i zacznie obalać albo wybierze ultra-socjalistów w następnych wyborach.
- Razorblade
- Mr. Kroper
No a ja sie nie zgodze. Jesli jedynym "problemem" w systemie panstwowym jest roznica w podatkach, a nie trzymanie nierentownych zakladow, zasypywanie niereformowanych struktur przynoszacych gigantyczne straty i goniace do upadku, ustalanie swiadczeniowosci i ulg podatkowych na podstawie dochodow (co jest bardziej socjalistyczne: dostaniesz becikowe jesli nie zarabiasz wiecej niz np. 20k rocznie; czy: dostajesz becikowe jesli urodzi Ci sie dziecko).
Bo widzicie. Roznice w skalach podatkowych moga tez wynikac z wydatkow niesocjalnych a "obowiazkowych" dla kraju (armia, sluzby silowe) i wtedy nawet jesli to nie czsty liberalizm, to jest do niego duzo blizej niz obecna PL z np podatkiem liniowym 18%, ale utrzymanymi patologiami. Nie sadzicie?
Bo widzicie. Roznice w skalach podatkowych moga tez wynikac z wydatkow niesocjalnych a "obowiazkowych" dla kraju (armia, sluzby silowe) i wtedy nawet jesli to nie czsty liberalizm, to jest do niego duzo blizej niz obecna PL z np podatkiem liniowym 18%, ale utrzymanymi patologiami. Nie sadzicie?
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Fun fact: wszelkiej maści muzea, teatry itp. Funkcjonują właśnie dzięki rozmaitym dotacjom, czy innym darowiznom.Razorblade pisze: No nie, nie bardzo Halu. Charakterystyczna cecha to przede wszystkim wszelkiego rodzaju doplaty, zasilki, utrzymywanie nierentownych zakladow (zeby sie lud nie burzyl), utrzymywanie patologii w systemach "egzystencjalnych" (ZUSy, NFZty itd) i wiele innych pierdol.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Razorblade
- Mr. Kroper
No can do Sherlock!
Coś cienko z tym socjalizmem w Polsce, bo jedzenia na kartki nie ma i w ogóle coś więcej niż ocet jest na półkach sklepowych. I hiper/super-marketowych.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Wystarczy definicja zdroworozsądkowa aby to stwierdzić.grel3gargamel pisze:Stosując korwinistyczną definicję to pewnie, że PO jest partią socjalistyczną.
O tym, to pisał Friedman już 40 lat temu, a nawet podawał wiele przykładów.grel3gargamel pisze:Tylko, że stosując tę definicję to socjalizm panuje na całym świecie, może poza Somalią, bo w USA, zwłaszcza po wprowadzeniu Obamacare też.
Socjalizm ewoluuje. Friedman pokazał to w "Wolnym wyborze" przedstawiając postulaty amerykańskiej partii socjalistycznej zebrane w ich programie z lat 30 i porównując ze stanem faktycznym istniejącym w USA w latach 70-tych. Okazało się, że zdecydowana większość programu socjalistów została wprowadzona w życie. Wydawać by się zatem mogło, że środowiska lewicowe powinny być usatysfakcjonowane? Oczywiście, że nie. Mając już swoją gospodarkę socjalistyczną - no bo przecież ich postulaty zostały wdrożone - teraz za jej niepowodzenia, porażki, wysokie bezrobocie i niski wzrost gospodarczy winią urojony neoliberalizm, choć w rzeczywistości przyczyną złego stanu rzeczy jest przecież "postsocjalizm"grel3gargamel pisze:Ale PO nie kwestionuje zasad konkurencji rynkowej, nie dąży do nacjonalizacji, a raczej wręcz przeciwnie, nawet socjal daje dość niechętnie (vide walka rodziców niepełnosprawnych dzieci o większe świadczenia), no nie jest to socjalizm,
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
- Razorblade
- Mr. Kroper
Rozumiem ze dla Ciebie to jest definicja socjalizmu? Powiedz to Chinczykom.ThimGrim pisze:Coś cienko z tym socjalizmem w Polsce, bo jedzenia na kartki nie ma i w ogóle coś więcej niż ocet jest na półkach sklepowych. I hiper/super-marketowych.
Seriously? To nie ja uważam, że w ubiegłym wieku mieliśmy socjalizm i teraz też mamy.Razorblade pisze:Rozumiem ze dla Ciebie to jest definicja socjalizmu? Powiedz to Chinczykom.ThimGrim pisze:Coś cienko z tym socjalizmem w Polsce, bo jedzenia na kartki nie ma i w ogóle coś więcej niż ocet jest na półkach sklepowych. I hiper/super-marketowych.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
Ja tez nie.
Kwestionariusz, który powie wam na kogo (konkretnie) macie głosować (wiadomo, Korwin):
http://mamprawowiedziec.pl/strona/parl2015-porownywarka
Poprawne rozwiązanie (Korwin, rzecz jasna) zajmuje kupę czasu więc ostrzegam.
http://mamprawowiedziec.pl/strona/parl2015-porownywarka
Poprawne rozwiązanie (Korwin, rzecz jasna) zajmuje kupę czasu więc ostrzegam.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Faktycznie obszerne i ciekawe, ale i tak nie uciekli od zawężonego spektrum odpowiedzi.
A gdyby FŚGK było partią? Jak by zagłosowało w tym kwestionariuszu? Wylosowałem 11 pytań, w których o dziwo (zupełnie przypadkiem!) znalazły się nawet omawiane ostatnio tu i ówdzie pytania.
https://docs.google.com/forms/d/1Yk4OFS ... =send_form
# Prawybory w partii FŚGK
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Wklepalem.ThimGrim pisze:A gdyby FŚGK było partią? Jak by zagłosowało w tym kwestionariuszu? Wylosowałem 11 pytań, w których o dziwo (zupełnie przypadkiem!) znalazły się nawet omawiane ostatnio tu i ówdzie pytania.
Cos czuje, ze partia zostanie rozerwana wewnetrznie jeszcze przed wyborami
Kraśko: "Jedna z Pań zostanie po wyborach premierem" - rzeczywiście nie wiem po co inne partie w ogóle startują
ps. ok,przy powtórzeniu pytania na początku dodał "zapewne". brawo
ps. ok,przy powtórzeniu pytania na początku dodał "zapewne". brawo
Właśnie, oni w ogóle nic się nie nauczyli prowadzić takiego szoł. Rozumiem ogólne wprowadzenie w temat przed zadaniem pytania, ale po co to wprowadzenie dwa razy powtarzać skoro za każdym razem brzmi inaczej, a na początku pieprzą o tym, że zadają identyczne pytania. Same pytania zresztą też się czasami różnią. Niech czytają z kartki! Najgorsza z tego zestawu jest Pochanke.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Łooo, ale Kopacz zjebała! Ten tekst, że oni tam przeklinali n taśmach, bo są przecież zwykłymi polakami (mniej więcej to powiedziała ofc) będą jej wypominać najbliższe kilka lat.
Szydle tez sie zabawnie pomylilo - "dzieki dobrej polityce gospodarczej udalo sie przejsc przez kryzys"
Podziwiam, że próbowałeśboncek pisze:Dobra, wyłączyłem bo tego nie da się słuchać.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
boncek pisze:Dobra, wyłączyłem bo tego nie da się słuchać.
Dobry ten kwestionariusz. Niepokojące jest tylko, że na górze listy sami przyjaciele Rycha Swetru. Ale znalazłem swojego Korwinusia.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
-
- sraczkowaty
Żenujące to było
Ja zapobiegliwie nie oglądałem:-)
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Ja też nie. Wybory parlamentarne, zgłosiło się 7 czy 8 komitetów, a tu jakaś chora debata na dwa głosy. O ile pamiętam do systemu dwupartyjnego jeszcze nam daleko.snt pisze:Ja zapobiegliwie nie oglądałem:-)
-
- sraczkowaty
to nie debata!!!SithFrog pisze:
Ja też nie. Wybory parlamentarne, zgłosiło się 7 czy 8 komitetów, a tu jakaś chora debata na dwa głosy.
http://www4.rp.pl/Wybory-parlamentarne- ... dycja.html
O kurwa, genialnegrel3gargamel pisze:to nie debata!!!SithFrog pisze:
Ja też nie. Wybory parlamentarne, zgłosiło się 7 czy 8 komitetów, a tu jakaś chora debata na dwa głosy.
http://www4.rp.pl/Wybory-parlamentarne- ... dycja.html
Ta audycja zawierała lokowanie produktu.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
fajne, ale nadal nic nie zmienia. Porownalem sobie ze swoim okregiem i najlepsza kandydatka miala 61%, najslabszy 48%. Oboje z POThimGrim pisze:http://mamprawowiedziec.pl/strona/parl2015-porownywarka
60% koles od Kukiza, 59% od Nowoczesnej, po 58% Korwin i Kukiz, 57% Nowoczesna i Korwin.
Mowilem ze jestem zjebany z pogladami?
to bylo dzis? Ufffgrel3gargamel pisze:Żenujące to było
Argument, który zabija każdy inny argument. Głosuję na partię RAZEM. Obalili mit!
https://www.facebook.com/10000200267420 ... age_bubble
https://www.facebook.com/10000200267420 ... age_bubble
debata dla Szydło, ale ona nie musiała jej wygrać. PEK po prostu nie dokonała przełamania. A po debacie sztabowcy PiS znowu wygrali z Platformą - w Polskę poszedł jasny przekaz kto zwyciężył.
W tym czasie PEK w pociagu na spotkanie z wyborcami w Radomiu. O 22.30. Głupota.
W tym czasie PEK w pociagu na spotkanie z wyborcami w Radomiu. O 22.30. Głupota.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
http://www.dailymotion.com/video/x3a8d5 ... -2015_news
Wczorajszy Lis. Ok. 35 min Wipler do Lisa: "Za miesiąc zostanie Pan uchodźcą z tej telewizji".
Wczorajszy Lis. Ok. 35 min Wipler do Lisa: "Za miesiąc zostanie Pan uchodźcą z tej telewizji".
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Cały czas czekam na debatę z pierdolnieciem, jak tak gdzie Tusk pytal Kaczyńskiego o cene chleba czym zaserwowal nokaut. Na razie nuda
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Nie wiem czym się jarać, dla mnie Wipler to zwykły cham.snt pisze:http://www.dailymotion.com/video/x3a8d5 ... -2015_news
ostatnio ktoś wyciągał paragony, to już nikogo nie zaszokuje.LLothar pisze:Cały czas czekam na debatę z pierdolnieciem, jak tak gdzie Tusk pytal Kaczyńskiego o cene chleba czym zaserwowal nokaut. Na razie nuda
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
No nie wiem, to Petru pojechał do Wiplera tekstem pt. "damski bokser" - naprawdę odpowiedzialny i trzymający nerwy na wodzy politykHalaster pisze:Nie wiem czym się jarać, dla mnie Wipler to zwykły cham.snt pisze:http://www.dailymotion.com/video/x3a8d5 ... -2015_news
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Petru jest fajny i się nie czepiaj, on może A z tym damskim bokserem to nie wiem WTF.
Może chodziło o to, że guru Wiplera spoliczkował Boniego, który od razu jak prawdziwa baba wziął i się popłakał na oczach kamer, fejsa, prasy i kogo się tylko dało?
BTW. - ci z SB co zwerbowali Boniego, to chyba łatwą robotę mieli
BTW. - ci z SB co zwerbowali Boniego, to chyba łatwą robotę mieli
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
A to nie policjantka pałowała kopiącego Wiplera?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
ale on wtedy leżał przyciśnięty twarzą do asfaltu, trudno w takiej sytuacji twierdzić, że to akt damskiego bokseryzmu
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
To była zdaje się oficjalna wersja sprzed publikacji nagrań z monitoringuboncek pisze:Zanim leżał szarpał się z policjantką afaik.
No na nagraniach tez to przecież widać. Ona go chyba próbowała skuć, on się szarpał i go wtedy spacyfikowali.
Spacyfikowali go, bo się szarpał jak skuć go chciał facet, potem przybiegła babeczka, żeby pomóc w pacyfikacji.