Ameryka, USA etc

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Re: Ameryka, USA etc

Post autor: Razorblade »

O to to... Tutaj stoje po stronie rzuffia. Jesli Chiny to "przeciwnik" (debilne myslenie. Jasne, chca Tajwan, ale ma to wiecej sensu niz Trumpowe "chcenie" Kanady, Grenlandii czy Panamy) to akurat USA bedzie potrzebowalo pomocy Europy (glownie gospodarczej, czytaj odciecia handlu z Chinami) a nie odwrotnie. Tylko nadal to patrzenie ze Europa czy USA sa dla Chińczyków niesamowicie wazne jest takie... "europejskie". Nie zrezygnuja dobrowolnie, ale zapomnijmy blagam o tym jak im bardzo zależy bo jest to jeden z najwiekszych urban legends...

Sprzet Koreanski gowno nam da. W przypadku konfliktu po prostu do nas nie dotrze. A i sami Koreańczycy maja polske pewnie jeszcze bardziej w dupie niz USA.

Wysłane z mojego RMX3840 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik ... 489387.ece

Cyk! Maga na Grenlandi, a lewaki pieją, że fejk! /s
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

Jakby co ta kobita z ktora gadali mowila, ze siedziala sobie i powiedziala zeby poszla na gratisowe sniadanie. Jak zapytal dziennikarz kto tam bedzie, to ona ze Strump. ;)

(Duński pisany to praktycznie to samo co norweski, wiec wszystko rozumiem z napisow)
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

No jak to tak? A tyle było starań, robienia łaski, bezsensownych i bezprzetargowych zakupów uzbrojenia, elektrowni, czy działań wbrew interesowi Polski. To przecież niemożliwe i niesprawiedliwe, że wciąż jesteśmy dla hamburgerów krajem 2 kategorii: https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... Id,7892733
Dobrze, że Andrij Duda kończy kadencję, bo strach pomyśleć co chłop by jeszcze hamburgerom podpisał byle tylko jeszcze bardziej się podlizać.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Oho, widze ze srednio znajacy sie ale wymadrzajacy Kawecki robi furore.

Just to say, totalna bzdura: Polska nigdy nie kupiła takich ilości, nie ma problemu zeby te ilosci podwoic, wsrod krajow ktore maja takie same ograniczenia jest m.in Szwajcaria, Austria czy Portugalia i afair zamowienia do 1700 sztuk chyba tez nie sa w to zaliczane - choc tu moge sie mylic ..

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

ale tu nie chodzi, że my z tymi czipami nie wiemy co zrobić, tu o zasady chodzi :)

Nie kochają ani nie szanują jak na to zdaniem naszych dupolizów i tyłowłazów zasługujemy. Bo choć jesteśmy kraikiem średnim pod względem wielkości, liczby ludności i PKB, to w robieniu łaski hamburgejrom byliśmy przecież najlepsi. Za obietnicę (sic!) paciorków sprzedaliśmy całą wioskę i ludzi i plony na 2 pokolenia naprzód, a oni i tak bardziej kochają inne, większe i ważniejsze wioski. No przecież czy po to nasz wódz Duda Andrij tyle razy klękał i połykał nie tylko hamburgerom ale i tym z bliskiego od naszej wioski wschodu? Czy po to Andrij wyrzekł się pięknego, polskiego Andrzeja na rzecz tych z najbliższej od nas wioski na wschodzie? Czy po to szaman płaszczak kupił wszystko co kazali, nie tylko od nich ale i od tych z dalekiego od naszej wioski wschodu?
Wszystko to na darmo?

Ja przecież doskonale rozumiem, że znajomość realiów, geopolityki, szacunek dla własnego państwa i realizacja jego interesów to dla naszych politycznych miernot pojęcia nieznane, ale śmiać mi się i tak chce :D
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Śmiechy na bok, to pokazuje, że Amerykanie wiedzą o tym, jak prężnie u nas działa ruski wywiad i że ryzyko transferowania chipów przez nasz kraj do kacaplandu jest realne. Z tego samego powodu właśnie na liście jest Grecja, Portugalia i Szwajcaria, bo to przez te kraje ruskim najłatwiej było do tej pory omijać sankcje. Powinno to dać niektórym do myślenia.
Podobnie jest z tymi szlakami przerzutu migrantów. Można się oburzać na Niemców, że chcieli zamykać granicę, ale prawda jest taka, że nasza wschodnia granica była i jest dziurawa jak sito. To, że się ktoś kotłuje pod Białowieżą z żołnierzami jest niczym wobec regularnych szlaków przerzutowych na zachód, które niestety prowadzą też przez nasz kraj. Chciałbym wierzyć, że nasze służby próbują z tym walczyć, ale mam wątpliwości. Popisiorów stać może na postawienie płotu albo wykarczowanie lasu wzdłuż Bugu, ale coś czuję, że nikt się zbyt mocno nie przejmuje, że różnych śniadych inżynierów przewozi się naszymi autostradami do Rzeszy. Niektórzy pewnie się wręcz z tego cieszą.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

Crowley pisze: 16 stycznia 2025, o 17:09 Śmiechy na bok, to pokazuje, że Amerykanie wiedzą o tym, jak prężnie u nas działa ruski wywiad i że ryzyko transferowania chipów przez nasz kraj do kacaplandu jest realne.
Bez jaj, a pamiętasz jak okazało się, że szczyty służb wojskowych u Wroga są zinfiltrowane przez ruskich? To nie jest tylko domena Kraju Dykty.
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Tak serio, to wszyscy z Europy wschodniej są w naszej sytuacji. Po prostu USA tak oceniają wagę/wartość tych krajów jako swoich potencjalnych sojuszników - ale też i różne ryzyka. Nie ma co się dziwić, ani obrażać. Trzeba trzeźwo patrzeć na realia i mieć tego świadomość, że potencjałem nam bardzo daleko do Niemiec, Francji czy UK. Ale w związku z tym nie wolno się łudzić ani tym bardziej stawiać na "wyjątkowość" relacji polsko-amerykańskich, bo na takie będzie ewentualnie szansa kiedy Polska będzie miała 60+ mln mieszkańców i 3 gospodarkę w UE pod względem PKB.
A póki co przestańmy wreszcie być frajerami i w zamian za miłe słówka nie zastawiajmy ojcowizny, ani nie klękajmy bez potrzeby przed hameryką i kim nam ona jeszcze każe, bo to żałosne. Że taki Duda czy inny Morawiecki albo Błaszczak, to zrozumiałe - tak działa selekcja negatywna do polityki w naszym bantustanie - ale dotąd miałem Tuska za gościa co nie daje dupy za darmochę, na stojaka, w klozecie.
Tak napisałem jakby Tusku w ogóle zależało na Polsce. Głupi ja :sciana:
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

No kurwa lubie to Theeck.

Ameryka gowno warta i nie ma ci sie starac, UE do zaorania (wiadomix). Ja wiem ze Wielka Polsza itp, ale moze pora jednak odrobine dorosnac? To NAM zalezy ba Ameryce a nie odwrotnie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo nic im nie mozemy sensownego dac. Ja serio czasem sie zastanawiam jak to jest ze Ciebie takie rzeczy zaskakuja jako podobno wolnorynkowca, przecież to klasyczna zasada.

A dodatkowo wracam do clue tematu. To absolutnie NIC dla nas wbrew opinii paru internetowych krzykaczy nie zmienia. Nawet tego limitu nie wykorzystamy.

Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

To jest niepokojące, bo Amerykanie zaliczyli nas do drugiej ligi technologicznego rozwoju. Możemy im produkować inżynierów, ale profit z ich użytku będą zgarniać kraje z Tier 1. Inna sprawa to geopolityczne zaliczenie nas do strefy buforowej Europy - takie już mamy położenie geograficzne, można powiedzieć. Ale czy aby tylko?
tinfoil mode.on
Rok temu chcieli tu zakładać fabrykę Intela do rozwoju nowych tech. właśnie. Pana Boga za nogi złapaliśmy!
Ale się z tego jak widać wycofali. Wtedy też byliśmy strefą buforową Europy. Byliśmy tańsi i jesteśmy tańsi niż Zachodnia Europa. Pytanie brzmi co się więc zmieniło?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Razor - źle odczytujesz moje posty - mnie takie podejście USA nie zaskakuje, ja się cały czas nabijam z reakcji naszych polityków na oczywistą oczywistość, że z naszym obecnym potencjałem jesteśmy krajem umiarkowanie dla hamburgerów ważnym. :D
To prawda, że my bardziej potrzebujemy USA niż oni nas, ale żadne nasze starania nie zmienią oczywistych uwarunkowań geopolitycznych ani podejścia Amerykanów do realizacji ich interesów. Jeśli uznają, że należy skupić się na konkurencji z Chinami (a tak uznali), to żadne nasze zakupy ani podlizywania się tego nie zmienią, w związku z czym możemy prowadzić wobec nich bardziej asertywną politykę i lepiej realizować nasze interesy.
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Wiecie, całą sytuację można też odczytywać w drugą stronę. Może nie chodzi o to, że nas wypychają do Tier 2 pomimo naszego wypinania się, a raczej o to, że bez wypinania trzeba by było walczyć, żeby nas nie relegowali do Tier 3. :D
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

To jednak wygląa imho bardziej na zacieśnianie współpracy tam, gdzie już jest jakaś infrasturktura, ograniczenie w inwestowaniu w związku ze spodziewanym uderzeniem meteorytu, na przykład. W UE też jesteśmy pod tym względem drugą prędkością.
https://www.euronews.com/next/2024/12/2 ... will-they-
https://www.youtube.com/watch?v=CNVYDFI1vvM&t=1s

Szkoda, ale może jednak skreślili nas, bo spodziewają się, że w przyszłych latach nie będzie kolorowo - iraczej bardziej dlatego, niż że jesteśmy blisko Rosji. To tak wygląda jak zimna wojna atomowa, tylko że tym razem na AI - a jak AI chcą utrzymać w ryzach to nie wiem.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Theeck pisze:Razor - źle odczytujesz moje posty - mnie takie podejście USA nie zaskakuje, ja się cały czas nabijam z reakcji naszych polityków na oczywistą oczywistość, że z naszym obecnym potencjałem jesteśmy krajem umiarkowanie dla hamburgerów ważnym. :D
To prawda, że my bardziej potrzebujemy USA niż oni nas, ale żadne nasze starania nie zmienią oczywistych uwarunkowań geopolitycznych ani podejścia Amerykanów do realizacji ich interesów. Jeśli uznają, że należy skupić się na konkurencji z Chinami (a tak uznali), to żadne nasze zakupy ani podlizywania się tego nie zmienią, w związku z czym możemy prowadzić wobec nich bardziej asertywną politykę i lepiej realizować nasze interesy.
Oczywiście ze możemy prowadzic polityke asertywna, ale co to ma do rzeczy z kartami o ktore placza polskie media nie majace pojecia o czym pisza?

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

https://www.youtube.com/watch?v=e2bbb-6 ... eTelegraph

Nowy uniwersalny gest "Oddaje wam swoje serce"
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Trzeba mu jednak przyznać, że ruchy ma nieporadnie naturalne. Sam nie ma pojęcia, co robi, dlatego potem tym trudniej mu się z tego tłumaczyć – z tym że kiedyś musiał to robić na poziomie biznesowym, a teraz już administracyjnym.
Minister Departamentu Wydajności Państwa w administracji Trumpa tłumaczy, czemu współdzielił konto w Diablo 4 i PoE2.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Właśnie przeczytałem, że m.in. Trump zniósł prawo ziemi, wycofał się z WHO i porozumień paryskich, powiedział, że USA będzie uznawać 2 płcie biologiczne, ma wypieprzyć około 1000 urzędasów blokujących jego zmiany - aż ręce składają się do oklasków.
Jeśli UE pójdzie jego śladem, to może już w 2035 (o ile wciąż będzie istnieć) doczekamy się po 30 latach wytężonych prac eurokołchozowych darmozjadów zniesienia obowiązkowej zmiany czasu? :lol:
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Theeck pisze: 21 stycznia 2025, o 13:04Właśnie przeczytałem, że m.in. Trump zniósł prawo ziemi
To akurat świadczy o niesamowitych kompetencjach, bo to prawo jest zapisane w ich konstytucji i prezydent ot tak nie może tego zrobić. Zaraz to pójdzie do sądu i nic z tego nie wyjdzie, ale wyborcy będą myśleli, że zrobił :P. Jakby dobrze poszukać, to się pewnie więcej takich kwiatków znajdzie.

Swoją drogą, to chyba wszyscy jesteśmy skazani na coś takiego w bliższej lub dalszej perspektywie. Brak wyników jego oponentów, który też było widać w naszej opozycji (teraz rządzącej, ale nie zanosi się, żeby na długo...), to nie jest zwiastun tego, że inaczej się nie da? Może ktoś zaraz doda, że tak jest lepiej, racjonalnie, itp. - ale jaki tutaj jest endgame? Znowu wzajemne zwalczanie się nawzajem i walka o dominację? Budujemy kolejne imperia, żeby te poupadały i tak w kółko?
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Matthias[Wlkp] pisze: 21 stycznia 2025, o 13:59
Theeck pisze: 21 stycznia 2025, o 13:04Właśnie przeczytałem, że m.in. Trump zniósł prawo ziemi
To akurat świadczy o niesamowitych kompetencjach, bo to prawo jest zapisane w ich konstytucji i prezydent ot tak nie może tego zrobić. Zaraz to pójdzie do sądu i nic z tego nie wyjdzie, ale wyborcy będą myśleli, że zrobił :P. Jakby dobrze poszukać, to się pewnie więcej takich kwiatków znajdzie.
Tak samo jak poszedl do wiezienia po wyroku skazujacym, poniosl konsekwencje wynoszenia tajnych dokumentow, czy tez upewnil sie, ze ludzie stojacy za brutalnym zamachem stanu poniesli konsekwencje.

Oh wait...

Zastanawiam sie, czy Unia nie powinna zaczac sie przytulac do Chin. Przynajmniej Chiny nie groza Europie zbrojnym przejeciem terytorium i sa przewidywalne...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

On doszedł do władzy w wyniku kombinacji trudnej sytuacji gospodarczej, niezadowolenia społecznego i skutecznej propagandy. Społeczeństwo zmagało się z kryzysem, co wywołało poczucie niepewności i brak zaufania do dotychczasowych struktur władzy. On wykorzystał te nastroje, oferując prostą narrację, która obwiniała określone grupy za trudności kraju i obiecywała przywrócenie dawnej świetności. Dzięki charyzmatycznym przemówieniom, umiejętności manipulowania emocjami i stworzeniu wizji lepszego jutra zdobył poparcie mas, co ostatecznie umożliwiło mu przejęcie kontroli.
ChatGPT o tym jak Hitler doszedł do władzy, a co myśleliście? ;)
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

LLothar pisze: 21 stycznia 2025, o 17:18
Matthias[Wlkp] pisze: 21 stycznia 2025, o 13:59
Tak samo jak poszedl do wiezienia po wyroku skazujacym, poniosl konsekwencje wynoszenia tajnych dokumentow, czy tez upewnil sie, ze ludzie stojacy za brutalnym zamachem stanu poniesli konsekwencje.

Oh wait...

Zastanawiam sie, czy Unia nie powinna zaczac sie przytulac do Chin. Przynajmniej Chiny nie groza Europie zbrojnym przejeciem terytorium i sa przewidywalne...
To by się dało pewnie dopiero jak Putin zdechnie i Chińczyki zrobią rozbiór Syberii 🤪
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Ej, tam w tej ameryce to mają jakąś kadencyjną monarchię absolutną, czy o co chodzi?
Ktoś to będzie głosował tam, czy kwot podpisany, reszta dupa cicho...

Wysłane z mojego V10 przy użyciu Tapatalka

"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Prezydent może całkiem sporo dekretami, chyba że ktoś zakwestionuje - wtedy sąd roztrzyga. Decyzję sądu można potem do Sądu Najwyższego (tzw. SCOTUS) a tam 5 z 9 sędziów Trump posadził... Stąd jest owszechna opinia, że mu ten sąd gøwno zrobi...
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Heh, co oni nie mają jeszcze niezależnych sądów? Trzeci świat normalnie… Nie to co Polska.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Ej, to Trump już ogarnął wszystkie problemy świata? Chociaż wojny miały się skończyć w 3 dni, a jedyne co widzę to jakieś rzucenie się na wrogów USA takich jak Kanada i Dania i jesteśmy gdzieś na granicy, żeby wicekról Elon odkrył istnienie Brauna, żeby mu sypnać na kampanie 🤪
Obrazek
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Gregor pisze: 27 stycznia 2025, o 09:47żeby wicekról Elon odkrył istnienie Brauna, żeby mu sypnać na kampanie 🤪
dla wicekróla Braun jest za mało imperialny - nie głosi planów wcielenia Białorusi, okręgu królewieckiego, rozbioru Ukrainy, czy choćby przejęcia Rugii :D
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Gregor pisze: 27 stycznia 2025, o 09:47 Ej, to Trump już ogarnął wszystkie problemy świata?
może i nie ogarnął żadnego, ale może stworzyć parę nowych. Ostatnio planuje wysiedlenie Palestyńczyków z Gazy do Egiptu i Jordanii.

Te wielkie plany i pomysły kończenia konfliktów okazują się nie być zbyt odkrywcze i na razie spotykają się z mocnym "lol, nie, xD"
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Guldan
Tęczowy Chłopiec

Post autor: Guldan »

no przeciez tego chce Netanyahu. a moj "ulubieniec" Ben Gvir podal sie do dymisji po rozejmie twierdzac, ze trzeba dalej niszczyc Gaze i zabijac Palenstynczykow. i to w pare dni przed rocznica wyzwolnia Oswiecimia.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
przezroczysty

Post autor: SmokEustachy »

Ale za to są znowu dwie płcie
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Technicznie rzecz biorąc z dosłownej interpretacji to ponoć nawet tylko jedna!
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Szczerze mówiąc niezbyt rozumiem jak MAGA chce rywalizować z Chinami niszcząc swoje wszystkie sojusze na zachodzie. Bez układów bezpieczeństwa w zasadzie do czego nam te Stany czego nie można taniej mieć od Chińczyka? Myślę, że Pekin by w kwadrans spuścił Putina w kiblu mogąc mieć dobry deal z Europą.

Broń można i trzeba robić u siebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Ale ładnie JD Vance przejechał się po Europie: https://www.youtube.com/watch?v=pCOsgfINdKg
Miód na moje serce :)
grel3gargamel
sraczkowaty

Post autor: grel3gargamel »

Wiceprezydent u Trumpa pouczający Europę o demokracji :lol2: :lol2: :lol2:
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

No, a jeszcze straszniejsze jest, że ma rację :D
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Theeck. Ja serio zapytam na powaznie chyba ostatni raz.

UE do zaorania.
USA fajnie jak beda mialy Europe i NATO w dupie.
Chiny to wiadomo.
Ruscy (mam nadzieje) maja spierdalac.

Czy mozesz mi powiedziec jak sobie wyobrazasz Wielka Polsze? Jak wyobrazasz sobie te Wielka Polsze w przypadku wojny? Patrzac oczywiście z perspektywy co mozesz zrobic tu i teraz albo w ciagu 5 lat.

My kurwa nawet ulamka poziomu Ukrainy nie mamy sprzed 2020. W takim Opolu nie ma nawet JEDNEGO schronu przeciwlotniczego. Dobre 90% społeczeństwa nie zna pierwszej pomocy. Nie wspominajac ze powierzchniowo tez za wiele do przejechania czolgami nie ma (cala powierzchnia PL to polowa Ukrainy)

A potem wpadasz Ty i sie cieszysz jak glupi jak kazdy fragmencik ktory nam daje ulamkowe promile bezpieczeństwa gospodarczego czy militarnego sie wypierdala. Wiec...

Jak to widzisz. Ale tak serio, bez pierdololo ze tu i teraz postawimy sobie kraj mlekiem i miodem plynacy jak tylko dopuscimy Konfe do wladzy.

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Wrzuciłeś do jednego worka i wymieszałeś wszystko: kwestie gospodarcze. militarne (bezpieczeństwa), światopoglądowe, geopolityczne, założyłeś, że mnie to wszystko cieszy (zresztą część kwestii sobie wyinterpretowałeś - czy ja kiedyś na serio pisałem cokolwiek o wielkiej Polsce? No proszę Razor, rzuć cytatem, bo jakoś sobie nie przypominam) - i jak mam na to odpowiedzieć jak każda kwestia żeby odpowiedź miała sens zajmie długiego posta?

Generalnie widzę naszą przyszłość w czarnych barwach i uważam, że choć potencjalnie moglibyśmy sporo zrobić aby poprawić naszą sytuację, to z racji nędzy intelektualnej naszych elit politycznych sytuacji nie poprawimy, a co gorsza zmarnotrawimy wydawane środki. Skupmy się na kwestiach militarnych - wydajemy duże pieniądze na uzbrojenie, które jak dowodzi wojna na Ukrainie nie będzie nam w takich ilościach potrzebne, jednocześnie zupełnie nie rozwijając uzbrojenia, które na współczesnym polu walki się sprawdza obecnie: drony i broń rakietowa. Nasze wojsko (a właściwie politycy) kupują broń niepotrzebną, drogą, od Amerykanów, którzy mogą nam uniemożliwić korzystanie z niej jeśli będzie to w ich aktualnym interesie (tak jak rakiety o dalekim zasięgu dostarczone przez USA Ukrainie).
Nie rozwijamy własnych zdolności produkcji dronów, rakiet, amunicji. Wbrew pozorom pojęcie "rocket science" się zdezaktualizowało i możemy sami w oparciu o naszych inżynierów, produkować rakiety średniego i dalekiego zasięgu, których wykorzystania nikt nam nie zabroni ani nie zablokuje.
Tymczasem kupujemy 70 śmigłowców Apache, które polegną błyskawicznie w starciu z armią dronów. Podobno Ukraina jest w stanie produkować - w warunkach wojennych - ponad milion różnych dronów rocznie (tak przynajmniej twierdzi Bartosiak) za ułamek kosztu najnowocześniejszych systemów amerykańskich.
Co gorsza nie wprowadzamy powszechnego przeszkolenia wojskowego (co robią kraje nadbałtyckie) więc w sytuacji wojny nie będzie komu walczyć. Co jeszcze głupsze, to deklarujemy utrzymywanie 300 tys. armii - koszt jej utrzymania jest rujnujący i zupełnie bezsensowny.
Co więcej, ustawa o obronie cywilnej przewiduje, że urzędasy nie będą do niej powoływane - mięsem armatnim mają być inni Kowalscy. Jeśli będzie sytuacja zagrożenia i wtedy naród dowie się o tym, to skale dezercji i odmowy służby może być ogromna.
Czyli jesteśmy w dupie i nic się nie zmieni. I żebyś nie miał wątpliwości - nie cieszy mnie to.

Nie wiem czy obejrzałeś całe wystąpienie Vance'a ale ja zgadzam się z nim praktycznie w każdym aspekcie - powiedz z czym się nie zgadzasz, wtedy będzie łatwiej podyskutować. A cieszę się z jego wystąpienia dlatego, że wreszcie ktoś ważny powiedział zadufanym w sobie elitom europejskim wprost jak jest. Nic nam się od tego nie poprawi ale tkwienie w samozadowoleniu i hipokryzji także w niczym nie pomoże, a tak jest szansa, że ktoś może wreszcie otrzeźwieje.
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Razor. Nie rozumiesz. Słyszałeś co mówił wiceprezydent co się tak podobno ładnie przejechał po Europie. Ważne że lewaki dupa cicho.
Dla trumpistow największym zagrożeniem jest feministka z zielonymi włosami, nastolatka z megafonem, badania naukowe klimatu, nastolatek niepewny swojej tożsamości płciowej. To są większe zagrożenia niż Rosja. Ich się boi Theeck bardziej niż Rosji. Dosłownie to powiedział vance. Więc ich zwalczanie ma priorytet nad bezpieczeństwem przed inwazja rosyjskiego imperium atomowego. Jeśli tak przewartosciujesz swój światopogląd to trumpizm nabiera sensu
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Turtles pisze: 15 lutego 2025, o 18:26Dla trumpistow największym zagrożeniem jest feministka z zielonymi włosami, nastolatka z megafonem, badania naukowe klimatu, nastolatek niepewny swojej tożsamości płciowej.
Moja znajomość angielskiego nie wyłapała tych słów. Fakt, mówił o Grecie, ale w innym kontekście. Coś mi wygląda na kopiuj/wklej ze strony obiektywnych mediów jak wyborcza czy tvn24. :P

Szkoda, że nie przywiązujesz większej wagi do tego co mówił o demokracji. O cenzurze? O wolności głoszenia poglądów także innych niż akceptowane przez elity polityczne? Do tego, że aby miało sens się bronić to nie tylko przed kim ale też czego bronić?

Ja wiem, dlaczego Ci to umknęło, po prostu Twoje poglądy są zgodne z mainstreamem i obojętne jest Ci, a może nawet sympatyczne niewpuszczanie na salę, pośród cywilizowanych ludzi takich konfederatów czy innych razemków. Bo to dyskomfort, że musisz wysłuchać takiego Brauna albo Ikonowicza.
Domyślam się jak dla ludzi o twoich poglądach trudne do zaakceptowania musi być to co powiedział Vance - że to właśnie takie cenzorskie i wykluczające zachowania prowadzą do końca demokracji.
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Oczywiście ze wrzucilem wszystko do jednego worka, bo z Twoich słów to wprost wynika.

Co do wielkiej polszy to przeczytaj co piszesz - chocby w kwestii debilnych kart o co jakis kretyn zrobil afere: "dobrze nam tak, nie mozemy robic laski, bo przeciez mamy cos do zaoferowania". Chuja mamy Theeck - wszystko co mielismy juz dawno jest "przespane"

W kwestii militarnej zgadzam sie w niemal 100%. Tylko nie ma od kogo innego kupic poza alternatywnie Europa (a to przeciez "fe" lub Chinami. Tak, slyszalem Twoj "koreanski" pomysl - oderwany jest od rzeczywistości. Tam to nie Korea nas odetnie od dostaw a KAZDY potencjalny przeciwnik. Tylko to ze nic nie robimy jest debilne, ale wiaze sie z tym ze "robienie cosia" nie zajmuje 2 tygodni. I tez trzeba miec swoje "rocket science" w postaci podzespolow. A, uwaga, tych tez nie mamy.

Co do wystapienia - gadal pierdy o tym jak wazna jest wolnosc wyboru, a jego szefuncio zorganizowal rajd na kapitol bo sie poplakal ze kazali mu spierdalac za pierwszym razem. Przy czym mial sadowe anulowanie, ale przeciez sady to jebac, on wie ze to manipulacja bo powiedziala mu wrozka. A, no i fakt ze przeciez w Rumunii to ta demokracja jest tak w chuj silna z racji 300 letniej praktyki itp. Zajebiscie wrecz... Jak psycha Psikutasa bez s. Wiec wiadomix, nic nie wplynie na wybory. Chyba ze Chinczycy. Albo ameryk... a nie, czekaj, to na Ukrainie. To to bylo spoko akurat.

No a na koniec przeciez wolnosc wyboru jako modlitwy pod klinikami aborcyjnymi to spoko, ale juz wolnosc wyboru w postaci aborcji to nie koniecznie. Bo chodzi o to ze wybor ma byc taki jak on chce... A Turtles tego nie rozumie bo jest z establishmentu, a przeciez nie od dzis wiadomo ze liczy sie wolnosc wyboru tylko antyestablishmentowcow. Najlepiej takich jak Kukiz. No i Trump.

Gadal pierdy o wartosciach chrzescijanskich a jego guru Elon wlasnie okazalo sie ze ma bekarta, a glowny szefuncio to tez do najlepszych chrzescijan sie nie zalicza. Ale gene zawsze mozna se wytrzec tak jak PiSiaki.

Tak, powiedzial wprost ze bardziej obawia sie cenzurowania. Koles ktory przyjechal z kraju o chyba obecnie wiekszej cenzurze niz Chiny (FB, YT, Google), w kontrascie do totalnego zlewania wszelkiej nienawisci (Twitter). A, no i teraz to juz tam FB i inne beda spoko, bo wiadomo ze to wina Bidona. Tak samo jak temat coronavirusa blokowal Bidon. Co prawda to byly czasy Trumpa (poczatek), ale przeciez nie chodzi o mowienie prawdy tylko o gadanie ze Wina Bidena. No i Chin, bo jednak corona spierdolila z laboratorium i jest to "oczywista prawda". Nie ma na to dowodow, ale wiadomo... Nie trzeba ;)

Gadal o wolnosci wypowiedzi i jakie to spoko zeby palic Koran. Przecież to nic takiego. I w sumie ma racie. Ale z Maryjke z tecza to by strzelał pewnie w potylice.

A potem poszedl spotkac sie ze spadkobiercami faszystowskich niemiec.

No po prostu wzor, warto bic brawo w kontekscie zjebania umyslowego. I braku elementarnej wiedzy.

Jedyne z czym sie z nim zgadzam to to, ze wolnosc i wolnosc slowa jest wazne. Ale wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego czlowieka. A to co, czego zaden z tych bucow nie rozumie.

I dzieki za stracenie 20 minut zycia na dokladnie przesluchanie tego pierdololo.

Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Tak oprócz pierdolenia o konserwatywnych wartościach przez seryjnych zdradzaczy żon, ćpunów, pijaków i innych wielbicieli dykatorów z MAGA:

Trochę klaruje się celowy chaos informacyjny i to w sumie ciekawe czy tam mają jakikolwiek plan. Z nielegalnymi emigrntami nie idzie, Kanada i Meksyk kazały im spadać, teraz chcą przegrać Europę... Wtf?

Na razie tylko doktor plagiat B.się cieczy, że Ameryka chuj...
Obrazek
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Razor - ja Twojego posta zrozumiałem tak, że zarzucasz Vanceowi hipokryzję i dlatego uważasz, że nie będzie hipokryta mówił mi co i jak jest nie halo u mnie. Nawet jeżeli to i owo jest.
W kwestiach militarnych - niestety nasze zaniedbania i głupota nie dotyczą ostatnich 2 lat Tuska, powinniśmy spiąć pośladki od 2014, inwazji na Krym. Oczywiście wtedy nie było wiadomo jak bardzo drony zmienią pole walki, ale było wiadomo, że powinniśmy mieć własne fabryki amunicji i uzbrojenia, a także zawierać takie kontrakty, które dawałyby nam pełną kontrolę nad produktem. Mała dygresja - przed wojną także kupowaliśmy nowoczesne uzbrojenie za granicą - ale praktycznie zawsze kupowaliśmy od razu licencję na jego wytwarzanie w Polsce i rozwijaliśmy fabryki i zakłady naprawcze. Teraz tego nie widzę, jedynym zakupem, który jakoś się broni to chyba te kilka sztuk włoskich śmigłowców ze Świdnika. Być może bronią się też zakupy koreańskie, ale na pewno nie te z USA, na pewno nie Leopardy.
Warunkiem nienegocjowalnym jakiegokolwiek zakupu powinno być przekazanie nam licencji i możliwość produkowania i naprawy uzbrojenia w Polsce. Oczywiście od razu odcinałoby to nas od zakupów w USA, ale czy nie można było kupić szwedzkich Gripenów zamiast F35? Dołączenia do europejskiego projektu czołgu? Kupowania włoskich albo francuskich helikopterów ALE produkowanych u nas (a nie jak Caracale, z którymi Żabole pogrywali jak szwaby z Leopardami - czyli że nawet polakierować własnym, nielicencyjnym lakierem nie było wolno)?
Czy my w ogóle mamy naszych obserwatorów na Ukrainie, którzy zbierają i przekazują nam dane o tym jak wygląda współczesne pole walki? Czy my wyciągamy wnioski? Czy budujemy fabryki broni, czy tylko bezmyślnie i bezproduktywnie wydajemy pieniądze na zakup amerykańskich systemów? Tam gdzie jak amerykańskie Patrioty (chyba) nie mają alternatywy - oczywiście, kupujmy.
Geopolitycznie widać, że USA szykuje się do konfrontacji z Chinami i konieczność wydawania pieniędzy i utrzymywania wojska w Europie zaczyna być dla nich niechcianym obciążeniem. Stąd te apele i szantaż że Europa musi wydawać więcej i móc obronić się sama. Ale skoro nie chcą nas bronić, bo mają ważniejsze sprawy, to nie musimy aż tak im się podlizywać, zwłaszcza, że żadne podlizywanie się nie zmieni ich priorytetów.
Jesteśmy w dupie, bo matoły z PiSu nie rozumiały nawet tak podstawowych rzeczy, a Tusku ma na to wyjebane.
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Czytam to sobie i w sumie jakoś to dla mnie wstyd, że osoba w naszym wieku i z naszym hobby pt. gry komputerowe nie zna angielskiego na tyle, żeby zrozumieć coś więcej niż ledwo złapać powierzchowny przekaz.
A potem wytykać drugiej osobie, że to tamta nic nie rozumie, bo ma w uszach establishment.

Wysłane z mojego V10 przy użyciu Tapatalka

"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

To weź się i naucz tego angielskiego zamiast biadolić :P
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Theeck pisze:Razor - ja Twojego posta zrozumiałem tak, że zarzucasz Vanceowi hipokryzję i dlatego uważasz, że nie będzie hipokryta mówił mi co i jak jest nie halo u mnie. Nawet jeżeli to i owo jest.
No widzisz. I troche masz racje. Bo nie bedzie hipokryta mowil ze mam mu sie dopasowac do jego swiatopogladu bo w sumie chuj wie po co. Aaaa, bo to w sumie jego światopogląd ktory ma w dupie, ale jest jego. W chuj argument.

Dodałbym jeszcze konczacy dyskusje "argumentum ad hitlerum" - on tez doszedl do wladzy demokratycznie, szukajac wszedzie "wrogow", a na koniec mozna by nawet stwierdzić ze "sluchal spoleczenstwa ktore go wybralo". Wiec niech ta psia koncowa stuli ryj i skupi sie na swoich Mikro-Hitlerach u siebie. Skrajnosci sa popierdolone. A przekrecanie ze skrajnosci w totalnie przeciwna skrajnosc które chce nam zafundowac to juz w ogole pomysl na III WS

Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Czyli jedyna riposta na zlozony problem jakim jest przespanie 3 lat otwartej wojny i 8 lat wojny pozycyjnej przez Europe na jej kontynencie, postepujacej cenzury i braku rozwiazan na problemy spoleczne jest "a u Was bija Murzynow"?
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Zolt pisze: 17 lutego 2025, o 09:50 Czyli jedyna riposta na zlozony problem jakim jest przespanie 3 lat otwartej wojny i 8 lat wojny pozycyjnej przez Europe na jej kontynencie, postepujacej cenzury i braku rozwiazan na problemy spoleczne jest "a u Was bija Murzynow"?
Z przespaniem wojny to trzeba się zgodzić i chyba dla każdego jasne, ale o co chodzi z tą cenzurą?
Obrazek
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

A np. to, ze w Polsce planuje sie ubrac urzednika z administracji rzadowej w prerogatywy wladzy sadowniczej, ktory bedzie mogl sam decydowac, ktore tresci sciaga z netu jedynie na podstawie donosu zainteresowanego sygnalisty.

I nie jestesmy w tym sami, bo jest to czesc ogolnounijnego aktu o uslugach cyfrowych, ktory w zalozeniach jest piekna inicjatywa, ale moze zostac (i zostanie) wypaczony do wojny politycznej?
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Zolt pisze:A np. to, ze w Polsce planuje sie ubrac urzednika z administracji rzadowej w prerogatywy wladzy sadowniczej, ktory bedzie mogl sam decydowac, ktore tresci sciaga z netu jedynie na podstawie donosu zainteresowanego sygnalisty.

I nie jestesmy w tym sami, bo jest to czesc ogolnounijnego aktu o uslugach cyfrowych, ktory w zalozeniach jest piekna inicjatywa, ale moze zostac (i zostanie) wypaczony do wojny politycznej?
Czyli cos zupelnie innego niz obecnie hejterski twitter czy lewy FB z YT, si?

Albo to jakas zmiana wzgledem tego co juz zrobil wczesniej PiS ws sadow i innych?

Serio tyle wyczytales z wypowiedzi Vance'a? A nie ze "dopasujcie sie do naszego punktu widzenia albo spierdalac"? Chocby z tym stwierdzeniem ze "wytrzymamy Muska"? To bylo jasne stwierdzenie ze albo nasz swiatopoglad albo spierdalajcie. Tacy debile niczym nie roznia sie od obecnych debili mowiacych to samo ale w druga strone. Tu nie ma miejsca na zadne "centrum" i rozwage. A to juz popierdolony system

Awatar użytkownika
Zolt
menda+

To od gory

1) Tak, cos innego niz twitter, yt, fb, bo z blogoslawienstwem panstwowym.

2) Tak, cos innego niz PiS, bo z blogoslawienstwem Unii, ktora wczesniej pyszczyla o zamachu na wolnosci i nakladala kary, a teraz wprowadza mechanizmy cenzury.

3) Nie, nie wyczytalem tyle, zgadzam sie z Toba co powiedzial. I Theeck z tego co widze tez sie nie kloci. Tylko mnie (i chyba Theecka) to nie oburza, jak on smial, bo dobrze wiem czemu smial. Bo stoi za nim kolosalna gospodarka, kolosalne wojsko, kolosalne koncerny medialne i informatyczne, ktore wlasnie wykonuja zwrot przez sztag i rownaja do szeregu. Dzieki temu moze byc chamem, hipokryta i debilem, a naszym orlom zostaje wylewac lzy, bo ktos przyszedl i sie brzydko zachowuje.

Edit:

Dodatkowo zgadzam sie (i Theeck chyba tez), ze chamowi powinno sie pokazac gdzie sa drzwi i zyczyc szybkiego przebycia dalekiej drogi za ocean. Tylko zamiast wracac do wachania wlasnych pierdow i zachwycania sie nad wartosciami i tym jaka to Europa jest wspaniala, wypadaloby moze cos zrobic w kierunku zeby kiedys kolejny cham nawet nie smial smiec przyjezdzac z polajankami, a raczej z unizona prosba o rozwazenie checi wspolpracy.
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
ODPOWIEDZ