Ameryka, USA etc
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
- Razorblade
- Mr. Kroper
Re: Ameryka, USA etc
O to to... Tutaj stoje po stronie rzuffia. Jesli Chiny to "przeciwnik" (debilne myslenie. Jasne, chca Tajwan, ale ma to wiecej sensu niz Trumpowe "chcenie" Kanady, Grenlandii czy Panamy) to akurat USA bedzie potrzebowalo pomocy Europy (glownie gospodarczej, czytaj odciecia handlu z Chinami) a nie odwrotnie. Tylko nadal to patrzenie ze Europa czy USA sa dla Chińczyków niesamowicie wazne jest takie... "europejskie". Nie zrezygnuja dobrowolnie, ale zapomnijmy blagam o tym jak im bardzo zależy bo jest to jeden z najwiekszych urban legends...
Sprzet Koreanski gowno nam da. W przypadku konfliktu po prostu do nas nie dotrze. A i sami Koreańczycy maja polske pewnie jeszcze bardziej w dupie niz USA.
Wysłane z mojego RMX3840 przy użyciu Tapatalka
Sprzet Koreanski gowno nam da. W przypadku konfliktu po prostu do nas nie dotrze. A i sami Koreańczycy maja polske pewnie jeszcze bardziej w dupie niz USA.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik ... 489387.ece
Cyk! Maga na Grenlandi, a lewaki pieją, że fejk! /s
Cyk! Maga na Grenlandi, a lewaki pieją, że fejk! /s
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Jakby co ta kobita z ktora gadali mowila, ze siedziala sobie i powiedziala zeby poszla na gratisowe sniadanie. Jak zapytal dziennikarz kto tam bedzie, to ona ze Strump.
(Duński pisany to praktycznie to samo co norweski, wiec wszystko rozumiem z napisow)
(Duński pisany to praktycznie to samo co norweski, wiec wszystko rozumiem z napisow)
No jak to tak? A tyle było starań, robienia łaski, bezsensownych i bezprzetargowych zakupów uzbrojenia, elektrowni, czy działań wbrew interesowi Polski. To przecież niemożliwe i niesprawiedliwe, że wciąż jesteśmy dla hamburgerów krajem 2 kategorii: https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... Id,7892733
Dobrze, że Andrij Duda kończy kadencję, bo strach pomyśleć co chłop by jeszcze hamburgerom podpisał byle tylko jeszcze bardziej się podlizać.
Dobrze, że Andrij Duda kończy kadencję, bo strach pomyśleć co chłop by jeszcze hamburgerom podpisał byle tylko jeszcze bardziej się podlizać.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
- Razorblade
- Mr. Kroper
Oho, widze ze srednio znajacy sie ale wymadrzajacy Kawecki robi furore.
Just to say, totalna bzdura: Polska nigdy nie kupiła takich ilości, nie ma problemu zeby te ilosci podwoic, wsrod krajow ktore maja takie same ograniczenia jest m.in Szwajcaria, Austria czy Portugalia i afair zamowienia do 1700 sztuk chyba tez nie sa w to zaliczane - choc tu moge sie mylic ..
Just to say, totalna bzdura: Polska nigdy nie kupiła takich ilości, nie ma problemu zeby te ilosci podwoic, wsrod krajow ktore maja takie same ograniczenia jest m.in Szwajcaria, Austria czy Portugalia i afair zamowienia do 1700 sztuk chyba tez nie sa w to zaliczane - choc tu moge sie mylic ..
ale tu nie chodzi, że my z tymi czipami nie wiemy co zrobić, tu o zasady chodzi
Nie kochają ani nie szanują jak na to zdaniem naszych dupolizów i tyłowłazów zasługujemy. Bo choć jesteśmy kraikiem średnim pod względem wielkości, liczby ludności i PKB, to w robieniu łaski hamburgejrom byliśmy przecież najlepsi. Za obietnicę (sic!) paciorków sprzedaliśmy całą wioskę i ludzi i plony na 2 pokolenia naprzód, a oni i tak bardziej kochają inne, większe i ważniejsze wioski. No przecież czy po to nasz wódz Duda Andrij tyle razy klękał i połykał nie tylko hamburgerom ale i tym z bliskiego od naszej wioski wschodu? Czy po to Andrij wyrzekł się pięknego, polskiego Andrzeja na rzecz tych z najbliższej od nas wioski na wschodzie? Czy po to szaman płaszczak kupił wszystko co kazali, nie tylko od nich ale i od tych z dalekiego od naszej wioski wschodu?
Wszystko to na darmo?
Ja przecież doskonale rozumiem, że znajomość realiów, geopolityki, szacunek dla własnego państwa i realizacja jego interesów to dla naszych politycznych miernot pojęcia nieznane, ale śmiać mi się i tak chce
Nie kochają ani nie szanują jak na to zdaniem naszych dupolizów i tyłowłazów zasługujemy. Bo choć jesteśmy kraikiem średnim pod względem wielkości, liczby ludności i PKB, to w robieniu łaski hamburgejrom byliśmy przecież najlepsi. Za obietnicę (sic!) paciorków sprzedaliśmy całą wioskę i ludzi i plony na 2 pokolenia naprzód, a oni i tak bardziej kochają inne, większe i ważniejsze wioski. No przecież czy po to nasz wódz Duda Andrij tyle razy klękał i połykał nie tylko hamburgerom ale i tym z bliskiego od naszej wioski wschodu? Czy po to Andrij wyrzekł się pięknego, polskiego Andrzeja na rzecz tych z najbliższej od nas wioski na wschodzie? Czy po to szaman płaszczak kupił wszystko co kazali, nie tylko od nich ale i od tych z dalekiego od naszej wioski wschodu?
Wszystko to na darmo?
Ja przecież doskonale rozumiem, że znajomość realiów, geopolityki, szacunek dla własnego państwa i realizacja jego interesów to dla naszych politycznych miernot pojęcia nieznane, ale śmiać mi się i tak chce
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Śmiechy na bok, to pokazuje, że Amerykanie wiedzą o tym, jak prężnie u nas działa ruski wywiad i że ryzyko transferowania chipów przez nasz kraj do kacaplandu jest realne. Z tego samego powodu właśnie na liście jest Grecja, Portugalia i Szwajcaria, bo to przez te kraje ruskim najłatwiej było do tej pory omijać sankcje. Powinno to dać niektórym do myślenia.
Podobnie jest z tymi szlakami przerzutu migrantów. Można się oburzać na Niemców, że chcieli zamykać granicę, ale prawda jest taka, że nasza wschodnia granica była i jest dziurawa jak sito. To, że się ktoś kotłuje pod Białowieżą z żołnierzami jest niczym wobec regularnych szlaków przerzutowych na zachód, które niestety prowadzą też przez nasz kraj. Chciałbym wierzyć, że nasze służby próbują z tym walczyć, ale mam wątpliwości. Popisiorów stać może na postawienie płotu albo wykarczowanie lasu wzdłuż Bugu, ale coś czuję, że nikt się zbyt mocno nie przejmuje, że różnych śniadych inżynierów przewozi się naszymi autostradami do Rzeszy. Niektórzy pewnie się wręcz z tego cieszą.
Podobnie jest z tymi szlakami przerzutu migrantów. Można się oburzać na Niemców, że chcieli zamykać granicę, ale prawda jest taka, że nasza wschodnia granica była i jest dziurawa jak sito. To, że się ktoś kotłuje pod Białowieżą z żołnierzami jest niczym wobec regularnych szlaków przerzutowych na zachód, które niestety prowadzą też przez nasz kraj. Chciałbym wierzyć, że nasze służby próbują z tym walczyć, ale mam wątpliwości. Popisiorów stać może na postawienie płotu albo wykarczowanie lasu wzdłuż Bugu, ale coś czuję, że nikt się zbyt mocno nie przejmuje, że różnych śniadych inżynierów przewozi się naszymi autostradami do Rzeszy. Niektórzy pewnie się wręcz z tego cieszą.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Bez jaj, a pamiętasz jak okazało się, że szczyty służb wojskowych u Wroga są zinfiltrowane przez ruskich? To nie jest tylko domena Kraju Dykty.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Tak serio, to wszyscy z Europy wschodniej są w naszej sytuacji. Po prostu USA tak oceniają wagę/wartość tych krajów jako swoich potencjalnych sojuszników - ale też i różne ryzyka. Nie ma co się dziwić, ani obrażać. Trzeba trzeźwo patrzeć na realia i mieć tego świadomość, że potencjałem nam bardzo daleko do Niemiec, Francji czy UK. Ale w związku z tym nie wolno się łudzić ani tym bardziej stawiać na "wyjątkowość" relacji polsko-amerykańskich, bo na takie będzie ewentualnie szansa kiedy Polska będzie miała 60+ mln mieszkańców i 3 gospodarkę w UE pod względem PKB.
A póki co przestańmy wreszcie być frajerami i w zamian za miłe słówka nie zastawiajmy ojcowizny, ani nie klękajmy bez potrzeby przed hameryką i kim nam ona jeszcze każe, bo to żałosne. Że taki Duda czy inny Morawiecki albo Błaszczak, to zrozumiałe - tak działa selekcja negatywna do polityki w naszym bantustanie - ale dotąd miałem Tuska za gościa co nie daje dupy za darmochę, na stojaka, w klozecie.
Tak napisałem jakby Tusku w ogóle zależało na Polsce. Głupi ja
A póki co przestańmy wreszcie być frajerami i w zamian za miłe słówka nie zastawiajmy ojcowizny, ani nie klękajmy bez potrzeby przed hameryką i kim nam ona jeszcze każe, bo to żałosne. Że taki Duda czy inny Morawiecki albo Błaszczak, to zrozumiałe - tak działa selekcja negatywna do polityki w naszym bantustanie - ale dotąd miałem Tuska za gościa co nie daje dupy za darmochę, na stojaka, w klozecie.
Tak napisałem jakby Tusku w ogóle zależało na Polsce. Głupi ja