Kącik Małego Rockefellera - oszczędności, inwestycje
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
- Counterman
- Waniaaa!
Re: Kącik Małego Rockefellera - oszczędności, inwestycje
Z tą stroną PKO to ewidentnie wina wieku Panowie, bo ja się przestawiłem w pół minuty i byłem w cholerę zadowolony - dla mnie stara wersja to jakaś masakra.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Ale w sensie jak sprawiłeś? Po prostu przeniosłeś z innego rachunku, czy jakiś szacher-macher?Pquelim pisze:bgzoptima rozpisało właśnie nowa promocje dla Nowych środków - 2,7% i tym razem udało mi się sprawic, zeby wszystkie dotychczasowe oszczednosci byly w tym progu
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
przeniosłem na inny rachunek i z powrotem. zwykly banał, któremu ostatnio przeciwdziałali wyznaczajac date "salda poczatkowego" na np tydzień lub dwa przed rozpoczęciem nowej promocji. Teraz jednak tego nie zrobili, ale i tak bylem przygotowany
ja wiem ze to smieszne bo tylko 2,7%, ale jak sobie porownalem oferty innych bankow to i z tego wypada sie cieszyc.
ja wiem ze to smieszne bo tylko 2,7%, ale jak sobie porownalem oferty innych bankow to i z tego wypada sie cieszyc.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Masz konto w PKO BP więc też jesteś staryCounterman pisze:Z tą stroną PKO to ewidentnie wina wieku Panowie, bo ja się przestawiłem w pół minuty i byłem w cholerę zadowolony - dla mnie stara wersja to jakaś masakra.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Pytałem, bo kiedyś w Millenium była podobna promocja i myślałem, że oszukam system w ten sam sposób. Po przeczytaniu regulaminu okazało się, że bankowcy to nie takie znowu głąby i oni tam sobie sprawdzali i przeliczali środki na koncie do kilku tygodni wstecz, wyciągali z tego pierwiastek, całkowali i wychodziło, że przelanie z powrotem wyciągniętych wcześniej pieniędzy, nie dawało lepszego procentu. Trzeba by było te pieniądze zabrać z konta chyba ponad 2 miesiące przed promocją.Pquelim pisze:przeniosłem na inny rachunek i z powrotem. zwykly banał, któremu ostatnio przeciwdziałali wyznaczajac date "salda poczatkowego" na np tydzień lub dwa przed rozpoczęciem nowej promocji. Teraz jednak tego nie zrobili, ale i tak bylem przygotowany
All the good in the world
About Mankind
About Mankind
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Podziwiam Was z tymi lokatami - przeglądałem ostatnio rankingi i stwierdziłem, że uruchomienie lokaty mniejszej niż kilkadziesiąt tysięcy to w zasadzie zabawa dla samej zabawy. Wiem, że to z zasady nie jest sposób na pomnażanie oszczędności a jedynie ich przechowywanie ale normalnie człowiekowi aż nie chce się klikać, nie mówiąc o chodzeniu gdzieś i zakładaniu nowych kont.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Rozliczyłem właśnie podatki i urząd skarbowy zrobił mi bardzo niemiłą niespodziankę. W tym roku nie mogę już odliczać kasy za dzieci od podatku, ale dostaje większy dodatek. Myk polega na tym, że ten większy dodatek ulega opodatkowaniu... Efekt jest taki, że dostaje dużo mniejszy zwrot podatku (2/3), który miał się przydać...
W ING odsetki na koncie oszczędnościowym zmienili z 1% na 0,7% Muszę zacząć się rozglądać za jakimś lepszym instrumentem finansowym do trzymania oszczędności zanim Halaster zacznie mnie doić minusowym procentem z tej kasy
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Kurde, zazdroszczę, że te 0,3% w skali roku daje na tyle dużą różnicę, że szukasz alternatywy
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jak masz odłożone 5 milionów zł to robi zasadniczą różnicę
Za to w Bzwbk zrobili tak korzystne zmiany w lokatach, że więcej na nich tracę niż zarabiam.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Nekrofilia!
Za namową speców z pracy postanowilem pojsc w fundusze inwestycyjne. Lokaty tutaj nie istnieja chyba nawet, a jednostki udzialu w funduszach kupuje sie i sprzedaje bardzo latwo (az zbyt latwo...). Korzystam z ciekawego serwisu (dostepnego niestety tylko w skandynawii) gdzie mozna sobie podgladac co maja inni uzytkownicy. Wszystko jest podane procentowo, wiec nie wiem czy ktos zainwestowal 100 000 NOK, ale wiec ile procent jego portfela to jakie akcje/fundusze i ile na tym zarobil. Mozna sobie sledzic ludzi z najlepszymi wynikami (100%+ rocznie zysku np...) i kopiowac to co robia.
Wszystko na razie fajnie, tylko z trzech "specjalistow" w pracy okazalo sie, ze jeden rzeczywiscie wyszedl calkiem dobrze (jakies 26% w skali 3 lat) to drugi ma taki zysk jakby mial na koncie oszczednosciowym a trzeci po trzech latach zysku ma -0.2%.
Zobaczymy jak mi pojdzie, na razie zainwestowalem niecały jeden procent oszczednosci. Na waciki chyba nawet nie bedzie
Za namową speców z pracy postanowilem pojsc w fundusze inwestycyjne. Lokaty tutaj nie istnieja chyba nawet, a jednostki udzialu w funduszach kupuje sie i sprzedaje bardzo latwo (az zbyt latwo...). Korzystam z ciekawego serwisu (dostepnego niestety tylko w skandynawii) gdzie mozna sobie podgladac co maja inni uzytkownicy. Wszystko jest podane procentowo, wiec nie wiem czy ktos zainwestowal 100 000 NOK, ale wiec ile procent jego portfela to jakie akcje/fundusze i ile na tym zarobil. Mozna sobie sledzic ludzi z najlepszymi wynikami (100%+ rocznie zysku np...) i kopiowac to co robia.
Wszystko na razie fajnie, tylko z trzech "specjalistow" w pracy okazalo sie, ze jeden rzeczywiscie wyszedl calkiem dobrze (jakies 26% w skali 3 lat) to drugi ma taki zysk jakby mial na koncie oszczednosciowym a trzeci po trzech latach zysku ma -0.2%.
Zobaczymy jak mi pojdzie, na razie zainwestowalem niecały jeden procent oszczednosci. Na waciki chyba nawet nie bedzie
Mądre głowy mówią, że normalny człowiek powinien iść tylko w ETF i nie sprawdzać za często kursu, żeby się nie stresować Ja tam się póki co trzymam z daleka od takich instrumentów jak fundusze...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
1/5 lokowalem wlasnie w EFT, jak stwierdze, ze chce ulokowac nieco wiecej to wlasnie tam pojdzie zdecydowana wiekszosc. 100 zl do przodu cieszy mniej niz 100zl do tylu boli.Gregor pisze:Mądre głowy mówią, że normalny człowiek powinien iść tylko w ETF i nie sprawdzać za często kursu, żeby się nie stresować Ja tam się póki co trzymam z daleka od takich instrumentów jak fundusze...
Moi drodzy, w związku ze zmianami z Vatem muszę założyć konto firmowe. Przez 7 lat korzystałem z prywatnego, w BZWBK. Kiedyś czytałem, że lepiej firmowe mieć w innym banku. Może ktoś coś doradzić? Jakieś rankingi, albo z własnego doświadczenia?
- Larofan
- Social Media Ninja
Jakie zmiany z VATem?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Kiedy jeszcze byłem rekinem biznesu ma B2B posiadałem konto firmowe ale nie przypominam sobie porad, żeby te konto miało być w innym banku. Raczej po prostu była kwestia, że dobrze mieć oddzielne konto firmowe i tyle. Ja miałem tam gdzie mam prywatne, w ING i w sumie byłem zadowolony. Po tym jak firma przelewała kasę z konta firmowego opłacałem wszystkie firmowe sprawy i resztę przerzucałem na prywatne, dzięki temu, że był to ten sam bank, transakcja trwała jakieś 2 sekundy .
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Też bym wolał założyć w WBKu, dla wygody. Ale pamiętam, że gdzieś czytałem, że US jak ma jakiś problem to zwraca się do banku o blokadę kont, bank blokuje wszystkie dlatego (podobno) lepiej mieć w innym banku, żeby nie mieć też prywatnego zablokowanego. Ale nie wiem ile w tym jest prawdy. Inna rzecz, że wątpię, żeby US mi kiedyś miał zostać zablokować.
Dokładnie, US blokuje konta jak podejrzewają grubsze wałki. W przypadku jakichś nieścisłości raczej najpierw informują Ciebie i są bardzo nieprzyjemni przez telefon ... u mnie zaczęło się to 3 godziny po założeniu firmy .
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- Larofan
- Social Media Ninja
Nie bardzo wiem co posiadanie dwóch kont zmienia ale to tak na szybko wydaje mi się że to dobry pomysł choćby z punktu widzenia czytelności dla urzędu.
Nie tylko US może blokować konta - złodzieje z ZUSu też.boncek pisze:Ale nie wiem ile w tym jest prawdy. Inna rzecz, że wątpię, żeby US mi kiedyś miał zostać zablokować.
Z autopsji znam sprawę, że w ZUSie coś się popierdoliło w systemie i od razu (to znaczy po ponad dwóch latach!) - bez żadnego wezwania do wyjaśnienia sprawy, informowania firmy, że coś się nie zgadza - jeb i zabrali z konta pieniądze z odsetkami. Żeby było śmieszniej to w międzyczasie firma dwukrotnie otrzymała od ZUS zaświadczenie o niezaleganiu. A jeszcze śmieszniej, że po wyjaśnieniu okazało się, że pieniądze były zapłacone w terminie, tylko w ZUSie się źle zaksięgowało.
Reasumując - żyjemy w tak popierdolonym kraju, że konto firmowe w innym banku niż prywatne jest już niezbędnym elementem bezpieczeństwa.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
http://silverseek.com/commentary/last-g ... -buy-17047
https://www.valuewalk.com/2018/02/jpmorgan-buy-silver/
Dostałem "cynk", żeby kupować srebro, bo JP Morgan kupuje na potęgę. Generalnie to jestem bardzo sceptyczny co do takich rewelacji, ale może się mylę. Przejrzałem różne źródła, wykresy, itp, ale nie znajduję solidnego podparcia tych informacji...
Ktoś coś?
https://www.valuewalk.com/2018/02/jpmorgan-buy-silver/
Dostałem "cynk", żeby kupować srebro, bo JP Morgan kupuje na potęgę. Generalnie to jestem bardzo sceptyczny co do takich rewelacji, ale może się mylę. Przejrzałem różne źródła, wykresy, itp, ale nie znajduję solidnego podparcia tych informacji...
Ktoś coś?
- Counterman
- Waniaaa!
Surowce i metal szlachetne z zasady omijam. Według mnie trzeba bardzo dobrze znać rynek, szczególnie że w detalu będą Ciebie ostro trzepać na kwotowaniu przy zawieraniu transakcji (czyt. kupujesz drożej niż rynek, sprzedajesz taniej niż rynek). Chyba, że na kontraktach, ale tam też raczej małych sum nie ma.
IRON MAIDEN are KINGS
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
http://www.mint.ca/store/content/bullio ... t+the+Mint
Srebro jak się kupuje jako materiał inwestycyjny to w takich sztabkach, albo monetach. Fakt - są droższe niż rynek, ale jeśli cena rynkowa pójdzie w górę, to te sztabki odpowiednio też zdrożeją.
Ale tak jak piszesz - potem będzie trzeba znaleźć kupca na rynku wtórnym, bo jak chcesz potem w banku sprzedać to cię skasują...
Srebro jak się kupuje jako materiał inwestycyjny to w takich sztabkach, albo monetach. Fakt - są droższe niż rynek, ale jeśli cena rynkowa pójdzie w górę, to te sztabki odpowiednio też zdrożeją.
Ale tak jak piszesz - potem będzie trzeba znaleźć kupca na rynku wtórnym, bo jak chcesz potem w banku sprzedać to cię skasują...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Tej, przeciez w materialy sie tak naprawde nie inwestuje, bo to bez sensu. Gdybys 10 lat temu "zainwestowal" w srebro bylbys 10% w plecy dzisiaj. Na złocie byłbys 43% do przodu, ale jak sie porowna to z inwestycja w S&P100, czyli jedna z najbezpieczniejszych opcji, to i tak dupa, bo na S&P100 jest +100%.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Tzn. inwestuje się, jeśli chcesz się zabezpieczyć na wypadek jakiegoś pierdolnięcia, które sprawi, że wszystkie papiery i pieniądz w ogóle będą się nadawały na rozpałkę.
Taką przynajmniej ekonomiczną naukę wyniosłem z filmów i książek o upadku cywilizacji
Taką przynajmniej ekonomiczną naukę wyniosłem z filmów i książek o upadku cywilizacji
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Ale to wtedy musisz rzeczywiscie miec fizyczną sztabkę u siebie w domu, inaczej to dupa.Voo pisze:Tzn. inwestuje się, jeśli chcesz się zabezpieczyć na wypadek jakiegoś pierdolnięcia, które sprawi, że wszystkie papiery i pieniądz w ogóle będą się nadawały na rozpałkę.
- Counterman
- Waniaaa!
Jak pisze Llo, to trzeba kupować fizyczne sztabki. Ale to naprawdę trzeba wychodzić z założenia, że są to środki na III wojnę światową.
IRON MAIDEN are KINGS
Chyba, że spieprzający za granicę rząd będzie chciał jeszcze to złoto skonfiskować.Counterman pisze:Jak pisze Llo, to trzeba kupować fizyczne sztabki. Ale to naprawdę trzeba wychodzić z założenia, że są to środki na III wojnę światową.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Po głębszej analizie też się skłaniam ku temu, że to właśnie taka "ostateczna" waluta. Zakładając, że jak pierdolnie, to pewnie tylko po jednej stronie oceanu na raz, to za taką sztabkę mógłbym sobie bilet powrotny zorganizować...
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
No właśnie przecież u Ciebie nie pierdolnie. To my się zawsze wyrzynamy a wy tam sobie na tym zarabiacie
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ameryka to jedna wielka teoria spiskowa... Zielone ludziki planujące zrzucić gigantyczne EMP na system bankowy, chemitrails, kontrola populacji, Facebook, itp... A jak Ci wszyscy ludzie z bronią się ostatecznie wkurwią i ruszą na Kapitol, to cała Ameryka Północna zamieni się z powrotem w dziki zachód...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Polecam serial Handmaids na HBO, cos w ten desenMatthias[Wlkp] pisze:Ameryka to jedna wielka teoria spiskowa... Zielone ludziki planujące zrzucić gigantyczne EMP na system bankowy, chemitrails, kontrola populacji, Facebook, itp... A jak Ci wszyscy ludzie z bronią się ostatecznie wkurwią i ruszą na Kapitol, to cała Ameryka Północna zamieni się z powrotem w dziki zachód...
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Ok, jestem z pokolenia które wydymało się na franku, nie znam się na oszczędzaniu, praktycznie nie oszczędzam, zarobiony jestem, więc krótka piłka -
- REZYGNUJECIE/ZREZYGNOWALIŚCIE (WY, WASI BLISCY) Z PPK CZY NIE?
- REZYGNUJECIE/ZREZYGNOWALIŚCIE (WY, WASI BLISCY) Z PPK CZY NIE?
Rezygnujemy, bo najpóźniej za 20 lat i tak zostaniemy wydymani, a tutaj wkłada się przecież własne pieniądze
Lepiej te same pieniądze wpłacać do jakiegoś funduszu, albo co roku na gwiazdkę kupować za całą "niepobraną" kwotę żonie złoty pierścionek/wisiorek/kolczyki
Lepiej te same pieniądze wpłacać do jakiegoś funduszu, albo co roku na gwiazdkę kupować za całą "niepobraną" kwotę żonie złoty pierścionek/wisiorek/kolczyki
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Mógłby mi ktoś wyjaśnić czym się różni leasing konsumencki od wynajmu długoterminowego?
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Counterman
- Waniaaa!
@Voo: rezygnujemy
@Piotro: w praktyce to technikaliami - chyba, że jesteś na B2B. Wtedy z leasingu możesz znacznie więcej wrzucić w koszta.
@Piotro: w praktyce to technikaliami - chyba, że jesteś na B2B. Wtedy z leasingu możesz znacznie więcej wrzucić w koszta.
IRON MAIDEN are KINGS
Dobrze rozumiem, że Halasterowe Twisto może robić za awaryjną opcje zapłacenia za granicą kartą? Bo mi się to podoba bardziej niż Revolut
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Ja zawsze place Halastrowym Twisto. Na kod fsgk_knk jest 6.9% znizki!Gregor pisze:Dobrze rozumiem, że Halasterowe Twisto może robić za awaryjną opcje zapłacenia za granicą kartą? Bo mi się to podoba bardziej niż Revolut
LLothar pisze:knk
Good times, good times
#sgk 4 life.
Na Karcie Twisto są lepsze kursy niż na Revolucie
Założcie kartę Twisto z tego linku, a dostaniesz 50 złotych na start
https://www.twisto.pl/rejestracja/?promo=KRZYSZTOFB
Założcie kartę Twisto z tego linku, a dostaniesz 50 złotych na start
https://www.twisto.pl/rejestracja/?promo=KRZYSZTOFB
- Counterman
- Waniaaa!
+1Turtles pisze:LLothar pisze:knk
Good times, good times
IRON MAIDEN are KINGS
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Tymczasem ropa WTI obija się o poziom $10 USD/baryłkę. Zastanawiam się, czy nie zainwestować w jakieś zbiorniki, czy cysterny... Jak macie konta w dolarach amerykańskich, to jest to dobry moment, żeby je przewalutować w dolary kanadyjskie albo norweskie korony, bo jak to wszystko odbije z powrotem (kiedyś?), to będzie to warte przynajmniej 50-60% wincyj...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Mowi sie o ujemnych cenach ropy - kup barylke, a w prezencie dostaniesz 10 USD. Po prostu zbiorniki sie wypelniaja, a zatrzymanie produkcji to nie taka prosta sprawa. Taka studnia jak postoi zamknieta pol roku czy rok, moze nie zastartowac.Matthias[Wlkp] pisze:Tymczasem ropa WTI obija się o poziom $10 USD/baryłkę. Zastanawiam się, czy nie zainwestować w jakieś zbiorniki, czy cysterny... Jak macie konta w dolarach amerykańskich, to jest to dobry moment, żeby je przewalutować w dolary kanadyjskie albo norweskie korony, bo jak to wszystko odbije z powrotem (kiedyś?), to będzie to warte przynajmniej 50-60% wincyj...
Nalezy zawsze pamietac - w takim przemysle im wiekszy krach, tym wieksza hossa pozniej...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Mówisz, masz... $4 USD za baryłkę WTI... Najniżej w historii?
Tymczasem kanadyjska ropa WCS jest już na poziomie $-15...
https://www.dailyfx.com/crude-oil
Taki wykres sobie oglądam. W ciągu minuty skacze +/- $.50. Fascynujące...
Tymczasem kanadyjska ropa WCS jest już na poziomie $-15...
https://www.dailyfx.com/crude-oil
Taki wykres sobie oglądam. W ciągu minuty skacze +/- $.50. Fascynujące...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Bum! $1 za baryłkę!
- LLothar
- A u nas w Norwegii
WTI - jeden dolar za barylke.
Ale bedzie dupa jak wszystko spowrotem ruszy do przodu. Problemem nie jest, ze zatrzymanie produkcji trwa duzo czasu, nie nie. Wystarczy jeden przycisk i w przeciagu 3 sekund produkcja stoi. Tylko zeby potem wszystko ruszylo. Panie...
Ale bedzie dupa jak wszystko spowrotem ruszy do przodu. Problemem nie jest, ze zatrzymanie produkcji trwa duzo czasu, nie nie. Wystarczy jeden przycisk i w przeciagu 3 sekund produkcja stoi. Tylko zeby potem wszystko ruszylo. Panie...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Przestalo sie zmianiac, stanelo na... jednym cencie.