Kącik Małego Rockefellera - oszczędności, inwestycje

... wszystko, co nie pasuje do innej kategorii

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles

Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Re: Kącik Małego Rockefellera - oszczędności, inwestycje

Post autor: Counterman »

Z tą stroną PKO to ewidentnie wina wieku Panowie, bo ja się przestawiłem w pół minuty i byłem w cholerę zadowolony - dla mnie stara wersja to jakaś masakra. :D
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Pquelim pisze:bgzoptima rozpisało właśnie nowa promocje dla Nowych środków - 2,7% i tym razem udało mi się sprawic, zeby wszystkie dotychczasowe oszczednosci byly w tym progu
Ale w sensie jak sprawiłeś? Po prostu przeniosłeś z innego rachunku, czy jakiś szacher-macher?
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

przeniosłem na inny rachunek i z powrotem. zwykly banał, któremu ostatnio przeciwdziałali wyznaczajac date "salda poczatkowego" na np tydzień lub dwa przed rozpoczęciem nowej promocji. Teraz jednak tego nie zrobili, ale i tak bylem przygotowany ;)
ja wiem ze to smieszne bo tylko 2,7%, ale jak sobie porownalem oferty innych bankow to i z tego wypada sie cieszyc.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Counterman pisze:Z tą stroną PKO to ewidentnie wina wieku Panowie, bo ja się przestawiłem w pół minuty i byłem w cholerę zadowolony - dla mnie stara wersja to jakaś masakra. :D
Masz konto w PKO BP więc też jesteś stary :P
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Pquelim pisze:przeniosłem na inny rachunek i z powrotem. zwykly banał, któremu ostatnio przeciwdziałali wyznaczajac date "salda poczatkowego" na np tydzień lub dwa przed rozpoczęciem nowej promocji. Teraz jednak tego nie zrobili, ale i tak bylem przygotowany
Pytałem, bo kiedyś w Millenium była podobna promocja i myślałem, że oszukam system w ten sam sposób. Po przeczytaniu regulaminu okazało się, że bankowcy to nie takie znowu głąby i oni tam sobie sprawdzali i przeliczali środki na koncie do kilku tygodni wstecz, wyciągali z tego pierwiastek, całkowali i wychodziło, że przelanie z powrotem wyciągniętych wcześniej pieniędzy, nie dawało lepszego procentu. Trzeba by było te pieniądze zabrać z konta chyba ponad 2 miesiące przed promocją.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Podziwiam Was z tymi lokatami - przeglądałem ostatnio rankingi i stwierdziłem, że uruchomienie lokaty mniejszej niż kilkadziesiąt tysięcy to w zasadzie zabawa dla samej zabawy. Wiem, że to z zasady nie jest sposób na pomnażanie oszczędności a jedynie ich przechowywanie ale normalnie człowiekowi aż nie chce się klikać, nie mówiąc o chodzeniu gdzieś i zakładaniu nowych kont.
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Rozliczyłem właśnie podatki i urząd skarbowy zrobił mi bardzo niemiłą niespodziankę. W tym roku nie mogę już odliczać kasy za dzieci od podatku, ale dostaje większy dodatek. Myk polega na tym, że ten większy dodatek ulega opodatkowaniu... Efekt jest taki, że dostaje dużo mniejszy zwrot podatku (2/3), który miał się przydać...
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

W ING odsetki na koncie oszczędnościowym zmienili z 1% na 0,7% Muszę zacząć się rozglądać za jakimś lepszym instrumentem finansowym do trzymania oszczędności zanim Halaster zacznie mnie doić minusowym procentem z tej kasy :P
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Kurde, zazdroszczę, że te 0,3% w skali roku daje na tyle dużą różnicę, że szukasz alternatywy
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Jak masz odłożone 5 milionów zł to robi zasadniczą różnicę ;)
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

Za to w Bzwbk zrobili tak korzystne zmiany w lokatach, że więcej na nich tracę niż zarabiam. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

Nekrofilia!

Za namową speców z pracy postanowilem pojsc w fundusze inwestycyjne. Lokaty tutaj nie istnieja chyba nawet, a jednostki udzialu w funduszach kupuje sie i sprzedaje bardzo latwo (az zbyt latwo...). Korzystam z ciekawego serwisu (dostepnego niestety tylko w skandynawii) gdzie mozna sobie podgladac co maja inni uzytkownicy. Wszystko jest podane procentowo, wiec nie wiem czy ktos zainwestowal 100 000 NOK, ale wiec ile procent jego portfela to jakie akcje/fundusze i ile na tym zarobil. Mozna sobie sledzic ludzi z najlepszymi wynikami (100%+ rocznie zysku np...) i kopiowac to co robia.

Wszystko na razie fajnie, tylko z trzech "specjalistow" w pracy okazalo sie, ze jeden rzeczywiscie wyszedl calkiem dobrze (jakies 26% w skali 3 lat) to drugi ma taki zysk jakby mial na koncie oszczednosciowym a trzeci po trzech latach zysku ma -0.2%.

Zobaczymy jak mi pojdzie, na razie zainwestowalem niecały jeden procent oszczednosci. Na waciki chyba nawet nie bedzie ;)
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Mądre głowy mówią, że normalny człowiek powinien iść tylko w ETF i nie sprawdzać za często kursu, żeby się nie stresować :P Ja tam się póki co trzymam z daleka od takich instrumentów jak fundusze...
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Gregor pisze:Mądre głowy mówią, że normalny człowiek powinien iść tylko w ETF i nie sprawdzać za często kursu, żeby się nie stresować :P Ja tam się póki co trzymam z daleka od takich instrumentów jak fundusze...
1/5 lokowalem wlasnie w EFT, jak stwierdze, ze chce ulokowac nieco wiecej to wlasnie tam pojdzie zdecydowana wiekszosc. 100 zl do przodu cieszy mniej niz 100zl do tylu boli.
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Moi drodzy, w związku ze zmianami z Vatem muszę założyć konto firmowe. Przez 7 lat korzystałem z prywatnego, w BZWBK. Kiedyś czytałem, że lepiej firmowe mieć w innym banku. Może ktoś coś doradzić? Jakieś rankingi, albo z własnego doświadczenia?
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Post autor: Larofan »

Jakie zmiany z VATem?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Kiedy jeszcze byłem rekinem biznesu ma B2B posiadałem konto firmowe ale nie przypominam sobie porad, żeby te konto miało być w innym banku. Raczej po prostu była kwestia, że dobrze mieć oddzielne konto firmowe i tyle. Ja miałem tam gdzie mam prywatne, w ING i w sumie byłem zadowolony. Po tym jak firma przelewała kasę z konta firmowego opłacałem wszystkie firmowe sprawy i resztę przerzucałem na prywatne, dzięki temu, że był to ten sam bank, transakcja trwała jakieś 2 sekundy :D.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Też bym wolał założyć w WBKu, dla wygody. Ale pamiętam, że gdzieś czytałem, że US jak ma jakiś problem to zwraca się do banku o blokadę kont, bank blokuje wszystkie dlatego (podobno) lepiej mieć w innym banku, żeby nie mieć też prywatnego zablokowanego. Ale nie wiem ile w tym jest prawdy. Inna rzecz, że wątpię, żeby US mi kiedyś miał zostać zablokować. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Dokładnie, US blokuje konta jak podejrzewają grubsze wałki. W przypadku jakichś nieścisłości raczej najpierw informują Ciebie i są bardzo nieprzyjemni przez telefon :P... u mnie zaczęło się to 3 godziny po założeniu firmy :D.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Post autor: Larofan »

Nie bardzo wiem co posiadanie dwóch kont zmienia ale to tak na szybko wydaje mi się że to dobry pomysł choćby z punktu widzenia czytelności dla urzędu.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

boncek pisze:Ale nie wiem ile w tym jest prawdy. Inna rzecz, że wątpię, żeby US mi kiedyś miał zostać zablokować. ;)
Nie tylko US może blokować konta - złodzieje z ZUSu też.

Z autopsji znam sprawę, że w ZUSie coś się popierdoliło w systemie i od razu (to znaczy po ponad dwóch latach!) - bez żadnego wezwania do wyjaśnienia sprawy, informowania firmy, że coś się nie zgadza - jeb i zabrali z konta pieniądze z odsetkami. Żeby było śmieszniej to w międzyczasie firma dwukrotnie otrzymała od ZUS zaświadczenie o niezaleganiu. A jeszcze śmieszniej, że po wyjaśnieniu okazało się, że pieniądze były zapłacone w terminie, tylko w ZUSie się źle zaksięgowało.

Reasumując - żyjemy w tak popierdolonym kraju, że konto firmowe w innym banku niż prywatne jest już niezbędnym elementem bezpieczeństwa.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

http://silverseek.com/commentary/last-g ... -buy-17047
https://www.valuewalk.com/2018/02/jpmorgan-buy-silver/

Dostałem "cynk", żeby kupować srebro, bo JP Morgan kupuje na potęgę. Generalnie to jestem bardzo sceptyczny co do takich rewelacji, ale może się mylę. Przejrzałem różne źródła, wykresy, itp, ale nie znajduję solidnego podparcia tych informacji...

Ktoś coś?
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Surowce i metal szlachetne z zasady omijam. Według mnie trzeba bardzo dobrze znać rynek, szczególnie że w detalu będą Ciebie ostro trzepać na kwotowaniu przy zawieraniu transakcji (czyt. kupujesz drożej niż rynek, sprzedajesz taniej niż rynek). Chyba, że na kontraktach, ale tam też raczej małych sum nie ma.
IRON MAIDEN are KINGS

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

http://www.mint.ca/store/content/bullio ... t+the+Mint

Srebro jak się kupuje jako materiał inwestycyjny to w takich sztabkach, albo monetach. Fakt - są droższe niż rynek, ale jeśli cena rynkowa pójdzie w górę, to te sztabki odpowiednio też zdrożeją.

Ale tak jak piszesz - potem będzie trzeba znaleźć kupca na rynku wtórnym, bo jak chcesz potem w banku sprzedać to cię skasują...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Tej, przeciez w materialy sie tak naprawde nie inwestuje, bo to bez sensu. Gdybys 10 lat temu "zainwestowal" w srebro bylbys 10% w plecy dzisiaj. Na złocie byłbys 43% do przodu, ale jak sie porowna to z inwestycja w S&P100, czyli jedna z najbezpieczniejszych opcji, to i tak dupa, bo na S&P100 jest +100%.
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Tzn. inwestuje się, jeśli chcesz się zabezpieczyć na wypadek jakiegoś pierdolnięcia, które sprawi, że wszystkie papiery i pieniądz w ogóle będą się nadawały na rozpałkę.

Taką przynajmniej ekonomiczną naukę wyniosłem z filmów i książek o upadku cywilizacji :P
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Voo pisze:Tzn. inwestuje się, jeśli chcesz się zabezpieczyć na wypadek jakiegoś pierdolnięcia, które sprawi, że wszystkie papiery i pieniądz w ogóle będą się nadawały na rozpałkę.

Taką przynajmniej ekonomiczną naukę wyniosłem z filmów i książek o upadku cywilizacji :P
Ale to wtedy musisz rzeczywiscie miec fizyczną sztabkę u siebie w domu, inaczej to dupa.
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Jak pisze Llo, to trzeba kupować fizyczne sztabki. Ale to naprawdę trzeba wychodzić z założenia, że są to środki na III wojnę światową.
IRON MAIDEN are KINGS

Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

Counterman pisze:Jak pisze Llo, to trzeba kupować fizyczne sztabki. Ale to naprawdę trzeba wychodzić z założenia, że są to środki na III wojnę światową.
Chyba, że spieprzający za granicę rząd będzie chciał jeszcze to złoto skonfiskować.
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Po głębszej analizie też się skłaniam ku temu, że to właśnie taka "ostateczna" waluta. Zakładając, że jak pierdolnie, to pewnie tylko po jednej stronie oceanu na raz, to za taką sztabkę mógłbym sobie bilet powrotny zorganizować...
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

No właśnie przecież u Ciebie nie pierdolnie. To my się zawsze wyrzynamy a wy tam sobie na tym zarabiacie :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Ameryka to jedna wielka teoria spiskowa... Zielone ludziki planujące zrzucić gigantyczne EMP na system bankowy, chemitrails, kontrola populacji, Facebook, itp... A jak Ci wszyscy ludzie z bronią się ostatecznie wkurwią i ruszą na Kapitol, to cała Ameryka Północna zamieni się z powrotem w dziki zachód...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Matthias[Wlkp] pisze:Ameryka to jedna wielka teoria spiskowa... Zielone ludziki planujące zrzucić gigantyczne EMP na system bankowy, chemitrails, kontrola populacji, Facebook, itp... A jak Ci wszyscy ludzie z bronią się ostatecznie wkurwią i ruszą na Kapitol, to cała Ameryka Północna zamieni się z powrotem w dziki zachód...
Polecam serial Handmaids na HBO, cos w ten desen ;)
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Ok, jestem z pokolenia które wydymało się na franku, nie znam się na oszczędzaniu, praktycznie nie oszczędzam, zarobiony jestem, więc krótka piłka -

- REZYGNUJECIE/ZREZYGNOWALIŚCIE (WY, WASI BLISCY) Z PPK CZY NIE?
Obrazek
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Rezygnujemy, bo najpóźniej za 20 lat i tak zostaniemy wydymani, a tutaj wkłada się przecież własne pieniądze :)
Lepiej te same pieniądze wpłacać do jakiegoś funduszu, albo co roku na gwiazdkę kupować za całą "niepobraną" kwotę żonie złoty pierścionek/wisiorek/kolczyki :)
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Mógłby mi ktoś wyjaśnić czym się różni leasing konsumencki od wynajmu długoterminowego?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

@Voo: rezygnujemy

@Piotro: w praktyce to technikaliami - chyba, że jesteś na B2B. Wtedy z leasingu możesz znacznie więcej wrzucić w koszta.
IRON MAIDEN are KINGS

Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Dobrze rozumiem, że Halasterowe Twisto może robić za awaryjną opcje zapłacenia za granicą kartą? Bo mi się to podoba bardziej niż Revolut :P
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Gregor pisze:Dobrze rozumiem, że Halasterowe Twisto może robić za awaryjną opcje zapłacenia za granicą kartą? Bo mi się to podoba bardziej niż Revolut :P
Ja zawsze place Halastrowym Twisto. Na kod fsgk_knk jest 6.9% znizki!
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

LLothar pisze:knk
:lol2: :lol2: :lol2: :lol2:
Good times, good times
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Post autor: Halaster »

Na Karcie Twisto są lepsze kursy niż na Revolucie :)

Założcie kartę Twisto z tego linku, a dostaniesz 50 złotych na start :P

https://www.twisto.pl/rejestracja/?promo=KRZYSZTOFB
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Turtles pisze:
LLothar pisze:knk
:lol2: :lol2: :lol2: :lol2:
Good times, good times
+1
IRON MAIDEN are KINGS

Ou7ujr72
zielony

Post autor: Ou7ujr72 »

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Tymczasem ropa WTI obija się o poziom $10 USD/baryłkę. Zastanawiam się, czy nie zainwestować w jakieś zbiorniki, czy cysterny... Jak macie konta w dolarach amerykańskich, to jest to dobry moment, żeby je przewalutować w dolary kanadyjskie albo norweskie korony, bo jak to wszystko odbije z powrotem (kiedyś?), to będzie to warte przynajmniej 50-60% wincyj...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Matthias[Wlkp] pisze:Tymczasem ropa WTI obija się o poziom $10 USD/baryłkę. Zastanawiam się, czy nie zainwestować w jakieś zbiorniki, czy cysterny... Jak macie konta w dolarach amerykańskich, to jest to dobry moment, żeby je przewalutować w dolary kanadyjskie albo norweskie korony, bo jak to wszystko odbije z powrotem (kiedyś?), to będzie to warte przynajmniej 50-60% wincyj...
Mowi sie o ujemnych cenach ropy - kup barylke, a w prezencie dostaniesz 10 USD. Po prostu zbiorniki sie wypelniaja, a zatrzymanie produkcji to nie taka prosta sprawa. Taka studnia jak postoi zamknieta pol roku czy rok, moze nie zastartowac.

Nalezy zawsze pamietac - w takim przemysle im wiekszy krach, tym wieksza hossa pozniej...
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Mówisz, masz... $4 USD za baryłkę WTI... Najniżej w historii?

Tymczasem kanadyjska ropa WCS jest już na poziomie $-15...

https://www.dailyfx.com/crude-oil

Taki wykres sobie oglądam. W ciągu minuty skacze +/- $.50. Fascynujące...
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Bum! $1 za baryłkę!
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

WTI - jeden dolar za barylke.

Ale bedzie dupa jak wszystko spowrotem ruszy do przodu. Problemem nie jest, ze zatrzymanie produkcji trwa duzo czasu, nie nie. Wystarczy jeden przycisk i w przeciagu 3 sekund produkcja stoi. Tylko zeby potem wszystko ruszylo. Panie...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Przestalo sie zmianiac, stanelo na... jednym cencie.
ODPOWIEDZ