batton pisze:@grel
Ja to rozumiem, tylko dla mnie to uzasadnienie to gwałt na zasadach prawniczego rzemiosła. Za pomocą słów można uzasadnić wszystko, a prawnik z profesorskim tytułem nie będzie miał z tym żadnych problemów. Problemem jest, że środowisko sędziowskie zmienia wszystkie utrwalone zasady tylko dlatego, że w sprawie pojawia się element z metką PiS.
Środowisko sędziowskie na pewno jest PiSowi niechętne, ale nie w kwestii TK to PiS zaczął wojnę na całego wykorzystując to co zrobiła PO, łamiąc przy tym wszystkie zasady i starając się uniemożliwić TK normalne funkcjonowanie
batton pisze:
- zasada bezpośredniego stosowania konstytucji jest zapisana w ustawie zasadniczej ale jako pusty frazes. Zasada w praktyce nie stosowana z tej prostej przyczyny, że na każdy obowiązek, prawo, wolność czy procedurę zapisaną w konstytucji jest szczegółowe uregulowanie ustawowe.
Zobacz np. V SA 2800/99 - nie jest tak jak napisałeś, na ten wyrok powołują się sądy
Ustawa-jak napisałeś-ma uszczegóławiać, natomiast nie może wprowadzać przepisów wprost sprzecznych. Nawet sędzia Pszczółkowski stwierdził, że TK może ominąć przepisy "literalnie niezgodne z Konstytucją albo gdyby zastosowanie przepisów ustawy faktycznie uniemożliwiało wydanie wyroku w konkretnym czasie", tylko, że uznał on, że takie warunki nie zachodzą
batton pisze:
- w którymś wcześniejszym poście powoływałem uchwałę Sądu Najwyższego stwierdzającą, że sądy nie mogą w konkretnej sprawie pomijać przepisów, które nie zostały uznane za niekonstytucyjne przez TK, a które takie się wydają temu sądowi. Teraz w cytowanym przez Ciebie uzasadnieniu czytam, że to jest prawo każdego sędziego,
Sądy administracyjne korzystają z tej możliwości
batton pisze:
- w którymś z wcześniejszych postanowień TK orzekł, że przepisy kpc o zabezpieczeniu nie mają zastosowania do postępowania przed TK. Pojawia się logo PiS i oczywiście mają zastosowanie, jakże by inaczej.
Tak to mi się bardzo nie podobało, (chyba) Biernat tłumaczył, że obecny skład TK ma inny pogląd. Z tym PiSem to akurat trafiasz kulą w płot bo poprzednie orzeczenie, jeśli się nie mylę dotyczyło ustawy medialnej PiSu.
batton pisze:
- obecny sędzia TK Marek Zubik w swojej monografii Status prawny sędziego Trybunału Konstytucyjnego, Warszawa 2011, s. 116 stwierdzał, że "W ramach rozpoznawania spraw sędziowie Trybunału związani są wszystkimi ustawowymi regulacjami procedury sądowokonstytucyjnej. Nie mogą samodzielnie pomijać takich przepisów choćby uznali je za «oczywiście» niekonstytucyjne. Nic nie stoi natomiast na przeszkodzie, aby TK w odpowiedniej procedurze orzekł o niekonstytucyjności ustawy o TK czy innych wiążących go norm proceduralnych”. Ciekawe czy będzie kolejne wydanie?
Sędzia Zubik widać nie docenił Piotrowicza, co w sumie źle o nim świadczy, bo powinien wziąć pod uwagę, że przepisy ustawy mogą być wprost niezgodne z Konstytucją