Luźny II
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Re: Luźny II
Dostałem info od Adobe, że podniosą mi cenę subskrypcji z 49 EUR netto miesięcznie, na 69. No to chciałem zrezygnować (odnowienie rocznej subskrypcji następuje jutro). Oczywiście nie da się samemu, musiałem kontaktować się z supportem. Po krótkiej rozmowie z Fahadem stanęło na 29 EUR netto miesięcznie. Dobry chłop z tego Fahada, podoba mnie się to.
Jakieś zmiany w regulaminie subskrypcji z tej okazji doszły?
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Zmniejszenie pojemności clouda ze 100GB do 20. Korzystam z niego tylko do synchronizowania bibliotek między programami. Po dwóch latach mam tam 500 mega.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Tak się generalnie zastanawiam...
Leci teraz kolejny globalny atak ransomware.
U mnie w robocie wolno działa net, ale ogólnie po ostatnim kazdy dostał ESETa i nic szczególnego się nie dzieje.
Ale w domu mam zwykłego kompa z win7 i laptopa z ubuntu i zastanawiam się, jaka jest szansa, że któryś z nich dostanie się w zasięg rażenia.
Ktoś się tym bardziej interesował?
Zakładam, że akurat ubuntu jest bezpieczny, ale jak widzę jakie systemy są szyfrowane, to mi się nie chce wierzyć, że one wszystkie na windach stały.
U mnie w robocie wolno działa net, ale ogólnie po ostatnim kazdy dostał ESETa i nic szczególnego się nie dzieje.
Ale w domu mam zwykłego kompa z win7 i laptopa z ubuntu i zastanawiam się, jaka jest szansa, że któryś z nich dostanie się w zasięg rażenia.
Zakładam, że akurat ubuntu jest bezpieczny, ale jak widzę jakie systemy są szyfrowane, to mi się nie chce wierzyć, że one wszystkie na windach stały.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Pierwsze doniesienia o tym ataku spłynęły z Ukrainy. Padły tam banki, narodowi dostawcy energii (Ukrenergo, elektrownia w Czarnobylu), producent samolotów Antonov i firmy prywatne.
a ja narzekałem na jakichś zawszonych górników...Sugerujemy też na wszelki wypadek kupić i trzymać trochę Bitcoinów. Na kolejne ataki
https://niebezpiecznik.pl/post/kolejny- ... -w-polsce/
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Musisz odpowiedziec sobie na jedno zajebiscie wazne pytanie:PIOTROSLAV pisze:Tak się generalnie zastanawiam...
Czy jak wypierdole wszystkie moje komputery i komorki, to czy cos strace?
Jesli odpowiedz brzmi tak, to znaczy, ze cos robisz zle.
Google Drive, Google Photos, Dropbox, dyski zewnetrzne skladowane w innej lokacji - cos trzeba miec w zapasie zeby w wypadku takiego ataku spokojnie wrzucic Live USD Ubuntu, wyczyscic wszystko i stracic tylko pol dnia na reinstalacje.
edit: U mnie w pracy miesiac czy wiecej temu tez byl ransomware. Jeden czlowiek kliknal na zlego maila z niby faktura i dalej poszlo lawinowo. Komputery widza sie w sieci, wszyscy mieli dostep R/W do glownego serwera. No i oczywiscie backupu nikt nie sprawdzal i sie okazalo, ze wcale go nie ma...
A po co ktoś miałby atakować Kowalskiego. Bank, rząd, instytucje - to rozumiem. Ale Piotro to zwykły lamer I noob!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Zdaje się, że wannacry rozróżnia tylko między tymi, którzy robią backup, a tymi którzy jeszcze nie zaczęli.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Nie wiesz o co chodzi? Żeby mi sejwów nie wywaliło!ThimGrim pisze:A po co ktoś miałby atakować Kowalskiego. Bank, rząd, instytucje - to rozumiem. Ale Piotro to zwykły lamer I noob!
Drodzy bankowcy!
Mam kartę Visa pre-paid w Euro, czyli generalnie mogę z niej korzystać jak... no z karty płatniczej. Chce z niej wydobyć gotówkę. Bankomat ING przy przewalutowaniu wymyśla kwoty z końcówkami, po czym inteligentnie stwierdza, że takiej kwoty nie może wypłacić. Help? W okienku banku mają może terminale czy coś?
ps. jakiś może przelew/wpłata na swoje konto w ING też by mnie urządzała.
Mam kartę Visa pre-paid w Euro, czyli generalnie mogę z niej korzystać jak... no z karty płatniczej. Chce z niej wydobyć gotówkę. Bankomat ING przy przewalutowaniu wymyśla kwoty z końcówkami, po czym inteligentnie stwierdza, że takiej kwoty nie może wypłacić. Help? W okienku banku mają może terminale czy coś?
ps. jakiś może przelew/wpłata na swoje konto w ING też by mnie urządzała.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Niektóre karty pre-paid mają zablokowaną możliwość wypłacania gotówki w bankomacie.
Jaka to karta? Tzn jaki bank ją wydał?
Może być tak jak mówi Matthias (sporo kart prepaid nie ma opcji wypłaty gotówki), ale może być też tak że niepotrzebnie próbujesz przewalutować w bankomacie - spróbuj nie zgodzić się na to przewalutowanie i pozostawić to w gestii swojego banku (bankomaty ING mają taką opcję jak DCC i nie trzeba z niej korzystać).
Może być tak jak mówi Matthias (sporo kart prepaid nie ma opcji wypłaty gotówki), ale może być też tak że niepotrzebnie próbujesz przewalutować w bankomacie - spróbuj nie zgodzić się na to przewalutowanie i pozostawić to w gestii swojego banku (bankomaty ING mają taką opcję jak DCC i nie trzeba z niej korzystać).
- PIOTROSLAV
- Parmezan
A czy karta 'walutowa' nie jest od tego, żeby wypłacać gotówkę w określonej walucie?
- Counterman
- Waniaaa!
Tylko wtedy jeżeli masz pod nią rachunek z odpowiednią walutą. W sensie masz w Banku jedną kartę, ale rachunek w PLN, USD, EUR, dolarach Zimbabwe. I wtedy wszystkie te waluty możesz jedną kartą wyciągnąć z bankomatu (o ile sam bankomat ma je).
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Mam nc+. Podłączyłem dekoder do routera, bo chciałem zobaczyć ofertę VOD. Router oczywiście wi-fi. Okazał się, że jest aplikacja do ściągnięcia na androida, dzięki której steruję smartfonem zamiast pilota.
Jako, że dwa przyciski na pilocie umarły, bardzo fajne rozwiązanie
Jako, że dwa przyciski na pilocie umarły, bardzo fajne rozwiązanie
Dziś mamy 5 lipca i forum ogarnia głucha cisza odnośnie organizacji kolejnego zlotu. Pamiętam doskonale jak Jutsi proponował idealną w mojej ocenie lokalizację (Centralna Polska = dla każdego do przyjęcia). Przecież to jest kwestia wykonania 1 telefonu i miejsce jest gotowe, ale czy ludzie są gotowi??
Czy już można uznać, że w tym roku zlot zdechł? Bo nie wiem czy rezerwować urlop...
Czy już można uznać, że w tym roku zlot zdechł? Bo nie wiem czy rezerwować urlop...
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ja na 90% nie mam czasu jechać. Także ten... Wszystkie weekendy do połowy września mam w miarę ustawione.
Ja chętnie pojadę ale może być ciężko z weekendem wolnym
ja proponuje dwuletnie zloty, bo ciągle czekam na te fajki pod knajpą...
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Counterman
- Waniaaa!
Ja też w tym roku odpadam, nie będę miał kiedy pojechać. Chyba dwuletnie zloty mają większą "magię"
IRON MAIDEN are KINGS
Za późno Masakrycznie w tym roku weekendy obłożone. Ale w przyszłym roku (jeśli wciąż będzie jakaś Polska) to zlot musi być!
Poznałem osobiście Daela. The circle is now complete.
Oczywiście ten fakt tak mnie nieprzytomnie podniecił, że zapomniałem wspomnieć o równie ważnym wydarzeniu. Poznałem osobiście Lai. Kobietę, która jako jedyna w ostatnich 5 latach istnienia forum: przybyła, zobaczyła i się nie przeraziła. Posypuję głowę popiołem i idę biczować się pęczkiem buraków pastewnych.
Oczywiście ten fakt tak mnie nieprzytomnie podniecił, że zapomniałem wspomnieć o równie ważnym wydarzeniu. Poznałem osobiście Lai. Kobietę, która jako jedyna w ostatnich 5 latach istnienia forum: przybyła, zobaczyła i się nie przeraziła. Posypuję głowę popiołem i idę biczować się pęczkiem buraków pastewnych.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Trójkącik?
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Forum jest czasem jak dobre wiejskie wesele. To najstarszy wu(voo)jek jest największym zbereźnikiem na imprezieVoo pisze:Trójkącik?
Było mi bardzo miło dziękować!
Sith - nadrobię braki, I promise.
DaeL - mam nadzieję, że wkrótce poczujesz się lepiej.
Ps. Za rok obecność obowiązkowa
Sith - nadrobię braki, I promise.
DaeL - mam nadzieję, że wkrótce poczujesz się lepiej.
Ps. Za rok obecność obowiązkowa
- Counterman
- Waniaaa!
bardzo trafneSithFrog pisze:Forum jest czasem jak dobre wiejskie wesele. To najstarszy wu(voo)jek jest największym zbereźnikiem na imprezieVoo pisze:Trójkącik?
IRON MAIDEN are KINGS
made my dayCounterman pisze:bardzo trafneSithFrog pisze:Forum jest czasem jak dobre wiejskie wesele. To najstarszy wu(voo)jek jest największym zbereźnikiem na imprezieVoo pisze:Trójkącik?
Parę dni w Anglii i mam mętlik w głowie na temat tamtejszych tubylców. Na początku myślałem, że ten naród dzieli się na takich "Good day, Sir!" i "BLE BUE BLE foking fuck". Teraz myślę, że oni raczej mają jakieś dwa tryby działania. Ultra miły Pan sprzedający rano macaroni na straganiku idzie wieczorem do pubu i drze japę tak, że swoich myśli nie słychać Młodzież na koncercie tak naśmieciła na długo przed właściwą imprezą, że zaszokowałoby mnie to w Polsce, ale jak pijany gościu na mnie wpadł to przeprosił tak ładnie, że aż głupio. Dziwny naród
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Raz w roku człowiek idzie do kościoła (żeby pozwiedzać) i od razu trafia na ślub Radwańskiej. Kto chce mnie dotknąć?
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Sobieś na pocieszenie zostaje kasztelanizacja w Toruniu tudzież u wujka JareckiegoSobies pisze:Dziś mamy 5 lipca i forum ogarnia głucha cisza odnośnie organizacji kolejnego zlotu. Pamiętam doskonale jak Jutsi proponował idealną w mojej ocenie lokalizację (Centralna Polska = dla każdego do przyjęcia). Przecież to jest kwestia wykonania 1 telefonu i miejsce jest gotowe, ale czy ludzie są gotowi??
- Alexandretta
- Współpraca GL
- Kontakt:
Megafony straży pożarnej są lepsze niż jakikolwiek budzik. Mimo wszystko nie polecam.
Na szczęście jarało się w bloku obok.
Na szczęście jarało się w bloku obok.
"Żal, że sie coś zrobiło, przemija z czasem. Żal, że się czegoś nie zrobiło, nie przemija nigdy."
Na Pograniczu
Na Pograniczu
Kurde schudłem 5 kilo i zszedłem poniżej 90. Bez ćwiczeń i zmiany diety. Ostatni raz miałem tak po camino. Dziwne.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Szczerze mówiąc to dobrze z czymś takim się do lekarza udać, serio.peterpan pisze:Kurde schudłem 5 kilo i zszedłem poniżej 90. Bez ćwiczeń i zmiany diety. Ostatni raz miałem tak po camino. Dziwne.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Najgorzej jest to, że ważyłem się tak że 2 miesiące temu ostatnio i nie wiem jak z tempem. Dwa miesiące temu oddawałem krew i morfologia była w środkach normy. Tylko nie wiem do jakiego lekarza mam pójść. Ubezpieczyć się muszę
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Stres? Ja kiedyś zjechałem na tym jakieś 12 kilo w kilka miesiecy. Wymieniałem wtedy cała garderobę
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
A ja właśnie sobie zdałem sprawę, że nie ważyłem się od... dwóch lat.
Nie wiem ile ważę.
Nie wiem ile ważę.
Since 2001.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Youtube się kończy... Zostaną same śmieszne koty i poradniki makijażu.
LLothar pisze:Szczerze mówiąc to dobrze z czymś takim się do lekarza udać, serio.peterpan pisze:Kurde schudłem 5 kilo i zszedłem poniżej 90. Bez ćwiczeń i zmiany diety. Ostatni raz miałem tak po camino. Dziwne.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Zazdro. Ja po przekroczeniu 30tki wyraźnie zauważyłem, jak metabolizm zwalnia. Teraz mam 32 lata i tak co rok dochodzi 2 kg. Dwa lata temu trochę przybrałem (jakieś 5 kg) i już tego nie umiem zrzuć a cisnę mocno.
Mam na myśli to, że biegam po 120 km miesięcznie, podciągam się i ćwiczę- a jednak nie umiem już zbić wagi tak jak kiedyś. Więc zimą mi się dokłada, a w lato nie spalam tego co doszło tylko trzymam wagę- a też się nie obżeram, nie jem słodyczy czy innych takich.
Ergo, mam 5 super gajerków, dopasowanych- w których nie mogę chodzić i już 15 miesięcy wiszą i wiszą
nie wiem czy to fejk, ale koncepcja jest nieco oburzająca
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Counterman
- Waniaaa!
Jest popyt na usługę, jest podaż.
IRON MAIDEN are KINGS
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Oł je, nie ma to jak naderwać więzadła boczne na 3.5 tygodnia przed urlopem... gdzie mam zaklepany wyjazd na który wywaliłem kuuuupę pieniędzy. Dobrze, że jest nadzieja że pojadę. Bo gips zdejmują za 3 tygodnie i powiedzieli że jak nie poszły krzyżowe to lecę z ortezą.
Spoko. Mogło być gorzej. Mogłeś na przykład od 6 miesięcy planować wylot na meksyk, a w dniu przelewu za wakacje, na 5 dni przed odlotem zorientować się, że nie wpuszczą cię do meksyku bo masz paszport ważny jeszcze tylko przez 5 miesięcy
- Counterman
- Waniaaa!
wpuścili jakoś?
IRON MAIDEN are KINGS
Nie, ale odzyskałem hajsy i ostatecznie poleciałem na Kretę, żeby jakoś ratować urlop.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Pquelim pisze:
nie wiem czy to fejk, ale koncepcja jest nieco oburzająca
Aaaa tutaj to widziałem Ciąg dalszy w Światopoglądzie.
Ostatnio Tiger błysnąl pokazując faka rocznicy Powstania. Przeprosili i zgodnie z planem wszyscy o nich trąbią
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Oczywiście jego udział w całym zamieszaniu był zupełnie przypadkowy.