Góry troszkę na poważnie
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Góry troszkę na poważnie
Jest ktoś kto chodzi po górach i był na jakiś poważniejszych wypadach, np. z kimaniem w lesie pod namiotem czy nocne wędrówki zima w śniegu czy jakieś Alpy...? Chciałbym wyskoczyć na Mount Blanc jakąś łatwą trasą, kimnąć się pod masywem takie huistorie. Mam znajomych we Francji więc wyjdzie taniej bo nie trzeba brać hotelu przed wyprawą. Całość szacuję na max 5-6 dni z dojazdem. Nie mam jakiegoś dokładnego planu na razie głośno myślę i szukam chętnych.
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
Re: Góry troszkę na poważnie
Kiedy?
Raczej nie w lipcu, proponuję sierpień wrzesień - ale jestem otwarty. Jak będzie ktoś chętny na październik to czemu nie.
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
Co prawda jestem raczej typem beskidzkim niż alpejskim i aktualnie się na kurs przewodnika beskidzkiego zapisałem, ale 10 lat temu byłem z rodzicami w Chamonix. Wtedy mój ojciec i brat zdobyli Mont Blanc; nie była to totalna betka, bo brat dostał choroby wysokościowej pomimo aklimatyzacji dwutygodniowej. Jesteś pewien, że 5-6 dni pobytu tam Ci wystarczy? Bo ta franca wysoka jest i choć podjeżdża się na te 2500 m wysokości, to tak z doskoku robić ponad 2 tys metrów w górę to niezły wyczyn dla organizmu nieprzyzwczajonego do wysokości.
Okay, to wejdziemy tyle - ile damy radę. Jak nie wejdziemy to są inne górki do zrobienia w okolicy (np.Arcalod) no i nie mówiąc o widokach
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
- Counterman
- Waniaaa!
Potwierdzam, takie górki bez aklimatyzacji są ciężkie, a raczej niebezpieczne dla zdrowia. Ale różnie bywa są tacy co wchodzą i na samej górze pytają się "A da się wyżej?".
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
O Blancu poki co sobie mysle, niesmialo marze, ale boje sie, bo nie mam zaufanej ekipy do tego.
Co prawda bylam na majowke na Rysach, a dwa lata temu na Zugspitze, ale to nie jest jednodniowy strzal jak na te szczyty.
Na studiach znajomy poszedl calkowicie na harpagana, nie zdziwilabym sie, gdyby wszedl w woich Conversach, wiec jak najbardziej jest to szczyt dla ludzi, ale ja chcialabym podejsc do tego z troszke wieksza wyobraznia, aczkolwiek bez przesadnego onanizmu sprzetowego i dziesieciokrotnie wiekszego niz potrzebne przeekwipowania sie.
No i nie nocowalam w krzonie, jestem wielka fanka schronisk na wypadach.
Co prawda bylam na majowke na Rysach, a dwa lata temu na Zugspitze, ale to nie jest jednodniowy strzal jak na te szczyty.
Na studiach znajomy poszedl calkowicie na harpagana, nie zdziwilabym sie, gdyby wszedl w woich Conversach, wiec jak najbardziej jest to szczyt dla ludzi, ale ja chcialabym podejsc do tego z troszke wieksza wyobraznia, aczkolwiek bez przesadnego onanizmu sprzetowego i dziesieciokrotnie wiekszego niz potrzebne przeekwipowania sie.
No i nie nocowalam w krzonie, jestem wielka fanka schronisk na wypadach.
Jesli planujesz miec zenujaco slabe tempo, ale uparcie i do celu, to chetnie zabiore sie z Toba.
Dobra! To już jest nas dwoje. Jasne, że jest to do zrobienia, a jak nie jest, to realna ocena pomoże nam na miejscu stwierdzić czy jihad czy nie.
PS. Wyrażasz chęć delikatnego popracowania nad kondycją bo ja ostro nakurwiam i trzeba chociaż spróbować zniwelować różnicę
PS. Wyrażasz chęć delikatnego popracowania nad kondycją bo ja ostro nakurwiam i trzeba chociaż spróbować zniwelować różnicę
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
Brrr... Wy tak na serio łazicie dużo po górach? Ja parę lat temu wlazłem ze znajomymi na Orlą Perć. A potem złaziłem z tej pieprzonej drabinki i się wyleczyłem raz na zawsze ze wspinaczki Teraz to najwyżej jakieś piknikowe szlaki w rodzaju Szpiglasowego Wierchu. Widoki też ładne, a przynajmniej człowiek nie dostaje palpitacji serca
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Co to znaczy?colgatte pisze:znajomy poszedl calkowicie na harpagana, nie zdziwilabym sie, gdyby wszedl w woich Conversach
Ktoś to robi za 2000 zł, tutaj by to wyszło znaaacznie tanej:
http://kawarszawa.cba.pl/static-www/mon ... yprka.html
http://kawarszawa.cba.pl/static-www/mon ... yprka.html
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
Gregor - na nieogarze totalnym.
W majowke znajomy sprowadzal dwoch takich z Rysow, bo weszli bez rakow i czekanow, ale za to w adidasach na szczyt.
A potem na koniec nie oddali mu czekana i koles jest 3stowki w plecy.
Dra, no ale jak pracujesz nad kondycja? Przeciez jakies bieganie czy silka chyba nie przygotowuja na gory.
Wielicki mowil, ze nigdy nic nie robi, ze wysila sie tylko na wyprawie.
W majowke znajomy sprowadzal dwoch takich z Rysow, bo weszli bez rakow i czekanow, ale za to w adidasach na szczyt.
Dra, no ale jak pracujesz nad kondycja? Przeciez jakies bieganie czy silka chyba nie przygotowuja na gory.
Hehe wlasnie na grupie wspinaczkowej na fejsie poszedl ostry hejt na te strone i fala przestrog przed wyprawa z tej oferty.
Ja wiem, ze to tylko przyklad byl, ale ciekawy zbieg okolicznosci.
Ja wiem, ze to tylko przyklad byl, ale ciekawy zbieg okolicznosci.
- Counterman
- Waniaaa!
col: długo się wspinasz? Na co wchodzisz, w sensie na który numerek?
IRON MAIDEN are KINGS
Ze 4 lata.
A wczoraj siadly dwie 8- na Franken! Jaram sie, bo dotychczas mialam tylko dwie na koncie i jedna pelna 8.
A Ty?
A wczoraj siadly dwie 8- na Franken! Jaram sie, bo dotychczas mialam tylko dwie na koncie i jedna pelna 8.
A Ty?
- Counterman
- Waniaaa!
Ja wracam na ściankę po prawie 2-letniej przerwie. Ale swego czasu biegałem całkiem nieźle po tych pionach i przewieszkach, choć moim rekordem jest 6.3 czyyyyli bodaj 7+.
W skały pojadę dopiero przyszłym sezonie, bo jak ostatnio byłem na sztucznej ścianie to zrobiłem 5+ i stwierdziłem że jestem zmęczony, wypluty i wogóle do bani.
W skały pojadę dopiero przyszłym sezonie, bo jak ostatnio byłem na sztucznej ścianie to zrobiłem 5+ i stwierdziłem że jestem zmęczony, wypluty i wogóle do bani.
IRON MAIDEN are KINGS
6.3 to 8 lub 8-.
Ja dzisiaj spotkalam Marcusa Bocka a pare dni temu Alexa Megosa. Zycie na Franken...
Ja dzisiaj spotkalam Marcusa Bocka a pare dni temu Alexa Megosa. Zycie na Franken...
- Counterman
- Waniaaa!
6.3 to 8? To 6.1 to 6+? Czy nie?
IRON MAIDEN are KINGS
A ja dziś spotkałem Pawła Zabawczuka i Bartka Miśtę!colgatte pisze:Ja dzisiaj spotkalam Marcusa Bocka a pare dni temu Alexa Megosa. Zycie na Franken...
No tak, pokrywaja sie szostki a potem rosnie juz inaczej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_trud ... g_skalnych
Wynika z tego ze te 7+ to 6.2+/6.3
ale szczerze mowiac to na Polskiej Jurze znioslabym predzej jajo niz zrobila 6.2 nawet,
a tutaj moje ulubione to sa wlasnie 7 i 7+...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_trud ... g_skalnych
Wynika z tego ze te 7+ to 6.2+/6.3
ale szczerze mowiac to na Polskiej Jurze znioslabym predzej jajo niz zrobila 6.2 nawet,
a tutaj moje ulubione to sa wlasnie 7 i 7+...
- Counterman
- Waniaaa!
Ehhhh muszę pojechać kiedyś w Twoje rejony. Jak będę się wybierał to dam znać, polecisz fajne trasy.
IRON MAIDEN are KINGS
SRASY! DROGI sie mowi, DROGI!!!
to są góry troszkę na poważnie, Sith, zachowuj sięSithFrog pisze:Albo tani.colgatte pisze:SRASY! DROGI sie mowi, DROGI!!!
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Counterman
- Waniaaa!
Bite me. Ważne jest gdzie się wchodzi a nie jak się to nazywa.colgatte pisze:SRASY! DROGI sie mowi, DROGI!!!
IRON MAIDEN are KINGS
Ale wielkicki jest Naturalsem, jak Messi, a my jestesmy jak CR7, musimy zapierdalaccolgatte pisze:Gregor - na nieogarze totalnym.
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
Counterman pisze:col: długo się wspinasz? Na co wchodzisz, w sensie na który numerek?
No to jak sie wspinasz to jakies przygotowanie masz, mow tak od razy, dziewcze
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
Już wiem, że Mount Blanc to za duza para kaloszy, zwlaszcza w pazdzierniku. Ale Alpy maja szeroki wahlarz gorek do wchodzenia, niekoniecznie dla dżihadystów.
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Ten temat jest dużo dłuży niż ta rozmowa i ma kilka stron. Płakałem wczoraj czytając toPIOTROSLAV pisze:http://asset-7.soup.io/asset/7596/0514_760d_480.jpeg
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
Taki jest plan:
Wrocław (autem) -> les Houches -> Bellevue -kolejka-> Garce -> Baraque Forestiere des Rognes (buda gdzie mozna kimnąc) -> przedgorze Gouter (nocleg w schronisko lub namiot) -> Goutier jak pozwoli pogoda i bedzie sila i damy rade z aklimatyzacja, jak nie to relaks i powrot do bazy Tadam!
Wrocław (autem) -> les Houches -> Bellevue -kolejka-> Garce -> Baraque Forestiere des Rognes (buda gdzie mozna kimnąc) -> przedgorze Gouter (nocleg w schronisko lub namiot) -> Goutier jak pozwoli pogoda i bedzie sila i damy rade z aklimatyzacja, jak nie to relaks i powrot do bazy Tadam!
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
To będzie głupie pytanie pewnie ale... on tak na poważnie czy robi sobie jaja ?PIOTROSLAV pisze:http://asset-7.soup.io/asset/7596/0514_760d_480.jpeg
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
A Ty tak na serio czy trollujesz?Piccolo pisze:To będzie głupie pytanie pewnie ale... on tak na poważnie czy robi sobie jaja ?PIOTROSLAV pisze:http://asset-7.soup.io/asset/7596/0514_760d_480.jpeg
(..)
Drag
Keep running.
Drag
Keep running.
Przemilczę.......................................
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
parafrazując:
Picco - jaki masz kolor włosów?
Picco - jaki masz kolor włosów?