Szalone teorie - Gra o Tron oraz Pieśń Lodu i Ognia.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Pquelim, Voo
Re: Szalone teorie - Gra o Tron oraz Pieśń Lodu i Ognia.
Ja już przy okazji poprzedniego sezonu straciłam zainteresowanie. A cycki można zawsze obejrzeć gdzie indziej...
Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy:PIOTROSLAV pisze: http://www.theguardian.com/books/2016/f ... ot-tv-show
1. Barristan staje po stronie Aegona.
2. To Stannis, a nie Jon czy Daenerys, okazuje się naprawdę być Azor Ahai (ale i tak ginie).
Z ważnych postaci, które żyją w książkach ale nie w serialu, to został jeszcze tylko Mance Rayder i Pani Kamienne Serce (o ile można tu mówić o życiu). Ale jakoś nie sądzę, żeby w tych wypadkach wchodził w grę nagły zwrot akcji, którego GRRM nie zaplanował całe lata wcześniej.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Pani Stoneheart wystarczy że będzie brała udział w fabule by już było inaczej niż w serialu.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
ponad 300 głosów w ankiecie dla najlepszych wojowników. wow Dael.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Już ponad 400. Ale mówiąc szczerze to nie jest jakiś urywający dupę wynik. Szalone Teorie mają po 5-10 tys. wejść na każdy artykuł, więc liczyłem, że turniej może ściągnie połowę tego. Ale pierwsze koty za płoty, z czasem będzie lepiej.Pquelim pisze: ponad 300 głosów w ankiecie dla najlepszych wojowników. wow Dael.
Zapraszam na mój fanpage "Z pamiętnika kinomana" (w przyszłości także blog i kanał na YT) poświęcony kinu i tematyce okołofilmowej
Może być, ale po sezonie 5 trudno będzie mnie ugłaskać. I strasznie mnie martwi ta scena z gostkiem machającym dwoma mieczami. Mam wrażenie, że to ma być ser Arthur Dayne... tylko jakoś bez Świtu niestety. Cóż, mam nadzieję, że przynajmniej nie schrzanią zmartwychwstania Jona.
George Martin nie żyje.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Larofan
- Social Media Ninja
i see what you did thereThimGrim pisze:George Martin nie żyje.
Nie bądź taki dowcipas.ThimGrim pisze:George Martin nie żyje.
Temat się zgadza. Szalone teorie.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Daelu kiedy nowy odcinek i czy będzie on o tym skrytobójcy w Winterfell?
Zapraszam na mój fanpage "Z pamiętnika kinomana" (w przyszłości także blog i kanał na YT) poświęcony kinu i tematyce okołofilmowej
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Przeglądam program Pyrkonu i nigdzie nie widzę DaeLa i Szalonych. Z chęcią posłuchałbym takiego wykładu. Co, DaeL, za rok?
Heh, nikt mnie nie zaprosił Poza tym nigdy nie byłem na żadnym konwencie, więc nawet nie wiem z czym to się je.Ptaszor pisze:Przeglądam program Pyrkonu i nigdzie nie widzę DaeLa i Szalonych. Z chęcią posłuchałbym takiego wykładu. Co, DaeL, za rok?
- Larofan
- Social Media Ninja
dobre napisz do nich moze w przyszlym roku bys pojechal chyba nie ma jakiegos dramatycznego klopotu zeby zostac prelegentem jak sie ma wiedzeDaeL pisze:Heh, nikt mnie nie zaprosił Poza tym nigdy nie byłem na żadnym konwencie, więc nawet nie wiem z czym to się je.Ptaszor pisze:Przeglądam program Pyrkonu i nigdzie nie widzę DaeLa i Szalonych. Z chęcią posłuchałbym takiego wykładu. Co, DaeL, za rok?
moge podpytac znajomej - kiedys prowadzila jakies prelekcje tam o ile pamietam
DeWu prowadzał jakies prelekcje swego czasu. Ale nie wiem czy na Pyrkonie akurat.
#sgk 4 life.
-
- czarny
Szacunek za te szalone teorie, kilka ciekawych hipotez wcześniej znałem (na czele z chyba najpopularniejsza R.T+L.S=J.S.), ale to jest mistrzostwo.
Dzięki. Staram sięAdeptus Gedeon pisze:Szacunek za te szalone teorie, kilka ciekawych hipotez wcześniej znałem (na czele z chyba najpopularniejsza R.T+L.S=J.S.), ale to jest mistrzostwo.
O co chodzi z tym że Ser Dziadek staje po stronie Aegona A Stasiu jest azorem ?
Jeśli Danka nie będzie długo wracać, to Barristan albo Tyrion mogą się opowiedzieć po stronie innego Targaryena. Zwłaszcza jeśli palce będą w tym maczać Varys i Ilyrio. Niektórzy sądzą też, że septa Lemore to Ashara Dayne. Ja w to za bardzo nie wierzę, ale faktycznie byłby to argument dla Barristana. A skutkiem - być może - zdrada z miłości.Victarion pisze:O co chodzi z tym że Ser Dziadek staje po stronie Aegona A Stasiu jest azorem ?
Co do Stannisa, to sprawa jest prosta. Pasuje do przepowiedni. Nie on jeden, ale pasuje.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Wy się śmiejecje z jakiś parodii a ja z samych kadrów
Idiotyzm wszystkich hełmów to raz ... ale pełnopłytowy kirys + gołe ręce i rękawiczki spawalnicze udające zbroję to hit całego serialu zdecydowanie
No i głowica miecza też poniżej poziomu mojego 14 letniego czecha a głownia aż widać, że tępa
i te paski z ciuchlandów
Idiotyzm wszystkich hełmów to raz ... ale pełnopłytowy kirys + gołe ręce i rękawiczki spawalnicze udające zbroję to hit całego serialu zdecydowanie
No i głowica miecza też poniżej poziomu mojego 14 letniego czecha a głownia aż widać, że tępa
i te paski z ciuchlandów
Ta, na dodatek ten koleś z dwoma mieczami to ser Arthur Dayne. Najbardziej znany z tego, że miał jeden, legendarny, biały miecz
No, wygląda na to, że spoiler z sezonu 6 potwierdził jedną z moich najbardziej Szalonych Teorii. Melisandre jest baaaaaaaaaardzo stara.
Tak, muszę przyznać, że poza teorią z Varysem ta wydawała mi się naprawdę "zakręcona" jednak po seansie już opłakuję los Varysa (w książce - ech DaeL, mam nadzieję że ta postać jest inna w serialu) A Mel, cóż naprawdę teraz mi jej szczerze żal.DaeL pisze:No, wygląda na to, że spoiler z sezonu 6 potwierdził jedną z moich najbardziej Szalonych Teorii. Melisandre jest baaaaaaaaaardzo stara.
No właśnie specjalnie wlazłem na forum, żeby to napisaćDaeL pisze:No, wygląda na to, że spoiler z sezonu 6 potwierdził jedną z moich najbardziej Szalonych Teorii. Melisandre jest baaaaaaaaaardzo stara.
Może oszczędzisz nam cierpienia czekania i napiszesz dwa następne tomy sagi zamiast GRRM?
Mądrego to i dobrze posłuchać.Sauk pisze:Może oszczędzisz nam cierpienia czekania i napiszesz dwa następne tomy sagi zamiast GRRM?
Przynajmniej nie będzie już wzdychania do cycków. A tak poza tym to słabość, cienizna i nuda. Ziew...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Ja będę najbardziej zdziwiony, jeśli potwierdzi się Missandei Bez Twarzy . Bo mam wrażenie, że stąpałem w tej teorii po wyjątkowo kruchym lodzie i dokonałem wielu nadinterpretacji. Ale po prostu pomysł wydawał mi się tak fantastyczny, że nie mogłem sobie odmówić napisania tego tekstuSelene999 pisze:Tak, muszę przyznać, że poza teorią z Varysem ta wydawała mi się naprawdę "zakręcona" jednak po seansie już opłakuję los Varysa (w książce - ech DaeL, mam nadzieję że ta postać jest inna w serialu) A Mel, cóż naprawdę teraz mi jej szczerze żal.
Tylko że (abstrahując już od wszystkich problemów ze stylem) ja piszę chyba jeszcze wolniej od GRRM-aSauk pisze:Może oszczędzisz nam cierpienia czekania i napiszesz dwa następne tomy sagi zamiast GRRM?
Powiem Ci szczerze DaeLu, że ta teoria nie wydaje mi się taka "naciągana" wręcz przeciwnie, argumenty, które przytoczyłeś przemawiają do mnie. Być, może już przesiąknięta jestem teoriami spiskowymi ale fakt, że ludzie bez twarzy mają na dworze Dany swojego agenta, pasuje do ich sposobu myślenia. Mnie osobiście najbardziej przekonuje scena opieki nad rannym Quentynem, "Widzisz? Uśmiecha się" - to naprawdę daje do myślenia.DaeL pisze:Ja będę najbardziej zdziwiony, jeśli potwierdzi się Missandei Bez Twarzy . Bo mam wrażenie, że stąpałem w tej teorii po wyjątkowo kruchym lodzie i dokonałem wielu nadinterpretacji. Ale po prostu pomysł wydawał mi się tak fantastyczny, że nie mogłem sobie odmówić napisania tego tekstu
Muszę, też powiedzieć, że sama "teorię na temat wieku Mel" jeszcze przed ukazaniem się nowego odcinka też można byłoby spokojnie traktować jaką "bardzo szaloną" - fakt wskazałeś konkretne poszlaki, ale trzeba być naprawdę mocno w świecie PLiO aby cały ten wątek ogarną i wysnuć takie poszlaki. Dla mnie to jest mistrzostwo! Już nie mówiąc o samej scenie gdzie aktorka grająca Mel zagrała to przepięknie. Ta mieszanka strachu, bezradności, zwątpienia i smutku.
Odcinek mi się podobał. Nie był może najlepszy w historii, ale działo się sporo i fajnie, że mamy kolejny sezon.
Bardzo mi jednak zgrzytała realizacja sceny z Brienne i Sansą. Podrick odbył najmniej dynamiczny pojedynek na miecze ever, Fetor jakoś dziwnie wyładniał i najważniejsze - gdzie nagle, po pojawieniu się odsieczy - podziały się psy? To był super istotny element całego ujęcia i nagle zniknęły.
Ciekaw jestem co ze Stannisem. Niby Brienne wzięła zamach w poprzednim sezonie, niby Bolton teraz mówi, że ciekawi go kto zadał śmiertelny cios, ale męczy mnie dlaczego nie zobaczyliśmy ciała. W tym serialu to może nie być przypadek
Podobała mi się też akcja w Dorne, ciekawy rozwój wypadków.
Największy plus to jednak Dothrakowie. Uśmiałem się na ich dialogach do łez
Bardzo mi jednak zgrzytała realizacja sceny z Brienne i Sansą. Podrick odbył najmniej dynamiczny pojedynek na miecze ever, Fetor jakoś dziwnie wyładniał i najważniejsze - gdzie nagle, po pojawieniu się odsieczy - podziały się psy? To był super istotny element całego ujęcia i nagle zniknęły.
Ciekaw jestem co ze Stannisem. Niby Brienne wzięła zamach w poprzednim sezonie, niby Bolton teraz mówi, że ciekawi go kto zadał śmiertelny cios, ale męczy mnie dlaczego nie zobaczyliśmy ciała. W tym serialu to może nie być przypadek
Podobała mi się też akcja w Dorne, ciekawy rozwój wypadków.
Największy plus to jednak Dothrakowie. Uśmiałem się na ich dialogach do łez
Szczerze mówiąc ja jestem na nie. Chyba tylko wątek na Murze był jako-tako ciekawy. Reszta mnie bardziej irytowała niż ciekawiła. Ale też trzeba przyznać, że to był odcinek, który miał przede wszystkim przypomnieć o tym jak się kończył sezon poprzedni, więc akcji nie posunęli za bardzo do przodu. Może w następnym odcinku coś się zacznie dziać.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Mnie wątek w Dorne zaskoczył. Akcja z Melissandre była w sumie taka... zupełnie nie ogarnąłem po co ona była. Same wydarzenia na Murze fajne - nawet kupiłem tą przemowę. Wątek Dany zupełnie bez sensu IMO, scena z Sansą i Brienne w sumie spoko - przypomniałem sobie jak bardzo nie lubię Sansy za tę jej cipowatość... Motyw z Aryą to ja z książki pamiętam zupełnie inaczej, ale rozumiem jaki jest cel takiego zabiegu. Generalnie oglądało sie fajnie.
A co powiecie na taką teorię:
- Melisandre (córka Shiery Morskiej Gwiazdy ?) wbije sobie miecz w serce i „…gdy popłynie krew Czerwonej Gwiazdy …” Azor Ahai narodzi się na nowo
- ” …. jej krew i dusza, siła i odwaga, w całości przejdą w stal….” Światłonośca.
- „…. wojownik wyciągnie z ognia (kapłanki ognia?) płonący miecz …” i „…ten, kto go ujmie będzie Azorem Ahai narodzonym na nowo…”
Znalezione na westeros.pl co wy na to?
- Melisandre (córka Shiery Morskiej Gwiazdy ?) wbije sobie miecz w serce i „…gdy popłynie krew Czerwonej Gwiazdy …” Azor Ahai narodzi się na nowo
- ” …. jej krew i dusza, siła i odwaga, w całości przejdą w stal….” Światłonośca.
- „…. wojownik wyciągnie z ognia (kapłanki ognia?) płonący miecz …” i „…ten, kto go ujmie będzie Azorem Ahai narodzonym na nowo…”
Hmmm... w serialu raczej nie, bo wiemy, że Melisandre ruszy z Jonem na Winterfell (a przynajmniej przecieki z planu na to wskazują). A w książkach... nie wiem. Nie sądzę, żeby proces wykucia Światłonoścy się powtórzył. Albo do rąk Azor Ahai trafi stary Światłonośca (czyli Świt należący do rodu Dayne), albo po prostu Światłonoścy (rozumianego jako miecz) nie będzie. Ale mogę się mylić.SzaMan512 pisze:A co powiecie na taką teorię:
Hej jak myślicie czy Syrio Forel żyje? osobiście uważam, że to niewykluczone.
W ostatniej scenie, w której go widzieliśmy Syrio pozostał ze złamanym mieczem w pozie identycznej do tej jaki w serialu przedstawiony jest Tytan z Braavos. W ostatnim odcinku Waif rzuciła drewniany kij Aryi, która go złapać nie zdołała, podobnie jak czynił to Syrio. Do tego na pożegnanie powiedziała jej: do jutra, podczas gdy w analogicznej sytuacji Syrio powiedział: jutro złapiesz. Wobec czego jeśli to zwykły zbieg okoliczności, to bardzo specyficzny.
W ostatniej scenie, w której go widzieliśmy Syrio pozostał ze złamanym mieczem w pozie identycznej do tej jaki w serialu przedstawiony jest Tytan z Braavos. W ostatnim odcinku Waif rzuciła drewniany kij Aryi, która go złapać nie zdołała, podobnie jak czynił to Syrio. Do tego na pożegnanie powiedziała jej: do jutra, podczas gdy w analogicznej sytuacji Syrio powiedział: jutro złapiesz. Wobec czego jeśli to zwykły zbieg okoliczności, to bardzo specyficzny.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Sam Martin kiedyś zdenerwowany kolejny pytaniem o Syrio stwierdził, że jak ktoś uważa, że koleś z uciętym drewnianym mieczem ma szansę przeżyć spotkanie z zakutym w płyty i uzbrojonym w normalną broń doświadczonym żołnierzem, to nie czytał tej sagi uważnie.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Spoiler:
Dzisiaj mnie tknęło: czy te dwie idiotki (jedna z dzidą, druga z pejczem*) na okręcie co zabiły księcia Dorne to Żmije Oberyna?
Bo jeśli tak to jakim cudem znalazły się na tym statku? Schowały się w kufrach?
* - zajebisty pomysł na broń w małym, ciasnym i zamkniętym pomieszczeniu
Dzisiaj mnie tknęło: czy te dwie idiotki (jedna z dzidą, druga z pejczem*) na okręcie co zabiły księcia Dorne to Żmije Oberyna?
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Wolniej może nie... Macie wiele wspólnego w (nie)dotrzymywaniu terminówDaeL pisze: Tylko że (abstrahując już od wszystkich problemów ze stylem) ja piszę chyba jeszcze wolniej od GRRM-a
Moim zdaniem na 99% nie. Raz, że sytuacja była raczej bez wyjścia. Dwa, że nie mamy żadnych wskazówek, iż mógł uciec (to nie musiałoby być powiedziane wprost, wystarczyłaby po prostu rozmowa, w której ktoś by powiedział, że jakiś koleś uciekł z Wieży Namiestnika). No i trzy - po prostu ucieczka Syrio nic by do książki nie wnosiła.treviss pisze:Hej jak myślicie czy Syrio Forel żyje? osobiście uważam, że to niewykluczone.
Jest jeszcze weselej. One stały na brzegu, gdy ten statek odpływał z Dorne. Ewidentnie teleportejszyn.SithFrog pisze:Dzisiaj mnie tknęło: czy te dwie idiotki (jedna z dzidą, druga z pejczem*) na okręcie co zabiły księcia Dorne to Żmije Oberyna?
Oj tam, oj tam.Sauk pisze:Wolniej może nie... Macie wiele wspólnego w (nie)dotrzymywaniu terminów
No właśnie! Ja odpuszczałem im teleportejszyn w serialu jak Melisandre skakała przez pół świata, ale to...?DaeL pisze:Jest jeszcze weselej. One stały na brzegu, gdy ten statek odpływał z Dorne. Ewidentnie teleportejszyn.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Spoiler:
Nowy! Nowy!
Mogę ??
Witamy
Mogę ??
Witamy
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Najpierw wypytaj o wszelkie poglądyzodi pisze:Nowy! Nowy!
Mogę ??
https://www.youtube.com/watch?v=7SqC_m3yUDUzodi pisze:Nowy! Nowy!
Mogę ??
Mhm. Z tego co wiem temat ma być poruszony na Balticonie, na którym pojawi się GRRM. Linda Antonsson (współautorka Świata Lodu i Ognia) sugerowała, że D&D znów coś pokręcili, bo Mel miała mieć 100 lat. W każdym razie ostateczną odpowiedź dostaniemy po Balticonie.Fishka pisze:Spoiler:
Spoiler: