Eklezja, czyli luźno o polityce.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Re: Eklezja, czyli luźno o polityce.
Ciekawe, czy Brytyjczycy zmienią z tej okazji flagę.
Since 2001.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Mam szkota w pracy. Mówi, że debaty mają na zenujacym poziomie i większość problemów typu waluta czy UE kampania Tak rozwiązuje 'jakos to będzie'.
Jak zagłosuje? Jeszcze nie wie. Ani jedna ani druga opcja niewiele zmieni. TAK jest po prostu ciekawsze.
Jak zagłosuje? Jeszcze nie wie. Ani jedna ani druga opcja niewiele zmieni. TAK jest po prostu ciekawsze.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Powiedziałbym coś, ale za moment byłoby że jestem lewakiem i nie mam racji
A tu taka ciekawostka jakby ktoś watpił w potrzebę utrzymania Krakjowej Rady Radiofonii i Telewizji - toż to myśliciele jakich mało
http://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,1 ... 11028.html
http://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,1 ... 11028.html
Nie zawsze zgadzam się z prof. Staniszkis ale tu trafiła w sedno:
- Ewa Kopacz jest po prostu prowincjonalną lekarką, która ani w opozycji, ani nigdzie indziej się nie zasłużyła. Nie wiem, jakim cudem zaszła aż tak wysoko. Jej sposób bycia nie ma przecież elementów wdzięku czy charyzmy. Jest dla mnie osobą żenującą i nie chciałabym jej widzieć jako premiera - mówi Onetowi prof. Jadwiga Staniszkis.
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... arka/msgsq
A tu Foreign Affairs o Tusku:
http://www.foreignaffairs.com/articles/ ... and-weaker
- Ewa Kopacz jest po prostu prowincjonalną lekarką, która ani w opozycji, ani nigdzie indziej się nie zasłużyła. Nie wiem, jakim cudem zaszła aż tak wysoko. Jej sposób bycia nie ma przecież elementów wdzięku czy charyzmy. Jest dla mnie osobą żenującą i nie chciałabym jej widzieć jako premiera - mówi Onetowi prof. Jadwiga Staniszkis.
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... arka/msgsq
A tu Foreign Affairs o Tusku:
http://www.foreignaffairs.com/articles/ ... and-weaker
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Kilka dni temu gościłem u Brytyjczyka w Stafford - pogadaliśmy o tym i jego zdaniem Szkocja mogłaby odłaczyć sie nawet dziś. Z drugiej strony to samo mówił o Walii i NewcastleMam szkota w pracy. Mówi, że debaty mają na zenujacym poziomie i większość problemów typu waluta czy UE kampania Tak rozwiązuje 'jakos to będzie'.
Za to bardzo ciekawych rzeczy opowiedział mi o czasach jak stacjonował kilkanascie lat temu w Irlandii. Brytyjczykom do tej pory odradza się jakiekolwiek wyjazdy do Irlandii (Southern Ireland). Mówi się, jak to muzułmanie mordują, czasem ktoś wspomni o jakimś kraju w afryce, gdzie to własnie katolicy strzelaja do innowierców, a tu sie okazuje, że na wyspach cały czas pali się ogień antagonizmów sprzed kilkuset lat
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
To jest zabawne, że Irlandczycy walczą od lat o niepodległość, aż leje się krew, a Szkoci po prostu mówią " ok i'm out" i zaraz będzie referendum.
#sgk 4 life.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
To nie do końca jest tak... Ci, którzy walczyli o przyłączenie Irlandii Północnej do Irlandii to przede wszystkim Katolicy, którzy w tamtej części wyspy nie stanowią większości, więc referendum nie miałoby szans powodzenia - najprawdopodobniej dlatego się tak zradykalizowali.
Z tego, co rozmawiałem z Anglikiem z mojego biura, w Szkocji jest to samo - Katolicy za niepodległością, protestanci przeciw...
Z tego, co rozmawiałem z Anglikiem z mojego biura, w Szkocji jest to samo - Katolicy za niepodległością, protestanci przeciw...
Nie jest nic wart naród, który nie chciałby odzyskać niepodległości i to bez wojny, powstań,walki. Jeśli Szkoci zagłosują przeciw, to utracą całą moją sympatię.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Generalnie historia zaczyna się w czasach Henryka VIII, który zaczął represjonowanie katolików, potem była jego druga córka, czyli Elżbieta I, która w zasadzie ograbiła wszystkie koscioły z kosztowności - do dziś jak się wchodzi do kościoła w Anglii, to są tam głównie ściany i ławy - a po jej śmierci przyszła Krwawa Mary - królowa Szkocji, która była katolikiem i się zrewanżowała na protestantach itd itp...
Gdzieś w międzyczasie ktoś miał pomysł, żeby rozprzestrzenić protestantyzm w Irlandii przy pomocy przesiedlonych protestanckich Szkotów. Udało się to raczej słabo, choć jak by nie patrzeć, to Północna Irlandia jest częścią UK, właśnie dlatego, że te części Irlandii w większości były protestanckie i w referendum opowiedziały się za pozostaniem w Wielkiej Brytanii.
Ostatnia dekada to spokój - głownie dlatego, że amerykańscy Irlandczycy po 9/11 przestali finansować i zaopatrywać IRĘ. Nie mniej UK szło na duże ustępstwa w celu uspokojenia sytuacji - w szczególności rząd Irlandii ma wpływ na wprowadzane prawo w irlandii północnej, ma tam kilku ludzi, którzy powinni siedzieć w więzieniu za wspomaganie/przynależność do IRA...
I generalnie, ci anglicy, którzy sie akurat wtedy wypowiadali, zgodzili się, że to garnek, który w kazdej chwili może wykipieć...
Gdzieś w międzyczasie ktoś miał pomysł, żeby rozprzestrzenić protestantyzm w Irlandii przy pomocy przesiedlonych protestanckich Szkotów. Udało się to raczej słabo, choć jak by nie patrzeć, to Północna Irlandia jest częścią UK, właśnie dlatego, że te części Irlandii w większości były protestanckie i w referendum opowiedziały się za pozostaniem w Wielkiej Brytanii.
Ostatnia dekada to spokój - głownie dlatego, że amerykańscy Irlandczycy po 9/11 przestali finansować i zaopatrywać IRĘ. Nie mniej UK szło na duże ustępstwa w celu uspokojenia sytuacji - w szczególności rząd Irlandii ma wpływ na wprowadzane prawo w irlandii północnej, ma tam kilku ludzi, którzy powinni siedzieć w więzieniu za wspomaganie/przynależność do IRA...
I generalnie, ci anglicy, którzy sie akurat wtedy wypowiadali, zgodzili się, że to garnek, który w kazdej chwili może wykipieć...
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
A ja się akurat z Theeckiem nie zgadzam. Szkoci to naród w dużym stopniu "zrośnięty" z narodem angielskim. Ten sam język, duża część wspólnej historii, kultury, a do tego mieszanie się elit. To nie jest prosta sytuacja w której jeden naród został zdominowany przez drugi. Chęć pozostania w unii z Londynem nie jest zatem wyrazem braku ambicji narodowych, tylko konstatacją, że poza tożsamością szkocką, istnieje też tożsamość brytyjska.
No i politycznie rzecz jest jednak wielką niewiadomą. W przyszłym roku w UK ma odbyć się referendum w sprawie pozostania w Unii Europejskiej. Szkocja jest generalnie bardzo euroentuzjastyczna. Bez udziału Szkotów, istnieje duża szansa na to, że zwolennicy wyjścia z UE wygrają.
No i politycznie rzecz jest jednak wielką niewiadomą. W przyszłym roku w UK ma odbyć się referendum w sprawie pozostania w Unii Europejskiej. Szkocja jest generalnie bardzo euroentuzjastyczna. Bez udziału Szkotów, istnieje duża szansa na to, że zwolennicy wyjścia z UE wygrają.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Co do Szkotów to warto pamiętać, że jeszcze przed powstaniem Wielkiej Brytanii tak naprawdę istniały dwa narody i dwie kultury szkockie - bogata, nizinna, anglojęzyczna i protestancka, która wręcz ciążyła w stronę Anglii (a historia tych terenów splatała się wciąż z historią Anglii) i gaelickie, katolickie, biedne wyżyny czyli to co popularnie kojarzy się z całą Szkocją. Ci z góry napadali na tych na dole i generalnie jedni i drudzy się nienawidzili. Nie mówili nawet tym samym językiem! Po tych u góry zostały tradycje ale faktycznie ta kultura została wytępiona w XVIII wieku (Rob Roy ) i teraz pewnie wielu "Szkotow" a faktycznie Brytyjczyków ma wielkie WTF z tym referendum
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Spójrzcie na Słowaków - oni nie kalkulowali w ten sposób choć i językowo i gospodarczo sytuacja była podobna do tej Szkotów. I za to ich lubię - jak pojawiła się możliwość to z niej skorzystali bez kalkulacji, zastanawiania się i obaw, że teraz to na wakacje na Teneryfie mi nie starczy, czy pierdół typu - a co z walutą, administracją, bankiem centralnym itp. Masz jaja - to się odłączasz, nie masz jajek albo wybierasz pełne koryto i święty spokój - to znaczy, że jesteś tłustym wieprzem wartym szybkiego uboju, a twoi przodkowie ginący nierzadko w męczarniach za wolną Szkocję byli frajerami
Szkoci - nie słuchać głupców i sprzedawczyków tylko biegiem do urn i głosować za niepodległością
Szkoci - nie słuchać głupców i sprzedawczyków tylko biegiem do urn i głosować za niepodległością
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Okej, to jeśli Śląsk będzie chciał się odłączyć, to jak rozumiem jesteś za tym Theeck?
Jutsi - ale ja piszę o prawie (i obowiązku) narodu do posiadania swojego państwa. A narodu śląskiego nie ma.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
No cóż, ale walczą o uznanie ich jako narodowości, a nie mniejszości etnicznej czy społecznej o wspólnym języku. Czyl jeśli wywalczyliby że są odrębną narodowością to wtedy uznasz że powinni walczyć o oddzielenie się od Polski?
gdyby jeszcze komuś się chciało pochylić nad refleksją o Dolanie Prezydencie Europy i całym tym szczycie, a moje słowa na ten temat nie wydały się zbyt przekonujące,tutaj komentarz specjalisty z jednego z najważniejszych i bodaj najstarszego czasopisma o stosunkach międzynarodowych na świecie. Kubek w kubek to, o czym już wspominałem - Unia demonstruje swoją słabość, Donald na wieszaka, który nawet nie zna języków, a największy fail to zielony ogórek Mogherini na jedynym newralgicznym stanowisku.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
no to ja dam polskie tłumaczenie, bo właśnie Onet też wrzucił - klik
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Przecież to dla naszego dobra.DaeL pisze:Sukinsyny.
http://www.biztok.pl/gospodarka/rzad-po ... -zl_a17595
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
- Crowley
About Mankind
About Mankind
"Proszę państwa: dziś w Polsce skończył się Tuskunizm "
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Poruszyłeś dwie zupełnie różne kwestie .Jutsimitsu pisze:No cóż, ale walczą o uznanie ich jako narodowości, a nie mniejszości etnicznej czy społecznej o wspólnym języku. Czyl jeśli wywalczyliby że są odrębną narodowością to wtedy uznasz że powinni walczyć o oddzielenie się od Polski?
Obiektywnie powinienem im kibicować w oddzieleniu się, ale nie będę, ponieważ subiektywnie jako Polak byłbym temu przeciwny i optowałbym za asymilacją i wchłonięciem. Na szczęście kwestia narodu śląskiego jest czysto teoretyczna.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
No to nie masz co psioczyć na Szkotów, oni się przez wieki zasymilowali w dużej większości. Także uważam, że podejście ci spoko, a ci nie, to wiesz co jest
Nigdy nie mówiłem, że nie jestem hipokrytą
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jeśli Szkoci będą chcieli zrobić u siebie drugi Hong Kong, to lepiej niech się odłączają a ja wsiadam w samolot.
- Crowley
http://susproc.jrc.ec.europa.eu/toilets ... _final.pdf
60-stronicowy raport Komisji Europejskiej o spłuczkach w kiblach i pisuarach. Co za ulga, moje kible są normowe i spłukują jak trzeba.
EDIT: O, Żaba mnie ubiegł. A czy twoja spłuczka jest zgodna z normą unijną?
60-stronicowy raport Komisji Europejskiej o spłuczkach w kiblach i pisuarach. Co za ulga, moje kible są normowe i spłukują jak trzeba.
EDIT: O, Żaba mnie ubiegł. A czy twoja spłuczka jest zgodna z normą unijną?
About Mankind
About Mankind
Komentarz pod artykułem pisze:Czy ue wzięła pod uwagę w swoich obliczeniach mojego monstrualnego kloca?
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Sie smiejecie - w USA pisuar to wielka miednica zawierajaca minimum 5 litrow wody .
- Crowley
Tam wszystko jest większe.
About Mankind
About Mankind
nawet socjalizm?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- ! Dominick !
- Człowiek-Fotel
Ależ szkockie lole napędziły stracha Angolom. Rozeszło się po kościach na szczęście.
Dobrze się stało. Teraz separatystyczny bałagan w Europie jest niezbyt potrzebny.
Grabarczyk Ministrem sprawiedliwości
BTW, albo oglądam za dużo lets playów CK2, albo widzę zasadę - ponieważ nowy król jest słabszy od poprzedniego który utrzymywał jednowładztwo, księstwa wasalne zostały przez nowego tak poobdzielane, aby książęta żarły się między sobą i nie zjednoczyły się w rebelii. Ciekawe czy się nie przeliczą
BTW, albo oglądam za dużo lets playów CK2, albo widzę zasadę - ponieważ nowy król jest słabszy od poprzedniego który utrzymywał jednowładztwo, księstwa wasalne zostały przez nowego tak poobdzielane, aby książęta żarły się między sobą i nie zjednoczyły się w rebelii. Ciekawe czy się nie przeliczą
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
To poczatek konca, ministrem spraw wewnetrznych zostala katechetka.
Ten rzad pokazuje jaka to rozpaczliwa proba utrzymania wladzy przez Kopaczowa - liczy sie tylko interes partyjny, kwalifikacje nie maja znaczenia.
Ten rzad pokazuje jaka to rozpaczliwa proba utrzymania wladzy przez Kopaczowa - liczy sie tylko interes partyjny, kwalifikacje nie maja znaczenia.
- Counterman
- Waniaaa!
Rozsądek mi mówi: "Dobrze, że Szkocja nie odchodzi samopas", ale jakoś tak trochę mi szkoda, że ciągle nie ma tej wolnej, oddzielnej Szkocji... Ale to mój romantyzm się odzywa.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
tymczasowy i ostatni rząd PO? phew.
spokojnie, to akurat najmniej istotna informacja tego tygodnia
spokojnie, to akurat najmniej istotna informacja tego tygodnia
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Po tym referendum istnienie reprezentacji Szkocji w czymkolwiek powinno zostać zawieszone. Mieli niepodległość podaną na talerzu, a nie wzięli.
Tak swoją drogą, to ciekawe jak zagłosowaliby w takiej sytuacji Polacy? Biorąc pod uwagę stężenie lemingów na kilometr kwadratowy naszej ojczyzny, obawiam się, że pełne michy, nieduży ale własny wybieg i regularnie opróżniane kuwety byłyby dla naszych lemingów pokusą nie do odparcia
Tak swoją drogą, to ciekawe jak zagłosowaliby w takiej sytuacji Polacy? Biorąc pod uwagę stężenie lemingów na kilometr kwadratowy naszej ojczyzny, obawiam się, że pełne michy, nieduży ale własny wybieg i regularnie opróżniane kuwety byłyby dla naszych lemingów pokusą nie do odparcia
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Przy takiej kampanii strachu ze strony rządu w Londynie i zaangażowaniu się szefa NATO, czy przedstawicieli UE to nie mogło być inaczej. Poza tym Szkocja jest w dużym stopniu skolonizowana przez nie-Szkotów, którzy nigdy nie zagłosowaliby na TAK.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Doktryna obronna nowego rzadu:
edit: a minister spraw ZAGRANICZNYCH nie zna ani jednego jezyka obcego....
tak pani premier odpowiedziala na pytanie o sprzedaz broni Ukrainie...Wie Pan, jestem kobietą. Ja sobie wyobrażam, co bym zrobiła, gdyby na ulicy pokazał się człowiek wymachujący ostrym narzędziem, albo trzymający w ręku pistolet. Pierwsza moja myśl, tam za moimi plecami jest mój dom i moje dzieci. Więc wpadam do domu, zamykam się i opiekuje się moimi dziećmi
edit: a minister spraw ZAGRANICZNYCH nie zna ani jednego jezyka obcego....
Technicznie rzecz biorąc, to bardziej na miejscu jest pytanie - jak w takiej sytuacji zachowaliby się mieszkańcy Kaszub? A to też by było trochę naciągane bo np. więcej Kaszubów rozumie kaszubski niż Szkotów szkocki.Po tym referendum istnienie reprezentacji Szkocji w czymkolwiek powinno zostać zawieszone. Mieli niepodległość podaną na talerzu, a nie wzięli.
Szkocja nie została podbita, ale utworzyła nowe państwo w drodze unii personalnej. Szkoci byli królami i premierami tego nowego państwa. Nie istnieje żadna forma instytucjonalnej dyskryminacji Szkotów. A wspólna, brytyjska tożsamość narodowa, jest równie silna jak tożsamość szkocka.
Także Theeck, nie wiem czemu to wywołuje u Ciebie takie emocje. Chyba pora przestać patrzeć na Szkocję przez pryzmat polskich doświadczeń.
A co do drużyny piłkarskiej - to akurat na wyspach sporo się mówi o powołaniu reprezentacji całego Zjednoczonego Królestwa.
Przestań atakować kobietę Ty szowinisto!LLothar pisze:tak pani premier odpowiedziala na pytanie o sprzedaz broni Ukrainie...
No i znowu kręcisz.LLothar pisze:a minister spraw ZAGRANICZNYCH nie zna ani jednego jezyka obcego....
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... elski.html
Podczas negocjacji z czarnoskórymi koszykarzami poznał ponoć nie tylko angielski, ale również sztuki walki i metody udzielania pierwszej pomocy.
oooo żesz k*** ja pi****...
since 22/4/2003
since 22/4/2003