Ameryka, USA etc

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Re: Ameryka, USA etc

Post autor: Gregor »

https://x.com/atrupar/status/1907604332 ... q_tcg&s=19

Że Trump gada jakby czelendżowany umysłowo to ok, ale oni wszyscy tak muszą?
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

To jest ten sam target co widzowie tego ruskiego programu gdzie ciągle atomówki spadają na Europę. Fakty są nie ważne, to program typu 'lol ale debile hurt durr'
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Obrazek
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Chciałem coś o cłach pisać, ale jak tu nadążyć?

To napiszę tylko tyle, że nikt swojej fabryki łopat do USA nie przeniesie. Nawet, jeżeli obecne cło sprawia, że produkcja amerykańska jest tańsza niż chińska, to nie wiadomo czy to na dzień, tydzień, miesiąc czy rok. Głupio by było widać miliony na nowa fabrykę w Missouri, jeżeli cały biznesplan wisi na stabilności tych ceł.

Bajzel.
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Ciekawostka z ameryki pld.
https://tonyortega.substack.com/p/scien ... as-a-rabbi

Wysłane z mojego V Max Plus przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

LLothar pisze: 10 kwietnia 2025, o 06:32 Chciałem coś o cłach pisać, ale jak tu nadążyć?

To napiszę tylko tyle, że nikt swojej fabryki łopat do USA nie przeniesie. Nawet, jeżeli obecne cło sprawia, że produkcja amerykańska jest tańsza niż chińska, to nie wiadomo czy to na dzień, tydzień, miesiąc czy rok. Głupio by było widać miliony na nowa fabrykę w Missouri, jeżeli cały biznesplan wisi na stabilności tych ceł.

Bajzel.
Może właśnie o to chodzi? Żeby hamburgery zakładały znowu biznesy u siebie. Chociaż bardziej prawdopodobne, że po prostu koledzy królika nachapali się na giełdzie i taki był jedyny cel. Nancy Pelosi wygląda przy Trumpie i kolegach jak kompletną amatorka w kwestii insider trading.

Małpa z brzytwą.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Tak na prawdę te cła na Chiny (chyba już tylko te zostały, przynajmniej na 90 dni), to i tak będą totalnie dziurawe (wysyłka przez kraje ościenne).
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

https://www.msn.com/en-us/politics/gove ... r-AA1CsapH

Wódź najwyższy znaczy swoich.

A Chińczycy uznali, że ich nowe, podniesione cła to już de-facto embargo, więc nie będą się dalej ścigać na ich wysokość.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Matthias[Wlkp] pisze: 9 stycznia 2025, o 10:57 A teraz patrzcie jak Musk kupuje każdego Greenlandczyka z osobna.

https://www.latintimes.com/trump-admin- ... and-580455

Trump Admin Considering Giving $10,000 To Each Person In Greenland To Annex The Island
The plan would replace the $600 million in subsidies Denmark gives the island each year

The Donald Trump administration is reportedly considering giving about $10,000 to each Greenland resident as part of its plan to annex the island.

The possibility would seek to replace the $600 million Denmark gives the territory in subsidies every year, and has stopped being mere rhetoric to become official U.S. policy, according to The New York Times.

The outlet detailed that the plan already includes several cabinet departments and that the White House's National Security Council has met several times to advance on it, recently sending specific instructions to different offices.

The policy prioritizes persuasion, rather than coercion, and has not seriously included military options, an administration official told the NYT.

The administration has also reportedly begun analyzing the actual cost of annexing Greenland, with officials are seeking to determine the financial impact of such an outcome, including providing government services for the almost 60,000 residents of the semi-autonomous territory.

Citing people familiar with the matter, the Washington Post added that staff at the White House budget office is also seeking to estimate the revenue the U.S. would get from Greenland and its resources. Some officials believe the revenue from extracting natural resources could offset the cost of administering the territory, as they include rare earth minerals, copper, gold, uranium and oil.

Trump and other officials have kept the issue at the forefront of the conversation, with Trump saying during the weekend that the U.S. will "get" Greenland and that the use of force is not ruled out. There is a "good possibility that we could do it without military force," Trump said, later refusing to "take anything off the table."

Greenland residents are soundly opposing the move, but U.S. officials continue to move forward, with Vice President JD Vance visiting the territory in late March. Speaking at the Pituffik Space Base on the island's northwestern coast, Vance said that "the story of Greenland over the past 20 years when it comes to security is that we've underinvested in the infrastructure."

The visit to the U.S. military installation came amid controversy over the original itinerary. Usha Vance had initially planned a cultural visit, but protests and political tensions led to a shift in plan, as CNN reports. The White House has denied that the change was influenced by planned demonstrations, instead citing logistical concerns and Greenland's ongoing government formation.

A newsletter that delivers the news you actually need.

Denmark's Foreign Minister criticized the visit, especially its "tone." Lars Løkke Rasmussen said in a publication that "we agree that status quo in the Arctic is not an option. So let's talk about how we can fix it - together."
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Jestę prorokię
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Śledziłem ostatnio historię Kilrana Armando Garcia i trochę niedowierzam, co tu się wyprawia...

Z jednej strony wygląda na to, że gość miał tymczasowe pozwolenie na pobyt (wstrzymaną deportację na czas rozpatrzenia azylu), pracował legalnie, założył rodzinę, płacił podatki - a tutaj zgarniają go, w samolot i do El Salvadoru. Okazuje się, że jednak pomyłka, ale nic już rząd USA nie chce/nie może zrobić.

Z drugiej strony Senator Maryland leci tam rozmawiać, negocjować, sprawdzić co z nim jest, itd (swoją drogą, brak kontaktu nawet przez telefon sugeruje, że raczej już nie żyje) - ale przecież to nie jest obywatel USA. Tak się nabijają z Trumpa i jego administracji, że pomimo wyroku sądu nie ściąga go z powrotem, ale jeśli nie jest on obywatelem, to chyba rzeczywiście nie mogą formalnie nic zrobić. Nie spotkałem się z tym wcześniej, poza ekstradycją, żeby rząd jakiegoś kraju domagał się przekazania obywatela innego kraju do siebie. Bez względu na okoliczności...

Czy czegoś tutaj nie widzę?

Żeby nie było - ta deportacja nie powinna się zdarzyć, ale kontekst tego jest tak mętny, że obecny rząd USA ma czym się zasłonić, pomimo błędu po swojej stronie i nic z tego nie wyniknie.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Gdzie drwa rąbią :)
Życzyłbym sobie podobnej skuteczności u nas, bo jak widzę w Wawie te tysiące uberów z kierowcami z Uzbekistanu, te tysiące rowerzystów z Indii, czy innego Bangladeszu wożących żarcie, te tysiące szwendających się po warszawskich ulicach przybyszy, bynajmniej nie turystów, to naprawdę mam dosyć.
Jebać tych pieprzonych idiotów i ćwierćmózgów z PiS gotujących nam za pokolenie strefy nogo w dużych miastach. Oby mieli córki, jebane matoły.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Iluvatar
przezroczysty

Post autor: Iluvatar »

W czym ci przeszkadzają pracujący imigranci na taksówkach i dowozach?
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

Theeck jako zwolennik liberalizmu bylby za tym zeby pracowali u nas tylko polacy z dziada-pradziada. Co prawda tylu chetnych do tych prac by nie znalazl, wiec wiadomo - niewidzialna reka rynku zareaguje zeby bylo dobrze. Ale zareagowc moze tylko w ten sposób ze podniesie stawki na tych stanowiskach, a nie ze ze znajdzie chetnych w innych krajach. Bo niewidzialna reka rynku ma narodowosc Polska! Ot co!

Przepraszam, ale ja juz nie potrafię na poważnie przy takim poziomie hipokryzji :D. Wiadomo ze z dumnego kraju nikt nie wyjezdza do pracy i dumny narod jest tak zasobny w sile ludzka ze wszystko sam sobie ogarnie. A potem nagle zdziwienie ze zarcie drogie, dostawy drogie, komunikacja droga, budowlanka droga, mechanik drogi... A te terminy to paaaanieee, tyle to nie! Bo przecież ci wszyscy ktorym wmawialo sie ze studia sa fajne teraz z przyjemnoscia pojda tynkowac mieszkania czy jezdzic na taksowce. Mhm... Obrazek

Wysłane z mojego RMX3840 przy użyciu Tapatalka

Iluvatar
przezroczysty

Ja generalnie rozumiem niechęć do nielegalnych migrantów. Znikąd się nie bierze. Różne rzeczy się w Europie dzieją.
Ale niezmiernie mnie ciekawi w czym przeszkadza Hindus legitnie pracujący w Uberze czy Ukrainka w sklepie. Tylko dlatego że nie jest Polakiem? Dla mnie to level rozumu nie do ogarnięcia.
"They took our jobs" to najniższy poziom do jakiego można się schylić.
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Iluvatar pisze: 17 kwietnia 2025, o 19:48
Yup. Its kinda theecks thing.

W ogóle, może zdefiniujmy te straszną "nielegalną imigrację" To te kilka tysięcy ludzi rocznie starające się o ochronę międzynarodową? To ci studenci, którym wydano decyzje deportacyjne, bo nie doniesli nowej umowy na akademik do urzędu i nie zdążyli się odwołać od decyzji odmownej o pobyt czasowy? Czy o te trzecie pokolenie Wietnamczyków na Wólce, których bez papierów dobrych papierów zostało pewnie z kilkunastu w skali kraju?

Polska to nie Ameryka, gdzie tak łatwo można zyc bez papierów. Nielegalny pobyt to najgorszy rodzaj spedzania czasu w naszym kraju, w którym praca na czarno nie cieszy się taką popularnością jak te 20 lat temu. Ja sobie nie wyobrażam, jak można bez jakiegoś dużego własnego community przebywać w Polsce nielegalnie, kto miałby ci prace na czarno niby dać? I po co? Kto pokój wynająć?
A na uberach i w żabkach pracują jak najbardziej legalnie przebywający w Polsce cudzoziemcy.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Iluvatar pisze:Ja generalnie rozumiem niechęć do nielegalnych migrantów. Znikąd się nie bierze. Różne rzeczy się w Europie dzieją.
Ale niezmiernie mnie ciekawi w czym przeszkadza Hindus legitnie pracujący w Uberze czy Ukrainka w sklepie. Tylko dlatego że nie jest Polakiem? Dla mnie to level rozumu nie do ogarnięcia.
Ilu... No wlasnie mi tego tlumaczyc nie musisz. Oczywiście ze nie jestem zwolennkiem nielegalnej imigracji (smieszne, ze USA na niej w sumie zbudowaly swoja potege Obrazek). Ba, ja nawet nie do konca jestem zwolennikiem imigracji w ktorej imigranci nie do konca probuja sie asymilowac (czytaj - uczyc jezyka) i organizuja sie w enklawy (tak, to moze prowadzic do stref no-go). Tylko to rola panstwa i społeczeństwa zeby im w asymilacji pomagac. Trudno oczekiwac ze ktos sie zasymiluje jak go beda co chwile wyzywac, wyrzucac zewszad, nie dawac szansy na rozwoj i jeszcze najlepiej zamykac w gettach.

Tylko jak widac to chyba nie ten temat ktory przeszkadza Theeckowi. Mu przeszkadza ze wolny rynek zadzialal po swojemu. Mnie smieszy Obrazek

Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

No przecież klasycznie, gdzieś jakiś wypadek będzie z takim Azerem bez prawa jazdy, co zbiegł z miejsca zdarzenia i wszystkie prawicowe bańki dwa tygodnie się spuszczają nad tym i trąbią w nieboglosy...
Albo jak pijanego turbopatriotę pchnie nożem przestraszony pracownik kebaba...

I potem już tylko mentalna masturbacja w komentarzach o tematyce kryminalnej "dlaczego nie podajecie narodowości??!!", czy tam "czemu tu piszecie, że polak, jak w innych miejscach nie pisaliście??!!"

A jak się ochłonie, to można wtedy tonem mędrca pisać o swoim zaniepokojeniu i zadawać niewygodne pytania.

Wysłane z mojego V Max Plus przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Mnie nie interesują nielegalni, bo tych należy odsyłać i tyle. Ja piszę o legalnych, których ponad 250k wpuścił PiS. A przez ostatnie 1,5 roku kolejne 150k PO. Nie mam też nic przeciwko pojedyńczym pracującym imigrantom, ale wpuszczanie 400k głównie młodych facetów z krajów obcych kulturowo jest najzwyklejszą głupotą.

Nie chce mi się powtarzać oczywistości, ale nie da się zasymilować takiej licznej grupy. W rezultacie za 20-40 lat będziemy mieli to co dzisiaj mają Francuzi, Szwedzi czy Niemcy, wciąż nie na taką skalę, ale jednak. I niestety, jak się okazuje nie ma znaczenia czy w pierwszym pokoleniu oni pracują - jest ich tak wielu, że drugie pokolenie już się czuje gorsze, odrzucone, wyobcowane.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Theeck pisze: 17 kwietnia 2025, o 22:11 wpuszczanie 400k głównie młodych facetów z krajów obcych kulturowo
Co jest w Twojej definicji krajem obcym kulturowo? Już nawet nie bede wspominał ze pół takiej Erytrei jest prawosławne.
Also domyślam się, ze skoro piszesz o problemach jakie z cudzoziemcami są we Francji to nie masz raczej na myśli Hindusów i Pakistanczyków
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

A. Owszem, struktura społeczna sie zmienia, ale liczby nijak nie pasują do Twoich wyobrażeń o kierunkach przepływów.
Obrazek
Obrazek
#sgk 4 life.
Iluvatar
przezroczysty

W 2022 był mały problem w logistyce. Brakowało kierowców ciężarówek i były spore opóźnienia. Sporo tych braków wynikało z tego że pewna specyficzna grupa mężczyzn wracała do swojego kraju.
Koszty też z tego powodu wzrosły :)
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Jak juz rzuff pokazal statystyki obcokrajowcow ze sie nie spinaja, to ja jeszcze chętnie mimo wszystko poznałabym podstawe statystyki "glownie mlodych facetow"... Nie żebym nie wierzyl, natomiast jako ze moja praca czasem wymaga stosowania najlepszej metodologii, a wiec "zdupizmu" i "przeciezwidacizmu", to wiem jak odjechane od rzeczywistości rzeczy mozna wtedy uslyszec...

Co do braku możliwości asymilacji takiej grupy? No, jak bedziesz ich gonil z roboty i zamykal w gettach, to masz racje. Nie zasymilujesz. W przeciwnym wypadku to bullshit. Liczba ktora podales nie jest az tak wysoka w skali kraju zeby było to niemozliwe. Chyba ze zakladasz ze oni wszyscy tylko w Warszawie

Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Swoja droga to zabawne Theeck jak polaczyles deportacje nielegalnych imigrantów z USA z Twoim wnioskiem o dalsze regulacje rynku pracy (i nie tylko) przeciw tym legalnie pojawiajacym sie w PL imigrantom. Podziwiam.

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Ale wracając do tematu - Kilran się znalazł. Jednak żyje - w końcu dali mu pogadać z sen. van Hollenem, ale tak jak pisałem wcześniej, nie widzę żadnego precedensowego mechanizmu, który pozwoliłby mu wrócić do USA.

EDIT: Zaciekawiło mnie o co chodzi z tymi 250tyś uchodźców od PiS - chyba o to:
https://businessinsider.com.pl/gospodar ... rt/40tk84q
Tylko, że to nie chodziło o ściąganie do Polski tych imigrantów, tylko żeby oni pojechali dalej na zachód. Jakby ktoś zapomniał, to jak fundacja Estera sprowadziła z Syrii chrześcijan (liczby w setkach jeśli dobrze pamiętam), to w Polsce nie został nikt. Były przypadki takie, że znikali bez pożegnania i jechali do Niemiec. Także w działaniu PiS widzę raczej zatapianie Zachodu niż cokolwiek innego. Na Polskich wizach chyba nawet nie musieli stopy w Polsce postawić - rejs przez Frankfurt i nagle człowiek nie doleciał do Warszawy... Do tego Niemcy zaczęli wyrywkowo sprawdzać przepływ ludzi na granicy i nagle obrazek układa się w całość.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Turtles pisze: 17 kwietnia 2025, o 22:32Co jest w Twojej definicji krajem obcym kulturowo?
Jest sporo książek i publikacji opisujących i klasyfikujących cywilizacje i kultury. Tu nie miejsce na wykład, bo znowu Piotro będzie mnie oskarżał, że występuję z pozycji mędrca (czy dla lewicy jakakolwiek wiedza inna niż wyniesiona ze skłotu albo kolektywu to już pozowanie na mędrca?), ale proponuję przejrzeć starą książkę jescze z lat 30-tych XX w. Feliksa Konecznego "O wielości cywilizacji" albo dużo nowszego Huntingtona "Zderzenie cywilizacji".
Tak, Hindusi i Pakistańczycy są obcy kulturowo. Możesz też przeczytać "Wściekłość i duma" Oriany Fallaci, która jak wołająca na puszczy ostrzegała Włochów.
A propos Włochów, to świetny filmik popełnił na Kanale Zero Mazurek: https://www.youtube.com/watch?v=uUUUUqb ... n&index=12

Razor - mi nie chodziło o kwestie gospodarcze, tak to wyszło bo pokazałem gdzie widzę na co dzień tych obcych kulturowo imigrantów, ale mi tak naprawdę chodziło o to, że jest ich zbyt wielu, wykonują najniżej płatne i niewymagające żadnych kwalifikacji prace i nie wnoszą do naszej gospodarki tyle aby opłacało się nam jako społeczeństwu płacić 5 zł mniej za dostawę pizzy wobec ryzyka, że ci imigranci tu zostaną i po ramadanie będą blokować nasze ulice. Wiesz, że nie mam badań statystycznych struktury płci i wieku imigrantów (nie wiem czy w ogóle takie są prowadzone), więc muszę bazować na tym co widzę wokół.

Nie da się zasymilować takiej liczby obcych kulturowo imigrantów, ponieważ nikomu się nie udało - spójrzmy na kraje Europy Zachodniej i przestańmy się oszukiwać, że Polacy będą wobec przybyszy zachowywać się inaczej niż Francuzi, czy Niemcy, co przyniesie oczywiście podobne skutki. Kiedyś już o tym pisałem, ale nam nie udało się przez stulecia zasymilować polskich Żydów więc dlaczego niby miałoby się udać z muzułmanami?
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Theeck pisze: 18 kwietnia 2025, o 09:10 [Jest sporo książek i publikacji opisujących i klasyfikujących cywilizacje i kultury. Tu nie miejsce na wykład, bo znowu Piotro będzie mnie oskarżał, że występuję z pozycji mędrca (czy dla lewicy jakakolwiek wiedza inna niż wyniesiona ze skłotu albo kolektywu to już pozowanie na mędrca?), ale proponuję przejrzeć starą książkę jescze z lat 30-tych XX w. Feliksa Konecznego "O wielości cywilizacji" albo dużo nowszego Huntingtona "Zderzenie cywilizacji".
Tak, Hindusi i Pakistańczycy są obcy kulturowo. Możesz też przeczytać "Wściekłość i duma" Oriany Fallaci, która jak wołająca na puszczy ostrzegała Włochów.
A propos Włochów, to świetny filmik popełnił na Kanale Zero Mazurek: https://www.youtube.com/watch?v=uUUUUqb ... n&index=12
Dobrze, może nieprecyzyjnie zapytałem.
Pokaż mi palcem, z których obcych kulturowo krajów mieszka w Polsce 400 tysięcy mężczyzn. Podaj źródła inne niż Robert Mazurek
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Theeck, ale wiesz ze ten film Mazurka to totalny bullshit, nie? Dla kolegi pytam.

Czy oplaca nam sie placic 5 PLN wiecej za dostawe pizzy? Ale wiesz Theeck ze restauracje juz generalnie maja problemy bo sa dla naszego społeczeństwa zbyt drogie, prawda? Zwłaszcza poza Warszawa? Poza tym rzuciles przykladem Ubera. Wiec... Pamietasz ile kosztowaly taksowki przed nim? I niby kto mialby teraz tymi uberami jezdzic?

Na koniec - ciekawe to 5 PLN. Rozumiem ze tu kwota tez wzieta z najlepszej metodologii, a nie na podstawie jakiegokolwiek modelu czy rozmowy z jakimkolwiek wlascicielem restauracji, prawda?

Theeck - dales doskonaly przykład. Nasza gospodarka ich potrzebuje. Deal with it. I teraz po stronie takich osob jak Ty jest to, aby tego nie spierdolic i pomoc im w asymilacji a nie w narastajacym wkurwie na wszystko. Bo sporo z nich probuje to ogarnac zebu tu spokojnie zyc.

Wysłane z mojego RMX5011 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ