![Obrazek](https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2014/09/brodown-0.png)
Jeśli to lotnisko ma być najlepszą rzeczą dla Polski i kasa ma płynąć z niego rzeką wartką bardziej niż Wisła, inwestorzy sie pchają drzwiami i oknami...to dlaczego sprzedajemy połowe tego lotniska zanim ono jesze powstało?
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Mozna robic, ale nie od dupy strony. Ot, roznica.Zolt pisze:Na takiej zasadzie mozna infrastrukturalnie nie robic nic i malkontencic, ze w tych warunkach nie mozna dzialac "no bo jak jest kazdy widzi". W taki sposob to my tego komunizmu nie zbudujemy.
Przecież to podstawa planow CPK. Robimy duze lotnisko, reszte "przy okazji jakos sprójemy ogarnąć".Crowley pisze:Zbudowanie samego dużego lotniska to idiotyzm.
No nie. Od początku było mówione o lotnisku i o kolei i to się dzieje równolegle. W zasadzie to infrastruktura jest nawet bardziej zaawansowana niż lotnisko w tej chwili. Wczoraj chyba dostali pozwolenie na budowę jakiegoś tunelu pod Łodzią chociażby, a ileś kolejnych odcinków jest już projektowanych. Umowa na zaprojektowanie poszerzonej A2 też została podpisana w ubiegłym roku, więc prędzej czy później to też się wydarzy. Oczywiście gdyby lotnisko zostało wybudowane zgodnie z harmonogramem do 2028 roku, to kolej nie będzie gotowa i to jest nieporozumienie. Należałoby to opóźnić co najmniej do 2030 albo 2034 roku, kiedy mają być zrobione koleje i autostradowa obwodnica Warszawy, ale przecież opóźnienia na tej budowie są więcej niż pewne, więc nie ma absolutnie żadnych szans, żeby uruchomić CPK za 4 lata. Przecież nawet jeszcze nie ma projektu. Gdański dworzec kolejowy remontowano prawie 5 lat.Razorblade pisze:Przecież to podstawa planow CPK. Robimy duze lotnisko, reszte "przy okazji jakos sprójemy ogarnąć".
no tu chyba wszyscy sie zgadzamyI żeby podkreślić - ja generalnie nie krytykuje CPK. Ja krytykuje podejscie od tylka. Najpierw drogi i koleje. Potem lotnisko, gdy tam juz będzie sie grubo jechalo z koksem...
To było bardziej niż pewne. Zero zdziwienia. Nie dość, że nie mogą zabrać tego, co Matołusz dał, to jeszcze muszą dołożyć swoje. Drukarka pieniędzy robi brrrrt, a wszystko złe będzie można zrzucić na Kaczkę i na stare dobre "nie spodziewaliśmy się, że zastaniemy aż tak złą sytuację".Theeck pisze:Niestety nadziei znikąd, po jebanych socjalistach z PiS nastali jebani socjaliści z PO.
NIE ZAPESZAJCrowley pisze:Wiadomo: znowu zbankrutują.
Akurat może nie niemieckim, ale bez nowych elektrowni będziemy musieli importować energię. Natomiast z trgo co kojarzę, to bywały dni, że eksportowalismy jej sporo do Niemiec i Szwecji, kiedy mocno wiało. Niemcy wyłączyli atomówki i mają problemy z dostawami.Theeck pisze:Atom to koszt, nie przychód, nie da się go zastąpić milionem niemieckich wiatraków
Teoretycznie chodzi o konkurencję z Frankfurtem i Lipskiem, więc z Niemcami. Czy to realne? Nie wiem, jedni mówią, że tak, inni że nie.Theeck pisze:CPK to wyrzucenie pieniędzy na nikomu niepotrzebne gigantyczne lotnisko.
A pamiętasz jak Sławomir Grad prezesował spółce PGE EJ 1, która kosztowała 4,5 mln zł miesięcznie i miała budować elektrownię atomową? Myślę, że oni nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa, raczej dopiero się rozkręcają.Jutsimitsu pisze:Tak z drugiej pieprzyć 8 lat że musi być i nie zrobić nic poza zaplanowaniem gdzie i ogólnym pomysłem na sieć kolejową? Za ile milionów?
Skąd wiadomo, że będą?Jutsimitsu pisze:Z jednej strony na pewno cpk jest potrzebne i to już nawet rząd mówi że nie skreślają tego pomysłu, bo w dłuższej perspektywie i CPK i lotniska mniejsze będą się zapełniały.
Przecież regulacje klimatyczne (zapewne ostrzejsze niż CORSIA) obejmą też lotnictwoCrowley pisze:
Druga sprawa to to, o czym wspominał Wilk we wczorajszym Zerze. Za moment transport drogowy zostanie obłożony opłatami emisyjnymi, więc każdemu, to dostarcza coś do wschodniej Europy będzie się opłacało przylecieć tam, skąd potem taniej rozwiezie towar ciężarówkami - bo bliżej.
Socjaliści wszystkich partii łączą się w ponadpartyjnym trudzie odbudowy pałacu Saskiego: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sienki ... 01110.htmlTurtles pisze:To, że przez okno nie wypierdolili palacu Saskiego to mnie wkurza akurat