Ok, to co powiecie na takie coś:
1. Mistrzostwa będą podzielone na 6 lub 9 części (w zależności od liczby graczy):
- Faza grupowa - 3 lub 6 części
- 1/8 Finału
- 1/4 Finału
- 1/2 Finału + 3-cie miejsce + Finał
2. W każdej części gracze są parowani i grają przeciwko sobie "mecz"
- Za każdy poprawnie obstawiony wynik zdobywają bramkę
- Żadnych Jokerów, Strzelców, itp.
- Być może od 1/4 finału pojawi się jakaś dodatkowa opcja na bramki, bo będą tylko 4 mecze, albo te fazy połączymy, żeby było 8 meczy w fazie.
- Za wygrany mecz dostajemy 3 punkty, za remis 1 punkt, za porażkę 0 punktów
- Jeśli nie mamy pary, dostajemy "bye" za 3 lub 2 punkty (jeszcze nie zdecydowałem) - bez pary zostaje najniżej sklasyfikowany gracz, który jeszcze nie miał "bye" - nie można mieć więcej niż jeden "bye" w czasie turnieju.
3. Zliczamy wszystkie punkty w tabeli
- Gramy systemem Szwajcarskim, czyli system stara się parować graczy z tą samą liczbą punktów.
- W ten sposób pomimo jednej lub dwóch porażek wciąż będziemy w grze o mistrzostwo, jeśli temu na szczycie tabeli podwinie się noga.
- Remisy w tabeli są roztrzygane w kolejności: Zwycięstwa w meczach bezpośrednich > Liczba zwycięstw > Współczynnik Buchholza (łączna liczba punktów pokonanych przeciwników, minus najlepszy i najgorszy przeciwnik)
- nie gramy każdy z każdym, tylko określoną liczbę rund z przeciwnikiem o podobnym do naszych wynikach.
4. Parowanie, tabela, liczenie współczynników - wszystko na challonge.com
5. Typowanie w excelu, tak jak było zawsze.
6. Osobna nagroda dla tego, kto trafi najwięcej meczy, więc nawet jeśli ktoś w danej kolejce nie ma pary, wciąż może typować i grać o tą nagrodę.
To jest forma podobna do pucharowej, gdzie wszyscy mogą grać do końca i walczyć o miejsca w każdej części tabeli. Grałem takim systemem w kilku turniejach i IMHO dobrze się sprawdza.
Tutaj zrobiłem na szybko przykładowy, jak to by mogło wyglądać.
https://challonge.com/zqblm9u4