Ze słusznej rzeczy się nabijasz, ale tutaj jest raczej sytuacja - "Dziadek był zajebisty! Chcę być jak dziadek!" (tylko zapomniałem, że otwarcie był faszystą)Theeck pisze:No no, no, niezłe.
Skoro dziadek był faszystą, a ja nie zmieniłem nazwiska, to też jestem faszystą. Zaprawdę, słuszną linię ma nasza partia
Forum, czyli luźno o polityce.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Re: Forum, czyli luźno o polityce.
Tak jak Matthias generalnie.
Dobra po pierwsze co innego być faszystą w latach 30 XX wieku a co innego w XXI wieku, po II wojnie światowej.
Po drugie, nikt nie dziedziczy członkostwa w ONRze
Po trzecie czego akurat w tym artykule nie ma, ale jest na płatnej wyborczej Sąd wziął pod uwagę również fakt ze aktualne działania ONRu mają faszyzujący charakter
To bardzo przyjemna sytuacja, w której to sam onr sie sądził o to i to aż do Sądu Najwyższego, przegrał i teraz są głosy, że może byc to podstawa do ich delegalizacji
Dobra po pierwsze co innego być faszystą w latach 30 XX wieku a co innego w XXI wieku, po II wojnie światowej.
Po drugie, nikt nie dziedziczy członkostwa w ONRze
Po trzecie czego akurat w tym artykule nie ma, ale jest na płatnej wyborczej Sąd wziął pod uwagę również fakt ze aktualne działania ONRu mają faszyzujący charakter
To bardzo przyjemna sytuacja, w której to sam onr sie sądził o to i to aż do Sądu Najwyższego, przegrał i teraz są głosy, że może byc to podstawa do ich delegalizacji
#sgk 4 life.
W dostępnym mi artykule tego nie było i dlatego odebrałem go w ten sposób, że sąd zobaczył czym był ONR przed wojną i uznał, że dzisiaj to też są faszyści.Turtles pisze:Po trzecie czego akurat w tym artykule nie ma, ale jest na płatnej wyborczej Sąd wziął pod uwagę również fakt ze aktualne działania ONRu mają faszyzujący charakter
Nie wiem na czym polega faszyzujący charakter obecnych działań ONR, ale bazując na obecnych w mediach opiniach o ONR, obawiam się, że decydujący jest światopogląd osoby je oceniającej. Bo w mediach opinie - jak wiecie - mają wachlarz od faszyzmu przez nacjonalizm po patriotyzm.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
No, proces nie był o to czy należy onr zdelegalizować jako organizacje faszystowską, tylko czy można onr nazwac organizacją faszystowskąTheeck pisze: decydujący jest światopogląd osoby je oceniającej.
"Sędzia uznał szereg dowodów wysuwanych przez Kolińskiego na poparcie jego oceny ONR. Na przykład fakt, że w deklaracji ideowej ONR znajduje się postulat zachowania „homogeniczności etnicznej”, a ruch posługuje się symbolem falangi, który był używany w faszystowskiej Hiszpanii.
Uzasadniając wyrok, sędzia Maciej Rutkiewicz zwrócił się także bezpośrednio do Gierwatowskiego: „Pańska organizacja sama na siebie ukręciła ten bicz. Nawiązujecie do organizacji przedwojennej, która była jawnie organizacją faszystowską, stosujecie te same symbole i nazwy. Piszecie w deklaracji ideowej, że jesteście przeciwnikami demokracji i że jesteście zwolennikami ustroju hierarchicznego. Cóż to jest ustrój hierarchiczny? To jest właśnie ustrój totalitarny, do dokładnie to samo tylko inaczej nazwane. Nazywajmy rzeczy po imieniu, a zmienią się w okamgnieniu”."
#sgk 4 life.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
To teraz myk i to samo robimy z PiSem.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
No ale gdyby sędzia nie uważał, że ONR jest organizacją faszystowską to nie uznałby za dopuszczalne takie jej nazywanie. ChybaTurtles pisze:No, proces nie był o to czy należy onr zdelegalizować jako organizacje faszystowską, tylko czy można onr nazwac organizacją faszystowską
Więc stąd do delegalizacji już tylko jeden mały krok
Ustrój hierarchiczny to ustrój totalitarny? A totalitarny to faszystowski? Chylę czoła przed wiedzą pana sędziego.Turtles pisze:Piszecie w deklaracji ideowej, że jesteście przeciwnikami demokracji i że jesteście zwolennikami ustroju hierarchicznego. Cóż to jest ustrój hierarchiczny? To jest właśnie ustrój totalitarny, do dokładnie to samo tylko inaczej nazwane. Nazywajmy rzeczy po imieniu, a zmienią się w okamgnieniu”."
Czyli mogę sobie zapisać np. w statucie partii co chcę swoimi słowami, a potem i tak sędzia mi wytłumaczy co tak naprawdę napisałem. A nie są to aby totalitarne zapędy interpretacyjne samego sędziego ?
Zaraz, zaraz, przecież Korwin jest przeciwnikiem demokracji (dotąd nie wiedziałem, że nie wolno) i zwolennikiem monarchii - czyli ustroju hierarchicznego = totalitarnego = faszystowskiego. Wnoszę o delegalizację Korwina jako posła
A bardziej serio, to uważam po przeczytaniu fragmentu uzasadnienia, że takie podejście sędziego w oczywisty sposób wynika z jego światopoglądu. I że jest to bardzo niebezpieczne w kontekście postępującego od lat ograniczania wolności obywatelskich w Polsce.
Przy okazji uważam, że jeśli sędzia przyznał prawo nazywania ONR organizacją faszystowską, to z automatu powinien złożyć wniosek do prokuratury o jego delegalizację w związku z Art. 13.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
Właśnie liczę na ten mały krokTheeck pisze:Więc stąd do delegalizacji już tylko jeden mały krok
#sgk 4 life.
W ogóle theeck. Tak poza wszystkim przecież obóz narodowo radykalny to są faszyści
#sgk 4 life.
Niewątpliwie można ich tak było określać w latach przedwojennych. Wtedy faszyzm nie kojarzył się z Hitlerem i ludobójstwem, był czymś nowym i z uznaniem na jego temat wypowiadali się politycy na całym świecie (w tym np. Roosevelt, czy Chamberlain). I ówczesny ONR, podobnie jak dziesiątki ugrupowań w Europie i na świecie nawiązywał i czerpał z (głównie) włoskiego faszyzmu.
Ale w dzisiejszych czasach nie chce mi się wierzyć aby ONR było organizacją faszystowską. Problemem jest bardzo zmieniona w ostatnich latach wrażliwość społeczna i przewartościowanie opinii w kierunku lewicowym i politycznie poprawnym, skutkująca nazywaniem organizacji i zjawisk prawicowych faszyzmem. Ale żeby nie było - być może współczesne ONR jest faszystowskie - nie wiem, sądząc jednak z fragmentów uzasadnienia, które przytoczyłeś obawiam się ile w wyroku było rzetelnego, obiektywnego zbadania sprawy, a ile subiektywne postrzeganie ONR przez sędziego.
Ale w dzisiejszych czasach nie chce mi się wierzyć aby ONR było organizacją faszystowską. Problemem jest bardzo zmieniona w ostatnich latach wrażliwość społeczna i przewartościowanie opinii w kierunku lewicowym i politycznie poprawnym, skutkująca nazywaniem organizacji i zjawisk prawicowych faszyzmem. Ale żeby nie było - być może współczesne ONR jest faszystowskie - nie wiem, sądząc jednak z fragmentów uzasadnienia, które przytoczyłeś obawiam się ile w wyroku było rzetelnego, obiektywnego zbadania sprawy, a ile subiektywne postrzeganie ONR przez sędziego.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Skoro sprawa trafiła do sądu najwyższego, to nie oznacza to, że iluśtam sędziów przed nim wydało podobną opinię?
- Razorblade
- Mr. Kroper
Problem z ONRem jest taki ze ta faszyzujaca w wielu aspektach(nie faszystowska, jest roznica) organizacja mimo wielu prob i podejsc nie zostala uznana za faszystowska, co prowadziloby do jej delegalizacji w swietle polskiego prawa.
Teraz wchodzimi na waski grunt, bo jesli za przyzwoleniem na takie nazywanie nie pojdzie delagalizacja to potwierdza sie dwie rzeczy zgodne z litera PiSu - ze prawo jest chujowe oraz dziurawe i trzeba je zmieniac, albo ze sedziowie wydaja wyroki niezgodnie z linia prawa i sa stronniczy (to akurat jest pewien problem naszych sadow ze nie maja wymaganych np. terapii i przepracowania swoich problemow rzutujacych na rozpatrywane sprawy, ale nie taki problem jak go rysuje Zero).
No bo to otwiera niebezpieczne precedensy ze mozesz sobie kogos nazywac jak chcesz mimo ze nic mu nie potrafisz udowodnic, a nazywasz go tak tylko z powodu np. zbieznosci nazwisk.
Nie podoba mi sie tez argumentacja ze "czesc dzialaczy ONR wspolpracowala z Hitlerem wiec to organizacja faszystowska". Czy w zwiazku z tym ze czesc zydow czy polakow kolaborowala z Hitlerem to znaczy ze te kraje/narody byly jego sojusznikami? No nie... to samo z ustrojem totalitarnym. Anglia z monarchia to faszyzm? A stalinizm? Korea Pn? Pan sedzia mial niestety sam problemy z nazewnictwem i stworzeniem odwrotnego zbioru. Kazdy hitleryzm to faszyzm, kazdy faszyzm jest totalitarnym systemem, a kazdy totalitarny system jest hierarchiczny... jednak w druga strone drabinka po prostu NIE dziala.
Tak czy inaczej - ONR akurat jest organizacja pelna niewiele wiedzacych debili o sklonnosciach nacjonalistycznych i innych skretynialych (nie wiem czy akurat faszystowskich) ktorych zachowanie nie powinno miec miejsca w PL, jednak te fragmenty uzasadnienia budza pewien niepokoj co do niestronniczosci sedziow jesli ktos jeszcze w takowa wierzy. A to woda na mlyn dla PiSu i Zera.
I tak, ONR powinno byc nielegalne.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Teraz wchodzimi na waski grunt, bo jesli za przyzwoleniem na takie nazywanie nie pojdzie delagalizacja to potwierdza sie dwie rzeczy zgodne z litera PiSu - ze prawo jest chujowe oraz dziurawe i trzeba je zmieniac, albo ze sedziowie wydaja wyroki niezgodnie z linia prawa i sa stronniczy (to akurat jest pewien problem naszych sadow ze nie maja wymaganych np. terapii i przepracowania swoich problemow rzutujacych na rozpatrywane sprawy, ale nie taki problem jak go rysuje Zero).
No bo to otwiera niebezpieczne precedensy ze mozesz sobie kogos nazywac jak chcesz mimo ze nic mu nie potrafisz udowodnic, a nazywasz go tak tylko z powodu np. zbieznosci nazwisk.
Nie podoba mi sie tez argumentacja ze "czesc dzialaczy ONR wspolpracowala z Hitlerem wiec to organizacja faszystowska". Czy w zwiazku z tym ze czesc zydow czy polakow kolaborowala z Hitlerem to znaczy ze te kraje/narody byly jego sojusznikami? No nie... to samo z ustrojem totalitarnym. Anglia z monarchia to faszyzm? A stalinizm? Korea Pn? Pan sedzia mial niestety sam problemy z nazewnictwem i stworzeniem odwrotnego zbioru. Kazdy hitleryzm to faszyzm, kazdy faszyzm jest totalitarnym systemem, a kazdy totalitarny system jest hierarchiczny... jednak w druga strone drabinka po prostu NIE dziala.
Tak czy inaczej - ONR akurat jest organizacja pelna niewiele wiedzacych debili o sklonnosciach nacjonalistycznych i innych skretynialych (nie wiem czy akurat faszystowskich) ktorych zachowanie nie powinno miec miejsca w PL, jednak te fragmenty uzasadnienia budza pewien niepokoj co do niestronniczosci sedziow jesli ktos jeszcze w takowa wierzy. A to woda na mlyn dla PiSu i Zera.
I tak, ONR powinno byc nielegalne.
ja czekam na to na równi z delegalizacją Polskiej Partii KomunistycznejI tak, ONR powinno byc nielegalne.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Jeśli jedni to faszyści, a drudzy komuniści to jak najbardziej.Zolt pisze:ja czekam na to na równi z delegalizacją Polskiej Partii KomunistycznejI tak, ONR powinno byc nielegalne.
Ale tak w jednym jak i w drugim przypadku niech sędzia, który o tym zdecyduje będzie bardziej kompetentny od miśka pozwalającego nazywać ONR faszystami. (no bo to wręcz nie do wiary, że fragment uzasadnienia przytoczony przez rzuffia jest prawdziwy - nazwać to brakiem wiedzy i logiki to nic nie powiedzieć).
Może tak
Jezeli coś chodzi jak faszysta
mówi jak faszysta
ubiera sie jak faszysta (i używa symboli jak faszysta)
i nazywa sie jak faszysta
To można nazywać to faszystą. Prosta sprawa. Nie wiem gdzie tu jest " zmieniona w ostatnich latach wrażliwość społeczna i przewartościowanie opinii w kierunku lewicowym i politycznie poprawnym, skutkująca nazywaniem organizacji i zjawisk prawicowych faszyzmem"
Jezeli coś chodzi jak faszysta
mówi jak faszysta
ubiera sie jak faszysta (i używa symboli jak faszysta)
i nazywa sie jak faszysta
To można nazywać to faszystą. Prosta sprawa. Nie wiem gdzie tu jest " zmieniona w ostatnich latach wrażliwość społeczna i przewartościowanie opinii w kierunku lewicowym i politycznie poprawnym, skutkująca nazywaniem organizacji i zjawisk prawicowych faszyzmem"
To bardzo piękna, lewicowa wręcz wiara w ludzi, że skoro faszyzm kojarzy się z ludobójstwem to nikt nie może być faszystą w dzisiejszych czasach. Niestety, może.Niewątpliwie można ich tak było określać w latach przedwojennych. Wtedy faszyzm nie kojarzył się z Hitlerem i ludobójstwem, był czymś nowym i z uznaniem na jego temat wypowiadali się politycy na całym świecie (w tym np. Roosevelt, czy Chamberlain). I ówczesny ONR, podobnie jak dziesiątki ugrupowań w Europie i na świecie nawiązywał i czerpał z (głównie) włoskiego faszyzmu.
Ale w dzisiejszych czasach nie chce mi się wierzyć aby ONR było organizacją faszystowską.
#sgk 4 life.
Widać jestem prawakiem obdarzonym prawdziwie lewicową wrażliwością
Masz dużo racji w swoim opisie zachowań ONR, ale sąd ma zdecydować czy faszystowska jest organizacja, a nie czy wybryki poszczególnych jej członków noszą charakter faszystowski (a z Twoich przykładów wyraźnie widać, że noszą).
Nie wiem czy ONR ma jakiś statut, regulamin, program - to ocena tych elementów przede wszystkim powinna dostarczyć podstawy do delegalizacji. Oczywistym problemem jest to, że np. program jedno, a działania drugie - i od tego właśnie jest sąd - ale chciałoby się zobaczyć rzeczowe uzasadnienie takiego albo innego stanowiska - i tego mi brakowało w tym fragmencie uzasadnienia, który wrzuciłeś.
Masz dużo racji w swoim opisie zachowań ONR, ale sąd ma zdecydować czy faszystowska jest organizacja, a nie czy wybryki poszczególnych jej członków noszą charakter faszystowski (a z Twoich przykładów wyraźnie widać, że noszą).
Nie wiem czy ONR ma jakiś statut, regulamin, program - to ocena tych elementów przede wszystkim powinna dostarczyć podstawy do delegalizacji. Oczywistym problemem jest to, że np. program jedno, a działania drugie - i od tego właśnie jest sąd - ale chciałoby się zobaczyć rzeczowe uzasadnienie takiego albo innego stanowiska - i tego mi brakowało w tym fragmencie uzasadnienia, który wrzuciłeś.
- Razorblade
- Mr. Kroper
I to jest problem. Jesli mozna cos nazywac faszystowskim to w naszym kraju ma prawny obowiazek byc to nielegalne. Faszyzm i promowanie faszyzmu jest nielegalny. Jesli jest legalne to takie nazywanie jest pomowieniem.Turtles pisze:Ale to nie była kwestia delegalizacji
Rzuff, ja wiem (i to z autopsji niestety) ze sady uwielbiaja robic kurwe z logiki "bo moga", ciag przyczynowo-skutkowy to dla wielu terra incognita i ze 2+2 nagle moze sie rownac 8 "bo tak uwaza sad" mimo ze zarowno powod mowi ze 4 a pozwany ze 4.5. Niemniej jesli nazywam kogos zlodziejem to albo nim jest albo go pomawiam. Wydaje mi sie to wystarczająco logiczne. A zgoda na nazywanie w jakis sposob organizacji za to ze jakis jej czlonek/czlonkowie cos zrobil/li to jak uzasadnienia obecnego TK w sprawie aborcji. Debilizm.
I powtorze. ONR jest pelen elementow ktore w naszym spoleczenstwie nie powinny miec miejsca. Ale w takik razie go zdelegalizujmy w koncu. Chocby na podstawie przytoczonych przez Ciebie zdjec
-
- sraczkowaty
Posłanka Lewicy przeszła sobie do Gowina. I co? I nic.
- Razorblade
- Mr. Kroper
A co ma byc? Kolejna ktora udowadnia ze ci wszyscy "kłócący" sie w sejmie w glebi serca maja na wiele rzeczy wyjebane bo chodzi o $$$$. Nie ona pierwsza i pewnie nie ostatnia.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
U nas prawica jest tak lewicowa, że żeby być lewicą, należałoby po prostu wprowadzić komunizm, a potem skręcić na lewo.
All the good in the world
About Mankind
About Mankind
Pierwszy, którego pamiętam to chyba był Arłukowicz? Obecnie widywany w telewizji w szatach i z miną bojownika o przyzwoitą Polskę.Razorblade pisze:Nie ona pierwsza i pewnie nie ostatnia.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Nie przesadzajmy. Arlukowicz z tak "egzotycznych" transferow nie byl wcale pierwszy. Mamy dluga tradycje zmieniania barw politycznych pod koniunkture. Ale tak, on to tylko jeden z przykladow.
Dobra dobra. Przejść po strajkach kobiet itp z lewicy do koalicji rządzącej to trzeba być szczególnym.
#sgk 4 life.
Czy tak samo osądzasz Arłukowicza, który po strajkach pielęgniarek i białych miasteczkach przeszedł do koalicji rządzącej na sztucznie dla siebie utworzone stanowisko ministra ds wykluczenia? Pozbądź się złudzeń rzuff, WSZYSCY politycy to kurwy
Jarosław Gowin, Jarosław Gowin?
Roman Giertych (to w drugą stronę, chociaż właściwie w żadną), Marek Migalski, Michał Kamiński?
(tak, wiem, że nie z lewicy, ale lewica od dawna się nie liczy. jak chcecie lewicę, to Magdalena Ogórek się w sumie kwalifikuje)
Oj, można by taka listę przebojów długo i dowolnie kompilować
Roman Giertych (to w drugą stronę, chociaż właściwie w żadną), Marek Migalski, Michał Kamiński?
(tak, wiem, że nie z lewicy, ale lewica od dawna się nie liczy. jak chcecie lewicę, to Magdalena Ogórek się w sumie kwalifikuje)
Oj, można by taka listę przebojów długo i dowolnie kompilować
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
-
- sraczkowaty
Transfery polityczne to faktycznie nic nowego. Niemniej jednak dotychczas odbywały się one albo pomiędzy PiSem i PO, albo pomiędzy SLD i PO. Czyli, upraszczając odbywały się między prawicą, a centrum (albo centroprawicą) albo lewicą i centrum. Takie nagłe przejście od jednej ściany do drugiej to jednak pójście o krok dalej i coś nowego.
No ale ona przeszła do Porozumienie Gowina, czyli prawicy bezobjawowej. To partyjka (koteria?) bez poglądów, wartości, idei. Więc transfer z Wiosny do nie wiadomo czego, nie wygląda już aż tak strasznie. A do koryta jednak bliżej
- Razorblade
- Mr. Kroper
O to to... poza tym ja wiem ze to zaburza pewien swiatopoglad i punkt obserwacji rzeczywistosci, niemniej szczerze to z Wiosny do PiS blizej niz z PiS do PO. A od Zandberga jeszcze blizej. Wszystko zalezy czy kobieta/ktokolwiek przechodzacy miala poglady (jesli w ogole miala a nie chodzilo o $$$) lewicowe ze wzgledu na gospodarke czy ze wzgledu na swiatopoglad. Bo, uwaga, ja wiem ze to moze byc szokujace, czesc osob ma wyjebane na to czy np. prawo do aborcji jest takie czy siakie a mysli ze kwestie gospodarcze to wszystko.Theeck pisze:No ale ona przeszła do Porozumienie Gowina, czyli prawicy bezobjawowej. To partyjka (koteria?) bez poglądów, wartości, idei. Więc transfer z Wiosny do nie wiadomo czego, nie wygląda już aż tak strasznie. A do koryta jednak bliżej
no i spoko, ja tu czekam aż sie PiS zatrzęsie w końcu w posadach, zbieram kropelki do drążenia skały, gdy... wtem znienacka czołg "Opozycja" sam siebie rozjeżdża, tworzy jakieś przewroty wewnętrzne.
Właśnie w momencie, kiedy można (trzeba!) było stanąć przed ludźmi z mocnym przekazem antyrządowym. Właśnie w momencie, kiedy jestesmy juz blisko granicy wytrzymalosci spolecznej.
PiSowi sondaze (najbardziej przychylne) spadaja do 35%, a tamci się właśnie postanowili trochę pozarzynać. Bo im spadło poniżej 20% a Szymkowi dają 22%. Lepiej siebie osłabić, niż dać się wyprzedzić ruchowi Hołownii. W ten sposób PiS nigdy nie będzie miał z kim przegrać.
Matko Jedyna, to się nadaje na politologiczną publikację z twardą tezą: Koalicja Obywatelska to kompletni dyletanci.
Właśnie w momencie, kiedy można (trzeba!) było stanąć przed ludźmi z mocnym przekazem antyrządowym. Właśnie w momencie, kiedy jestesmy juz blisko granicy wytrzymalosci spolecznej.
PiSowi sondaze (najbardziej przychylne) spadaja do 35%, a tamci się właśnie postanowili trochę pozarzynać. Bo im spadło poniżej 20% a Szymkowi dają 22%. Lepiej siebie osłabić, niż dać się wyprzedzić ruchowi Hołownii. W ten sposób PiS nigdy nie będzie miał z kim przegrać.
Matko Jedyna, to się nadaje na politologiczną publikację z twardą tezą: Koalicja Obywatelska to kompletni dyletanci.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Tylko kto z opozycji miałby taki przekaz stworzyć? Budka, który w wywiadzie dla Wyborczej przyznał, że nic nie może. Trzaskowski, który nie chce mieć za plecami Platformy? Lewica, która nie dość, że nie potrafi się zjednoczyć, to jeszcze ośmiesza się transferami do PiS? Hołownia, który ma program dobry na wszystkich, ale w istotnych kwestiach, jak aborcja, nie potrafi i nie chce zająć wyraźnego stanowiska? IMHO przedwczesnych wyborów nie będzie. Gdyby Gowin zaczął fikać, Kaczyński dobierze z talii Kukiza, który jasno zadeklarował, że i owszem, jeśli mu zaproponują, to nie odmówi.
Najmocniejszy przekaz antyrządowy to nadal TVN i Wyborcza. Mam wrażenie, że opozycyjni politycy jakby zniknęli, albo czekają, aż zbliżą się wybory, co jest obrzydliwe.
Najmocniejszy przekaz antyrządowy to nadal TVN i Wyborcza. Mam wrażenie, że opozycyjni politycy jakby zniknęli, albo czekają, aż zbliżą się wybory, co jest obrzydliwe.
Lewica
nie no dobra, zmieniam zdanie, w grobie będę spokojny. PiS jest super. W porównaniu z resztą, jest super. Super partia k*&^o
https://giant.gfycat.com/UnitedPartialI ... akeet.webm
Polska opozycja nie istnieje. Wyrzynają się czołgając do koryta.
nie no dobra, zmieniam zdanie, w grobie będę spokojny. PiS jest super. W porównaniu z resztą, jest super. Super partia k*&^o
https://giant.gfycat.com/UnitedPartialI ... akeet.webm
Polska opozycja nie istnieje. Wyrzynają się czołgając do koryta.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
No i wzięli i przegłosowali krajowy plan odbudowy.
A cała żałosna debata sprowadzała się do tego, że jak dają kasę to brać. I nieważne w zamian za co. I nieważne, że połowę tej kasy stanowią kredyty, które musimy spłacić, a na drugą połowę i tak musimy zrzucić się w tzw. składkach. I nieważne, że to nie my będziemy decydować na co ta kasa pójdzie. Ja pierdolę, to się nie dzieje naprawdę
A cała żałosna debata sprowadzała się do tego, że jak dają kasę to brać. I nieważne w zamian za co. I nieważne, że połowę tej kasy stanowią kredyty, które musimy spłacić, a na drugą połowę i tak musimy zrzucić się w tzw. składkach. I nieważne, że to nie my będziemy decydować na co ta kasa pójdzie. Ja pierdolę, to się nie dzieje naprawdę
Spróbowałem rozkminić o co chodzi w aktualnej nawalance Izrael - Palestyna i z wywiadów z ludźmi z obu stron wychodzi tak...oddając głos bohaterom:
- Żydzi nas bombardują!
- Bo wy strzelacie do nas rakietkami!
- Bo wyganiacie z domów naszych!
- To nie ich domy!
- A bo pałujecie naszych!
- A wy bijecie naszych!
- No bo wprowadziliście rasistowskie prawo!
- Tak się dogadaliśmy kiedyś!
- Zmieniliśmy zdanie!
- A my wcześniej!
(...)
- Nasz bóg wam najebie!
- Nie, bo nasz najebie wam!
- Żydzi nas bombardują!
- Bo wy strzelacie do nas rakietkami!
- Bo wyganiacie z domów naszych!
- To nie ich domy!
- A bo pałujecie naszych!
- A wy bijecie naszych!
- No bo wprowadziliście rasistowskie prawo!
- Tak się dogadaliśmy kiedyś!
- Zmieniliśmy zdanie!
- A my wcześniej!
(...)
- Nasz bóg wam najebie!
- Nie, bo nasz najebie wam!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Po prostu Palestyna powinna potępić Hamas, bo to co oni robią, to jest terroryzm w najczystszej postaci.
Anyway, jak oni mają ze sobą rozmawiać, jak się napierdalaja od 70 lat?
Anyway, jak oni mają ze sobą rozmawiać, jak się napierdalaja od 70 lat?
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
po prostu świat powinien potępić Izrael, bo to co oni robią to jest terroryzm w najczystszej postaci.
a jak doliczyć skumulowane 70 lat, to właściwie to jest pełzające ludobójstwo.
a jak doliczyć skumulowane 70 lat, to właściwie to jest pełzające ludobójstwo.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Tutaj problemem jest to, ze obie strony maja (swoje) racje. Ani jedni ani drudzy nie sa swieci.
Największą dupą jest to, że to są wojny religijne, i żadna ze stron nie odpuści, bo by musiała sobie odpuścić swoją religię. O ile na świecie w raz z rozwojem cywilizacji następuje laicyzacja, to tam nie ma na to szans, bo Palestyna jest zbyt zacofana, a Izrael jest zdefiniowany przez religię właśnie...
Największą dupą jest to, że to są wojny religijne, i żadna ze stron nie odpuści, bo by musiała sobie odpuścić swoją religię. O ile na świecie w raz z rozwojem cywilizacji następuje laicyzacja, to tam nie ma na to szans, bo Palestyna jest zbyt zacofana, a Izrael jest zdefiniowany przez religię właśnie...
imho najwiekszy problem jest w tym, że Izrael to sztuczne państwo okupujące terytorium zagrabione innemu narodowi. ten pomysł z '48 to gargantuiczna głupota której konsekwencje ciągną się latami i ciągnąć dalej będą. w żadnej szerokości geograficznej 'cywilizowanego świata' taka akcja by nie przeszła, że sobie bierzesz i wydzielasz cudze ziemie dla siebie. był tylko jeden w historii świata okres kiedy to "mogło przejść" wizerunkowo na arenie międzynarodowej, tj właśnie zaraz po Holocauście. I teraz w imię tak rozumianej 'sprawiedliwosci' mamy 70 lat wojny domowej a i bedziemy mieli pewnie kolejne 700.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Taa...
Zgadza się, trzeba by potępić Izrael, Hamas, generalnie wszystko co się tam dzieje, a potem wprowadzić tam jakąś misję ONZ, bo sami generalnie nie potrafią tego ogarnąć....
Zgadza się, trzeba by potępić Izrael, Hamas, generalnie wszystko co się tam dzieje, a potem wprowadzić tam jakąś misję ONZ, bo sami generalnie nie potrafią tego ogarnąć....
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
w temacie akurat dzisiaj dostałem linka, warto obejrzeć, dopóki nie spadnie z rowerka:
https://www.youtube.com/watch?v=ucCqAZ5GBRs
https://www.youtube.com/watch?v=ucCqAZ5GBRs
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
To ja też dorzuce swoją perspektywę - pamiętacie jak było tutaj mówione, że USA są na celowniku za bombardowania bliskiego wschodu? Tutaj jest podobny mechanizm, tylko doszła okupacja i sprzężenie zwrotne. Palestyńczycy są niezadowoleni i jakiś oszołom coś wysadza. Izrael zwiększa naciski, więc pojawia się więcej oszołomów, itd. Naciski doszły do tego, że wyłączają im prąd i wodę... Izrael oczekuje, że wybiedzeni na maksa Palestyńczycy ogarną i uspokoją organizację terrorystyczną, która walczy w ich imieniu...
IMHO Izrael jest jedyną stroną tego konfliktu, która może coś z tym zrobić. Np. Zapewnić stałe dostawy wody i prądu.
Tylko polityka ich jest inna - oni chcą wszystkich stamtąd wykurzyć. Tylko w jakiś niezrozumiały dla mnie sposób, populacja Gazy się prawie podwoiła w ostatnich 10 latach...
IMHO Izrael jest jedyną stroną tego konfliktu, która może coś z tym zrobić. Np. Zapewnić stałe dostawy wody i prądu.
Tylko polityka ich jest inna - oni chcą wszystkich stamtąd wykurzyć. Tylko w jakiś niezrozumiały dla mnie sposób, populacja Gazy się prawie podwoiła w ostatnich 10 latach...
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
https://twitter.com/krzysztofbosak/stat ... 35558?s=19
Nawet nie wiem jak to skomentować, zastanawia mnie tylko dlaczego jeszcze tego nie zdjął...
Nawet nie wiem jak to skomentować, zastanawia mnie tylko dlaczego jeszcze tego nie zdjął...
Wrzucił to raptem 2 dni temu. Krzysiu potrzebuje trochę więcej czasu, żeby ogarnąć jak głupi post wrzuca
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... ia/r4lfgbk
Lekko koślawa ta figura retoryczna zachodu, ale fajne podsumowanie Polski.
Wysłane z mojego AC2003 przy użyciu Tapatalka
Lekko koślawa ta figura retoryczna zachodu, ale fajne podsumowanie Polski.
Wysłane z mojego AC2003 przy użyciu Tapatalka
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-57462470
Warto obserwować. W Izraelu tak bardzo chcieli odsunąć Netanyahu od władzy, że powstała koalicja od Izraelskich prawaków do Arabskich lewaków... Mają połowę + 1 głos...
Imho szykuje się kompromitacja...
Warto obserwować. W Izraelu tak bardzo chcieli odsunąć Netanyahu od władzy, że powstała koalicja od Izraelskich prawaków do Arabskich lewaków... Mają połowę + 1 głos...
Imho szykuje się kompromitacja...
Wraca piękny blond (czy tam rudy) rycerz!
Dajmy mu szansę by znów obrócił Polskę w ruinę!
Dajmy mu szansę by znów obrócił Polskę w ruinę!
-
- sraczkowaty
Myślę, że mu zależy przede wszystkim na ratowaniu PO, nie Polski, ale zobaczymy
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Jak dla mnie to mega ryzykowne zagranie ze strony Tuska jak i PO. Albo mu sie uda, albo PO zupelnie zniknie ze sceny politycznej, a szanse na sukces sa raczej mizerne.
Ja uważam jak grel. Tu chodzi żeby po ogarnąć. O ile nigdy nie rozumiałem tej zarzącej sie do białości nienawiści do Tuska, to nie wydaje mi się, że jego powrót coś zmieni. Raczej nikogo nie zniechęci do głosowania kto by chciał na po głosować aleyrraz to nie. Beton pisowski też już bardziej nie moze być zmotywowany
#sgk 4 life.
Nie wiem czy Tusk uratuje PO przed zostaniem przystawką Hołowni, ale póki co:
https://www.youtube.com/watch?v=lFn_yFMIJDk
na dzień dobry potrafi skontrować TVP North Korea lepiej niż cała reszta opozycji. Zobaczymy czy pary starczy na więcej niż jedna konferencja.
https://www.youtube.com/watch?v=lFn_yFMIJDk
na dzień dobry potrafi skontrować TVP North Korea lepiej niż cała reszta opozycji. Zobaczymy czy pary starczy na więcej niż jedna konferencja.