1. Każdy gracz ma swoje państwo:
- Statystyki (jeszcze do wymyślenia dokładnie jakie, pewnie takie jak ludność, wojsko, ekonomia, badania), będą losowe na starcie.
- Każdy sobie kreuje swoją historię - może być cokolwiek, np. kraj zielonych elfów, gadających kamieni, bulgoczących pełzających budyniów, klingonów, itp.
- Nazwy miast i państw są wygenerowane losowo, ale jak ktoś chce sobie pozmieniać, proszę bardzo
2. Każdy dostanie ode mnie (MG) cele krótkoterminowe i długoterminowe
- Będzie coś w stylu "W kraju panuje plaga stonki pożerająca twoje plony, dostajesz karę do X. Możesz próbować załatwić to sam, albo prosić o pomoc (będzie wylosowane, kto może Ci pomóc i jak skuteczny w tym będzie)."
- Z długoterminowych celów - "odkryłeś, że kraj X jest w posiadaniu artefaktu Y i tylko ty wiesz jak go wykorzystać - jak go zdobędziesz, wygrywasz grę." Tylko ty wiesz, czego szukasz, będzie w sumie kilka takich do zdobycia, a będzie oficjalnie podane tylko kto ile ma i ile brakuje.
3. Będziemy rozgrywać kolejki raz na tydzień.
- Będzie jeden topik jako "oficjalny kanał dyplomatyczny", ale poza nim też można się komunikować
- Do końca tygodnia będzie czas na wysłanie tajnych instrukcji, które ja będę interpretował - czyli na przykład ktoś poprosił o beczkę śledzi, ktoś się oficjalnie zgadza, ale pisze mi, że śledzie mają być z wąglikiem - efekt będzie taki, że np. miasto ogarnie plaga. Adresat może się dowiedzieć albo i nie, skąd ta plaga przyszła - albo efektu może nie być wcale, bo budyń nie może zachorować na wąglika.
- Może będzie też coś takiego jak 1-2 dni ciszy na szybkie decyzje - ktoś chce wysłać wąglika, ale ja odpowiem, że badania wskazują na to, że wąglik nie zadziała, albo będzie miał inne efekty uboczne. Czy na pewno chcesz kontynuować? A może chcesz wstrzymać dostawę?
4. Tak ogólnie, to będzie można:
- handlować
- atakować
- wysadzać w powietrze
- oszukiwać
- wbijać nóż w plecy
- przychodzić cały na biało
5. Jeszcze jest sporo detali do dogrania - jak znajdą się chętni, ale pewnie większość rzeczy będziemy dogrywać na bieżąco
6. Zawsze można zrezygnować/dołączyć (komuś się trafi rebelia
)