Zdecydowany lajk dla Olsenów.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Czyli zasadniczo opisales cos, o czym beda krzyczec media za pare tygodni albo miesiecy. Narracja oczywiscie bedzie taka:Voo pisze:Rozmawiałem z kolegą, którego rodzina w latach 80-tych wyemigrowała do Niemiec. Przez około dwóch lat mieszkali w "obozie" - cudzysłów, bo były to po prostu kontenery mieszkalne gdzieś ...w centrum miasta. Takie połączone, dla kilkunastu rodzin. Kontener na rodzinę. Obok park, domy etc. Normalne otoczenie, czysto, pełna kultura. Żadnych płotów, strażników, nic. W tym czasie nauka języka i zasiłek. Niektórzy w tym czasie kupili sobie już np. używane samochody. W międzyczasie zaproponowano im dwa mieszkania, których nie przyjęli i wreszcie trzecie, które im odpowiadało i spełniało kryteria dotyczące ilości pokoi (mieli kilkoro dzieci). Z zasiłku płacili już czynsz za mieszkanie (starczało!!!). Znaleziono im pracę (też na zasadzie kilku propozycji aż którąś przyjęli). Do przyjęcia pracy motywowano ich stopniowo zmniejszając im zasiłek. W sumie cały ten proces asymilacji mógł trwać około 3 lat, podczas których byli całkowicie pod opieką i na garnuszku państwa. Nie wiem jak to wygląda w tej chwili ale jeśli tak rozumiemy socjal i wsparcie dla uchodźców czyli uczymy cię języka, dajemy ci zasiłek wystarczający do prostego, godnego życia, znajdujemy ci pracę, dajemy mieszkanie, mamy na to kilka lat itd. to naprawdę będzie problem u nas, chyba, że UE sypnie szczodrze kasą.
Z drugiej strony przy takiej ilości ludzi ktoś musi pracować przy uchodźcach - budowlanka, policja, straż, opieka medyczna, opiekunowie, psychologowie, ochrona, dostawcy żywności, etc. Może organizacja takich ośrodków asymilacyjnych byłaby szansą dla jakiś regionów na dodatkowe miejsca pracy?
Ekstra. A według szacunków ONZ do 2016 do Europy napłynie milion uchodźców. Co znaczy, że przy obecnych kwotach procentowych Polsce przypadnie ponad 50 tys. uchodźców.PIOTROSLAV pisze:Gadałem wczoraj ze swoja kobita i ona mówi, że Polska ma miejsce na 30tys osób jakby co.
Czyli nadal pikuś.DaeL pisze: Ekstra. A według szacunków ONZ do 2016 do Europy napłynie milion uchodźców. Co znaczy, że przy obecnych kwotach procentowych Polsce przypadnie ponad 50 tys. uchodźców.
No tylko zauważ, że pisałem, że tam "obóz" to było kilkanaście rodzin a państwem było RFNCzyli zasadniczo opisales cos, o czym beda krzyczec media za pare tygodni albo miesiecy. Narracja oczywiscie bedzie taka:
- Ciapaty zwalil sie z rodzinką, mimo iż w jego kraju NIE MA ŻADNEJ WOJNY!!!
- Na garnuszku państwa przez 3 lata! Widziałeś Polaka, którego Polska utrzymuje przez 3 lata? JA NIE!!!
- Łaskawca odrzucił mieszkanie, bo że daleko do centrum, czy że mu ciasno - w DARMOWYM MIESZKANIU!
- Odrzuca sobie propozycje pracy bo wielki książe arabski cegieł to kłaść nie będzie - więc LEŃ albo PARSZYWY NIEWDZIECZNIK
- i na deser - do urzędu aby odrzucic prace czy mieszkanko z nieodpowiednim kolorem tapety podjezdza WYPASIONYM GOLFEM kupionym za MOJE PIENIADZE!
Pisiąt groszy, że tak bedzie...
Jego rodzina, dokładnie wujostwo z kuzynostwem.SithFrog pisze:Czy kolega Voo był uchodźcą?
Tak mi się dziś przypomniała ta wypowiedźCzyli, że to może być totalnie wyrwany wyjątek od reguły, może ich wcześniej sprowokowali, może ktoś im powiedział, że są chujami, może kręcili materiał od tygodnia i w końcu natrafili na jeden incydent.
A może tak nie było, nie wiemy.
A idz nazistoPquelim pisze:dla wszystkich używających słowa rasista w stosunku do przeciwników przyjmowania imigrantów/uchodźców - proponuję przypomnieć sobie (czyt. sprawdzić w słowniku) co to jest rasizm.
No mozna powiedziec wszystko i zrobic z siebie kretyna. Prawo tego nie zabraniaTurtles pisze:Straszna sprawa, ktoś kogoś rasistą nazwał. Jak tak można. Co innego mówić o śmieciu ludzkim przybywających po unijne zasiłki.
Chodzilo o to co rzuff napisalThimGrim pisze:No chyba jednak zabrania skoro chcą ścigać za "czarni do gazu". Za hejterstwo na poziomie ultra, sprawa tego chłopca co się powiesił, też chyba chcą wyciągnąć jakieś konsekwencje.
Ps. A nie wiem czy się da wzywać do nienawiści na tle rasowym rasistę...
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
jestes rasista bo jestes czarny!ThimGrim pisze:Ps. A nie wiem czy się da wzywać do nienawiści na tle rasowym rasistę...
Jako że dwa minusy dają plus, rasista staje się w takiej sytuacji lewakiem.ThimGrim pisze:
Czyli wzywanie do nienawiści na tle lewactwa? Hmm... możliwe.snt pisze:Jako że dwa minusy dają plus, rasista staje się w takiej sytuacji lewakiem.ThimGrim pisze:
Przeczytaj jeszcze raz zdanie, do którego się odnosisz.Turtles pisze:Straszna sprawa, ktoś kogoś rasistą nazwał. Jak tak można. Co innego mówić o śmieciu ludzkim przybywających po unijne zasiłki.
Szach mat. Jak to nadal są uchodźcy to papież jest buddystą. Chyba, że na Węgrzech jest jakaś wojna, o której nie wiem.Często uciekają policji z obawy, że po rejestracji zostaną zmuszeni do pozostania na Węgrzech.
przeczytaj definicje rasizmu.Turtles pisze:Przeczytalem i co?
Nawiązujesz do tej laski z N1 co kopała małe dzieci podczas kręcenia materiału?Turtles pisze:Tak mi się dziś przypomniała ta wypowiedźCzyli, że to może być totalnie wyrwany wyjątek od reguły, może ich wcześniej sprowokowali, może ktoś im powiedział, że są chujami, może kręcili materiał od tygodnia i w końcu natrafili na jeden incydent.
Chodzi o ta zwolniona dyscyplinarnie, ktora najprawdopodobniej bedzie miala postawione za to zajscie zarzuty?boncek pisze:Nawiązujesz do tej laski z N1 co kopała małe dzieci podczas kręcenia materiału?Turtles pisze:Tak mi się dziś przypomniała ta wypowiedźCzyli, że to może być totalnie wyrwany wyjątek od reguły, może ich wcześniej sprowokowali, może ktoś im powiedział, że są chujami, może kręcili materiał od tygodnia i w końcu natrafili na jeden incydent.
W Tapatalku jest sam tekst, nie wiedziałem, że coś tam jeszcze wkleileś.Turtles pisze:No to jest ta laska. Tylko inne ujęcie.
Razorblade pisze:Watpie aby ktos ja obrazil czy sprowokowal...
Ależ mi do głowy nie przyszło nazywać kogoś kto nazywa Syryjczyków ludzkim śmieci rasistą! Gdzieżby. Po prostu, pq rozdziera szatę, że w jakiejś internetowej dyskusji jakiś mityczny ktoś nazwał kogoś innego raistą. Ja się zgadzam, że to jest poważny problem - to niezrozumienie w odróżnianiu różnych postaw szowinistycznych. To, że europoseł mówi o ludziach ludzkie śmieci to jest triumf wolności słowa.
przeczytaj definicje rasizmu.
Turtles pisze:Po prostu, pq rozdziera szatę, że w jakiejś internetowej dyskusji jakiś mityczny ktoś nazwał kogoś innego raistą
No pewnie. I walili kolbami pistoletow ktore kazdy prawak ma w bucieboncek pisze:Tak, o tą. Miała pecha bo ktoś ją w trakcie kopania nagrał. Pewnie jakiś lewak, bo wiadomo, że prawicowi pewnie hej jeszcze pomagali kopać te dzieci.
Tzn. wiesz. Ja tam nie wiem, ale po prostu staram się dostosować się do panującej tutaj metodologii. Jak jest na filmiku w internecie i robi coś złego, to znaczy, że wszyscy tacy jak ona też tacy są. A, że jest prawicową dziennikarką...Razorblade pisze:No pewnie. I walili kolbami pistoletow ktore kazdy prawak ma w bucieboncek pisze:Tak, o tą. Miała pecha bo ktoś ją w trakcie kopania nagrał. Pewnie jakiś lewak, bo wiadomo, że prawicowi pewnie hej jeszcze pomagali kopać te dzieci.
Pquelim pisze:dla wszystkich używających słowa rasista w stosunku do przeciwników przyjmowania imigrantów/uchodźców - proponuję przypomnieć sobie (czyt. sprawdzić w słowniku) co to jest rasizm.
Turtles pisze:Straszna sprawa, ktoś kogoś rasistą nazwał. Jak tak można. Co innego mówić o śmieciu ludzkim przybywających po unijne zasiłki.
Hmm...Turtles pisze:Imigranci to zalew Europy śmieciem ludzkim, który nie chce pracować
Przeczytalem i co?