Królowie szos
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Re: Królowie szos
Wyborcza strikes again
http://wyborcza.biz/biznes/1,143682,176 ... _i.html#MT
Tymczasem wg statystyk opracowanych dla Sejmiku Małopolskiego a cytowanych ostatnio w Motorze zanieczyszczenie powietrza w Krakowie to w 16% wina samochodów a w 42% indywidualnego ogrzewania budynków W skali całego kraju udział samochodów w zanieczyszczaniu powietrza to szalone 6% a znowu najwięksi truciciele to indywidualne ogrzewanie.
http://wyborcza.biz/biznes/1,143682,176 ... _i.html#MT
Tymczasem wg statystyk opracowanych dla Sejmiku Małopolskiego a cytowanych ostatnio w Motorze zanieczyszczenie powietrza w Krakowie to w 16% wina samochodów a w 42% indywidualnego ogrzewania budynków W skali całego kraju udział samochodów w zanieczyszczaniu powietrza to szalone 6% a znowu najwięksi truciciele to indywidualne ogrzewanie.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Voo, mimo iż sie zgadzam z Toba, to zabawie sie w adwokata diabla - 1/5 samochodow mozesz wylaczyc z ruchu, ale juz w 5% domow wylaczyc ogrzewania nie mozesz...
A w USA maja takie nakladki przy tankowaniu paliwa, zeby im nie smierdzialo przy nalewaniu i ze to niby smog ogranicza
A w USA maja takie nakladki przy tankowaniu paliwa, zeby im nie smierdzialo przy nalewaniu i ze to niby smog ogranicza
Tylko to nie jest kwestia tego, że palą, ale czym paląLLothar pisze:Voo, mimo iż sie zgadzam z Toba, to zabawie sie w adwokata diabla - 1/5 samochodow mozesz wylaczyc z ruchu, ale juz w 5% domow wylaczyc ogrzewania nie mozesz...
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Dla mnie, jako "fana" Wyborczej, jest to w tym momencie tylko kwestia kampanii toczonej przez tę gazetę. Takie medium nie mogło od tak sobie obudzić się nagle w kwestii diesli. Zastanawiam się więc "o co chodzi" Jako użytkownika samochodu nie interesuje mnie to wcale, bo jako stary grzyb wyznaję zasadę "panie, do miasta tylko benzyna"
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Królowie szos
A ja się dowiedziałem z tego artykułu, że jakiś czas temu było jakieś lobby promujące diesle... Mnie od początku szokowało w Kanadzie, że diesli jest tam jak na lekarstwo i dopiero od niedawna są promowane jako "next generation hybrid"...
Wychodzi teraz na to, że jednak jakiś nie-rynkowy mechanizm za tym stoi
Wychodzi teraz na to, że jednak jakiś nie-rynkowy mechanizm za tym stoi
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
SZATAN!
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Idzie ktoś w Poznaniu na targi?
http://auto.dziennik.pl/premiery/galeri ... -show.html
http://www.arrinera.com/
Nawet jeśli to faktycznie ściema to trzeba przyznać, że nabrała ogłady
http://auto.dziennik.pl/premiery/galeri ... -show.html
http://www.arrinera.com/
Nawet jeśli to faktycznie ściema to trzeba przyznać, że nabrała ogłady
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Następny system to będzie rozpoznawanie twarzy
Czy posłowie będą mieli specjalne wersje z możliwością zasłonięcia się immunitetem?
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
może w immunitet wszyją coś na kształt filtra węglowego z okapów.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Królowie szos
Już to widzę - Świeży oddech w spray'u, w zestawie z roletą na tablice i maską batmana...
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
A ja już widzę dmuchanie w służbowym samochodzie, do którego wsiadasz i wysiadasz 30 albo 50 razy dziennie, bo pracujesz na dużej budowie/jako przedstawiciel handlowy/kurier.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... Czolka3Img
Spadek oglądalności musiał zaboleć. Nie zdziwię się jak wszystko rozejdzie się po kościach i Clarkson ostatecznie wróci do BBC.
Spadek oglądalności musiał zaboleć. Nie zdziwię się jak wszystko rozejdzie się po kościach i Clarkson ostatecznie wróci do BBC.
11.XI.2006
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Powiem Wam koledzy, chyba cale zycie nie wiedzialem jak sie po rondzie jezdzi...
Sytuacja jak na obrazku. Zolte auta stoja w korku. Czerwone auto jedzie sobie ladnie albo na wprost (sytuacja 1) albo w lewo (sytuacja 2). Jak juz sie znajduje tam, gdzie jest pokazane, to musi ustapic wszystkim zielonym - stanąć na rondzie i ich wszystkich przepuścić, bo to jest najpierw zmiana pasa z lewego na prawy, gdzie trzeba wszystkim z prawej ustapic.
Czy tylko ja cale zycie myslalem, ze to czerwony ma pierwszenstwo, bo jest juz na rondzie?
Sytuacja jak na obrazku. Zolte auta stoja w korku. Czerwone auto jedzie sobie ladnie albo na wprost (sytuacja 1) albo w lewo (sytuacja 2). Jak juz sie znajduje tam, gdzie jest pokazane, to musi ustapic wszystkim zielonym - stanąć na rondzie i ich wszystkich przepuścić, bo to jest najpierw zmiana pasa z lewego na prawy, gdzie trzeba wszystkim z prawej ustapic.
Czy tylko ja cale zycie myslalem, ze to czerwony ma pierwszenstwo, bo jest juz na rondzie?
- Załączniki
-
- rondo sytuacja 2
- Untitled2.png (44.6 KiB) Przejrzano 2593 razy
-
- rondo sytuacja 1
- Untitled.png (44.46 KiB) Przejrzano 2593 razy
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Boncek, zakladam ze na wjazdach jest znak rondo + ustap pierwszenstwa, nie skrzyżowania równorzędne. Nie chciało mi się malować.
Poza tym w miejscu gdzie mogą się puknąć obaj już są na rondzie, a nie, że zielony dopiero wjeżdża.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Boncek, teraz już wiem. Po prostu całe życie myślałem, że jak jestem na lewym pasie do jazdy na wprost to jak wjade na rondo to sprawa załatwiona i ci z prawej nie mogą mi wyjechać. A mogą mieć mnie zupelnie w dupie. The more you know...
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Czerwony oczywiście ustępuje bo zmienia pas ruchu. W momencie kolizji zielony TEŻ jest już na rondzie, znajduje się w ruchu okrężnym i jedzie po swoim pasie.
Utkwiło mi to w pamięci bo jedno z rond w Bydgoszczy ("bernardyńskie") słynęło z wypadków wywołanych taką sytuacją aż w końcu przeorganizowano na nim ruch w ten sposób, że:
- zielony samochód aby pojechać prosto musi stać na lewym pasie na dojeździe i przepuścić czerwonego przed wjazdem na rondo.
- Na tym bydgoskim rondzie zielone samochodziki z prawego pasa mogłoby jechać tylko w prawo swoim pasem.
Proste rozwiązanie a ilość wypadków zmalała od razu.
Ten problem występuje tylko na rondach ...okrągłych Jeśli dojazdy do ronda tak naprawdę tworzą kształt kwadratu to nie ma tego problemu, nawet bez świateł wyraźnie wyodrębniony jest moment wjechania na rondo. Np. znowu Bydgoszcz - rondo Kujawskie:
Utkwiło mi to w pamięci bo jedno z rond w Bydgoszczy ("bernardyńskie") słynęło z wypadków wywołanych taką sytuacją aż w końcu przeorganizowano na nim ruch w ten sposób, że:
- zielony samochód aby pojechać prosto musi stać na lewym pasie na dojeździe i przepuścić czerwonego przed wjazdem na rondo.
- Na tym bydgoskim rondzie zielone samochodziki z prawego pasa mogłoby jechać tylko w prawo swoim pasem.
Proste rozwiązanie a ilość wypadków zmalała od razu.
Ten problem występuje tylko na rondach ...okrągłych Jeśli dojazdy do ronda tak naprawdę tworzą kształt kwadratu to nie ma tego problemu, nawet bez świateł wyraźnie wyodrębniony jest moment wjechania na rondo. Np. znowu Bydgoszcz - rondo Kujawskie:
Lewy pas generalnie chyba nie jest na wprost. Nie spotkałem się taką sytuacją w każdym razie.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
No w Norwegii jest pelno rond bez świateł na dwupasmowkach gdzie oba sa zaznaczone do jazdy na wprost.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Aha, jeszcze ciekawostka. Wjezdzasz na rondo z lewego pasa i jedziesz prosto, rowno z Tobą inne auto jedzie prawym rowniez oznaczonym do jazdy tylko na wprost. Jak on postanowi sobie jednak skręcić w lewo to dostaje mandat za niedostosowanie się do znaków, a Ty za spowodowanie kolizji. Autentyk z Polski...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Bo ten z prawej jest też do skrętu w prawo a ten z lewej, w lewo.boncek pisze:Ale jak oba są do jazdy na wprost, to po co tam są ronda?
Nie zrozumieliśmy się. Pisząc na wprost miałem na myśli zjazd z ronda. Czyli, eee, w prawo z lewego pasa?
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Jeszcze inna sytuacja. Dwa auta rowno wjezdzaja na rondo. Ten z prawej moze zjechać z ronda dopiero na lewy pas, tak jak w załączniku. Chujowe zagranie ale jak się okazuje 100% legalne.
INB4 rozkręcaj z Llotharem... rondo
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Crowley
Dlatego tak fajne są ronda turbinowe, na których, nie wiedzieć czemu, ludziom odbija i zaczynają jeździć jeszcze głupiej, niż zwykle. A wystarczy tylko wjechać na takie rondo odpowiednim pasem i trzymać się strzałek.
About Mankind
About Mankind
też kiedyś tak myślałem. Do pierwszego strąbienia
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Zolt, w moim przypadku niestety kilkukrotnie to ja trabilem
- Razorblade
- Mr. Kroper
Ale zmiana pasa jest zmiana pasa LLo...LLothar pisze:Boncek, zakladam ze na wjazdach jest znak rondo + ustap pierwszenstwa, nie skrzyżowania równorzędne. Nie chciało mi się malować.
Ogolnie jak pisze Crow - najlepsze sa turbinowe ale... wiekszosc po nich tez nie umie jezdzic bo nie patrzy na linie i strzalki
- Crowley
About Mankind
About Mankind
Szukam auta dla żony i muszę przyznać że ta oferta mnie urzekła
http://olx.pl/oferta/spzedam-ladnom-zad ... 0cc5c5ec44
http://olx.pl/oferta/spzedam-ladnom-zad ... 0cc5c5ec44
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Analfabeta czy nie, pół Polski przeczytało jego ogłoszenie
Kto ma dizelka 2005 i starszy niech pomyśli o wrotkach, żeby dojechać do centrum
Ciekawe co będzie z dostawczakami jeśli projekt stanie się ciałem.
Kto ma dizelka 2005 i starszy niech pomyśli o wrotkach, żeby dojechać do centrum
Ciekawe co będzie z dostawczakami jeśli projekt stanie się ciałem.
Złomnik coś opowiadał w audycji radiowej, że w miastach niemieckich, które to wprowadziły, poziom zanieczyszczeń się nie zmienił (nie sprawdzałem źródeł). Cóż, dobrze się uczyć na cudzych błędach.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Crowley
Phi. Dwie piąteczki. Bezołowiowa rulez.
About Mankind
About Mankind
Mój był pierwszy raz rejestrowany w 2001, więc na styk ale jest niebieskie 5
11.XI.2006
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
to nawet ja się w niebieskie łapię
Potrzebuję jeździdełka. Auto jak najmniejsze gabarytami. Silnik benzyna lub benzyna + LPG. Z klimą i ABSami. Najlepiej bezwypadkowe. Budżet do 6-7 tys. pln.
Na razie widzę, że łapią się na to Seaty Arosa i VW Lupo. Coś jeszcze?
Na razie widzę, że łapią się na to Seaty Arosa i VW Lupo. Coś jeszcze?
Twingo, Panda, KA...
Też szukam jakiejś taniej taczki dla żony. Ostatnio oglądałem VW Foxa, fajne autko tylko nie wiem czy zmieści się w twoim budżecie.
Też szukam jakiejś taniej taczki dla żony. Ostatnio oglądałem VW Foxa, fajne autko tylko nie wiem czy zmieści się w twoim budżecie.