Praca, szukanie pracy
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Re: Praca, szukanie pracy
Ha! A ja pracuje tak od 8:45 do 17:15 i mam godzinna przerwe na obiad 

Nie ma to jak upierdzielic sie w glukozie na podbrzuszu na poczatek dnia...
- Counterman
- Waniaaa!
Czekaj Casp, czy Ty pracujesz w jakimś labolatorium czy innym cudu technicznym?
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Stawiam instalacje na fabryce ciastek
- Larofan
- Social Media Ninja
fabryka ciastek <3
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Co to za instalacja? Maszyny?
Ja osobiscie glownie rurociagi i pompy, ale firma robi calosciowe projekty - sam uczestniczylem w jednym n gdzie wstawialem mikser wraz z calym dozowaniem dodatkow i przepompownia do zbiornikow transportowych
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ja nadzorowałem instalacje przenośników między maszynami dla zapakowanych produktów. Teraz po przeprowadzce siedzę w biurze i takowe wyceniam.
Przestoje w wypłacie pensji 

Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
- Counterman
- Waniaaa!
Ahhh. Bo mam kumpelę, która pracuje właśnie w high tech, no i ona potrafi siedzieć jakieś niestworzone ilości godzin w pracy.Caspius pisze:Stawiam instalacje na fabryce ciastek
IRON MAIDEN are KINGS
Ha! Dostalem nowa robote! Jezcze tylko miesiac sie przemeczyc i moze znormalnieje... chociaz w warszawie niestety 

- Larofan
- Social Media Ninja
Uj w wawie.. congrats anyway 

- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
OMG ludzie to tak bardzo debile
księgowa na urlopie to ja się dziś wysyłkami zajmuję...
kolejna osoba dzwoniła z awanturą, że książkę dostała drożej niż zamawiała...
Przy czym wyszło na to, że owo drożej to koszt wysyłki był a "odbiór osobisty" wydawał się babce wysyłką jak każda inna tylko darmową...
księgowa na urlopie to ja się dziś wysyłkami zajmuję...
kolejna osoba dzwoniła z awanturą, że książkę dostała drożej niż zamawiała...
Przy czym wyszło na to, że owo drożej to koszt wysyłki był a "odbiór osobisty" wydawał się babce wysyłką jak każda inna tylko darmową...

No tak, darmowa przesyłka za to, że będzie Ci się chciało ruszyć dupę do drzwi, a nie że mama odbiera, bo się wstydzisz.
Since 2001.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
ale te paczki **** właśnie nauczyciele zamawiają bo to książki metodyczna są 

- Larofan
- Social Media Ninja
ja pierdziele czytalem to 4 razy zeby zrozumiec o co chodzi... O_O
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Sith - genialny film, z reszta jak cala reszta CGP Grey.
Zgadzam sie z nim w 100%. Proces juz widac. I przykład automatycznych samochodów jest specyficzny - obecnie potrzebujesz 1 kierowce na pojazd, bedziesz potrzebowac 0 kierowcow na pojazd. Inne profesje się dużo łatwiej skaluje.
Kiedys 1 ksiegowy obslugiwal jedna mala firme, teraz moze obsługiwać kilkanaście, dzięki całkiem prostemu oprogramowaniu.
Urzędnicy państwowi? Wniosek złożysz online, zostanie sprawdzony automatycznie, rozpatrzony automatycznie i wysłany automatycznie. Przy obecnej technologii potrzeba troche pieniedzy i 90% urzednikow jest niepotrzebnych. Pojdz do Starostwa Powiatowego - tam jest zatrudnionych kilka osob do wydawania dowodow osobistych - cos, co moze zrobic jeden automat.
Lekarze mogą być zastąpieni - kiosk w aptece, podajesz symptomy, odpowiadasz na pare pytań, sprawdzana jest Twoja historia - automat wydaje tabletki (albo kaze wypic herbaty i polezec kilka dni).
Do niedawna komputery nie byly dosc madre, by wykonywac proste prace, teraz juz sa. Mysle, ze kiedys spojrzymy w przeszlosc i kasy w marketach beda krokiem milowym. Kelnerów juz zastapiono w barach sushi taśmociągiem.
Spojrz na siebie - czy Twoja praca może być zastąpiona przez automat?
Zgadzam sie z nim w 100%. Proces juz widac. I przykład automatycznych samochodów jest specyficzny - obecnie potrzebujesz 1 kierowce na pojazd, bedziesz potrzebowac 0 kierowcow na pojazd. Inne profesje się dużo łatwiej skaluje.
Kiedys 1 ksiegowy obslugiwal jedna mala firme, teraz moze obsługiwać kilkanaście, dzięki całkiem prostemu oprogramowaniu.
Urzędnicy państwowi? Wniosek złożysz online, zostanie sprawdzony automatycznie, rozpatrzony automatycznie i wysłany automatycznie. Przy obecnej technologii potrzeba troche pieniedzy i 90% urzednikow jest niepotrzebnych. Pojdz do Starostwa Powiatowego - tam jest zatrudnionych kilka osob do wydawania dowodow osobistych - cos, co moze zrobic jeden automat.
Lekarze mogą być zastąpieni - kiosk w aptece, podajesz symptomy, odpowiadasz na pare pytań, sprawdzana jest Twoja historia - automat wydaje tabletki (albo kaze wypic herbaty i polezec kilka dni).
Do niedawna komputery nie byly dosc madre, by wykonywac proste prace, teraz juz sa. Mysle, ze kiedys spojrzymy w przeszlosc i kasy w marketach beda krokiem milowym. Kelnerów juz zastapiono w barach sushi taśmociągiem.
Spojrz na siebie - czy Twoja praca może być zastąpiona przez automat?
Dlatego muszę napiedalać kod, który działa ale tylko ja go mogę rozczytaćLLothar pisze:Spojrz na siebie - czy Twoja praca może być zastąpiona przez automat?

- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Tylko taka automatyzacja wyszła by na dobre komunizmowi takiemu ideowemu bardziej niż obecnemu kapitalizmowi - bo automatyznowane miejsca pracy spokojnie możnaby zastępować socjalem jak w Norwegii np a ładowaniem kasy posiadaczom owych automatów 

Poczwornie zagniezdzone petle for i jazdaSithFrog pisze:Dlatego muszę napiedalać kod, który działa ale tylko ja go mogę rozczytaćLLothar pisze:Spojrz na siebie - czy Twoja praca może być zastąpiona przez automat?

You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024

- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ta, a później taki Jutsi bierze programik w łapki i ma ból dupy, bo ktoś zrobił główną pętlę programu w konstruktorze...
- Counterman
- Waniaaa!
I w ten oto sposób masz na chleb, kto ktoś musi zatrudnić takich od bólu dupy! 
Ja mam pracę twórczą w dużej mierze - więc chwilowo się nie boję.![;] ;]](./images/smilies/13.gif)

Ja mam pracę twórczą w dużej mierze - więc chwilowo się nie boję.
![;] ;]](./images/smilies/13.gif)
IRON MAIDEN are KINGS
Spoko loko, po mnie zazwyczaj nie trzeba poprawiaćJutsimitsu pisze:Ta, a później taki Jutsi bierze programik w łapki i ma ból dupy, bo ktoś zrobił główną pętlę programu w konstruktorze...

- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Po mnie też nie... ale tak z innej beczki, to rozbawiło mnie to. Wszyscy na studiach mówili "pójdziesz do pracy, to zobaczysz jak to wszystko się różni i w miesiąc nauczysz się więcej niż przez całe studia". Nope!
No raczej, było trudno napisać, ma być trudno zrozumiećDlatego muszę napiedalać kod, który działa ale tylko ja go mogę rozczytać

What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Jutsi, u mnie to samo. Studia dają narzędzia, praca doświadczenie.
Swoją drogą problem braku pracy dla ludzi to jeden z głównych argumentów za dochodem podstawowym.
Swoją drogą problem braku pracy dla ludzi to jeden z głównych argumentów za dochodem podstawowym.
A to ciekawe, bo ja właśnie dokładnie tak miałem. Tylko ja studiowałem na uniwerku, a nie na polibudzie.Jutsimitsu pisze:Po mnie też nie... ale tak z innej beczki, to rozbawiło mnie to. Wszyscy na studiach mówili "pójdziesz do pracy, to zobaczysz jak to wszystko się różni i w miesiąc nauczysz się więcej niż przez całe studia". Nope!
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
No ja się nic nie uczę jako tako programowania, nie uczę się robienia projektu. Uczę się pracy w teamie i tego że muszę dogadywać to co ma być zrobione z przełożonymi. Ale same umiejętności mam na tyle duże po polibudzie, że spokojnie sobie radzę i wcale nie odstaję.
EDIT: No i zapomniałem dodać, a Ty Sith zapomniałeś wypomnieć: JESTĘ DEVELOPERĘ
EDIT: No i zapomniałem dodać, a Ty Sith zapomniałeś wypomnieć: JESTĘ DEVELOPERĘ

Ja na początku odstawałem, bo co innego śmieszne, małe albo średnie projekciki na studiach, a co innego zaprojektowanie i zaimplementowanie wymagań marudnego klienta, który technicznie jest mocno średni, a chce naprawdę pokręconego "ficzera".
Wiadomo, że składni języka i dobrych praktyk w programowaniu uczyłem się na studiach ale wg mnie to inny rozmiar kapelusza.
Wiadomo, że składni języka i dobrych praktyk w programowaniu uczyłem się na studiach ale wg mnie to inny rozmiar kapelusza.
- Larofan
- Social Media Ninja
roboty poki co nie umieja nawet tlumaczyc zywego jezyka wiec dopoki to sie nie wydarzy wlasciwie kazdy kto pracuje w wiecej niz jednym swrodowisku jezykowo-kulturowym moze byc spokojny...
praca zwiazana z customer care i kontakt z klientem to tez nie jest cos co maszyny szybko zastapia...
a roombe kupilbym sobie chetnie
robots all the way (unless they take my lane)
praca zwiazana z customer care i kontakt z klientem to tez nie jest cos co maszyny szybko zastapia...
a roombe kupilbym sobie chetnie

- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
No dlatego dodałem edytę. Gry generalnie są skomplikowane i trudne w zaimplementowaniu. Ja dzięki temu, że grzebałem w silnikach, które są spore mam akurat doświadczenie z większymi projektami.SithFrog pisze:Ja na początku odstawałem, bo co innego śmieszne, małe albo średnie projekciki na studiach, a co innego zaprojektowanie i zaimplementowanie wymagań marudnego klienta, który technicznie jest mocno średni, a chce naprawdę pokręconego "ficzera".
Ja nie jestem developerę 
Tzn. potrafię programować ale nie jest to moja ścieżka kariery, którą zamierzam iść dalej.

Tzn. potrafię programować ale nie jest to moja ścieżka kariery, którą zamierzam iść dalej.
Hrhr.. ja od zakonczenia studiow ani razu nic nie policzylem
Nawet durna objetosc zbiornika robie na zasadzie "zaloze tyle i bedize dobrze", bo nie ma czasu przysiasc :p

Dzieki Bogu za "problem stopu", dla programistow zawsze bedzie robotaLLothar pisze:Spojrz na siebie - czy Twoja praca może być zastąpiona przez automat?

Myślałem, że dobiję siedmiu lat w Dell'u, a tu za miesiąc przyjdzie mi się pakować 

- LLothar
- A u nas w Norwegii
Gdzie lecisz?
- LLothar
- A u nas w Norwegii
pffff.
Złożę podpis na umowie to się pochwalę 
Na razie chciałem to z siebie wyrzucić

Na razie chciałem to z siebie wyrzucić

- LLothar
- A u nas w Norwegii
No niech Ci bedzie 
Dell to i tak tonacy statek jest.

Dell to i tak tonacy statek jest.
o proszę, jakieś ploteczki?

You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024

- Counterman
- Waniaaa!
Jak ta stara baba, pochwali się, ale nie powie o co chodzi. 

IRON MAIDEN are KINGS
Jeśli pójdę na dno, to Schettino-style. Z dziwkami, wódą, koką i ucieczką w ostatniej chwiliGregor pisze:DaeL to i tak tonacy statek jest.

CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Larofan
- Social Media Ninja
+1 dla sowy schroedingera
Wszystko wskazuje na to, że od drugiej połowy września będę pracował w (wolnej?) Szkocji, konkretniej w Edynburgu 
Mam nadzieję, że jak już się ogarnę to będę miał więcej czasu na zajęcie się kącikiem z recenzjami. Póki co ten temat został zepchnięty na dalszy tor przez sprawy osobiste.

Mam nadzieję, że jak już się ogarnę to będę miał więcej czasu na zajęcie się kącikiem z recenzjami. Póki co ten temat został zepchnięty na dalszy tor przez sprawy osobiste.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Gratz! Piękne miasto.
Dałem się dzisiaj namówić szefowi IT na zainstalowanie Office'a 2013...
wstążkonakładka na stare, datowane jeszcze na okolice 2003 roku okienka jest posunięta do granic możliwości - to naprawdę wygląda na dwa oddzielne systemy graficzne, z których jeden jest bezczelnie założony na drugi w kilku reprezentacyjnych miejscach. Żeby na pokazach ładnie wyglądało.
Do tego jeszcze ta nowoczesna i całkowita personalizacja - za pomocą funkcji Background mogę sobie wybrać, czy w prawym górnym rogu okienek wszystkich programów pakietu będe miał narysowane gwiazdki (Stars), chmurki (Clouds), czy nawet kanapeczki (Lunch Box). No petarda.
A i tak najlepsiejsze są animacje w Exelu. Robię w nim praktycznie cały czas i jedyne, czego potrzebowałem to super efektowne "fade in" kiedy wciskam ctrl+v, płynne (i zbyt wolne) przeskakiwanie wskaźnika po komórkach oraz stała(wolna) predkość wskaźnika pisania. Genialne sposoby na zapchanie pamięci podręcznej i rozruszanie procesora. W programie, który teoretycznei służył kiedyś do prostego i intuicyjnego tworzenia przeróżnych dokumentów.

wstążkonakładka na stare, datowane jeszcze na okolice 2003 roku okienka jest posunięta do granic możliwości - to naprawdę wygląda na dwa oddzielne systemy graficzne, z których jeden jest bezczelnie założony na drugi w kilku reprezentacyjnych miejscach. Żeby na pokazach ładnie wyglądało.
Do tego jeszcze ta nowoczesna i całkowita personalizacja - za pomocą funkcji Background mogę sobie wybrać, czy w prawym górnym rogu okienek wszystkich programów pakietu będe miał narysowane gwiazdki (Stars), chmurki (Clouds), czy nawet kanapeczki (Lunch Box). No petarda.
A i tak najlepsiejsze są animacje w Exelu. Robię w nim praktycznie cały czas i jedyne, czego potrzebowałem to super efektowne "fade in" kiedy wciskam ctrl+v, płynne (i zbyt wolne) przeskakiwanie wskaźnika po komórkach oraz stała(wolna) predkość wskaźnika pisania. Genialne sposoby na zapchanie pamięci podręcznej i rozruszanie procesora. W programie, który teoretycznei służył kiedyś do prostego i intuicyjnego tworzenia przeróżnych dokumentów.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003