Eklezja, czyli luźno o polityce.

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Re: Eklezja, czyli luźno o polityce.

Post autor: SithFrog »

Ja bym się nie podniecał aktami z Panamy tylko zajął się na serio dwiema kwestiami:

- kto sprawdził autentyczność tych papierów przed upublicznieniem? gdzie są ekspertyzy co najmniej sześciu grafologów?

- kto na tym skorzystał? dlaczego nie ma w aktach nikogo z PiS? no? ważniejsze jest teraz ustalić źródło przecieku czy podsłuchiwacza, a nie zajmować się tym co jest w tych papierach!

Zróbmy to po polsku! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Jest teoria, że Stalinowi Beria pomógł :)
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

SithFrog pisze:Ja bym się nie podniecał aktami z Panamy tylko zajął się na serio dwiema kwestiami:

- kto sprawdził autentyczność tych papierów przed upublicznieniem? gdzie są ekspertyzy co najmniej sześciu grafologów?

- kto na tym skorzystał? dlaczego nie ma w aktach nikogo z PiS? no? ważniejsze jest teraz ustalić źródło przecieku czy podsłuchiwacza, a nie zajmować się tym co jest w tych papierach!

Zróbmy to po polsku! :)
Wiesz, żarty zartami, ale samo bycie na tej liście nie oznacza, że robilo się coś nielegalnie.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

Już nie mówiąc, że robią to dokładnie w odwrotnej kolejności niż IPN...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

LLothar pisze:Wiesz, żarty zartami, ale samo bycie na tej liście nie oznacza, że robilo się coś nielegalnie.
Ja podejrzewam, że spora część spraw, których dotyczą te papiery, nie była nielegalna. Naginanie przepisów i wykorzystywanie kruczków i furtek nie oznacza łamania prawa (chociaż u nas miało się to zmienić przecież).
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Wkurza mnie ta nagonka na prezydentową. Bill Burr miał taki stand-up jakiś czas temu, gdzie mówi, że wkurzają go pierwsze damy wypowiadające się na jakis temat - to nie jest ich rola. Nikt ich nie wybrał do niczego - małżonkowie polityków nie są i nie powinni/powinny być w polityce, bo nikt ich nie wybierał, żeby były/li ich głosem. I w sumie ma rację. Nikt od pana Thatchera nie wymagał (chyba), żeby mówił co sądzi o polityce swojej żony.

Tzn oczywiście to co robi PiS wkurza mnie bardziej, ale tak dla równowagi.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Rzuff +1.

Dodam tylko, ze Pierwsza Dama moze sie udzielac, jak chce, w dzialalnosci charytatywnej czy humanitarnej - cos a'la Ksiezna Diana i jej akcja przeciwko minom przeciwpiechotnym. Pierwsza dama ma tez podobny status - ksieznej tez nikt nie wybiera (no dobra, ksiaze ja wybiera ;) ) a i tak jest sila rzeczy na swieczniku.
grel3gargamel
sraczkowaty

Post autor: grel3gargamel »

Zaraz, zaraz, skoro dość mocno zaangażowała się kampanię męża i mówiła takie rzeczy jak
"Jestem przekonana, że Andrzej dołoży wszelkich starań, by dotrzymać zobowiązań, które składa teraz, w czasie kampanii. On przywiązuje wielką wagę do danego słowa, uważa je za świętość."
"Mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że jeśli wyborcy zaufają mojemu mężowi, to także Pierwsza Dama dołoży wszelkich starań, by nie zawieść ich oczekiwań" to chyba można jednak nieco być zdziwionym jej całkowitym milczeniem, czyż nie? To znaczy ja tego nie oczekują, ale nie dziwię się, że niektórzy tak
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

Ale wiecie, taki się w okół niej robiło hype podczas kampanii, zwłaszcza po prawej stronie (druga Michelle Obama itd.), że teraz trudno przejść obojętnie obok "pustych krzeseł". No i pierwsza dama to nie mąż pani premier. Nie wydziałem nigdzie wspólnych wystąpień premier Szydło z mężem. Chociaż domyślam się dlaczego.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Post autor: Larofan »

rysia z klanu tez nikt nie wybral a jako celebryta moze sie wypowiedziec
corek prezydentow tez nikt nie wybieral a tez mają zdanie :)
zodi
Kofan Annan

Post autor: zodi »

Pan Szydło jak Rolnik szukający żony ;)

A w Sejmie znów wesoło - po głosowaniu wydawało się, że nowy sędzia TK nie przeszedł ale po kilkuminutowej przerwie okazało się, że jednak przeszedł :]
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

say whaaat?
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

zodi
Kofan Annan

oj tam, ktoś zagłosował za dwóch, wielkie mi halo.... :]
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Co się czepiasz, marszałek Morawiecki już powiedział przecież, że w sensie moralnym wszystko było ok. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Nom, ale nawiasem mówiąc Jędrzejwski to jest akurat dobry wybór. A jak porównać do tych poprzednich to w ogóle wymarzony.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Jak podała TVN24, posłanka Małgorzata Zwiercan potwierdziła, że zagłosowała za posła Kornela Morawieckiego. - Tak, głosowałam za Kornela - z tego względu, że źle się poczuł i rozmawialiśmy o tym wcześniej. Pan Kornel prosił mnie - stwierdziła posłanka.

- Prosiłem panią poseł, żeby zagłosowała za mnie - powiedział także sam Morawiecki. - Uważam, że nic specjalnego się nie stało. Większość sejmowa zagłosowała - stwierdził poseł. - Uważam, że jeśli kogoś poprosiłem, to jest wszystko moralnie w porządku - dodał.
Ojtam, przestępstwo nie przestępstwo, przecież to chodzi o posła a nie kogos z ulicy, więc nieważne.
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Nie wiem, w którym momencie wstałem z łóżka już w świecie Monty Pythona ale czekam już tylko na białego, morderczego, króliczka i Rycerzy Ni.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Morawiecki pisze:- Prosiłem panią poseł, żeby zagłosowała za mnie - powiedział także sam Morawiecki. - Uważam, że nic specjalnego się nie stało. Większość sejmowa zagłosowała - stwierdził poseł. - Uważam, że jeśli kogoś poprosiłem, to jest wszystko moralnie w porządku - dodał.
No kurde jak Morawieckiego bardzo szanuję i podziwiam za niezłomność, to tutaj jednak posunął się za daleko. Mimo wszystko. Moralność a polityka to dwie zupełnie różne sprawy.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Ja chyba przestanę płacić podatki, bo przecież nic specjalnego się nie stanie. Uważam zresztą, że to będzie moralnie w porządku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

boncek pisze:Uważam zresztą, że to będzie moralnie w porządku.
no przeciez... inni placa to po co ty tez mialbys
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Tylko ja nie rozumiem. Czy ci ludzie nie wiedzą, że nie można...czy po prostu mają w dupie?
Obrazek
#sgk 4 life.
zodi
Kofan Annan

No ale dobro społeczeństwa musi stać ponad prawem czy jakoś tak...
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

Sytuacja jest genialna. Najpierw dziwnym zbiegiem okoliczności brakuje 10 posłów PiS (bywały już podobne sytuacje, raz poseł "utknął" w toalecie), potem 6 posłów (właściwie to 5, bo Zwiercan głosuje na dwie ręce) zostaje na sali i głosuje razem z PiSem. Media w ogóle nie patrzą na tablice z wynikami, tylko od razu ogłaszają, że kandydatura nie przeszła (no zupełnie jakby wiedzieli, że braknie posłów PiS, ale nie wiedzieli, że posłowie Kukiza zagłosują niezgodnie z ustaleniami :)) Komedia.

Oczywiście powinno dojść do reasumpcji głosowania, bo wprawdzie Zwiercan nie odwróciłaby wyniku głosowania, ale niesmak wokół TK jest już zbyt duży, żeby to przemilczeć.

Nawiasem mówiąc to przynajmniej od 20 lat mamy ciągle obrazki różnych posłów głosujących na dwie ręce. I co, nie da się z tym nic zrobić?
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Turtles pisze:Tylko ja nie rozumiem. Czy ci ludzie nie wiedzą, że nie można...czy po prostu mają w dupie?
Wiedzą, że nie wolno, ale to "tylko raz", "specyficzna sytuacja", "przeciez nic sie nie stanie" itp itd.
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Obrazek

EDIT: aha, tekst jest w obrazku ;)
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Crowley

Samo głosowanie za kogoś już było i to pewnie nie raz. Dla mnie skandalem jest zachowanie Kuchcińskiego, który stwierdził, że wynik mu pasuje, więc spierdalać. Ten koleś jest absolutnie beznadziejny. Wstyd, że taki oszołom pełni jedną z najważniejszych funkcji w państwie. I gadajcie co chcecie, różni ludzie byli marszałkami ale na ogół jakiś poziom trzymali. Kuchciński się zachowuje jak sekretarka Kaczyńskiego i robi to bez żadnej żenady.
About Mankind
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Crowley pisze:Kuchciński się zachowuje jak sekretarka Kaczyńskiego i robi to bez żadnej żenady.
A czy jest ktoś u władzy kto nie robi jako sekretarka Kaczyńskiego? No może nie Macierewicz, bo on sam wszedł na poziom dalej niż Kaczyński.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Perfekcyjne zwieńczenie rządów PiS przed 1050 rocznicą zdrady narodowej. Można było z tego wyjść na czysto, powtarzając głosowanie, ale nawet tyle im się nie chciało zrobić...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
snt
złoty

Post autor: snt »

1050 rocznicą zdrady narodowej
eee? :spy:

Kiedyś, pamiętam, jacyś kolesie z SLD wycięli podobny numer z głosowaniem (lata temu). Ciekawe czy wtedy powtarzali głosowanie.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
zodi
Kofan Annan

snt pisze:
1050 rocznicą zdrady narodowej
eee? :spy:
no bo od Niemców! :>
Awatar użytkownika
Crowley

snt pisze:Kiedyś, pamiętam, jacyś kolesie z SLD wycięli podobny numer z głosowaniem (lata temu). Ciekawe czy wtedy powtarzali głosowanie.
Tak ale wtedy chyba sprawa nie wyszła na jaw od razu po głosowaniu. Po tym, jak zrobił się szum, głosowania unieważniono.
About Mankind
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Jutsimitsu pisze:A czy jest ktoś u władzy kto nie robi jako sekretarka Kaczyńskiego?
Prezydent potępił działania w sejmie i poprosił o wyjaśnienia marszałka, ale eksperci powiedzieli mu że nie miało wpływu na wynik i dlatego nie ma sensu podważać wyboru.. :lol2:

Normalnie ręce opadają, na usta cisną się słowa które pewnie uraziłyby głosujących na tych ludzi, ale to jest po prostu żenada.
Awatar użytkownika
Crowley

Prezydent potępił działania w sejmie i poprosił o wyjaśnienia marszałka, ale eksperci powiedzieli mu że nie miało wpływu na wynik i dlatego nie ma sensu podważać wyboru..
Parafrazując słowa Boncka sprzed paru postów: eksperci powiedzieli mi, że moje podatki nie mają wpływu na stan budżetu państwa, więc nie ma sensu, żebym je płacił.
About Mankind
Awatar użytkownika
snt
złoty

Post autor: snt »

Czepiacie się generalnie.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
batton
baton

Post autor: batton »

Crowley pisze:...., głosowania unieważniono.
a skąd takie info?
Awatar użytkownika
deszcz
zielony

Post autor: deszcz »

DaeL pisze:(...) Nawiasem mówiąc to przynajmniej od 20 lat mamy ciągle obrazki różnych posłów głosujących na dwie ręce. I co, nie da się z tym nic zrobić?
Wg mnie najlepiej byłoby to rozwiązać technicznie, znaczy to ustrojstwo z przyciskami do głosowania powinno być tak skonstruowane, żeby do obsługi trzeba było użyć obydwu rąk. Jak zabezpieczenia w niektórych narzędziach (nożycach hydraulicznych, prasach itp)

Chociaż wtedy mógłby w sumie pojawić się problem jeśli jakiś poseł miałby tylko jedną rękę. Ale dla takiej osoby można byłoby zrobić jakąś specjalną przystawkę, w końcu mając tylko jedną rękę też nie mógłby/mogłaby głosować za sąsiada. Zresztą gdyby poseł był niewidomy to też wymagałoby to jakiegoś dedykowanego urządzenia do głosowania. Swoją drogą ciekawi mnie jak to wygląda od strony prawnej.

Z kolei moja matka zaczęła dywagować nad wzbogaceniem przycisków do głosowania o mechanizm rozpoznawania odcisków palców ;)
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Ale szuja z tego Morawieckiego. Najpierw murem za koleżanką, a później, że to jednak jej samowolka. :)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

ThimGrim pisze:Ale szuja z tego Morawieckiego. Najpierw murem za koleżanką, a później, że to jednak jej samowolka. :)
Ciekaw jestem czy faktycznie szuja czy on po prostu ma jakieś zaczątki Alzheimera/demencji starczej. Serio, jak go czasem słucham to mam wrażenie, że on nie do końca ogarnia co mówi.
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

SithFrog pisze:
ThimGrim pisze:Ale szuja z tego Morawieckiego. Najpierw murem za koleżanką, a później, że to jednak jej samowolka. :)
Ciekaw jestem czy faktycznie szuja czy on po prostu ma jakieś zaczątki Alzheimera/demencji starczej. Serio, jak go czasem słucham to mam wrażenie, że on nie do końca ogarnia co mówi.
Nie no, racja. Mi się od początku wydaje, że on po prostu jest stary i nie bardzo wie, co mówi, ale jeśli przyjąć taką opcję, to nie można go oceniać, bo "biedny staruszek, któremu się w głowie pomotało"... ;)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

ThimGrim pisze:jeśli przyjąć taką opcję, to nie można go oceniać, bo "biedny staruszek, któremu się w głowie pomotało"... ;)
A nie nie nie. To jest staruszek w sejmie, który w teorii powinien tworzyć na co dzień dobre prawo. Dlatego owszem "biedny staruszek, któremu się w głowie pomotało", ale też "więc co on kurwa robi w sejmie RP?".
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

SithFrog pisze:
ThimGrim pisze:jeśli przyjąć taką opcję, to nie można go oceniać, bo "biedny staruszek, któremu się w głowie pomotało"... ;)
A nie nie nie. To jest staruszek w sejmie, który w teorii powinien tworzyć na co dzień dobre prawo. Dlatego owszem "biedny staruszek, któremu się w głowie pomotało", ale też "więc co on kurwa robi w sejmie RP?".
+1
Choć odpowiedź na to pytanie retoryczne podał wczoraj Kukiz - stary wspiera młodego.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Te Kornele to z nieba spadły PiSu. Teraz Duda poucza Kuchcińskiego i mamy pokaz niezależności prezydenta od partii.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Crowley

batton pisze:
Crowley pisze:...., głosowania unieważniono.
a skąd takie info?
http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci ... 76922.html
W Trójce w wiadomościach też dziś tak mówili ale nie jestem w stanie, czy to nie konfabulacje. Poza tym udowodniono im, że w przeszłości odwalali więcej takich numerów i chyba tamtych głosowań nie powtarzano. Jedynie te, na których ich bezpośrednio złapano.
About Mankind
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Znowu nam się w Eklazji kącik historyczny tworzy :D.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
zodi
Kofan Annan

Larofan pisze: w czechach w czasie chrztu polski tez biskupstwa nie bylo..
pisałem już o tym stronę temu ;)
tak, tak, przenieśmy się do "zbyt historycznego" czy jak się tam zwał.
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

zodi pisze:pisałem już o tym stronę temu
niezwykle
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Przeniosłem. Nie zaśmiecajmy działu politycznego jakąś merytoryczną dyskusją :)
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

to by bylo nierozsadne :)
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

:)
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Obrazek
Zablokowany