Eklezja, czyli luźno o polityce.

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Re: Eklezja, czyli luźno o polityce.

Post autor: ThimGrim »

Jakiś koń umarł, więc szykuje się dymisja.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Post autor: Halaster »

http://m.trojmiasto.wyborcza.pl/trojmia ... omoze.html

Dobra zmiana w radach nadzorczych, jedziemy dalej ;)
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

No ale przeciez jest dobra zmiana! W koncu kwietnia 2015 wartosc spadla o 7 mld. Teraz "tylko" o 0,5 mld ;)
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Bez jaj, nie takie kwiaty siedzą w radach nadzorczych, pociotki, synkowie, córki, żony, przecież od tego są rady nadzorcze takich spółek. Wybiórcza się obudziła? A nie, zaraz przecież piszą: "Grupa Energa od momentu powstania padała politycznym łupem rządzących polityków. Pracę znajdowali w niej działacze SLD, PiS, PO." A więc to Halu się obudził w "gorszej" rzeczywistości...
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Post autor: SithFrog »

Voo pisze:Bez jaj, nie takie kwiaty siedzą w radach nadzorczych, pociotki, synkowie, córki, żony, przecież od tego są rady nadzorcze takich spółek. Wybiórcza się obudziła? A nie, zaraz przecież piszą: "Grupa Energa od momentu powstania padała politycznym łupem rządzących polityków. Pracę znajdowali w niej działacze SLD, PiS, PO." A więc to Halu się obudził w "gorszej" rzeczywistości...
+1 ;]

Najbardziej podoba mi się jak zgrabnie powiązali spadek wartości związany z ratowaniem górnictwa z PiSem i jego chujowymi nominacjami. Bo rok temu wcale nie było tych samych planów, że energetyka ratuje górnictwo. Aha.
Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

Post autor: snt »

All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

snt pisze:Ziemkiewicz dobrze gada.
Atak Klonów to najlepsza cześć Gwiezdnych Wojen
Pete Best to najlepszy Beatles.
Żydzi świetnie skaczą i robia najwięcej wsadów w NBA.

Dobre, dobre, macie więcej?
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

Turtles ma rację.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Odleciał RAZ i to mocno. Zgadzam się z tym jedynie, że na tym etapie propozycja Kukizów jest sensowna.
Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

https://twitter.com/Kukiz15/status/711583067828256769

Z tego Scyzoryka to ale oszołom i faszysta.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
zodi
Kofan Annan

Post autor: zodi »

raczej tępak.
dziś chyba pierwszy raz widziałem go w programie, w którym musiał tworzyć wypowiedzi składające się z kilku zdań - miał z tym wielki problem. trochę mnie to zdziwiło - przecież to raper! mistrz słownej żonglerki!
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Halaster pisze:Theeck - to jest ta dobra zmiana? Koniec kolesiostwa, nepotyzmu, synekur?
No niestety nie jest. A to, że tak samo robili poprzednicy w żaden sposób tego nie usprawiedliwia.

snt pisze:O, Ziemkiewicz dobrze gada.
Dokładnie.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

A możecie mi wytłumaczyć co jest sensownego w tym co pisze Rafał Andrzej Ziemkiewicz? Bo to mi przypomina te dyskusje o pancernej brzozie ludzi, którzy kontakt z fizyką skończyli w liceum.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Ziemkiewicz kpi i kwestionuje autorytety prawne. Wiem, że doskonale rozumiesz, ale całkowicie się nie zgadzasz. Prawnicy, podobnie jak ekonomiści i wiele innych zawodów dążą do tego aby zagwarantować sobie wyłączność wiążących opinii w danej kwestii (w tym przypadku kwestii prawnych).
Problem leży w tym, że przeciętnie inteligentny i logicznie myślący np. inżynier jest w stanie bez większego problemu zmierzyć się z przepisami prawa nie gorzej (a dzięki umiejętności logicznego myślenia niejednokrotnie nawet lepiej) niż tuzy prawnicze. Taka jest opinia Ziemkiewicza i nie tylko jego.

Zresztą tak samo ten inżynier może być dobrym ekonomistą, wystarczy do tego logiczne myślenie i podstawowa wiedza. Dlatego, że zarówno prawo jak i ekonomia są to dziedziny humanistyczne, gdzie nie ma żadnej wiedzy ani tajemnej, ani niezgłebialnej, ani wymagającej opanowania matematyki choćby na poziomie przyzwoitym. Ja to generalizuje w ten sposób, że po prostu dziedziny humanistyczne stoją otworem dla umysłów ścisłych, logicznych i poukładanych.

Nie dziwi mnie wcale irytacja prawników kiedy wymądrzają się w ich dziedzinie jacyś tam fizycy, inżynierowie czy ekonomiści, bo to podważa podstawy ich egzystencji, o prestiżu nie mówiąc.

Przyjmując zatem punkt widzenia Ziemkiewicza cały jego ironiczny i prześmiewczy tekst jest sensowny. Jeśli jednak ktoś nie podziela jego poglądu, że prawo jest proste bo wystarczy logicznie myśleć, to cały jego tekst może wydawać się bezsensowny.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Cóż, Ziemkiewicz z pewnością inżynierem nie jest.
Theeck pisze: Ja to generalizuje w ten sposób, że po prostu dziedziny humanistyczne stoją otworem dla umysłów ścisłych, logicznych i poukładanych.
Nie wiem czy ze wszystkimi naukami huamnistycznymi, ale to generalnie jest prawda! Ale to nie znaczy, że matematyk, którego kontakt z tematyką wojen napoleońskich zakończył się po osiągnięciu wykształcenia średniego, będzie kompanem do dyskusji na temat bitwy pod Borodino z biografem księcia Poniatowskiego. Taki historyk będzie patrzył z politowaniem na swojego rozmówcę, nie ze strachu o swoją egzystencję czy prestiż.

I vice versa. Nie słyszałem, żeby historyk sztuki, czy romanista pouczał matematyków teoretycznych na temat butelki Kleina, albo wyśmiewał astronomów i fizyków, że ich teorie na temat czarnych dziur są błędne.
Obrazek
#sgk 4 life.
grel3gargamel
sraczkowaty

Post autor: grel3gargamel »

http://gospodarka.dziennik.pl/news/arty ... lnicy.html

Obszarnicy... Przy Kaczyńskim można się zastanawiać kogo przypomina, ale przecież Jurgiel używa sformułowań żywcem wyjętych z PRL-owskiej propagandy
zodi
Kofan Annan

Trza będzie rozparcelować.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Turtles pisze:Ale to nie znaczy, że matematyk, którego kontakt z tematyką wojen napoleońskich zakończył się po osiągnięciu wykształcenia średniego, będzie kompanem do dyskusji na temat bitwy pod Borodino z biografem księcia Poniatowskiego. Taki historyk będzie patrzył z politowaniem na swojego rozmówcę, nie ze strachu o swoją egzystencję czy prestiż.

I vice versa. Nie słyszałem, żeby historyk sztuki, czy romanista pouczał matematyków teoretycznych na temat butelki Kleina, albo wyśmiewał astronomów i fizyków, że ich teorie na temat czarnych dziur są błędne.
Niezupełnie o to mi chodziło. Mianowicie matematyk jeśli się oczyta, to nie będzie miał problemu ze zrozumieniem zależności jakie doprowadziły Napoleona na tron, a potem przyczyniły się do jego upadku. Natomiast dla historyka nie do przeskoczenia będą np. całki.
Innymi słowy, jeśli matematyk albo fizyk (np. Morawiecki) przeczyta Konstytucję i zapozna się z literaturą przedmiotu, to dla mnie - jego opinia o konstytucyjności lub nie jakiegoś zapisu - będzie równie dobra jak Rzeplińskiego.
I nie chcę tu obrażać w żaden sposób humanistów - mówię jak ja to widzę.
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

To jest reakcja? Czytałeś?
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Oj, Halu, Halu.

Nikt tak nie cierpiał w stanie wojennym jak Jarosław Kaczyński, którego perfidnie nie internowano. Nie zapominaj.

Michnik sobie w luksusach w areszcie spędził kilka lat i listy pisywał. Swoją drogą to zdjęcie jak już to tylko świadczy pozytywnie o Michniku, że potrafił zamiast szukać zemsty po latach spędzonych po aresztach usiąść przy wódce i dogadywać wybory kontraktowe i bezkrwawą zmianę systemu z oprawcami.

Tak czy owak, całą biografię Michnika nalezy zaczynać od tego, że pił wódkę w Magdalence a kończyć że szefuje lewackiemu GazWybowi Chroń Oczy.

Theeck - ... Hmm zapozna się z literaturą przedmiotu - no właśnie o to chodzi. To są książki, komentarze, artykuły, orzecznictwo, znajomość całego systemu - no właśnie, właśnie. Najczęściej zajmuje to lata. W czasie których niektórzy dorabiają się stopni naukowych. I nie za bardzo rozumiem jak sie ma do tego ścisłość umysłu (zresztą prawo to jest trochę nauka ścisła). Aczkolwiek temat predyspozycji ludzi do wykonywania określonych zadań jest dosyć ciekawy.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Hal: tak, to jest reakcja. Czytałem. Ja tam mam dziwne zasady, ale wódki z ludźmi, do których mam taki stosunek jak ten w liście - nie pijam.

Nie znaczy to, że nie doceniam ówczesnych słów Michnika ani jego postawy. Doceniam. Po prostu jak z Wałęsą. Postawę Adama po 1989 z tym całym bronieniem SBków, podważaniem lustracji uważam za skrajnie szkodliwą. Do dziś pokutuje brak dekomunizacji, a Michnik przyłożył do tego rękę.

Natomiast Rzuff, masz jakiś dziwny fetysz. Nikt tu słowa o Kaczyńskim nie napisał. Takie rzeczy trzeba zgłaszać lekarzowi ;]

"potrafił zamiast szukać zemsty po latach spędzonych po aresztach usiąść przy wódce i dogadywać wybory kontraktowe i bezkrwawą zmianę systemu z oprawcami"

Tylko to? A GW rozkręcił za własne pieniądze ze skarpety, tak było? :>
Obrazek
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

Turtles pisze:Swoją drogą to zdjęcie jak już to tylko świadczy pozytywnie o Michniku, że potrafił zamiast szukać zemsty po latach spędzonych po aresztach usiąść przy wódce i dogadywać wybory kontraktowe i bezkrwawą zmianę systemu z oprawcami.

phpBB [video]
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Za taki list należy się Michnikowi bez wątpienia szacunek.
Ale powiedzcie mi co i dlaczego się z nim potem stało, że cały ten szacunek w moich i nie tylko moich oczach całkowicie roztrwonił?
Dlaczego z perspektywy czasu i pookrągłostołowych "dokonań" Michnika, jego cytaty z Poniatowskiego i słowa o Polsce jawią mi się jedynie jako puste figury retoryczne?
Dlaczego?
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Theeck +1
Obrazek
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Na to pytanie Ci nie odpowiem, może jestem naiwny, ale mam wrażenie że dotrzymanie obietnicy danej w liście na koniec (gdzie Michnik siedząc w pace zapowiada, że w odwrotnej sytuacji zachowa się inaczej) stanowiło właśnie o sile i szlachetności.

Co więcej uważam, że nie mi oceniać to, czy to jest moralnie w porządku, że ktoś wybacza swoim wieloletnim prześladowcom.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Halaster pisze:Co więcej uważam, że nie mi oceniać to, czy to jest moralnie w porządku, że ktoś wybacza swoim wieloletnim prześladowcom.
Ja się z tym zgadzam. Ja po prostu uważam, że Michnik poszedł dalej niż tylko wybaczył. Ugrał dla siebie rząd dusz i medium ogólnopolskie, a potem bronił z zapałem godnym lepszej sprawy przed lustracją i obniżkami emerytur dla wiadomo kogo.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Halaster pisze:Co więcej uważam, że nie mi oceniać to, czy to jest moralnie w porządku, że ktoś wybacza swoim wieloletnim prześladowcom.
Jak ostatnio widać, moralnie trzeba dojebać i rozjebać wszystko dookoła ;)
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,198 ... owego.html

Nie znam się, więc nie wiem, czy ten artykuł ma sens ale potwierdzałby to, co wszyscy wiedzą od dawna: że naszych fachowców od wprowadzania prawa prawdziwi fachowcy wciągają nosem, a każdy, nawet najgłupszy i najostrzejszy przepis da się obejść.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

http://wiadomosci.wp.pl/kat,141202,titl ... aid=116b43

A propos troski USA o nasz trybunał ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Ten Makowski to jest Twój znajomy jakiś? Rodzina?
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Turtles pisze:Ten Makowski to jest Twój znajomy jakiś? Rodzina?
Tak, bardzo bliski znajomy (relacja hetero :D ). Uważaj jednak co napiszesz, bo zrobi się z tego sprawa osobista ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Nie, tak z ciekawości pytam.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Wracając do Michnika, bo jedna rzecz mnie na serio zainteresowała, a zapomniałem o to zapytać.Zupelnie nie znam tej tematyki, więc Sith, jak mógłbyś mi zechciał naświetlić. Jaki wpływ miał Kiszczak na obsadzenie pozycji naczelnego w Gazecie Wyborczej? Wydawało mi się, ze to był organ Solidarności, na którego istnienie zgodziła się władza, ale są jakieś informacje/teorie/dokumenty, że za tą zgodą na istnienie Wyborczej szedł prikaz, kto ma w niej pisać? To zaraz, to co to znaczy? Ze Wyborcza "pracowała" dla PZPR? Ale przecież wybory kontraktowe zostały kompletnie przegrane przez Partię. Szczerze mówiąc trochę się w tym gubię.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Nie napisałem, że był prikaz kto ma w niej pisać. Chodzi o to, że na dzień doby dostali zaplecze od PZPR. Przecież to nie był organ sfinansowany ze składek Solidarności. Całe zaplecze poszło od dotychczasowych władz. GW powstała z łaski Kiszczaka i za jego pozwoleniem, a nie jako "organ Solidarności".

A tu z innej beczki, tylko paskudnie pocięty film, ale i tak jest zabawnie:

phpBB [video]

Partia Razem ma naprawdę niezłych prawdziwków, swoja drogą – czy tam jest jakiś wymóg wyglądania jak Hodor, żeby zostać członkiem? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Przez dłuższy moment zastanawiałem się, czy to jest na poważnie...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

ONZ: Falklandy są argentyńskie.
UK: fok off, nie oddamy.

Kiedy zacznie się dyskusja na forum UE o kryzysie ONZ, pogwałceniu prawa międzynarodowego i kiedy zaczniemy straszyć/izolować Wielką Brytanię?
Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

phpBB [video]

Dawno nie widziałem czegoś tak kuriozalnego :|
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Mnie sie podoba. Tylko strażnie zżynką z Laibacha mi śmierdzi.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Fun fact. Trwa aktualnie wojna Azerbejdżanu z Armenią. Wczoraj 30 zabitych żołnierzy po obu stronach, podobno strzelają do swoich śmigłowców etc. Tak jest. Normalna, konwencjonalna wojna i to całkiem blisko nas.

Nie wiem komu kibicować. Armenia to chrześcijanie, ale proruscy. Za Azerami jest NATOwska Turcja. A biją się o jakieś góry.
Obrazek
#sgk 4 life.
zodi
Kofan Annan

Ona tam trwa prawie cały czas - zdaje się, że od początku lat 90-tych pomiędzy oboma krajami było tylko zawieszenie broni. Ostatnio widocznie znów weszła e okres eskalacji.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Turtles pisze:Nie wiem komu kibicować.
Może Legii? :P
Ja jestem za Ormianami. Tak jak piszesz - to chrześcijanie, przeżyli hekatombę ludobójstwa ze strony Turków, a w historii Polski Ormianie też występowali w sumie pozytywnie.
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

Niezły fundusz emerytalny sobie Putin zabezpieczył w raju podatkowym :D
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Gregor pisze:Niezły fundusz emerytalny sobie Putin zabezpieczył w raju podatkowym :D
Tylko po co? Car rządzi do śmierci...

A tu podobno reżymowy, PiSowski Warzecha:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,141202,titl ... tykul.html
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Tymczasem Turcja proponuje "ostateczne" rozwiązanie PKK:

http://fakty.interia.pl/swiat/news-prez ... Id,2173704

Pasuje jak ulał do kraju starającego się o akcesję do UE.
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

SithFrog pisze:Car rządzi do śmierci.
To zupełnie jak caucesku kadaffi, Mubarak i szach w Persji :) strzeżonego Pan Bóg strzeże :) no i dla rodziny dobrze coś zostawić, jak się jest odpowiedzialnym ojcem
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

SithFrog pisze:A tu podobno reżymowy, PiSowski Warzecha:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,141202,titl ... tykul.html
Albo zaczyna widzieć poza swoje klapki na oczach ;)

Poza tym imo dobrze się stało, dowalili rolnikom - gdzie mieli spore poparcie (45%). Ciekawe co teraz powiedzą rolnicy :roll:
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Turtles pisze:To zupełnie jak caucesku kadaffi, Mubarak i szach w Persji :)
Zdecydowanie nie ten typ. Tamci byli z nadania i dlatego, że wielcy gracze ich tolerowali. Jak przestali to skończyło się sranie po krzakach. Putina nikt nie mianował i nikt nie odwoła w ten sposób. Tak jak Stalina nikt nie odwołał :)
Obrazek
Zablokowany