Dzisiaj byłem w sklepie. Wszystko jest, tylko jak na sobotę było bardzo mało ludzi. Wszyscy robią zakupy w pojedynkę, więc w sklepie prawie absolutna cisza. Normalnie Scandinavian Dream

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Chwila, to nie ma tych limitow na alko itd. o ktorych wszyscy mowili? Czy to w Szwecji?LLothar pisze:Się smiejecie, szuje. Fake news...
Nic o limitach mi nie wiadomo.Zolt pisze:Chwila, to nie ma tych limitow na alko itd. o ktorych wszyscy mowili? Czy to w Szwecji?LLothar pisze:Się smiejecie, szuje. Fake news...
No proszę czego to się można dowiedzieć przy pandemiiLLothar pisze:Nic o limitach mi nie wiadomo.Zolt pisze:Chwila, to nie ma tych limitow na alko itd. o ktorych wszyscy mowili? Czy to w Szwecji?LLothar pisze:Się smiejecie, szuje. Fake news...
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Na razie wygląda to optymistycznie. Tylko z zrzucaniem zarazy tak samo jak z brzuchem - to, że zrzuciłes 3kg w styczniu, 3kg w lutym i 3kg w marcu, nie oznacza, że w kwietniu też tak będzie.Zolt pisze:a na jakiej trajektorii obecnie jesteśmy?
Też pytanie, czy można sobie tak śmiało wychodzić i biznes az jużual jak w krajach ościennych będzie lipton.
Dzieki. Wiesz, czynnikow wplywajacych na rozwoj jest naprawde multum: wielkosc kraju, zasobnosc kraju, poziom zluzby zdrowia, publiczna sluzba zdrowia lub nie, podejscie ludzi do wladz, sredni wiek mieszkanca, gestosc zaludnienia, ilosc niewylkrytych przypadkow w terenie w momencie wprowadzenia obostrzen, ilosc przeprowadzanych testow, kryteria przeprowadzania testu, etnicznosc, zanieczyszczenie powietrza...Turtles pisze:Dobry tekst.
Ciekaw jestem jak się ma do tego ilośc testów na milion mieszkańców (co zmienia wykrywalność) i środki zapobiegawcze - czy na przyklad Korea jak Chiny w Wuhan zamykała zakłady pracy?
Ale pewnie już deep risercze
Patrzac na Wasze dane to bardzo slusznie...Matthias[Wlkp] pisze:No i zamykają Ontario... Wszystkie "non-essential business" mają być zamknięte.
Ja sie tu sie nie zgodze co do Niemcow, ich statystyki "smiedza":LLothar pisze:Popełniłem tekst na FSGK o wirusie (jeszcze niedostepny) i robiac do niego matematyke odkryłem, że jeżeli Polska będzie na takiej samej trajektorii jak Korea czy Chiny, to za 45 dni wychodzimy z domu. Z kolei Niemcy borykają się z przyrostami 20% dziennie - jeśli to się utrzyma, to za 45 dni dobiją równo do 100% zarażonych w kraju, i też będzie koniec. Sporo zgonów, ale koniec.
Tak więc trzeba iść na całego - albo w ochronę, albo w zarażanie. Póltora miesiąca i po kłopocie. Na pół gwizdka to kraj zamknięty do nowego roku a i tak wszyscy to beda musieli przechorowac...
Tez o tym myslalem, ale rowniez sa glosy o tym, ze smierci tez sie tuszuje. Prawie kazdy kto ma wirusa i jest w ciezkim stanie, ma cos innego. A to nadcisnienie, a to miazdzyca. Bardzo latwo zakwalifikowac kogos niewirusowo.Yankes pisze:Ja sie tu sie nie zgodze co do Niemcow, ich statystyki "smiedza":LLothar pisze:Popełniłem tekst na FSGK o wirusie (jeszcze niedostepny) i robiac do niego matematyke odkryłem, że jeżeli Polska będzie na takiej samej trajektorii jak Korea czy Chiny, to za 45 dni wychodzimy z domu. Z kolei Niemcy borykają się z przyrostami 20% dziennie - jeśli to się utrzyma, to za 45 dni dobiją równo do 100% zarażonych w kraju, i też będzie koniec. Sporo zgonów, ale koniec.
Tak więc trzeba iść na całego - albo w ochronę, albo w zarażanie. Póltora miesiąca i po kłopocie. Na pół gwizdka to kraj zamknięty do nowego roku a i tak wszyscy to beda musieli przechorowac...
https://www.worldometers.info/coronavir ... y/germany/
maja 50 razy wiecej wszystkich przypadkow a cierzkich i smierci tylko 10 razy weicej niz polska.
Mam wrazenie ze unich ilosc wykrytych jest takiego samego rzedu jak wszystkich co to zlapali.
A tego nigdy nie da sie powiedziec o polse, moze byc tak ze unsa przypadkow byc 10 razy weicej tylko nikt sie nie zglosil.
Ja bym statystyki robil wlasnie na tych dwoch rzeczach, cziekzie przypadki i smieci bo je jest trudniej "ukryc" lub zignorowac, jako ze sam zainteresowany dosc szybko w ten lub inny sposob wyladuje w szpitalu lub w konstnicy. Jedyna wada ze moga byc pare tygodni opoznione do fali zarazen.
Tak to prawda, tylko podejzewam zewlasnie w niemczech wykrywlanosc rosnie z jakiegos powodu dlatego moze byc zachwiana relacja wykrytych do wszystkich. Az cisnie mi sie na jezyk stereotypowy "ordnung" niemiecki.LLothar pisze: Tez o tym myslalem, ale rowniez sa glosy o tym, ze smierci tez sie tuszuje. Prawie kazdy kto ma wirusa i jest w ciezkim stanie, ma cos innego. A to nadcisnienie, a to miazdzyca. Bardzo latwo zakwalifikowac kogos niewirusowo.
Co do ilosci testowanych/wykrywanych to tak naprawde nie ma to wiekszego znaczenia, o ile nie przybywa Ci testow i masz do lata tylko 10 testow na dzien. Jak wykrywasz 20% przypadkow (Ci, co musza do szpitala) to krzywa ma ten sam ksztalt jak przy wykrywaniu 100% przypadkow - skala tylko inna. Moj trzeci wykres - procentowa zmiana - zupelnie sie w tym przypadku nie zmienia. W Chinach drastyczna zmiana liczenia zakazonych wykrzywila wykres tylko na kilka dni, potem wszystko wraca do normy.
Dlatego zaczalem patrzec tylko na srednia z 7 dni.Yankes pisze:Choc jak patrzac na wykresy Wloch to tez pare razy mieli takie "przerwy" w zroscie.
To jest duzo wzrost procentowy, glownie przy malych liczbach np z 2 osob na 4 (100% przyrost!!!!!11)Yankes pisze:Na twoich wykresach ten wielki skok na prawie wszystkich wykresach okolo -30dnia to co to bylo? Czy to nie jest wzrost liczby badan lub cos?
Jak się do tego ma sytuacja ekip budowlanych, jeżdżących na budowy busami po kilka osób? Czy premier właśnie zamknął większość budów w Polsce?Mateusz pisze:Do 11 kwietnia włącznie nie będzie można się swobodnie przemieszczać poza celami bytowymi, zdrowotnymi, zawodowymi. Obostrzenie nie dotyczy więc:
dojazdu do pracy. Jeśli jesteś pracownikiem, prowadzisz swoją firmę, czy gospodarstwo rolne, masz prawo dojechać do swojej pracy. Masz również prawo udać się po zakup towarów i usług związanych ze swoją zawodową działalnością.
(...)
Ważne! Przemieszczać się będzie można jedynie w grupie do dwóch osób. Obostrzenie to nie dotyczy rodzin.
Dużo odpowiedzi jest tutaj:Jak się do tego ma sytuacja ekip budowlanych, jeżdżących na budowy busami po kilka osób? Czy premier właśnie zamknął większość budów w Polsce?
Watykan słynie z takich statystycznych anomalii, ma na przykład 2,27 urzędującego papieża na kilometr kwadratowy (przez przypadek przeczytałem o tym na ang. Wikipedii). Powierzchnia Civitatis Vaticanae to ok. 0,44 km2.Yankes pisze: I jako ciekawostke:
Watykan: 4994