Eklezja, czyli luźno o polityce.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Re: Eklezja, czyli luźno o polityce.
Jechałem po PO za ich przewiny, bo miałem wrażenie, że mało ludzi je widzi.
Syf PiS widzą i opisują wszyscy, to co mam robić, cytować każdy post i dawać +1?
Syf PiS widzą i opisują wszyscy, to co mam robić, cytować każdy post i dawać +1?
A jakie są strony? Jest Theeck, który chce zniszczyć obecny system i stworzyć trybunały ludowe i na pewno jest po innej stronie niż ja.
Ja to mam tylko nadzieję, że Prezydent jednak odeślę te nowelę do TK przed podpisaniem. Jest to jedyne chyba rozwiązanie przy tylu wątpliwościach. Prezydent po uroczystej przysiędze, że dochowa wierności postanowieniom Konstytucji nie ma za bardzo wyjścia i nie może podpisać ustawy w aktualnym jej brzmieniu.
Oczywiście, że podpisze, w końcu prezes nie wybierałby kogoś kto mu moze się sprzeciwić.
Ja to mam tylko nadzieję, że Prezydent jednak odeślę te nowelę do TK przed podpisaniem. Jest to jedyne chyba rozwiązanie przy tylu wątpliwościach. Prezydent po uroczystej przysiędze, że dochowa wierności postanowieniom Konstytucji nie ma za bardzo wyjścia i nie może podpisać ustawy w aktualnym jej brzmieniu.
Oczywiście, że podpisze, w końcu prezes nie wybierałby kogoś kto mu moze się sprzeciwić.
#sgk 4 life.
Przestań cytować i plusować jak jakiś bezmózg i napisz co myślisz. To jest jakaś choroba Internetów lajkowanie i cytowanie...* To prawda, wszyscy widzą, co PiS robi tylko mało kto zauważa, że to pokłosie "obywatelskiego obowiązku" z wyborów prezydenckich i baranów, którzy głosowali na Kukiza, bo większość jego elektoratu potem zagłosowała na PADa (w ramach rzeczonego "obowiązku"). Pomijam zadeklarowanych osłów PADa. Zresztą, jak nie chcesz pisać, to nie pisz. Macie rację, niepotrzebnie Turtles wywołał temat...SithFrog pisze: Syf PiS widzą i opisują wszyscy, to co mam robić, cytować każdy post i dawać +1?
* i potem każdy mówi, że ma swoje zdanie hehe...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
Wow... just wow! 2:ThimGrim pisze:Przestań cytować i plusować jak jakiś bezmózg i napisz co myślisz. To jest jakaś choroba Internetów lajkowanie i cytowanie...* To prawda, wszyscy widzą, co PiS robi tylko mało kto zauważa, że to pokłosie "obywatelskiego obowiązku" z wyborów prezydenckich i baranów, którzy głosowali na Kukiza, bo większość jego elektoratu potem zagłosowała na PADa (w ramach rzeczonego "obowiązku"). Pomijam zadeklarowanych osłów PADa. Zresztą, jak nie chcesz pisać, to nie pisz. Macie rację, niepotrzebnie Turtles wywołał temat...SithFrog pisze: Syf PiS widzą i opisują wszyscy, to co mam robić, cytować każdy post i dawać +1?
* i potem każdy mówi, że ma swoje zdanie hehe...
Jeśli nie przekroczą 5% to się okaże, że głosowało wielu nieuprawnionych i głosowanie się powtórzy!Jutsimitsu pisze: Natomiast jestem coraz bardziej zaniepokojony tym co robi PiS, z drugiej strony może i dobrze że taki rozpierdol robią - za 4 lata może nie przekroczą 5%.
W końcu demokracja. Jak w komisji ustawodawczej...zodi pisze:Jeśli nie przekroczą 5% to się okaże, że głosowało wielu nieuprawnionych i głosowanie się powtórzy!Jutsimitsu pisze: Natomiast jestem coraz bardziej zaniepokojony tym co robi PiS, z drugiej strony może i dobrze że taki rozpierdol robią - za 4 lata może nie przekroczą 5%.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
[/quote]ThimGrim pisze: To prawda, wszyscy widzą, co PiS robi tylko mało kto zauważa, że to pokłosie "obywatelskiego obowiązku" z wyborów prezydenckich i baranów, którzy głosowali na Kukiza, bo większość jego elektoratu potem zagłosowała na PADa (w ramach rzeczonego "obowiązku").
Tak jak pisałem - to efekt m. in. twierdzeń, że PIS i PO to to samo zło i wybrać trzeba Kukiza (to największe barany) albo Petru. Po raz kolejny, bo już kilka razy to pisałem - PO rządziło jak rządziło, mogło wiele rzeczy zrobić lepiej, wielu złych nie zrobić w ogóle ale stanowiło tamę przed oszołomami, którzy teraz nami rządzą...
Szkoda, że taki krótkowzroczny hejt lał się na nich w sieci - tam gdzie wcześniej wydawałoby się, że ich sympatycy to zdecydowana większość. Ale kolejne wpadki (chyba od ACTA się zaczęło) sprawiły, że nawet tu w modzie było wytykanie wszystkiego co choć trochę było nie tak. Domyślam się, że większość ludzi, którzy teraz robią antyPiSOwe memy pół roku temu śmiała się z drugiej strony (równo z PO i Komorowskiego).
Oj zatęsknią jeszcze wszyscy Ci, którzy wyśmiewali politykę "ciepłej wody w kranie" zatęsknią....
+1 Zodi
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Thim, brzmisz jakbyś nie chciał w Polsce demokracji
Zodi: jak Twoje życie pogorszyło się od wyborów? Co konkretnie Ci osobiście uwiera? Poza tym, że tamte mordy lubiłeś/tolerowałeś, a obecnych nie?
Zodi: jak Twoje życie pogorszyło się od wyborów? Co konkretnie Ci osobiście uwiera? Poza tym, że tamte mordy lubiłeś/tolerowałeś, a obecnych nie?
Że niby kto się nie udziela?
Ps. Mnie PiS nie straszy
Ps. Mnie PiS nie straszy
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Co konkretnie mi doskwiera ? To, że po niecałych dwóch miesiącach zdążyli wzbudzić we mnie niepokój, przed tym co będą robić w miesiącach kolejnych. Doskwiera mi to jak mordy sobie wycierają sloganami o wolności, sprawiedliwości, normalności. Doskwiera mi to, że człowiek wypełniony fobiami, nieodpowiedzialny, pewnie do tego chory psychicznie (normalny być nie może) jest szefem armii mojego kraju. Doskwiera mi jak mój kraj zaczyna być widziany za granicą.
Czy moje życie pogorszyło się od wyborów ? Spokojnie, w niecałe dwa miesiące zrobili już dużo zła - na szczęście nie zabrali się jeszcze za gospodarkę
Czy moje życie pogorszyło się od wyborów ? Spokojnie, w niecałe dwa miesiące zrobili już dużo zła - na szczęście nie zabrali się jeszcze za gospodarkę
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ale boisz się czegoś konkretnego? Pytam bez złośliwości i z czystej ciekawości.zodi pisze:To, że po niecałych dwóch miesiącach zdążyli wzbudzić we mnie niepokój, przed tym co będą robić w miesiącach kolejnych.
Wystarczy, że nic nie zrobią i już będzie gorzej. Bo można iść do przodu (a my musimy), raz szybciej, a raz wolniej, ale ważne, że do przodu. Swoją drogą argument personalny przy urnie "za kogo będzie mi lepiej" =/= "za kogo Polska będzie lepsza". Nie wiem, ja patrzę na wybory sumarycznie. Wiadomo, że podwyższenie wieku emerytalnego nie jest dla nikogo fajne, ale przedkładanie własnego zadka nad to żeby państwo się bardziej nie zadłużało i się nie zawaliło to dosyć egoistyczne podejście...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Na razie to tylko niepokój, jeszcze nie strach
A przed czym ? Przed tym, że cały czas będą naginać, a nawet łamać prawo dla własnych interesów.
Przed tym, że kilka lat (oby tylko) ich władzy sprawi, że będzie trzeba odbudowywać relacje międzynarodowe. Przed tym w jakim stanie zostawią gospodarkę czy inne dziedziny jak choćby oświatę.
Przed tym czy oddadzą władzę jeśli przegrają następne wybory - przecież wybory poprzednie (poza wygranymi rzecz jasna) były sfałszowane lub co najmniej nierzetelnie przeprowadzone - będąc u władzy, mając w ręku wszelkie instrumenty (a za 4 lata ich władza może być o wiele silniej "umocowana", że tak to określę) więc będą mieli mocniejsze argumenty by się tym "fałszerstwom" przeciwstawić. Wiem, że to daleka perspektywa i może demonizuję, ale każdy dzień działań PiS-u firmowanych takimi mężami stanu jak Pawłowicz czy Piotrowicz sprawiają, że taka fatalna wizja staje się dla mnie co raz bardziej realna.
I tyle.
A przed czym ? Przed tym, że cały czas będą naginać, a nawet łamać prawo dla własnych interesów.
Przed tym, że kilka lat (oby tylko) ich władzy sprawi, że będzie trzeba odbudowywać relacje międzynarodowe. Przed tym w jakim stanie zostawią gospodarkę czy inne dziedziny jak choćby oświatę.
Przed tym czy oddadzą władzę jeśli przegrają następne wybory - przecież wybory poprzednie (poza wygranymi rzecz jasna) były sfałszowane lub co najmniej nierzetelnie przeprowadzone - będąc u władzy, mając w ręku wszelkie instrumenty (a za 4 lata ich władza może być o wiele silniej "umocowana", że tak to określę) więc będą mieli mocniejsze argumenty by się tym "fałszerstwom" przeciwstawić. Wiem, że to daleka perspektywa i może demonizuję, ale każdy dzień działań PiS-u firmowanych takimi mężami stanu jak Pawłowicz czy Piotrowicz sprawiają, że taka fatalna wizja staje się dla mnie co raz bardziej realna.
I tyle.
Jakbyście wyłączyli telewizory to byście nawet nie zauważyli, że się władza zmieniła
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Thim, Jeśli wierzysz, że muisisz...
IMHO Polska nie ma aż tak starzejącego się społeczeństwa, żeby wszyscy musieli pracować do 70-tki. Lepszym rozwiązaniem byłoby np. ograniczenie dostępności studiów wyższych i doinwestowanie szkolnictwa średniego, żeby ludzie wcześniej szli do pracy. Efekt byłby zdecydowanie lepszy. A teraz magister to Polski towar eksportowy, czyli tracimy dużo więcej.
Zodi, PiS już raz stracił władzę i grzecznie oddał. Nie rozumiem czemu teraz miałoby być inaczej.
IMHO Polska nie ma aż tak starzejącego się społeczeństwa, żeby wszyscy musieli pracować do 70-tki. Lepszym rozwiązaniem byłoby np. ograniczenie dostępności studiów wyższych i doinwestowanie szkolnictwa średniego, żeby ludzie wcześniej szli do pracy. Efekt byłby zdecydowanie lepszy. A teraz magister to Polski towar eksportowy, czyli tracimy dużo więcej.
Zodi, PiS już raz stracił władzę i grzecznie oddał. Nie rozumiem czemu teraz miałoby być inaczej.
Nie chce mi się teraz dyskutować na temat emerytur, zaznaczę tylko, że wybór sprowadza się do zaproponowanych przez polityków propozycji. Oczywiście, może są lepsze rozwiązania, ale dopóki się nie pojawią, dopóty dyskusja pozostaje w sferze teoretycznej. Najważniejsze, co chciałem przekazać, to że głosując decydujesz nie tylko o swojej przyszłości więc argument personalny to słaby argument.
Ps. A czas na dyskusję będzie, bo przecież PiS zrobi reformę...
Ps. A czas na dyskusję będzie, bo przecież PiS zrobi reformę...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
SithFrog pisze: jak Twoje życie pogorszyło się od wyborów?
Zapamiętam to. Jak będziecie lamentować co to tam znowu Wyborcza napisała zapytam "jak Twoje życie pogoroszyło się od wydania tej gazety"snt pisze:Jakbyście wyłączyli telewizory to byście nawet nie zauważyli, że się władza zmieniła
#sgk 4 life.
- Razorblade
- Mr. Kroper
hmmm... to wsumie jak wszyscy od 25 lat Misu Pysiuzodi pisze:A przed czym ? Przed tym, że cały czas będą naginać, a nawet łamać prawo dla własnych interesów.
wow. Pieknie. To wszystko na podstawie w sumie... hmmm... czego? Biednego skostnialego TK?zodi pisze:Przed tym czy oddadzą władzę jeśli przegrają następne wybory - przecież wybory poprzednie (poza wygranymi rzecz jasna) były sfałszowane lub co najmniej nierzetelnie przeprowadzone - będąc u władzy, mając w ręku wszelkie instrumenty (a za 4 lata ich władza może być o wiele silniej "umocowana", że tak to określę) więc będą mieli mocniejsze argumenty by się tym "fałszerstwom" przeciwstawić.
a mozna w gorszym? Nie no... to jest pytanie autentyczne. Gospodarka jest w stanie tragicznym, zasypana chwilowo pieniedzmi m.in. z OFE. Cos jak gospodarka narodowa niemal nie istnieje. Granty naukowe czy patenty to zal. Edukacja na poziomie edukacji ameby, wiec moga zmienic troch "swiatopogladowo" ale poziomu wiedzy juz nie obniza.zodi pisze: Przed tym w jakim stanie zostawią gospodarkę czy inne dziedziny jak choćby oświatę.
O ile wcześniej Wyborcza nie przeniesie się na łono Abrahama
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Nigdy nie napisałem, że w związku z propagandą GW odczuwam niepokójTurtles pisze:Zapamiętam to. Jak będziecie lamentować co to tam znowu Wyborcza napisała zapytam "jak Twoje życie pogoroszyło się od wydania tej gazety"
-
- sraczkowaty
No ja nie uważam, żeby nie przeprowadzili wyborów, ale wyobrażam sobie zmianę ordynacji na korzystną dla PiS. Np. jakąś formę ordynacji mieszanej, a może nawet JOWy. Że to dla PiS nieopłacalne, bo ich poparcie jest skoncentrowane na wschodzie? Jak się odpowiednio podzieli okręgiRazorblade pisze: wow. Pieknie. To wszystko na podstawie w sumie... hmmm... czego? Biednego skostnialego TK?
to dadzą radę. Podam przykład Krakowa i II tury wyborów prezydenckich-ogólnie wygrał Komorowski, ale w Nowej Hucie i Podgórzu już nie. Że to niekonstytucyjne? A kto to sprawdzi jak TK sparaliżowany? A nawet jakby to oceniał to pewnie znalazłoby się pary takich jak sędzia Muszyński autor teorii dwóch Sejmów.
Ja uważam realny paraliż TK za duże zagrożenie, bo to umożliwia wprowadzanie w życie niekonstytucyjnych rozwiązań. Nie mówię już o tym, że to ruch jeszcze bardziej podważający zaufanie obywatela do państwa, a to przecież i tak jest w Polsce na dramatycznie niskim poziomie
To jest gruba przesada. Można mieć zastrzeżenia do testów PISA, coś jednak pokazują. A tam wyniki Polski się poprawiają. Wiem, że w Polsce nauczyciele akademiccy narzekają na poziom studentów, ale średni poziom się obniżył przede wszystkim dlatego...że studentów jest więcej niż kiedyś. Poza tym ja nie mam o polskich nauczycielach akademickich najlepszego zdania.Razorblade pisze: Edukacja na poziomie edukacji ameby, wiec moga zmienic troch "swiatopogladowo" ale poziomu wiedzy juz nie obniza.
Zresztą może być gorzej-np. w polityce zagranicznej, prawdopodobnie dojdzie do drastycznego ochłodzenia relacji z Niemcami (i nic w zamian).
Rządy PO były słabe, jasne, ale nie lekceważyłbym prób sparaliżowania tak ważnej, mimo wszystkich zastrzeżeń, instytucji jak TK
- Razorblade
- Mr. Kroper
tak. Na wschod dadza okregow 400 na zachod 60 i nikt nie bedzie mruczalNo ja nie uważam, żeby nie przeprowadzili wyborów, ale wyobrażam sobie zmianę ordynacji na korzystną dla PiS. Np. jakąś formę ordynacji mieszanej, a może nawet JOWy. Że to dla PiS nieopłacalne, bo ich poparcie jest skoncentrowane na wschodzie? Jak się odpowiednio podzieli okręgi to dadzą radę. Podam przykład Krakowa i II tury wyborów prezydenckich-ogólnie wygrał Komorowski, ale w Nowej Hucie i Podgórzu już nie.
Ordynacja mieszana. Jezu tak! JOW? PiS w to nie wejdzie. Sorry, ale nie zrobia na polske okregow tak aby wygrac, zwlaszcza jak ludzi wkurwia. Inaczej PO zrobilaby to przed wyborami. Nie ma co za przeproszeniem "srac na zapas" chocby dlatego ze raz PiS juz wladze oddal. Nikt do nikogo nie strzelal, nikt stanu wyjatkowego nie wprowadzil, nikt nie musial wychodzic na ulice... Wlasnie. Teraz wychodzi KOD. Wychodzi KOD w ilosci w sumie gdzies mniej wiecej 25% czlonkow partii uczestniczacych. Gwarantuje Ci ze jesli ludzie sie wkurwia to protesty nie beda mialy po 25 tys w Warszawie a spokojnie na ulice wyjdzie conajmniej 1/4 Warszawy. Nie wspominam o "przyjezdnych". Wiec mysle ze nie ma sie czego obawiac "bo Rysiu mowi".
mam wrazenie ze niektorzy ten ruch demonizuja z racji "zamachu na TK". Zamach na TK rozpoczela PO i przyznalismy to chyba wszyscy poza Thimem. Wiesz... jak nie podobaja mi sie zmiany, tak po ostatnich wypowiedziach prezesa TK (ktory tez nie protestowal przy wyborze tej 2 przez PO ale juz przy PiSie darl sie o lamaniu demokracji) smiem sadzic ze TK jest bardziej "upolityczniony" niz nam sie wszystkim wydaje...grel3gargamel pisze:Ja uważam realny paraliż TK za duże zagrożenie, bo to umożliwia wprowadzanie w życie niekonstytucyjnych rozwiązań.
I widzisz... Ty uwazasz ze to zagrozenie dla zaufania obywatela. Ja smiem twierdzic ze przecietny obywatel nie zdaje sobie sprawy o TK, ma w dupie TK i patrzy ile ma kasy na koniec miesiaca. Ewentualnie "czy juz rozliczyli tych chujow"... Dlatego nie sadze aby w jakikolwiek sposob obnizylo to zaufanie przecietnego Kowalskiego do panstwagrel3gargamel pisze:Nie mówię już o tym, że to ruch jeszcze bardziej podważający zaufanie obywatela do państwa, a to przecież i tak jest w Polsce na dramatycznie niskim poziomie
Ja czerpie wiedze "z pierwszej reki". Nauczycieli w rodzinie mam na kazdym szczeblu obowiazkowej edukacji. do tego emerytowanych nauczycieli udzielajacych korepetycji. 95% jest zgodna ze takiego poziomu "debilizmu" nie bylo jeszcze 15-20 lat temu. + dodaj roznice ze kiedys jak dzieciak mial kiepskie stopnie to potrafil dostac opieprz jeszcze "na konsultacjach". Teraz jak ma zle stopnie to opieprz potrafi dostac nauczyciel od rodzica ze "zneca sie i terroryzuje".grel3gargamel pisze:Wiem, że w Polsce nauczyciele akademiccy narzekają na poziom studentów, ale średni poziom się obniżył przede wszystkim dlatego...że studentów jest więcej niż kiedyś. Poza tym ja nie mam o polskich nauczycielach akademickich najlepszego zdania.
dodales edita o paralizowaniu TK. Gdzies widzialem artykul ze ustawa PiS zbliza metody dzialania TK do TK w... Niemczech. Nie moge tego teraz znalezc ale na pewno bylo to oszczerstwo
Mój brat prowadzi zajęcia ze studentami(na państwowej uczelni) i ma odgórny nakaz przepuścić wszystkich (bo jest niż demograficzny, a za studentem idzie pieniądz...)
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Serio, porównywanie ruchu PO z tym co robi PiS to jest skrajny debilizm albo zupełne niezrozumienie tematu...Razorblade pisze:
mam wrazenie ze niektorzy ten ruch demonizuja z racji "zamachu na TK". Zamach na TK rozpoczela PO i przyznalismy to chyba wszyscy poza Thimem. Wiesz... jak nie podobaja mi sie zmiany, tak po ostatnich wypowiedziach prezesa TK (ktory tez nie protestowal przy wyborze tej 2 przez PO ale juz przy PiSie darl sie o lamaniu demokracji) smiem sadzic ze TK jest bardziej "upolityczniony" niz nam sie wszystkim wydaje...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
Dziekuje za przedstawienie sie :*ThimGrim pisze:Serio, porównywanie ruchu PO z tym co robi PiS to jest skrajny debilizm albo zupełne niezrozumienie tematu...Razorblade pisze:
mam wrazenie ze niektorzy ten ruch demonizuja z racji "zamachu na TK". Zamach na TK rozpoczela PO i przyznalismy to chyba wszyscy poza Thimem. Wiesz... jak nie podobaja mi sie zmiany, tak po ostatnich wypowiedziach prezesa TK (ktory tez nie protestowal przy wyborze tej 2 przez PO ale juz przy PiSie darl sie o lamaniu demokracji) smiem sadzic ze TK jest bardziej "upolityczniony" niz nam sie wszystkim wydaje...
czyli ci rodzice są z PO ? bo nie bardzo rozumiem sensowność takiego argumentu.Razorblade pisze: + dodaj roznice ze kiedys jak dzieciak mial kiepskie stopnie to potrafil dostac opieprz jeszcze "na konsultacjach". Teraz jak ma zle stopnie to opieprz potrafi dostac nauczyciel od rodzica ze "zneca sie i terroryzuje".
mam wielu znajomych, którzy są nauczycielami, wielu znajomych moich rodziców, którzy wciąż są nauczycielami - moje wnioski z tego co mówią - jeszcze nigdy szkoły w Polsce nie były tak dobrze wyposażone choćby w pomoce dydaktyczne wszelkiego typu.
poziom młodzieży ? sprawdź wyniki w testach PISA a potem rzucaj teksty o poziomie ameby bo dla mnie takie komentarze są jeszcze poniżej.
wcześniej wspominałeś coś o tragicznym stanie gospodarki - wiem, nędzę widać na każdym kroku, Polska w ruinie itd... bitch please....
PO wybrała o dwóch sędziów za dużo, to było niekonstytucyjne. Dopuszcza się dalej trzech, a dwóch nie jest wybranych zgodnie z prawem więc niech spadają. I przypomnę tylko, że PiS mógł ujawnić tę hucpę już gdzieś w połowie listopada, gdyby oczywiście nie wycofał sprawy z TK. W każdym razie, gdyby problem polegał na tym, że PO wybrało o dwóch za dużo, to byłoby już po "kryzysie". Teraz przychodzi PiS odwołuje 5 z PO i na ich miejsce powołuje swoich 5, prezydent ich z miejsca zaprzysięga, następie PiS dodaje poprawki do ustawy o TK, a następnie zmienia ustawę o 180 stopni - przy czym jasne jest dla wszystkich, jak to już wcześniej zostało powiedziane, że znakomita większość zapisów jest niekonstytucyjna i prowadzi do uwalenia TK.
Cholera, PO wywołało reakcję łańcuchową! I do tego taką, którą PiS już realizował w 2006 roku, bo to co robią jest powrotem do tego, co chcieli zrobić wtedy. Tylko wtedy nie mogli, teraz mogą. Chyba, że członkowie partii KOD wyjdą na ulice... Naprawdę, na początku rzeczywiście można było się zastanawiać czy to PO nie wywołało tego problemu, ale teraz po prostu widać, że PiS realizuje swój z dawna zaplanowany zamiar. Wystarczy porównać skutek prawny (ilościowo, jakościowo, whatever) tego co robiła PO z tym co robi PiS żeby nie pisać kompletnych bzdur.
Cholera, PO wywołało reakcję łańcuchową! I do tego taką, którą PiS już realizował w 2006 roku, bo to co robią jest powrotem do tego, co chcieli zrobić wtedy. Tylko wtedy nie mogli, teraz mogą. Chyba, że członkowie partii KOD wyjdą na ulice... Naprawdę, na początku rzeczywiście można było się zastanawiać czy to PO nie wywołało tego problemu, ale teraz po prostu widać, że PiS realizuje swój z dawna zaplanowany zamiar. Wystarczy porównać skutek prawny (ilościowo, jakościowo, whatever) tego co robiła PO z tym co robi PiS żeby nie pisać kompletnych bzdur.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
zodi pisze:wcześniej wspominałeś coś o tragicznym stanie gospodarki - wiem, nędzę widać na każdym kroku, Polska w ruinie itd... bitch please....
ooo... to to definiuje gospodarke?? Good to know
zawsze wyzej niz Twoj ad personem. Niemniej nadal porozmawiaj z przecietnym 18latkiem i sprawdz jego stan wiedzy nawet na tematy, o ktorych Ty juz zapomniales ze przerabiales. Ty masz "znajomych znajomych znajomych". Ja mam rodzine i kontakt z tymi ludzmi (18+) codziennie. A testy PISA sa prowadzone w PL od 15 lat, wiec Misiu Kolorowy do poziomu dydaktycznego z lat 80 i 90 (sprzed "reformy" oswiaty) sie odniesc sila rzeczy nie moga. Nie wspomne o "kalibrowaniu" wynikow przez ktore poziomu wiedzy nie jestes w stanie zweryfikowac a jedynie miejsce wsrod krajow OECD. Czyli w sumie nic szczegolnego sie z tego badania o poziomie wiedzy NIE dowiesz, a jedynie o pozycji wzgledem rowiesnikow z innych krajow... Nie, to sa dwa oddzielne tematy.zodi pisze:sprawdź wyniki w testach PISA a potem rzucaj teksty o poziomie ameby bo dla mnie takie komentarze są jeszcze poniżej.
No i wiesz ze w testach PISA co 3 lata nacisk masz na inne dziedziny? Konkretnie na jedna dominujaca? Wiec wynik z roku 2003 i tak nie jest miarodajny wzgledem 2006?
tak, tu masz racje. Wszystko wyzej od 0 ktore bylo za naszych czasow bedzie lepszym wyposazeniem. Czego sie spodziewasz? Ze w XXIw szkoly beda wyposazone gorzej niz w latach 80 czy 90? Ktos o wyposazeniu szkol cos mowil?zodi pisze:jeszcze nigdy szkoły w Polsce nie były tak dobrze wyposażone choćby w pomoce dydaktyczne wszelkiego typu.
ot, przestaje wierzyc w dobra edukacje lat '80 i 90 w takim razie bo widze problem z czytaniem ze zrozumieniem. argument? Stwierdzenie faktu.czyli ci rodzice są z PO ? bo nie bardzo rozumiem sensowność takiego argumentu.
- Razorblade
- Mr. Kroper
no wlasnie. Wystarczy popatrzec na ciag przyczynowo skutkowy i kto dal PiSowi "mandat" do robienia walow zeby nie pisac bzdurThimGrim pisze:Wystarczy porównać skutek prawny (ilościowo, jakościowo, whatever) tego co robiła PO z tym co robi PiS żeby nie pisać kompletnych bzdur.
alez oczywiscie ze tak bylo. Jedni i drudzy chcieli bawic sie TK. PO probowalo wersja light, PiS dostal "pelnie wladzy" wiec idzie wersja "hard". Jedni i drudzy sa o kant dupy rozbic. Easy as fuck.ThimGrim pisze:Cholera, PO wywołało reakcję łańcuchową!
Problem z czytaniem ze zrozumieniem ? Nope.
O rodzicach opieprzających nauczycieli pisałeś przy okazji narzekania na stan edukacji z czego wywnioskowałem, że to też się do owego stanu marnego odnosi. Z winy PO oczywiście. Chyba, że zastosowałeś taki wybieg by pokazać, że jest źle a do tego teraz młodzież bee i to jeszcze pogłębia sytuację.
skąd wziąłeś 'znajomych - znajomych - znajomych " ? masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem ?
moi znajomi to nauczyciele, a rodzice nauczycielami byli, jeszcze bardzo niedawno - nie twierdzą, że teraz młodzież gorsza i mniej wie - jest inna, bo czasy są inne, natłok informacji jest nieprawdopodobny, kultura obrazkowa itd... ale co ja tam wiem, Ty masz info z pierwszej ręki
O rodzicach opieprzających nauczycieli pisałeś przy okazji narzekania na stan edukacji z czego wywnioskowałem, że to też się do owego stanu marnego odnosi. Z winy PO oczywiście. Chyba, że zastosowałeś taki wybieg by pokazać, że jest źle a do tego teraz młodzież bee i to jeszcze pogłębia sytuację.
skąd wziąłeś 'znajomych - znajomych - znajomych " ? masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem ?
moi znajomi to nauczyciele, a rodzice nauczycielami byli, jeszcze bardzo niedawno - nie twierdzą, że teraz młodzież gorsza i mniej wie - jest inna, bo czasy są inne, natłok informacji jest nieprawdopodobny, kultura obrazkowa itd... ale co ja tam wiem, Ty masz info z pierwszej ręki
- Razorblade
- Mr. Kroper
Jasne ze z pierwszej. Zasugerowalbym jeszcze poznanie obecnych programow nauczania i tych z lat '90, ale akurat to zaden wyznacznik podobnie jak metodologia PISA.
No to widac z wnioskowaniem z tego co przeczytales... wiec w sumie z czytaniem ze zrozumieniem.
Wina PO? z tego co mi wiadomo to reforma AWS wiec po czesci PO. I PiS. Masz chyba jakas manie skoro we wszystkim widzisz "wina PO".
I co ma bee mlodziez do rodzicow ktorzy problemy wychowawcze zwalaja na szkole tez nie wiem
Widze ze jedyne do czego sie odniosles to Twoje stwierdzenie ze w "sumie to nie wiem ale sie wypowiem" sweet .
Dla mnie EOT.
No to widac z wnioskowaniem z tego co przeczytales... wiec w sumie z czytaniem ze zrozumieniem.
Wina PO? z tego co mi wiadomo to reforma AWS wiec po czesci PO. I PiS. Masz chyba jakas manie skoro we wszystkim widzisz "wina PO".
I co ma bee mlodziez do rodzicow ktorzy problemy wychowawcze zwalaja na szkole tez nie wiem
Widze ze jedyne do czego sie odniosles to Twoje stwierdzenie ze w "sumie to nie wiem ale sie wypowiem" sweet .
Dla mnie EOT.
Cóż, to mało widziszRazorblade pisze: Widze ze jedyne do czego sie odniosles to Twoje stwierdzenie ze w "sumie to nie wiem ale sie wypowiem" sweet .
Pisanie pierdół w stylu "edukacja na poziomie ameby" irytuje mnie w podobnym stopniu jak określenie jednego z profesorów prawa mianem "idioty" ale ok. Takie czasy.
"Edukacja na poziomie ameby" wpisuje się dla mnie w cały zbiór, który nazwałbym "Polska w ruinie" albo "ch.j, dupa i kamieniu kupa" - Razor - nie będę Ci tłumaczył, pewnie nie masz kłopotów z czytaniem ze zrozumieniem
i się nie obrażaj - mrugam, nie zgadzam się z Tobą, ale nie mam Cię za Polaka gorszego sortu
- Razorblade
- Mr. Kroper
Ja sie obrazac? Misiek, my jeszce na gg pisalismy
Zwyczajnie patrzymy pod innym katem. Mnie rozwalaja stwierdzenia typu "co bedzie z gospodarka i edukacja" gdy sa one na poziomie... hmmm. No slabym
"Edukacji na poziomie ameby" sie trzymam bo to dotyczy tez duzego grona "swiezej" kadry nauczycielskiej gdzie wsrod pasjonatow jest masa osob na zasadzie "co ja tu robie". Tylko kiedys ta stara data "co ja tu robię" miala wiedze w 90% przypadkow (strzal). Teraz wsrod tej grupy wiedze ma moze ze 40% . Dodaj do tego rodzicow "przeciez Janus to dobry chlopak i malo pije" i ogolny "tumiwisi a tu smierdzi chujem" wsrod rocznikow '95-2000 (nie generalizuje. Olsen jest calkiem ok jak na gimnazjalste ) i masz nasz mizerie edukacyjna
Zwyczajnie patrzymy pod innym katem. Mnie rozwalaja stwierdzenia typu "co bedzie z gospodarka i edukacja" gdy sa one na poziomie... hmmm. No slabym
"Edukacji na poziomie ameby" sie trzymam bo to dotyczy tez duzego grona "swiezej" kadry nauczycielskiej gdzie wsrod pasjonatow jest masa osob na zasadzie "co ja tu robie". Tylko kiedys ta stara data "co ja tu robię" miala wiedze w 90% przypadkow (strzal). Teraz wsrod tej grupy wiedze ma moze ze 40% . Dodaj do tego rodzicow "przeciez Janus to dobry chlopak i malo pije" i ogolny "tumiwisi a tu smierdzi chujem" wsrod rocznikow '95-2000 (nie generalizuje. Olsen jest calkiem ok jak na gimnazjalste ) i masz nasz mizerie edukacyjna
Mizerię edukacyjną, której z pewnością nie naprawi likwidacja gimnazjów, cofnięcie "6-cio latków" i chaos w systemie przez jakieś 2 - 3 lata szkolne, jaki te decyzje pewnie spowodują.
Wiem, że nigdzie tego nie stwierdziłeś, to tylko taka moja dygresja.
-
- sraczkowaty
Tak prymitywnie to na pewno nie, ale np.-tam gdzie im pasuje wybory większościowe, gdzie nie-proporcjonalneRazorblade pisze: tak. Na wschod dadza okregow 400 na zachod 60 i nikt nie bedzie mruczal
PiS ma ten atut, że ma bardzo stabilny elektorat, 25%, które zawsze na nich zagłosujeRazorblade pisze: Ordynacja mieszana. Jezu tak! JOW? PiS w to nie wejdzie. Sorry, ale nie zrobia na polske okregow tak aby wygrac, zwlaszcza jak ludzi wkurwia.
Choćby chciała to nie mogła, bo TK by to zablokował, a teraz TK...no takRazorblade pisze: Inaczej PO zrobilaby to przed wyborami.
Czym innym jest bezprawny wybór dwóch sędziów (zresztą nieskuteczny, bo TK by to zablokował), a czym innym przyjęcie ustawy w zasadzie ubezwłasnowalniającej Trybunał (bo nie będzie jej mógł zbadać)Razorblade pisze: mam wrazenie ze niektorzy ten ruch demonizuja z racji "zamachu na TK". Zamach na TK rozpoczela PO i przyznalismy to chyba wszyscy poza Thimem.
Na pewno jest-w tym sensie, że sędziowie mają poglądy i one wpływają na orzekanie-np. obecny skład jest raczej konserwatywny, dlatego rozszerzył klauzulę sumienia. Ale partyjnym bym go nie nazwałRazorblade pisze: Wiesz... jak nie podobaja mi sie zmiany, tak po ostatnich wypowiedziach prezesa TK (ktory tez nie protestowal przy wyborze tej 2 przez PO ale juz przy PiSie darl sie o lamaniu demokracji) smiem sadzic ze TK jest bardziej "upolityczniony" niz nam sie wszystkim wydaje...
Ale to jest siłą rzeczy wiedza wycinkowa, by nie napisać anegdotyczna. No i wydaje mi się, że wtedy zdecydowanie mniej ludzi szło np. do liceumRazorblade pisze: Ja czerpie wiedze "z pierwszej reki". Nauczycieli w rodzinie mam na kazdym szczeblu obowiazkowej edukacji. do tego emerytowanych nauczycieli udzielajacych korepetycji. 95% jest zgodna ze takiego poziomu "debilizmu" nie bylo jeszcze 15-20 lat temu.
Zwracam uwagę, że poprzednim razem to, gdy rządził PiS wprowadzono absurdalną amnestię maturalną (wiem, że to był pomysł zaprzyjaźnionego teraz z PO Giertycha), natomiast PO wprowadziło obowiązkową maturę z matematyki (tak poziom podstawowy jest żenujący, ale w ogóle jest)
Pewnie chodzi o to:Razorblade pisze: dodales edita o paralizowaniu TK. Gdzies widzialem artykul ze ustawa PiS zbliza metody dzialania TK do TK w... Niemczech. Nie moge tego teraz znalezc ale na pewno bylo to oszczerstwo
http://wpolityce.pl/polityka/275961-zmi ... demokracji
Ale nie widzę tu odniesienia się do vacatio legis, podejmowaniu decyzji większością 2/3, braku konsultacji. No i najważniejsze-paraliżu TK, bo ten aktualnie liczy 10 sędziów, a ustawa sprawia, że orzekać może tylko w pełnym składzie, który stanowi 13 osób. W związku z tym Trybunał albo nie działa albo Rzepliński akceptuje kogoś z nielegalnie wybranej przez PiS trójki
- Razorblade
- Mr. Kroper
Akurat likwidacja gimnazjow pomoc moze (perspektywa 5 lat conajmniej i na nowo dopasowanie programow nauczania).zodi pisze:Mizerię edukacyjną, której z pewnością nie naprawi likwidacja gimnazjów, cofnięcie "6-cio latków" i chaos w systemie przez jakieś 2 - 3 lata szkolne, jaki te decyzje pewnie spowodują.
Cofniecie 6cio latkow? Dla mnie jako ojca dziecka listopadowego i styczniowego jest to tak bzdurna zmiana "bo na zachodzie 6cio latki ida i zyja" ze zwyczajnie dalbym wybor rodzicom. Ja pewnie obie cory bym poslal do szkoly ale rozumiem tych ktorzy sie tego obawiaja. Zwlaszcza w mniejszych miastach. Zmiana byla zrobiona z dupy. Jej cofniecie tez pewnie bedzie jak to w tym kraju... z dupy. Kto winien? Oczywiście ze i PO i PiS
- Razorblade
- Mr. Kroper
Grel - widze ze w sumie sie zgadzamy z taka roznica, ze Ty twierdzisz ze TK by zablokowal a ja twierdze ze "teraz zablokowal bo zobaczyl syf". Wierzysz w jego sile, a ja przestalem jak w tym calym syfie wyszlo ze decyzje jak nie pasuja to jednak moga byc zlewane (ile to bylo? 50 wyrokow?)
No i nie nazwalem TK partyjnym a upolitycznionym
Jeszcze co do szkolnictwa. To bylo cudowne ze mniej szlo do liceum i na studia. Bzdurny Romek z ramienia PiS byl jednym z pierwszych ktory pomogl w beznadziejnym trendzie "kazdy powinien miec wyzsze". A PO za mature z matematyki akurat nalezy sie szacunek. Co prawda jak wspomniales... poziom zenujacy, ale ten mozna podniesc jakby co.
No i nie nazwalem TK partyjnym a upolitycznionym
Jeszcze co do szkolnictwa. To bylo cudowne ze mniej szlo do liceum i na studia. Bzdurny Romek z ramienia PiS byl jednym z pierwszych ktory pomogl w beznadziejnym trendzie "kazdy powinien miec wyzsze". A PO za mature z matematyki akurat nalezy sie szacunek. Co prawda jak wspomniales... poziom zenujacy, ale ten mozna podniesc jakby co.
No właśnie. Nikt tego mandatu PiSowi nie dał. Misiu Pysiu Kolorowy.Razorblade pisze:kto dal PiSowi "mandat" do robienia walow zeby nie pisac bzdur
Czy zmiany są dobre czy złe to jeden temat (ja uważam, że złe). Najwazniejsze jest, że to zmiany nie do pogodzenia z aktualną Konstytucją. Nie da się ich wprowadzić nie łamiąc Konstytucji. Po prostu. Easy as Fuck. Misiu Pysiu Kolorowy. I na tym polega problem. Chcemy rozwiązania podobne do tych co w Niemczech. Proszę bardzo. Wprowadźmy je do Konstytucji. Ja uważam, że jak ktoś przysięga przestrzegać Konstytucji, a niektórzy jej bronić to do czegoś to zobowiązuje. I oczywiście możesz powiedzieć, że zależy od interpretacji. Tylko, że te interpretacje są zgodne. Nie słyszałem nikogo kto bronił konstytucyjności zapisów. Mało tego - sposób jej wprowadzania i zapisy sugerują, że autorzy zdają sobie sprawę z niezgodnością ustawy z Konstytucją.
Też mnie to przeraża. Te teksty są przerażające "tak smakuje życie w opozycji, mniam mniam mniam" "branie w reżim prawnych swawoli TK". Straszna sprawa.I ta retoryka, że paraliżują trybunał, żeby masowo łamać konstytucję. Po prostu piękne...
#sgk 4 life.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Kto dal mandat PiSowi? Nasze cudowne spoleczenstwo. I w sumie dalej daje...
Hmm. Czy jeżeli partia rządząca wprowadzi nowele do KRO i KK "poseł partii rządzącej może dwa razy w tygodniu bić swoją żonę" To powiesz, że społeczeństwo dało partii rządzącej pozwolenie na bicie żony?
Nawiasem mówiąc taka nowela byłaby niezgodna z Konstytucją....ale bez Trybunału Konstytucyjnego to co z tego?
Nawiasem mówiąc taka nowela byłaby niezgodna z Konstytucją....ale bez Trybunału Konstytucyjnego to co z tego?
#sgk 4 life.
-
- sraczkowaty
Z tymi wyrokami to nie jest prawda
http://ppiop.rcl.gov.pl/index.php?r=orz ... y]=orz_rpt
Jak widać część orzeczeń jest zupełnie świeża, w części toczyły się prace
No i PiS dostał mandat-ale do dokonywania zmian w ramach obowiązującej Konstytucji
http://ppiop.rcl.gov.pl/index.php?r=orz ... y]=orz_rpt
Jak widać część orzeczeń jest zupełnie świeża, w części toczyły się prace
No i PiS dostał mandat-ale do dokonywania zmian w ramach obowiązującej Konstytucji
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Widzę że wywołałem burzę, nawet zabawnie się czyta.
Odniosę się do poziomu nauczania w szkołach, bo akurat temat mam bardzo z pierwszej ręki. PO zawiniło z 6cio latkami w szkołach i to będziecie widzieć w przyszłości - to jest pomysł absurdalny i zjebali tak, że hej. Nauczyciele ostatnio dostają opieprz, głównie przez ludzi którzy kiedyś... uczyli się w gimnazjach jako pierwsze roczniki. Ogólnie gimnazja to był wyjątkowo nietrafiony pomysł i mocno zaniżył poziom szkolnictwa w Polsce. Ale dlaczego? Ano dlatego że w okresie kiedy nastolatek przechodzi dojrzewanie trafia do nowego środowiska, za tym idzie trochę konsekwencji które pewnie psychiatra i psycholog by dokładnie wytłumaczyli. Anyways, w skrócie chciałem powiedzieć że pewne światopoglądowe partie (w teorii, bo trzeba winić drugą stronę) dosyć dobitnie rozjebały szkolnictwo na niższych szczeblach w naszym kraju i gratuluję im! W końcu będzie łatwiej o pracę.
Odniosę się do poziomu nauczania w szkołach, bo akurat temat mam bardzo z pierwszej ręki. PO zawiniło z 6cio latkami w szkołach i to będziecie widzieć w przyszłości - to jest pomysł absurdalny i zjebali tak, że hej. Nauczyciele ostatnio dostają opieprz, głównie przez ludzi którzy kiedyś... uczyli się w gimnazjach jako pierwsze roczniki. Ogólnie gimnazja to był wyjątkowo nietrafiony pomysł i mocno zaniżył poziom szkolnictwa w Polsce. Ale dlaczego? Ano dlatego że w okresie kiedy nastolatek przechodzi dojrzewanie trafia do nowego środowiska, za tym idzie trochę konsekwencji które pewnie psychiatra i psycholog by dokładnie wytłumaczyli. Anyways, w skrócie chciałem powiedzieć że pewne światopoglądowe partie (w teorii, bo trzeba winić drugą stronę) dosyć dobitnie rozjebały szkolnictwo na niższych szczeblach w naszym kraju i gratuluję im! W końcu będzie łatwiej o pracę.
Zodi, Stėpień nie ma tytułu profesorskiego. Jest zwykłym "magazynierem". Też się na początku dałem zwieść przez jego nobliwy, profesorski wygląd.
Z innej mańki - skoro nowela ta jest taka straszna, to dlaczego 30 posłów PO olało głosowanie w jej sprawie? Thim, Turtles, anyone?
Z innej mańki - skoro nowela ta jest taka straszna, to dlaczego 30 posłów PO olało głosowanie w jej sprawie? Thim, Turtles, anyone?
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2015, o 10:22 przez ThimGrim, łącznie zmieniany 1 raz.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2015, o 10:23 przez ThimGrim, łącznie zmieniany 1 raz.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Razorblade pisze:no wlasnie. Wystarczy popatrzec na ciag przyczynowo skutkowy i kto dal PiSowi "mandat" do robienia walow zeby nie pisac bzdurThimGrim pisze:Wystarczy porównać skutek prawny (ilościowo, jakościowo, whatever) tego co robiła PO z tym co robi PiS żeby nie pisać kompletnych bzdur.
alez oczywiscie ze tak bylo. Jedni i drudzy chcieli bawic sie TK. PO probowalo wersja light, PiS dostal "pelnie wladzy" wiec idzie wersja "hard". Jedni i drudzy sa o kant dupy rozbic. Easy as fuck.ThimGrim pisze:Cholera, PO wywołało reakcję łańcuchową!
Co Ty gadasz. Słodki Jeżu żeby już Razor pieprzył od rzeczy jak przeciętny wyborca Dudy? Nikt Pisowi nie dał żadnego "mandatu", bo on by to i tak zrobił, tak jak chciał robić już w 2006. Powtarzam się, ale nie wiem jak to prościej napisać. Żeby zaognić sytuację napiszę tylko, że dzięki działaniu PO dowiedzieliśmy się wcześniej o zamiarach PiS. Bo tak, to może jakoś sprytniejszy by to rozegrali...
Snt - bo to debile? Wczoraj zabrakło bodajże 3 głosów do większości konstytucyjnej. Jeszcze chwilę i będziemy mieli IV RP. Bo PO sprowokować!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
No i wam napisałem...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
Eklezja, czyli luźno o polityce.
Czy wprowadzono jakikolwiek przepis ze komus jest zle i TK nie mogl z tym nic zrobic? Bomporownajie tak z dupy ze spodziewalbym sie po Thimie nie Tobie...Turtles pisze:Hmm. Czy jeżeli partia rządząca wprowadzi nowele do KRO i KK "poseł partii rządzącej może dwa razy w tygodniu bić swoją żonę" To powiesz, że społeczeństwo dało partii rządzącej pozwolenie na bicie żony?
Aha - dostali mandat na zmiany w kraju. PO chcialo byc "sprytniejsze" i "przeszkadzac" za pomoca TK. I zjebalo system dajac riposte na jeczenia.
Thim - mozesz powtorzyc i nadal nic to nie zmieni pod katem Twojej racji ktorej... hmmm... nie masz. Czy w 2006 PiS cos zrobil? No nie. Kto rozpoczal burdel dajac im argument? PO. Masz ciag przyczynowo skutkowy. Czy PiS i tak by to robil? Zapewne. Ale dosral argument.