Windows 10, 8.1, 8, 7 i inne
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Re: Windows 10, 8.1, 8, 7 i inne
Ej, a jak to jest z numerem seryjnym? Po upgradzie zostaje taki sam jak na poprzednim systemie, czy dostaje się jakiś nowy? Może już ktoś gdzieś o tym pisał, nie wczytywałem się.
Na razie się wstrzymuję z aktualizacją, bo wcześniej chciałem zrobić trochę porządku i może kupić nowy dysk, a przy okazji poczekam aż opadnie kurz po premierze.
Na razie się wstrzymuję z aktualizacją, bo wcześniej chciałem zrobić trochę porządku i może kupić nowy dysk, a przy okazji poczekam aż opadnie kurz po premierze.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Jest nowyCrowley pisze:Ej, a jak to jest z numerem seryjnym? Po upgradzie zostaje taki sam jak na poprzednim systemie, czy dostaje się jakiś nowy? Może już ktoś gdzieś o tym pisał, nie wczytywałem się.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Larofan
- Social Media Ninja
wiec tak.. zainstalowawszy win 10
i juz wiem czemu automat mi tego nie popychal
nvidia olala konstrukcje driverow
w efekcie z moich dwoch ekranow windows widzi jeden raptem i to w rozdzialce 1024x bogwieile
w czasie pisania tego posta apdejtowalem recznie i przeskoczylo juz teraz na normalnie.. tj sa dwa ekrany i rozdzielczosc dla czlowieka..
zobaczymy co bedzie dalej
i juz wiem czemu automat mi tego nie popychal
nvidia olala konstrukcje driverow
w efekcie z moich dwoch ekranow windows widzi jeden raptem i to w rozdzialce 1024x bogwieile
w czasie pisania tego posta apdejtowalem recznie i przeskoczylo juz teraz na normalnie.. tj sa dwa ekrany i rozdzielczosc dla czlowieka..
zobaczymy co bedzie dalej
Sukces! Wszystko działa, na desktopie i lapie, Windowsy aktywowane. Mogę iść spać.
Nie olała, bo jest Windows 10 Ready Driver na ich stronie, a potem jeszcze dociąga nowszą wersję przez Experience'a.nvidia olala konstrukcje driveroww efekcie z moich dwoch ekranow windows widzi jeden raptem i to w rozdzialce 1024x bogwieile
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
CK2 odpal w końcu
- Larofan
- Social Media Ninja
no od razu po apdejcie nie dzialalo...boncek pisze:Sukces! Wszystko działa, na desktopie i lapie, Windowsy aktywowane. Mogę iść spać.Nie olała, bo jest Windows 10 Ready Driver na ich stronie, a potem jeszcze dociąga nowszą wersję przez Experience'a.nvidia olala konstrukcje driveroww efekcie z moich dwoch ekranow windows widzi jeden raptem i to w rozdzialce 1024x bogwieile
spodziewalem sie chociaz wykrywania obu ekranow
matt - ck2 dziala, w sensie odpalilo sie nie mam za bardzo jak testowac teraz dluzej ale wyglada na to wstepnie ze jest spora szansa ze chodzi normalnie
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
No i kamieni kupa... Nie chciał się ściągać, to go "kopnąłem" wymuszeniem (jakaś tam komenda /updatenow z konsoli). Ściągnęło się, ale nie chce się instalować. Wyskakuje błąd z "8" na początku. Po krótkim googlaniu wyszło, że niby błąd ściągania - skasuj folder "Download" i każ mu sięaktualizować jeszcze raz z poziomu WinUpdate... Ale nie mam takiej opcji w Windows Update...
Nie widzi żadnych ważnych aktualizacji... To samo mam na drugiej stacjonarce. Oba kompy z 8.1.
Pomysły?
EDIT: No i na lapku też się poszło... Ściągało się ładnie, dobiło do 65% i.... ikonka update'u zniknęła. Folder .BT ma 140 MB i nie widzi żadnych ważnych aktualizacji. Win 7 Pro.
3 kompy, 0% success...
EDIT: No to teraz skopałem chyba na całego... Wyskoczył mi błąd, który niby się usuwało czyszczeniem logów (folderu datastore) i teraz nawet wymuszanie /updatenow nie działa...
Żeby było jeszcze śmieszniej, na ekranie logowania pojawia mi się, że są ważne aktualizacje do zainstalowania, wchodzę w Windows Update, a tam nic...
Próbowałem jeszcze to:
https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10
I niic... Something happened i dupa. Wymuszanie /updatenow dalej nie działa.
Kod: Zaznacz cały
Upgrade to Windows 10 Home
Installation date: 2015-07-30 9:41 PM
Installation status: Failed
Error details: Code 80240020
Update type: Important
Install the next version of Windows.
More information:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=507415
Help and Support:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=507417
Pomysły?
EDIT: No i na lapku też się poszło... Ściągało się ładnie, dobiło do 65% i.... ikonka update'u zniknęła. Folder .BT ma 140 MB i nie widzi żadnych ważnych aktualizacji. Win 7 Pro.
3 kompy, 0% success...
EDIT: No to teraz skopałem chyba na całego... Wyskoczył mi błąd, który niby się usuwało czyszczeniem logów (folderu datastore) i teraz nawet wymuszanie /updatenow nie działa...
Żeby było jeszcze śmieszniej, na ekranie logowania pojawia mi się, że są ważne aktualizacje do zainstalowania, wchodzę w Windows Update, a tam nic...
Próbowałem jeszcze to:
https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10
I niic... Something happened i dupa. Wymuszanie /updatenow dalej nie działa.
Dziwne, u mnie działa.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Poradze jak bonckowi - pelna anihilacja i start od zeraMatthias pisze:No i kamieni kupa...
Ja wymusiłem update na lapie używając MediaCreationToolx64.exe ściągniętego ze strony MS. Jak coś to wrzuciłem to na Drive:
https://drive.google.com/file/d/0B4EAHV ... sp=sharing
Odpalasz i wybierasz pierwszą opcję. Potem czekasz.
https://drive.google.com/file/d/0B4EAHV ... sp=sharing
Odpalasz i wybierasz pierwszą opcję. Potem czekasz.
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (8.88 KiB) Przejrzano 5444 razy
- Larofan
- Social Media Ninja
mi teraz chodzi ale nie bez bledow.. np nie da sie kompa uspic bo error i kwas - nie zwyklem kompa wylaczac jak plebs jakis
szalenstwa predkosci nie ma imho - na pewno clean instal daje lepszy efekt ale ten tez nie jest jakis zly czy cos..
szalenstwa predkosci nie ma imho - na pewno clean instal daje lepszy efekt ale ten tez nie jest jakis zly czy cos..
Ja na desktopie też musiałem wymusić i poszło. Nie działa tylko karta dźwiękowa Sound Blaster, a zintegrowana tak. Na laptopie za to wszystko zrobiło się automatycznie.
Zastanawiam się tylko jak to jest z tymi kluczami. Myślałem, że się nie zmienią, ale sprawdziłem i jest teraz inny. Przy czystej instalce pewnie trzeba podać ten nowy. Tylko dlaczego nigdzie go nie widać tylko musiałem sprawdzać oddzielnym programikiem?
Zastanawiam się tylko jak to jest z tymi kluczami. Myślałem, że się nie zmienią, ale sprawdziłem i jest teraz inny. Przy czystej instalce pewnie trzeba podać ten nowy. Tylko dlaczego nigdzie go nie widać tylko musiałem sprawdzać oddzielnym programikiem?
- Larofan
- Social Media Ninja
klucze to misterium wielkie...
mnie o nic nie pytalo
kumpla pytalo o klucz przy upgrade (upgrade - nie instalka.. robil tak samo jak ja)
oboje mamy pozyczone systemy
dafuq?
mnie o nic nie pytalo
kumpla pytalo o klucz przy upgrade (upgrade - nie instalka.. robil tak samo jak ja)
oboje mamy pozyczone systemy
dafuq?
Mam katalog Windows.old o wielkości ponad 23GB. Można go wywalić, co nie?
Nowy katalog Windows zajmuje za to tylko 15,5 GB
Nowy katalog Windows zajmuje za to tylko 15,5 GB
- Larofan
- Social Media Ninja
ja teraz walcze z tym
intel nie zrobil diverow dla win10 zadnych jeszcze wiec gugluje..Re: Windows 10, 8.1, 8, 7 i inne
Jak nie chcesz wracać do poprzedniej wersji to pewnie możesz. Jak miałem problem z instalką, bo zawiesił mi się komp juz pod koniec (z jego winy, nie instalki) to wtedy po prostu windows przywracał poprzednią wersję.
Kalten, klucze zawsze trzeba było sprawdzać sposobem w Windowsie.
Kalten, klucze zawsze trzeba było sprawdzać sposobem w Windowsie.
- Larofan
- Social Media Ninja
nie chce wracac - moge sobie tylko wyobrazic jaki meksyk robi w plikach system apdejtowany z 7 do 10 i spowrotem
pogrzebie pogrzebie jak spierdzieli si edokumentnie to byc moze na tym etapie bedzie juz mozna pozyczyc do czystej instalki win 10 od szweda z zatoki
pogrzebie pogrzebie jak spierdzieli si edokumentnie to byc moze na tym etapie bedzie juz mozna pozyczyc do czystej instalki win 10 od szweda z zatoki
Nie robi się Meksyk, po prostu windows.old zamienia się na Windows i tyle.
- Larofan
- Social Media Ninja
nie ufam ci
bawie sie Cortaną.. to taka garbata młodsza siostra google now ktora na moje pytania usiluje odpowiadac wynikami wyszukiwania w Bing
bawie sie Cortaną.. to taka garbata młodsza siostra google now ktora na moje pytania usiluje odpowiadac wynikami wyszukiwania w Bing
A mi się laptop zaczął włączać po upgrejdzie już po otwarciu zamiast jak wcześniej - po naciśnięciu odpowiedniego klawisza.
Since 2001.
- Larofan
- Social Media Ninja
ku przestrodze
Dziala wam snap assist? U mnie za cholere nie ;/ Sprawdzalem w ustawieniach -> system -> obsluga wielu zadan - mam niby wlaczone wszystko
Allen: Is that a rain coat?
Bateman: YES IT IS!
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Mi ładnie się okna przyklejaja zarówno do boków jak i rogów
Ciekawe , robiles aktualizacje czy formatowales ? Albo jakis program sie z tym gryzie , albo nie wiem;p Jak zaczne rozciagac okno do gory wtedy łapie. Ale tylko do gory, w bok nic sie nie dzieje. Natomiast przycisk windows + strzalki dziala
- Larofan
- Social Media Ninja
mi tez chodzi calkiem ok
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jakbym nie miał co robić w domu...LLothar pisze:Poradze jak bonckowi - pelna anihilacja i start od zeraMatthias pisze:No i kamieni kupa...
Niech się ten Windows w dupę pocałuje
Laro formatowales czy aktualizowales? I czy poprawnie dziala Ci ten snap ?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Kod: Zaznacz cały
Upgrade to Windows 10 Pro
Installation date: 7/31/2015 6:53 AM
Installation status: Failed
Error details: Code 80240020
Update type: Important
Install the next version of Windows.
More information:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=507415
Help and Support:
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=507417
- Larofan
- Social Media Ninja
aktualizowałem przez tego toola ze strony MicrosoftuGoro pisze:Laro formatowales czy aktualizowales? I czy poprawnie dziala Ci ten snap ?
snap chodzi zupełnie ok, rogi i boki, klawisze windows strzalka tez dzialaja
Coś stąd może Ci pomoże:Matthias[Wlkp] pisze: Lapek ze świeżą instalką .
http://www.dobreprogramy.pl/Rozwiazujem ... 65168.html
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Nie ma tam nic, czego bym nie znał. Chociaż na lapku nie próbowałem jeszcze ręcznego upgrade'u i to poszło. Niestety, ściąga się jeszcze raz, więc zostawiłem i poszedłem do pracy. Znalazłem jeszcze, że czasami pomaga zmiana ustawień regionalnych na English-US. Spróbuję to zrobić, jak wrócę.
Znalazłem jeszcze jakiś trick z rejestrem...
Znalazłem jeszcze jakiś trick z rejestrem...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Tak. Na stacjonarce wyskakuje mi komunikat "Something happened" i się wyłącza, a na lapku poszło.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ściągnąłem to narzędzie bezpośrednio ze strony MS. Nie było podziału na wersje językowe.
Znalazłem gdzieś, że to narzędzie nie lubi angielskich wersji językowych innych niż US - będę to sprawdzał, jak wrócę z pracy.
Na lapku z Eng-US poszło, więc wygląda to na dobry trop.
Znalazłem gdzieś, że to narzędzie nie lubi angielskich wersji językowych innych niż US - będę to sprawdzał, jak wrócę z pracy.
Na lapku z Eng-US poszło, więc wygląda to na dobry trop.
- Razorblade
- Mr. Kroper
a mi nic nie pobiera
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Czy bez względu ma metodę instalacji (WinUpdate, ręcznie) jest opcja, żeby przeinstalować na czysto system?
To jego na czysto (mówię o instalacji przez ten program) to jest takie średnio na czysto, bo zostaje po tym jakieś gówno, tylko usuwa programy i dane użytkownika. Także to na pewno nie jest format. A czy po instalacji Win 10 da się zrobić format to nie próbowałem, bo nie wiem jaki mam teraz klucz...
Ps. Ja z mojego leciwego lapka jednak wywaliłem ten system i lecę teraz z instalacją linuxa minta...
Ps. Ja z mojego leciwego lapka jednak wywaliłem ten system i lecę teraz z instalacją linuxa minta...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Hm. Zniknęła opcja "konta gościa", dopiero teraz to zauważyłem.
Since 2001.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
No to moja Odyseja dobiega końca - sprawca - ustawienia regionalne. Jeśli masz Angielskie(inne niż US) to dupa - nie zainstalujesz Win10. Zmieniłem na Angielski(US) i poszło. Ściąga się właśnie.
- ! Dominick !
- Człowiek-Fotel
Na firmowym kompie od srody probuje sie win10 zainstalowac, obfitujac w niepowodzenia. Za to Surface wlasnie mi sie uaktualnil. Ladnie wszystko wyglada jak na razie.
Zapoznałem się z Waszymi perypetiami odnośnie instalacji Windows 10 i u mnie to wygląda tak:
Mam Windows 8.1, jakiś czas temu zapisałem się na tę całą aktualizację do 10-tki i od wczoraj mam totalny rozpiździaj na kompie (stacjonarka)
Wszystko się muli, Chrome uruchamia się 10 minut, w historii aktualizacji mam trzykrotne niepowodzenie uaktualnienia do Windows 10. Ikonka aktualizacji zniknęła, więc skorzystałem z narzędzia linkowanego przez boncka (ściągnąłem je ze strony Microsoftu), wybrałem opcję uaktualnienia, ale wyrzuca komunikat "Mamy problem"
I nic się nie dzieje, a komp jest zamulony tak, jak był i dodatkowo, przy starcie systemu wyrzuca chmurkę, że Windows nie może się połączyć z jakąś usługą Klient zasad grupy, czy coś takiego.
Co teraz?
Mam Windows 8.1, jakiś czas temu zapisałem się na tę całą aktualizację do 10-tki i od wczoraj mam totalny rozpiździaj na kompie (stacjonarka)
Wszystko się muli, Chrome uruchamia się 10 minut, w historii aktualizacji mam trzykrotne niepowodzenie uaktualnienia do Windows 10. Ikonka aktualizacji zniknęła, więc skorzystałem z narzędzia linkowanego przez boncka (ściągnąłem je ze strony Microsoftu), wybrałem opcję uaktualnienia, ale wyrzuca komunikat "Mamy problem"
I nic się nie dzieje, a komp jest zamulony tak, jak był i dodatkowo, przy starcie systemu wyrzuca chmurkę, że Windows nie może się połączyć z jakąś usługą Klient zasad grupy, czy coś takiego.
Co teraz?
Cholera, moja teściowa chce żeby jej zaktualizować win 8 do win 10. Czytając co się potrafi narobić to się trochę boję. Co innego u siebie, a co innego u kogoś. Mam nadzieję, że jednak pójdzie gładko.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
http://www.askvg.com/fix-something-happ ... 0-upgrade/ - tu jest instrukcja, jeśli komuś wyskakuje "something happened".
Ojciec ostatnio też zaktualizował Win10 na swoim ultrabooku i muli mu Chrome i iTunes.
Na swoich kompach nie zauważyłem na razie nic szczególnego (poza Windows Store po polsku, chociaż w ustawieniach wszystkich mam po angielsku...). Nie upgrade'ował mi sterowników do bezprzewodowego odbiornika kontrolera Xbox 360 (mam jakąś Chińską podróbkę), ale wymuszenie sterowników tak jak poprzednio zadziałało i wszystko bangla. Miał też jakiś problem na początku ze sterownikami do nVidii, ale system sam się z tym uporał bez mojego udziału.
W ogóle bardzo ładnie to wszystko wygląda. Nowe menu start mi się podoba - mogę zrobić 50/50 z kafelkami, do których już się przyzwyczaiłem. Domyślny kalendarz działa z googlami.
Na razie nie mam negatywnych uwag - poza porąbanym procesem aktualizacji...
Ojciec ostatnio też zaktualizował Win10 na swoim ultrabooku i muli mu Chrome i iTunes.
Na swoich kompach nie zauważyłem na razie nic szczególnego (poza Windows Store po polsku, chociaż w ustawieniach wszystkich mam po angielsku...). Nie upgrade'ował mi sterowników do bezprzewodowego odbiornika kontrolera Xbox 360 (mam jakąś Chińską podróbkę), ale wymuszenie sterowników tak jak poprzednio zadziałało i wszystko bangla. Miał też jakiś problem na początku ze sterownikami do nVidii, ale system sam się z tym uporał bez mojego udziału.
W ogóle bardzo ładnie to wszystko wygląda. Nowe menu start mi się podoba - mogę zrobić 50/50 z kafelkami, do których już się przyzwyczaiłem. Domyślny kalendarz działa z googlami.
Na razie nie mam negatywnych uwag - poza porąbanym procesem aktualizacji...
Ok, zmieniłem ustawienia regionalne i się pobiera, na razie 8 proc.
Czyli dopiero teraz, po aktualizacji, jak już mi się zgrają te numery seryjne mogę wykonać czystą instalkę? Co powinienem zrobić - za pomocą tego narzędzia Media Creation Tool ściągnąć jakąś wersję na pendrive? Tam się robi jakiś format podczas instalacji, czy jak to wygląda?
Czyli dopiero teraz, po aktualizacji, jak już mi się zgrają te numery seryjne mogę wykonać czystą instalkę? Co powinienem zrobić - za pomocą tego narzędzia Media Creation Tool ściągnąć jakąś wersję na pendrive? Tam się robi jakiś format podczas instalacji, czy jak to wygląda?
A macie miniatury zdjęć w folderach w tym domyślnym programie Zdjęcia?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Wszystko mam poprawnieThimGrim pisze:A macie miniatury zdjęć w folderach w tym domyślnym programie Zdjęcia?
Ale w sensie w folderach, nie w programie?LLothar pisze:Wszystko mam poprawnieThimGrim pisze:A macie miniatury zdjęć w folderach w tym domyślnym programie Zdjęcia?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
tez wszystko banglaThimGrim pisze:Ale w sensie w folderach, nie w programie?LLothar pisze:Wszystko mam poprawnieThimGrim pisze:A macie miniatury zdjęć w folderach w tym domyślnym programie Zdjęcia?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Media Creation Tool nie korzysta z tego, co ściągnął Windows Update. Uruchamia wymuszony ręczny Update i zawsze ściąga od początku.Herrkozz pisze:Ok, zmieniłem ustawienia regionalne i się pobiera, na razie 8 proc.
Jak robisz upgrade od razu (bez pe drive), to nie potrzebujesz żadnych kluczy. Podczas instalacji będziesz mógł wybrać, czy chcesz zostawić aplikacje.