Kącik Wiedźmina
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Re: Kącik Wiedźmina
Nie no wiesz, ja po prostu od razu mam w głowie wiele przykładów, gdzie nie daję rady wrócić do gry przez grafikę. Wiem dlaczego, wiem że nawet jak zmoduję grę to nic to nie da. Tutaj ofc, mam to gdzieś bo i tak w W3 nie będę grał, ale ogólnie chodzi mi o grafikę w grach.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Żaba +1
Zobacz, ile gier się posypało ostatnio z zajebistą pikselowatą grafiką, jak np FTL, Hotline Miami, czy Papers Please - najważniejsza jest spójność i to też jest spore wyzwanie.
Ludzkie oko i mózg pracują w taki sposób, że jak czegoś nie masz narysowane, to mózg podpowie oku co ma widzieć, żeby nie bolało. Jak będziesz miał dwa smoki obok siebie - jeden więcej, drugi mniej detali, to będzie bolało. Ale jak będziesz miał dwa smoki z mniejszą liczbą detali i nie będą odstawać od otoczenia, to nie będzie bolało i wszyscy będą piać z zachwytu.
Zgadzam się, że do niektórych gier bardzo ciężko jest teraz wrócić przez grafikę, ale w moim przypadku jest tak przede wszystkim dlatego, że te gry próbowały być jak najbardziej foto-realistyczne. W porównaniu z nowszymi foto-realistycznymi grami wyglądają po prostu mega-biednie. Co innego, jak gra tworzy swoją, nie-realistyczną estetykę, jak np. Transport Tycoon.
Zobacz, ile gier się posypało ostatnio z zajebistą pikselowatą grafiką, jak np FTL, Hotline Miami, czy Papers Please - najważniejsza jest spójność i to też jest spore wyzwanie.
Ludzkie oko i mózg pracują w taki sposób, że jak czegoś nie masz narysowane, to mózg podpowie oku co ma widzieć, żeby nie bolało. Jak będziesz miał dwa smoki obok siebie - jeden więcej, drugi mniej detali, to będzie bolało. Ale jak będziesz miał dwa smoki z mniejszą liczbą detali i nie będą odstawać od otoczenia, to nie będzie bolało i wszyscy będą piać z zachwytu.
Zgadzam się, że do niektórych gier bardzo ciężko jest teraz wrócić przez grafikę, ale w moim przypadku jest tak przede wszystkim dlatego, że te gry próbowały być jak najbardziej foto-realistyczne. W porównaniu z nowszymi foto-realistycznymi grami wyglądają po prostu mega-biednie. Co innego, jak gra tworzy swoją, nie-realistyczną estetykę, jak np. Transport Tycoon.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
O, to jest zupełnie inna działka. Ja mam problem przede wszystkim z grami, które po prostu odstają ze względu na design poziomów. W sensie puste przestrzenie i płaskie tekstury, które np. w takim KOTORze mnie doprowadzają do bólu dupy. (co nawet w niedawnych grach się też pojawiało - tak patrzę na ciebie "Of orcs and men").Matthias[Wlkp] pisze:Zobacz, ile gier się posypało ostatnio z zajebistą pikselowatą grafiką, jak np FTL, Hotline Miami, czy Papers Please - najważniejsza jest spójność i to też jest spore wyzwanie.
- Larofan
- Social Media Ninja
o tak mi mowi canyourunit
sam nie wiem

MORE GRAPHICSES !!!11oneoneeleven
sam nie wiem
MORE GRAPHICSES !!!11oneoneeleven
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
mi nawet ten tester nie działa 
edit
ok działa ale nie potrafię zalinkowac wyników

edit
ok działa ale nie potrafię zalinkowac wyników

Ostatnio zmieniony 12 stycznia 2015, o 19:57 przez Dragon_Warrior, łącznie zmieniany 1 raz.

Niby się czepia przy reccomended (nie wiem o co, karta spełnia tylko inna generacja, a procek mam podkręcony do 4.2) ale chyba pogram

- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
- Larofan
- Social Media Ninja
ja podejrzewam ze tez mi pojdzie ino na minimalnych 

Ja spełniam, z wymagań, dwie rzeczy. Mam dość miejsca na dysku i mam system operacyjny
.

What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
przecież masz nowszy sprzęt niż mój zdaje się?Piccolo pisze:Ja spełniam, z wymagań, dwie rzeczy. Mam dość miejsca na dysku i mam system operacyjny.

Mam sprzęt z 2008 roku
.

What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
a to nie kupowałeś jakiegoś nowego kompa na studia? Bo one Ci się chyba aż tyle nie ciągną co? 

Nie, nie kupowałem. W pewnym momencie z oferty Orange rodzice mi kupili w jakimś abonamencie netbooka, ale to ciężko nazwać w ogóle komputerem
.

- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
aaaa to z tym czymś mi się musiało powalić w takim razie
w każdym razie u mnie jest niewiele lepiej... choć CPU 87% ma chyba minimalnych więc może bym go podkręcił z dedykacją dla wieśka i jakoś by to było... gorzej z grafiką bo shadery mam 4.0 max i 960 pamięci... http://kevinchiu.org/emote/computerFire.jpg
ale ma i coś dla Żaby
http://www.cinemablend.com/images/secti ... 273257.jpg
w każdym razie u mnie jest niewiele lepiej... choć CPU 87% ma chyba minimalnych więc może bym go podkręcił z dedykacją dla wieśka i jakoś by to było... gorzej z grafiką bo shadery mam 4.0 max i 960 pamięci... http://kevinchiu.org/emote/computerFire.jpg
ale ma i coś dla Żaby

- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ja tylko chciałbym zwrócić uwagę, że minimalne podaje się tak... żeby było 60 klatek (chyba że liczą 30 tutaj). Także nieco słabsze niż minimalne mogą uciągnąć grę, ale nie będzie całkowicie płynnie chodziło. Tyle że jak w przypadku DW, to nie pogra bo jednak shader model robi sporą różnicę, a ram w karcie graficznej jest wyjątkowo istotny - ot np. sam deferred rendering zbiera całkiem sporo, w zależności od rozdzielczości.
Przypomnę wam ten obrazek grając sobie na PS4 w Wiedźmina 3, kiedy połowa na forum nie zagra, bo komp za słaby, a reszta będzie pocinać bez tekstur, żeby animacje były płynneDragon_Warrior pisze:ale ma i coś dla Żaby

Dobrze, że kupiłem płytę główną kompatybilna także z nadchodzącymi, nowymi prockami Intela. Ale mam i5 3,2 więc to 0,1 chyba nie powinno mieć decydującego znaczenia dla gry.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Spokojnie pograsz.ThimGrim pisze:Dobrze, że kupiłem płytę główną kompatybilna także z nadchodzącymi, nowymi prockami Intela. Ale mam i5 3,2 więc to 0,1 chyba nie powinno mieć decydującego znaczenia dla gry.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
to trochę sobie przeczyszTakże nieco słabsze niż minimalne mogą uciągnąć grę, ale nie będzie całkowicie płynnie chodziło. Tyle że jak w przypadku DW, to nie pogra bo jednak shader model robi sporą różnicę, a ram w karcie graficznej jest wyjątkowo istotny - ot np. sam deferred rendering zbiera całkiem sporo, w zależności od rozdzielczości.

bo tak to nawet wg testów kartę mam od 660 słabszą o średnio 20% tylko

no chyba że o samym procku piszesz ale to też podbiję mnożnik to powinienem mieć 3200 właśnie więc z tym nie byłoby problemu.
http://i.imgur.com/ALziQzY.pngPrzypomnę wam ten obrazek grając sobie na PS4 w Wiedźmina 3, kiedy połowa na forum nie zagra, bo komp za słaby, a reszta będzie pocinać bez tekstur, żeby animacje były płynne![]()
no niestety wersja PC może faktycznie nie obsługiwać rozdziałki 800x600

No fajne fajne. Masz PieCa za 10 k pln z chłodzeniem wodnym, żeby mieć taki obrazek jak ten pierwszy z lewej?Dragon_Warrior pisze:http://i.imgur.com/ALziQzY.png
no niestety wersja PC może faktycznie nie obsługiwać rozdziałki 800x600choć jak piszesz PS4 to może faktycznie bedzie te 720

Poza tym ciekaw jestem skąd ten materiał - od CDREDów czy ktoś wyciął z filmu na YT?

- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
no zobaczymy zobaczymy 
Jedyne co mnie boli to to czy zaraz po premierze nie podskoczą ceny kart graficznych w całym kraju - bo każdy najpierw będzie chciał dać szansę tej co ją ma zanim kupi nową bez potrzeby

Jedyne co mnie boli to to czy zaraz po premierze nie podskoczą ceny kart graficznych w całym kraju - bo każdy najpierw będzie chciał dać szansę tej co ją ma zanim kupi nową bez potrzeby

Porównanie z dupy, ja jestem pewien że na moim Xone bedize wygladalo calkiem spoko - oczywiscie face to face bedzie widac roznice, ale w samym graniu na pewno nie będzie przeszkadzać.
Nie wiem kto tutaj ma X360 i Golda, ale jest Witcher 2 za free :
http://gamerweb.pl/2014/12/22/games-gol ... my-oferte/
http://gamerweb.pl/2014/12/22/games-gol ... my-oferte/
Dokładnie. Poza tym na konsoli nie gra się z nosem w TV więc sporo rzeczy umyka. Uncharted 2 z super bliska jest kanciaste i niezbyt efektowne, a z kanapy to nadal najlepszy "Indiana Jones" od Ostatniej krucjaty.Halaster pisze:Porównanie z dupy, ja jestem pewien że na moim Xone bedize wygladalo calkiem spoko - oczywiscie face to face bedzie widac roznice, ale w samym graniu na pewno nie będzie przeszkadzać.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Reakcja na wymagania Wieśka w wersji... WTF?!
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach

Było śmiesznie, ale później to on bez kitu dostał już chyba autentycznego ataku...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Mithrandir
- zielony
Dzisiaj wysyp zapowiedzi po tym, jak dziennikarze dostali klika godzin swobodnego grania, trudno o bardziej wymagający sprawdzian przed premierą. Zdecydowanie przeważają pozytywne opinie, co bardzo cieszy i uspokaja
Babole ponoć są, ale bez dramatu. Jest też nowy gameplay:
>>tu wersja w porządnej jakość
Graficznie opadu szczęki może nie ma, ale i tak mam nadzieję, że do maja pojawią się te nowe radeony

>>tu wersja w porządnej jakość
Graficznie opadu szczęki może nie ma, ale i tak mam nadzieję, że do maja pojawią się te nowe radeony

- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Ja przejrzałem chyba trzy teksty i wszędzie narzekali, że brzydka i wymaga zderzacza hadronów do działania plus cała masa baboli.Mithrandir pisze:Zdecydowanie przeważają pozytywne opinie, co bardzo cieszy i uspokaja
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
A które czytałeś? (pomijał polskie media, bo wszyscy oczywiście się rozpływają)
Kotaku jest na tak. Zarzuty: "za trudna dla nowych graczy", "bugi i glicze" albo
"zaczyna się wooolno, ale jak się wsiąknie, to eksploduje ci mózg" - a przecież prolog i samouczek będzie można wyłączyć, przeznaczono go dla nowych. Bugi i glicze poprawią, stąd przesunięcie.
http://kotaku.com/i-played-the-witcher- ... 1681751334
Jeśli dadzą mi otwarty świat ze Skyrima z systemem walki i fabułą Wiedźmina, to ja to kupię, bo 2 ostatnich brakowało w Skyrimie. Regrywalność mnie nie interesuje.
Kotaku jest na tak. Zarzuty: "za trudna dla nowych graczy", "bugi i glicze" albo
"zaczyna się wooolno, ale jak się wsiąknie, to eksploduje ci mózg" - a przecież prolog i samouczek będzie można wyłączyć, przeznaczono go dla nowych. Bugi i glicze poprawią, stąd przesunięcie.
http://kotaku.com/i-played-the-witcher- ... 1681751334
Jeśli dadzą mi otwarty świat ze Skyrima z systemem walki i fabułą Wiedźmina, to ja to kupię, bo 2 ostatnich brakowało w Skyrimie. Regrywalność mnie nie interesuje.
- Counterman
- Waniaaa!
No toż on to właśnie ma na myśli. 

IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Larofan
- Social Media Ninja
szemrane to my a nie nas 

http://forums.cdprojektred.com/threads/ ... ost1571854

Information from the Gamestar twitch livestream:
you cannot enter every house in Novigrad but it's cleverly masked if you can't enter one
no button for opening doors anymore, all doors are swinging doors
extremely lively interiors, every interior tells a different story
fluid gameplay on 1080p with everything on maximum +nvidia hairworks on GTX 980 -> looks insanely good for an open world game
two big cities with Novigrad and Oxenfurt (which is really big as well)
there are towns in the game of the same size of Flotsam
cities have a realistic eco-system and surroundings with real suburb parts in which craftsmen are located like in medieval times
last active skill-slot at level 50, level cap could be even higher
relationsships to women feel organic
whole world feels quite realisitic and organic
gameplay feels very good and fluid
diving is still not optimal in terms of controls, but you can dive everywhere
gamepad controls are apparently much better than mouse/keyboard according to the journalist (m/k on TW2 level)
it's still too easy to rob people, robbing system in general is lacking
whole game is consequently open world so pacing could be difficult for some
passages with Ciri are like a linear action-adventure, not like a RPG, plays differently and more action-fueled than Geralt's passages
side quests are great and each tells its own story with people actually reacting to Geralt
sound and subtitles can be combined freely from different available languages
there will definitely be a day-one patch
high grade of visual violence with dismemberments with a higher gore-level than TW1 or TW2, but still feels organic and consistent
items can be crafted and decomposed
best items in game must be crafted
Novigrad and No man's land are connected, only seperated maps, only loading time between main land and Skellige
Novigrad+No man's land are much bigger than Skyrim alone
game world can change based on your decisions
there was indeed no slider or adjustment option for the draw distance/LOD but according to the journalist he was happy with it
there is the cleverly constructed illusion of a realistic world but traveling is never boring and there is always something to discover
even if you disable markers for quest givers on the map the game gives you audio-visual hints like people screaming for help
the journalist never had the feeling that the world is "empty"
no sudden changes of environments (e.g. desert to humid regions), organic and consistent world
"sandbox elements" and random stuff is limited, so no fights of townpeople against dragons like in Skyrim, you can only influence the world to a certain level
in one instance when the journalist encountered a pack of wolves on horseback some wolves attacked the fleeing horse after Geralt descended (the horse flees instead of fighting against enemies like in Skyrim), so there is at least some environment interaction with enemies
as far as the journalist has experienced it there will be little to no enemy respawning, enemies haven returned during his two days in the game
the game is open world but actually almost everything is "controlled" and "planned" by the developers
many things are commented by Geralt e.g. when he tracks down leads with the Witcher senses
mutagens can be very powerful, like 40% damage enhancer for signs
very different enemy types that feel and play differently
no "clone" NPCs, every NPC in Novigrad for example looks differently
every potion and bomb must only brewed/crafted once
potions have different quality levels, can be improved, e.g. Swallow can offer more healing and more slots
crafting is extensive
you can for example increase the inventory limitations of your horse by crafting bigger saddle bags but you must actually go to your horse to be able to have access to these bags
every region has its own color setting and feel
clouds cast shadows
bad weather like storms can happen everywhere
game loading time is extremely short on the high-end PC
saving and loading times are also extremely short
some huge buildings and story-relevant special areas have loading times, normal buildings not
story branching in quests is excessive and impressive with not always "transparent" or easily visible effects, for example one quest had six "decisive" elements that could have gone down in a different way if the journalist behaved differently
"it will be impossible to play Witcher 3 two times in exactly the same way"
different to Bioware games dialogue options are not "obvious" and every possibility makes kind of sense, no sign whether an answer is "good" or "bad", only quest relevant options are marked (opposite to chatter and non-quest related dialogue options)
due to the complex way of story branching it's difficult to find times and locations where "things went wrong" if you want to develop your game in a different way
Ghwent is awesome according to the journalist, great design and entertaining
fist fighting is without QTEs now, it's just like normal fighting with hard and fast strikes and such
there are now negotiations for quest rewards like bargaining for a monster hunt (before and after quests?)
there are horseraces similar to RDR, biggest focus on stamina management during races, you can even buy better saddles for horseraces
every item you choose is visible on Geralt's ingame model
you can enter and play whatever region you want but you get hints where to start by your main quest (e.g. search Ciri in Novigrad's surroundings) if you want enemies that are on a similar level to yourself, but it's up to the player how he wants to progress
soundtrack was good, but neither really negative nor outstanding, but dynamic and decent, fits to the situation and location
some reactions from NPCs to things you did, but rather small comments, journalist admitted that he didn't play the game long enough for probably bigger reactions
tutorials are integrated into the story/progression and worth the effort due to good dialogues
resolution on Xbox One will definitely stay at 900p in order to offer a stable performance
the game is really immersive and "drags you in", feels and plays a lot more fuildly than the predecessors without being less complex
there is a chance that they won't be able to hold the level until the end of the game (speculation since two days were surely not enough to get to the end) but the journalist was truly and deeply impressed by what he saw and played
Updated list with things I obviously forgot to mention (thanks @SkycladGuardian @jantherocker @Daywalker30 )
journalist reached level 7 after 10-12 hours of playing
level 23 wyvern was able to kill his Geralt with one blow/shot
potions are quite important, especially on harder difficulty settings
gameplay is comparable to Dark Souls, but faster
there will be a lot more items and loot than in the predecessors
no completely random quests, hand-made quests with depth instad
you will be able to visit Kaer Morhen multiple times
Kaer Morhen and the starting area are quite extensive, both offer at least 4-5 hours of gameplay
Geralt's beard will grow over time so you have to visit a barber from time to time if you want him shaved

Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Crowley
Patrząc po kolejnych zapowiedziach Wiedźmaka i komentarzy do nich, najważniejszą rzecz w trzeciej części będzie broda, rosnąca w naturalnym tempie. 

About Mankind
About Mankind
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
+1
Niektórzy pewnie zrobią zoom i będą patrzeć jak rośnie. A potem będą narzekać, że zbyt równo.
Niektórzy pewnie zrobią zoom i będą patrzeć jak rośnie. A potem będą narzekać, że zbyt równo.
Ważne, żeby było 60 FPS, bo inaczej nie będzie widać jak rośnieMatthias[Wlkp] pisze:+1

Ale broda rośnie tak jak w Mass Effect? Tzn. złe uczynki - broda rośnie, dobre uczynki - broda się skraca?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
To tak naprawdę będzie gra o brodzie. Wszystko inne będzie tylko dodatkiem.
11.XI.2006
Dobrze, że zabrałem się za odświeżanie Wiedźmaka 2 przed wolnym, bo zapomniałem jak wciągająca jest ta gra
No i ta perfidia CDP: Roche jest większym badassem od Iorwetha (choć oba dziady robią z konkurencji Bioware bandę ciot i kartonów dla dzieci), ale fabularnie 2gi akt tej ścieżki jest wkurzającym wyborem...
Kupiłbym preordera trójki jakbym miał pewność, że biorąc na gog.com można zarejestrować na STEAM
A na stronie ani słowa... Wie ktoś coś o tej sprawie? W najgorszym wypadku wezmę parę miesięcy po premierze sam klucz, ale strasznie kusi ta wersja GOG...

Kupiłbym preordera trójki jakbym miał pewność, że biorąc na gog.com można zarejestrować na STEAM

- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ja się dopiero dzisiaj dowiedziałem, ze gog.com jest Polski - od teraz tylko od nich biorę.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Oni byli z Polski. Teraz to już jest chyba zagraniczny kapitał.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Cały czas jest informacja, że ich właścicielem jest CDP, a siedziba główna jest w Warszawie.
Panowie, a czy ktoś tu może jest zainteresowany Edycją Kolekcjonerską Wieśka 3 (PC)?
Dla przypomnienia zobrazuję o czym mowa:

Tego wyszło jedynie 10 000 egzemplarzy i obecnie są wielomilionowe (no dobra, kilkudziesięcio tysięczne) kolejki oczekujących na takich co zdążyli zamówić a teraz wahają się z zakupem.
Właśnie należę do tej grupy, i jeżeli ktoś z Was chciałby tą edycję to "na lewo" bez zwalniania miejsca ... może bym odsprzedał
Muszę po świętach zadzwonić do CDA i zapytać się czy można tą wersję wymienić na PS4, ale pewnie jest to już niemożliwe 
EDIT: YYYYYyyyy... jednak może być to fajna inwestycja patrząc na ceny na allegro
Wychodzi na to, że za Wieśka kupię sobie PS4 nowe
http://allegro.pl/wiedzmin-3-iii-dziki- ... 19956.html
Dla przypomnienia zobrazuję o czym mowa:

Tego wyszło jedynie 10 000 egzemplarzy i obecnie są wielomilionowe (no dobra, kilkudziesięcio tysięczne) kolejki oczekujących na takich co zdążyli zamówić a teraz wahają się z zakupem.
Właśnie należę do tej grupy, i jeżeli ktoś z Was chciałby tą edycję to "na lewo" bez zwalniania miejsca ... może bym odsprzedał

EDIT: YYYYYyyyy... jednak może być to fajna inwestycja patrząc na ceny na allegro

http://allegro.pl/wiedzmin-3-iii-dziki- ... 19956.html
- Crowley
Nie. Lepiej zbierać forsę na dodatek do Eternitów.Sobies pisze:Panowie, a czy ktoś tu może jest zainteresowany Edycją Kolekcjonerską Wieśka 3 (PC)?
About Mankind
About Mankind