Ameryka, USA etc

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Re: Ameryka, USA etc

Post autor: Razorblade »

No to od gory:

1. Czyli dokladnie jak TT, FB i YT. A przynajmniej FB i YT za poprzedniej wladzy a Twitter obecnej. Ale mniejsza o wiekszosc.

2. No czyli dokładnie to samo. Ja nie widze rozróżnienie "z UE czy bez". To taka sama chujnia

3. Super - zgadzam się z Tobą w 100%. Ale to Theeck wyjechał z hasłem jak to UE została zaorana wystąpieniem i bił aż brawo uszami dla tego wykonu. A potem wyjechał do rzuffia o "poglądach zgodnych z mainstreamem"

To ze Hitler ujawnił Katyń w niczym nie umniejsza temu że robił dokładnie to samo (albo i gorzej) i tak - to właśnie z jego strony było "a u Was biją murzynów".

4. Nigdzie nie napisałem ze to co powiedzial to bullshit w sprawie tego czy tak jest czy nie, wbrew temu co Ty i Theeck sugerujecie. Interesujace ze z mojego "troche masz racje", "skrajnosci sa popierdolone" i "nie bedzie hipokryta mowil ze mam sie dopasowac do jego swiatopogladu" zostalo wywnioskowane ze uwazam to co dzieje sie w UE za zajebiste. Ale nie chce mi sie rozkladac na czynniki pierwsze jak bardzo skupiles sie drogi Zolcie na tezie Theecka ktora ma tyle faktu co samochod do hulajnogi - maja kola.

Natomiast to co i jak powiedzial Vance to bullshit w kwestii podstawowych założeń - że u niego na chacie jest cacy a Wy sie ogarnac musicie i jeszcze dopasowac do jego zjebanych pogladow (no bo jak nie, to wiadomix - czapa, Grenlandia, Panama.. takie tam). Wiec bijmy brawo i dopasowujmy sie (Theeck) bo "Hitler zaoral Stalina". No kurwa nie.

Drogi Zolcie - NIGDZIE nie napisalem ze czubek gadal bzdury, tylko ze robil pierdololo cudownego wujka z Hameryki. Ale wkurwia mnie to cale "klaskanie uszami bo zaoral UE". Ta nieszczesna UE jest ostatnia deska ratunku dla naszej przespanej gospodarki, ale kurde srajmy na nia dalej, to moze u czubka Muska cos zyskamy (np AfD po zachodniej stronie)... A ze wymaga zmian. Wymaga - ale to o czym on gadal to akurat ostatnie co jest pilne...

Wysłane z mojego RMX3840 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

To nie jest żaden whataboutism. Typ jedzie na szczyt bezpieczeństwa i opowiada o tym, ze UK prześladuje prolifewoca jakiegoś. Mógłbym uznać że pomylił pokoje, ale dalej opowiadal, że to większe zagrożenie od Rosji
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Patrząc co mówi a robi administracja Trumpa, to nie ma co się bulwersować na Vanca. Po prostu nie zrozumieliście (i.e. jeśli dobrze oceniacie, to zrozumieliście, a jak źle oceniacie, to źle zrozumieliście). Przecież wolność słowa to nie krytyka "naszych", tylko "waszych". Jak Kanada zaczęła wprowadzać cła w odpowiedzi na cła USA, to od razu poleciał komentarz, że nie zrozumieli intencji. To jest gaslighting na światową skalę. Szkoda strzępić języka, tylko przestać kupować towary z USA oraz produkty koncernów amerykańskich (a wbrew pozorom jest tego w PL sporo - wszystko od koncernów, Johnson and Johnson, Colgate-Palmolive, McCormick, Mars... ). Trzeba się solidnie skupić na wspieraniu lokalnej ekonomii, bo najwyraźniej otwarty handel i pół wieku podporządkowywania się Pax Americana jest dzisiaj gówno warte.
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

Szkoda strzępić języka, tylko przestać kupować towary z USA oraz produkty koncernów amerykańskich (a wbrew pozorom jest tego w PL sporo - wszystko od koncernów, Johnson and Johnson, Colgate-Palmolive, McCormick, Mars... ). Trzeba się solidnie skupić na wspieraniu lokalnej ekonomii, bo najwyraźniej otwarty handel i pół wieku podporządkowywania się Pax Americana jest dzisiaj gówno warte.
O! W koncu ktos cos!
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Bo to jest "19 południk" tylko na większą skalę

Wysłane z mojego V10 przy użyciu Tapatalka

"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Dla jasności, aut się nie pozbywam, bo są made in Canada!
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Drogi Zolcie - NIGDZIE nie napisalem ze czubek gadal bzdury, tylko ze robil pierdololo cudownego wujka z Hameryki. Ale wkurwia mnie to cale "klaskanie uszami bo zaoral UE". Ta nieszczesna UE jest ostatnia deska ratunku dla naszej przespanej gospodarki, ale kurde srajmy na nia dalej, to moze u czubka Muska cos zyskamy (np AfD po zachodniej stronie)... A ze wymaga zmian. Wymaga - ale to o czym on gadal to akurat ostatnie co jest pilne...
Och nie, jakis typ z innego kontynentu kreuje wlasna polityke, ktora jest wbrew naszej, a co gorsza moze miec wiecej sily i srodkow, no jak on smial.

Nie trzeba na Unie srac, nasi europejscy biurokraci robia to calkiem zrecznie za nas. Np. ostatnio gdy ruszyly kolejne projekty AI to wyslano w swiat informacje, ze oczywiscie Unia chetnie porozmawia o wspolpracy jakby ktos chcial. Ale tak to dupa cicho, zadnej unijnej inicjatywy, ktora by poprowadzila nas w kolejna dekade?

Mi sie skonczyly rece do zalamywania, dlatego zaczalem sie smiac przez lzy. Robimy wszystko wbrew naukom z ostatnich lat. Offshoring tradycyjnego przemyslu, plan na offshoring rolnictwa, przegrane walki o innowacyjnosc w elektrykach, pominiecie w rozmowach o koncu wojny, a dzisiaj jeszcze wiadomosc, ze europejskie panstwa rozwazaja powrot do ruskiego gazu. No zajebisty wniosek po forum o bezpieczenstwie.

Naprawde jedyne co potrafimy to bac sie o cudze farmy botow w mediach spolecznosciowych, bo moga byc bardziej promowane niz nasze farmy botow?

edit:
1. Czyli dokladnie jak TT, FB i YT. A przynajmniej FB i YT za poprzedniej wladzy a Twitter obecnej. Ale mniejsza o wiekszosc.

2. No czyli dokładnie to samo. Ja nie widze rozróżnienie "z UE czy bez". To taka sama chujnia
jak nie widzisz roznicy miedzy cenzura narzucona przez zagraniczna korporacje i przez wlasne struktury panstwowe, to coz... :)
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

[tweet]https://x.com/espn/status/1890939152880 ... lL67w&s=19[/tweet]

W soft power idzie im coraz lepiej :p
Obrazek
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Jesli nie widzisz ze zagraniczne korporacje maja wieksza moc i zasieg niz panstwowe cenzury obecnie, bo rozchodza sie na caly swiat a nie lokalnie to coz...

I och nie... Przeszkadza mi ze czlowieczek chce sobie realizowac wlasna polityke i swiatopoglad narazajac jednak dosc liche bezpieczeństwo kraju w ktorym zyje i uwiarygadniajac neofaszystowskie partie i poglady. Jak moze. Przeciez to takie "fuckin' obvious". Oczywiście tylko jak robi to chlopiec z USA bo jak robi to chlopiec z Chin czy Rosji to juz "fe".

I och nie. Przyjechal Vance i s-ka i kto nie skacze ten z Policji. I cenzury. Pora dorosnac.

Awatar użytkownika
Zolt
menda+

No, uzaleznilismy sie od wszystkiego ze Stanow - w tym mediow spolecznosciowych. Ruscy maja swoje, Chiny maja swoje, Japonia ma swoje, a my nie. Zdziwione_pikachu.gif, ze teraz Stany maja lewar?

A co do popularyzacji partii neofaszystowskich to zawsze mozna tradycyjnie sprobowac zwiekszyc presje na wyrugowanie ich z zycia spolecznego, zakazywac rozmow na niewygodne tematy spoleczne, a nawet zdelegalizowac partie. I wtedy zobaczyc jak ich poparcie rosnie w tempie geometrycznym, nawet bez wsparcia Pana Zza Wielkiej Wody.
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Zolt pisze: 18 lutego 2025, o 10:20 Stany maja lewar?
Czujesz to? Ale to nie gówno. To Bartosiak.
A co do popularyzacji partii neofaszystowskich to zawsze mozna tradycyjnie sprobowac zwiekszyc presje na wyrugowanie ich z zycia spolecznego, zakazywac rozmow na niewygodne tematy spoleczne, a nawet zdelegalizowac partie. I wtedy zobaczyc jak ich poparcie rosnie w tempie geometrycznym, nawet bez wsparcia Pana Zza Wielkiej Wody.
Na to już za późno. Teraz to do lasu, póki jeszcze czas. Kompania zwartych oddziałów, trochę piachu dużo worków
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

A masz coś w temacie oprócz pajacowania? :)
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Zolt pisze:No, uzaleznilismy sie od wszystkiego ze Stanow - w tym mediow spolecznosciowych. Ruscy maja swoje, Chiny maja swoje, Japonia ma swoje, a my nie. Zdziwione_pikachu.gif, ze teraz Stany maja lewar?

Serio Zolt mam wrazenie ze nie czytasz ze zrozumieniem albo sam pajacujesz.

Kto tu jest zdziwiony? Kto tu w ogole jest zszokowany? Mnie rozpierdala podejście Theecka jak to wszyscy maja spierdalac, UE (przepraszam, Eurokolchoz) i NATO najlepiej jak sie rozpadna, bo my se sami poradzimy i mamy grac twardo. Wiec fajnie jak przyglupi wujek z hameryki nas zjebie z gory na dol chociaz w sumie to srednio ma na to mandat zeby nie powiedzieć ze nie ma wcale. Takie zasciankowe myslenie o "Wielkiej Polszy".

Co do uzaleznienia od Stanów - gwarantuje Ci ze przerzucenie na Chinskie mogloby nastapic szybciej i latwiej niz sie komukolwiek wydaje. Tylko nikt nie ma jaj zeby to zrobic, bo wiadomo: "komuna i zamordyzm, nie to co Wielki Brat".

Masz racje - koles powymyslal troche bajeczek ktore mu sie nie podobaja bo sa sprzeczne z jego pomyslem, ale tez w kilku miejscach wymienil bolaczki UE. Tylko ze nikt nie pytal i to on dzwonil. Do tego jak slusznie rzuff zauwazyl - na zly numer. Czy trzeba cos w UE zmienic? Jasne. Czy kluczowe jest cokolwiek co ten przyglup powiedzial? W najmniejszym stopniu. I fakt ze gadamy o takich tematach jak modlitwa pod klinika aborcyjna swiadczy jak bardzo jestesmy oderwani od prawdziwych problemow i zagrozen. Az nie jebnie.

Bo ze jebnie to akurat pewne, pytanie kiedy.

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Weź Razor na wstrzymanie i przestań wreszcie dopisywać mi czego ani nie napisałem, ani nie uważam.
Gdzie ja pisałem o wielkiej Polsce? Gdzie pisałem, że najlepiej jak NATO się rozpadnie? Jeżeli tak rozumiesz moje posty, to albo ochłoń, albo wróć z powrotem do nauki czytania ze zrozumieniem.
Nie przeinaczaj też treści tego co Vance mówił, bo nie modlitwa pod kliniką aborcyjną jest problemem, ale to że modlący się został skazany na grzywnę. Nie widzisz różnicy? To z powrotem do szkoły, a dopiero potem na forum, jak już różnicę dostrzeżesz.

Wybacz, że tak Ci odpisałem, ale odpłacam pięknym za nadobne. Nie chcesz takich tekstów pod swoim adresem? Nic prostszego - nie pisz w podobny sposób o innych.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

A z ciekawości, to ten co dostał grzywnę dostał ją za modlenie się, czy za jakiś normalny paragraf typu tresspassing?

Wysłane z mojego V10 przy użyciu Tapatalka

"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Nie musisz za nic przepraszac. Chetnie pojde do szkoly pouczyc Cie sluchac i mowic ze zrozumieniem. A przede wszystkim wnioskowac. Zapytalem Cie o jakikolwiek pomysl i alternatywe tej zapchlonej UE. Poprosilem o jedno wyjasnienie jak sobie ten kraik debili wyobrazasz i co trzeba zrobic. Uslyszalem ze "w ciemnych barwach". Ale tak, rozwalmy UE, wyjdzmy z niej. Wszak jablek duzo produkujemy (nie bede szukal, nie chce mi sie przegladac decyzji jak to nasi rolnicy sa konkurencyjni i zajebisci)...

KAZDA Twoja wypowiedz o dopierdalaniu UE i Europie to woda na mlyn na rozpad NATO rowniez. Wspieranie neofaszystów tak samo, a to wlasnie robia Twoi idole. A dlaczego? Bo takie AfD, LePeny czy Orbany beda mialy wszelkie ustalenia i traktaty jeszcze bardziej w glebokim powazaniu. A pojedyncze kraiki bedzie latwiej przekupic zeby sie nie mieszaly w "nie swoje rzeczy". Patrz Orbany czy Fici. Tylko zeby to choc odrobine rozumiec trzeba patrzec troche dalej niz na czubek wlasnego nosa.

Twoje gadki o wychodzeniu z UE czy wrecz rozwalaniu od srodka to natomiast wlasnie gadania o "Wielkiej Polszy" ktora tutaj sama moze sobie stanac, byc krajem mlekiem i miodem plynacym itd. Mzonka i bzdura, zwlaszcza w obecnej sytuacji. Nie musisz uzyc konkretnych sformulowan zeby mowic dokladnie to samo. Tak samo jak ja nie musze powiedziec wprost ze Ordo Iuris jest finansowane przez ruskich, zeby to była prawda i zeby to swobodnie wyrazic. A jesli tworzac takie sformulowania wcale tego nie masz na mysli... To co, problem w komunikacji lezy po stronie komunikujacego.

W kwestii tego co powiedzial Vance to znow w przeciwieństwie do Ciebie doskonale zrozumialem co ma na mysli. Ze przekazuje swoj swiatopoglad jaka to aborcja jest fe. A problemem jest wlasnie to, ze koles zamiast sobie zostac w domu, pojsc do kosciola itd. to celowo udal sie pod klinike aborcyjna, mimo ze przepis mowil ze nie moze. I jeszcze argumentowal ze modli sie za jakies "dziecko" dawno usuniete. Nie za zbawienie wchodzacych, wychodzacych, czy co se tam chcesz... Tylko argument totalnie "z dupy". Bez wzgledu jak dla niego "wazny" to nie bylo ZADNEGO powodu i koniecznosci do odstawiania takiej szopki w tym akurat miejscu. Dodatkowo to "be" bo go skazali? Patrz Pan. Ale to jak u nas legitymuje sie i prowadzi postepowania wobec kogos za to ze skacze kolo procesji katolickich czy wzywa policje bo wlazi do kosciola w czapce to fajnie? Albo jak skazuje za "obraze uczuc" bo ktos pomalowal pomnik JP II (rozumiem w takiej sytuacji za wandalizm, ale obraza uczuc? Czego? Golebi?). Albo gonienie po sadach Darskiego dlatego ze na koncertach skrajnie antychrzescijanskiej kapeli robi rzeczy ktore sie nie podobaja Ordo Iuris. A za "wolność slowa" jak skazano Dode to juz Ci z glowy wypadlo? Bo powiedziala ze biblie napisal ktos zjarany i napruty winem? Vance chce "wolnosci" ale tylko jesli "wolnosc" to jego "wolnosc". I niech se chce. Jego prawo. I prawo kazdego miec go w dupie.

I zeby nie bylo. Tak - dokladnie tak samo jak temu kolesiowi spod kliniki powiedzialbym Dodzie, Nieznalskiej czy innym kretynom ktorzy na sile chca zablysnac. Dokladnie jak ten weteran. Za to od osob ktore robia takie cos u siebie (np. w domu, na koncercie biletowanym, na swoim profilu internetowym) to wara! Tym sie roznimy.

Takze Theeck, przy calym szacunku, ale zwyczajnie gadasz bzdury, nie "czytasz miedzy wierszami", wylapujesz rzeczy ktore tylko Tobie pasuja ignorujac pozostale a na koniec wpisujesz sie idealnie w narracje zamordystow z pod szyldu konferencji ktora ma tyle wspolnego z rzeczywistością co Mentzen z umiejetnoscia skladania pozwow w trubie wyborczym. A mi sie juz ulewa wielce zadowolone czytanie o "zaorywaniu" ostatnich trytytek trzymajacych ten kontynent w jakis sensowny mniej lub bardziej sposob.

I nie, ci kumple od Razem ktorych sporo w UE wcale nie lepsi jesli o to pytasz.

Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Theeck albo kto inny mi w końcu odpisał dlaczego Manifest Venca został odczytany na szczycie bezpieczeństwa w kontekście zagrożenia Rosji i wojny na Ukrainie? Mimo że brzmi jak referat przygotowany na I Zjazd Prawicowej Międzynarodowki?
Czy pozostaliśmy na zaczadzeniu przez lewacki establishment?
Obrazek
#sgk 4 life.
grel3gargamel
sraczkowaty

Post autor: grel3gargamel »

Nie wiem czy jest sens merytorycznie analizować wystąpienie Vance'a (przypominam, że Stany oficjalnie są naszym sojusznikiem!), bo poza tym, że USA będą wspierać partie anty-UE, b o łatwiej rozgrywać pojedyncze państwa, to jest taka prawicowa publicystyka niezbyt wysokich lotów oparta na przeinaczeniach, kłamstwach i półprawdach, czyli pomyliły mu się miejsca i czas.

Bo jasne można pisać. że nie, w Szkocji nie każe się za modlitwy we własnym domu, wskazywać, że w systemie parlamentarnym jak najbardziej można nie wchodzić w koalicję z partią, nawet jeśli ma ona duże poparcie (swoją drogą von Papenowi wydawało się, że nie będzie miał problemu z kontrolowaniem Hitlera) i nie jest to antydemokratyczne, ale to chyba za bardzo nie ma sensu.

Na marginesie - podejście do wolności słowa zawsze było inne w Europie i w USA, w tej pierwszej np. karalne jest kłamstwo oświęcimskie, według polskiej konstytucji zakazana jest działalność niektórych partii.

Nie sądzę, żeby problemem był też zakres debaty społecznej - obecnie toczy się ona głównie na socialach, podcastach, jutubach a tam można spotkać niemal każdy pogląd - od jakichś maoistów, czy obrońców Korei Północnej, po nazistów. Aktualnie tych drugich uważam za większe zagrożenie, bo skoro Tucker Carlson zaprasza gościa, który twierdzi, że to Churchill odpowiada za wybuch wojny i w ogóle nie próbuje go kontrować, a raczej się z nim zgadza to robi się niewesoło biorąc po uwagę jakie ma zasięgi.

Lekceważenie wpływu Tiktoka i w ogóle sociali wydaje mi się dziwne, przecież dla bardzo wielu ludzi to jest główne, a często jedyne źródło informacji i spędzają na nich godziny, nie sądzę by jakiekolwiek media w historii bombardowały użytkowników w takim stopniu.

Co do Europy - ja generalnie oceniam jej reakcję na agresję Rosji raczej pozytywnie - sankcje zostały wprowadzone szybko i są dotkliwe, że gospodarka Rosji jeszcze jakoś działa to kwestia przestawienia jej na tryby wojenne (tak można kilka lat pohulać) i wsparcia Chin. Europa też ma swoje atuty - takie jak produkcja leków, a nawet te cła na stal i aluminium świadczą o tym, że amerykańskie firmy nie do końca radzą sobie z europejską konkurencją.

Co do UE to przy wszystkich jej wadach często jest obwiniana za rzeczy poza jej kompetencjami, przecież to wina rządów krajowych, że nie reformowały swojej energetyki i nie są gotowe na odejście od paliw kopalnych, o którym mówi się od lat (i które nie kazałoby Fico błagać o rosyjski gaz)
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

No generalnie gdzieś tu trzeba sobie przypomnieć, że wiceprezydent największego sojusznika Europy na konferencji bezpieczeństwa tłumaczy, że UE jest większym zagrożeniem dla kontynentu niż reżim, który tylko na obecnej wojnie odpowiada za pewnie ponad milion martwych ludzi.
A jego koledzy chcą mieszać się do wyborów poperajac róże AFD marzące o tym, żeby Kacapia obsiadla cała wschodnią granice naszego kraju.

I to nie jest absurdalne?

A największe pojeby Trumpa jeszcze nie weszli do akcji :p
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

gościa, który twierdzi, że to Churchill odpowiada za wybuch wojny
W sumie to teraz jak o tym myślę, to jeśli uznać, że każde znacząco słabsze państwo powinno się z automatu poddawać w wypadku wypowiedzenia wojny, to taki pogląd zaczyna ma mieć sens... Jeśli obrona jest z góry skazana na niepowodzenie, to po co się bronić? Skoro USA są dużo silniejsze militarnie, to dlaczego Kanada ma się bronić? Powinna się poddać, czyli w stanie bez wpływów zewnętrznych, jest już w przyszłości 51 stanem. Zatem jeśli jakiś kraj wysyła wsparcie do Kanady, to miesza się w wewnętrzne (!) sprawy USA. Zamień teraz Kanadę na Ukrainę, a USA na Rosję i wszystko się zgadza. Do tego każdy kraj bez atomówek jest "free real estate" i masz współczesną prawicową filozofię.
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

To nie jest nic wspolczesnego, tylko trwajacego od dziesiecioleci. Wypaczona doktryna Monroe jak widac jest stosowana czy to pisana po angielsku, czy tez cyrylica. Jak Kali ukrasc krowe, to dobrze.
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Zolt pisze:To nie jest nic wspolczesnego, tylko trwajacego od dziesiecioleci. Wypaczona doktryna Monroe jak widac jest stosowana czy to pisana po angielsku, czy tez cyrylica. Jak Kali ukrasc krowe, to dobrze.
Oczywiście ze tak.

A tymczasem my tu gadu gadu, a Guru Vanca wlasnie pisze o kompetentnym przywodztwie na widok Lawrowa i Ushakova. Pytanie czy chodzi o to ze przylecieli, czy o to ze Ushakov mowi o normalizacji stosunkow USA-Rosja... Ale kto tam Guru by pytal co mu dzis sie wylosowalo

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Razor - ja nie podzielam Twojego poglądu, że rozwalenie UE równa się rozwaleniu NATO. Przede wszystkim dlatego, że NATO powstało i działa w interesie USA, a trwać będzie tak długo jak Amerykanom będzie ono potrzebne.

A obecna UE (jako Europejska Wspólnota Węgla i Stali) powstała głównie w interesie Francji, która chciała zadzierzgnąć na tyle mocne relacje gospodarcze z Niemcami aby w przyszłości wykluczyć kolejny konflikt zbrojny. Dzisiaj UE działa już przede wszystkim w interesie Niemiec i Francji, interesy pozostałych członków są mniej istotne bądź marginalizowane, a najgorsze, że UE przekształciła się w skrajnie zbiurokratyzowany twór pozostający poza kontrolą demokratyczną obywateli krajów członkowskich i dążący do federalizacji Europy.

Natomiast NATO istniało niezależnie od UE i nie zaszkodziło mu ani wyjście Francji ze struktur militarnych NATO, ani wyjście UK z Unii, ani nieprzyjęcie Turcji do UE. Jak długo NATO będzie się opłacało USA, tak długo będzie istnieć.

Mam nadzieję, że to klarowne :)
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Nie. To tylko Twoje zyczeniowe myslenie. NATO sobie moze istniec, ale jesli USA powie sobie ze ma w dupie art 5 (co u Trumpa bardzo prawdopodobne), to wazne jest aby miec sojusznikow ktorzy go w dupie miec nie beda. UE wbrew temu co sobie myslisz, jest wspolnym mianownikiem ktoremu choc troche oplaca sie walczyc razem.

No i tak. Na UE zyskuja tylko Niemcy i Francja i tylko ich interesy sie licza. Jaki ja jestem naiwny. Gdyby nie UE to Polska przeciez bylaby rozwinieta jak Hong Kong czy Luxemburg, wszystko by zawsze do nas docieralo i nikt nie traktowalby nas jak 3 czy 4 swiat. A drogi to mielibysmy 10 pasmowe... Dokladnie tak by bylo. Dowodow na to brak, ale by bylo!

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

No jeżeli wierzysz, że Komisja Europejska działa w imieniu wszystkich członków UE, to tak, jesteś naiwny. I znowu subtelna manipulacja - napisałem "przede wszystkim" w interesie Niemiec i Francji, Ty piszesz, że ja uważam, że w UE liczą się "tylko" ich interesy. Nie ukrywam, że trochę mnie takie Twoje podejście męczy i zniechęca.
Zakładam, że 10 pasmowe to przykład ad absurdum, bo nie są nam takie potrzebne. Ale odwracając pytanie - a jakie Ty masz dowody, że tak by nie było? Jakie masz dowody na dobroczynny wpływ UE na nasz PKB? Jeśli spojrzeć na przyrost PKB w UE w ostatnich kilkunastu latach i udział PKB UE w PKB całego świata, to śmiem twierdzić, że nie znajdziesz żadnych, bo UE gospodarczo zaczyna od świata odstawać. A my, im ściślejsza będzie integracja, tym wolniej będziemy się rozwijać.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Najprościej porównać Serbię i Chorwację...
ODPOWIEDZ