Brexit
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Re: Brexit
Artykuł bardzo wygodnie nie cytuje niczego konkretnego.SithFrog pisze:Przeczytałem artykuł, nie wiem o co Ci chodzi.
Jak juz bardzo nie chcesz sam szukac - chodzi o to, ze nie mozesz sprzedawac wody butelkowanej i twierdzic, ze Twoja woda zmniejsza ryzyko odwodnienia - bo kazda woda, nawet z kranu, jest tak samo w tym dobra.
Biurokracji z Brukseli wyszukuja sobie problemy? Otoz nie, bo to bylo konkretne zapytanie od konkretnej osoby. Sa przepisy, ktore reguluja co sobie mozesz napisac na zywnosci - np nie mozesz napisac na swojej marchewce, ze zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Nie mam pytań.LLothar pisze:Jak juz bardzo nie chcesz sam szukac - chodzi o to, ze nie mozesz sprzedawac wody butelkowanej i twierdzic, ze Twoja woda zmniejsza ryzyko odwodnienia - bo kazda woda, nawet z kranu, jest tak samo w tym dobra.
Przeczytałem ten artykuł i tam nadal widzę, że chodzi o zakaz reklamowania na butelkach wody, że ta zapobiega odwodnieniu... i nadal ten pomysł brzmi jak bullshit.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
A jak producent Snickersów mówi w reklamie, że ich batony zaspokajają głód, to może tak robić, czy nie? No bo chleb też zmniejsza głód. W sumie to co byś nie zjadł, to zmniejsza głód.Jak juz bardzo nie chcesz sam szukac - chodzi o to, ze nie mozesz sprzedawac wody butelkowanej i twierdzic, ze Twoja woda zmniejsza ryzyko odwodnienia - bo kazda woda, nawet z kranu, jest tak samo w tym dobra.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Byc moze chodzi o samo "odwodnienie" i wciskanie kitu ze jak nie wypijesz dziennie 1.5 litra wody to nomen omen wykitujesz.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Żeby dobić temat, źródło z samej Unii:
Water bottles are BANNED from claiming to solve dehydration under an oddball EU rule
True but justified. That is because drinking water, whether from a tap or a bottle, is not enough to treat dehydration. That is why hospitals put dehydrated people on drips. There is an EU system – necessary in a borderless single market – where advertisers have to provide evidence for claims they want to make about the health benefits of products. On an issue like this, decisions are based on scientific advice. Experts – including in the Guardian here ( https://www.theguardian.com/science/the ... 1/nov/18/1 ) - demolished the idea that this ruling was in some way ridiculous.
https://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/da ... -eu-rules/
Taki unijny blog protestujący informacje
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Water bottles are BANNED from claiming to solve dehydration under an oddball EU rule
True but justified. That is because drinking water, whether from a tap or a bottle, is not enough to treat dehydration. That is why hospitals put dehydrated people on drips. There is an EU system – necessary in a borderless single market – where advertisers have to provide evidence for claims they want to make about the health benefits of products. On an issue like this, decisions are based on scientific advice. Experts – including in the Guardian here ( https://www.theguardian.com/science/the ... 1/nov/18/1 ) - demolished the idea that this ruling was in some way ridiculous.
https://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/da ... -eu-rules/
Taki unijny blog protestujący informacje
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
- Razorblade
- Mr. Kroper
Hmmm... ale ja tu widze jakis bullshit... no bo co innego jak czlowiek jest odwodniony a co innego zmniejszanie ryzyka odwodnienia. Bo jesli nie jestes odwodniony to sama woda wystarcza aby takowe ryzyko na dlugi czas niwelowac
Co do podawania kroplowki... biologie mialem dawno temu a jestem za leniwy aby sprawdzac, ale z tego co pamietam to kroplowke podaje sie dlatego, ze zoladek nie przyjmie takiej ilosci wody zeby wyrownac przy okazji poziom skladnikow mineralnych w organizmie... pomijajac ze autentycznie odwodniona osoba po kilku lapczywych lykach zwyczajnie sie po ludzko porzyga
To stwierdzenie z tej strony iest piekna bzdura czy tylko mi sie zdaje
Co do podawania kroplowki... biologie mialem dawno temu a jestem za leniwy aby sprawdzac, ale z tego co pamietam to kroplowke podaje sie dlatego, ze zoladek nie przyjmie takiej ilosci wody zeby wyrownac przy okazji poziom skladnikow mineralnych w organizmie... pomijajac ze autentycznie odwodniona osoba po kilku lapczywych lykach zwyczajnie sie po ludzko porzyga
To stwierdzenie z tej strony iest piekna bzdura czy tylko mi sie zdaje
Zaraz zaraz. Po kolei.
Jak było na butelkach? Leczy z odwodnienia czy zapobiega odwodnieniu?
Bo co innego prevents dehydration, a co innego treats dehydration.
A to o kroplówkach to odwracanie kota ogonem. Wiadomo, że najzdrowszy będzie płyn z elektrolitami i solami, a nie sama woda, ale jak ktoś ma sensowną dietę i do tego pije wodę to się nie odwodni, żeby nie wiem co. Nawet jak będzie pił najbardziej biedną wersję, jakąś destylowaną i dużo to wypłukał z organizmu za dużo dobrych rzeczy, ale nadal jego stan to będzie niedobór potasu, sodu czy witamin, a nie odwodnienie.
Więc tak, picie wody zapobiega odwodnieniu. Nie, picie samej wody nie jest wystarczające, żeby wyleczyć do 100% zdrowia odwodnionego człowieka.
Jak było na butelkach? Leczy z odwodnienia czy zapobiega odwodnieniu?
Bo co innego prevents dehydration, a co innego treats dehydration.
A to o kroplówkach to odwracanie kota ogonem. Wiadomo, że najzdrowszy będzie płyn z elektrolitami i solami, a nie sama woda, ale jak ktoś ma sensowną dietę i do tego pije wodę to się nie odwodni, żeby nie wiem co. Nawet jak będzie pił najbardziej biedną wersję, jakąś destylowaną i dużo to wypłukał z organizmu za dużo dobrych rzeczy, ale nadal jego stan to będzie niedobór potasu, sodu czy witamin, a nie odwodnienie.
Więc tak, picie wody zapobiega odwodnieniu. Nie, picie samej wody nie jest wystarczające, żeby wyleczyć do 100% zdrowia odwodnionego człowieka.
http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/podatki ... 60777.html
Brexit, srexit, samo zło, ale podatki będą obniżane. Nice
Brexit, srexit, samo zło, ale podatki będą obniżane. Nice
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Teraz są obnizane, bo się nagle exodus zrobilsnt pisze:Brexit, srexit, samo zło, ale podatki będą obniżane. Nice
We Francji też ?LLothar pisze:Teraz są obnizane, bo się nagle exodus zrobilsnt pisze:Brexit, srexit, samo zło, ale podatki będą obniżane. Nice
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
http://www.bbc.com/news/world-36790977
Lol. Niedawno narzekano, że liderzy Brexitu unikają wzięcia odpowiedzialności za rządy po wygranym referendum.
Teraz jeden z nich zostaje MSZ to piszą że to chyba jakiś żart, że ten człowiek się nie nadaje. Zdecydujcie się w końcu.
Lol. Niedawno narzekano, że liderzy Brexitu unikają wzięcia odpowiedzialności za rządy po wygranym referendum.
Teraz jeden z nich zostaje MSZ to piszą że to chyba jakiś żart, że ten człowiek się nie nadaje. Zdecydujcie się w końcu.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Wartość funta znowu rośnie, już 20 groszy w górę poszło. Ehh a przez chwile było tak pięknie.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
http://www.bbc.com/news/business-37315866
Lol, miała być ekonomiczna katastrofa, a na razie w UK zmniejsza sie deficyt w handlu zagranicznym
Eksport 2% wzwyż, import 0,5% w dół.
Lol, miała być ekonomiczna katastrofa, a na razie w UK zmniejsza sie deficyt w handlu zagranicznym
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Ale pamiętasz, że oni ani znikąd nie wyszli ani nawet sami nie wiedzą jak i kiedy to nastąpi?
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- LLothar
- A u nas w Norwegii
-15% wartosci waluty czyni cudasnt pisze:http://www.bbc.com/news/business-37315866
- Counterman
- Waniaaa!
Oj tam, oj tam. Wartość waluty, takie tam.
Żeby nie było nie piję do Ciebie snt. Bardziej mi chodzi o regularny brak profesjonalizmu w podawanych wiadomościach ekonomicznych, bez znaczenia medium. Pewnie jest to zamierzone, ale nadal bawi mnie to pociesznie.
Zresztą pierwsze efekty Brexitu pojawią się wcześniej niż faktyczne wyjście, ale nie w 3 minutki. Ciekawy jestem czy część instytucji finansowych się wyniesie, czy to tylko takie gadanie. Tak 50/50 bym powiedział.
Żeby nie było nie piję do Ciebie snt. Bardziej mi chodzi o regularny brak profesjonalizmu w podawanych wiadomościach ekonomicznych, bez znaczenia medium. Pewnie jest to zamierzone, ale nadal bawi mnie to pociesznie.
Zresztą pierwsze efekty Brexitu pojawią się wcześniej niż faktyczne wyjście, ale nie w 3 minutki. Ciekawy jestem czy część instytucji finansowych się wyniesie, czy to tylko takie gadanie. Tak 50/50 bym powiedział.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Ciezko zajmowac sie powaznymi operacjami dot. Euro w kraju poza UE. To jest pewne, że ta część się wyniesie. Pytanie czy będzie tego więcej, żeby to naprawde bylo odczuwane pozostaje.Counterman pisze:Ciekawy jestem czy część instytucji finansowych się wyniesie, czy to tylko takie gadanie. Tak 50/50 bym powiedział.
No przecie piszo w tym artykule, że nastąpił spadek wartosci walutyCounterman pisze:
A poza tym - w krótkim okresie sama decyzja podjęta w referendum przyniosła brytyjskiej gospodarce pewne korzyści, tak czy nie?
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Tak, ale równie dobrze mogło się wydarzyć cokolwiek innego, co odbiłoby się na wartości funta i efekt byłby identyczny. Poza tym, jak koledzy wyżej: oni jeszcze znikąd nie wyszli.snt pisze:A poza tym - w krótkim okresie sama decyzja podjęta w referendum przyniosła brytyjskiej gospodarce pewne korzyści, tak czy nie?
- Counterman
- Waniaaa!
Piszo? A to nie zauważyłem. To mea culpa.
A co do efektu - jeżeli mam być całkowicie szczery to chuj wie. W teorii mogło to spowodować jakiś wzrost konsumpcji żeby załapać się na czas "jeszcze przed wyjściem", ale to tylko silniej przepowiada solidne jebnięcie jak wyjście okaże się faktem. W ogóle ocena jakiejkolwiek dużej zmiany dla gospodarki po tak krótkim czasie jest z góry bez sensu, na te procesy potrzeba czasu. Przynajmniej z lotu ptaka.
Zresztą dlatego nie ekscytowałem się wynikami gospodarki tuż po tym jak PiS doszedł do władzy. One po prostu nie odzwierciedlały tej zmiany (przynajmniej nie w jej pełnej krasie). Teraz zaczynają się pojawiać pierwsze efekty "dobrej zmiany".
Jeszcze uczciwość każe mi napisać o jednym scenariuszu - zmiana okazuje się tak skrajnie do dupy, z założeniem jej natychmiastowego wejścia do życia, że gospodarka od razu zaczyna negatywnie reagować. Ale to musi być jakaś hekatomba, jak np. ogromny atak nuklearny, czy całkowite zabranie oszczędności z wszystkich rachunków bankowych, czy inna skrajna skrajność
A co do efektu - jeżeli mam być całkowicie szczery to chuj wie. W teorii mogło to spowodować jakiś wzrost konsumpcji żeby załapać się na czas "jeszcze przed wyjściem", ale to tylko silniej przepowiada solidne jebnięcie jak wyjście okaże się faktem. W ogóle ocena jakiejkolwiek dużej zmiany dla gospodarki po tak krótkim czasie jest z góry bez sensu, na te procesy potrzeba czasu. Przynajmniej z lotu ptaka.
Zresztą dlatego nie ekscytowałem się wynikami gospodarki tuż po tym jak PiS doszedł do władzy. One po prostu nie odzwierciedlały tej zmiany (przynajmniej nie w jej pełnej krasie). Teraz zaczynają się pojawiać pierwsze efekty "dobrej zmiany".
Jeszcze uczciwość każe mi napisać o jednym scenariuszu - zmiana okazuje się tak skrajnie do dupy, z założeniem jej natychmiastowego wejścia do życia, że gospodarka od razu zaczyna negatywnie reagować. Ale to musi być jakaś hekatomba, jak np. ogromny atak nuklearny, czy całkowite zabranie oszczędności z wszystkich rachunków bankowych, czy inna skrajna skrajność
IRON MAIDEN are KINGS
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... jnej-armii
Wychodzimy z Unii, ale jeszcze parę rzeczy zablokujemy
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Armia UE:Gregor pisze:http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... jnej-armii
- ja lubie ten pomysl
- Bruksela lubi ten pomysl
- Niemcy lubia ten pomysl
- Francja lubi ten pomysl
- Polska lub ten pomysl
UK nie bedzie miec latwych negocjacji
edit: nie zebym ja za duzo zmienil, ale zawsze
A program hodowli jajec u zachodnich Europejczyków nie powinien być najpierw wdrożony? Bo na co nam armia ciot nie potrafiących nawet zaprowadzić porządku z paroma tysiącami imigrantów w Calais?
Toż oni na widok krasnoarmiejca w portki narobią zanim go jeszcze zobaczą
Jedyni zachodni co jeszcze jakieś jajca mają właśnie się z tej Unii wypisują, więc heloł, podwójne latte z odtłuszczonym mleczkiem sojowym dla żołnierzyka poproszę, plis
Jedyni zachodni co jeszcze jakieś jajca mają właśnie się z tej Unii wypisują, więc heloł, podwójne latte z odtłuszczonym mleczkiem sojowym dla żołnierzyka poproszę, plis
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Theeck pisze:A program hodowli jajec u zachodnich Europejczyków nie powinien być najpierw wdrożony? Bo na co nam armia ciot nie potrafiących nawet zaprowadzić porządku z paroma tysiącami imigrantów w Calais?
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Zolt +1
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
W ten oto sposób pokonamy Rosjan, tak jak już się udało terroryzmPIOTROSLAV pisze:Zolt +1
Gupi ja
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
jeżeli uważasz, że Francuzi nie zrobili porządku w Calais, bo to cioty, to chyba jednak gupi Ty.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Odnoszę wrażenie, że Wasze niezrozumienie tego co napisałem wynika z dosłownego odczytania słowa ciota jako synonimu homoseksualista. Otóż nie, to miał być zwykły fajtłapa, niedorajda, niedołęga, mazgaj, ktoś pozbawiony siły woli, mięczak itd.Zolt pisze:jeżeli uważasz, że Francuzi nie zrobili porządku w Calais, bo to cioty, to chyba jednak gupi Ty.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Odnoszę wrażenie, że nie masz pojęcia o świecie... I jestem bliżej prawdy w tej wypowiedzi.Theeck pisze:Odnoszę wrażenie, że Wasze niezrozumienie tego co napisałem wynika z dosłownego odczytania słowa ciota jako synonimu homoseksualista. Otóż nie, to miał być zwykły fajtłapa, niedorajda, niedołęga, mazgaj, ktoś pozbawiony siły woli, mięczak itd.
Hahaha, ach ci Francuzi...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Czym sie różni Niemiec zabity od Niemca poległego?
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Poległy jest mniej awanturujący się.snt pisze:Czym sie różni Niemiec zabity od Niemca poległego?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
Thim. Gdyby jeszcze obrazek mial sens...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Znaczy sie generalnie po porażce wrześniowej większość Polaków do końca wojny w dalszym ciągu walczyła z Niemcami, a większość Francuzów kolaborowała, tak więc w tym kontekscie ten obrazek jest inwalidą.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Razorblade
- Mr. Kroper
Obrazek jest inwalida bo od 17.09 PL walczyla na 2 frontach a uwzglednia jeden. Proste...
Od 10 maja do 22 czerwca = miesiąc i 15 dni? Zmień dostawcę faktów
Trochę bez sensu porównywać mocarstwo z bidnym krajem, który nawet nie zdążył się dobrze poskładać w całość
- Razorblade
- Mr. Kroper
No i w sumie troche to potwierdza teze bo na 1 Niemca byly 4 ofiary polskie i 8 francuskich
Czyli jednak francuzi cioty!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Matthias[Wlkp] pisze:
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Razorblade
- Mr. Kroper
RejczelThimGrim pisze:Czyli jednak francuzi cioty!
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Zolt pisze:Matthias[Wlkp] pisze:
Nie uniosłaby was parasolka. To dziecinne fantazje. Get real.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Razorblade
- Mr. Kroper
Zreszta obiecuja, obiecuja a i tak siedza i czytaja...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
No niestety... Sprawdzam tylko, czy dalej się trollujecie.