Media, czyli sztuka manipulacji

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Re: Media, czyli sztuka manipulacji

Post autor: LLothar »

Przeciez jak na Słowacji wybucha kryzys to automatycznie akcje w Słowenii lecą na łeb na szyje.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxNewsImg

Oficjalnie - Ja, Matthias czy ! Dominick ! w oczach obecnego rządu to uchodźcy. Po prostu nie jesteśmy "wojennymi" uchodźcami tylko "po prostu uchodźcami".
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

no, skoro tych z Syrii od ponad roku wszyscy nazywają tak samo, to w sumie dla mnie żaden problem.
Spoko, ja też jestem z uchodźczej rodziny. Zabużańskiej.
;)
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Pquelim pisze:no, skoro tych z Syrii od ponad roku wszyscy nazywają tak samo, to w sumie dla mnie żaden problem.
Spoko, ja też jestem z uchodźczej rodziny. Zabużańskiej.
;)
E, dosc szybko wypracowano pojecie "migranci" ktore zlepia imigrantow zarobkowych i rzeczywistych uchodzcow. Na poczatku byl burdel z nazwenictwem, a teraz jest znacznie lepiej.

Swoja droga - na pewno PiS swiadomie miesza pojecia - w koncu jest to nam bardzo na reke.
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

nie sądze, że świadomie. raczej z braku profesjonalizmu właśnie. bo gdyby BPS użyła w PE tego sformuowania o którym wspominasz "migranci" - byłoby win-win. czyli ze ma racje i jednoczesnie nie wpada w terminologiczne dysputy. a tak ktos cos nie pomyslal i teraz ida w zaparte jak osły.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

W pewnym sensie to uciekamy przed wojną Polsko-Polską i zagraża nam zmiękczenie mózgu państwową telewizją.
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

fabrykowanie informacji w nowych mediach, chaos informacyjny - case study
1. najpierw informacja przedziera się przez Internety, chwytają ją duże media za swoimi portalami
2. nikt nic nie weryfikuje, bo redakcje ufaja swoim internetowym klonom, a te roznym wykopkom, redditom czy fejsbukom
3. duze media biora się za weryfikację u źródła
4. gościu w wywiadzie dla Wyborczej twierdzi, ze informacja została zmanipulowana, a on sam niezrozumiany podczas wywiadu. twierdzi, ze nie wie o co chodzi.

Kto manipuluje? Wyborcza zdaje się dochodzić do prawdy. Czy manipulowali "szwedzcy dziennikarze" cytowani przez mainstreamowe źródła? Czy manipuluje piłkarz, próbujący się salwować w obliczu skali debaty po jego słowach (lub z innych przyczyn)? A może jednak medium?

Kiedys zrobie sobie z tego artykuł ;)

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Zaraz. Dobrze rozumiem, że gdy tylko nadarzyła się okazja do napisania, że w Polsce coś nie tak, coś jest źle i że ktoś z tzw. Zachodu nas krytykuje i poucza to Gówn...pl była pierwsza, żeby rozdmuchać temat a teraz to "wyprostowują"? To nie mogli od razu zweryfikować informacji, nie wiem - po prostu najpierw zapytać gościa, poprosić o komentarz? Zwyczajnie po dziennikarsku :D

To jest mega zajebiste:
- Zamieszanie wcześniej wywołała pana deklaracja gry w tęczowej opasce. To miał być sprzeciw wobec działań aktualnych władz w Polsce?

- W tym wypadku również nie chodzi o Polskę
Tak, koleś chciał grać w tęczowej opasce w sprzeciwie przeciwko władzom w Polsce. A nie.. jednak nie, no kurcze, a to pech :D
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Ale to nie tak Voo. Z tymi opaskami to sobie nie Wyborcza to wymyśliła.
Z innego artykułu ze sport.pl
Pierwszy raz głośno o Karlssonie było jeszcze przed rozpoczęciem imprezy w Polsce. Kapitan Szwedów zapowiedział, że podczas mistrzostw będzie występował w opasce w kolorach tęczy na ramieniu. "Partia rządząca w Polsce chce zakazać homoseksualnych związków partnerskich. Dlatego Tobias Karlsson będzie grał z tęczową opaską kapitańską w mistrzostwach Europy" - pisała gazeta "Aftonbladet".

Kilka dni później zawodnik tłumaczył: - To nigdy nie miało nic wspólnego z Polską. Zakładałbym ją podczas turnieju także wówczas, gdyby odbywał się on w Szwecji, Francji czy gdziekolwiek indziej. Nie ma ona związku z Polską ani z Polakami!

Szwed ostatecznie w tęczowej opasce nie gra. Nie pozwoliła mu na to EHF, która wyjątkowo skrupulatnie przestrzega zasad związanych z ubiorem zawodników.

Ta rozmowa myślę, jest tak zredagowana, żeby rozwiać wątpliwości, które narosły wczesniej.

A co do cheerleaderek to myślę, że to on się wycofuje.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

nie jestem w stanie na szybko stwierdzic, ze wyborcza na pewno nie podała tej informacji pierwsza. Ale nie wydaje mi się, raczej powtarzali razem ze wszystkimi portalami. źródło prowadziło do "szwedzkich dziennikarzy", a mi coś świta że to najpierw na wykopie wyszło.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Ktokolwiek to pierwszy napisał, dziennikarze jak zwykle piszą z czapy niesprawdzone informacje. Wszystkie te szmatławce działają jak Fakt, albo Super Express, tylko tym się różnią że nie wrzucają na pierwszą stronę tematów typu "całą noc trzymam kredens".

Temat śmierdział od początku "słyszałem, że komuś wydawało się że usłyszał".
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Przede wszystkim powtórze - całość wymaga weryfikacji, wzbudza emocje i trzeba do tego podejść na chłodno.
Ale w ramach rozważań, to jeszcze trzeba dodać że wokół tych informacji o wypowiedziach Karlssona zaczęła się przecież cała dyskusja i wypowiadali się np. inni szwedzcy dziennikarze o Polakach "ludzie, wyjdźcie z jaskiń". Trochę to śmiesznie brzmi w kontekście jego tłumaczeń, ale - jeżeli było jak mówi, to mamy jeszcze przykład stuprocentowego wydarzenia medialnego, czyli w prostych słowach kreowania rzeczywistości ;)

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

Wiadomości TVP. News o wizycie ministra Macierewicza w Rosji. Co mówi pani? "PODOBNO załatwiono wszytskie sprawy". Podobno. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Kurcze, już kiedyś chciałem o to zapytać jak Crowley coś pisał o Wiadomościach.

Oglądacie Wiadomości? W ogóle oglądacie jakieś wiadomości w TV, jakiekolwiek? Zawsze, czy tylko teraz, po zmianie władzy, żeby sprawdzić co tam w TV kłamią? :D

Ja jestem dość stary a ostatnio wiadomości w TV oglądałem gdzieś z 15 lat temu, może. Bo tak na serio to nie pamiętam kiedy :D
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Post autor: SithFrog »

boncek pisze:Wiadomości TVP. News o wizycie ministra Macierewicza w Rosji. Co mówi pani? "PODOBNO załatwiono wszytskie sprawy". Podobno. :lol:
To ciekawe, bo właśnie oglądałem ten sam materiał i w ogóle nie zwróciłem na to uwagi. Natomiast wyniosłem przekonanie z całego materiału, że PiS tak się sadził, że odzyska wrak i da w sprawie Smoleńska ruskim do wiwatu, a teraz kluczą i marudzą, że to wcale nie takie hop siup, a w ogóle to PO zawaliło.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

właśnie oglądam, trochę muszę ze względów zawodowych.
no, dzisiaj przede wszystkim agenda i framing. Proste środki, ale widzowie sie nie domyslają. Ogólny skręt jednak widoczny - widac chociazby po ekspertach.

jest news o cheerleaderkach, chociaz bardziej ogolny, ale dramatyczna chałtura - powiedzieli, że to trener Szwedów narzekał... :sciana: chyba raczej jako backgroud, moze mowili o tym wczesniej.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

SithFrog pisze:Tomasz Lis. One and only :lol2:

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=573CA577
Powinno brac zachodnie wzorce i sie nie brac samodzielne za Twittera tylko miec agenta od tego...
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

Moze tak pomyslal i stwierdzil 'where's fun in that?' ;)
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

A co do wraku, to jest teoria, że teraz to ruscy hop siup oddadzą, żeby wzmocnić antyunijny PiS :)
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Turtles pisze:A co do wraku, to jest teoria, że teraz to ruscy hop siup oddadzą, żeby wzmocnić antyunijny PiS :)
Jak znam ruskich to przed oddaniem przypudrują go trotylem, żeby było zabawniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

Sugerujesz, że muszą pudrować go trotylem? A co z tym TNT co się wyświetlało?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Ja się obśmiałem jak parę dni temu opisywali jak to Amerykanie wyśledzilu, że ruskie wspierają konserwatystów w Europie, żeby Unię podkopywać. Oczyma wyobraźni zobaczyłem jak listonosz przynosi Kaczyńskiemu kopertę z rublami, bo on przecież nie ma konta, żeby przelew odebrać.

Voo - no oglądam. Przeważnie przed 7 siedzę przed telewizorem i nie mam nic lepszego do roboty. Koło 8 kąpiemy najmłodszego, więc i tak nic innego nie zaczynam. Widzisz? Jestem gorszy ramol od ciebie, chociaż młodszy - oglądam wiadomości, chociaż nie muszę. :)
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
snt
złoty

Post autor: snt »

phpBB [video]

Ach, ta straszna pisowska telewizja, jaka w niej cenzura. I bardzo mnie wzruszył fragment o wyrzuconych z pracy dziennikarzach, którzy z dnia na dzień stracili środki do życia :P

Co do recenzji Wiadomości by Crowley - chyba widzi on w nich to co chciałby zobaczyć. Tzn. "ogólny skręt jednak widoczny" zdecydowanie tak, ale to przecież nie zbrodnia. Z resztą trudno spodziewać się, żeby było inaczej. Natomiast na pewno nie "Urban z podziwu klaska uszami".
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Voo pisze:Kurcze, już kiedyś chciałem o to zapytać jak Crowley coś pisał o Wiadomościach.

Oglądacie Wiadomości? W ogóle oglądacie jakieś wiadomości w TV, jakiekolwiek? Zawsze, czy tylko teraz, po zmianie władzy, żeby sprawdzić co tam w TV kłamią? :D

Ja jestem dość stary a ostatnio wiadomości w TV oglądałem gdzieś z 15 lat temu, może. Bo tak na serio to nie pamiętam kiedy :D
Ja osobiście nie oglądam, ale nie mieszkam sam. ;) Przecież nie będę wychodził z pokoju, jak akurat ktoś ogląda Wiadomości.
snt pisze:Co do recenzji Wiadomości by Crowley - chyba widzi on w nich to co chciałby zobaczyć. Tzn. "ogólny skręt jednak widoczny" zdecydowanie tak, ale to przecież nie zbrodnia. Z resztą trudno spodziewać się, żeby było inaczej. Natomiast na pewno nie "Urban z podziwu klaska uszami".
To chyba Pquelim pisał.
snt pisze:I bardzo mnie wzruszył fragment o wyrzuconych z pracy dziennikarzach, którzy z dnia na dzień stracili środki do życia
Co w tym zabawnego? Nie każdy z tych wyrzuconych ma taki status jak Kraśko. Zresztą media w Polsce to bardzo hermetyczny i mały rynek, ciężko mu będzie nagle wchłonąć kilkadziesiąt osób.
Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

Niech zrobią to co "niepokorni" po wywaleniu z Rzeczpospolitej - stworzą własne media. Z takiej ilości spokojnie powstałaby prężna redakcja. Poza tym, jak nie ma dla nich miejsca w mediach to niech się przekwalifikują. Nikt nie rozpacza nad losem zwykłych everymanów, którzy też bywają zwalniani z dnia na dzień i pozostają bez środków do życia.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Crowley

Wczoraj znowu oglądałem wiadomości ( ;) ). Dowiedziałem się, że niemce się śmieją z Polski i Polaków w internetach, robią śmieszne filmiki z tańczącym Kaczyńskim i są antypolscy. Dowiedziałem się też znowu, że Putin to chuj, otruł Litwinienkę, pogłaskał jakiegoś chłopca i jest antypolski. W tle relacja z jakichś manifestacji zrobiona identycznie jak te z KODów: trzynaście szczerbatych osób, nakręconych wąskim obiektywem z poziomu brody, żeby się wydawało, że jest ich tam trochę więcej. Ba! Dowiedziałem się, że już nawet Gazeta Wyborcza cichaczem przyznaje, że imigranci są antypolscy. Na szczęście skoczkowie narciarscy się odrodzili, przebudzili, rozkurwili system, zajmując trzecie miejsce w Zakopanem.
Oprócz tego w sobotę miałem niekłamaną przyjemność posłuchać "sympozjum naukowego <Sztuka manipulacji>", które dzięki uprzejmości Telewizji Trwam relacjonowała na żywo TVP Info. Głównym prelegentem Naczelnik Kaczyński. A wieczorem wywiad z Kidawą-Błońską przerwano, żeby pokazać na żywo jak prezydent Andrzej Duda ściska dłonie skoczkom narciarskim, którzy wygrali mistrzostwo wszechświata. A nie, nic nie wygrali ale prezydent ściskał im dłonie.

Zanim zostanę lewackim lemingiem: wiem, że wcześniej nie było inaczej, tylko w drugą stronę ale nie na tym powinna polegać #lepszazmiana. Wymieniono jednych oszołomów na innych.
About Mankind
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Crowley pisze:Wymieniono jednych oszołomów na innych.
Czy ktokolwiek spodziewał się innego scenariusza? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley

Odnoszę wrażenie, że sporo osób tak. Mało tego, uważają, że jest ok.
About Mankind
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Ja to widzę tak, że dotąd jeden brzdąc napierdalał bez litości drugiego łopatką po łbie w piaskownicy. Teraz coś się zmieniło i ten drugi napierdala tego pierwszego.
Przedtem jak ten drugi wrzeszczał, żeby pierwszy przestał, to czasami aż mnie litość brała i mówiłem pierwszemu dość już tego, ale ten mnie nie słuchał.
Więc jak teraz ten pierwszy wrzeszczy żeby drugi przestał, to odczuwam jakąś taką wewnętrzną satysfakcję - jak mówiłem gówniarzu żebyś przestał to mnie olewałeś więc teraz masz za swoje.
I tyle dobrej zmiany jeśli o mnie chodzi. :)
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

http://wiadomosci.tvp.pl/23734076/kto-chce-rezolucji

Przyznam szczerze, że nie wierzę, że ten cytat o grupach rekonstrukcyjnych ktoś napisał na trzeźwo.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Ej, a nie mozna zawiesic calej konstytucji tak jak kiedys zawieszono progi zadluzania panstwa?

Edit: D_W to tajna policja Kaczynskiego?
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

ej, a u Was w mieście też wiszą te żenujące billboardy Wyborczej? Konstytucja? Demokracja?
Dzisiaj na przystanku powitała mnie "Wolność słowa". Normalnie czekam aż mi czołgi wjadą w kamienicę anytime. Naprawdę pożałowania godny przyklad polityzacji mediów. Zero odpowiedzialności społecznej.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Crowley

Wiszą. Ale co w nich zdrożnego?
About Mankind
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Post autor: Halaster »

To jak rozumiem żart?
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

no chociazby:

1. przywlaszczanie sobie prawa do szafowania tymi wartosciami i identyfikowanie gazety z nimi
2. jawny, jednoznaczny polityczny przekaz - przypominam ze wyborcza to nie jest partia polityczna
3. kreowanie atmosfery zagrozenia dla wskazanych wartosci - no to jest po prostu kpina, co ma wspolnego wolnosc slowa z obecna sytuacja w Polsce?
4. przykladanie reki do radykalizacji spoleczenstwa i utrwalanie podzialu, czy tam wojny polsko-polskiej. odpowiedzialnosc spoleczna mediow level Putin.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

o kurczę, pq wszedł w nie tę nogawkę spodni czasu i trafił do alternatywnej dla siebie rzeczywistości, w której rządzą ci sami goście od 25 lat, a ich koledzy tworzą mocno opiniotwórcze media :)
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Crowley

Ale popatrz z drugiej strony Pq: wydali kupę forsy na plakaty, które wszyscy oprócz ciebie mają kompletnie w dupie. Jak tak dalej pójdzie, to zbankrutują i nie będzie więcej GW.
About Mankind
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Ja dzisiaj czytalem na Gazecie.pl o tym, kiedy Lis zrobił "pierwszy wywiad z Wałęsom"...
Załączniki
2016-01-26 07_30_21-'Będzie dobrze, do zobaczenia!' Co mówili m.in. Wałęsa i Komorowski w ostatnim p.png
2016-01-26 07_30_21-'Będzie dobrze, do zobaczenia!' Co mówili m.in. Wałęsa i Komorowski w ostatnim p.png (378.91 KiB) Przejrzano 1350 razy
Awatar użytkownika
snt
złoty

Crowley pisze:Ale popatrz z drugiej strony Pq: wydali kupę forsy na plakaty, które wszyscy oprócz ciebie mają kompletnie w dupie. Jak tak dalej pójdzie, to zbankrutują i nie będzie więcej GW.
Coś mi się wydaje, że te plakaty wiszą na ich bilbordach (AMS, Agora Media Service, System czy jakoś tak), więc niestety tak nie jest :crying:
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

snt pisze:
Crowley pisze:Ale popatrz z drugiej strony Pq: wydali kupę forsy na plakaty, które wszyscy oprócz ciebie mają kompletnie w dupie. Jak tak dalej pójdzie, to zbankrutują i nie będzie więcej GW.
Coś mi się wydaje, że te plakaty wiszą na ich bilbordach (AMS, Agora Media Service, System czy jakoś tak), więc niestety tak nie jest :crying:
Eee, to zajmuja miejsce na potencjalna reklame z zewnatrz, wiec i tak traca kase (traca potencjalny zysk)
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

O kosztach realizacji i obsługi nie wspominając.
Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

LLothar pisze:
snt pisze:
Eee, to zajmuja miejsce na potencjalna reklame z zewnatrz, wiec i tak traca kase (traca potencjalny zysk)
Można to traktować, jako inwestycję we własną markę (Wyborcza, strażnik demokracji, konstytucji bla bla)
boncek pisze:O kosztach realizacji i obsługi nie wspominając.
Ale podejrzewam, że to było wykonane na zasadzie - jedna spółka Agory zamawia coś w drugiej spółce Agory.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Ale rozumiesz, że to kosztuje i tak? Ktoś to musi wymyślić, zrobić copy, grafikę, przygotować do druku, wydrukować. To są koszta pracy, materiałów, farb, kleju, benzyny, prądu itd..
Obrazek
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Jakie to ma znaczenie ile to kosztuje. Ich bilboardy? Sprzeczne z prawem?
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Znaczenie ma takie, że o tym jest dyskusja. ;P
Obrazek
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Zaczęło się od tego że "Zero odpowiedzialności społecznej". Więc nie wiem po co dyskusja o tym, że ile to kosztuje ich. Ich kasa. Ich bilboardy. Mamy (jeszcze) wolność słowa. Nie ma tam gołych bab, gore, albo czegoś co byłoby niezgodne z prawem, to co to kogo obchodzi co sobie umieszczają i w jakiej cenie?
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Geez louise Jutsi, czil.
Obrazek
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Post autor: Halaster »

Szczególnie że to jest jak rozumiem manifest wartości, to trochę tak jakby mieć pretensje do narodowców że maja na swoich sztandarach bóg honor ojczyzna.
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Ja jestem zchillowany Bonc ;) . Rozbawiło mnie święte oburzenie PQ i smutne wtórowanie Snt. Tak jakby wolnorynkowe działania im się nie podobały... damn te poglądy są bardziej lewicowe od moich, no tego się nie spodziewałem! ;)
ODPOWIEDZ