129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

... nie to, o czym myślisz

Moderatorzy: boncek, Zolt

Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: PIOTROSLAV »

ALe tak poważnie, to będziesz musiał sprawdzić, czy nie da się wepchnąć do środka, tylko musisz na kondensatory uważać, zeby nie poułamywać z płyty głównej... ja miałem kiedyś z napedem CD podobny problem
A ostatecznie, to z tyłu i tak nie powinno być widać, że 15cm będzie wystawać. No i lepsze chłodzenie zasilacza będziesz mieć de facto.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

Coś mi się to nie wydaje najlepszym pomysłem... ;) Raczej weźmim inny zasilacz. Zdjęcie jak gościu zładował zasilacz głęboki na 150 mm do tej obudowy:

Obrazek

Ten. Thermal jest głęboki na 160 mm (ma wiatrak 140 mm, a nie 120), także tego...

Chyba wezmę coś takiego:

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet ... 23-585606/

i miejsca zostanie tak jak na zdjęciu.

Albo coś takiego:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro- ... b9-379507/

Ale ten z kolei ma tak nieziemską ilość kabli, że szok...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Jednak zostawiłem tego thermaltejka 530 w i wziąłem nieco większą (dłuższą) obudowę:

http://www.morele.net/inventory/info/4Er1NL/

Zastanawiam się tylko jak to jest z tym zasialczem na dole obudowy, podobno to standard. Ale... On jest standardowo zamocowany wiatrakiem do dołu? Tzn. to co się nagrzeje wywiewa pod spód? Right?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Panie, wiatrak masz na kablu i mozesz go odkręcić prawie dowolnie w obudowie, jak Ci starczy kabla. Jak masz wiatrak na dole zamontowany na stale, to on kest do obudowy podwieszanej pod sufit dedykowany(jak rzutniki na przykład). Jak weźmisz za krótki kabel, to z przodu nie dokręcisz... ewentualnie dobrym pomyslem jest dokupienie bezprzewodowego wiatraka na blutufa, to i na biurku sobie bedziesz mogl dostawić.

Ostatecznie zamontujesz go do góry nogami i będzie Ci do środka dmuchał.

Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Re: 129735 odcinek telenoweli

:O
Gdzie jest Gregor?! On lubi wiatraki i turbiny, dawać Gregora!

Tak jak jest, jest chyba dobrze jak na mój nadzwyczaj potężny mózg. Zasilacz zasysa powietrze z dołu, pod obudową jest kilka cm miejsca, schładza się, a resztę wywala z komputera tyłem. Nie bierze udziału w cyrkulacji powietrza wewnątrz obudowy. Natomiast wiatraki w tej obudowie są z przodu i z tyłu. To co się radjalnie nagrzeje cpu i gpu jest nawiewane przednim wiatrakiem na tylni wiatrak, który to wywala z kompa tyłem. Można by rzeczywiście dołożyć wiatrak na suficie, ale to można zrobić już później. Ale ogólna zasada działania tej obudowy i zasilacza na dole skierowanego wiatrakiem w dół jest mondra.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

ThimGrim pisze:Gdzie jest Gregor?! On lubi wiatraki i turbiny, dawać Gregora!
Phi, lubić to ja lubię stal C45 :P
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

Niestety mój G73 coraz częściej się sypie (no i ma już prawie 5 lat), więc przyszedł nieuchronnie czas na zakup nowego PC. Tym razem stawiam na desktopa, bo nie chcę kolejnej "mobilnej" krowy. Dlatego kochani zwracam się do Was i proszę o poradę oraz pomoc.

Chciałbym, żeby nowy PC miał 32GB RAMu, i7, geforce'a. Nie potrzebuję napędu i dedykowanej karty muzycznej (używam i tak zewnętrznego DACa). Do tego dwa dyski, jeden SSD na system (256GB wystarczy?) i jeden szybki na resztę (1-2TB). Do tego oczywiście Windows 8.1. Klawiaturę, monitor, mysz itd. mam, więc chodzi o same pudło.

Limit cenowy to 6,5K, co polecicie?

edit - aa, zależałoby mi żeby był cichy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Będziesz sam składał, czy kupujesz gotowca? Koniecznie i7? Ja osobiście bym więcej zainwestował w kartę graficzną niż w procka.
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Ta... pytanie jak Matthias - czy składasz, czy gotowy zestaw chcesz kupić?
Co do procka, to one się teraz bardzo powoli starzeją, więc i7, czy i5 to niezauważalna różnica - ale że na tym będziesz pracował, to nei ma sensu się bawić w półśrodki.

Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Mogę sam złożyć, nawet lepiej, bo wtedy wezmę kilka faktur. Co do procka to ma być i7, jak pisze Piotro komp jest do pracy, ma być POWER.
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

No to ja zawsze jak mialem zmieniac kompa pisalem do Alphy, zawsze dobrze doradził z płytą główną i zasilaczami, bo ja nigdy tego nie ogarnialem...

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Post autor: SithFrog »

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapi ... 52&s=91219

109 pln drożej, ale zakładam, że znajdziesz taniej jak poszukasz poszczególnych podzespołów w kilku sklepach.

No i to jest taki power, że klękajcie narody :)

Chyba, że przyjdzie Alpha i mnie zjedzie za brak wiedzy ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Na szybko Jutsi zjedzie:

http://techplanet.pl/produkty/dyski-twa ... 57680.html - szybkość zapisu prawie 200 mega różnicy... (ogólnie jak Szajsungów nie lubię, tak tutaj przyznam im robią chyba najlepsze ssdki).

Nie wiem czy jest sens na taką obudowę... Chłodzenie, okej, ale czy to nie jest przerost formy nad treścią?

Reszta okej, chociaż ja mam w zwyczaju dawać płytę i kartę graficzną tej samej firmy.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Niech się odezwie Alpha, ale jak szukałem dla siebie to poprzednie Szajsungi (830 bodajże) miały taką ciekawą opcję, że jak zapełniałeś je powyżej 50-70% to zapis/odczyt spadały do poziomu poniżej 100MB/s.

"Nie wiem czy jest sens na taką obudowę... Chłodzenie, okej, ale czy to nie jest przerost formy nad treścią?"

Chłodzenie+cisza+elegancki design. Ja mam R3 chyba i jest uber-cicho.

"Reszta okej, chociaż ja mam w zwyczaju dawać płytę i kartę graficzną tej samej firmy."

Bez znaczenia. Sam mam również MSI+GB i bardzo sobie chwalę. Chciałem kartę MSI ale nic nie równa się w moim mniemaniu z Windforce 3, a znów - miało być cicho.
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Dwa pytania. Czy potrzebuję dodatkowy wiatrak na procesor, skoro on już ma wiatrak w boxie? Ten procek tak mocno się grzeje? Chyba, że chodzi o głośność.

Drugie to ponoć te GTXy 970 mają jakoś ściemniony RAM, w sensie, że nie ma 4GB tylko 3,5 i 0,5. Ma to jakiś realny wpływ na wydajność?

Aaa, będę miał tam okablowanie i pasty, czy muszę kupić dodatkowo?
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Jeśli chodzi o wiatraczek fabryczny do procka, to on już ma pastę. Nie wiem jak te specjalne. Ja używam stockowego wiatraczka i podobno nie jest to aż tak złe, jak używanie zaliaczy marki "no name". Z tego co kojarzę, to taki w zupełności wystarczy, jeśli nie podkręcasz sprzętu.

Kable chyba będziesz miał. Jeśli masz napęd optyczny i dwa twardziele, to może Ci chyba kabelka SATA jednego zabraknąć (ja przynajmniej w pudełkach z płytą główną miałem tylko dwa, ale to były małe płyty). Gdzieś na pewno będzie napisane, ile ich jest w pudełku.

Z tymi GTX-ami to nie słyszałem. Za to na pewno dostaniesz Wieśka 3 w prezencie, tylko sprawdź, z którymi sklepami współpracują - http://fsgk.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=335
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

uu, nice, będzie od razu co testować. ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

"Czy potrzebuję dodatkowy wiatrak na procesor, skoro on już ma wiatrak w boxie? Ten procek tak mocno się grzeje? Chyba, że chodzi o głośność."

Głośność. BOXowy musi zapewnić chłodzenie przy pełnym obciążeniu. Tylko nie ma narzuconych norm hałasu więc na 100% obciążenia masz pod biurkiem silnik od małego airbusa :)

"Drugie to ponoć te GTXy 970 mają jakoś ściemniony RAM, w sensie, że nie ma 4GB tylko 3,5 i 0,5. Ma to jakiś realny wpływ na wydajność?"

A tego nie słyszałem. Aczkolwiek ta karta, z tym prockiem i nawet 3,5 GB RAM zacznie się na grach krztusić koło 2018-19 ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kalten
Wyścigowiec

Post autor: Kalten »

SithFrog pisze:
"Drugie to ponoć te GTXy 970 mają jakoś ściemniony RAM, w sensie, że nie ma 4GB tylko 3,5 i 0,5. Ma to jakiś realny wpływ na wydajność?"

A tego nie słyszałem. Aczkolwiek ta karta, z tym prockiem i nawet 3,5 GB RAM zacznie się na grach krztusić koło 2018-19 ;)
Tu jest coś o tym napisane.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alpha_Gear
Jawny Słoik

Post autor: Alpha_Gear »

Jutro dam petardyowy konfig ;)
Stej tjun :P
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

:)
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

yyy... nie wiem na cenę jakiej karty patrzylem, ale wydawało mi się, że cena GTX970, to ponad 4000zł...

Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Chyba mówisz o Titanie.
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

wydawało mi się, ze to to samo, ale to pewnie potrójna 970 zczepiona przez SLI, dobrze myślę?

Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Dobra kochani, powoli będę przymierzał się do zakupu kompa(laptop zaliczył już dwa razy przywracanie systemu w tym tyg). Złożyłem sobie ten zestaw proponowany przez Sitha w X-Komie:

Obrazek

Jak widzicie dorzuciłem Windowsa i ten drugi dysk proponowany przez Jutsiego, bo nie mogę się zdecydować (a różnica jest 8 dych, które mogę przeznaczyć na lepszą pastę czy coś).

Zestaw Sitha swoją drogą staniał nieco i teraz kosztuje dokładnie 6361.00 zł na techplanet.pl. Pewnie związane to jest ze spadkiem dolara. Identyczny w X-Komie kosztuje (bez Windowsa oczywiście) 6 265,00 zł i tam pewnie go ostatecznie kupię.

Teraz pytanie mam jeszcze o pamięć. Rozumiem, że nie ma sensu kupować szybszej niż te 1600, bo i tak procesor tego nie obsłuży?

Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, to teraz jest do tego dobry moment. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Masz na liście 2 SSDki, zamierzone? Jeśli chodzi o wybór to ja po prostu nie ufam Samsungom, ale gdzie nie czytałem na dniach - faktycznie, wszędzie Evo wypada o jakieś 20% lepiej w testach więc decyduj.

Poza tym, zestaw-obłęd :)
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Jeden, po prostu nie wiem który jeszcze ale też skłaniam się ku Samsungowi. Poczekam jeszcze na Alphe, ale pewnie e przyszłym tygodniu kupię (jeśli wszystko dobrze pójdzie)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Post autor: Dragon_Warrior »

olabogarety - nie masz chyba co z kasą robić :P

Ja na dwie ostatnie maszyny po 3k wydawałem a przez kilka lat grałem na ultra więc nie do końca łapię zastosowanie tego czegoś :P
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

To ma być komp przede wszystkim do pracy, więc wydajność to podstawa. Na ultra ma chodzić Adobe CC, 3ds max itd. Gry na ultra to będzie efekt uboczny. No i pamiętaj, że mam monitor Qhd, na którym HD wygląda już tak se.
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Panowie (i panie), ponawiam pytanie o pamięć - czy jest sens zawracać sobie głowę pamięcią o szybszym taktowaniu niż 1600?

Drugie pytanie - czy muszę coś kupić przed podejściem do składania czy wszystko będzie załączone w paczkach ze sprzętem (śruby, kable, pasty itd.)?

No i trzecie - czy dam sobie radę ze złożeniem tego do kupy? Ostatni raz desktopa składałem sam jakieś 18 lat temu. :P Jedyna widzę stresująca część to instalacja procesora, bo reszta w zasadzie wchodzi bez problemu na sloty. Zastanawiam się jeszcze czy sam uporam się z prawidłową instalacją wiatraków w obudowie (w sensie ich lokalizacja, żeby sobie wzajemnie nie przeszkadzały.

Nie ukrywam, że chciałbym złożyć go sam, bo wiadomo, jest to dość intymny i szczególny moment w życiu pececiarza, którego zawsze mi brakowało w laptopach. Z drugiej strony mam lekkie obawy czy wszystko dźwignę.

Co myślicie?

Also, Alpha, jakieś sugestie?
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Pamięć zostaw 1600. Wszystko powinno być w zestawach. Pastę powinni dołączyć do procka.

Składanie: I know exactly what you mean :D Miałbym na twoim miejscu identyczne obawy. W sensie tylko o procek. Całą resztę złożysz bez problemów.

Spinguj może Alphę na pw, sam jestem ciekaw co by wymyślił za zestaw.

Jak już kupisz i złożysz, sypnij jakimś benczmarkiem :D
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Pisałem już do niego na FB, pewnie zalatany chłopak. ;) A Ty Sith sam składałeś, czy dałeś do złożenia?
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Dwojako. Poprosiłem o zamontowanie w obudowie płyty głównej, procka i chłodzenia z zaznaczeniem, żeby wszystkie pudła po tych częściach z wszystkimi śrubkami, przejściówkami i ulotkami wrzucili do kartonu i tak. Resztę zmontowałem sam, choć wiele nie zostało. Ot, grafika, podłączenie dysków i panelu obudowy/wiatraków z obudowy do płyty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Z tego co kojarzę, jeśli korzystasz z programów mocno obciążających pamięć, to szybszy RAM zrobi Ci różnicę. Np. kompy ze zintegrowaną grafą od AMD (np. Kaveri) mają znacznie więcej FPS-ów z RAM-em 2166 niż 1600 (zintegrowana grafa korzysta z RAM-u). Zwróć tylko uwagę, ile uciągnie Twoja płyta główna. Z tego co pamiętam, te tańsze Intelowe nie ciągną więcej niż 1600.

Co do montażu - ja złozyłem swojego pierwszego kompa w życiu w zeszłym roku, drugiego w tym roku i powiem Ci szczerze, że procek to najmniejszy problem. IMHO cała trudność w składaniu kompa to:

1. Cable management
2. Zarządzanie przewodami
3. Gestion des câbles
4. Niczego nie zapomnieć i się nie załamywać, jak nie ruszy od pierwszego wciśnięcia.

Mój pierwszy komp nie ruszył od razu, bo obudowę miałem taką sobie i ten element, który miał wciskać "Power" po złożeniu wszystkiego nie dosięgał do styku, a w drugim kompie składałem wszystko z pamięci i zapomniałem podłączyć zasilanie (4pin) do płyty głównej.

Pewnym wyzwaniem było też rozszyfrowanie, które kabelki z panelu obudowy idą gdzie na płycie głównej.
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Post autor: Dragon_Warrior »

Pewnym wyzwaniem było też rozszyfrowanie, które kabelki z panelu obudowy idą gdzie na płycie głównej.
o to to
zawsze z tym największy problem miałem
Obrazek
Awatar użytkownika
Goro
zielony

Post autor: Goro »

Czesc !

Przymierzam sie do zakupu PC (wszystko oprocz karty graficznej i dysku) i potrzebuje nieco pomocy osob znajacych sie na rzeczy ;) Procesor , plyte glowna i RAM juz wybralem , mam dylemat odnosnie zasilacza i obudowy :P

Procek :http://www.morele.net/procesor-intel-co ... sh-636603/
Płyta główna : http://www.morele.net/plyta-glowna-asro ... 1m-605249/
RAM : http://www.morele.net/pamiec-crucial-ba ... eu-472804/

Karta graficzna : Geforce gtx 750 ti SC
dysk : ssd 128 gb goodram

Na ten czas mam na oku obudowe zalmana t4 i zasilacz corsair 550w 80 plus. To co mnie intryguje : czy zmiesci sie to wszystko w tego zalmana t4 czy lepiej/bezpieczniej wziac zalmana z1? Oraz czy zasilacz nie jest za mocny do takich podzespolow i nie wystarczylaby 450w ?
Allen: Is that a rain coat?
Bateman: YES IT IS!
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Na pewno chcesz Asrocka?
Obrazek
Awatar użytkownika
Goro
zielony

W sumie to za bardzo sie nie zaglebialem :D wszedlem na zestawy marcowe purepc i zalozylem ze bedzie ok ;P Jezeli jest cos w podobnej cenie ale lepszego to czemu nie
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Wziąłbym ten sam chipset ale od Gigabyte albo MSI. Kwestia zaufania do marki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Goro
zielony

Mhm , w takim razie gigabyte ma cos takiego w standardzie microATX http://www.morele.net/plyta-glowna-giga ... 3h-582757/

Natomiast MSI juz w ATX http://www.morele.net/plyta-glowna-msi- ... ll-581506/

Teraz pytanie co "bardziej" warto wziac ;P Jezeli wszystko z tym gigabyte'm zmiesci sie w zalmanie t4 - to gitara. Jezeli i tak lepiej wziac zalmana z1 , trudno : doplace te +/- 120zl.

Czy bede chcial go kiedys upgrade'owac ? Szczerze niekoniecznie. Jedynie milym dodatkiem byla by wymiana karty graficznej w przyszlosci na geforce'a 970 - jezeli odpada to poprostu za jakis czas (rok/dwa) nowy PC :P
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Goro pisze:Mhm , w takim razie gigabyte ma cos takiego w standardzie microATX http://www.morele.net/plyta-glowna-giga ... 3h-582757/
Tu masz na tym samym chipsecie co poprzednia (a nie b85):

http://www.morele.net/plyta-glowna-giga ... d3-606110/
Obrazek
Awatar użytkownika
Goro
zielony

Dzieki wielkie Sith!

Pozostaje teraz kwestia obudowy i zasilacza :)
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Ja mam Asrocka, co prawda krótko, i nie miałem z nim żadnych problemów.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

ThimGrim pisze:Ja mam Asrocka, co prawda krótko, i nie miałem z nim żadnych problemów.
:]
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

ThimGrim pisze:Ja mam Asrocka, co prawda krótko, i nie miałem z nim żadnych problemów.
+1....
Awatar użytkownika
Sobies
Kto?

Re: 129735 odcinek telenoweli

Post autor: Sobies »

Matthias[Wlkp] pisze:
+1....
Mój 2,5 letni komp też jest na Asrocku i jest wszystko ok.
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Bestia kupiona. Odbieram we czwartek. Ostatecznie taka konfiguracja poszła:
Obrazek

Dostałem kod do Wiedźmina 3, CS:GO, World of Tanks (jakiś tam Tiger tier 6 czy 7, gość się tym strasznie jarał) i do Final Fantasy XIV).

Jaram się. Nawet urlop wziąłem. :P
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Po pierwsze - gratulacje.

Po drugie - konfiguracja taka, że klękajcie narody :D

Po trzecie - nie dość, że potwór, to jeszcze piękny i cichy.

Po czwarte - co to dokładnie za kod do WoT? Napisz na priv jak możesz detale, chętnie nabędę jeśli to coś ciekawego, a Ty nie zamierzasz grać :D
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Dzięki! :D W sumie gratki należą się Tobie za tą konfigurację. :) Z kodem dokładnie nie wiem, bo on jest chyba w boxie z procesorem. Dam znać we czwartek co i jak bo na razie fizycznie nic nie dostałem
Obrazek
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

boncek pisze:Bestia kupiona. Odbieram we czwartek. Ostatecznie taka konfiguracja poszła:
Obrazek

Dostałem kod do Wiedźmina 3, CS:GO, World of Tanks (jakiś tam Tiger tier 6 czy 7, gość się tym strasznie jarał) i do Final Fantasy XIV).

Jaram się. Nawet urlop wziąłem. :P
Słodki jeżu, to ma potencjał zbuntować się przeciw ludzkości pewnego dnia :D
Obrazek
ODPOWIEDZ