129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]
ALe tak poważnie, to będziesz musiał sprawdzić, czy nie da się wepchnąć do środka, tylko musisz na kondensatory uważać, zeby nie poułamywać z płyty głównej... ja miałem kiedyś z napedem CD podobny problem
A ostatecznie, to z tyłu i tak nie powinno być widać, że 15cm będzie wystawać. No i lepsze chłodzenie zasilacza będziesz mieć de facto.
A ostatecznie, to z tyłu i tak nie powinno być widać, że 15cm będzie wystawać. No i lepsze chłodzenie zasilacza będziesz mieć de facto.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Coś mi się to nie wydaje najlepszym pomysłem...
Raczej weźmim inny zasilacz. Zdjęcie jak gościu zładował zasilacz głęboki na 150 mm do tej obudowy:

Ten. Thermal jest głęboki na 160 mm (ma wiatrak 140 mm, a nie 120), także tego...
Chyba wezmę coś takiego:
http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet ... 23-585606/
i miejsca zostanie tak jak na zdjęciu.
Albo coś takiego:
http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro- ... b9-379507/
Ale ten z kolei ma tak nieziemską ilość kabli, że szok...

Ten. Thermal jest głęboki na 160 mm (ma wiatrak 140 mm, a nie 120), także tego...
Chyba wezmę coś takiego:
http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet ... 23-585606/
i miejsca zostanie tak jak na zdjęciu.
Albo coś takiego:
http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro- ... b9-379507/
Ale ten z kolei ma tak nieziemską ilość kabli, że szok...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Jednak zostawiłem tego thermaltejka 530 w i wziąłem nieco większą (dłuższą) obudowę:
http://www.morele.net/inventory/info/4Er1NL/
Zastanawiam się tylko jak to jest z tym zasialczem na dole obudowy, podobno to standard. Ale... On jest standardowo zamocowany wiatrakiem do dołu? Tzn. to co się nagrzeje wywiewa pod spód? Right?
http://www.morele.net/inventory/info/4Er1NL/
Zastanawiam się tylko jak to jest z tym zasialczem na dole obudowy, podobno to standard. Ale... On jest standardowo zamocowany wiatrakiem do dołu? Tzn. to co się nagrzeje wywiewa pod spód? Right?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Panie, wiatrak masz na kablu i mozesz go odkręcić prawie dowolnie w obudowie, jak Ci starczy kabla. Jak masz wiatrak na dole zamontowany na stale, to on kest do obudowy podwieszanej pod sufit dedykowany(jak rzutniki na przykład). Jak weźmisz za krótki kabel, to z przodu nie dokręcisz... ewentualnie dobrym pomyslem jest dokupienie bezprzewodowego wiatraka na blutufa, to i na biurku sobie bedziesz mogl dostawić.
Ostatecznie zamontujesz go do góry nogami i będzie Ci do środka dmuchał.
Ostatecznie zamontujesz go do góry nogami i będzie Ci do środka dmuchał.
Re: 129735 odcinek telenoweli

Gdzie jest Gregor?! On lubi wiatraki i turbiny, dawać Gregora!
Tak jak jest, jest chyba dobrze jak na mój nadzwyczaj potężny mózg. Zasilacz zasysa powietrze z dołu, pod obudową jest kilka cm miejsca, schładza się, a resztę wywala z komputera tyłem. Nie bierze udziału w cyrkulacji powietrza wewnątrz obudowy. Natomiast wiatraki w tej obudowie są z przodu i z tyłu. To co się radjalnie nagrzeje cpu i gpu jest nawiewane przednim wiatrakiem na tylni wiatrak, który to wywala z kompa tyłem. Można by rzeczywiście dołożyć wiatrak na suficie, ale to można zrobić już później. Ale ogólna zasada działania tej obudowy i zasilacza na dole skierowanego wiatrakiem w dół jest mondra.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Phi, lubić to ja lubię stal C45ThimGrim pisze:Gdzie jest Gregor?! On lubi wiatraki i turbiny, dawać Gregora!

Niestety mój G73 coraz częściej się sypie (no i ma już prawie 5 lat), więc przyszedł nieuchronnie czas na zakup nowego PC. Tym razem stawiam na desktopa, bo nie chcę kolejnej "mobilnej" krowy. Dlatego kochani zwracam się do Was i proszę o poradę oraz pomoc.
Chciałbym, żeby nowy PC miał 32GB RAMu, i7, geforce'a. Nie potrzebuję napędu i dedykowanej karty muzycznej (używam i tak zewnętrznego DACa). Do tego dwa dyski, jeden SSD na system (256GB wystarczy?) i jeden szybki na resztę (1-2TB). Do tego oczywiście Windows 8.1. Klawiaturę, monitor, mysz itd. mam, więc chodzi o same pudło.
Limit cenowy to 6,5K, co polecicie?
edit - aa, zależałoby mi żeby był cichy.
Chciałbym, żeby nowy PC miał 32GB RAMu, i7, geforce'a. Nie potrzebuję napędu i dedykowanej karty muzycznej (używam i tak zewnętrznego DACa). Do tego dwa dyski, jeden SSD na system (256GB wystarczy?) i jeden szybki na resztę (1-2TB). Do tego oczywiście Windows 8.1. Klawiaturę, monitor, mysz itd. mam, więc chodzi o same pudło.
Limit cenowy to 6,5K, co polecicie?
edit - aa, zależałoby mi żeby był cichy.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Będziesz sam składał, czy kupujesz gotowca? Koniecznie i7? Ja osobiście bym więcej zainwestował w kartę graficzną niż w procka.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Ta... pytanie jak Matthias - czy składasz, czy gotowy zestaw chcesz kupić?
Co do procka, to one się teraz bardzo powoli starzeją, więc i7, czy i5 to niezauważalna różnica - ale że na tym będziesz pracował, to nei ma sensu się bawić w półśrodki.
Co do procka, to one się teraz bardzo powoli starzeją, więc i7, czy i5 to niezauważalna różnica - ale że na tym będziesz pracował, to nei ma sensu się bawić w półśrodki.
Mogę sam złożyć, nawet lepiej, bo wtedy wezmę kilka faktur. Co do procka to ma być i7, jak pisze Piotro komp jest do pracy, ma być POWER.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
No to ja zawsze jak mialem zmieniac kompa pisalem do Alphy, zawsze dobrze doradził z płytą główną i zasilaczami, bo ja nigdy tego nie ogarnialem...
http://techplanet.pl/przechowalnia/zapi ... 52&s=91219
109 pln drożej, ale zakładam, że znajdziesz taniej jak poszukasz poszczególnych podzespołów w kilku sklepach.
No i to jest taki power, że klękajcie narody
Chyba, że przyjdzie Alpha i mnie zjedzie za brak wiedzy
109 pln drożej, ale zakładam, że znajdziesz taniej jak poszukasz poszczególnych podzespołów w kilku sklepach.
No i to jest taki power, że klękajcie narody

Chyba, że przyjdzie Alpha i mnie zjedzie za brak wiedzy

- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Na szybko Jutsi zjedzie:
http://techplanet.pl/produkty/dyski-twa ... 57680.html - szybkość zapisu prawie 200 mega różnicy... (ogólnie jak Szajsungów nie lubię, tak tutaj przyznam im robią chyba najlepsze ssdki).
Nie wiem czy jest sens na taką obudowę... Chłodzenie, okej, ale czy to nie jest przerost formy nad treścią?
Reszta okej, chociaż ja mam w zwyczaju dawać płytę i kartę graficzną tej samej firmy.
http://techplanet.pl/produkty/dyski-twa ... 57680.html - szybkość zapisu prawie 200 mega różnicy... (ogólnie jak Szajsungów nie lubię, tak tutaj przyznam im robią chyba najlepsze ssdki).
Nie wiem czy jest sens na taką obudowę... Chłodzenie, okej, ale czy to nie jest przerost formy nad treścią?
Reszta okej, chociaż ja mam w zwyczaju dawać płytę i kartę graficzną tej samej firmy.
Niech się odezwie Alpha, ale jak szukałem dla siebie to poprzednie Szajsungi (830 bodajże) miały taką ciekawą opcję, że jak zapełniałeś je powyżej 50-70% to zapis/odczyt spadały do poziomu poniżej 100MB/s.
"Nie wiem czy jest sens na taką obudowę... Chłodzenie, okej, ale czy to nie jest przerost formy nad treścią?"
Chłodzenie+cisza+elegancki design. Ja mam R3 chyba i jest uber-cicho.
"Reszta okej, chociaż ja mam w zwyczaju dawać płytę i kartę graficzną tej samej firmy."
Bez znaczenia. Sam mam również MSI+GB i bardzo sobie chwalę. Chciałem kartę MSI ale nic nie równa się w moim mniemaniu z Windforce 3, a znów - miało być cicho.
"Nie wiem czy jest sens na taką obudowę... Chłodzenie, okej, ale czy to nie jest przerost formy nad treścią?"
Chłodzenie+cisza+elegancki design. Ja mam R3 chyba i jest uber-cicho.
"Reszta okej, chociaż ja mam w zwyczaju dawać płytę i kartę graficzną tej samej firmy."
Bez znaczenia. Sam mam również MSI+GB i bardzo sobie chwalę. Chciałem kartę MSI ale nic nie równa się w moim mniemaniu z Windforce 3, a znów - miało być cicho.
Dwa pytania. Czy potrzebuję dodatkowy wiatrak na procesor, skoro on już ma wiatrak w boxie? Ten procek tak mocno się grzeje? Chyba, że chodzi o głośność.
Drugie to ponoć te GTXy 970 mają jakoś ściemniony RAM, w sensie, że nie ma 4GB tylko 3,5 i 0,5. Ma to jakiś realny wpływ na wydajność?
Aaa, będę miał tam okablowanie i pasty, czy muszę kupić dodatkowo?
Drugie to ponoć te GTXy 970 mają jakoś ściemniony RAM, w sensie, że nie ma 4GB tylko 3,5 i 0,5. Ma to jakiś realny wpływ na wydajność?
Aaa, będę miał tam okablowanie i pasty, czy muszę kupić dodatkowo?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jeśli chodzi o wiatraczek fabryczny do procka, to on już ma pastę. Nie wiem jak te specjalne. Ja używam stockowego wiatraczka i podobno nie jest to aż tak złe, jak używanie zaliaczy marki "no name". Z tego co kojarzę, to taki w zupełności wystarczy, jeśli nie podkręcasz sprzętu.
Kable chyba będziesz miał. Jeśli masz napęd optyczny i dwa twardziele, to może Ci chyba kabelka SATA jednego zabraknąć (ja przynajmniej w pudełkach z płytą główną miałem tylko dwa, ale to były małe płyty). Gdzieś na pewno będzie napisane, ile ich jest w pudełku.
Z tymi GTX-ami to nie słyszałem. Za to na pewno dostaniesz Wieśka 3 w prezencie, tylko sprawdź, z którymi sklepami współpracują - http://fsgk.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=335
Kable chyba będziesz miał. Jeśli masz napęd optyczny i dwa twardziele, to może Ci chyba kabelka SATA jednego zabraknąć (ja przynajmniej w pudełkach z płytą główną miałem tylko dwa, ale to były małe płyty). Gdzieś na pewno będzie napisane, ile ich jest w pudełku.
Z tymi GTX-ami to nie słyszałem. Za to na pewno dostaniesz Wieśka 3 w prezencie, tylko sprawdź, z którymi sklepami współpracują - http://fsgk.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=335
"Czy potrzebuję dodatkowy wiatrak na procesor, skoro on już ma wiatrak w boxie? Ten procek tak mocno się grzeje? Chyba, że chodzi o głośność."
Głośność. BOXowy musi zapewnić chłodzenie przy pełnym obciążeniu. Tylko nie ma narzuconych norm hałasu więc na 100% obciążenia masz pod biurkiem silnik od małego airbusa
"Drugie to ponoć te GTXy 970 mają jakoś ściemniony RAM, w sensie, że nie ma 4GB tylko 3,5 i 0,5. Ma to jakiś realny wpływ na wydajność?"
A tego nie słyszałem. Aczkolwiek ta karta, z tym prockiem i nawet 3,5 GB RAM zacznie się na grach krztusić koło 2018-19
Głośność. BOXowy musi zapewnić chłodzenie przy pełnym obciążeniu. Tylko nie ma narzuconych norm hałasu więc na 100% obciążenia masz pod biurkiem silnik od małego airbusa

"Drugie to ponoć te GTXy 970 mają jakoś ściemniony RAM, w sensie, że nie ma 4GB tylko 3,5 i 0,5. Ma to jakiś realny wpływ na wydajność?"
A tego nie słyszałem. Aczkolwiek ta karta, z tym prockiem i nawet 3,5 GB RAM zacznie się na grach krztusić koło 2018-19

Tu jest coś o tym napisane.SithFrog pisze:
- Alpha_Gear
- Jawny Słoik
- PIOTROSLAV
- Parmezan
yyy... nie wiem na cenę jakiej karty patrzylem, ale wydawało mi się, że cena GTX970, to ponad 4000zł...
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Chyba mówisz o Titanie.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
wydawało mi się, ze to to samo, ale to pewnie potrójna 970 zczepiona przez SLI, dobrze myślę?
Dobra kochani, powoli będę przymierzał się do zakupu kompa(laptop zaliczył już dwa razy przywracanie systemu w tym tyg). Złożyłem sobie ten zestaw proponowany przez Sitha w X-Komie:

Jak widzicie dorzuciłem Windowsa i ten drugi dysk proponowany przez Jutsiego, bo nie mogę się zdecydować (a różnica jest 8 dych, które mogę przeznaczyć na lepszą pastę czy coś).
Zestaw Sitha swoją drogą staniał nieco i teraz kosztuje dokładnie 6361.00 zł na techplanet.pl. Pewnie związane to jest ze spadkiem dolara. Identyczny w X-Komie kosztuje (bez Windowsa oczywiście) 6 265,00 zł i tam pewnie go ostatecznie kupię.
Teraz pytanie mam jeszcze o pamięć. Rozumiem, że nie ma sensu kupować szybszej niż te 1600, bo i tak procesor tego nie obsłuży?
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, to teraz jest do tego dobry moment.

Jak widzicie dorzuciłem Windowsa i ten drugi dysk proponowany przez Jutsiego, bo nie mogę się zdecydować (a różnica jest 8 dych, które mogę przeznaczyć na lepszą pastę czy coś).
Zestaw Sitha swoją drogą staniał nieco i teraz kosztuje dokładnie 6361.00 zł na techplanet.pl. Pewnie związane to jest ze spadkiem dolara. Identyczny w X-Komie kosztuje (bez Windowsa oczywiście) 6 265,00 zł i tam pewnie go ostatecznie kupię.
Teraz pytanie mam jeszcze o pamięć. Rozumiem, że nie ma sensu kupować szybszej niż te 1600, bo i tak procesor tego nie obsłuży?
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, to teraz jest do tego dobry moment.

Masz na liście 2 SSDki, zamierzone? Jeśli chodzi o wybór to ja po prostu nie ufam Samsungom, ale gdzie nie czytałem na dniach - faktycznie, wszędzie Evo wypada o jakieś 20% lepiej w testach więc decyduj.
Poza tym, zestaw-obłęd
Poza tym, zestaw-obłęd

Jeden, po prostu nie wiem który jeszcze ale też skłaniam się ku Samsungowi. Poczekam jeszcze na Alphe, ale pewnie e przyszłym tygodniu kupię (jeśli wszystko dobrze pójdzie)
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
olabogarety - nie masz chyba co z kasą robić 
Ja na dwie ostatnie maszyny po 3k wydawałem a przez kilka lat grałem na ultra więc nie do końca łapię zastosowanie tego czegoś

Ja na dwie ostatnie maszyny po 3k wydawałem a przez kilka lat grałem na ultra więc nie do końca łapię zastosowanie tego czegoś

To ma być komp przede wszystkim do pracy, więc wydajność to podstawa. Na ultra ma chodzić Adobe CC, 3ds max itd. Gry na ultra to będzie efekt uboczny. No i pamiętaj, że mam monitor Qhd, na którym HD wygląda już tak se.
Panowie (i panie), ponawiam pytanie o pamięć - czy jest sens zawracać sobie głowę pamięcią o szybszym taktowaniu niż 1600?
Drugie pytanie - czy muszę coś kupić przed podejściem do składania czy wszystko będzie załączone w paczkach ze sprzętem (śruby, kable, pasty itd.)?
No i trzecie - czy dam sobie radę ze złożeniem tego do kupy? Ostatni raz desktopa składałem sam jakieś 18 lat temu.
Jedyna widzę stresująca część to instalacja procesora, bo reszta w zasadzie wchodzi bez problemu na sloty. Zastanawiam się jeszcze czy sam uporam się z prawidłową instalacją wiatraków w obudowie (w sensie ich lokalizacja, żeby sobie wzajemnie nie przeszkadzały.
Nie ukrywam, że chciałbym złożyć go sam, bo wiadomo, jest to dość intymny i szczególny moment w życiu pececiarza, którego zawsze mi brakowało w laptopach. Z drugiej strony mam lekkie obawy czy wszystko dźwignę.
Co myślicie?
Also, Alpha, jakieś sugestie?
Drugie pytanie - czy muszę coś kupić przed podejściem do składania czy wszystko będzie załączone w paczkach ze sprzętem (śruby, kable, pasty itd.)?
No i trzecie - czy dam sobie radę ze złożeniem tego do kupy? Ostatni raz desktopa składałem sam jakieś 18 lat temu.

Nie ukrywam, że chciałbym złożyć go sam, bo wiadomo, jest to dość intymny i szczególny moment w życiu pececiarza, którego zawsze mi brakowało w laptopach. Z drugiej strony mam lekkie obawy czy wszystko dźwignę.
Co myślicie?
Also, Alpha, jakieś sugestie?
Pamięć zostaw 1600. Wszystko powinno być w zestawach. Pastę powinni dołączyć do procka.
Składanie: I know exactly what you mean
Miałbym na twoim miejscu identyczne obawy. W sensie tylko o procek. Całą resztę złożysz bez problemów.
Spinguj może Alphę na pw, sam jestem ciekaw co by wymyślił za zestaw.
Jak już kupisz i złożysz, sypnij jakimś benczmarkiem
Składanie: I know exactly what you mean

Spinguj może Alphę na pw, sam jestem ciekaw co by wymyślił za zestaw.
Jak już kupisz i złożysz, sypnij jakimś benczmarkiem

Pisałem już do niego na FB, pewnie zalatany chłopak.
A Ty Sith sam składałeś, czy dałeś do złożenia?

Dwojako. Poprosiłem o zamontowanie w obudowie płyty głównej, procka i chłodzenia z zaznaczeniem, żeby wszystkie pudła po tych częściach z wszystkimi śrubkami, przejściówkami i ulotkami wrzucili do kartonu i tak. Resztę zmontowałem sam, choć wiele nie zostało. Ot, grafika, podłączenie dysków i panelu obudowy/wiatraków z obudowy do płyty.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Z tego co kojarzę, jeśli korzystasz z programów mocno obciążających pamięć, to szybszy RAM zrobi Ci różnicę. Np. kompy ze zintegrowaną grafą od AMD (np. Kaveri) mają znacznie więcej FPS-ów z RAM-em 2166 niż 1600 (zintegrowana grafa korzysta z RAM-u). Zwróć tylko uwagę, ile uciągnie Twoja płyta główna. Z tego co pamiętam, te tańsze Intelowe nie ciągną więcej niż 1600.
Co do montażu - ja złozyłem swojego pierwszego kompa w życiu w zeszłym roku, drugiego w tym roku i powiem Ci szczerze, że procek to najmniejszy problem. IMHO cała trudność w składaniu kompa to:
1. Cable management
2. Zarządzanie przewodami
3. Gestion des câbles
4. Niczego nie zapomnieć i się nie załamywać, jak nie ruszy od pierwszego wciśnięcia.
Mój pierwszy komp nie ruszył od razu, bo obudowę miałem taką sobie i ten element, który miał wciskać "Power" po złożeniu wszystkiego nie dosięgał do styku, a w drugim kompie składałem wszystko z pamięci i zapomniałem podłączyć zasilanie (4pin) do płyty głównej.
Pewnym wyzwaniem było też rozszyfrowanie, które kabelki z panelu obudowy idą gdzie na płycie głównej.
Co do montażu - ja złozyłem swojego pierwszego kompa w życiu w zeszłym roku, drugiego w tym roku i powiem Ci szczerze, że procek to najmniejszy problem. IMHO cała trudność w składaniu kompa to:
1. Cable management
2. Zarządzanie przewodami
3. Gestion des câbles
4. Niczego nie zapomnieć i się nie załamywać, jak nie ruszy od pierwszego wciśnięcia.
Mój pierwszy komp nie ruszył od razu, bo obudowę miałem taką sobie i ten element, który miał wciskać "Power" po złożeniu wszystkiego nie dosięgał do styku, a w drugim kompie składałem wszystko z pamięci i zapomniałem podłączyć zasilanie (4pin) do płyty głównej.
Pewnym wyzwaniem było też rozszyfrowanie, które kabelki z panelu obudowy idą gdzie na płycie głównej.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
o to toPewnym wyzwaniem było też rozszyfrowanie, które kabelki z panelu obudowy idą gdzie na płycie głównej.
zawsze z tym największy problem miałem

Czesc !
Przymierzam sie do zakupu PC (wszystko oprocz karty graficznej i dysku) i potrzebuje nieco pomocy osob znajacych sie na rzeczy
Procesor , plyte glowna i RAM juz wybralem , mam dylemat odnosnie zasilacza i obudowy
Procek :http://www.morele.net/procesor-intel-co ... sh-636603/
Płyta główna : http://www.morele.net/plyta-glowna-asro ... 1m-605249/
RAM : http://www.morele.net/pamiec-crucial-ba ... eu-472804/
Karta graficzna : Geforce gtx 750 ti SC
dysk : ssd 128 gb goodram
Na ten czas mam na oku obudowe zalmana t4 i zasilacz corsair 550w 80 plus. To co mnie intryguje : czy zmiesci sie to wszystko w tego zalmana t4 czy lepiej/bezpieczniej wziac zalmana z1? Oraz czy zasilacz nie jest za mocny do takich podzespolow i nie wystarczylaby 450w ?
Przymierzam sie do zakupu PC (wszystko oprocz karty graficznej i dysku) i potrzebuje nieco pomocy osob znajacych sie na rzeczy

Procek :http://www.morele.net/procesor-intel-co ... sh-636603/
Płyta główna : http://www.morele.net/plyta-glowna-asro ... 1m-605249/
RAM : http://www.morele.net/pamiec-crucial-ba ... eu-472804/
Karta graficzna : Geforce gtx 750 ti SC
dysk : ssd 128 gb goodram
Na ten czas mam na oku obudowe zalmana t4 i zasilacz corsair 550w 80 plus. To co mnie intryguje : czy zmiesci sie to wszystko w tego zalmana t4 czy lepiej/bezpieczniej wziac zalmana z1? Oraz czy zasilacz nie jest za mocny do takich podzespolow i nie wystarczylaby 450w ?
Allen: Is that a rain coat?
Bateman: YES IT IS!
W sumie to za bardzo sie nie zaglebialem
wszedlem na zestawy marcowe purepc i zalozylem ze bedzie ok
Jezeli jest cos w podobnej cenie ale lepszego to czemu nie

Wziąłbym ten sam chipset ale od Gigabyte albo MSI. Kwestia zaufania do marki 

Mhm , w takim razie gigabyte ma cos takiego w standardzie microATX http://www.morele.net/plyta-glowna-giga ... 3h-582757/
Natomiast MSI juz w ATX http://www.morele.net/plyta-glowna-msi- ... ll-581506/
Teraz pytanie co "bardziej" warto wziac
Jezeli wszystko z tym gigabyte'm zmiesci sie w zalmanie t4 - to gitara. Jezeli i tak lepiej wziac zalmana z1 , trudno : doplace te +/- 120zl.
Czy bede chcial go kiedys upgrade'owac ? Szczerze niekoniecznie. Jedynie milym dodatkiem byla by wymiana karty graficznej w przyszlosci na geforce'a 970 - jezeli odpada to poprostu za jakis czas (rok/dwa) nowy PC
Natomiast MSI juz w ATX http://www.morele.net/plyta-glowna-msi- ... ll-581506/
Teraz pytanie co "bardziej" warto wziac

Czy bede chcial go kiedys upgrade'owac ? Szczerze niekoniecznie. Jedynie milym dodatkiem byla by wymiana karty graficznej w przyszlosci na geforce'a 970 - jezeli odpada to poprostu za jakis czas (rok/dwa) nowy PC

Tu masz na tym samym chipsecie co poprzednia (a nie b85):Goro pisze:Mhm , w takim razie gigabyte ma cos takiego w standardzie microATX http://www.morele.net/plyta-glowna-giga ... 3h-582757/
http://www.morele.net/plyta-glowna-giga ... d3-606110/
Dzieki wielkie Sith!
Pozostaje teraz kwestia obudowy i zasilacza
Pozostaje teraz kwestia obudowy i zasilacza

Ja mam Asrocka, co prawda krótko, i nie miałem z nim żadnych problemów.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
ThimGrim pisze:Ja mam Asrocka, co prawda krótko, i nie miałem z nim żadnych problemów.
![:] :]](./images/smilies/13.gif)
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
+1....ThimGrim pisze:Ja mam Asrocka, co prawda krótko, i nie miałem z nim żadnych problemów.
Re: 129735 odcinek telenoweli
Mój 2,5 letni komp też jest na Asrocku i jest wszystko ok.Matthias[Wlkp] pisze:+1....ThimGrim pisze:Ja mam Asrocka, co prawda krótko, i nie miałem z nim żadnych problemów.
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
Bestia kupiona. Odbieram we czwartek. Ostatecznie taka konfiguracja poszła:

Dostałem kod do Wiedźmina 3, CS:GO, World of Tanks (jakiś tam Tiger tier 6 czy 7, gość się tym strasznie jarał) i do Final Fantasy XIV).
Jaram się. Nawet urlop wziąłem.

Dostałem kod do Wiedźmina 3, CS:GO, World of Tanks (jakiś tam Tiger tier 6 czy 7, gość się tym strasznie jarał) i do Final Fantasy XIV).

Po pierwsze - gratulacje.
Po drugie - konfiguracja taka, że klękajcie narody
Po trzecie - nie dość, że potwór, to jeszcze piękny i cichy.
Po czwarte - co to dokładnie za kod do WoT? Napisz na priv jak możesz detale, chętnie nabędę jeśli to coś ciekawego, a Ty nie zamierzasz grać
Po drugie - konfiguracja taka, że klękajcie narody

Po trzecie - nie dość, że potwór, to jeszcze piękny i cichy.
Po czwarte - co to dokładnie za kod do WoT? Napisz na priv jak możesz detale, chętnie nabędę jeśli to coś ciekawego, a Ty nie zamierzasz grać

Dzięki!
W sumie gratki należą się Tobie za tą konfigurację.
Z kodem dokładnie nie wiem, bo on jest chyba w boxie z procesorem. Dam znać we czwartek co i jak bo na razie fizycznie nic nie dostałem

Słodki jeżu, to ma potencjał zbuntować się przeciw ludzkości pewnego dniaboncek pisze:Bestia kupiona. Odbieram we czwartek. Ostatecznie taka konfiguracja poszła: