Gry planszowe

... czyli wszystko o grach, konsolach i ustawkach na gry online

Moderatorzy: boncek, Zolt

Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Re: Gry planszowe

Post autor: Dragon_Warrior »

będzie gra do grania na Zoltach :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

wait, what?
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

ups - Zlotach miało być :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Post autor: Counterman »

... A ja kurwać wczytuję się jak głupi w poprzednią stronę, żeby zrozumieć o co chodziło...
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

phpBB [video]
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Post autor: Halaster »

Grałem - w chuj nudne, nie polecam.
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

Serio? Wydali juz? ;)
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Obrazek
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Nie wydali chyba, ale grałem w egzemplarz przedpremierowy i naprawdę wszyscy byliśmy rozczarowani - bardzo słaba interakcja, suche zbieranie punkcikow i totalnie kostką. Do GoT, Spartakusa czy BSG nie ma porównania jeśli chodzi o emocje, klimat i frajdę z rozgrywki.
Awatar użytkownika
Crowley

http://apokalipsazombie.pl/wywiad-z-pio ... ak-zombie/

Nie wiem czy czytaliście krótki wywiad z Naczelnikiem. Po obejrzeniu paru obrazków z gry muszę przyznać, że jestem zaciekawiony. Premiera 26 listopada, a gra ma kosztować 129 zł.
About Mankind
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

ten wywiad z dwóch postów wyżej?
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Może będzie pierwsza planszówka jaką kupię.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

no nie wiem czy to zdrowe zaczynac od czegos ciezszego niz carcassone :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Oczywiscie ze zdrowe. Znam osoby ktore startowaly ze staaara cika sida maiera wydana przez eagle games (ja) i takie ktore startowaly od Agricoli...
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

i tak same z siebie zupełnie ogarnęły i grały całkiem poprawnie?

Ja mam z tym mieszane doświadczenia i nieraz zdarzało mi się grać z samoukami, którzy sami wchodzili w gry a później okazywało się, że mocno namotali w zasadach i nie dawali sobie tego nijak wyperswadować później nawet mimo czysto logiczno-matematycznych argumentów ;)

Inna sprawa, że znam i takich, którzy doświadczenie mieli a i tak motali broniąc przy tym swoich interpretacji ;)

Z drugiej jednak strony w sumie Zombie nie powinno być takie ciężkie... najwyżej średnie - sądzę że w sumie zachowawcze wydawnictwo nie wyskoczy nawet z czymś o złożoności portalowych Osadników... a do tego Żółw niby też głupi się nie wydaje. Kwestia tylko w tym czy się nie zniechęci przed pierwszą rozgrywką ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

D_W, pierwsza jaką kupie, w coś tam grywałem.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

DW, ja jebie, czy jak ktoś nie zaczynał od Grzybobrania, wiochmen rejsera, czy chińczyka, to wg Ciebie nie ma szans żeby objąl swym umysłem Arkham Horror, czy Battlestara?
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

A poza tym gra ze zlymi zasadami w domu nie przeszkadza... homerule nie zabija gier przeciez... a jak w "tlumie" chca tak grac to ich problem.

A poza tym mi nie do konca chodzilo o samoukow a swierzakow na naszych spotkaniach z planszowkami.
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

PIOTROSLAV pisze:DW, ja jebie, czy jak ktoś nie zaczynał od Grzybobrania, wiochmen rejsera, czy chińczyka, to wg Ciebie nie ma szans żeby objąl swym umysłem Arkham Horror, czy Battlestara?
Arkham jak ktoś wytłumaczy to jest stosunkowo prosty... właściwie można w niego grać nie interesując się za bardzo zasadami nawet jak ktoś inny na bieżąco wyjaśnia.

Bardziej mam na myśli samo zniechęcenie się wielkością gry po wyjęciu jej z pudła - a niestety kupując grę musisz się liczyć z tym, że to Ty jesteś głównym ogarniającym i tłumaczącym.

Dlatego jak ostatnio kupiłem Terrę Mystikę to szczerze mówiąc miesiąc leżała zanim się ją odważyłem (pomijam, że z wolnym czasem też miałem różnie) otworzyć i przeczytać zasady... a pierwszą rozgrywkę zrobiłem z Niną dopiero za drugim podejściem i tak bo za pierwszym nas noc zastała zanim zrozumieliśmy do czego są które oznaczenia na karcie szybkiej pomocy nawet... i gra sobie leżała kolejny tydzień rozłożona na stole, czekając aż się do niej zabierzemy.

Przy czym powtarzam, że nie wiem jaką złożoność będzie miał Atak Zombie... ale jeśli coś koło Tzolkina/Nowej Ery/Terry Mystiki to mogłoby być ciężko to samemu ogarnąć osobiście.

Edit
Wiochmen a chińczyk to lata świetlne różnicy i akurat jako gra do ogarnięcia samodzielnie jest całkiem optymalny.
A poza tym gra ze zlymi zasadami w domu nie przeszkadza... homerule nie zabija gier przeciez... a jak w "tlumie" chca tak grac to ich problem.

A poza tym mi nie do konca chodzilo o samoukow a swierzakow na naszych spotkaniach z planszowkami.
ale hołmrulsy to nie do końca to samo co zła interpretacja - przynajmniej takie pozytywne homerules są wtedy jak gracze świadomie zmieniają element, który im nie pasował do koncepcji.

No właśnie przypuszczałem, że chodzi o świerzaków, którym się zasady wykłada gotowe i to często w trakcie gry właśnie. Sam dobre naście lat organizuje takie rzeczy w każdej postaci, więc wiem jak to działa niestety - bo zwykle to jestem tym tłumaczącym właśnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley

http://info.znadplanszy.pl/wp-content/u ... rukcja.pdf

Instrukcja Ataku zombi. Wygląda zachęcająco. Jedyne, co budzi moje wątpliwości, to jak bardzo zróżnicowane są wydarzenia i jak często się powtarzają. Żeby nie było jak w Galaxy Trucker, że dość szybko poznaje się wszystkie karty i każda kolejna rozgrywka staje się podobna do poprzedniej.
About Mankind
Awatar użytkownika
Crowley

Wymieniłem Claustrophobię na Listy z Whitechapel i... jestem oczarowany. Chyba najlepsza gra, w jaką grałem. Patrząc na zdjęcia zastanawiałem się skąd taka wysoka cena. Wystarczył rzut oka na rozpakowane elementy i już nie miałem wątpliwości. Jakość wydania jest po prostu fantastyczna, a klimat wylewa się z każdego zakątka planszy i każdego pionka. Muszę jakąś recenzję sklecić. W skrócie: jedna osoba wciela się w Kubę Rozpruwacza, który w ciągu 4 nocy (rund) musi zabić 5 kobiet na podzielonej na ponad 100 pól mapie Whitechapel. Reszta graczy (od 1 do 5) wciela się w inspektorów, którzy próbują Kubę złapać. Szkopuł w tym, że po dokonaniu morderstwa morderca porusza się po planszy w tajemnicy notując kolejne pola, po których ucieka do swojej kryjówki. Policja musi więc szukać śladów (pól, po których wcześniej Kuba przeszedł) i aresztować łotra przed końcem 4 nocy, lub nie dopuścić aby wrócił do kryjówki przed świtem każdej z nocy.
Emocje są niesamowite, inspektorzy depczą Kubie po piętach, jedni i drudzy na etapie przygotowania mogą w niewielkim stopniu blefować z ustawieniem pionków, a zasady łapie się w 10 minut. Oby tylko żona chciała w to grać...
About Mankind
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Coś na zasadzie scottland yard?
Awatar użytkownika
Crowley

Podobne, tylko przed morderstwem jest sporo potencjalnych możliwości ustawienia pionków i blefowania. Po ukatrupieniu ofiary pościg przebiega dość podobnie jak w Scotland Yard sądząc po opisie.
About Mankind
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

a ilość graczy ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

jedna osoba wciela się w Kubę Rozpruwacza, który w ciągu 4 nocy (rund) musi zabić 5 kobiet
Przez najbliższe kilka lat raczej w to w domu nie zagram :lol2:
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Crowley

Dragon_Warrior pisze:a ilość graczy ?
2-6, przy czym działa świetnie bez względu na to ile osób gra. Liczba inspektorów się nie zmienia, po prostu przy mniejszej liczbie graczy ktoś kieruje więcej niż jednym pionkiem. Przy 2 osobach Kuba krócej czeka na swoją kolej, a inspektor może w tajemnicy planować swoje ruchy. W więcej osób nie grałem na razie ale wtedy dochodzi element dyskusji między ścigającymi. Oni omawiają ruchy, zastanawiając się, gdzie ucieka morderca, a ten wszystko słyszy i może odpowiednio reagować ale jednocześnie ma świadomość, że często jest dosłownie jeden ruch od schwytania i nie może się z tym zdradzić. W recenzjach praktycznie wszyscy zgodnie piszą, że to najbardziej emocjonująca gra, jaką znają. Praktycznie cały czas gra się na granicy porażki.
Voo pisze:Przez najbliższe kilka lat raczej w to w domu nie zagram
I słusznie. Chociaż mechanicznie gra jest w sumie dość "sucha", to szata graficzna, instrukcja i w ogóle wszystkie opisy nie nadają się dla dzieci, bo są bardzo obrazowe. Postacie zarówno inspektorów jak i ofiar są autentyczne, opisy morderstw i listy Kuby również. Za to możesz spokojnie kupić Mr. Jack w ramach przygotowania. ;)
About Mankind
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

a Naczelnik Atak Zombie nawet na swoich dzieciach testował ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Listy z Witechapel są spoko - graliśmy w to online, tylko wtedy rozgrywka dobijała do 3-4 godzin. Jak dla mnie, sporym problemem tej gry jest to, że jeśli grający Rozpruwaczem się pomyli, to psuje momentalnie całą zabawę. Inspektorzy biorący grę zbyt poważnie też...
Awatar użytkownika
Crowley

W Empikach Atak Zombie po 109 zł a nie 129.
About Mankind
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

129 to była cena sugerowana - ale widać hurtowo za dużo mniej puścili skoro nawet Empik przecenił.
Obrazek
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Przez te rekomendacje chyba te Listy z Whitechapel kupię sobie na gwiazdkę!

Co prawda budżet na prezent dla siebie poszedł już na gry na konsole, ale może się uda coś wymyślić ;)
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony
Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.

Post autor: Ptaszor »

Czytam ten topic i wszyscy, którzy się w nim wypowiadają mają, widać, dość duże doświadczenie. A ja jestem noobem, grałem zaledwie w Talismana, Cytadelę, Osadników z Catanu i... Tabu. Zgadaliśmy się z moim braciszkiem, że kupujemy na spółkę jakąś grę strategiczną, no i wyszło mi, że najlepiej byłoby wziąć Shoguna bez Dworu Tenno. A bratu wyszło, że najlepiej wziąć Ryzyko.

Co byście polecili? Pewnie zdecydujemy się na Ryzyko, tylko którą wersję waszym zdaniem?
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Shogun na 2 osoby jest bez sensu imho... Ryzyko z kolei ze strategia nie ma nic wspolnego (juz predzej taktyka polaczona z losowoscia) ale moze dac rade jako "bitewniak". Ja jednak jak juz koniecznie cos "takiego" to Wojne o Pierscien (Ryzyko w klimatach Tolkiena) polecam.

Z takiej bardziej "bitewnej" na poczatek rowniez duzo frajdy da Memoir 44 (tez losowe) - ale to stricte bitewne.

A moze jak na 2 osoby to Pan Lodowego Ogrodu (jak znajdziecie) lub Cywilizacja Sida Maiera (ewentualnie Clash of Cultures - niektorzy uwazaja ze lepsze)? Sa jeszcze Cyklady...

Bo rozumiem ze zalezy wam abyscie sie mogli tluc miedzy soba a ewentualnie przy okazji rozwijac?
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

ale moze dac rade jako "bitewniak".
Razor - szanujmy bitewniaki dobrze ? :P

choć nie powiem, że właśnie z powodu bitewniaków nigdy się za żadną strategię planszową nie zabrałem - zwyczajnie w takich kwestiach lubię jednak mieć pełną otwartość... bo jeśli już strategia na hexach to jakoś wolę jednak na komputerze...
Obrazek
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

dlatego napisalem w "cudzyslowie" bo nie wiedzialem jak inaczej nazwac planszowke w ktorej naparzasz tylko w przeciwnika na mapie... bo strategia to to nie jest tez imho ;)
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony

W sumie to będzie nas trójka. Jak graliśmy w Osadników, to brakowało nam trochę elementu bitewnego (handel z innymi graczami był super!),więc "tłuc między sobą, a przy okazji rozwijać" to właśnie to czego szukamy :D:D.

Czytałem, że Wojna o Pierścień ma trochę zbyt dużą losowość przy bitwach i że, tak jak wspominałeś, to bitweniak, Myślałem też nad Grą o Tron.
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

chyba, że tak :P
W każdym razie Ptaszor będzie się musiał zdać na Ciebie bo dla mnie się strategie planszowe kończą na Smallwordzie, Hexie i portalowych Osadnikach ;)

choć GoT wiem, że jest chwalony jako niezły...
Obrazek
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

GoT tylko komplet. Z Uczta dla Wron to 4, podstawka to 6... inaczej nie tykac lepiej.

Jak 3 osoby to jakas cywilizacja moze (sid meier albo clash of cultures) chyba najlepiej sie sprawdzi. Shoguna na 3 nie przerabialem ale moze dac rade, choc na takie gry komplet najlepszy zwykle. PLO jak najbardziej na 3 ale jak juz mowilem na razie moze nie byc dostepne.

Edit: aaaaa.... jak 3 osoby to Chaos in the Old World tez jest miodny :D
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2014, o 22:35 przez Razorblade, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Crowley

To może któraś kosmiczna 4X? Twilight Imperium albo Eclipse. A jeśli Risk to Risk: Legacy, czyli gra, której reguły zmieniają się na stałe w miarę rozgrywania kolejnych partii.
About Mankind
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Mogę z czystym sumieniem polecić Cywilizację Sida Meyera. Płakałem jak sprzedawałem (sprzedałem wszystkie planszówki w wersji PL jak wyjeżdżałem).
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Jak to sprzedawales i nic tu nie napisales? Oz Ty :P
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Sprzedawałem rok przed zapisaniem się na to forum... Pretensje proszę kierować do LLo :D
Awatar użytkownika
Crowley

Razorblade pisze:Jak to sprzedawales i nic tu nie napisales? Oz Ty :P

Ale tak poza tym, to też mogę Civkę polecić. Fajna gra, nie bez wad ale trzyma klimat oryginału. Tylko rozkłada się ją pół godziny.
About Mankind
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony

W takim razie weźmiemy Cywilizację. Zastanawialiśmy się jeszcze nad Cykladami, ale może się zdarzyć, że zamiast 3 osób będzie 2.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Crowley pisze:
Razorblade pisze:Jak to sprzedawales i nic tu nie napisales? Oz Ty :P

Ale tak poza tym, to też mogę Civkę polecić. Fajna gra, nie bez wad ale trzyma klimat oryginału. Tylko rozkłada się ją pół godziny.
Ale za to da się ją skończyć w jeden wieczór bez większego problemu :).
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Na dwie osoby to Zimna Wojna! Ja jestem oczarowany tą grą, mimo że już z 20 partii rozegrałem.
IRON MAIDEN are KINGS

Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Ale Zimna Wojna to nie gra z tluczeniem sie a czysta karciana przepychanka... fantastyczna oczywiscie :D
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Plansza jest? Jest! Kostki są? Są! No to pasuje. ;) I tak, jest fantastyczna. :D
IRON MAIDEN are KINGS

Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Counterman pisze:Na dwie osoby to Zimna Wojna! Ja jestem oczarowany tą grą, mimo że już z 20 partii rozegrałem.
liczbą partii to Listu Miłosnego i tak nie sposób przebić ;p
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Jedyny problem jaki mam z Zimną Wojną to czas rozgrywki... Na dwie osoby oczekuję czegoś do rozegrania w max 2 godziy.
ODPOWIEDZ