Luźno o filmie

... recenzje i inne takie

Moderatorzy: boncek, Zolt, Pquelim, Voo

Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Re: Luźno o filmie

Post autor: Gregor »

Myślę, że za parę lat filmy historyczne z akcją gdzieś w średniowiecznej Europie będą miały w całości diverse obsadę wg nieformalnej tabelki excela w stylu 15% murzynów, 10% azjatów, (...) wszystkie negatywne postacie biali kolesie. Mark my words :P
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Post autor: SithFrog »

E tam, dopóki to nie jest historyczny film dokumentalny to można ich obśmiać, ale poza tym nie rozdzierałbym szat.
Obrazek
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Wiesz, to produkcja BBC a one zawsze trzymają pewien standard. Poza tym to państwowa telewizja. Tu nie chodzi ani o komediowe podśmiechujki w rodzaju Apsika ani postmodernistyczną zabawę w stylu czarnego Lancelota ani o podróże w czasie. To nawet nie jest Hollywood i obowiązkowa czarnoskóra gwiazda w obsadzie np. Nazir - Freeman. To nie jest postać z komiksu, która przez 100 lat była biała ale teraz będzie dobrze jak będzie meksykańskim gejem. Tu chodzi o postać HISTORYCZNĄ. Oczywiście też mnie to bawi ale też i trochę zastanawia i nie rozumiem czemu to służy, kompletnie. Chyba, że to sprytny pomysł na reklamę ale czy oni tego potrzebują? :)

Wspominałem niedawno w innym temacie, że oglądałem fajny serial DOKUMENTALNY też o dziwo od BBC o bitwie pod Hastings i tam główny doradca i poseł Wilhelma Zdobywcy (w domyśle - normański szlachcic) był czarnoskóry. Przecież to jakaś paranoja :)
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Thor: Ragnarok to taki dobry film 0_0!
Tak jak Żaba, ja z kumplem się brechtaliśmy co 5 minut :D.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Obrazek
Awatar użytkownika
Yankes
prof. Miodek

Post autor: Yankes »

Voo pisze:Wiesz, to produkcja BBC a one zawsze trzymają pewien standard. Poza tym to państwowa telewizja. Tu nie chodzi ani o komediowe podśmiechujki w rodzaju Apsika ani postmodernistyczną zabawę w stylu czarnego Lancelota ani o podróże w czasie. To nawet nie jest Hollywood i obowiązkowa czarnoskóra gwiazda w obsadzie np. Nazir - Freeman. To nie jest postać z komiksu, która przez 100 lat była biała ale teraz będzie dobrze jak będzie meksykańskim gejem. Tu chodzi o postać HISTORYCZNĄ. Oczywiście też mnie to bawi ale też i trochę zastanawia i nie rozumiem czemu to służy, kompletnie. Chyba, że to sprytny pomysł na reklamę ale czy oni tego potrzebują? :)

Wspominałem niedawno w innym temacie, że oglądałem fajny serial DOKUMENTALNY też o dziwo od BBC o bitwie pod Hastings i tam główny doradca i poseł Wilhelma Zdobywcy (w domyśle - normański szlachcic) był czarnoskóry. Przecież to jakaś paranoja :)
By byc konsekwetni powinni w filmie o Martinie Lutherze Kingu Jr. dac bialego w glownej roli :D
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Yankes pisze: By byc konsekwetni powinni w filmie o Martinie Lutherze Kingu Jr. dac bialego w glownej roli :D
Robert Downey Jr.?
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

PIOTROSLAV pisze:
Yankes pisze: By byc konsekwetni powinni w filmie o Martinie Lutherze Kingu Jr. dac bialego w glownej roli :D
Robert Downey Jr.?
To nie była biografia/film historyczny...

Aczkolwiek zdaje się, że Ben Kingsley grał Gandhiego. Close enough ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

A wyobrażacie sobie czarnego Hitlera w filmie? :D To by była jazda.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Ben Kingsley grał Gandhiego
Kingsley jest pół-Hindusem po ojcu :)
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Voo pisze:
Ben Kingsley grał Gandhiego
Kingsley jest pół-Hindusem po ojcu :)
Czyli jakby się okazało, że ta królowa murzynka ma np. białą mamę z Londynu to już będzie git? :>
Obrazek
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

To nie to samo.

Kingsley po charakteryzacji wyglądał jak Ghandi. Nikt w filmie nie próbował wciskać kitu, że Ghandi był wysokim, blondwłosym anglosasem ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley

SithFrog pisze:Czyli jakby się okazało, że ta królowa murzynka ma np. białą mamę z Londynu to już będzie git?
Małgorzata Andegaweńska pochodziła z Francji, a tam, jak wiadomo, mieszka wielu kolorowych. Brzmi legitnie. :P
About Mankind
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Chyba o aktorkę chodziło sithowi :)

W sensie, skoro pół hindus gra Ghandiego to gdyby Piastów grali mulaci nikt by nie mówił "ola boga koniec świata jest bliski"?
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Turtles pisze:Chyba o aktorkę chodziło sithowi :)

W sensie, skoro pół hindus gra Ghandiego to gdyby Piastów grali mulaci nikt by nie mówił "ola boga koniec świata jest bliski"?
Yop. Skoro tata hindus to już jest wytłumaczenie dla Kingsleya to czy tata białas tej pani też by był już ok? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley

About Mankind
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Oo to ciekawe. Bo najczęściej wszyscy sie przyznawali i przepraszali.
Ale zeby Louis...
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Crowley

I jeszcze Clooney zapowiedział, że nie chce mu się więcej grać w filmach, bo ma forsy jak lodu.
About Mankind
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

SithFrog pisze:

Yop. Skoro tata hindus to już jest wytłumaczenie dla Kingsleya to czy tata białas tej pani też by był już ok? :)
Trollujecie mnie, prawda? :)

Nie ma znaczenia jakiej narodowości był aktor grający Ghandiego skoro wyglądał po charakteryzacji jak Ghandi. Freddiego Mercury też nie zagra żaden Pers tylko jakiś w miarę podobny kolo.

Mieszka I mógłby sobie zagrać jakiś Marokańczyk, pod warunkiem że wyglądałby tak jak mógł wyglądać słowiański władca w X wieku, bo inaczej obrażałoby to moją inteligencję.

Co do wątku powyżej to podobno Charlie Sheen też kogoś zgwałcił :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony
Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.

Post autor: Ptaszor »

Co do wątku gwałtu i polowania na zboczeńców powyżej. Ten komentarz do tej konkretnej sceny:
phpBB [video]

:lol3:
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Voo pisze:
SithFrog pisze:

Trollujecie mnie, prawda? :)

Nie ma znaczenia jakiej narodowości był aktor grający Ghandiego skoro wyglądał po charakteryzacji jak Ghandi. Freddiego Mercury też nie zagra żaden Pers tylko jakiś w miarę podobny kolo.

Mieszka I mógłby sobie zagrać jakiś Marokańczyk, pod warunkiem że wyglądałby tak jak mógł wyglądać słowiański władca w X wieku, bo inaczej obrażałoby to moją inteligencję.

Co do wątku powyżej to podobno Charlie Sheen też kogoś zgwałcił :P
O!

+1

Wysłane z mojego Moto G (5) Plus przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Voo: czyli gdyby tę samą babkę pomalować na biało to będzie ok? Kingsleya umalowali na Ganhiego to i ją pewnie można :)
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Crowley, masz kanał CBS action może?

https://twitter.com/TomaszSkory/status/ ... 9536600064

edit: a nie, to z wczoraj :( Może powtórzą takie combo?
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Turtles pisze:Ale zeby Louis...
https://twitter.com/amymiller/status/928741571691872256

Jak widzisz to nawet dobrze, obrotne dziewczyny wiedzą już jak na tym zarobić :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley

Ciekawe ilu facetów by narzekało na koleżanki z pracy, które się przed nimi rozbierają i masturbują? :P
About Mankind
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

SithFrog pisze:Voo: czyli gdyby tę samą babkę pomalować na biało to będzie ok? Kingsleya umalowali na Ganhiego to i ją pewnie można :)
Nie wiem jak Voo, ale jak dla mnie jeśli by przekonująco pomalowali to jak najbardziej Obrazek Film to przede wszystkim fikcja ekranowa i nic mnie nie obchodzi jak na przykład czasem baba gra faceta czy na odwrót Obrazek Jeśli Indianin / Mieszko I / kosmita Alf w filmie wygląda przekonująco i tak jak powinienem, to mnie nie obchodzi czy aktor go grający jest in real life biały / czarny / brązowy.

Tylko gdyby pomalować murzynkę na biało, to byłby taki krzyk, że by zamknęli BBC Obrazek Już było, że to uwłaczające godności Zoe Saldany, że grywa niebieskie kosmitki Obrazek

Wysłane z mojego Moto G (5) Plus przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Gregor pisze:Już było, że to uwłaczające godności Zoe Saldany, że grywa niebieskie kosmitki
Niebieskie i zielone :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley

Oglądam sobie Strażników, bo przypadkiem trafiłem w telewizji. Ale to jest kapitalny film! Rorshach absolutnie wymiata.
About Mankind
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Crowley pisze:Oglądam sobie Strażników, bo przypadkiem trafiłem w telewizji. Ale to jest kapitalny film! Rorshach absolutnie wymiata.
Wolę Draxa :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Mnie dziś poraziło to:

https://www.cbsnews.com/news/intelligen ... tein-work/
https://www.newyorker.com/news/news-des ... y-of-spies

"Over the course of a year, Weinstein had the agencies “target,” or collect information on, dozens of individuals, and compile psychological profiles that sometimes focussed on their personal or sexual histories. Weinstein monitored the progress of the investigations personally. He also enlisted former employees from his film enterprises to join in the effort, collecting names and placing calls that, according to some sources who received them, felt intimidating."
Obrazek
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Wynajmował izraelską wywiadownię? Ciągnie swój do swego.
The work by Black Cube was allegedly run through one of Weinstein's lawyers, high-powered attorney David Boies, who famously represented Al Gore in the 2000 Supreme Court election dispute.
Niezłe powiązania.
Obrazek
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Kontakt:

Post autor: peterpan »

Idźcie na Justice League, bo chce podyskutować. Film mi się autentycznie podobał i nie rozumiem zarzutów sprowadzających się do jednego "nie jest jak u Marvela".
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

peterpan pisze:Idźcie na Justice League, bo chce podyskutować. Film mi się autentycznie podobał i nie rozumiem zarzutów sprowadzających się do jednego "nie jest jak u Marvela".
Film jest ok i jest lepszy od katastrofalnego BvS, ale to nadal nie jest dobre. To taki Suicide Squad tylko z inną ekipą, w recenzji zarzuty będą się pokrywały niemal 1 do 1.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony

Ale trzeba iść do kina? Jest na co popatrzeć, czy spokojnie można poczekać na dvd? Bo jak będzie powtórka z plastikowego CGI finału Wonder Woman, to szkoda zachodu.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Ptaszor pisze:Ale trzeba iść do kina? Jest na co popatrzeć, czy spokojnie można poczekać na dvd? Bo jak będzie powtórka z plastikowego CGI finału Wonder Woman, to szkoda zachodu.
Nie żałuję, że obejrzałem, ale miałem darmowy bilet. Do kina chyba raczej polecałbym drugi raz Ragnarok. A na JL tylko jak trafisz na tanie środy, półdarmowe poniedziałki czy wtorki z biletem za Snickersa.

Film - tak jak pisałem - to Suicide squad 2. Żenująca fabuła, czarny charakter tak słaby, że na pewno w top 3 wszech czasów pod tym kątem, ale jest kilka(naście?) fajnych scen, Superman rządzi i jeśli cokolwiek ratuje widowisko to chemia między postaciami. Szczególnie przodują Aquaman, WW i Cyborg.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

SithFrog pisze:Superman rządzi...
Tylko nie pizgnij tego w recenzji bo jak ktoś nie zna komiksów to jednak kapkę spoiler. Znaczy ja nie wiedziałem, że Superman wraca, ale byłem na 90% pewien, że wróci :D.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Piccolo pisze:
SithFrog pisze:Superman rządzi...
Tylko nie pizgnij tego w recenzji bo jak ktoś nie zna komiksów to jednak kapkę spoiler. Znaczy ja nie wiedziałem, że Superman wraca, ale byłem na 90% pewien, że wróci :D.
W recenzji będzie tak:
W tekście znajdziecie jeden spojler. Ostrzegam, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto jakimś cudem nie wiedział o tym, o czym wiedzieli wszyscy. I popsuł sobie przez spojler zabawę. Spojler dotyczy pojawienia się w filmie postaci, na temat której wytwórnia milczy w materiałach promocyjnych, na plakatach i w zwiastunach. Oczywiście cały świat od dawna wie, że ten ktoś się pojawi, bo można go znaleźć w obsadzie filmu. Ba, plotkowano nawet o sporym problemie z tą personą na pewnym etapie produkcji, ale jeśli jakimś cudem możesz nie wiedzieć o kogo chodzi - nie czytaj dalej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley

Konspiracja jak z Kevinem S. ;)
About Mankind
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Good enough :D. Ale w sumie patrząc po obsadzie nadal można było się zastanawiać czy może nie będą to po prostu retrospekcje z nim jakoś związane.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

:cool:

phpBB [video]
Obrazek
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony

Every Frame a Painting kończy działalność. Niby wiadomo, że to umarło od roku, ale jednak...
https://medium.com/@tonyszhou/postmortem-1b338537fabc
Szkoda, bo to jeden z nielicznych kanałów na tubie, które warto było oglądać, każdy film był super udokumentowany, miał ciekawe tezy i opierał się na pokazywaniu, a nie gadaniu w kółko o tym samym, o czym zresztą piszą autorzy w pożegnaniu. Ile pracy szło w tworzenie jednego takiego 10-minutowego filmu!
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

no i dzisiaj jest tekst o Odysei.
Jak tam Voo, Twoja przygoda z Kubrickiem? :>?
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony

Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

:lol2: :lol2: :lol2:
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

phpBB [video]
Obrazek
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony

ale ja dopiero w czwartek idę...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Ptaszor pisze:ale ja dopiero w czwartek idę...
Jak dopiero? Wtedy jest premiera. Ja też w czwartek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony

aha, czyli to nie jest recenzja ze spoilerami... unikam internetu do czwartku, nawet jeśli to Nerd Crew; USA miała premierę 9 grudnia
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Ptaszor pisze:aha, czyli to nie jest recenzja ze spoilerami... unikam internetu do czwartku, nawet jeśli to Nerd Crew; USA miała premierę 9 grudnia
Nie, no co Ty :D Nie ma tam ćwierć spojlera, nie ma tam nic konkretnego o TLJ poza tym, że "me, personally, I loved this film, best star wars movie ever" :D
Obrazek
ODPOWIEDZ