Mi grafika też się nie podoba. Nie dość, że nie jest szczególnie ładna, to jeszcze mapa jest moim zdaniem mało czytelna. Jedne ikonki zasłaniają drugie i w późniejszych okresach nic nie widać.
Larofan pisze:kompletnie nie rozumiem jeszcze 'amenities' i 'housing' - niektore rzeczy to dodaja ale nie wiem ktore albo nie sa jakies logiczne - przynajmniej takie mam wrazenie. w efekcie moje miasta nie rosna tak szybko jak bym sobie tego zyczyl
Ja już zaczynam ogarniać. Trzeba przede wszystkim zapomnieć o Civ V i napierdzielać miasta, żeby mieć dostęp do surowców luksusowych. To one dają "amenities" ale tylko jedno źródło (np. druga kopalnia diamentów daje tylko surowiec na handel, a nie wpływa na amenities) i każde z nich oddziałuje jedynie na 4 miasta. Trzeba więc prowadzić ekspansję ale bardzo ostrożnie wybierać lokalizację nowych miast. A jak jeszcze trzeba uwzględniać miejsca pod dzielnice, to w ogóle robi się ciekawie. Inna sprawa, że niewielkie braki w "amenities" i "housing" nie mają jakichś tragicznych skutków. W poprzednich częściach ujemne szczęście od razu potrafiło napsuć krwi.
Do tego dochodzi jeszcze możliwość budowy kolejnych dzielnic co 3 kolejnych mieszkańców i rozbudowa miast wchodzi na zupełnie nowy poziom złożoności. Na początku ciężko to ogarnąć ale powoli dochodzę co i jak. Niestety interfejs w miastach jest taki jak mapa: mało czytelny i mało intuicyjny. Zwłaszcza po fantastycznych, czyściutkich okienkach Civ V.
Larofan pisze:motywu z typem wladzy jakos tez nie moge do konca opanowac - tzn rozumiem mechanike ale troche jest tego duzo i co chwile jakies nowe, mam wrazenie srednio uzyteczne karty wpadaja ktore ignoruje
Sporo kart wydaje się mało użytecznych ale to pewnie zależy od stylu grania. Fajne jest to, że można sobie dostosować ustrój do sytuacji na mapie, nawet na kilka tur. Przydałoby się za to więcej ustrojów.
Średnio podoba mi się ograniczona pula wielkich postaci. Chyba że to dotyczy tylko proroków i jest zależne od liczby dostępnych religii. Z innymi specjalistami też jest tak, że po pewnym czasie przestają się w ogóle pojawiać? O_o
Ale ogólnie zaczynam już kleić co i jak (to chyba najtrudniejsza Cywilizacja do ogarnięcia podstaw) i gra pokazuje pazur. Wzięła wszystko co dobre z piątki, a w pewnych aspektach wróciła do przeszłości i bardzo dobrze jej to wyszło. A czy u was też jest tak, że mapa przewija się po dojechaniu kursorem w pobliże brzegu ekranu ale przestaje po dojechaniu do samego końca? Strasznie mnie to irytuje, a może to tylko u mnie coś jest nie tak.