Rozmazany obraz przy DirectX 11
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Rozmazany obraz przy DirectX 11
Mam problem, którego nie udało mi się do tej pory rozwiązać, pomimo intensywnego googlania
Jak odpalam gry w trybie DX 11 obraz jest jakby rozmazany i ogólnie wygląda dziwnie. Żeby było śmieszniej, na screenshotach tego nie widać... Gdzieś pisali, że to podobno ustawienia wyostrzania tekstu, ale mi nie pomogło.
Miałem ten problem z Cywilizacją 5, ale po kilku godzinach walki poddałem się. Teraz mam to samo z Banished .
Ktoś wie o co może biegać?
Jak odpalam gry w trybie DX 11 obraz jest jakby rozmazany i ogólnie wygląda dziwnie. Żeby było śmieszniej, na screenshotach tego nie widać... Gdzieś pisali, że to podobno ustawienia wyostrzania tekstu, ale mi nie pomogło.
Miałem ten problem z Cywilizacją 5, ale po kilku godzinach walki poddałem się. Teraz mam to samo z Banished .
Ktoś wie o co może biegać?
Re: Rozmazany obraz przy DirectX 11
To sie nazywa blur. Tera takie w grach robio, że niby realizm. Tak ma być, nie zmieniaj
#sgk 4 life.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Blur ma powodować, że napisy są nieczytelne?
Wygląda to tak, jakby ktoś przeskalował obraz na mniejszą rozdzielczość a potem ponownie powiększył...
Jak się pogoogła trochę "DirectX 11 blurry", wyskakuje masa wątków ludzi z podobnymi problemamy m.in. w WOW, Civ5, Total War, Google Earth, Banished, DeusEx, itd... Ludzie albo się poddają i grają dalej w DX9, albo przestają się odzywać. Jak wrócę do chaty to spróbuję zrobić filmik...
Wygląda to tak, jakby ktoś przeskalował obraz na mniejszą rozdzielczość a potem ponownie powiększył...
Jak się pogoogła trochę "DirectX 11 blurry", wyskakuje masa wątków ludzi z podobnymi problemamy m.in. w WOW, Civ5, Total War, Google Earth, Banished, DeusEx, itd... Ludzie albo się poddają i grają dalej w DX9, albo przestają się odzywać. Jak wrócę do chaty to spróbuję zrobić filmik...
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Wydaje mi się, że to jest kwestia rozdzielczości... jak podłączam swojego kompa pod kilkuletni telewizor, który działa w jakiejś dziwnej rozdzielczości 1790xcośtam, to właśnie żeby rozczytać jakikolwiek tekst w przeglądarce musze powiększać czcionkę o 50%
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jak przełączam na Direct X 9 wszystko jest ładne, piękne i ostre - to nie jest wina telewizora, kabla, ostrości czy innych takich. Jak robię screena i wklejam do painta do też wszystko jest ostre. Podejrzewam, że są to ustawienia czegoś, tylko właśnie - czego?
- PIOTROSLAV
- Parmezan
a w DX11 masz te same ustawienia graficzne co na DX9? Bo pamiętam, zę jak miałem problemy z wywalaniem mi się civki do pulpitu na niektórych ekranach dyplomacji (na persji dalej mi się wywala) to jak przełączałem na DX9 to nie zachowywało mi ustawień graficznych z trybu dx11
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Kombinowałem najróżniejsze ustawienia grafiki w Civ5 - gra trzyma osobne ustawienia dla DX9 i DX11. Nawet znalazłem te pliki, podmieniałem, kopiowałem różne fragmenty... Nic to nie dało.
Jak dla mnie, są to głębsze ustawienia niż w samej grze, tylko nie mogę się do nich dostać. Nie wiem nawet gdzie szukać...
Jak dla mnie, są to głębsze ustawienia niż w samej grze, tylko nie mogę się do nich dostać. Nie wiem nawet gdzie szukać...
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Możliwe że gdzieś odpala stereoskopię. To taka pierwsza myśl, możliwe że w jakimś programie od karty graficznej (CCC, czy co tam ma Nvidia), albo w samej grze. Pomyślę jeszcze, bo w tej chwili wychodzę.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Obraz 3D może masz??
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Grzebałem w ustawieniach 3D, ale nic się nie zmieniło. Zrobiłem zdjęcia na zbliżeniu DX9 i DX11:
https://drive.google.com/file/d/0BxQLD_ ... sp=sharing
Zwróćcie uwagę na poświatę kursora. Takie coś mają wszystkie napisy...
Dodatkowe informacje:
Problemu nie ma w rozdzielczości niższej niż natywna (1080p)
Problemu nie ma, jeśli program jest uruchomiony w oknie
OK, chyba znalazłem winnego - zacząłem kombinować z wyświetlaniem 1080i i 1080p i okazało się, że na moim TV obraz 1080i z kompa wygląda wyjątkowo kijowo. Zauważyłem teraz, że zmieniając na directx 11, zmienia mi się też tryb wyświetlania na 1080i... Da się coś zrobić, żeby DX 11 nie zmieniał trybu wyświetlania
=====
Przegrzebałem net i nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego problemu i wygląda na to, że mój przypadek nie jest odosobniony. Z jakiegoś powodu DX 11 przełącza się na 1080i w trybie pełnoekranowym, nawet jeśli głównym ustawieniem jest 1080p i kicha...
Zwróćcie uwagę na poświatę kursora. Takie coś mają wszystkie napisy...
Dodatkowe informacje:
Problemu nie ma w rozdzielczości niższej niż natywna (1080p)
Problemu nie ma, jeśli program jest uruchomiony w oknie
OK, chyba znalazłem winnego - zacząłem kombinować z wyświetlaniem 1080i i 1080p i okazało się, że na moim TV obraz 1080i z kompa wygląda wyjątkowo kijowo. Zauważyłem teraz, że zmieniając na directx 11, zmienia mi się też tryb wyświetlania na 1080i... Da się coś zrobić, żeby DX 11 nie zmieniał trybu wyświetlania
=====
Przegrzebałem net i nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego problemu i wygląda na to, że mój przypadek nie jest odosobniony. Z jakiegoś powodu DX 11 przełącza się na 1080i w trybie pełnoekranowym, nawet jeśli głównym ustawieniem jest 1080p i kicha...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Wygląda to jak zbyt wysokie ustawienia ostrości / kontrastu
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Tylko dlaczego w 1080p wszystko jest OK?