![:) :)](./images/smilies/1.gif)
Co do historycznych ilustracji i fotek to fajnie sprawdza się Pinterest, gdzie jest zatrzęsienie wszystkiego.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Galeony Wojny Jacka Komudy to się aż proszą o ekranizację. Tylko w drugim sezonie by musieli wysupłać kasę na bitwę pod OliwąVoo pisze:Tak się promuje swój kraj (serial jest chorwacki). TVPis powinna coś takiego zrobić o Gdańsku
Czytałem przypisyZa to niejaki Jakimowski istniał naprawdę i naprawdę porwał turecką galerę
To prawie jak z informacjami w dziale krajowym Wyborczej. Badum-tssss.Turtles pisze:No ale Galeony są wymyślone w 85% procentach
W ogóle to Turkom się trochę upiekło w kwestii niewolnictwa. Mieli największe i najdłużej funkcjonujące imperium niewolnicze w historii ludzkości, a targi na których mogłeś sobie kupić Rumuna, Bułgara czy Ormianina, to organizowali jeszcze w XX wieku. A tymczasem jak rzucisz hasłem niewolnictwo, to ludziom się skojarzy tylko Ameryka. Albo - jak są bardziej oczytani - to jeszcze Rzym.Voo pisze:statnio czytałem o Kawalerach Maltańskich i autor książki przytoczył dane z kilku wybranych lat w połowie XVII wieku, dotyczące galerników uwalnianych w walce przez zakonników z tureckich galer. Najwięcej przykutych do wioseł było Rosjan ale Polaków było też sporo bo ponad 8 procent. Można założyć, że specjalnego szczęścia do uwalniania Polaków Kawalerowie nie mieli i odsetek narodowości wśród uwalnianych odpowiadał odsetkowi narodowości wśród wszystkich galerników.
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami.Piotr Zychowicz napisał pisze:W Polsce przyjęło się gloryfikować Powstanie Warszawskie w całości. A więc zarówno walczących w nim żołnierzy, jak i decyzję o jego wywołaniu.
Są to tymczasem dwie diametralnie różne sprawy. Heroizm żołnierzy Armii Krajowej zasługuje oczywiście na wielki szacunek, ale na równie wielkie potępienie zasługuje dowództwo tej organizacji.
Grupa oficerów, która wysłała naszą wspaniałą młodzież z gołymi rękami na niemieckie czołgi, wywołała katastrofę narodową o skali wręcz niewyobrażalnej. [...] naprawdę trudno zrozumieć jak to możliwe, że sprawcy Powstania Warszawskiego mają w naszym kraju ulice i pomniki
Plus milijonCounterman pisze:W ogóle to ten kto "ukuł" gloria vicits powinien wisieć za jajca. Vae victis, to niestety tak działa.
+jeszczeJedenZolt pisze:Plus milijonCounterman pisze:W ogóle to ten kto "ukuł" gloria vicits powinien wisieć za jajca. Vae victis, to niestety tak działa.
Mamy jeszcze bazyliszka!Counterman pisze:Odpapieraj się od smoka wawelskiego, toż to nasza jedyna jaszczurza maskotka!
To chyba nie do końca temat dla tej serii tekstów. Bo póki co stawiam na absurdy zupełne. Było o nieistnieniu Finlandii, o tym, że naprawdę żyjemy w XVIII wieku, itd... Planuję w najbliższym czasie artykuł o bajkach jakie opowiada na swój temat Steven Seagal. Byłby mały dysonans, gdybym potem przeszedł do HypatiiŁapa pisze:Z historycznych rzeczy to ostatnio musiałem uznać brak przekonywujących dowodów na historię Hypatii. Skoro znany popularyzator nauki, Carl Sagan mógł się w tym pomylić to może każdy. Dael, może napiszesz artykuł i na ten temat? Może nie będzie tak rozrywkowy ale może skłoni kogoś do refleksji.
Przyznam, że jak pisałem o tym, że Finlandia nie istnieje, to robiłem sobie więcej szydery. Jakoś szydera bardziej pasowała do koncepcji tekstu, w którym prezentowałem sposób wypierania ze świadomości podstawowych faktów. W Imperium Lechitów najciekawsze są źródła teorii spiskowej, więc siłą rzeczy tekst jest trochę poważniejszy.Piccolo pisze:Ale w sumie to Dael i tak delikatnie sobie śmieszkował plus artykuł przedstawia dokładnie dlaczego te pomysły są bzdurne. To nie jest typowe, facebookowe, "Ha ha paczta jakie głupki". Jest przedstawiony "argument" miłośników Imperium Lechii, a potem Dael też przedstawia dlaczego jest to bzdura. Jak dla mnie mało tam śmieszkowania a więcej obalania tych głupot .
A Shakespeare?gwoli ścisłości - uważam, że obydwaj byli postaciami historycznymi