Europejskie Ligi Piłkarskie :: SEZON 2016/2017
Moderatorzy: boncek, Zolt, Cherryy
Re: Europejskie Ligi Piłkarskie :: SEZON 2016/2017
Pomijając, że to poroniona decyzja, to dla mnie samo logo to jest minimalistyczne dzieło sztuki.
Since 2001.
Tak podglądałem dziś mecz FC Liverpool - Southampton w Pucharze Ligi i w sumie to nadal nie rozumiem zachwytów nad angielską piłką. Owszem jest walka, tempo, nie ma odgwizdywania byle fauli. Ale jak sprawdziłem, że taki Sturridge z LFC zarabia jakieś 150 tys. GBP na tydzień to nie dziwię się, że angielskie zespoły nic nie są w stanie ugrać w Europie. Przecież to jest więcej niż Reus albo Aubumeyang w BVB, a Ci Panowie to przynajmniej klasa wyżej. I to było widać, bo atak pozycyjny z szybkim przejściem do ataku to w ogóle w wykonaniu LFC jakaś żenada, mimo, że trenerem jest Klopp, który w BVB wprowadził to idealnie. A skoro taki Sturridge zarabia tyle ile zarabia, to nie dziwne, że w Angli zarobki gwiazd idą w 200-250 tys GBP tygodniowo np. w takim Man City. Ale co ciekawe, chyba żaden Anglik czy nawet Brytyjczyk tyle nie zarabia. A ci co tyle zarabiają, w Anglii nie grają tylko w Realu Madryt.
Rooneykr_herman pisze:żaden Anglik
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Puchar Ligi? Czyli obejrzałeś półfinał najmniej prestiżowego turnieju w Anglii i na tej podstawie chcesz wyciągać wnioski. To trochę jakby o lidze Hiszpańskiej rozmawiać oglądając Las Palmas vs Valencia.
Ale jakby nie patrzeć skład LFC był raczej normalny a nie juniorski - Millner, Couthinio, Lallana, Sturridge, Can, Firminio, a Southampton też ogórów nie wystawiła,bo im zależało na tym wyniku.
Co do Rooneya to owszem zarabia solidnie, ale to wyjątek, którego Mou chce się pozbyć podobno, jak piszą w internetach. Poza Balem i Waynem, to ostatnim anglikiem który na którym budowano wielki zespół był Beckham. Ba, poza Balem to żaden Anglik nie gra i nie zarabia nawet porównywalnie jak Lewy.
Co do Rooneya to owszem zarabia solidnie, ale to wyjątek, którego Mou chce się pozbyć podobno, jak piszą w internetach. Poza Balem i Waynem, to ostatnim anglikiem który na którym budowano wielki zespół był Beckham. Ba, poza Balem to żaden Anglik nie gra i nie zarabia nawet porównywalnie jak Lewy.
Couthinio dopiero wrócił po kontuzji. Obejrzyj sobie Liverpool - Man City, albo Chelsea - Arsenal.
Ok Sith, ale ilu tam gra Anglików? W FCB albo RM to przynajmniej Hiszpanie grają, w Bayernie i BVB są jeszcze Niemcy na boisku, a w Premier League to w czołowych drużynach ciężko anglika na boisku znaleźć. Nie znaczy to, że się to źle ogląda, ale poziom moim zdaniem wcale nie odpowiada płacom. Pamiętam jak była mowa o 200k GBP dla Rooneya ileś lat tam temu, ale wtedy to on był mega gwiazdą a Man Utd. to była firma. Teraz mimo potencjału finansowego, to Man Utd. ma problemy ze Sportingiem czy Benficą Lizbona. A man City czy Chelsea wypłynęły na europejskie wody dzięki pieniądzom ich właścicieli - tak prawda. To, że teraz nie grają źle to prawda, ale taki Man City mimo pieniędzy szejków w Europie zbiera klasyczny wpierdol. Osobiście wolę walkę średniaków z Bundesligi, gdzie przynajmniej wiem, że goście wkładają maxa w grę, żeby wybić się ponad ten 1-2 mln Euro rocznie, niż zrywy gości co i tak biorą 5 mln Euro bez względu na wynik.
Nie wiem co ma do poziomu ligi liczba Anglików w zespole. A co do zarobków, taki rynek teraz jest. Myślisz, że ktokolwiek w UK zarabia tyle co największe gwiazdy FCB i RM?
Tyle co Barca lub Real to w UK jeszcze największym gwiazdom nie płacą, ale tacy średni i lepsi zawodnicy na pewno zarabiają więcej niż w Primera Division (tyle, że chyba w Hiszpanii jakieś tam profity podatkowe piłkarze mają, a przynajmniej kiedyś mieli). Ale tak właściwie są to 2 najbardziej globalne drużyny piłkarskie i któraś z nich zawsze jest na celowniku tych naprawdę najlepszych piłkarzy - jak to mówią FCB czy RM się nie odmawia.
Co do ilości Anglików, to myślę, że angielscy potentaci stają się po woli takimi skupiskami mniejszych i większych gwiazd - najemników. Tyle, że najemnicy odejdą jak nie będzie super wypłaty albo Chińczycy ich kupią, a kto wtedy będzie miał to wszystko ciągnąć?
Co do ilości Anglików, to myślę, że angielscy potentaci stają się po woli takimi skupiskami mniejszych i większych gwiazd - najemników. Tyle, że najemnicy odejdą jak nie będzie super wypłaty albo Chińczycy ich kupią, a kto wtedy będzie miał to wszystko ciągnąć?
A kogo to obchodzi? Kiedyś Serie A oglądało więcej ludzi niż hiszpańską i angielską. Tak bywa.kr_herman pisze:Tyle, że najemnicy odejdą jak nie będzie super wypłaty albo Chińczycy ich kupią, a kto wtedy będzie miał to wszystko ciągnąć?
Ale wiesz, że to po części wina Barcy i Realu, bo maj gdzieś resztę ligi i mają osobny tryb negocjacji praw TV? A w takie lidze angielskiej to jest dzielone sprawiedliwie w zależności od miejsca na koniec sezonu i jeszcze spadkowicze przez rok mają z tego wpływy, żeby nie spadli od razu w niebyt i mogli np. po roku wrócić?kr_herman pisze:Tyle co Barca lub Real to w UK jeszcze największym gwiazdom nie płacą, ale tacy średni i lepsi zawodnicy na pewno zarabiają więcej niż w Primera Division (tyle, że chyba w Hiszpanii jakieś tam profity podatkowe piłkarze mają, a przynajmniej kiedyś mieli).
A jakimś cudem MU, który nawet w LM nie gra, zarabia najwięcej.kr_herman pisze:Ale tak właściwie są to 2 najbardziej globalne drużyny piłkarskie
http://bundesliga.goal.pl/342489-man-ut ... -real.htmlReal Madryt nie jest już klubem piłkarskim, który osiąga największe przychody - w zestawieniu Deloitte Football Money League Królewskich zdetronizowały Manchester United i Barcelona. Czerwone Diabły w sezonie 2015/2016 uzyskały przychód w wysokości 689 mln euro, o 69 milionów więcej niż Blaugrana i Real, które z kolei dzieli różnica zaledwie 100.000 euro.
No MU finansowo to potęga wypracowana przez lata, ale sportowo nie jest już klubem pierwszego wyboru dla gwiazd. A generalnie to chyba Bayern jest najlepiej finansowo prowadzony i ma największe zyski i generalnie nie ma długów. Zresztą oni zawsze przed sezonem mają coś koło 100 mln Euro na transfery, tylko, że ostatnio raczej aż tak nie szaleją, a raczej w pensje dla najlepszych idą.
A w Hiszpanii kluby ciągle starają się o podobny system podziału praw jak w PL, ale jakoś to im nie wychodzi. Tyle, że kontrakt telewizyjny dla PL to jest kosmos w porównaniu do pozostałych lig europejskich.
A w Hiszpanii kluby ciągle starają się o podobny system podziału praw jak w PL, ale jakoś to im nie wychodzi. Tyle, że kontrakt telewizyjny dla PL to jest kosmos w porównaniu do pozostałych lig europejskich.
spokojnie z tym manchesterem, oni ciągle jadą na renomie. jak jeszcze przez dwa-trzy sezony nie będa mieli wyników, to więcej żaden Pogba czy Griezmann nie przyjdzie, koszulki przestaną się sprzedawać i wrócą na swoje miejsce. Zresztą ja się zawsze trochę śmieję, ze przy okazji zestawień ile kto zarobił nie mówi się jaką ma dziurę w tej samej dupie - np taki united jest przy okazji najbardziej zadłużonym klubem piłkarskim na świecie.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Czyli gdzie?Pquelim pisze:koszulki przestaną się sprzedawać i wrócą na swoje miejsce
zwykle byli na 3/4, o podium bili się z Bayernem.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Razorblade
- Mr. Kroper
Skoro tak zle z Manchesterem bo maja "remont" pd odejscia sir Alexa grajac w najbardziej wyrownanej lidze o czym przekonuje sie nawet "wielka tuza trenerstwa" Guardiola, to jakim to "kurwidolkiem" z ciekawosci byl Real odpadajacy co chwila z Lyonem w LM sprzed czaswo Mourinho i Ancelottiego? Plus zdobywajacy ile - 3 czy 4 mistrzostwa od 2002 roku? I majacy jakies nieprawdopodobne problemy z pucharami kraju...
herman - moze i nie wychodzi w Hiszpanii a moze zwyczajnie Barcelona i Real do tego nie chca dopuscic...
herman - moze i nie wychodzi w Hiszpanii a moze zwyczajnie Barcelona i Real do tego nie chca dopuscic...
no był takim kurwidołkiem, że grali tam Diogo, Cicinho, Raul Garcia czy Thomas Gravesen... takim skupującym pseudonastępców pelego w typie Robinho. dopiero jak wjechał z powrotem Perez z CR7 to się ponownie zaczęło. wszystko oczywiscie na kredyt, tak samo jak MU dzisiaj....
a przy okazji, tutaj tez ciekawa statystyka wydać 720mln na transfery i mieć ujemny bilans co do wartosci składu, jako jeden z pięciu klubów w najsilniejszych ligach Europy
a przy okazji, tutaj tez ciekawa statystyka wydać 720mln na transfery i mieć ujemny bilans co do wartosci składu, jako jeden z pięciu klubów w najsilniejszych ligach Europy
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Razorblade
- Mr. Kroper
Tylko co sie dziwisz jak papcio van Gaal jak zawsze sprowadzal pseudokopaczy za wielkie pieniadze a potem sadzal na lawce? No i statystyka ciekawa. Tottenham wiecej wart niz United... taaaa....
No i dalej argumenty z dupy. Bo gdyby mimo wszystko nie marka Real to zaden Ronaldo z Perezem by tam nie wjechali. I to samo jest z United, Liverpoolem czy Arsenalem. To nie sa kluby pokroju MC ktore marke dopiero buduja za pieniadze. One ja maja i jest ona warta gigantyczne pieniadze. Dlatego Pogba, dlatego Zlatan itp. Mimo ze inne oferty byly i z lepszymi pieniędzmi... i juz Ty sie o United nie martw
No i dalej argumenty z dupy. Bo gdyby mimo wszystko nie marka Real to zaden Ronaldo z Perezem by tam nie wjechali. I to samo jest z United, Liverpoolem czy Arsenalem. To nie sa kluby pokroju MC ktore marke dopiero buduja za pieniadze. One ja maja i jest ona warta gigantyczne pieniadze. Dlatego Pogba, dlatego Zlatan itp. Mimo ze inne oferty byly i z lepszymi pieniędzmi... i juz Ty sie o United nie martw
Za Ekstraklasa Trolls:
Arsene Wenger został zawieszony na cztery spotkania za agresywną postawę wobec sędziego Taylora.
CZTERY.
No. Ma jakieś poważne problemy z metabolizmem. Kij wie co jest. Niby do końca sezonu nie zagra, ale plotkują za kulisami, że to może być koniec kariery...
tja, a jak w Milanie dla Ronaldo zdiagnozowali problemy metaboliczne (coś tam z niedoczynnościa tarczycy) to i tak wszyscy dalej wołali El Gordo... A on sam zresztą nigdy nie przeczył, że lubił sobie zaipmrezować i wchłaniać burgery
jak dla mnie, to się Goetze zwyczajnie zapuścił, bo grać przestał już za Pepa (gratulacje dla Monaco tak btw), a po dłuższym czasie to i motywację stracił. Swoją drogą, jest to dla mnie niezwykle zagadkowe, jak trzeba się postarać, żeby przy tylu treningach w tygodniu, w takim wieku doprowadzić organizm do zalania tłuszczem. Np taki Kownacki z Lecha jeszcze w lecie miał problemy z nadwagą - gość 18 letni! Gdy byłem w tym wieku trzy wuefy w tygodniu + jeden/dwa mecze na podwórku sprawiały, że nigdy nie przekroczyłem siedmiu dych. Dopiero na studiach się zaczęło, kiedy metabolizm zwolnił.
jak dla mnie, to się Goetze zwyczajnie zapuścił, bo grać przestał już za Pepa (gratulacje dla Monaco tak btw), a po dłuższym czasie to i motywację stracił. Swoją drogą, jest to dla mnie niezwykle zagadkowe, jak trzeba się postarać, żeby przy tylu treningach w tygodniu, w takim wieku doprowadzić organizm do zalania tłuszczem. Np taki Kownacki z Lecha jeszcze w lecie miał problemy z nadwagą - gość 18 letni! Gdy byłem w tym wieku trzy wuefy w tygodniu + jeden/dwa mecze na podwórku sprawiały, że nigdy nie przekroczyłem siedmiu dych. Dopiero na studiach się zaczęło, kiedy metabolizm zwolnił.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Nie wiem jak jest, ale uważałbym z pochopnymi wnioskami. Podobno Goetze ma jakiś ciężki problem z rozregulowaną trzustką i stąd takie skoki wagi.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Jak to bylo? mes que un club czy jakos tak? Zenada...
Swego czasu podobny numer robił Real w przypadku Ronaldo, ale nie przed El Classico tylko przed meczem z... Eibarem.
A na boisku skończyło się na 3:2 dla Barceolny.
A na boisku skończyło się na 3:2 dla Barceolny.
El Classico było naprawdę takie jakiego wszyscy oczekują - emocje, atak, gole. Naprawdę bardzo dobre spotkanie.
Zaklinanie rzeczywistości level Pep:
Na jego miejscu mniej bym mędrkował o byciu najlepszym, a więcej bym patrzył w tabelę.Pamiętam tylko jeden mecz, w którym rywale stworzyli więcej sytuacji od nas. Z Tottenhamem na White Hart Lane. Poza tym, żadnego. Gramy najlepiej w lidze, nawet przeciw Chelsea mieliśmy więcej okazji od nich, także na Stamford Bridge. Nikt w lidze nie stwarza tak wielu dogodnych sytuacji, tak dobrych, tak czystych. Nikt nie może nas w tym pokonać. Ale nie jesteśmy skuteczni. W koszykówce podziwiałem Jordana. Ostatnia minuta, rzuca: piłka w koszu. To ten najtrudniejszy moment we wszystkich sportach – ostatni. Przez niego jesteśmy w takiej sytuacji, a nie innej.
- Razorblade
- Mr. Kroper
E, tam. Ostatnio mowil ze to wina tego ze w Premiership gra sie tylko w polach karnych a w srodku boiska nic sie nie dzieje a tam byli potega
A teraz obwinia o wszystko Jordana. Nieźle.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
W siatkówce Polonia Londyn
Nie ma co tu dużo gadać, Chelsea była w tym sezonie dwie długości przed resztą stawki.
Graty!
Nie ma co tu dużo gadać, Chelsea była w tym sezonie dwie długości przed resztą stawki.
Graty!
Hala Madrid! A nie wierzyłem w Zidane!
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Powiem szczerze że nie wierzyłem, ale jednak.
Piękny mecz, piękny wynik.
Doskonała okazja dla papcia Wengera żeby odejść w chwale.
Piękny mecz, piękny wynik.
Doskonała okazja dla papcia Wengera żeby odejść w chwale.
Pierwsza bramka mocno kontrowersyjna. Ręka Sancheza, a Ramsey na spalonym (brał udział w akcji, bo do niego szło podanie).
Poza tą sytuacją Arsenal dwa razy lepszy niż Chelsea. Zasłużona wygrana, gratulacje!
Poza tą sytuacją Arsenal dwa razy lepszy niż Chelsea. Zasłużona wygrana, gratulacje!
No sędzia nie był w najwyższej formie, ale po bramce Costy byłem pewny że się Arsenal posypie.
Trzeba jednak podziękować Mosesowi, dał dupy koncertowo
Trzeba jednak podziękować Mosesowi, dał dupy koncertowo
No, ale wyrównanie było po czerwonej, czemu Arsenal miałby się posypać?
A Mosesowi odcięło tlen od mózgu, inaczej się tego nie da wyjaśnić
A Mosesowi odcięło tlen od mózgu, inaczej się tego nie da wyjaśnić
Taaa w sumie to się tego spodziewałem
Chyba otworzę szampana
Chyba otworzę szampana
https://www.wykop.pl/link/3801385/footb ... 0-sezonow/
Pasuje w praktycznie każdym temacie piłkarskim naszego działu sportowego. Koleś przeprowadził 100 letnią symulację na FM2017. Zajebiste statystyki, masa ciekawych informacji
Pasuje w praktycznie każdym temacie piłkarskim naszego działu sportowego. Koleś przeprowadził 100 letnią symulację na FM2017. Zajebiste statystyki, masa ciekawych informacji
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy