Co kupić?

... nie to, o czym myślisz

Moderatorzy: boncek, Zolt

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Re: Co kupić?

Post autor: SithFrog »

boncek pisze:Jak pomyślę o tym jak wyglądały ostatnie lata życia mojej babci, która właśnie upierała się, żeby być w domu do końca, to jest mi zwyczajnie bardzo smutno z tego powodu, że nie udało nam się jej przekonać do przeprowadzki.
Myślę, że to jest zadanie graniczące z niemożliwością.
Obrazek
Awatar użytkownika
deszcz
zielony

Post autor: deszcz »

Hej. Ogólnie przepraszam za zarzucenie takiego ciężkiego tematu, nie przyszło mi do głowy, że jest on w sumie dość ekstremalny jak na ten dział - sorry. Jak trzeba wyodrębnić wątek i przenieść, to przenoście.
I tak wygląda na to, że nie da się nabyć czegoś dedykowanego, tylko co najmniej coś przerabiać.
Dziękuję też, że tak się przejęliście. To mi pomaga mobilizować się do działania.

W moim nieco rozszerzonym otoczeniu statystyka jest niestety taka, że w domu opieki średnia przeżycia wynosi miesiąc. I to osób, które wcześniej trzymały się całkiem nieźle. Przy czym średnią tę zawyża wujek, który z b. ciężką chorobą w hospicjum przeżył pół roku. To oznacza, że większość poniżej miesiąca. Natomiast staruszkowie, którzy do końca pozostawali w swoich domach mimo pogarszającego się stanu, wytrzymywali po kilka - kilkanaście (!) lat. Mam kilka teorii dlaczego tak się dzieje, ale nie umiem zweryfikować, więc póki co nie chcę ich snuć publicznie. Dlatego dość sceptycznie odnoszę się do instytucji opieki i mam sporo determinacji, by w przypadkach niebeznadziejnych (a ten oceniam wciąż jako niebeznadziejny) organizować to inaczej. Oczywiście decydujące słowo zawsze należy do naj-naj-najbliższej rodziny, ale tam gdzie mogę mieć wpływ, próbuję go mieć, uczestnicząc w zapewnieniu wsparcia technicznego.
Czasem banalnie proste urządzenia robią mega dużą różnicę - np. drabinka do samodzielnego podnoszenia się, antypoślizgi do butów, poręcze, uchwyty, różne bajery do rehabilitacji, ułatwiacze ubierania się, lupy do czytania, itp. Organizowaliśmy już tego typu rzeczy.

Dlatego teraz też szukam rozwiązania technicznego. Wydaje mi się, że powinno dać się wymyśleć / zrobić :) Osoba w wielu obszarach jest całkiem samodzielna (np. użytkuje komputer, dobrze prowadzi auto, dobrze załatwia sprawy przez telefon), ograniczenia są przede wszystkim ruchowe (nogi, kręgosłup, duża waga). Ma wysoko środek ciężkości, więc się czasem przewraca. Odbywa rehabilitację ruchową, ale nadal nie potrafi się podnieść z leżenia na ziemi. Być może się nie nauczy. Ma nawet współdomownika, jednak będącego przez większość dnia w pracy na mieście. Pomoc wydaje się więc być potrzebna doraźnie, w konkretnych punktach czasowych. Wezwanie telefoniczne wydaje się spełniać te kryteria. Tylko trzeba mieć telefon zawsze przy sobie.

@boncek Wisiorek z przyciskiem SOS to powinna być dobra sprawa. Kuzynka mi opowiadała, że babcia jej męża w którymś kraju skandynawskim taki wisiorek nosiła do wieku 103 lat :) Stąd między innymi nasza próba wdrożenia telefonu z przyciskiem SOS. Tylko okazał się zbyt niewygodny do noszenia i zbyt łatwy do zapomnienia w kieszeni przed praniem. Próbuję wykombinować zrobienie lepszego komunikatora :)
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

Pytanko, czego używać do mienia internetu w telewizorze bez internetu? Po taniości? Chodzi mi o jakieś adaptery wifi, chromecasty, itd. Chciałbym np. miracastować coś z telefonu itd, i mieć dostęp do aplikacji netflixa, showmaxa itp. Zaznaczam, że mam dostęp tylko do wifi, nic nie podepnę na stałe.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

Chromecast nie obsluguje miracasta jakby co. Ja mam juz od dawna i uwazam, ze to genialne. Mozna odpalac wtyczka do Chrome'a wszystkie AVI czy inne MKV, a w ostatecznosci stream ekranu telefonu tez sie da.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Czyli szedłbyś w chromecasta. A są jakieś wersje tego? Żółta, niebieska?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

ThimGrim pisze:Czyli szedłbyś w chromecasta. A są jakieś wersje tego? Żółta, niebieska?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Sa 4 wersje.
- stara, wygladajaca jak pendrive
- nowa, okragla na kabelku "zwykla" - dziala do 1080p
- nowa, okragla na kabelku "ultra" - dziala do 4K
- nowa, samo audio

Ja mialem dwie pierwsze pozycje. Mlody zamordowal starego to trzeba bylo znow kupic.
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

Ale to samo audio mogłoby być tańsze. Myślałem kupić takie coś, żeby puszczać sobie spotify z telefonu w domu, ale taniej głośnik BT (może i na kawałek koszernego kabla by było) :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Post autor: Larofan »

Gregor pisze:ale taniej głośnik BT (może i na kawałek koszernego kabla by było)
koszerny bluetooth!
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

OK, Lllolthar, wezmę sobie pewnie wersję drugą, hd, bo 4k tv i tak nie mam i mi to zwisa.

Czas na pytanie drugie: urządzenie wielofunkcyjne (ale nie taka wielka kobyła od podłogi do sufitu, druk + skan/ksero), laserowe, czarno-białe, tanie w eksploatacji (tanie tonery, oryginalne bądź zamienniki). Nie będzie służyć do drukowania mas papieru i miliarda stron, raczej taki użytek domowy z okresami przesilenia i bezczynności (wiosna, jesień średniowiecza). Jak żyć?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

W domu jest Brother 7030 od lat i dziala dobrze. Skanowanie oczywiscie turbo wolne, ale toner jest tani, latwo dostepny i sobie uzupelniasz z buteleczki. Brother ogolnie chyba ma najlepsza opinie.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Ja mam Chromecast Audio i generalnie nie polecam. Można streamować tylko niektóre aplikacje - z mojego telefonu tylko Google play music i podcast cośtam. YouTube, czy gier nie można.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Matthias[Wlkp] pisze:Ja mam Chromecast Audio i generalnie nie polecam. Można streamować tylko niektóre aplikacje - z mojego telefonu tylko Google play music i podcast cośtam. YouTube, czy gier nie można.
Ja mam zwyklego chromecasta podpietego pod amplitunera i sie sprawdza idealnie do samego dzwieku. Taki YouTube sobie leci, a jak nie wlacze TV to jest de-facto Chromecast Audio.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

To wtedy jest de-facto to, czym powinien być Chromecast Audio. A nie jest.
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

W temacie Chromecast Audio. Czy są jakieś alternatywy dla niego? Planuję wstawić sobie do mieszkania Yamahę PianoCrafta, nie bardzo chcę ciągnąć kable z drugiego końca pokoju, dlatego zacząłem się zastanawiać nad streamingiem. PianoCraft ma swoje lata, więc w grę wchodzi tylko złącze RCA. Coś polecacie? Znacie?
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Matthias[Wlkp] pisze:Ja mam Chromecast Audio i generalnie nie polecam. Można streamować tylko niektóre aplikacje - z mojego telefonu tylko Google play music i podcast cośtam. YouTube, czy gier nie można.
BTW. https://support.google.com/chromecast/a ... 9392?hl=en
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Ciekawe... Spróbuję i dam znać, czy działa. Sugerowałem się tym, że w Google Home pokazywało tylko te dwie aplikacje do streamowania, a np. YT nie znajdował Chromecasta w ogóle.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

To, co podlinkowałeś to jest "mirroring", czyli wszystko, co nadaje telefon, leci w głośniki. Jak zadzwoni Skype, musisz wyłączyć mirroring, chyba, że chcesz mieć rozmowę z głośników. IMHO trochę niepraktyczne. Właśnie dlatego wymyślili przycisk "stream", żeby sterowanie zewnętrznym głośnikiem szło zupełnie osobno.

Ty masz pianocrafta, a ja mam podobną mini wieżę od JVC i jak szukałem podobnego urządzenia to nie znalazłem nic podobnego. Można coś przez bluetooth kombinować, ale to mnie nie kręciło...

Z tego co pamiętam, to korzystasz ze Spotify, zgadza się? Może Chromecast Audio radzi sobie z nim lepiej niż z Google Play Music...
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z Chromebookami? Nada się jako zastępstwo dla wysłużonego tableta?
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

*tabelta
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Tablet to przede wszystkim urządzenie bezużyteczne. Jak wyszedł pierwszy iPad to powiedziałem, że to urządzenie dla babci do przeglądania fotek. Od tego czasu sam miałem tablet i były też takie urządzenia w rodzinie. Dzisiaj pozostają one w naprawdę dobrym użyciu w dwóch miejscach. Babcia lat 8x do Skype i przeglądania zdjęć oraz teściowie modelowy przykład wykluczenia technologicznego do Skype i przeglądania zdjęć.

Tak więc jeśli chcesz komuś kto tak używa tabletu dać coś nowego to jak najbardziej nich to nadal będzie tablet. iPad prostszy ale Android też daje radę, szczególnie że Team Viewer działa świetnie do zdalnej pomocy.

Jeśli jednak ma to być urządzenie dla kogoś bardziej obytego to Chromebook to świetne rozwiązanie. Super bateria, mało problemów i naprawdę można zrobić prawie wszystko. Webowe edytory grafiki są całkiem dobre, office online też jest dobry.

Sam mam czasami chęć mieć takie urządzenie, ale niestety jest parę rzeczy które muszą mieć Windows - np edycja RAW czy CAD. Jeśli Ty nie masz takich ograniczeń to bardzo, bardzo polecam dać Chromebookowi szansę

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

DaeL o jakim konkretnie sprzęcie myślałeś?
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

LLothar pisze:Jeśli jednak ma to być urządzenie dla kogoś bardziej obytego to Chromebook to świetne rozwiązanie. Super bateria, mało problemów i naprawdę można zrobić prawie wszystko. Webowe edytory grafiki są całkiem dobre, office online też jest dobry.
Chcę go kupić mamie. Póki co korzysta ze starego tableta Samsunga. Ale tablet ma już baterię zupełnie rozwaloną no i stary jest po prostu. Poza tym mama często robi zakupy w internecie, a używanie do tego klawiaturki dotykowej to jest udręka. Więc zastosowania to właśnie www, zakupy, skype, oglądanie filmów, itd... Może od czasu do czasu jakiś edytor tekstu. I tyle.

Natomiast zastanawiam się jeszcze, czy nie lepiej po prostu wziąć jakiegoś taniego laptopa z Windowsem. Teoretycznie można dostać jakiegoś najtańszego Lenovo za 1300 zeta. Specyfikacja podobna do Chromebooków (kiepski ale wystarczający procek, zintegrowana grafika, mały dysk ssd). Czy ChromeOS jest wystarczająco lekki, żeby była duża różnica w wydajności?
Voo pisze:DaeL o jakim konkretnie sprzęcie myślałeś?
Na razie się rozglądam. Ale myślałem głównie o 11 calowych chromebookach od Acera, np. o czymś takim: https://www.amazon.com/Acer-Chromebook- ... B019G7VPTC (w wersji 4GB)
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Dla mamy Chromebook będzie idealny, naprawdę lepszy niż Windows!

Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

No dobrze a czemu tak trudno kupić to w PL?
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Post autor: Halaster »

Myślisz że lepszy? Nawet jak ktoś jest przyzwyczajony od lat do windy? Myślę że ten Windows 10S to może być dobra opcja.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Przeciez mowa, ze tablet samsunga w uzyciu byl, wiec nie ma przyzwyczajenia do windowsa. Poza tym Chrome wyglada i tak jak windows, wiec zaden problem mysle. Plus jest jeszcze taki, ze nic sie nie zalegnie w nim i wszystko sie trzyma w chmurze, wiec problem backupow tez nie istnieje.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Chromebook wygląda jak Windows, ale jego klawiatura już nie.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Chromebooki używają "AZERTY"?
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Post autor: Larofan »

oh no
its retarded !
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Co z kupnem w PL, co z gwarancją, czemu jak już coś znajdę to wcale nie jest tanie? Spiseq!
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Hyh, teraz widze rzeczywiscie, ze Ceneo widzi 4 modele tylko :|. Ciekawe. U nas w Norwegii odpowiednik Ceneo ma ich az 80 modeli...
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Bo to nowe gówno, które jeszcze dwie generacje będzie żerować na ludziach, jadąc na przylepionej do płyty gównej karcie SD (16 GB) i podkręcanym athlonie 1800 GHz z 1999 roku, za bagatela sto tysięcy złotych z zapewnieniem "nie potrzebujesz nic więcej!". Z rozdzielczością 800x600 i ekranem tft.Oferty znajdziesz na ebaju, bez gwarancji i bez chromebooka, ale coś, co ma być jak laptop, to minimum 12 cali. Wszystko mniejsze to zwykły tablet i do tabletowania się nadaje. Acer r 13 chromebook. Hahaha, żartowałem, nigdzie tego nie kupisz...

Tak poza tym to sam chciałem se kupić. Podobają mi się Chromebooki, to świetny sprzęt.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Robaczki, mam takie pytanie do Was. Rozważam kupno laptopa, ale nie chcę na niego wydawać kasy, bo do grania i pracy mam desktopa. Generalnie zależy mi na mobilności (rozmiar, bateria) i tyle. Mogę dać max 3K. Zastanawiałem się nad różnymi pecetami, ale nagle okazało się, że mam też inną opcję.

Otóż mogę kupić tego MacBooka Pro:
https://support.apple.com/kb/SP649?locale=pl_PL (wersja z i5)

za 2,5K. Cały myk polega na tym, że sprzęt jest nowy, nigdy nie uruchamiany, nawet nie ma zdartej folii. Był to po prostu dość nietrafiony prezent, który leży od kilku lat w szafie. Przyznam szczerze, że gdyby nie brak Retiny, to bym się nie zastanawiał, jednak matryca z 113ppi (1280x800 przy 13,3") w dzisiejszych czasach to trochę mało. W telefonie mam prawie 500. :/

Z drugiej strony to jest to MacPro czego by nie mówić. Jakieś sugestie?
Obrazek
Awatar użytkownika
batton
baton

Post autor: batton »

Ja mam taki 13' z 2009 r. Core 2 Duo i jest nadal super. Gdybyś się nie zdecydował na tego opisywanego to daj znać ;)
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Drogi pamiętniczku...

Rozważam upgrade kompa. Jadę niedługo do USA i będę miał okazję kupić komponenty tanio (zwłaszcza, że USD dołuje).

CEL: Chciałbym podciągnąć z 30 do 40-50 FPS w Wieśku 3 i może nawet zagrać w Dooma. Rozdzielczość "tylko" HD, bo takie mam monitory. W te nie będę inwestować, dopóki się nie zepsują.

Dla przypomnienia, mój obecny składak:

Kod: Zaznacz cały

CPU	
Intel - Core i3-4330 3.5GHz Dual-Core Processor

Motherboard	
Asus - H81M-A Micro ATX LGA1150 Motherboard

Memory	
ADATA - XPG V1.0 8GB (2 x 4GB) DDR3-1600 Memory

Storage	
Seagate - Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive

Video Card	
Gigabyte - GeForce GTX 750 Ti 2GB Low Profile Video Card

Case	
Xion - XON-720P_BK MicroATX Slim Case w/300W Power Supply

Power Supply	
Thermaltake - TR2 450W ATX Power Supply 

Optical Drive	
Asus - DRW-24F1ST DVD/CD Writer
Przede wszystkim - TAK, WIEM - czas wyjść z jaskini i zainwestować w SSD... To swoją drogą... Ale do rzeczy:

Opcja 1: Mega taniość:

Wymienić kartę graficzną na 1050 Ti. Z tego co patrzę na benczmarki, to wydajność skoczy tak o 50%. 4K na pewno nie będę korzystał, bo nie mam takiego ekranu. Więc ma być tylko do HD. Mega taniość jest też dlatego, że do mojej obecnej obudowy nic więcej nie wejdzie...

Opcja 2: Babranie się

W zasadzie nie potrzebuję już tak małej obudowy, bo mój setup piwniczny nie jest aż tak wymagający jak poprzedni, salonowy. W zasadzie to mógłbym kupić nową obudowę i przełożyć wszystko, tylko coś czuję, że to będzie dużo babrania się (pamiętam, że jak wpiąłem główny kabel zasilania to jakoś tak poczułem, że chyba już go nie wyjmę...). Z tego co czytam, procki nie są aż tak krytyczne, więc pewnie wtedy ograniczeń już nie będę miał. W takim wypadku, do 1080i potrzebuję coś więcej niż 1060? Czy polecacie 1070?

Opcja 3: A może poczekać?

Podobno coś ma wyjść jeszcze w tym roku... A może szykuje się jakaś znacząca rewolucja? Wiecie... ja to sprzętem się interesuję raz na kilka lat...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Do full HD wystarczy spokojnie 1060 jeszcze kilka lat.
Obrazek
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Matthias - Ja bym chyba brał 1050Ti i czekał z większymi zmianami bebechów na przyszły rok. Chociaż w sumie to wszystko zależy od tego, czy planujesz w przewidywalnej przyszłości skok w wyższą rozdzielczość. Nie mówię nawet o 4K, bo tutaj wiadomo, że potrzeba karty z najwyższej półki cenowej (1080, a do niektórych gierek nawet 1080Ti). Ale jeśli myślisz o 1440p, to warto byłoby zainwestować w GTX 1070. Tyle że akurat ta karta była najbardziej wydajna w kopaniu ethereum, więc podskoczyła cenowo prawie do poziomu GTX 1080. Dlatego jeśli myślisz o tym, żeby za rok czy dwa bawić się w 1440p, to na razie bierz 1050Ti i czekaj na lepsze czasy dla graczy.

Natomiast jeśli nie planujesz VR ani 1440p, to faktycznie GTX 1060 spokojnie wystarczy do 1080p. Tym niemniej ja bym przy obecnych cenach kart naprawdę brał wariant najtańszy, i próbował to przeczekać. Nawet jeśli jesteśmy w czarnej dupie ethereum na kilka lat, to przynajmniej Vega i przyszłoroczna nowa generacja od nVidii odrobinę ceny obniży.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Czyli trochę dupa. Widzę, że 1060 jest dużo szybsza niż 1050Ti... Chyba poczekam jeszcze w takim razie. Może trafię na jakąś promocję pod koniec roku.
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Mam 1070, reszta sprzętu raczej już wiekowa i spokojnie w 4k chodzi mi wszystko w miarę płynnie.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Telefon czyli smarfton.

Najlepiej w budżecie 600-800 plnów, nowy. Z gwarancją.

Najlepiej Android, maksymalnie 5 cali, ale gdyby udało się mniejszy (4,3? 4,7?) - rewelacja. 5 to górna granica i 5,2 czy 5,5 w ogóle nie wchodzą w grę.

Bateria im pojemniejsza tym lepiej.

Ktoś coś?
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Wygląda że Xiaomi Redmo 4X jest najlepszy w tych widełkach. Jest jeszcze Moto G5 ale z dużo mniejszą baterią.

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Dobre to Xiaomi? Jak jest z jakością, ktoś miał styczność?

A jakiś Samsung? Razor?
Obrazek
zodi
Kofan Annan

Post autor: zodi »

A czym się różni telefon od smartfona ? Teraz.
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

W rozmiarze i cenie (prawie) to A3.

Nie ma chyba innego Samsunga poniżej 5 cali.
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

No właśnie myślałem o A3 (2016) tylko baterię ma dużo słabszą niż ten chinol.
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Larofan chyba ma Xiaomi

Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

A3 2016 nie kupisz juz chyba ze stare produkcje. 2017 przekracza budzet... na baterie nie masz co patrzec - wszystko zależy od tego z czego korzystasz. Na przyklad ja S8 rozladowuje w 10h a kumpel sie chwali ze ponad 2 dni mu trzyma.

Xiaomi juz zaczyna sie sypac pomalutku - maja to co Huawei ba poczatku i Samsung jakies 6 lat temu. Wchodza na duzo bardziej masowa produkcje, rozbudowuja struktury sprzedaży i nagle okazuje sie ze trzeba oszczedzic na podzespolach, materialach itd, a serwis gdzie miales wymiane 1:1 bez pytania nagle zaczyna sie migac bo koszta za duze. I o ile kupujac telefon powyzej 1500 w miare stabilnosc sprzetu jest, o tyle polka do 1000 zl jest najbardziej wrazliwa na te zmiany u producentów. Jak dodasz do tego ze chcesz maly wyswietlacz to praktycznie zostajesz bez wyboru niestety i bierz to na co wchodzi budzet.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

LLothar pisze:Wygląda że Xiaomi Redmo 4X jest najlepszy w tych widełkach. Jest jeszcze Moto G5 ale z dużo mniejszą baterią.

lotomoto.png
lotomoto.png (131.77 KiB) Przejrzano 6639 razy
Czy tak lepiej?
lotomoto2.png
lotomoto2.png (202.62 KiB) Przejrzano 6636 razy
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

:lol2:
Obrazek
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Post autor: Counterman »

Żona ma Xiaomi. Pojęcia nie mam jaki model, ale dała 5 stów i jest zadowolona. A ona siedzi na tej komórce więcej roboczogodzin niż ja w pracy.
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
ODPOWIEDZ