Brexit

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Re: Brexit

Post autor: SithFrog »

Przeczytałem artykuł, nie wiem o co Ci chodzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

SithFrog pisze:Przeczytałem artykuł, nie wiem o co Ci chodzi.
Artykuł bardzo wygodnie nie cytuje niczego konkretnego.

Jak juz bardzo nie chcesz sam szukac - chodzi o to, ze nie mozesz sprzedawac wody butelkowanej i twierdzic, ze Twoja woda zmniejsza ryzyko odwodnienia - bo kazda woda, nawet z kranu, jest tak samo w tym dobra.

Biurokracji z Brukseli wyszukuja sobie problemy? Otoz nie, bo to bylo konkretne zapytanie od konkretnej osoby. Sa przepisy, ktore reguluja co sobie mozesz napisac na zywnosci - np nie mozesz napisac na swojej marchewce, ze zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

LLothar pisze:Jak juz bardzo nie chcesz sam szukac - chodzi o to, ze nie mozesz sprzedawac wody butelkowanej i twierdzic, ze Twoja woda zmniejsza ryzyko odwodnienia - bo kazda woda, nawet z kranu, jest tak samo w tym dobra.
Nie mam pytań.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Przeczytałem ten artykuł i tam nadal widzę, że chodzi o zakaz reklamowania na butelkach wody, że ta zapobiega odwodnieniu... i nadal ten pomysł brzmi jak bullshit.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Jak juz bardzo nie chcesz sam szukac - chodzi o to, ze nie mozesz sprzedawac wody butelkowanej i twierdzic, ze Twoja woda zmniejsza ryzyko odwodnienia - bo kazda woda, nawet z kranu, jest tak samo w tym dobra.
A jak producent Snickersów mówi w reklamie, że ich batony zaspokajają głód, to może tak robić, czy nie? No bo chleb też zmniejsza głód. W sumie to co byś nie zjadł, to zmniejsza głód. ;)
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Byc moze chodzi o samo "odwodnienie" i wciskanie kitu ze jak nie wypijesz dziennie 1.5 litra wody to nomen omen wykitujesz.
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Żeby dobić temat, źródło z samej Unii:

Water bottles are BANNED from claiming to solve dehydration under an oddball EU rule

True but justified. That is because drinking water, whether from a tap or a bottle, is not enough to treat dehydration. That is why hospitals put dehydrated people on drips. There is an EU system – necessary in a borderless single market – where advertisers have to provide evidence for claims they want to make about the health benefits of products. On an issue like this, decisions are based on scientific advice. Experts – including in the Guardian here ( https://www.theguardian.com/science/the ... 1/nov/18/1 ) - demolished the idea that this ruling was in some way ridiculous.

https://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/da ... -eu-rules/

Taki unijny blog protestujący informacje

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

Hmmm... ale ja tu widze jakis bullshit... no bo co innego jak czlowiek jest odwodniony a co innego zmniejszanie ryzyka odwodnienia. Bo jesli nie jestes odwodniony to sama woda wystarcza aby takowe ryzyko na dlugi czas niwelowac :spy:

Co do podawania kroplowki... biologie mialem dawno temu a jestem za leniwy aby sprawdzac, ale z tego co pamietam to kroplowke podaje sie dlatego, ze zoladek nie przyjmie takiej ilosci wody zeby wyrownac przy okazji poziom skladnikow mineralnych w organizmie... pomijajac ze autentycznie odwodniona osoba po kilku lapczywych lykach zwyczajnie sie po ludzko porzyga :spy:

To stwierdzenie z tej strony iest piekna bzdura czy tylko mi sie zdaje :spy:
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Zaraz zaraz. Po kolei.

Jak było na butelkach? Leczy z odwodnienia czy zapobiega odwodnieniu?

Bo co innego prevents dehydration, a co innego treats dehydration.

A to o kroplówkach to odwracanie kota ogonem. Wiadomo, że najzdrowszy będzie płyn z elektrolitami i solami, a nie sama woda, ale jak ktoś ma sensowną dietę i do tego pije wodę to się nie odwodni, żeby nie wiem co. Nawet jak będzie pił najbardziej biedną wersję, jakąś destylowaną i dużo to wypłukał z organizmu za dużo dobrych rzeczy, ale nadal jego stan to będzie niedobór potasu, sodu czy witamin, a nie odwodnienie.

Więc tak, picie wody zapobiega odwodnieniu. Nie, picie samej wody nie jest wystarczające, żeby wyleczyć do 100% zdrowia odwodnionego człowieka.
Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

Post autor: snt »

http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/podatki ... 60777.html

Brexit, srexit, samo zło, ale podatki będą obniżane. Nice :P
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

snt pisze:Brexit, srexit, samo zło, ale podatki będą obniżane. Nice
Teraz są obnizane, bo się nagle exodus zrobil :P
Awatar użytkownika
snt
złoty

LLothar pisze:
snt pisze:Brexit, srexit, samo zło, ale podatki będą obniżane. Nice
Teraz są obnizane, bo się nagle exodus zrobil :P
We Francji też ? :P
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
snt
złoty

http://www.bbc.com/news/world-36790977

Lol. Niedawno narzekano, że liderzy Brexitu unikają wzięcia odpowiedzialności za rządy po wygranym referendum.
Teraz jeden z nich zostaje MSZ to piszą że to chyba jakiś żart, że ten człowiek się nie nadaje. Zdecydujcie się w końcu.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Wartość funta znowu rośnie, już 20 groszy w górę poszło. Ehh a przez chwile było tak pięknie.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
snt
złoty

http://www.bbc.com/news/business-37315866

Lol, miała być ekonomiczna katastrofa, a na razie w UK zmniejsza sie deficyt w handlu zagranicznym :)
Eksport 2% wzwyż, import 0,5% w dół.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Ale pamiętasz, że oni ani znikąd nie wyszli ani nawet sami nie wiedzą jak i kiedy to nastąpi?
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

snt pisze:http://www.bbc.com/news/business-37315866

Lol, miała być ekonomiczna katastrofa, a na razie w UK zmniejsza sie deficyt w handlu zagranicznym :)
Eksport 2% wzwyż, import 0,5% w dół.
-15% wartosci waluty czyni cuda ;)
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Post autor: Counterman »

Oj tam, oj tam. :D Wartość waluty, takie tam. :D

Żeby nie było nie piję do Ciebie snt. Bardziej mi chodzi o regularny brak profesjonalizmu w podawanych wiadomościach ekonomicznych, bez znaczenia medium. Pewnie jest to zamierzone, ale nadal bawi mnie to pociesznie.

Zresztą pierwsze efekty Brexitu pojawią się wcześniej niż faktyczne wyjście, ale nie w 3 minutki. Ciekawy jestem czy część instytucji finansowych się wyniesie, czy to tylko takie gadanie. Tak 50/50 bym powiedział.
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Counterman pisze:Ciekawy jestem czy część instytucji finansowych się wyniesie, czy to tylko takie gadanie. Tak 50/50 bym powiedział.
Ciezko zajmowac sie powaznymi operacjami dot. Euro w kraju poza UE. To jest pewne, że ta część się wyniesie. Pytanie czy będzie tego więcej, żeby to naprawde bylo odczuwane pozostaje.
Awatar użytkownika
snt
złoty

Counterman pisze:
Żeby nie było nie piję do Ciebie snt. Bardziej mi chodzi o regularny brak profesjonalizmu w podawanych wiadomościach ekonomicznych, bez znaczenia medium. Pewnie jest to zamierzone, ale nadal bawi mnie to pociesznie.
No przecie piszo w tym artykule, że nastąpił spadek wartosci waluty :spy:
A poza tym - w krótkim okresie sama decyzja podjęta w referendum przyniosła brytyjskiej gospodarce pewne korzyści, tak czy nie? :P
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

snt pisze:A poza tym - w krótkim okresie sama decyzja podjęta w referendum przyniosła brytyjskiej gospodarce pewne korzyści, tak czy nie? :P
Tak, ale równie dobrze mogło się wydarzyć cokolwiek innego, co odbiłoby się na wartości funta i efekt byłby identyczny. Poza tym, jak koledzy wyżej: oni jeszcze znikąd nie wyszli.
Obrazek
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!

Post autor: Counterman »

Piszo? A to nie zauważyłem. To mea culpa.

A co do efektu - jeżeli mam być całkowicie szczery to chuj wie. W teorii mogło to spowodować jakiś wzrost konsumpcji żeby załapać się na czas "jeszcze przed wyjściem", ale to tylko silniej przepowiada solidne jebnięcie jak wyjście okaże się faktem. W ogóle ocena jakiejkolwiek dużej zmiany dla gospodarki po tak krótkim czasie jest z góry bez sensu, na te procesy potrzeba czasu. Przynajmniej z lotu ptaka.

Zresztą dlatego nie ekscytowałem się wynikami gospodarki tuż po tym jak PiS doszedł do władzy. One po prostu nie odzwierciedlały tej zmiany (przynajmniej nie w jej pełnej krasie). Teraz zaczynają się pojawiać pierwsze efekty "dobrej zmiany".

Jeszcze uczciwość każe mi napisać o jednym scenariuszu - zmiana okazuje się tak skrajnie do dupy, z założeniem jej natychmiastowego wejścia do życia, że gospodarka od razu zaczyna negatywnie reagować. Ale to musi być jakaś hekatomba, jak np. ogromny atak nuklearny, czy całkowite zabranie oszczędności z wszystkich rachunków bankowych, czy inna skrajna skrajność
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... jnej-armii

Wychodzimy z Unii, ale jeszcze parę rzeczy zablokujemy :P
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Gregor pisze:http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... jnej-armii

Wychodzimy z Unii, ale jeszcze parę rzeczy zablokujemy :P
Armia UE:
- ja lubie ten pomysl
- Bruksela lubi ten pomysl
- Niemcy lubia ten pomysl
- Francja lubi ten pomysl
- Polska lub ten pomysl

UK nie bedzie miec latwych negocjacji :P

edit: nie zebym ja za duzo zmienil, ale zawsze ;P
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Polska lub ten pomysł?
Obrazek
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

A program hodowli jajec u zachodnich Europejczyków nie powinien być najpierw wdrożony? Bo na co nam armia ciot nie potrafiących nawet zaprowadzić porządku z paroma tysiącami imigrantów w Calais?
Toż oni na widok krasnoarmiejca w portki narobią zanim go jeszcze zobaczą :lol:
Jedyni zachodni co jeszcze jakieś jajca mają właśnie się z tej Unii wypisują, więc heloł, podwójne latte z odtłuszczonym mleczkiem sojowym dla żołnierzyka poproszę, plis :P
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

Theeck pisze:A program hodowli jajec u zachodnich Europejczyków nie powinien być najpierw wdrożony? Bo na co nam armia ciot nie potrafiących nawet zaprowadzić porządku z paroma tysiącami imigrantów w Calais?
Toż oni na widok krasnoarmiejca w portki narobią zanim go jeszcze zobaczą :lol:
Jedyni zachodni co jeszcze jakieś jajca mają właśnie się z tej Unii wypisują, więc heloł, podwójne latte z odtłuszczonym mleczkiem sojowym dla żołnierzyka poproszę, plis :P
Obrazek
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Zolt +1
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Theeck
złoty

PIOTROSLAV pisze:Zolt +1
W ten oto sposób pokonamy Rosjan, tak jak już się udało terroryzm :P
Gupi ja :P
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

jeżeli uważasz, że Francuzi nie zrobili porządku w Calais, bo to cioty, to chyba jednak gupi Ty.
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Wdawanie się w tym dziale w dyskusje z theeckiem...
Obrazek
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Zolt pisze:jeżeli uważasz, że Francuzi nie zrobili porządku w Calais, bo to cioty, to chyba jednak gupi Ty.
Odnoszę wrażenie, że Wasze niezrozumienie tego co napisałem wynika z dosłownego odczytania słowa ciota jako synonimu homoseksualista. Otóż nie, to miał być zwykły fajtłapa, niedorajda, niedołęga, mazgaj, ktoś pozbawiony siły woli, mięczak itd.
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Theeck pisze:Odnoszę wrażenie, że Wasze niezrozumienie tego co napisałem wynika z dosłownego odczytania słowa ciota jako synonimu homoseksualista. Otóż nie, to miał być zwykły fajtłapa, niedorajda, niedołęga, mazgaj, ktoś pozbawiony siły woli, mięczak itd.
Odnoszę wrażenie, że nie masz pojęcia o świecie... I jestem bliżej prawdy w tej wypowiedzi.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

Hahaha, ach ci Francuzi... Obrazek
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
snt
złoty

Czym sie różni Niemiec zabity od Niemca poległego? :P
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

snt pisze:Czym sie różni Niemiec zabity od Niemca poległego? :P
Poległy jest mniej awanturujący się.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Thim. Gdyby jeszcze obrazek mial sens...
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

Znaczy sie generalnie po porażce wrześniowej większość Polaków do końca wojny w dalszym ciągu walczyła z Niemcami, a większość Francuzów kolaborowała, tak więc w tym kontekscie ten obrazek jest inwalidą.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Obrazek jest inwalida bo od 17.09 PL walczyla na 2 frontach a uwzglednia jeden. Proste...
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Od 10 maja do 22 czerwca = miesiąc i 15 dni? Zmień dostawcę faktów :P
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

Trochę bez sensu porównywać mocarstwo z bidnym krajem, który nawet nie zdążył się dobrze poskładać w całość ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

No i w sumie troche to potwierdza teze bo na 1 Niemca byly 4 ofiary polskie i 8 francuskich
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Czyli jednak francuzi cioty!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Matthias[Wlkp] pisze:Obrazek
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

ThimGrim pisze:Czyli jednak francuzi cioty!
Rejczel :]
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Zolt pisze:
Matthias[Wlkp] pisze:Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Nie uniosłaby was parasolka. To dziecinne fantazje. Get real.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Zreszta obiecuja, obiecuja a i tak siedza i czytaja...
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

No niestety... Sprawdzam tylko, czy dalej się trollujecie.
ODPOWIEDZ