A gdzie miejsce dla mao?Turtles pisze:Domeną lewicy jest demokracja. Faszyzm jest jej zaprzeczeniem.
Moge tez tak samo: Domena prawicy jest kapitalizm, fazyzm jest jego zaprzeczeniem.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
A gdzie miejsce dla mao?Turtles pisze:Domeną lewicy jest demokracja. Faszyzm jest jej zaprzeczeniem.
Ocierasz się drogi kolego o uniobluźnierstwoLarofan pisze:przez pokraczne uogolnienia i wnioski mamy takie cuda jak slimaki bedace rybami czy marchewki owocami
Wait what? A Stalin to prawak, a Hitler kapitalista? I co jeszcze 2:Turtles pisze:Domeną lewicy jest demokracja. Faszyzm jest jej zaprzeczeniem.
Mowisz? Pozwole potem sobie przytoczyc pare cytatow jak bede mial czas i powiesz mi jakie to poszanowanie praw chocby do odmiennej opinii jest u lewicowcowTurtles pisze:I poszanowanie praw jednostki, co stoi w doktrynalnej niezgodzie z ideologią faszystowską.
Aaa... to stąd była Niemiecka Republika Demokratyczna. Stasi approvesTurtles pisze:Domeną lewicy jest demokracja. Faszyzm jest jej zaprzeczeniem.
Zartujesz? Domena faszyzmu jest to co wkleil Mati. Prawa strona nie stanowi "domeny faszyzmu" bo ma on duzo wspolnego zarowno z prawa jak i lewa strona. Dlatego uznawany jest za "trzecia droge". Troche wiecej logiki czasem by sie przydalo. Co to "domena faszyzmu". Chyba sie komus tutaj slowo "domena" lekko pogubilo i zastanawiam czy nie mi...Larofan pisze:nie - zaczelo sie od tego ze usilowales wsadzic lewa i prawa strone po rowno do wora 'faszysci'Razorblade pisze:Zaczelo sie od zdziwienia Laro ze faszysci sa tez po "lewej stronie" swiatopogladu.
faszysci sa tez po lewej stronie, tru (as exemplified przykladem trapezu) ale to prawa strona stanowi jego domene przez pokraczne uogolnienia i wnioski mamy takie cuda jak slimaki bedace rybami czy marchewki owocami
Ja wiem! Ludzie milujacy pokoj i szacunek dla innych... na przyklad antifa i feministkiMatthias[Wlkp] pisze:W ogóle to trzeba chyba jednak zrobić krok w tył i wyjaśnić sobie, co to jest lewica. IMHO to słowo ma bardzo różne znaczenie w zależności od kontekstu. Jest też tak szerokie, że może się w nim złapać i Dorn, i Kononowicz...
niejaki "Ruch Wkurwionych" ws. Caster Semenya i poziomu testosteronu. Przy okazji twierdzac ze poziom testosteronu nie wplywa w LA na wyniki sportoweMoże więc trochę rozeznania, tania i tępa prawico, bo o szacunku do innych w Waszym wykonaniu, nie ma co marzyć, co?
ten sam Ruch Wkurwionych...O ile dobrze liczę, Polska teraz (po srebrze Włoszczowskiej) ma 11 medali, 8 zdobyły kobiety.
Szowinistyczne przygłupy, słyszę Wasz bul dupy.
Michał Kusztelak Mariusz Kułakowski Mówisz, że porównywanie tego co się dzieje w Polsce i zamachów terrorystycznych nie jest na miejscu, bo to co dzieje się u nas jest zbyt małego kalibru? Chyba spadłeś z krzesła i uderzyłeś się w głowę. Mówisz że to są mordy masowe? Oto kilka faktów, idealisto:
- w samym czerwcu kierowcy-niedorozwoje i inne byczki w audi po prochach zalanych wódą zabiły więcej osób, niż zginęło w zamachu na WTC. Ten zamach wystarczył do wypowiedzenia wojny - gdzie jest nasza wojna o mniej śmierci na drogach?
i innyPiotr Bazylak Cezar Bergow tia w ogole mlodziez wszechujska rdzewna logika i inne tego typu zjeby nie pisaly ze to byl terroryzm-zyjesz w jaskini czy jak?
ale to sa akurat nijakie... kiedys byly takie fajnePrzemysław Sak Czyli wniosek jest jeden. Spora część polskiego społeczeństwa to patole a ty chcesz jeszcze do tej wesołej gromadki dołożyć kolejnych
*Turtles pisze:Domeną lewicy jest demokracja. Faszyzm jest jej zaprzeczeniem.
Coś z tym poszanowaniem jest ostatnio różnie... Zwłaszcza wśród feministek (#killallmen)...Turtles pisze:poszanowanie praw jednostki
Korea? Poza tym czy przypadkiem narodowcy nie walczyli z monarchami? Czy wladza pochodzaca od Boga nie jest kompletnym zaprzeczeniem wladzy pochodzecej od narodu?Turtles pisze:...dwa razy pisałem posta i dwa razy go kasowałem bo myślałem, że mnie tu wszyscy trollują.
Spoko.
Generalnie to mogę zgodzić się z tym co napisał snt, że domeną lewicy jest naprawianie świata, często z opłakanymi skutkami.
Podstawą każdej lewicowej ideologii jest demokratyzacja i poszanowanie praw jednostki. To co działo się w maoistycznych Chinach, w Związku Radzieckim, całym bloku wschodnim było zaprzeczeniem i wynaturzeniem tych idei, które były na sztandarach. Chyba nie muszę tłumaczyć co znaczy "radziecki" w nazwie. Faszystowskie Włochy, czy nazistowskie Niemcy nie były zaprzeczeniem swoich doktryn - były konsekwentnym wprowadzeniem ich w życie. I tu akurat słowa, a nie czyny mają znaczenie, bo cała dyskusja wiąże się ze zdefiniowaniem czym jest lewica, prawica, faszyzm, hitleryzm.
Oczywiście wartości jak demokacja i prawa człowieka są nierozerwalne również z niektórymi doktrynami prawicowymi - chociażby chadecją, ale nacjonalizm jest najlepszym przykładem, że wcale nie muszą się znajdować na pierwszym miejscu. Tam nie jednostka, ale naród jest wartością najwyższą.
Więc jeżeli zastanawiamy się czy faszyzm jest lewicowy to nie jest. Po prostu nie jest. Lewica nie uznaje władzy wodzowskiej za optymalny model, tylko te pieprzone komitety, rady i inne ciała demokratyczne. Nie umiem sobie za bardzo wyobrazić lewicowej monarchii absolutnej.
chyba kpisz... podstawa KAZDEJ lewicowej ideologii jest wlasnie pozbycie sie jednostki i myslenie kolektywem. I cala historia tego dowodzi.Turtles pisze:Podstawą każdej lewicowej ideologii jest demokratyzacja i poszanowanie praw jednostki.
no tak, ja wiem... Lewicy zawsze jak cos sie nie "uda" to przez przypadek i wynaturzenie, a prawica robi to celowo... otoz nie drogi Turtlesie. Nie bedziemy zaklinac rzeczywistosci. Komunizm to ideologia czysto lewicowa... Tak jak Nazizm jest czysto prawicowy mimo ze socjalistyczny.Turtles pisze:To co działo się w maoistycznych Chinach, w Związku Radzieckim, całym bloku wschodnim było zaprzeczeniem i wynaturzeniem tych idei, które były na sztandarach
oczywiscie ze nie! cala dyskusja wziela sie moj drogi stad, ze stwierdzilem ze lewica ostatnio faszyzuje tak samo jak prawica. A wlasciwie ze nie lubie faszystow ani z prawej ani z lewej strony... Nie ma faszystow po lewej? No jasne... feministki ostatnio i antifa to ruchy skrajnie prawicowe... co zlego to nie my...Turtles pisze:I tu akurat słowa, a nie czyny mają znaczenie, bo cała dyskusja wiąże się ze zdefiniowaniem czym jest lewica, prawica, faszyzm, hitleryzm.
No i wlasnie tutaj sie mylisz. W lewicy najwazniejszy jest "kolektywizm" i "rownosc wszystkich" a w prawicy "wolnosc jednostki do samostanowienia". Oczywiscie ze kolektywizm mozesz sobie urzadzac przy demokracji a samostanowienie przy rzadach monarchijnych czy autorytarnych, ale to sa "podstawy". reszta to otoczka.Turtles pisze:Oczywiście wartości jak demokacja i prawa człowieka są nierozerwalne również z niektórymi doktrynami prawicowymi - chociażby chadecją, ale nacjonalizm jest najlepszym przykładem, że wcale nie muszą się znajdować na pierwszym miejscu. Tam nie jednostka, ale naród jest wartością najwyższą.
monarchii absolutnej? Nie... Wodzowska lewice? Mao, Stalin, Che, Castro... wymienic jeszcze paru? Tak Turt... mozesz sobie zaprzeczac, rozrywac szaty i plakac. To lewica...Turtles pisze:Więc jeżeli zastanawiamy się czy faszyzm jest lewicowy to nie jest. Po prostu nie jest. Lewica nie uznaje władzy wodzowskiej za optymalny model, tylko te pieprzone komitety, rady i inne ciała demokratyczne. Nie umiem sobie za bardzo wyobrazić lewicowej monarchii absolutnej.
Ale to Rzuff lansuje taką tezę. Dla mnie żadna skrajność nie jest dobra. W USA masz podział demokraci/republikanie i to jest mniej więcej zdrowa lewica vs zdrowa prawica. Jeśli dobrze zrozumiałem Turtlesa, tylko czekać aż Republikanie zaczną zabijać Żydów czy coś.LLothar pisze:FSGK, miejsce, gdzie:
lewica = Stalin
prawica = Hitler
I nic pomiedzy nie istnieje
Poza ekstremalnymi przypadkami to +1.Pquelim pisze:Nikt nie rodzi się z płcią psychiczną, tylko biologiczną. Reszta jest już wynikiem socjalizacji (i to genderyści już wiedzą), natomiast odchylenia od normy nie stanowią naturalnego procesu i należy je traktować jak powazne zaburzenie psychiczne, nie wolno ich stymulować fizycznymi środkami takimi jak zatrzymywanie procesu dojrzewania czy podawanie hormonów. Ot, tyle.
"I have the utmost respect for Dr. Remafedi," says Benton, who is a pediatrician. "He does good work. The fact is, his research supports our conclusions, even if he doesn't."
Czy na pewno "tak samo"? Jeśli masz przez to na myśli, że wysłanie geja na obóz korygujący zwiększy prawdopodobieństwo samobójstwa, to OK, pewnie masz rację. Ale czy będzie to ryzyko porównywalne z tym, jakiego doświadczają transseksualiści? Nie.LLothar pisze:Ale tak samo jest zapewne wyzszy wsrod gejow wyslanych na oboz "prostujacy".
Ciiii, nie wolno tak pisać... Nawet jeśli to prawdaMatthias[Wlkp] pisze:O Arabach, ale dam do światopoglądowego, bo to zrobiła z nich religia. Nienawiść do Żydów wpisana w Koran
Razorblade pisze:Zanczy pomijajac ze transparent mega zenujacy to akurat ma on "zwiazek" z pejoratywnym okresleniem Widzewa jaka Zydzewa...
Oj tam, oj tam. U nas jest tak samo, a nawet gorzej.Matthias[Wlkp] pisze:Nie mówimy tutaj o incydentalnych transparentach na ulicy, tylko o audycjach w telewizji państwowej nawołującej do holokaustu...
Boki zrywać.