Brexit

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
snt
złoty

Brexit

Post autor: snt »

http://www.bbc.com/news/live/uk-politics-36570120

Chyba można już mówić w trybie dokonanym - na chwilę obecną ponad milion głosów przewagi :)

Obrazek
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Re: Brexit

Post autor: SithFrog »

Spoko, to oznacza negatywy głównie dla UE. Myślę, że swoboda handlu i przepływu ludzi zostanie. Odpadnie UKejom płacenie do kasy Unii i respektowanie kretyńskiego prawa o prostych bananach, ślimakach-rybach itp. Dla nas to raczej negatyw, bo zaczną myślę odsiewać trochę imigrantów, zablokują zasiłki - to na 100%. No i Unia wpadnie pod dyktat Niemiecko-Francuski.
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

Funt juz zanurkowal ponad 10% wobec Euro, a jeszcze nie ma oficjalnych wynikow.

Jako wieczny optymista - wyjscie UK z UE oznacza:
- nareszcie jednolite wtyczki w UE
- najwiekszy hamulcowy wychodzi - otwarta droga to np unijnych sił zbrojnych, które sa niezbedne aby inwestowac w technologie typu lotniskowce, bo zaden z krajow unii samodzielnie nie ma na to dosyc kasy

Niby Norwegia i Szwajcaria to takie super przyklady krajow poza UE ktora maja sie dobrze. Nie wiem dokladnie jak Szwajcaria, ale Norwegia ma pełną swobodę przepływu ludzi i musi respektować w pełni przepisy unijne (acz nie ma prawa glosu). Do budzetu sie nie dorzuca, ale pompuje kase w kraje typu Polska innymi kanałami prawie tak samo mocno jak kraje UE. No i oczywiscie zasiłki Polaków tutaj pracujących idą na dzieci w Polsce. Czyli wszystkie powody dla których powstal Brexit.

Zakupowcy w przemyśle teraz mają kupe roboty, bo albo zamieciac beda dostawcow z UK na takich z UE, bo tak latwiej robic biznes, albo otwieraja sie na caly swiat, bo jak i tak kupujesz spoza Unii, to dlaczego nie z Chin czy USA?
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

LLothar pisze:unijnych sił zbrojnych, które sa niezbedne aby inwestowac w technologie typu lotniskowce, bo zaden z krajow unii samodzielnie nie ma na to dosyc kasy
Nie wierzę, że napisałeś to serio.
LLothar pisze: ale pompuje kase w kraje typu Polska innymi kanałami prawie tak samo mocno jak kraje UE
Może w dowolnym momencie przestać, ma swobodę decyzyjną, jest inwestorem, a nie podatnikiem.

"zamieciac beda dostawcow z UK na takich z UE, bo tak latwiej robic biznes, albo otwieraja sie na caly swiat, bo jak i tak kupujesz spoza Unii, to dlaczego nie z Chin czy USA"

Dlaczego zakładasz, że to nagle będzie utrudnienie?
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

A tak w ogóle, jak rozmawiałem ze znajomymi z Londynu - zwolennicy zostania mieli mniej więcej taki pomysł na kampanię jak PO w 2015 roku. Raczej straszyli jak będzie źle po wyjściu niż mówili dlaczego warto zostać plus przeciwnicy to byli rasiści, ksenofoby i w ogóle samo zło. Skuteczność takiej kampanii znamy z autopsji aż za dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

SithFrog pisze:Może w dowolnym momencie przestać, ma swobodę decyzyjną, jest inwestorem, a nie podatnikiem.
Nie moze, wynika to z umów z UE.
SithFrog pisze:Dlaczego zakładasz, że to nagle będzie utrudnienie?
Bo UE generuje ułatwienia, które nie dotyczą krajów poza UE?
Awatar użytkownika
snt
złoty

Funt zanurkował - to chyba represje ze strony Sorosa :)

Natomiast do tego co pisze Llo - pożyjemy zobaczymy. To będzie ciekawy test dla pozostałych w UE krajów jak wyglada życie poza unią. Test dla Brukseli potencjalnie bardzo niebezpieczny :P

I ciekawi mnie to jakie konkretnie ułatwienia generuje UE, biorąc pod uwagę, że UK ma zamiar pozostać w EFTA?
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

A frank w górę. Dzięki!

Oby Szkoci pokazali im teraz faka (wszystkie okręgi w Szkocji były za pozostaniem).

Ciekawe ilu rodakow wroci. Gdzie czytalem prognozy ze moze to byc ok 300 tys.
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
snt
złoty

Voo pisze: Oby Szkoci pokazali im teraz faka (wszystkie okręgi w Szkocji były za pozostaniem).
To też byłby ciekawy test porównawczy. Choć nie wiem, czy Szkoci chcieliby utworzyć państwo marionetkowe na wzór Grecji, ale to ich sprawa.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Nie wiem o czym piszesz w ostatnim zdaniu. Szkocja nie wyglada juz jak w Niesmiertelnym, serio.
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Grunt żeby mi teraz funt Brytyjski nie podskoczył na dniach kiedy ja akurat chcę złotówki na brytolską kasę wymieniać i lecieć tam za miesiąc :P...
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

snt pisze:I ciekawi mnie to jakie konkretnie ułatwienia generuje UE, biorąc pod uwagę, że UK ma zamiar pozostać w EFTA?
Najprostszy przykład - co sie dzieje jak zamowisz sobie cos z amazon.fr czy innego francuskiego sklepu? Kurier bierze z magazynu pod Paryzem, czy gdzie oni tam maja magazyn, jedzie jedzie jedzie, zatrzymuje sie pod domem, puka, podpisujesz, odbierasz paczke.

Poza UE najpierw paczuszka musi sobie pojechać na cło, gdzie przezimuje dwa dni albo tygodnie, doliczone zostanie 24% VATu (że zapłaciłeś francuski VAT to nie szkodzi, możesz się ubiegać o zwrot potem), przyjdzie liścik, że masz zapłacić a potem możesz sobie odebrać.

Źródło: Mieszkam w kraju poza UE ale w EFTA i tak to właśnie wygląda. Nawet używane kalosze z ebay'a jak przekraczaja granice i sa powyzej 165zl (liczone z kosztami wysylki) to jest dopierdolony ten VAT. I tutaj sie o zaden zwrot nie ma jak ubiegac.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Yes, Yes, Yes :D :D :D

Teraz, kurwa, my :D
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

LLo: a jak to się ma do Stanów? Zamawiałem tam i droższe rzeczy i nic ekstra nie płaciłem.

A za Brexit możemy podziękować nie tyle Cameronowi co pani Merkel i wszystkim tym krzykaczom i nerwusom z władz UE co chcieli wmuszać krajom uchodźców.
Obrazek
Awatar użytkownika
snt
złoty

Voo pisze:Nie wiem o czym piszesz w ostatnim zdaniu. Szkocja nie wyglada juz jak w Niesmiertelnym, serio.
Zdaje sie, że obecnie raczej Londyn dopłaca do Szkocji niż odwrotnie. Gdyby nastąpił rozwód, to żeby podtrzymać ten poziom życie dopłacać by musiała UE.

@Llothar - to chyba można zmodyfikować porozumieniami dwustronnymi (umową UK-UE). Myślę, że Niemcy będą chcieli w dalszym ciągu móc sprzedawać w UK swoje samochody po konkurencyjnych cenach.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

SithFrog pisze:LLo: a jak to się ma do Stanów? Zamawiałem tam i droższe rzeczy i nic ekstra nie płaciłem.
Zamawianie z USA dziala dokladnie tak samo, nie wiem dokladnie co robiles, ale wszystko spoza UE musi isc przez cło. O ile cło zazwyczaj jest 0% to VAT prawie zawsze jest pełny. Moze paczka byla oznaczona jako Gift? Duzi dostawcy tez mogą zrobic czesc formalnosci za Ciebie, zdarzylo mi sie to raz zamawiajac telefon z UK. Zaplacilem z gory za norweski VAT i oni to dalej popychali.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

snt pisze:Myślę, że Niemcy będą chcieli w dalszym ciągu móc sprzedawać w UK swoje samochody po konkurencyjnych cenach.
Nikt ceł zaporowych nie wprowadzi, nadal będzie to 0%, ale inne formalności pozostają.

Nie sa to gigantyczne zmiany - przeciez biznes mozna robic z Rosja, Chinami czy USA. O duze firmy sie nie ma co martwic - dla malych bedzie to upierdliwe i tyle. Tylko ze to ma znaczenie np jak mozesz cos zamowic z amazon.de albo amazon.co.uk. Jedno to dostawa następnego dnia, a drugie to wizyta na cle i potencjalnie podwójny VAT.
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

Będą jaja.

Ciekawe co się będzie działo teraz w Unii. Albo stanie się cud i powrócą sensowne ideały sprzed lat, albo jeszcze bardziej kretyńskie ciśnięcie w stronę lewackiego powolnego i bezwładnego super państwa rządzonego przez urzędników, którzy sami siebie wybierają i w konsekwencji więcej -xitów. Na dzień dzisiejszy ciężko wierzyć w to pierwsze.

Teraz to tak wygląda, że "potęga" połączonych państw Starego Świata rok czasu bezradnie debatowała bez sensu jak zatrzymać milion ludzi, którzy bez żadnej kontroli sobie przekraczali granice jak chcieli i dopiero zrobienie loda Turcji coś dało :D

No a głos rozsądku opuszcza łajbę z coraz bardziej dziurawym dnem...

No i minus taki, że polish english mogą wrócić w dużej liczbie :/
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Gregor pisze:No i minus taki, że polish english mogą wrócić w dużej liczbie
Na pewno nie z dnia na dzien. Dostana normalne pozwolenia o prace, tylko ze jak praca sie skonczy to bedzie 3 miesiace na znalezienie nowej albo nara. Na pewno nie bedzie sie dalo jechac w ciemno ani przekiblowac u kogos szukajac nowej pracy.

Edit: Tylko sie brytole zdziwia, jak im bedzie ubywac Polaków czy Litwinów, a liczba Pakistanczykow czy Somalijczyków bedzie bez zmian
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Podpisuję się pod tym, co napisał Gregor. Albo wrócą na starą ścieżkę (5% szans), albo jeszcze bardziej skonsolidują się w jakiś biurokratyczny twór pod egidą Niemiec i Francji.

W pierwszym przypadku byłoby super, w drugim będziemy mieli dowód, że warto wyjść z Unii. Zresztą, myślę, że jeśli politycy się nie ogarną po brexicie to obserwujemy tylko pierwszą kostkę domina i UE przestanie istnieć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Jeszcze żadna biurokracja w historii ludzkości nie przyznała się do błędu, więc i UE pójdzie tą drogą. Przecież to oczywiste, że upadek UE to upadek Europy, koniec cywilizacji, katastrofa gospodarcza i kataklizm na miarę wyginięcia dinozaurów.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
snt
złoty

Ej ludzie, ropa brent spadła o 5 %. Ja chce więcej Brexitu!!!:)
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Ziomale w pracy pochodzący z Belfastu rzucili się na irlandzkie paszporty :P. Nic dziwnego - będąc poza UE wpłacasz na emeryture tyle samo co taki LLothar, tylko że potem ani grosza z tego nie dostaniesz. Tak samo w wypadku utraty pracy jest dosyć niefajnie.
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Kontakt:

Post autor: peterpan »

snt pisze:Ej ludzie, ropa brent spadła o 5 %. Ja chce więcej Brexitu!!!:)
Nie czytałeś mojego artykułu, to nie wiesz, że spadek cen ropy cofa w rozwoju ;P

A poza tym - szkoda. Polska traci ważnego odgromnika w relacjach strefa euro (de facto Niemcy) - reszta. Nie wszystko musieliśmy brać na klatę, a teraz to my będziemy kolejnym halmulcowym, co odbije się na relacjach. Wydaje mi się, że prędzej czy później dojdzie do podziału strefa euro jako twarde federalizujące jądro i dodatkowe kraje na innych zasadach, do których prędzej czy później dołączy Wielka Brytania.
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Szalone Teorie: Brexit

- Szkocja robi nowe referendum "Czy chcesz sie odlaczyc od UK i wstapic do UE"
- wynik 55% na "tak"
- Londyn nie uznaje wynikow
- UE uznaje wyniki
- Nowopowstała armia UE jedzie do Szkocji bronic jej granic
- III Wojna Światowa

:D
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Post autor: Larofan »

LLothar pisze:- Nowopowstała armia UE jedzie do Szkocji bronic jej granic
lol :D

oby tylko nasi wartosciowi emigranci z wysp nie wracali... z tego co slyszalem to jezeli ich wywala to na bank nie wroca do kraju tylko przeniosa sie gdzie indziej

wsioki z walijskich zadupi + angielskie penery na hura decyduja o secesji ale to chyba nie jest wiazace :) z tego co czytalem na wyjscie z unii musi sie zgodzic 75% pozostalych czlonkow unii w glosowaniach z frekwencja powyzej 60% (czy cos) wiec jako tako wyjscie nie wchodzi w gre tylko renegocjacja czlonkowstwa
oczywiscie mozna tez na chama przestac honorowac unijne prawa ale to zapewne spowodowaloby spore problemy gospodarcze
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Ale wiecie ze referendum dla rządu UK nie jest wiążące, nie?
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

wsioki z walijskich zadupi + angielskie penery na hura decyduja o secesji
:masc:

Nadajesz się na KODowca Larofan, nie chodzisz czasem na demonstracje?

Piotro: fakt, ale to jest dość wyraźny sygnał od społeczeństwa. Zignorowanie może oznaczać polityczną śmierć i porażki w wyborach ze 3 kadencje do przodu. Dla mnie jeśli zostaną w UE to tylko dostając jakieś uber przywileje, które będą w stanie ugłaskać społeczeństwo.

Problem w tym, że wtedy wszyscy zażądają takich przywilejów. We Francji też podobno zwolennicy pozostania w UE to już 50-kilka procent.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Cameron już Cameroff. Giełda i kursy walut to czyste szaleństwo (pobudka przy dolarze ponad 4 zł raczej nie cieszy). Oto jak zrobić chaos w Europie, który nie służy ani Unii, ani Wielkiej Brytanii.

SithFrog pisze:Nadajesz się na KODowca Larofan, nie chodzisz czasem na demonstracje?
Zawsze lubię te ataki na coś, gdzie samemu się nie było i wie się tylko z mediów jak to wszystko wygląda i jacy ludzie tam idą ;)
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Jutsimitsu pisze:Zawsze lubię te ataki na coś
ćśśśś bo to so heheszki podszyte oskarzeniem ;)
Awatar użytkownika
snt
złoty

PIOTROSLAV pisze:Ale wiecie ze referendum dla rządu UK nie jest wiążące, nie?
Nie no, takie rzeczy to chyba nie przejdą. U nas pewnie by przeszły bez problemów, ale tam nie sądzę.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Jutsimitsu pisze:Cameron już Cameroff. Giełda i kursy walut to czyste szaleństwo (pobudka przy dolarze ponad 4 zł raczej nie cieszy). Oto jak zrobić chaos w Europie, który nie służy ani Unii, ani Wielkiej Brytanii.

Parę dni i się uspokoi. Większy, gorszy i bardziej negatywny wpływ ma chaos stworzony rok czy dwa temu z okazji uchodźców.
Jutsimitsu pisze:Zawsze lubię te ataki na coś, gdzie samemu się nie było i wie się tylko z mediów jak to wszystko wygląda i jacy ludzie tam idą ;)
Ale ja wiem kto tam idzie, bo moi znajomi też tam chodzą, ale co to ma do rzeczy?

KOD może w założeniach był jakąś szlachetną ideą, ale przemienił się w jakieś szerokie opozycyjne gremium, które generalnie wyraża sprzeciw przeciwko temu, że rządzą pisiory, obrzydliwy Kaczor, karzeł i pewnie pedał. To jest ich główne credo, to nie jest komitet obrony demokracji, to jest komitet obrony demokracji, w której wygrywają fajni i nasi, a nie niefajni i nie nasi. Skąd to wiem? Ano stąd, że masa z tych ludzi (pytałem) nie do końca klei o co biega z TK, a 500+ biorą z pocałowaniem ręki. Jak im zabierano kasę z OFE to wzruszali ramionami, gwarantuję Ci i założę się o każdą kasę, że jak teraz PiS chciałby zagarnąć te ochłapy co zostały jeszcze w OFE to ci sami ludzie pójdą w grubych tysiącach na ulice :)

I Laro się pięknie wpasował. Przeciw UE głosowały głupki, wsioki i penery. Bo przecież na tym polega demokracja. Jak ktoś głosuje na tych co Laro to jest fajny gość, mądry i wie co robi, a na innych głosują wsioki.

Nie potrzebuję być na spędzie KODu, żeby zauważyć podobieństwo.

--------

Laro, może masz zdolność czytania między wierszami, ale tu nie było heheszków podszytych czymkolwiek. Powiedziałem wprost, że się nadajesz do świty Kijowskiego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

I Laro się pięknie wpasował. Przeciw UE głosowały głupki, wsioki i penery. Bo przecież na tym polega demokracja. Jak ktoś głosuje na tych co Laro to jest fajny gość, mądry i wie co robi, a na innych głosują wsioki.

Nie potrzebuję być na spędzie KODu, żeby zauważyć podobieństwo.

--------

Laro, może masz zdolność czytania między wierszami, ale tu nie było heheszków podszytych czymkolwiek. Powiedziałem wprost, że się nadajesz do świty Kijowskiego.
sith masz niezwykla umiejetnosc wykrecania kazdej dyskusji na KOD vs. prawilność ;)
:masc:
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

SithFrog pisze:KOD może w założeniach był jakąś szlachetną ideą, ale przemienił się w jakieś szerokie opozycyjne gremium, które generalnie wyraża sprzeciw przeciwko temu, że rządzą pisiory, obrzydliwy Kaczor, karzeł i pewnie pedał. To jest ich główne credo, to nie jest komitet obrony demokracji, to jest komitet obrony demokracji, w której wygrywają fajni i nasi, a nie niefajni i nie nasi. Skąd to wiem? Ano stąd, że masa z tych ludzi (pytałem) nie do końca klei o co biega z TK, a 500+ biorą z pocałowaniem ręki.
Ja tam też chodzę, z całkiem szlachetną ideą nadal.

Co do giełd, to boję się, że będzie długofalowy skutek. Osłabione EU i GB też tąpnie raczej. Ale to wiadomo, spekulacje na rynkach i niejeden co się lepiej zna wtopi ;)
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

LLothar pisze:Jako wieczny optymista - wyjscie UK z UE oznacza:
- najwiekszy hamulcowy wychodzi - otwarta droga to np unijnych sił zbrojnych, które sa niezbedne aby inwestowac w technologie typu lotniskowce, bo zaden z krajow unii samodzielnie nie ma na to dosyc kasy
LLo, jeśli jesteś takim entuzjastą UE, to czemu z niej wyemigrowałeś? :)
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Prawilność nie ma tu nic do rzeczy. To się dzieje od jakiegoś czasu ogólnie na świecie. Jak się ze mną nie zgadzasz to jesteś chujem.

Uncharted 4 - jakiś gość z Washington Post ocenił jako jedyny nisko (4/10) i zwyzywano go od wszystkiego, grożono w necie, pisano petycje z tysiącami podpisów, żeby recenzję wywalić z metacritica.

To samo się dzieje przy filmach. Już nie ma "mi się podobał" i "a mi nie". Teraz jest "chuja się znasz na filmach*".

I dokładnie to samo się dzieje w polityce. Od rana czytam takie uwagi na temat brytoli. Głupki, wieśniaki, debile, dziady stare głosowały, zabrać babci dowód itp. Zero poszanowania dla tak uwielbianej demokracji. Każdy kto śmie mieć inne zdanie to nie ktoś, kto być może ma rację. To nie ktoś, kto być może się myli. To debil, wieśniak, faszysta, pedał, tęczowy hipster, lewak, dresiarz, prawilny, ciemnogród, moher, socjalista, pederasta.

Nie ma żadnej dyskusji, żadnego kompromisu, nikt nikogo nie przekonuje, nie dyskutuje. Tak to właśnie wygląda.

* - wyjątek stanowi Pq, on się chuja zna, bo dał Pulp Fiction kiepskie noty ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

co do filmow ksiazek seriali itd to sie zgadza - film sie moze podobac nawet jak kiepski i vice versa pierdolona perelka kinematografii moze nie podejsc
mozna tez robic na zlosc, i isc pod prad 'bo tak' jak niektorzy robia w mysl zasady "jestem alternatywny do pożygu, i tak nie zrozumiesz"

w przypadku brexitu patrzac na to przez palce to faktyczne efekty sa nie do przewidzenia, mozna sie bawic we wrozke zefire i dywagowac ale nigdy nie wiadomo tak na prawde bo za duzo sie dzieje w tle i za kulisami
na froncie zas widnieje
1: Brexit, Brytania jest wielka, niech zyje fajwoklok i krolowa.. nie bedzie nam niemiec plul w twarz
2: Brestay, naprawmy wspolnote, jestesmy czescia Europy, hura zusammenschaft

Z obiema facjatami mozna sie identyfikowac i to one zapewne w wiekszosci decydowaly o tym jak glosowali brytole
wygrali ci ktorzy chca wierzyc swoja wyjatkowosc i nadzwyczajnosc, walecznosc (slyszeliscie o tych plakatach ktore pokazuje spitfire z dywizjonu 303 ktore reklamowaly walecznosc brytyjczykow z WWII? :D) itp itd
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

"jestem alternatywny do pożygu, i tak nie zrozumiesz"

Zejdźmy już z Pq, co?

"Z obiema facjatami mozna sie identyfikowac i to one zapewne w wiekszosci decydowaly o tym jak glosowali brytole"

Ja bym je trochę inaczej zdefiniował, ale tu masz rację. Tylko to wina głównie mediów i polityków. Jedni zaczęli uderzać w jakieś totalne bzdury jak to, że Polacy ZABIERAJĄ pracę naszym, gdzie większość pracuje w takich miejscach i za taką kasę, że Brytol się nie schyli. A drudzy straszyli wyjściem i katastrofą ekonomiczną opartą na niezbyt solidnych analizach i bardzo negatywnych scenariuszach zamiast pokazać, że da się UE zmienić na lepsze.

A wygrali ci pierwsi, bo ci drudzy nie mieli pozytywnych argumentów i ja się nie dziwię. Bo wspólny handel czy szengen to jest dla nich norma od dekad, a nie taki świeży profit jak dla nas. Na nich to wrażenia nie robi. Poza tym nawet po brexicie na pewno to akurat zostanie.

Natomiast przekonać ludzi (i np. mnie), że sprawa z uchodźcami została rozegrana dobrze, albo, że chociaż teraz jest lepszy plan niż zapraszanie, branie jak leci i wmuszanie innym - no to już jest wyzwanie nie do przeskoczenia. Pokazać, że UE wcale nie zmienia się w biurokratycznego molocha z władzami niewybieranymi przez demokrację? No, to jest coś, co może zmieniłoby losy referendum, ale nikt nawet nie próbował.
Obrazek
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

DaeL pisze:LLo, jeśli jesteś takim entuzjastą UE, to czemu z niej wyemigrowałeś?
Zobacz jak bardzo Norwegia jest zintegrowana z UE...
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

SithFrog pisze:Jedni zaczęli uderzać w jakieś totalne bzdury jak to, że Polacy ZABIERAJĄ pracę naszym, gdzie większość pracuje w takich miejscach i za taką kasę, że Brytol się nie .
Wiesz, w Polsce jest wielu Ukraincow a masz poczucie, ze Polak ktory nie schyla sie po ciezka robote za 1200 popelnia jakis błąd? To nie okreslonej pracy ludzie nie chca tylko nie chca jej za okreslone pieniadze. Pracodawca zawsze chce placic jak najmniej i zawsze sobie znajdzie tanszego robola jesli tylko bedzie mogl. Przez lata bylismy nacja ktora z tego korzystala wyjezdzajac na Zachod. Obysmy pewnego dnia nie zrozumieli o co chodzi z tym zabieraniem pracy przez obcokrajowcow.
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Pewnie masz rację Voo.

Z innej beczki, parafrazując Gwiazdowskiego:

"Od rana przeczytałem już, ze winni brexitu są populiści, Putin i głupi wyborcy. A co z politykami UE?"
Obrazek
grel3gargamel
sraczkowaty

Post autor: grel3gargamel »

Niby dlaczego politycy UE mają odpowiadać za głupotę Camerona, który poprzez referendum próbował zneutralizować UKiP, a ostatecznie prawdopodobnie go wzmocnił, czy też za tęsknotę części Brytyjczyków do statusu dawnego supermocarstwa? Politycy UE poszli na ustępstwa wobec UK, co jak widać było błędem.

Generalnie Brexit nie byłby zły, gdyby sytuacja byłą inna. Wielka Brytania to zawsze był szkodnik, główny hamulcowy europejskiej integracji, być może bez niej postępowałaby ona szybciej. Problem w tym, że nastroje unijne i nacjonalistyczne wzbierają w całej Unii, a teraz na przykład francuski Front Narodowy może jeszcze dostać dodatkowego paliwa.

Z punktu widzenia Polski też jest fatalnie, bo obecny rząd nastawiał się na bliski sojusz z UK. Taaak, kolejny świetny pomysł. No chyba, że ktoś wierzy w wielki sojusz państw Grupy Wyszehradzkiej.

Ciekawa też jest przyszłość samej Wielkiej Brytanii, bo przecież nie chodzi tylko o Szkotów Sinn Fein chce referendum na temat połączenia z resztą Irlandii.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

LLothar pisze:
SithFrog pisze:LLo: a jak to się ma do Stanów? Zamawiałem tam i droższe rzeczy i nic ekstra nie płaciłem.
Zamawianie z USA dziala dokladnie tak samo, nie wiem dokladnie co robiles, ale wszystko spoza UE musi isc przez cło. O ile cło zazwyczaj jest 0% to VAT prawie zawsze jest pełny. Moze paczka byla oznaczona jako Gift? Duzi dostawcy tez mogą zrobic czesc formalnosci za Ciebie, zdarzylo mi sie to raz zamawiajac telefon z UK. Zaplacilem z gory za norweski VAT i oni to dalej popychali.
Jak sprowadzałem moje Buzuki ze Stanów to musiałem dopłacić VAT (22%) i cło (3%). VAT dopłacasz zawsze, chyba, że jesteś poniżej jakiegoś progu, albo oznaczysz jako gift. Z buzuki tak się nie dało, jeszcze musiałem udowodnić (bez papierów) gdzie było wykonane. Pani celniczka poszła mi na rękę, bo była tylko naklejka "Made in California"...
LLothar pisze:Jako wieczny optymista - wyjscie UK z UE oznacza:
Z hamulcowym się zgadzam, chociaż te niektóre zmiany to raczej popchną innych to zrobienia ich własnych exitów... Ale z tymi lotniskowcami to akurat UK ma jeden (https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Illustrious_(R06)) i buduje kolejne dwa (https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Eli ... ft_carrier)

Jeśli to prawda, co podawał Thunderf00t, że UK dostaje tylko na badania naukowe z EU dwa razy więcej kasy niż odprowadza do EU, to generalnie lepiej dla wszystkich, że idą w długą...
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

LLothar pisze:Zobacz jak bardzo Norwegia jest zintegrowana z UE...
No i Wielka Brytania też będzie. Chyba nie sądzisz, że zrezygnują ze wspólnego rynku. Albo że Niemcy, którzy mają kupę kasy władowaną w angielskie koncerny samochodowe, nagle zechcą Brytyjczyków "ukarać".

Angole sobie zapewnili tak naprawdę jedną rzecz. Pełną kontrolę nad imigracją. Jeśli nie będą chcieli dawać imigrantom socjalu, to nie będą musieli. Jeśli nie będą chcieli dopłacać do ich studiów albo ubezpieczeń zdrowotnych, to nie będą musieli. W sumie to mogą nawet zacząć więcej na imigracji korzystać.

Nawiasem mówiąc niemiecka i francuska giełda dostały dziś w dupę mocniej od giełdy londyńskiej.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

DaeL pisze:
LLothar pisze:Zobacz jak bardzo Norwegia jest zintegrowana z UE...
No i Wielka Brytania też będzie. Chyba nie sądzisz, że zrezygnują ze wspólnego rynku. Albo że Niemcy, którzy mają kupę kasy władowaną w angielskie koncerny samochodowe, nagle zechcą Brytyjczyków "ukarać".

Angole sobie zapewnili tak naprawdę jedną rzecz. Pełną kontrolę nad imigracją. Jeśli nie będą chcieli dawać imigrantom socjalu, to nie będą musieli. Jeśli nie będą chcieli dopłacać do ich studiów albo ubezpieczeń zdrowotnych, to nie będą musieli. W sumie to mogą nawet zacząć więcej na imigracji korzystać.

Nawiasem mówiąc niemiecka i francuska giełda dostały dziś w dupę mocniej od giełdy londyńskiej.
No wlasnie Norwegia ma wolnosc przeplywu ludnosci, wprowadza wszystko co Komisja Europejska przeglosuje (bez prawa glosu) Schoengen, sypie kasa na biedne kraje oraz wyplaca zasilki dzieciom mieszkajacym poza Norwegia - czyli wszystko to czego UK nie chce.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Swoją drogą genialne świadectwo UE wystawia sobie sama. Brexi nastąpił więc szybka narada! Wszyscy? Nie, tylko wąska grupa wcale, ale to wcale nie jakaś elita czy lepsi. Wybrali przypadkowo ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

jak się na głównych polityków UE wybiera Doanlda Tuska i Federice Mogherini, to potem ma się takie konsekwencje, jakich liderów. Ciekawe, że jeszcze nikt nie zauważył tego, co właśnie słyszałem z ust Kaczyńskiego - Brexit ma unijną twarz byłego polskiego premiera. Juz przy ich wyborze pisałem, że to marionetki, ale przecież my mieliśmy taki fejm, że Polak robi kariere w biurokratycznej Unii.
Prawda jest gdzieś tam, gdzie pisał Sith. Ludzie mają dość liberalnej propagandy, która wmawia im, że "albo myślisz z nami, alboś kawał wsióra i ksenofob". Ludzie nie są dwukolorowi, a Brytyjczycy dostali okazję, żeby pokazać jak ogromna jest niezadowolonych. No i szok jest podobny, jak u nas w zeszył roku wśród zwolenników rządu Platformy. Rzeczywistość zdejmuje okulary.
Unia teraz powinna się zastanowić nad reformami, które będą odpowiedzią na potrzeby eurosceptyków. Ale zadufana w swojej zajebistości Unia tego nie zrobi, bo eurosceptyków najchetniej wysłałaby za morze, w zamian przyjmując imigranckie multikulti.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
grel3gargamel
sraczkowaty

Post autor: grel3gargamel »

Pquelim pisze: Ciekawe, że jeszcze nikt nie zauważył tego, co właśnie słyszałem z ust Kaczyńskiego - Brexit ma unijną twarz byłego polskiego premiera.
Nikt tego nie zauważył, bo tak nie jest - Brexit ma twarz Davida Camerona. Ewentualnie Farage'a i Borisa Johnsona
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Hmmm, czytam trochę komentarzy na twiterze i redditach. Wygląda na to, że część (nawet całkiem duża) ludzi, którzy twierdzą że głosowali za wyjściem, teraz żałuje że tak zagłosowała. Ciekawe jak będą wyglądały sondaże za tydzień albo dwa.
ODPOWIEDZ