Chyba można już mówić w trybie dokonanym - na chwilę obecną ponad milion głosów przewagi
![:) :)](./images/smilies/1.gif)
![Obrazek](http://ichef.bbci.co.uk/live-experience/cps/512/cpsprodpb/vivo/live/images/2016/6/24/5cb7c966-3178-4ec3-b900-7e371801dfbd.jpg)
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Nie wierzę, że napisałeś to serio.LLothar pisze:unijnych sił zbrojnych, które sa niezbedne aby inwestowac w technologie typu lotniskowce, bo zaden z krajow unii samodzielnie nie ma na to dosyc kasy
Może w dowolnym momencie przestać, ma swobodę decyzyjną, jest inwestorem, a nie podatnikiem.LLothar pisze: ale pompuje kase w kraje typu Polska innymi kanałami prawie tak samo mocno jak kraje UE
Nie moze, wynika to z umów z UE.SithFrog pisze:Może w dowolnym momencie przestać, ma swobodę decyzyjną, jest inwestorem, a nie podatnikiem.
Bo UE generuje ułatwienia, które nie dotyczą krajów poza UE?SithFrog pisze:Dlaczego zakładasz, że to nagle będzie utrudnienie?
To też byłby ciekawy test porównawczy. Choć nie wiem, czy Szkoci chcieliby utworzyć państwo marionetkowe na wzór Grecji, ale to ich sprawa.Voo pisze: Oby Szkoci pokazali im teraz faka (wszystkie okręgi w Szkocji były za pozostaniem).
Najprostszy przykład - co sie dzieje jak zamowisz sobie cos z amazon.fr czy innego francuskiego sklepu? Kurier bierze z magazynu pod Paryzem, czy gdzie oni tam maja magazyn, jedzie jedzie jedzie, zatrzymuje sie pod domem, puka, podpisujesz, odbierasz paczke.snt pisze:I ciekawi mnie to jakie konkretnie ułatwienia generuje UE, biorąc pod uwagę, że UK ma zamiar pozostać w EFTA?
Zdaje sie, że obecnie raczej Londyn dopłaca do Szkocji niż odwrotnie. Gdyby nastąpił rozwód, to żeby podtrzymać ten poziom życie dopłacać by musiała UE.Voo pisze:Nie wiem o czym piszesz w ostatnim zdaniu. Szkocja nie wyglada juz jak w Niesmiertelnym, serio.
Zamawianie z USA dziala dokladnie tak samo, nie wiem dokladnie co robiles, ale wszystko spoza UE musi isc przez cło. O ile cło zazwyczaj jest 0% to VAT prawie zawsze jest pełny. Moze paczka byla oznaczona jako Gift? Duzi dostawcy tez mogą zrobic czesc formalnosci za Ciebie, zdarzylo mi sie to raz zamawiajac telefon z UK. Zaplacilem z gory za norweski VAT i oni to dalej popychali.SithFrog pisze:LLo: a jak to się ma do Stanów? Zamawiałem tam i droższe rzeczy i nic ekstra nie płaciłem.
Nikt ceł zaporowych nie wprowadzi, nadal będzie to 0%, ale inne formalności pozostają.snt pisze:Myślę, że Niemcy będą chcieli w dalszym ciągu móc sprzedawać w UK swoje samochody po konkurencyjnych cenach.
Na pewno nie z dnia na dzien. Dostana normalne pozwolenia o prace, tylko ze jak praca sie skonczy to bedzie 3 miesiace na znalezienie nowej albo nara. Na pewno nie bedzie sie dalo jechac w ciemno ani przekiblowac u kogos szukajac nowej pracy.Gregor pisze:No i minus taki, że polish english mogą wrócić w dużej liczbie
Nie czytałeś mojego artykułu, to nie wiesz, że spadek cen ropy cofa w rozwojusnt pisze:Ej ludzie, ropa brent spadła o 5 %. Ja chce więcej Brexitu!!!:)
lolLLothar pisze:- Nowopowstała armia UE jedzie do Szkocji bronic jej granic
wsioki z walijskich zadupi + angielskie penery na hura decyduja o secesji
Zawsze lubię te ataki na coś, gdzie samemu się nie było i wie się tylko z mediów jak to wszystko wygląda i jacy ludzie tam idąSithFrog pisze:Nadajesz się na KODowca Larofan, nie chodzisz czasem na demonstracje?
ćśśśś bo to so heheszki podszyte oskarzeniemJutsimitsu pisze:Zawsze lubię te ataki na coś
Nie no, takie rzeczy to chyba nie przejdą. U nas pewnie by przeszły bez problemów, ale tam nie sądzę.PIOTROSLAV pisze:Ale wiecie ze referendum dla rządu UK nie jest wiążące, nie?
Jutsimitsu pisze:Cameron już Cameroff. Giełda i kursy walut to czyste szaleństwo (pobudka przy dolarze ponad 4 zł raczej nie cieszy). Oto jak zrobić chaos w Europie, który nie służy ani Unii, ani Wielkiej Brytanii.
Ale ja wiem kto tam idzie, bo moi znajomi też tam chodzą, ale co to ma do rzeczy?Jutsimitsu pisze:Zawsze lubię te ataki na coś, gdzie samemu się nie było i wie się tylko z mediów jak to wszystko wygląda i jacy ludzie tam idą
sith masz niezwykla umiejetnosc wykrecania kazdej dyskusji na KOD vs. prawilnośćI Laro się pięknie wpasował. Przeciw UE głosowały głupki, wsioki i penery. Bo przecież na tym polega demokracja. Jak ktoś głosuje na tych co Laro to jest fajny gość, mądry i wie co robi, a na innych głosują wsioki.
Nie potrzebuję być na spędzie KODu, żeby zauważyć podobieństwo.
--------
Laro, może masz zdolność czytania między wierszami, ale tu nie było heheszków podszytych czymkolwiek. Powiedziałem wprost, że się nadajesz do świty Kijowskiego.
Ja tam też chodzę, z całkiem szlachetną ideą nadal.SithFrog pisze:KOD może w założeniach był jakąś szlachetną ideą, ale przemienił się w jakieś szerokie opozycyjne gremium, które generalnie wyraża sprzeciw przeciwko temu, że rządzą pisiory, obrzydliwy Kaczor, karzeł i pewnie pedał. To jest ich główne credo, to nie jest komitet obrony demokracji, to jest komitet obrony demokracji, w której wygrywają fajni i nasi, a nie niefajni i nie nasi. Skąd to wiem? Ano stąd, że masa z tych ludzi (pytałem) nie do końca klei o co biega z TK, a 500+ biorą z pocałowaniem ręki.
LLo, jeśli jesteś takim entuzjastą UE, to czemu z niej wyemigrowałeś?LLothar pisze:Jako wieczny optymista - wyjscie UK z UE oznacza:
- nareszcie jednolite wtyczki w UE
- najwiekszy hamulcowy wychodzi - otwarta droga to np unijnych sił zbrojnych, które sa niezbedne aby inwestowac w technologie typu lotniskowce, bo zaden z krajow unii samodzielnie nie ma na to dosyc kasy
Zobacz jak bardzo Norwegia jest zintegrowana z UE...DaeL pisze:LLo, jeśli jesteś takim entuzjastą UE, to czemu z niej wyemigrowałeś?
Wiesz, w Polsce jest wielu Ukraincow a masz poczucie, ze Polak ktory nie schyla sie po ciezka robote za 1200 popelnia jakis błąd? To nie okreslonej pracy ludzie nie chca tylko nie chca jej za okreslone pieniadze. Pracodawca zawsze chce placic jak najmniej i zawsze sobie znajdzie tanszego robola jesli tylko bedzie mogl. Przez lata bylismy nacja ktora z tego korzystala wyjezdzajac na Zachod. Obysmy pewnego dnia nie zrozumieli o co chodzi z tym zabieraniem pracy przez obcokrajowcow.SithFrog pisze:Jedni zaczęli uderzać w jakieś totalne bzdury jak to, że Polacy ZABIERAJĄ pracę naszym, gdzie większość pracuje w takich miejscach i za taką kasę, że Brytol się nie .
Jak sprowadzałem moje Buzuki ze Stanów to musiałem dopłacić VAT (22%) i cło (3%). VAT dopłacasz zawsze, chyba, że jesteś poniżej jakiegoś progu, albo oznaczysz jako gift. Z buzuki tak się nie dało, jeszcze musiałem udowodnić (bez papierów) gdzie było wykonane. Pani celniczka poszła mi na rękę, bo była tylko naklejka "Made in California"...LLothar pisze:Zamawianie z USA dziala dokladnie tak samo, nie wiem dokladnie co robiles, ale wszystko spoza UE musi isc przez cło. O ile cło zazwyczaj jest 0% to VAT prawie zawsze jest pełny. Moze paczka byla oznaczona jako Gift? Duzi dostawcy tez mogą zrobic czesc formalnosci za Ciebie, zdarzylo mi sie to raz zamawiajac telefon z UK. Zaplacilem z gory za norweski VAT i oni to dalej popychali.SithFrog pisze:LLo: a jak to się ma do Stanów? Zamawiałem tam i droższe rzeczy i nic ekstra nie płaciłem.
Z hamulcowym się zgadzam, chociaż te niektóre zmiany to raczej popchną innych to zrobienia ich własnych exitów... Ale z tymi lotniskowcami to akurat UK ma jeden (https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Illustrious_(R06)) i buduje kolejne dwa (https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Eli ... ft_carrier)LLothar pisze:Jako wieczny optymista - wyjscie UK z UE oznacza:
- nareszcie jednolite wtyczki w UE
- najwiekszy hamulcowy wychodzi - otwarta droga to np unijnych sił zbrojnych, które sa niezbedne aby inwestowac w technologie typu lotniskowce, bo zaden z krajow unii samodzielnie nie ma na to dosyc kasy
No i Wielka Brytania też będzie. Chyba nie sądzisz, że zrezygnują ze wspólnego rynku. Albo że Niemcy, którzy mają kupę kasy władowaną w angielskie koncerny samochodowe, nagle zechcą Brytyjczyków "ukarać".LLothar pisze:Zobacz jak bardzo Norwegia jest zintegrowana z UE...
No wlasnie Norwegia ma wolnosc przeplywu ludnosci, wprowadza wszystko co Komisja Europejska przeglosuje (bez prawa glosu) Schoengen, sypie kasa na biedne kraje oraz wyplaca zasilki dzieciom mieszkajacym poza Norwegia - czyli wszystko to czego UK nie chce.DaeL pisze:No i Wielka Brytania też będzie. Chyba nie sądzisz, że zrezygnują ze wspólnego rynku. Albo że Niemcy, którzy mają kupę kasy władowaną w angielskie koncerny samochodowe, nagle zechcą Brytyjczyków "ukarać".LLothar pisze:Zobacz jak bardzo Norwegia jest zintegrowana z UE...
Angole sobie zapewnili tak naprawdę jedną rzecz. Pełną kontrolę nad imigracją. Jeśli nie będą chcieli dawać imigrantom socjalu, to nie będą musieli. Jeśli nie będą chcieli dopłacać do ich studiów albo ubezpieczeń zdrowotnych, to nie będą musieli. W sumie to mogą nawet zacząć więcej na imigracji korzystać.
Nawiasem mówiąc niemiecka i francuska giełda dostały dziś w dupę mocniej od giełdy londyńskiej.
Nikt tego nie zauważył, bo tak nie jest - Brexit ma twarz Davida Camerona. Ewentualnie Farage'a i Borisa JohnsonaPquelim pisze: Ciekawe, że jeszcze nikt nie zauważył tego, co właśnie słyszałem z ust Kaczyńskiego - Brexit ma unijną twarz byłego polskiego premiera.