Szalone teorie - Gra o Tron oraz Pieśń Lodu i Ognia.

... recenzje i inne takie

Moderatorzy: boncek, Zolt, Pquelim, Voo

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Re: Szalone teorie - Gra o Tron oraz Pieśń Lodu i Ognia.

Post autor: SithFrog »

Wiecie co by było naprawdę zabawne i iście Martinowskie? Jakby jeszcze w tym sezonie drugi raz ubili Jona i to tak permanentnie. Uśmiałbym się do łez.
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

A potem go wskrzesili.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Rojek
zielony

Post autor: Rojek »

IMHO najgorszy odcinek 6. sezonu... Przeciąganie do maksimum scen, które tak naprawdę nie wiele wnoszą do historii, jeszcze więcej teleportujących się postaci. Będą chyba nie więcej niż 2 cytrynowe ciasteczka. Na zachętę, bo odcinek zasłużył na jedno.
Spoiler:
No i hit hitów, czyli Littlefinger zagięty i zapędzony w kozi róg przez najnowszego gracza najwyższej klasy- Sansę motherfucking Stark. O scenach rodem z amerykańskich filmów akcji drugiego sortu nie wspominając. Hold the door, wychodzę bo nie wytrzymię
Awatar użytkownika
dan
zielony

Post autor: dan »

dziś kolejna fala hejtu? :P :mrgreen:
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

LOL. :D
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

bezbłędny sposób na ser Friendzone'a. "Cóż, smuteczek. Rozkazuję Ci ogarnąć to coś Jorah, jak już to zrobisz, to wpadaj. No, strzała."

Reszta odcinka:

Obrazek
Spoiler:
stawiam diamenty przeciwko orzechom, że zamiast Blackfisha w Riverrun jest już ten młody Arryn z ekipą.
edit:
Tormund znowu uratował odcinek.
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
Asmodeush
zielony
Kontakt:

Post autor: Asmodeush »

Hejcić to można GoT, ale za 5 bieda-sezon, który ciężko określić nawet jako "guilty pleasure". :/ 6 jest o niebo lepszy. Wciąż bardzo daleko mu do ideału, ale jego oglądanie, szczególnie dla mnie jako dla zatwardziałego fana książkowej sagi, stanowi pewien autentyczny ładunek emocjonalny i cały seans sprawia mi pewną satysfakcję, której tak mocno mi brakowało wielokrotnie (a to dopiero półmetek i wierzę mocno, że odcinki 6-10 będą jeszcze lepsze :) ). Dedeki naprawdę w końcu się starają, nigdy już nie odpokutują niektórych błędów, ale nadrabiają to co się da i jest co raz lepiej. :)

Zrodziło się u mnie jednak po dzisiejszym odcinku trochę pytań i w tym miejscu chciałbym się zwrócić do szanownego DaeLa, wypunktuję moje rozterki poniżej:

1) Ta kwestia męczyła mnie od dawna i nigdy jej jakoś specjalnie nie badałem, w każdym razie chodzi o nasze ukochane wilkory. Pomijając różnice ich perypetii w sadze i serialu (jak wiemy pokrywa się śmierć Damy i Szarego Wichra ;( , Nymeria popierdala po Dorzeczu, brak jedynie tej "łączności" z Aryą co w książce, no i nasz Duszeł u boku Jona, z kolei nie wiemy co będzie Latem i Kudłaczem w sadze), ale nurtuje mnie teoria jakie znaczenie miał cały ten cyrk z odnalezieniem wilcząt dla całej sagi i losów naszych bohaterów? Czy los właścicieli pokryje się z losem ich wilkorów? Z charakterami raczej tak było, a co z całą resztą? Muszą być jakieś przesłanki ku temu. Jeśli chodzi o serial, jak dla mnie Kudłacz czeka w ukryciu,
Spoiler:
a śmierć Laty była absurdalna i bez sensu. Przecież mógł pobiec za Branem i Meerą, jego poświęcenie zupełnie nie spowolniło zombiaków, nawet żadnego nie uszkodził w momencie rozpaczliwego ataku, włodarze HBO są naprawdę surowi i skąpi nawet dla takich uroczych, cyfrowych istot. :((

PS. Bloodraven skończył coś zbyt szybko. And I will miss you, Hodor! ;(
2) Blackfish i Riverrun - WTF? Pamiętam, co się działo z Bryndenem i Riverrun w książce, ale w serialu od 3 sezonu mam dziurę w pamięci w tym wątku, może przez ich całkowitą absencję. Czy to blef Petyra z tym odbijaniem? Bo niby komu odebrał Riverrun - Freyom? To z jego powodu Jaime uda siędo Dorzecza? Ogółem dziwna kwestia i proszę o wyjaśnienie.

Resztę kwestii chcę jeszcze przemyśleć, więc na razie ograniczę się do tych 2. :D
Zapraszam na mój fanpage "Z pamiętnika kinomana" (w przyszłości także blog i kanał na YT) poświęcony kinu i tematyce okołofilmowej :)
Awatar użytkownika
Rojek
zielony

Post autor: Rojek »

Kurczę, nie chcę wyjść na Negative Nancy ale mam wrażenie, że ten odcinek naprawdę był bardzo słaby.

Po 1. scena Littlefingera z Sansą była jakaś taka nie tego. W sumie to w ostatnim tekście Dael pisał, że słabością Baelisha może być pociąg do Sansy, bo widzi w niej Cat. Okej, jest to jakieś wytłumaczenie. Dodatkowo możemy przyjąć, że (jak zwykle) Littlefinger jest, delikatnie mówiąc, nieszczery w tym co mówi. To też jakoś tłumaczy tę scenę. Z tym, że wyszło tak, jakby po przekroczeniu bramy Czarnego Zamku Sansa nagle stała się jakimś twardzielem nie z tej ziemi i teraz wszystkich rozstawia po kątach. Jak dla mnie nie bardzo to pasuje do jej postaci.

Fragment z Braavos byłby nawet ciekawy pod tym względem, że Arya widząc "ponowne" ścięcie Neda postanawia przemyśleć parę spraw w swoim życiu i jak bardzo te sprawy kolidują ze staniem się "nikim". Szkoda tylko, że scena z teatrem toczyła się (jak na mój gust) odrobinę za długo i przewlekle. Pomysł niezły, wykonanie średnie (chociaż mogli to zrobić gorzej).

Co tam dalej było? Królewski wiec? Chyba tak. No to już są jaja.
-YARA! YARA! YARA!
-Hejka, zabiłem Waszego króla a mojego brata, to teraz ja rządzę, bo Theon NIE MA KUTASA! ŚMIECHU WARTE! TADEUSZ DROZDA WYSYŁA JUŻ 100 ZŁOTYCH ZA NAJZABAWNIEJSZY FILM! Ale serio. Koniecznie musimy mieć w każdym odcinku żart o braku kutasa? Pierwsze dwa razy - spoko, trzeci - meh, ale do jasnej cholery, ile można jeden żart powtarzać. To na marginesie.
Poza tym- Żelaznymi Ludźmi nie będzie rządziła kobieta, to ja Was wywiozę na drugi koniec świata, gdzie jest kobieta, z którą ja się ożenię dla jej armii i ona będzie Waszą królową. Dobry plan? Kurwa! Yara, Theon i 18 ludzi-o-ponadprzeciętnych-umiejętnościach-w-swojej-dziedzinie podjebali nam jakieś pół floty. To zanim ja zrobię to co obiecałem, to jakbyście tylko ścięli wszystkie drzewa na naszych skalistych wyspach i zabrali się za budowanie statków. Jak się zepniemy to pójdzie nam raz-dwa! No to git. Zadania rozdane, wszyscy wiedzą co mają robić- ja idę zaczerpnąć świeżej, morskiej wody.
-EURON! EURON! EURON!

Jorah the Friendzone - Śmigaj załatwić lekarstwo na raka, sam na bezkresnej pustyni a jak się ogarniesz to wróć. Co prawda cały czas mam planach uciec na drugi kontynent, ale miejmy nadzieję, że uwiniesz się wcześniej.

Jeśli chodzi o Brana i jego przygody w jaskini to szkoda gadać. Max von Sydow zagrał fantastycznie i go zaciukali, bo taki aktor pewnie sporo bierze. Drogie CGI też padło, chociaż z wielkim hukiem (jak się okazało nikomu nie potrzebnym, ale zawsze). Młoda dziewczyna i kaleka szczęśliwie uciekli w szalejącą zamieć, która jak wiedzą wszyscy polarnicy jest najlepszym schronieniem w zimie.
Awatar użytkownika
RingoP
zielony

Post autor: RingoP »

Po dzisiejszym Ho'dor-owym odcinku mam mieszane uczucia...
1. Sansa staje się wyrachowanym graczem w GoT. Ramzejek ją jednak przerobił jak Fetora... A tak ją lubiłem.
2. Stworzenie Wędrowców przez Dzieci Lasu, to jak wynalezienie bomby atomowej... Nikt w tej wojnie nie wygrywa... Wyrwała się im spod kontroli.
3. "Teleportacje" Brandona powinny mieć ulotkę, jak w lekarstwach z adnotacja: Działania niepożądane...
4. Petyr chyba ma smoka albo tez potrafi się teleportować. W jeden odcinek potrafi przebyć z Doliny pod sam Mur...
5. I na koniec ucieczka Brana i Meer'y... Taka ARMIA i nie otoczyła wzgórza... Jak w bajeczkach na Disney Chanel...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

O kurwa jakie to było cienkie. Dael musisz przerobić skalę, bo tydzień temu dałem jedno cytrynowe ciasteczko. Dziś chciałbym minus pięć. Tak minimum.

Hold the fucking door you retard :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Post autor: Dragon_Warrior »

jakkolwiek Hold de dor nie wydawałoby się słabe to niestety wygląda wiarygodnie i ciężko przypuszczać, że w książce to się zupełnie inaczej skończy... No i mamy w GoT wątki podróży w czasie i zamkniętych pętli - czyli zaraz będzie z tego hard SF ;)

- Sansa z fochem, odmawiająca wsparcia armii... ten tego brawo
- Teleporty teleportami ale ja już przyjmuję zakłady w ile czasu Żelaźni odbudują całą flotę... 1, 2 czy 3 odcinki? :D Bo kradzież floty przez mniej ludzi niż statków inni zjadą to ja już pominę ;)
- Ciekawe czym zapłaciła ludziom bez twarzy ta młoda aktoreczka... znaczy wiem czym mogła zapłacić :alien: :alien: :alien: ale takich zapłat to mrocznym assasinom chyba nie wypada przyjmować.
- Inni z plot armorem odbijającym bomby też wyglądali absurdalnie :D
- Lord Friendzone... wiadomo
- Nowa czerwona kapłanka - przez głupie otwarcie sezonu człowiek się już nawet nowymi cyckami nie mógł cieszyć bez wewnętrznych spekulacji jak bardzo mogą być pomarszczone.
- Scena walki na kije z Aryą była ok do momentu kiedy nie zaczęła walczyć z nieuzbrojoną przeciwniczką w najgłupszy możliwy sposób. Pchnięcia to wcześniej mogła robić a tak to nie włócznia więc albo zamachy na brzuch/miednicę albo dźwignie.

poza tym to przynajmniej coś się działo...
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Dragon_Warrior pisze:jakkolwiek Hold de dor nie wydawałoby się słabe to niestety wygląda wiarygodnie i ciężko przypuszczać, że w książce to się zupełnie inaczej skończy... No i mamy w GoT wątki podróży w czasie i zamkniętych pętli - czyli zaraz będzie z tego hard SF ;)
Ej, ale to znaczy, że to wszystko co w filmie pokazali, już się wydarzyło. To wszystko, co się wydarzy, też już było, chyba że ten młody, znając przeszłość, zmieni przyszłość. Czy Martin napisał Koło czasu Jordana? :-P
Obrazek
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

a mi się Hodorowe wyjaśnienie bardzo spodobało. Takie antyczne w stylu greckiej tragedii ;) Tylko nie bardzo rozumiem co mu zrobił Bran za incepcje, że będąc w przeszłości zadziałał na przyszłość i teraźniejszość, jednocześnie kontrolując dużego Hodora i robiąc białe oczy małemu (w ogóle to po co to zrobił?)... eech, no to jednak nie miało sensu. Ale pomysł niezły ;)

A co do ogólnego czepiania się: dajcie spokoj, przecież ten serial konsekwentnie trzyma poziom Mody na Sukces.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Będziesz tę bzdurę powtarzać co tydzień?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Ktoś na fejsowej grupie GoT słusznie zauważył, że przy takiej interpretacji Hodora Martin strollował nie tylko czytelników ale i wszystkich tłumaczy książki ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

ale jaką bzdurę? Tak się składa, że z tym tasiemcem GoT ma więcej wspólnego niż np z takim Władcą Pierścieni.

1. Bohaterowie umierają i powracają z martwych w najmniej spodziewanym momencie.
2. Bohaterowie pojawiają się w kilku odcinkach, by potem zniknąć wraz z wątkami ich dotyczącymi. Niektórzy potem wracają.
3. Bohaterowie pieprzą się między sobą na potęgę, robiąc dzieci własnym dzieciom lub bratom/siostrom/przybranym matkom/etc.
4. Dzieci te potem rosną w nierealistycznym tempie.
5. Głowna oś fabularna oparta jest na antagoniźmie pomiędzy zwaśnionymi rodzinami i rywalizacji o dominującą pozycje na świecie.
6. Istotnym elementem są knute przez lata intrygi i ukrywane tajemnice.
7. Całość nie posiada większego sensu, scenariusz zdaje się nie podążać w żadnym kierunku - przynajmniej od momentu kiedy główne wątki z początkowych odcinków zostały zdezaktualizowane i zastąpione przez kolejne, a potem kolejne i nastepnę...
8. Odcinki są rozwlekłe w formie (dłużyzny, powtarzane sceny i dialogi) i ubogie w treści - zasadniczo w przekroju kolejnych serii niewiele się zmienia.

Mało? Taka prawda.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

hehe

swoją drogą jeszcze jeden punkcik do mojej listy wyżej

- Sansa nie miała co robić wieczorem to sobie pierdolnęła dwa ozdobne płaszcze z haftami/tłoczeniami :D To zdecydowanie dowód na to że statki Żelaznych Ludzi powstaną w mniej niż dwa odcinki ;P
Obrazek
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Kontakt:

Post autor: peterpan »

Obrazek
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

Trochę dużo głupot w tym sezonie, ale trzeba przyznać, że przez te 5 odcinków stało się więcej niż przez ostatnie 2 sezony :P

Taka odwrotność książek Martina, które z każdym kolejnym tomem są nudniejsze i coraz bardziej o dupie marynie, ale za to spiski mają bizantyjski rozmach... Z dwojga złego jednak łatwiej przełknąć, że serial fantasy to nie wykład matematyki... Chyba.

Sansa po latach znęcania psychicznego i fizycznego przez jednego psychopatę trafia pod skrzydła innego, który bonusowo ją do tego wszystkiego regularnie gwałci po 2 odcinkach wolności staje się mężem stanu i wytrawnym politykiem. WTF? :P
Obrazek
Awatar użytkownika
RingoP
zielony

Jeszcze jeden absurd mnie męczy.
Bran i Meera nie występowali w 5 sezonie. Z tego co wyczytałem jeden sezon to około 12 miesięcy księżycowych.
Czyli biedna Meera przez cały rok spożywała mech zamiast jajecznicy na boczku... A Bran przez ten czas nie nauczył się jak bezpiecznie wykorzystać czasoprzestrzeń...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Pquelim pisze:Mało? Taka prawda.
Spoko. A Rocky i Power Rangers to to samo, bo też się biją.
Obrazek
Awatar użytkownika
dan
zielony

Post autor: dan »

RingoP pisze:Jeszcze jeden absurd mnie męczy.
Bran i Meera nie występowali w 5 sezonie. Z tego co wyczytałem jeden sezon to około 12 miesięcy księżycowych.
Czyli biedna Meera przez cały rok spożywała mech zamiast jajecznicy na boczku... A Bran przez ten czas nie nauczył się jak bezpiecznie wykorzystać czasoprzestrzeń...
no w sumie... w końcu dla każdego z nas to jak jazda na rowerze :D
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Może i nieźle zapętlili to hold the door, ale sama scena idiotyczna. Ani zombie nie otoczyły tej górki, ani nie wybiegli za nimi? Na pewno ta laska ciągnąca kawał drewna z wielkim nastolatkiem spierdoli przed armią super-szybkich zombie. Najbardziej podobało mi się jak się poświęcali zbiorowo. Najpierw Max von Sydow, potem wilkor, potem dziecię lasu, a na koniec Hodor. Byłem pewien, że jak padnie Hodor to wskoczy operator, za nim scenarzysta, a potem reżyser, statyści i inni aktorzy, żeby powstrzymać zombie. Ja jebię jakie to było tandetne...

Scena z Kpt. Friendzone dramatyczna. Nie możesz odejść, ale idź w chuj i znajdź lekarstwo na nieuleczalną chorobę i wtedy wróć. Brakowało muzyki z Beverly Hills 90210.

Scena Sansy z Littlefingerem to samo, gość się kurwa teleportuje czy co? Dopiero co był w Dolinie i nagle pod Murem? Dramat. W ogóle przemiana Sansy z „ojejku, uciekam przed torturami i śmiercią, ale do rzeki po pas nie wejdę” w „teraz ja jestem litylfingerem i rozstawiam po kątach” przebiegła w jakieś 3 minuty poprzedniego odcinka. Coś naprawdę mocnego musiało być w tej zupie od Jona.

Jedyne co ratuje te odcinki to spojrzenia Tormuda posyłane Brienne. Poza tym w tym epizodzie nie było nic. Nawet nowa Czerwona kapłanka jest chujowa i ma charyzmę kartofla obficie nakropionego oczkami. DRAMAT!

Jedyny pozytyw, a w zasadzie dwa pozytywy tego odcinka zaprezentowała młoda aktorka grająca Sansę na scenie w Bravoos. Reszta to dno i metr mułu.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

SithFrog pisze:
Pquelim pisze:Mało? Taka prawda.
Spoko. A Rocky i Power Rangers to to samo, bo też się biją.
Spoko. Po prostu popkultura rządzi się takimi prawami, niektóre motywy (jak w literaturze) są sprawdzone i powielane, a że tutaj mamy przykład takich, a nie innych inspiracji to ja tylko wskazuję palcem.

Obrazek

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Znam Cię osobiście Pq, nie jesteś idiotą więc wcale nie sądzisz, że Moda na sukces i GoT wzięły inspirację z tego samego źródła ;)

A obrazek genialny.
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Jestem pewien, że pq w wolnych chwilach chodzi po przedszkolach i placach zabaw i mówi dzieciom, że Święty Mikołaj nie istnieje.

;)

Natomiast ja uważam, że trochę przesadzacie z Sansą.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Turtles pisze:Natomiast ja uważam, że trochę przesadzacie z Sansą.
Tzn.?
Obrazek
czlowiek_bez_twarzy
czerwony

Post autor: czlowiek_bez_twarzy »

O co z Sansą chodzi? I jak uważacie czemu okłamała Jona? Littlefinger urobił ją jednak pod siebie?

Mam też pytanie. Wg spoilerów
Spoiler:
Stannis żyje. Ale jaką rolę miałby teraz odegrać? Zabił brata, zabił córkę, żona mu się powiesiła. Kapłanka okłamała go że jest wybrańcem. Stracił wojsko, ma wielkie długi w banku.
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

znajdzie drugiego bankruta i będą mieli razem tyle żeby założyć fabrykę. ;)
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Kontakt:

Post autor: peterpan »

Zolt - musi znaleźć jeszzcze jednego
czlowiek_bez_twarzy pisze: Wg spoilerów
Spoiler:
Stannis żyje. Ale jaką rolę miałby teraz odegrać? Zabił brata, zabił córkę, żona mu się powiesiła. Kapłanka okłamała go że jest wybrańcem. Stracił wojsko, ma wielkie długi w banku.
Spoiler:
A aktor nie powiedział w którymś z wywiadów, że nie znosił roli, wziął ją tylko dla pieniędzy i cieszy się że się to już skończyło?
Ciekawe byłoby, jeżeli w książkach, zostałby 1000 lordem dowódcą Nocnej Straży i jednak okazał się Azorem ;)
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

Asmodeush pisze:a śmierć Laty była absurdalna i bez sensu. Przecież mógł pobiec za Branem i Meerą, jego poświęcenie zupełnie nie spowolniło zombiaków,
Tylko jak to psu wytłumaczyć?
Poza tym jak sam zauważyłeś, trzeba ciąć wydatki na CGI. Odkąd wilkory urosły nie da się już w każdej scenie podstawić za nie piesków. Pewnie chłopaki żałują, że w pierwszym sezonie nie przerobili wilkorów na "zwykłe" wilki.
Asmodeush pisze:Czy los właścicieli pokryje się z losem ich wilkorów? Z charakterami raczej tak było, a co z całą resztą? Muszą być jakieś przesłanki ku temu.
Takie miało być chyba przesłanie książek. Sansa straciła wilkora, bo "zdradziła" siostrę, a potem straciła swą rodzinę, bo "zdradziła" ojca. Ba, wg pierwotnego zarysu książki miała przecież urodzić Joffreyowi syna i ostatecznie opowiedzieć się po stronie Lannisterów, więc analogia byłaby jeszcze mocniejsza. Wilkor Aryi uciekł, i uciekła też Arya. Pomiędzy pozostałymi zwierzakami, a ich właścicielami też można znaleźć paralele. Ale w serialu ich nie będzie. Ba, w serialu tylko Bran jest wargiem, podczas gdy w książkach byli nimi wszyscy młodzi Starkowie i Jon (najprawdopodobniej, bo nie mieliśmy rozdziałów Robba i Rickona... ale pewne rzeczy na to wskazują).
Asmodeush pisze:2) Blackfish i Riverrun - WTF? Pamiętam, co się działo z Bryndenem i Riverrun w książce, ale w serialu od 3 sezonu mam dziurę w pamięci w tym wątku, może przez ich całkowitą absencję. Czy to blef Petyra z tym odbijaniem? Bo niby komu odebrał Riverrun - Freyom? To z jego powodu Jaime uda siędo Dorzecza? Ogółem dziwna kwestia i proszę o wyjaśnienie.
A jak mieli wprowadzić Blackfisha? W książkach został w Riverrun, bo miał przygotować atak na Moat Cailin. W serialu go wysłali z Robbem i Cat na Krwawe Gody. Poza tym serial nawet delikatnie nie zasugerował, że w Dorzeczu po Krwawych Godach nadal trwała - za przeproszeniem - napierdalanka na całego. Więc żeby teraz Blackfisha wprowadzić znów do gry (bo go już 95% widzów zapomniało) trzeba było wymyślić historię z odbiciem Riverrun. I pewnie z tego powodu Jaime wyruszy do Dorzecza.
RingoP pisze:Z tego co wyczytałem jeden sezon to około 12 miesięcy księżycowych.
Ja bym się do tego zbytnio nie przywiązywał. Może ktoś tak powiedział, ale chyba się chłopaki przestali tego trzymać.
czlowiek_bez_twarzy pisze:O co z Sansą chodzi? I jak uważacie czemu okłamała Jona? Littlefinger urobił ją jednak pod siebie?
W książkach kwestia sukcesji w rodzie Starków jest cokolwiek ciekawa i wcale nie jest powiedziane, że nie będzie źródłem jakiegoś konfliktu. Robb legitymizował Jona, bo nie chciał, żeby dziedziczyła Sansa (ze względu na małżeństwo z Tyrionem). Więc świadków legitymizacji powinni popierać Jona. Z drugiej strony Dorzecze i Dolina musiałyby stać za Sansą. A jest jeszcze dzika karta w postaci Rickona, którego wszyscy uważali za zmarłego.

Wydaje mi się, że serial też chce zarysować ten problem, tylko że robi to kompletnie bez finezji. Widz mógłby nie zrozumieć zawiłości związanych z aktem legitymizacji sprzed trzech sezonów oraz całym historycznym bagażem jaki niesie ze sobą pytanie, czy legitymizowane bękarty mają pierwszeństwo przed dziećmi z prawego łoża. W książkach mamy przecież mega podbudowę do tego problemu, którą jest historia pięciu rebelii Blackfyre'ów, w których chodziło właśnie o to, czy dziedziczy starszy legitymizowany bękart, czy młodszy syn z prawego łoża.

Więc moim zdaniem - budują jakiś konflikt na linii Sansa-Jon. Tylko że głupio go budują, a Sansa wychodzi na strasznie małostkową.

No, chyba, że okaże się, iż Sansa jest w ciąży z Ramsayem... To by było mocne. Chęć urodzenia tego dziecka musiałaby ją pchnąć do takich właśnie zachowań. Ale jakoś wątpię, żeby serial poszedł w tą stronę.
czlowiek_bez_twarzy pisze:Stannis żyje. Ale jaką rolę miałby teraz odegrać? Zabił brata, zabił córkę, żona mu się powiesiła. Kapłanka okłamała go że jest wybrańcem. Stracił wojsko, ma wielkie długi w banku.
Nie, sorry, ale nie. Nie ma szans. Stephen Dillane już popalił wszystkie mosty, z kolei twórcy serialu kompletnie nie rozumieli postaci Stannisa i chcieli się go pozbyć. Tak więc nie, wątpię żeby wrócił. W książkach raczej jeszcze trochę pociągnie, ale to jest w gruncie rzeczy postać tragiczna, więc wątpię, by przeżył do samego końca.
Wiara w to że serialowy Stannis żyje jest silna, ale bezpodstawna. Sądzę natomiast, że zobaczymy jeszcze w tym sezonie jak najbardziej żywego Sandora Clegane. Z powodów o których pisałem w jednej z pierwszych teorii :)
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
czlowiek_bez_twarzy
czerwony

DaeL pisze: W książkach kwestia sukcesji w rodzie Starków jest cokolwiek ciekawa i wcale nie jest powiedziane, że nie będzie źródłem jakiegoś konfliktu. Robb legitymizował Jona, bo nie chciał, żeby dziedziczyła Sansa (ze względu na małżeństwo z Tyrionem). Więc świadków legitymizacji powinni popierać Jona. Z drugiej strony Dorzecze i Dolina musiałyby stać za Sansą. A jest jeszcze dzika karta w postaci Rickona, którego wszyscy uważali za zmarłego.

Wydaje mi się, że serial też chce zarysować ten problem, tylko że robi to kompletnie bez finezji. Widz mógłby nie zrozumieć zawiłości związanych z aktem legitymizacji sprzed trzech sezonów oraz całym historycznym bagażem jaki niesie ze sobą pytanie, czy legitymizowane bękarty mają pierwszeństwo przed dziećmi z prawego łoża. W książkach mamy przecież mega podbudowę do tego problemu, którą jest historia pięciu rebelii Blackfyre'ów, w których chodziło właśnie o to, czy dziedziczy starszy legitymizowany bękart, czy młodszy syn z prawego łoża.

Więc moim zdaniem - budują jakiś konflikt na linii Sansa-Jon. Tylko że głupio go budują, a Sansa wychodzi na strasznie małostkową.

No, chyba, że okaże się, iż Sansa jest w ciąży z Ramsayem... To by było mocne. Chęć urodzenia tego dziecka musiałaby ją pchnąć do takich właśnie zachowań. Ale jakoś wątpię, żeby serial poszedł w tą stronę.
W serialu w ogóle to nie było tak poruszone. Czytając Twój post i inne na Twojej stronie czy konkurencyjnej 8-) (jeśli tak można napisać) to dopiero wtedy się dowiedziałem o możliwej rywalizacji Sansy z Jonem...
Niemniej ta cała przemiana Sansy z zapłakanej księżniczki na dobrego gracza w grze o tron w ciągu dni to jest jakaś porażka. I jeśli ma to prowadzić do rywalizacji o północ z Jonem to mnie to tak średnio bym powiedział. Przecież Jon pewnie nie śpieszy się do panowania w Winterfell, a jakby Sansa z nim szczerze porozmawiała o swoich ambicjach czy celach to lepiej na tym by wyszła.
DaeL pisze:
czlowiek_bez_twarzy pisze:Stannis żyje. Ale jaką rolę miałby teraz odegrać? Zabił brata, zabił córkę, żona mu się powiesiła. Kapłanka okłamała go że jest wybrańcem. Stracił wojsko, ma wielkie długi w banku.
Nie, sorry, ale nie. Nie ma szans. Stephen Dillane już popalił wszystkie mosty, z kolei twórcy serialu kompletnie nie rozumieli postaci Stannisa i chcieli się go pozbyć. Tak więc nie, wątpię żeby wrócił. W książkach raczej jeszcze trochę pociągnie, ale to jest w gruncie rzeczy postać tragiczna, więc wątpię, by przeżył do samego końca.
Wiara w to że serialowy Stannis żyje jest silna, ale bezpodstawna. Sądzę natomiast, że zobaczymy jeszcze w tym sezonie jak najbardziej żywego Sandora Clegane. Z powodów o których pisałem w jednej z pierwszych teorii :)
Co do Stannisa też myślałem że nie żyje ale opieram się teraz na redditowych spoilerach od gościa który przewidział już sporo rzeczy w tym sezonie i wspomniał o żyjącym Stannisie.
Stannis postać tragiczna i w 2 sezonie wraz z czerwoną kapłanką wydawał mi się zagrożeniem dla całego Westeros które to podsycał Varys to jednak z biegiem sezonów całkiem zmieniłem do niego nastawienie jak i boga ognia.
A Ogar żyje i już się nie mogę doczekać kiedy wpadnie do jakiejś karczmy na kurczaka :-D

Możliwy spoiler następnych odcinków
Spoiler:
Jeśli Tommen skoczy z okna, to kto jest następcą tronu? I potem jeśli Kevan zostanie zabity jak przewidujecie dalsze poczynania Lannisterów czy samej Cersei?
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Czytając Twój post i inne na Twojej stronie czy konkurencyjnej (jeśli tak można napisać)
FSGK jest bezkonkurencyjne. I wbrew pozorom nie należy do DaeLa :) On tylko utrzymuje przy życiu portal :) Dziękuję, dobranoc :)
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
RingoP
zielony

Kosiłem dzisiaj trawnik... I cały czas myślałem o ostatnim odcinku i o komentarzach i szalonych teoriach, które są SUPER (nawet jak się nie sprawdzą).
Dotarło do mnie coś całkiem oczywistego. Nie doczytałem wszystkich wpisów, ale chyba nikt o tym nie pisał.
Cały czas myślałem o Hodorze i o tym co zdarzyło się pod drzewem. Dlaczego Nocny Król stał ze swoją armią pod drzewem i czekał na naznaczenie Brana? Przecież nie chodziło o tych kilku "nowych żołnierzy" do swojej armii.
Skoro Trójoki Bloodraven potrafił przenosić się w czasie a Bran był najlepszym wargiem, jaki do tej pory pojawił się w Westeros. I obaj potrafili się "przenosić" w czasie, to wystarczyło by się cofnęli się do czasów Azora Ahai. Odkryli by sposób pokonania Białych Wędrowców. Likwidacja obu minimalizowała straty w nadchodzącej wojnie.
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

RingoP pisze:Dotarło do mnie coś całkiem oczywistego. Nie doczytałem wszystkich wpisów, ale chyba nikt o tym nie pisał.
Cały czas myślałem o Hodorze i o tym co zdarzyło się pod drzewem. Dlaczego Nocny Król stał ze swoją armią pod drzewem i czekał na naznaczenie Brana? Przecież nie chodziło o tych kilku "nowych żołnierzy" do swojej armii.
Stał bo z powodów czysto dramatycznych należało pokazać ich atak jak najszybciej po "naznaczeniu". Gdyby zaatakowali za dwa odcinki, to część widzów by zdążyła zapomnieć o samym "naznaczeniu". Tak więc nie dopatrywałbym się w tym drugiego dna. Natomiast masz rację, że Nocny Król musiał wiedzieć kim jest Bloodraven (nawet w tej scenie jak go zabija, rzuca spojrzenie sugerujące, że czekał na ten moment). Chociaż wątpię, żeby jakąś rolę miała tu odegrać wizja oryginalnego Azor Ahai. Sposób na Białych Wędrowców jest prosty - zebrać ogromną armię, która potraktuje Istoty ogniem, a Wędrowców obsydianem. To co Bloodraven pokazuje Branowi, to raczej droga do osiągnięcia tego stanu. Bran musi dowiedzieć się, że Jon jest spadkobiercą tronu i - co więcej - musi posiąść wiedzę, która pozwoli mu to udowodnić. Bo naprawdę wątpię, żeby przybycie Daenerys rozwiązało wszystkie problemy.
czlowiek_bez_twarzy pisze:Co do Stannisa też myślałem że nie żyje ale opieram się teraz na redditowych spoilerach od gościa który przewidział już sporo rzeczy w tym sezonie i wspomniał o żyjącym Stannisie.
No nie wiem... Problem polega na tym, że sporo rzeczy można przewidzieć na podstawie trailerów i teorii. Parę trafionych strzałów, i potem można udawać, że się widziało następne odcinki.

Przykładowo - mogę w tej chwili "strzelić", że Margaery nie będzie rozebrana do naga. Po prostu przeprosi wszystkich za grzechy i wróci do domu. Do konfrontacji nie dojdzie, co jeszcze bardziej rozsierdzi Cersei. Dlatego postanowi ona wysłać Jaimego do Dorzecza (żeby zajął się Riverrun i Blackfishem), a samemu zacznie nasyłać Górę na swoich przeciwników. Bran będzie cały czas przebywał w wizjach, a Meerę uratuje Benjen. Arya postanowi wrócić do Westeros razem z aktorską trupą.

To są wszystko rzeczy, które można wydedukować z trailera i książek. Pewnie część się nie spełni, ale gdybym tak trafił, to potem mógłbym ludziom ściemniać, że wiem wszystko :)
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Dopiero wczoraj obejrzałem 5. odcinek...
Ogólnie mam po nim podobne wrażenia jak Dael - spodziewałem się dużo gorszego gniota, widząc gdzieś różne skrawki opinii w internecie, a tak, to wcale nie byłęm rozczarowany. Może tylko Żelaznymi Wyspami...
Tak się zacząłem zastanawiać, skąd Varys wiedział o wyniku ostatniej bitwy Stanisa... Nic konkretnego mi nie przychodzi do głowy...
Poza tym, dziwi mnie, że wszyscy przyjeli, że Baelish mówił prawdę mówiąc o wzięciu Moat Cailin, może zwyczajnie blefował.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

czlowiek_bez_twarzy
czerwony

Co za gównoodcinek. Szkoda strzępić ryja.
Awatar użytkownika
RingoP
zielony

Następny nie jest lepszy ;)
Praktycznie nic się nie dzieje. No może poza północą :)
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki

Post autor: Gregor »

Mongołowie...yyy... to znaczy Dothrakowie to są jednak kozacy. Ja jakbym ni z gruchy, ni z piertruchy zobaczył pierwszy raz w życiu wielkiego smoka to bym się kurna zesrał (albo zmienił dilera), a nie myślał o polityce :P

Fajnie, że z każdym odcinkiem widać teraz, że klaruje się jakaś tam sytuacja na wielki finał i chyba kończą się czasy kręcenia się postaci w kółko bez sensu jak Arya w książkach przez 4 tomy.
Obrazek
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Jedna rzecz była w tym odcinku naprawdę świetna. Walder Frey. Zapomniałem już jak doskonały jest aktor odtwarzający jego rolę. W całym serialu nie ma chyba postaci lepiej pasującej do książkowego pierwowzoru. Co ciekawe, nawet gdy jego dialogi są napisane od zera, bez oparcia w książkowym materiale (tak jak w tym odcinku), to świetnie pasują do tej postaci.

Poza tym było... średnio. Zawiodłem się najbardziej na krzyżówce Benjena z Zimnorękim. Liczyłem na coś więcej. Ale wydaje mi się, że sam epizod był mniej efektowny, bo układał klocki pod następny, bardziej wybuchowy odcinek.
czlowiek_bez_twarzy
czerwony

Cały ten mizerny odcinek ratują w sumie:
Walder Frey - tak jak wspomniano aktor świetnie to gra, świetnie wygląda. Dialogi wypadają dobrze, decyzje przemyślane.
Lord Tyrell - przekomiczny, ta jego przemowa i mina Jaimego
Ojciec Sama też dobrze zagrał. Widać że to myślący starszy lider swojego rodu. Coś jak Tywin czy Roose Bolton.

A w sumie ciekawe są wizje Brana, bo jest tam parę ujęć z przyszłości. I nie chodzi tutaj o słynną wieżę radości. Możemy tam dostrzec jak pod ziemią wybucha dziki ogień w Królewskiej Przystani. A wiemy że szalony król nie odpalił żadnego ładunku, a Tyrion użył tego dzikiego ognia jedynie na morzu. Jak myślicie do czego to może nawiązać?
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

A mi się podobało. I wątek Sama, i Benjen, i Arya (choć tu liczyłem na to, że jednak będzie człowiekiem bez twarzy), i Freye. Jedyne co mi się nie podobało to wątek Tommena, chyba nie skumałem. O co tam chodziło? Jami i Tyrellowie nie wiedzą gdzie chadza król i co robi? Kevan nie ma nic przeciw wypierdoleniu Jamiego z King's Landing i brataniu się z Wróblem? O co tu chodzi?

No i Dany. Ja wiem, że teraz jest mod ana silne kobiece postaci, ale to jest tak groteskowe już, że ja mam litościwy uśmieszek za każdym razem jak ona wali takie przemowy. Delikatnie mówiąc Wallace to to nie jest :P

No i budżet się kurczy, bo ten dzisiejszy smok tak mi trochę nostalgicznie przypomniał pewną polską produkcję z 2001 roku.

Dael: a czego się po Benjenie spodziewałeś? Że wyleci na smoku?
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Taaa... Też nie jestem zadowolony. Najbardziej rozczarowałem się wątkiem Sama...
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Post autor: Halaster »

Jak widzę Dany to mi się chce rzygać, w każdej scenie mam nadzieję na to że spadnie ze smoka, zostanie zabita prezes zabójców albo chociaż wydymana przez tabor dothraki.

A co najlepsze, chyba wszyscy z którymi rozmawiam na ten temat mają podobne zdanie, myślę że ktoś - nie wiem (dawno nie czytałem książki) czy Martin czy twórcy serialu, popełnił szereg błędów przy opowiadaniu tego wątku.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Halaster pisze:albo chociaż wydymana przez tabor dothraki
Nie fantazjuj na forum :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

mi się parę rzeczy nie podobało:
- przeciąganie wątku Sama. Przyjeżdżają, witają się, jedzą kolację i jedzą, i jedzą, i jedzą. W międzyczasie wszyscy widzowie życzą mu śmierci, bo chcą zobaczyć co to za typ ratuje Brana. Potem Sam zabiera mieczyk ojca i zwiewają. Ale fajnie.

- ogniste przemówienia Daenerys. Nie wiem, może to kwestia aktorki, ale na tym smoku wypada bardziej jak dzieciak z Niekończącej się Opowieści niż nieustraszona władczyni Dothraków.

- połowicznie to, że Arya nie zostanie Człowiekiem Bez Twarzy ;)

no i obstawiam, że jak Daenerys dojedzie do swojej piramidy to w porcie pojawi się Euron i jego zajebiste pekaesy. Powie pokazując na siebie "Hej królowo, wiesz kto ma dwa kciuki i tysiąc okrętów? Ten koleś. Ołje."
Obrazek
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Zolt pisze:tysiąc okrętów? Ten koleś. Ołje."
No tak, po pierwsze zbudują te statki w tydzień, po drugie z drewna, które tak szczodrze obrodziło na wyspach żelaznych, o:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

SithFrog pisze:No tak, po pierwsze zbudują te statki w tydzień, po drugie z drewna, które tak szczodrze obrodziło na wyspach żelaznych, o:
Jest jeszcze jedna nadzieja dla serialu. Jeden sposób, żeby wybrnęli z tego absurdu (bo Żelazne Wyspy są oczywiście - jak słusznie zauważyłeś - tak w książkach, jak i w serialu, zupełnie wykarczowane). Otóż mogą na chwilę połączyć wątki Sama i Eurona. Sam może przybyć do Cytadeli akurat w czasie napaści Żelaznych Ludzi. Stare Miasto w środku którego jest Cytadela, ma wielki port, teoretycznie mogłyby tam być floty Tyrellów i Hightowerów. Wiadomo, że nie tysiąc okrętów, ale niech serial nawet z tego zrobi tysiąc. Niech Euron je ukradnie. Wszystko, byleby nie ta bzdura z budowaniem tysiąca łajb w dwa tygodnie, z nieistniejącego drewna.
czlowiek_bez_twarzy
czerwony

DaeL pisze:
SithFrog pisze:No tak, po pierwsze zbudują te statki w tydzień, po drugie z drewna, które tak szczodrze obrodziło na wyspach żelaznych, o:
Jest jeszcze jedna nadzieja dla serialu. Jeden sposób, żeby wybrnęli z tego absurdu (bo Żelazne Wyspy są oczywiście - jak słusznie zauważyłeś - tak w książkach, jak i w serialu, zupełnie wykarczowane). Otóż mogą na chwilę połączyć wątki Sama i Eurona. Sam może przybyć do Cytadeli akurat w czasie napaści Żelaznych Ludzi. Stare Miasto w środku którego jest Cytadela, ma wielki port, teoretycznie mogłyby tam być floty Tyrellów i Hightowerów. Wiadomo, że nie tysiąc okrętów, ale niech serial nawet z tego zrobi tysiąc. Niech Euron je ukradnie. Wszystko, byleby nie ta bzdura z budowaniem tysiąca łajb w dwa tygodnie, z nieistniejącego drewna.
A szczerze to mnie nic nie zdziwi już po tej akcji Danki z Dothrakami. Nawet wykarczowanie wszystkich 10 drzewek na żelaznych wyspach i zrobienie z tego 1000 okrętów w 2 tygodnie i tak jest mniej gówniate niż to co odbyło się pod pewnym namiotem.
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Halaster pisze:Jak widzę Dany to mi się chce rzygać, w każdej scenie mam nadzieję na to że spadnie ze smoka, zostanie zabita prezes zabójców albo chociaż wydymana przez tabor dothraki.

A co najlepsze, chyba wszyscy z którymi rozmawiam na ten temat mają podobne zdanie, myślę że ktoś - nie wiem (dawno nie czytałem książki) czy Martin czy twórcy serialu, popełnił szereg błędów przy opowiadaniu tego wątku.
Myślę, że GRRM-a naprawdę ciężko o to winić. Pierwszy sezon był dość wierną adaptacją. Drugi i trzeci były na motywach powieści. Czwarty był luźno inspirowany. Piąty i szósty to już trąci fanfiction.

Ale wracając do samej Dany - w książkach też jest wkurwiająca. Ale znacznie mniej. No i Taniec ze smokami kończy się gdy kona z wycieńczenia po wielodniowej biegunce, gdzieś na środku Morza Dothraków. Pewnie to się skończy tak, że przejmie kontrolę nad Dothrakami, ale myślę, że w mniej upośledzony sposób.
ODPOWIEDZ