Eklezja, czyli luźno o polityce.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Re: Eklezja, czyli luźno o polityce.
Czasami oznaczają cale.
Jakoś to przemknęło bez echa, a szkoda :
http://www.money.pl/gospodarka/unia-eur ... 27025.html
Od naszego wejścia do UE upłynęło niecałe 12 lat, pod względem PKB na mieszkańca jesteśmy na 5 od końca miejscu (a i to głównie dzięki wejściu do UE Rumunii, Bułgarii i Chorwacji), ale już musimy zacząć do Unii dopłacać. A to wyliczenie nie uwzględnia przecież olbrzymich kosztów, które musimy jako gospodarka ponosić w postaci tysięcy urzędników zatrudnionych tylko po to żeby te pieniądze otrzymywane z Unii móc w ogóle wydatkować, czy tysięcy nieżyciowych przepisów, dławiących naszą gospodarkę.
Gratulacje dla naszych negocjatorów, od starego komucha Millera począwszy, a na Tusku skończywszy.
Ciekawe jak Angela w tej kwestii postrzega solidarność unijną
Dla mnie wygląda to tak, że główną korzyścią jest możliwość bezwizowej podróży po Europie, i zniesienie ceł. Ale czy aby to mieć potrzebna jest cała struktura unijna?
http://www.money.pl/gospodarka/unia-eur ... 27025.html
Od naszego wejścia do UE upłynęło niecałe 12 lat, pod względem PKB na mieszkańca jesteśmy na 5 od końca miejscu (a i to głównie dzięki wejściu do UE Rumunii, Bułgarii i Chorwacji), ale już musimy zacząć do Unii dopłacać. A to wyliczenie nie uwzględnia przecież olbrzymich kosztów, które musimy jako gospodarka ponosić w postaci tysięcy urzędników zatrudnionych tylko po to żeby te pieniądze otrzymywane z Unii móc w ogóle wydatkować, czy tysięcy nieżyciowych przepisów, dławiących naszą gospodarkę.
Gratulacje dla naszych negocjatorów, od starego komucha Millera począwszy, a na Tusku skończywszy.
Ciekawe jak Angela w tej kwestii postrzega solidarność unijną
Dla mnie wygląda to tak, że główną korzyścią jest możliwość bezwizowej podróży po Europie, i zniesienie ceł. Ale czy aby to mieć potrzebna jest cała struktura unijna?
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Theeck pisze:Od naszego wejścia do UE upłynęło niecałe 12 lat, pod względem PKB na mieszkańca jesteśmy na 5 od końca miejscu (a i to głównie dzięki wejściu do UE Rumunii, Bułgarii i Chorwacji), ale już musimy zacząć do Unii dopłacać.
Classic Theeck.Wiceminister rozwoju Jerzy Kwieciński potwierdził w programie #dziejesienazywo, że w 2016 roku wpłacimy do Brukseli więcej niż dostaniemy.
Wszystko przez opóźnienia w wydawaniu środków. - Gospodarka odczuje te pieniądze dopiero na przełomie trzeciego, czwartego kwartału - tłumaczy Jerzy Kwieciński.
Może trochę przejaskrawiłem
Ale czytałem i ten fragment, ale wynika z niego tyle, że jeśli się sprężymy i spełnimy wszystkie wymogi to dostaniemy więcej kasy niż wpłacimy.
A co jeśli się nie sprężymy? Skoro nawet prężna, proeuropejska Platforma nie dała rady w terminie wydać kasy, to strach pomyśleć co będzie za PiS? Ja jeszcze pamiętam prezydenturę LechKacza w Wawie jak na kilka lat stanęły praktycznie wszystkie inwestycje (a nawet co większe remonty) poza budową muzeum powstania warszawskiego.
Dlatego obawiam się, że od tego roku zacznie się nasze dopłacanie do UE. A uważam, że biorąc pod uwagę dysproporcje w rozwoju to europejska solidarność powinna nas wspierać bez konieczności spełniania biurokratycznych warunków jeszcze przez dłuuugie lata
Ale czytałem i ten fragment, ale wynika z niego tyle, że jeśli się sprężymy i spełnimy wszystkie wymogi to dostaniemy więcej kasy niż wpłacimy.
A co jeśli się nie sprężymy? Skoro nawet prężna, proeuropejska Platforma nie dała rady w terminie wydać kasy, to strach pomyśleć co będzie za PiS? Ja jeszcze pamiętam prezydenturę LechKacza w Wawie jak na kilka lat stanęły praktycznie wszystkie inwestycje (a nawet co większe remonty) poza budową muzeum powstania warszawskiego.
Dlatego obawiam się, że od tego roku zacznie się nasze dopłacanie do UE. A uważam, że biorąc pod uwagę dysproporcje w rozwoju to europejska solidarność powinna nas wspierać bez konieczności spełniania biurokratycznych warunków jeszcze przez dłuuugie lata
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
ciekawa ciekawostka z jm.pl - Lech Kaczyński w 2002 wziął udział w politycznym conteście z okazji wyborów samorzadowych. Kandydujący wtedy na urzad Prezydenta Warszawy stanął w szranki m. in. z Januszem Piechocińskim, Julią Pitera, czy andrzejem Olechowskim. Polem bitwy było... SimCity 3000
Wszyscy kandydaci dostali pod zarząd identyczne miasto, które mieli rozwinąc i utrzymć w razie zaplanowanych przez organizatorów kryzysów. Dużo szczegółów na ten temat nie ma, ale okazuje sie że Kaczyński dosłownie zmiażdżył konkurencje pod względem gospodarności, a np. socjalne podejście Piechocińskiego, który utrzymywał niskie podatki, zmasakrowało się samo wiecej
Wszyscy kandydaci dostali pod zarząd identyczne miasto, które mieli rozwinąc i utrzymć w razie zaplanowanych przez organizatorów kryzysów. Dużo szczegółów na ten temat nie ma, ale okazuje sie że Kaczyński dosłownie zmiażdżył konkurencje pod względem gospodarności, a np. socjalne podejście Piechocińskiego, który utrzymywał niskie podatki, zmasakrowało się samo wiecej
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Socjalne podejście bo niskie podatki? Łot?
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
nie chce mi sie zastanawiac nad odpowiedzia na Twoje pytanie LLo.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Komentarz pod:
Jako prawdziwiy Prezydent miasta już takich sukcesów nie miał. W grze jak klikniesz "wykonaj polecienie" to gra wykonuje i stąd sukcesy. W polskiej rzeczywistości dochodzi jeszcze nieznana programistom funkcja "Po co? Na co? Co ja z tego będę miał?".
Jako prawdziwiy Prezydent miasta już takich sukcesów nie miał. W grze jak klikniesz "wykonaj polecienie" to gra wykonuje i stąd sukcesy. W polskiej rzeczywistości dochodzi jeszcze nieznana programistom funkcja "Po co? Na co? Co ja z tego będę miał?".
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
jeszcze jest jedna, ważna - "nie da się"ThimGrim pisze:W polskiej rzeczywistości dochodzi jeszcze nieznana programistom funkcja "Po co? Na co? Co ja z tego będę miał?".
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ja bym raczej dorzucił to, że w SimCity jak coś kosztuje 100.000, to wydajesz 100.000. W życiu, jak coś kosztuje 100.000, to wydajesz ostatecznie 1.000.000.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
1)No bo socjalny to taki, gdzie obywatele mają super. (niech A=socjalny, B= obywatele mają super)LLothar pisze:Socjalne podejście bo niskie podatki? Łot?
2)Niższe podatki = więcej piniędzy w kieszeni obywatela. (X = niższe podatki, Y = więcej pieniędzy w kieszeni obywatela)
3)Korzystamy z lematu Korwina-Gwiazdowskiego: WIęcej pieniędzy w kieszeni obywatela = super, czyli obywatele mają super jak mają więcej pieniędzy
4)Z przechodniości relacji równości i wnioskowania w pkcie 3. mamy, że Socjalny = niskie podatki
■
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Swoją drogą, to wygląda na fajny temat na forumowy challenge. Może nie SC3k, ale może Cities Skylines?
A da się tam zbudować Muzeum Powstania Warszawskiego?
#sgk 4 life.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Dobrze że nie mam Cities: Skylines, bo by się skończyło na pomniku katastrofy... tfu, zamachu Smoleńskiego w samym centrum i wszędzie pomniki wodza.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jest nawet Biedronka.Turtles pisze:A da się tam zbudować Muzeum Powstania Warszawskiego?
Spod hasła Pquelima jak to PiS nie dzieli Polaków.
Profesor Zybertowicz.
http://www.rp.pl/Komitet-Obrony-Demokra ... dowej.html
W dużym skócie: Jeżeli byłeś na prounijnej generalnie manifestacji KODu jesteś zdrajcą w rosyjskiej armii w wojnie przeciw Polsce.
Profesor Zybertowicz.
http://www.rp.pl/Komitet-Obrony-Demokra ... dowej.html
W dużym skócie: Jeżeli byłeś na prounijnej generalnie manifestacji KODu jesteś zdrajcą w rosyjskiej armii w wojnie przeciw Polsce.
#sgk 4 life.
Nihil novi sub sole. Jak wierzysz, że teczka Wałęsy jest prawdziwa to... poczytaj ostatnie Niusłiki i GazyWybuTurtles pisze:W dużym skócie: Jeżeli byłeś na prounijnej generalnie manifestacji KODu jesteś zdrajcą w rosyjskiej armii w wojnie przeciw Polsce.
Ja jestem ciekaw, co GW albo Newsweek sądzi o ludziach, którzy wierzą w teczkę Bolka. Dawaj Sith. Potem porównamy to ze zdrajcami narodu na KODzie prowadzącymi wojnę hybrydową na rzecz Rosji.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
http://fakty.interia.pl/deutsche-welle/ ... Id,2154948
Wałęsa - drugi, po Hermaszewskim, Polak w kosmosie.
Wałęsa - drugi, po Hermaszewskim, Polak w kosmosie.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Ponoć minister Waszczykowski jest do odstrzału przez zadymę z Komisją Wenecką.
Nie prowadzę wprawdzie archiwum tego typu tekstów, ale ponieważ mam pewność, że w najbliższym czasie jeszcze nie raz te publikacje pojadą na ostro, nie omieszkam Ci podrzucić stosownych linków.ThimGrim pisze:Ja jestem ciekaw, co GW albo Newsweek sądzi o ludziach, którzy wierzą w teczkę Bolka.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
http://www.bbc.com/news/business-35704022
Szok! Chinom obniżono srejting! No to teraz się skośnoocy nie pozbierają.
Szok! Chinom obniżono srejting! No to teraz się skośnoocy nie pozbierają.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... oxNewsLink
Ale GW wymysla, zeby byc dobrym dyrektorem stadniny koni wcale nie trzeba sie znac na koniach. Tak samo czlonek rady nadzorczej PGE na energetyce znac sie nie musi. Wymyslaja i czepiaja sie kurde. #dobrazmianatkm
Ale GW wymysla, zeby byc dobrym dyrektorem stadniny koni wcale nie trzeba sie znac na koniach. Tak samo czlonek rady nadzorczej PGE na energetyce znac sie nie musi. Wymyslaja i czepiaja sie kurde. #dobrazmianatkm
Co zadecydowało o tym, że ona wylądowała w pgn, a facet wylądował w koniach.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Czepiasz się LLo,
https://www.edf.fr/groupe-edf/premier-e ... -direction
Oto link do życiorysów dyrekcji generalnej EDF. Jeśli chodzi o najgłówniejszego prezesa, to do momentu zostania prezesem EDF nie miał z energetyką nic wspólnego. A facet odpowiedzialny za źródła energii odnawialnej, z EDF miał tylko króciutki epizod zaraz po studiach, skąd poszedł w bankiery gdzie pracował długo. Co prawdą piszą tam, że będąc w HSBC był odpowiedzialny za sektor energetyki, ale ... coś musieli napisać żeby obciachu nie było
Nie chciało mi się czytać kolejnych życiorysów, ale jestem pewien, że też nie są od urodzenia związani z branżą
Tak to już nieraz bywa w korporacjach, a w tych bezpośrednio zależnych od państwa bywa prawie zawsze i wszędzie.
Więc nie ma co kpić z PiS - oni po prostu przenoszą na nasz grunt dobre i sprawdzone wzorce europejskie
https://www.edf.fr/groupe-edf/premier-e ... -direction
Oto link do życiorysów dyrekcji generalnej EDF. Jeśli chodzi o najgłówniejszego prezesa, to do momentu zostania prezesem EDF nie miał z energetyką nic wspólnego. A facet odpowiedzialny za źródła energii odnawialnej, z EDF miał tylko króciutki epizod zaraz po studiach, skąd poszedł w bankiery gdzie pracował długo. Co prawdą piszą tam, że będąc w HSBC był odpowiedzialny za sektor energetyki, ale ... coś musieli napisać żeby obciachu nie było
Nie chciało mi się czytać kolejnych życiorysów, ale jestem pewien, że też nie są od urodzenia związani z branżą
Tak to już nieraz bywa w korporacjach, a w tych bezpośrednio zależnych od państwa bywa prawie zawsze i wszędzie.
Więc nie ma co kpić z PiS - oni po prostu przenoszą na nasz grunt dobre i sprawdzone wzorce europejskie
To co oni teraz robią z tą opinią Komisji Weneckiej (projektem opinii) , to chyba tylko Sith potrafi wytłumaczyć...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Sami sobie winni. Dopóki raport nie jest oficjalny, jest gówno warty i z taką powagą jest traktowany.
Nawet jak to będzie oficjalny dokument końcowy to dla nich będzie gówno warty. Po prostu dołączy do długiej listy opinii różnych instytucji.Matthias[Wlkp] pisze:Sami sobie winni. Dopóki raport nie jest oficjalny, jest gówno warty i z taką powagą jest traktowany.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Rany, robić z igły widły. No poczekajmy do oficjalnego raportu tejże komisji, wtedy zobaczymy co zrobi rząd i będzie sens komentowania.
Chyba nie jesteś na czasie Jutsi...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Wytłumacz to Wyborczej.Jutsimitsu pisze:Rany, robić z igły widły. No poczekajmy do oficjalnego raportu tejże komisji, wtedy zobaczymy co zrobi rząd i będzie sens komentowania.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
No przeto raport oficjalnie będzie 10? To co ujawniła GW mnie obchodzi tyle co nic, tak samo komentarze Waszczykowskiego i Szydło. Czekam do 10-11 i na fakty, a nie wycieki i nieoficjalne źródła.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Nie mam zamiaru. Cieszy mnie bardzo, że komisja planuje wydać taki, a nie inny werdykt.ThimGrim pisze:To co oni teraz robią z tą opinią Komisji Weneckiej (projektem opinii) , to chyba tylko Sith potrafi wytłumaczyć...
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Przepraszam że głupio pytam, ale kto to jest Jaś Kapela?
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Rozpierdoliliśmy trybunał z winy PO. A PO kradła.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Thim mówi jak było.
Max mówi jak jest.
A kto nam powie jak będzie ?
Max mówi jak jest.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ja mogę.
Chujowo ale stabilnie.
Chujowo ale stabilnie.
- Larofan
- Social Media Ninja
z tym ze stabilnie nie bylbym taki pewien
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Stabilny spadek, to nadal sytuacja stabilna... in a way.
Straszny news. Czekam na kolejny: górnicy porzucają kopalnie po odebraniu czternastek, trzynastek i deputatów.zodi pisze:http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxNewsImg
Całe szczęście, że to na Wyborczej....
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Ty. O tym co będzie we Francji za dwa pokoleniaTheeck pisze:Thim mówi jak było.
Max mówi jak jest.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Ach Gazeta Wyborcza. Rok temu pomstowali (słusznie zresztą), że Polska ma 8 razy więcej generałów (w stosunku do liczby żołnierzy) niż kraje Europy Zachodniej (o USA nie wspominając). Teraz mają problem z odejściem starych pryków na emeryturę. No błagam...zodi pisze:http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxNewsImg
Całe szczęście, że to na Wyborczej....
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
jasne, jasne. wszystko jest ok.
ale tak nagle ? aż tylu ? w tym urodzeni po 1960 więc chyba nie aż takie stare pryki.
no ale ok, nie ma chaosu, a Macierewicz to rozsądny człowiek.
ale tak nagle ? aż tylu ? w tym urodzeni po 1960 więc chyba nie aż takie stare pryki.
no ale ok, nie ma chaosu, a Macierewicz to rozsądny człowiek.
Bierz mniej tych leków zodizodi pisze:no ale ok, nie ma chaosu, a Macierewicz to rozsądny człowiek.
właśnie chcę WINCYJ!!SithFrog pisze: Bierz mniej tych leków zodi
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...