Media, czyli sztuka manipulacji
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Re: Media, czyli sztuka manipulacji
I to jest argument na zajebistość GW czy chujowość i stronniczość NYT?
-
- sraczkowaty
Chodziło o wskazanie, że w państwach z długą tradycją demokratyczną nie jest niczym szokującym popieranie jednej czy drugiej strony przed wyborami, w krajach anglosaskich to w zasadzie reguła. Tylko, że tam nie ma problemu z odróżnieniem warstwy publicystycznej od informacyjnej
- Razorblade
- Mr. Kroper
o, i to jest chyba kwintesencja.grel3gargamel pisze:Tylko, że tam nie ma problemu z odróżnieniem warstwy publicystycznej od informacyjnej
Nie no to świadczy o uczciwości redakcji. Z tym, że NYT in plus, bo robią to wcześniej. Swoją droga miałem nawet jakiś czas temu odpisywać Sithowi, na "tv republika to pisowska tuba, a gw obiektywne medium", że przecież nie, bo gw pisze zwykle kogo popiera.
#sgk 4 life.
Nigdy tak nie pisałem Turt, a jak już to z ironią.
Zawsze w takiej sytuacji chodzi mi o sposób kreowania przekazu. Nawet jak tiwi republiki próbują rżnąć się na obiektywne to wychodzi to zazwyczaj jak świni balet.
GW natomiast lubi ubierać wszystko w przeintelektualizowane piórka, żeby robić wrażenie, że oto my, reprezentacja słuszności, inteligencji, najmojszej racji, rozumu itp. Jesteśmy jak głaz bodzący morze ciemnogrodu i rozbijający fale moherów. Oni przekazują wam propagandę, a my prawdę i delikatną sugestię, że może warto zagłosować na tych czy onych, bo inaczej pod drzwiami wam staną i nocą, kolbami w drzwi załomocą.
Zawsze w takiej sytuacji chodzi mi o sposób kreowania przekazu. Nawet jak tiwi republiki próbują rżnąć się na obiektywne to wychodzi to zazwyczaj jak świni balet.
GW natomiast lubi ubierać wszystko w przeintelektualizowane piórka, żeby robić wrażenie, że oto my, reprezentacja słuszności, inteligencji, najmojszej racji, rozumu itp. Jesteśmy jak głaz bodzący morze ciemnogrodu i rozbijający fale moherów. Oni przekazują wam propagandę, a my prawdę i delikatną sugestię, że może warto zagłosować na tych czy onych, bo inaczej pod drzwiami wam staną i nocą, kolbami w drzwi załomocą.
No tak, z ironią. O to mi chodzi, że ironia jest o tyle nietrafiona, że GW jasno mówi o swoich sympatiach politycznych.SithFrog pisze:Nigdy tak nie pisałem Turt, a jak już to z ironią
#sgk 4 life.
Tak, wiem, ale: http://fsgk.pl/forum/viewtopic.php?p=65730#p65730Turtles pisze:GW jasno mówi o swoich sympatiach politycznych.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/karolina ... -fm/7dgf6c
Zobacz boncek, z głodu nie umrze
Swoją drogą, ale szkaradnie wygląda toto bez tapety.
Zobacz boncek, z głodu nie umrze
Swoją drogą, ale szkaradnie wygląda toto bez tapety.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
http://www.breitbart.com/london/2016/02 ... overnment/
Kolejny kamyczek do mojego ulubionego tematu, czyli demokracji w Niemczech.A retired media boss at a major German state broadcaster has admitted his network and others take orders from the government on what — and what not — to report.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Manipulacja mediów.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Ciekawe czy będzie debata w PEsnt pisze:http://www.breitbart.com/london/2016/02 ... overnment/
Kolejny kamyczek do mojego ulubionego tematu, czyli demokracji w Niemczech.A retired media boss at a major German state broadcaster has admitted his network and others take orders from the government on what — and what not — to report.
http://m.wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/56 ... lo,,4.html
Niestety, popowickie realizacje nie przetrwały wojny, podobnie jak sam architekt. Moritz Hadda zginął w 1942 r. Dla ówczesnych miłośników prawa i sprawiedliwości wystarczyło żydowskie pochodzenie, aby wysłać go na śmierć do obozu koncentracyjnego KL Kaiserwald.
- Razorblade
- Mr. Kroper
To już nie można używać słów "prawo i sprawiedliwość" w jednym zdaniu? Jakaś ustawa przeszła nocą, o której nie słyszałem?
No sformułowanie jest co najmniej dziwne. Z drugiej strony, ONI tacy są mordują albo wysyłają do gułagu.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Bo ONI są nowocześni?
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
na poważnie?boncek pisze:To już nie można używać słów "prawo i sprawiedliwość" w jednym zdaniu? Jakaś ustawa przeszła nocą, o której nie słyszałem?
Czy ustawa przeszła na poważnie? No właśnie nie wiem, dlatego pytam.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Tak bonzo... brawo! Glupi my, to tylko dziwny zbieg okolicznosci
Zwlaszcza ze nie bylo "prawa" ktore nakazywalo zsylke zydow do obozow...
Zwlaszcza ze nie bylo "prawa" ktore nakazywalo zsylke zydow do obozow...
Zapytam jeszcze raz, czy jest w Polsce prawo zakazujące używać słów prawo i sprawiedliwość w zdaniu?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Czy prawo i sprawiedliwość, jako wartości, były jakoś mocno eksponowane przez NSDAP? Czy jakkolwiek kojarzy się ona z tymi wartościami?
Tak samo Andrzej Lepper nie oskarżał, a pytał...
Debata nt. języka, ale "przytyk" jest raczej oczywisty.
Fraza "prawo i sprawiedliwość" pojawia się też w Piśmie Świętym, między innymi w Psalmie 33, który na mszy pojawia się chyba nawet co roku. Nie sprawdzałem, czy akrurat przed jakimiś konkretnymi wyborami, ale jak jakiś miłośnik PiSu zaprzeczy, że wybór nazwy nie ma z tym żadnego związku, to się delikatnie uśmiechnę...
http://biblia.info.pl/cgi-bin/biblia-sz ... 1-100&st=i
Tak samo Andrzej Lepper nie oskarżał, a pytał...
Debata nt. języka, ale "przytyk" jest raczej oczywisty.
Fraza "prawo i sprawiedliwość" pojawia się też w Piśmie Świętym, między innymi w Psalmie 33, który na mszy pojawia się chyba nawet co roku. Nie sprawdzałem, czy akrurat przed jakimiś konkretnymi wyborami, ale jak jakiś miłośnik PiSu zaprzeczy, że wybór nazwy nie ma z tym żadnego związku, to się delikatnie uśmiechnę...
http://biblia.info.pl/cgi-bin/biblia-sz ... 1-100&st=i
Jak ktoś bardzo chce tam znaleźć przytyk, to znajdzie. Tylko pytanie czy to jest wina tego kto to napisał, czy tego kto czyta.
prawda, tak jak z gorszym sortem
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Nom, sorry boncek, ale tego nie da sie obronić Pick your battles
#sgk 4 life.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Ok... masz pelne prawo tak uwazac...boncek pisze:Jak ktoś bardzo chce tam znaleźć przytyk, to znajdzie. Tylko pytanie czy to jest wina tego kto to napisał, czy tego kto czyta.
Edit: swoja droga, tego tekstu juz nie ma o "milosnikach prawa i sprawiedliwosci"...
Gdzie tam, przecież ja celowo lecę Semką. Tylko dyszenia brak.Turtles pisze:Nom, sorry boncek, ale tego nie da sie obronić Pick your battles
Nie no generalnie. Lecieć Semką czyli tłumaczyć rzeczy oczywiste jako właśnie kompletnie niewinne.
Ponoć CBŚP weszło do redakcji Faktów i Mitów To chyba dość gówniana gazeta, ale mocno antykościelna i antypisowska - ciekawe jaki jest powód akcji ? Termalny ojciec poprosił ?
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Owszem, potwierdzone już informacje. Ciekaw jestem powodów i tłumaczenia CBAP, oraz tego co powie redaktor naczelny FiM.
...
- Załączniki
-
- Clipboard01.jpg (49.36 KiB) Przejrzano 3494 razy
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Łamiąca wiadomość! Przerywamy program i łączymy się z naszym korespondentem, którzy zupełnie przypadkiem znalazł się tam gdzie się znalazł. IPN wydarł od wdowy po Kiszczaku notatkę TW Bolka! Nie wiadomo co, kto i jak, ale jest. Notatka. Dobranoc. Wrzuciliśmy gówno w wentylator i idziemy spać. Gawiedź ma teraz czas do rana na pisanie komentarzy na Onecie, a "niepokorni" dziennikarze na puszczenie do druku tekstów, które jutro zakrzykną: WAŁĘSA HUJ!
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Niezalezna.pl ma 1 glowny news na stronie i 9 mniejszych. Teraz glowny jest niezwiazany, ale 7 z 9 pozostalych dotycza wlasnie tego
jeżeli Kiszczak oprócz faktur za odzież, środki czystości i materiały biurowe trzymał w domu jakieś ważniejsze kwity, to jednak na stare lata zgłupiał. A publika i tak niczego się nie dowie.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Dlaczego zgłupiał? Gdzie miał trzymać?
Przecież to była jego polisa ubezpieczeniowa, albo list żelazny - jak zwał tak zwał.
Jak widać polisa bardzo skuteczna - ludzie honoru wiedzą jakie polisy są najlepsze
Przecież to była jego polisa ubezpieczeniowa, albo list żelazny - jak zwał tak zwał.
Jak widać polisa bardzo skuteczna - ludzie honoru wiedzą jakie polisy są najlepsze
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
A po co Ci treść notatki? Przecież jak są takie notatki, to wiadomo, że zabójcą Popiełuszki był Wałęsa.Crowley pisze:Łamiąca wiadomość! Przerywamy program i łączymy się z naszym korespondentem, którzy zupełnie przypadkiem znalazł się tam gdzie się znalazł. IPN wydarł od wdowy po Kiszczaku notatkę TW Bolka! Nie wiadomo co, kto i jak, ale jest. Notatka. Dobranoc. Wrzuciliśmy gówno w wentylator i idziemy spać. Gawiedź ma teraz czas do rana na pisanie komentarzy na Onecie, a "niepokorni" dziennikarze na puszczenie do druku tekstów, które jutro zakrzykną: WAŁĘSA HUJ!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
ALERT - Onet level achieved - ALERT
W domu? W miejscu, które jest trzepane w pierwszej kolejności? Kaman.Theeck pisze:Dlaczego zgłupiał? Gdzie miał trzymać?
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
No kaman - przecież jak długo żył i miał dostęp do kwitów, tak długo nie było nawet pomysłu na jakiekolwiek trzepanko
Więc u niego w domu kwity były - jak pokazało życie - całkowicie bezpieczne
Więc u niego w domu kwity były - jak pokazało życie - całkowicie bezpieczne
Kto niby miałby trzepać Ojca Założyciela?Zolt pisze:W domu? W miejscu, które jest trzepane w pierwszej kolejności? Kaman.Theeck pisze:Dlaczego zgłupiał? Gdzie miał trzymać?
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Matt Kobosko, no czysta manipulacja. Ja już od dawna postuluję, żeby dla ochrony naszego Skarbu Narodowego, to nawet Bolka i Lolka zakazać. Bo się kojarzy. A jak IPN zbiera jakieś dokumenty, to ani-kurwa-mru-mru w mediach. Do dziennikarzy najlepiej strzelać od razu. No bo co sobie o nas na Zachodzie pomyślą, jak tam przecież od ćwierćwiecza cała Polska jedzie na opinii o Lechu Wałęsie. Jakby nie on, to zaraz by nas z NATO wyrzucili, a i Lidl by pewnie wszystkie sklepy pozamykał. Gorze nam!Crowley pisze:Łamiąca wiadomość! Przerywamy program i łączymy się z naszym korespondentem, którzy zupełnie przypadkiem znalazł się tam gdzie się znalazł. IPN wydarł od wdowy po Kiszczaku notatkę TW Bolka! Nie wiadomo co, kto i jak, ale jest. Notatka. Dobranoc. Wrzuciliśmy gówno w wentylator i idziemy spać. Gawiedź ma teraz czas do rana na pisanie komentarzy na Onecie, a "niepokorni" dziennikarze na puszczenie do druku tekstów, które jutro zakrzykną: WAŁĘSA HUJ!
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Za dużo roboty. Ale wiedziałem, że będziesz tęskniłTurtles pisze:Dawno nie odwiedzałes politycznego.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/andrzej- ... tvp/bjqy98
a to juz smutna informacja. co prawda jego pasma prawie nikt nie ogladał, ale teraz to nic będzie jeszcze większe. A postać pomnikowa.
a to juz smutna informacja. co prawda jego pasma prawie nikt nie ogladał, ale teraz to nic będzie jeszcze większe. A postać pomnikowa.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
DaeLu powiedz mi, w jaki sposób ta krótka, wieczorna konferencja IPNu przyczyniła się do poznania prawdy o Bolku? Wyszedł koleś, powiedział, że ma notatkę podpisaną TW Bolek i poszedł. Nawet nic nie pokazał. Gdyby chodziło o publikację teczki, czy czegokolwiek, co ma faktyczną wartość, to bym zrozumiał. Ale tu chodziło o to, żeby zasiać wieczorem ferment i dać gapiom pomidory, żeby zaczęli w siebie napierdalać.
Jestem absolutnie za tym, że sprawę Wałęsy wyjaśnić raz na zawsze (chociaż na pewno całej prawdy nigdy nie poznamy). Odtajnić i opublikować wszystko. O zgrozo, dziś w radiu słyszałem jak Semka mówił w podobnym tonie. Chyba pierwszy raz się z gościem mogłem zgodzić. Ale Macierewiczom i spółce wcale nie chodzi o prawdę, tylko o robienie gównoburzy, a "niepokorni" "dziennikarze" bardzo dobrze się w tym odnajdują. Oglądałem niedawno znakomity film Spotlight o pracy dziennikarzy śledczych. Ich praca była tam przedstawiona jako dokładne przeciwieństwo tego co wyżej - rzetelność i dotarcie do prawdy przede wszystkim. Żadnych półśrodków, żadnego przemilczania faktów, żadnych niedomówień i spekulacji.
Jestem absolutnie za tym, że sprawę Wałęsy wyjaśnić raz na zawsze (chociaż na pewno całej prawdy nigdy nie poznamy). Odtajnić i opublikować wszystko. O zgrozo, dziś w radiu słyszałem jak Semka mówił w podobnym tonie. Chyba pierwszy raz się z gościem mogłem zgodzić. Ale Macierewiczom i spółce wcale nie chodzi o prawdę, tylko o robienie gównoburzy, a "niepokorni" "dziennikarze" bardzo dobrze się w tym odnajdują. Oglądałem niedawno znakomity film Spotlight o pracy dziennikarzy śledczych. Ich praca była tam przedstawiona jako dokładne przeciwieństwo tego co wyżej - rzetelność i dotarcie do prawdy przede wszystkim. Żadnych półśrodków, żadnego przemilczania faktów, żadnych niedomówień i spekulacji.
All the good in the world
About Mankind
About Mankind
Nic dziwnego, że "niepokorni" grzeją temat, skoro okazja sama nadstawia dupy.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- PIOTROSLAV
- Parmezan
No ale zaraz, chwila.
Dostali materiały, są jakieś procedury przez jakie te papiery przejdą i potem, zgodnie z zapowiedzią, zostaną opublikowane.
Poza tym macie tutaj świadectwo samego zainteresowanego:
Dostali materiały, są jakieś procedury przez jakie te papiery przejdą i potem, zgodnie z zapowiedzią, zostaną opublikowane.
Poza tym macie tutaj świadectwo samego zainteresowanego:
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
czy mi się wydaje, czy w tym fragmencie gada z nim Grzegorz Braun?
[edit] dobra, juz wiem
[edit] dobra, juz wiem
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- PIOTROSLAV
- Parmezan
No proste...
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Pan Prezydent Bolesław Wałęsa. Tyż piknie