Eklezja, czyli luźno o polityce.

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Re: Eklezja, czyli luźno o polityce.

Post autor: SithFrog »

Tak, zupełnym przypadkiem ustawa pozwoliła im na ostatnią chwilę wymienić 5 osób w TK ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Do czego pijesz?

EDIT: A, do Thima.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Jeśli organ kontrolujący cara potrafi z zapisów konstytucji wywieźć ile powinna wynieść kwota wolna od podatku, a prawo wyborcze pozwalające poprzez system dzielenia głosów metodą d'Honta na nieproporcjonalny podział mandatów im nie przeszkadza (że o progu wyborczym nie wspomnę), to ja wolę już samego cara.
@Thim - być może, nie czytałem, ale słyszałem, że nowela posłużyła głównie do uzasadnienia możliwości wyboru przez Sejm poprzedniej kadencji nie 3 ale 5 członków TK
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

O tym, że TK stwierdził, że kasa w OFE nie jest nasza to już nawet nie wspominam. Bardzo przydatny organ jak trzeba zgodnie z prawem podpierdolić 159 mld ;)
Obrazek
grel3gargamel
sraczkowaty

Post autor: grel3gargamel »

Lepszy niedoskonały organ kontrolny niż żaden, to chyba oczywiste
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Nie grelu. Pamiętaj, że monarchiści są wśród nas ;)
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

SithFrog pisze:Tak, zupełnym przypadkiem ustawa pozwoliła im na ostatnią chwilę wymienić 5 osób w TK ;]
Ściślej, pozwoliła sejmowi wyłonić tych pięciu. Ale to nie była część ustawy, tylko wynikała z ustalenia sejmu, żeby w ciągu 30 dni od wejścia w rzyć tej ustawy, wybrać nowych sędziów.

Zresztą o wybór 5 nowych wnioskowali byli trybunaliści, bo w związku z rychłym wygaśnięciem mandatu tych 5 doszłoby do sytuacji, w której pod koniec roku skład nie byłby pełny - guess what? :D

Zagadka - powiedzmy, że ktoś chce teraz zaskarżyć ustawę PiSu o TK do TK. Skład jest niepełny, jaki będzie wyrok? ;)

Ps. Ale oczywiście racja, że trybunał jest śmiechowy, bo wyrok, w tę stronę albo w tę, zależy od wybranych przez sejm sędziów... ;)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

grel3gargamel pisze:Lepszy niedoskonały organ kontrolny niż żaden, to chyba oczywiste
No to jak PiS wybierze swoich to nadal będzie niedoskonały, ale ciesz się, że jest. Problem solved ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

No to przecież piszę, że ja nie panikuję jeszcze. Pytałeś na czym polega problem w "zagarnianiu" TK. To odpowiedziałem.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

A nie jest przypadkiem tak, żeby TK w ogóle zajął się ustawą, to musi ona zostać tam skierowana przez Sejm, Senat albo prezydenta? Nie kojarzę, żeby TK badał cokolwiek "z urzędu".
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Z urzędu nie może, jest kilka organów z taką "inicjatywą" plus skarga konstytucyjna (czyli każdy obywatel po wykorzystaniu całej drogi sądowej). Akurat OFE sprawdzał. Problemy jakie poruszał Theeck nie wiem. Na pewno tak, bo przecież Theeck nie zmyślałby sobie co mu ślina na język przyniesie, więc zna i czytał wyroki i ich uzasadnienia o których pisał.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

O kwocie wolnej nie zmyślał, przecież to świeża sprawa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Ja nie wiem jaki problem z tym wyrokiem à propos kwoty wolnej jest mówiąc szczerze.
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Matthias[Wlkp] pisze:A nie jest przypadkiem tak, żeby TK w ogóle zajął się ustawą, to musi ona zostać tam skierowana przez Sejm, Senat albo prezydenta? Nie kojarzę, żeby TK badał cokolwiek "z urzędu".
Nie no racja, ale mi raczej chodziło to jakby PiS ustanowił tę swoją ustawę.

Którą już wycofał... ;)

Podobno prawo nie działa wstecz, ale czy dla PiS to jakiś problem?

Poza tym jeśli ktoś twierdzi, że 5 wstawionych przez partię typów to źle, bo co to za trybunał, to co taki ktoś powie na cały skład wstawiony przez partię?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

Przejęcie TK będzie dla PiS oznaczało realne przejęcie całości władzy. Reforma konstytucji jest w tej sytuacji praktycznie niepotrzebna, bo można się spokojnie odnaleźć w ramach obecnej. I oczywiście paradoksem jest, że to Platforma dała PiS-owi nie tylko pretekst (własną próbą zagarnięcia całego Trybunału), ale i narzędzia do przeprowadzenia tego planu. Gdyby zadowolili się wyznaczeniem tylko 3 sędziów, których kadencja upływała na początku listopada, to Duda nie miałby uzasadnienia, by wstrzymywać zaprzysiężenie. Ale ponieważ rzucili się na całość, to PiS ich wydutka z wszystkich nominacji.

Swoją drogą, to jeśli PiS zrobi do wiosny reformę administracyjną i pozmienia granice województw, wymuszając tym samym nowe wybory samorządowe, to może być pozamiatane. W kwietniu 500 zł na dziecko, w maju wybory samorządowe w których PiS może wziąć większość województw (a z Kukizem pewnie wszystkie), możliwe, że do tego czasu spróbują reaktywować PSL-Piast, całkowicie dobijając PSL.

Mają rozmach skurwysyny, tak z czysto technicznego punktu widzenia nie sposób nie docenić sprawności w przejmowaniu władzy.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

ThimGrim pisze:Poza tym jeśli ktoś twierdzi, że 5 wstawionych przez partię typów to źle, bo co to za trybunał, to co taki ktoś powie na cały skład wstawiony przez partię?
Nie Thim, PiS nie wybiera całego składu TK. Bój jest nadal tylko o 5 sędziów wybranych przez PO.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

DaeL pisze:
ThimGrim pisze:Poza tym jeśli ktoś twierdzi, że 5 wstawionych przez partię typów to źle, bo co to za trybunał, to co taki ktoś powie na cały skład wstawiony przez partię?
Nie Thim, PiS nie wybiera całego składu TK. Bój jest nadal tylko o 5 sędziów wybranych przez PO.
O rily? Bo z tego co widzę kadencje następnych kolesi kończą się jeszcze w 2016 jak i 2017 (obstawiam, że do tego czasu PiS jeszcze utrzyma władzę), a ustawa PiSu stwierdza, że tylko aktualna kadencja może wybrać nowych.

http://trybunal.gov.pl/o-trybunale/sedz ... i-sedziow/
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

ThimGrim pisze:O rily? Bo z tego co widzę kadencje następnych kolesi kończą się jeszcze w 2016 jak i 2017 (obstawiam, że do tego czasu PiS jeszcze utrzyma władzę), a ustawa PiSu stwierdza, że tylko aktualna kadencja może wybrać nowych.
A, tak, to się nie zrozumieliśmy. Chodzi o to, że nie zmienią całego składu w tej chwili. Ale oczywiście w miarę upływu czasu będą mianować nowych sędziów. Ale wiesz, spokojna głowa, czy to nie Ty pisałeś, że nie przetrwają do połowy kadencji? :)
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

DaeL pisze:
ThimGrim pisze:O rily? Bo z tego co widzę kadencje następnych kolesi kończą się jeszcze w 2016 jak i 2017 (obstawiam, że do tego czasu PiS jeszcze utrzyma władzę), a ustawa PiSu stwierdza, że tylko aktualna kadencja może wybrać nowych.
A, tak, to się nie zrozumieliśmy. Chodzi o to, że nie zmienią całego składu w tej chwili. Ale oczywiście w miarę upływu czasu będą mianować nowych sędziów. Ale wiesz, spokojna głowa, czy to nie Ty pisałeś, że nie przetrwają do połowy kadencji? :)
Dobrze wiedzieć, że jako wyborca PiSu pocieszasz się moimi słowami.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Turtles pisze:Na pewno tak, bo przecież Theeck nie zmyślałby sobie co mu ślina na język przyniesie, więc zna i czytał wyroki i ich uzasadnienia o których pisał.
Nigdy nie wątp w forumowiczów :)
Intencje ich paskudne być mogą, ale wiedza zaprawdę wielką jest :P
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
Bambusek
Pacman

Post autor: Bambusek »

Turtles pisze:Ja nie wiem jaki problem z tym wyrokiem à propos kwoty wolnej jest mówiąc szczerze.
Ja tam nie wiem jak można badać zgodność z konstytucją czegoś, co wynika z prostej matematyki. Naprawdę ilekroć słysze, jak jakiś polityk obiecuje podbicie kwoty wolnej to się zastanawiam, czy on w ogóle zna system podatkowy tego kraju.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

obywatelski obowiązek forumowiczów przemówił
:sciana:
http://natemat.pl/161885,duda-ujawnia-c ... nfrontacji
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
grel3gargamel
sraczkowaty

“A jednak przeprowadzone badania i analizy pozwalają sformułować najważniejszy, jak się zdaje, wniosek: raporty MAK i komisji Millera to tylko hipotezy, które nie wytrzymują konfrontacji z naukową analizą dostępnej dokumentacji zdjęciowej i filmowej.
Andrzej Duda nam się udał!
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

no sorry, ale akurat tutaj nic nowego nie powiedział. Raport Millera to fuszerka i wiadomo to od dawna.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

Mi się bardziej ta laurka dla prezesa podobała. Domyślam się, że w szkole pan Prezydent miał zawsze wzorowe zachowanie. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

To kutasy :sciana:
Awatar użytkownika
snt
złoty

Post autor: snt »

Jeśli ta zawierucha z terroryzmem bedzie się przedłużać/nasilać to paradoksalnie ułatwi to znacznie sprawe Pisowi. Nikt na zachodzie nie będzie się przejmował zbytnio sprawami wewnętrznymi Polandii - w każdym razie, na pierwszych stronach gazet będą zupełnie inne tematy.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

PiS korzysta na atakach terrorystów. Przypadek, nie sądzę?

Albo parafrazując-cytując JKMa, 'Qui bono?'
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

ThimGrim pisze:Ojej...
http://natemat.pl/161921,pis-chce-podni ... i-o-wplywy
Trzy uwagi:
1. To natemat.
2. Kto to jest Żyżyński? Minister? Wiceminister? Oh, wait, szeregowy poseł, który "przekonuje o konieczności...". Hmmm... Cosik mi się zdaje, że facet ma taki wpływ na politykę jak Ty czy ja.
3. Dochody z PIT-u są niewielkie, zyski z nowego progu byłyby pewnie mikroskopijne. Tak więc nie sądzę, żeby PiS się za to zabrał. Nie dlatego, że to byłoby straszne zwiększenie ucisku podatkowego, tylko z tej prostej przyczyny, że gra nie jest warta świeczki. Bardziej obawiałbym się podwyższenia CIT, albo podatku liniowego dla prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą. Ale nie sądzę, aby PiS był tak głupi, by się za to zabrać.
Awatar użytkownika
Mithrandir
zielony

Post autor: Mithrandir »

Dael pisze:Kto to jest Żyżyński? Minister? Wiceminister? Oh, wait, szeregowy poseł, który "przekonuje o konieczności...". Hmmm... Cosik mi się zdaje, że facet ma taki wpływ na politykę jak Ty czy ja.
mam nadzieję że masz rację i tak pozostanie. Dojście do głosu przez Żyżyńskiego to jedno z poważniejszych, realnych zagrożeń związanych z rządami PiS, z tego co kojarze gość ma spory posłuch we frakcji radiomaryjnej. Oby Szałamacha go usadził.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

DaeL pisze:
ThimGrim pisze:Ojej...
http://natemat.pl/161921,pis-chce-podni ... i-o-wplywy
Trzy uwagi:
1. To natemat.
2. Kto to jest Żyżyński? Minister? Wiceminister? Oh, wait, szeregowy poseł, który "przekonuje o konieczności...". Hmmm... Cosik mi się zdaje, że facet ma taki wpływ na politykę jak Ty czy ja.
3. Dochody z PIT-u są niewielkie, zyski z nowego progu byłyby pewnie mikroskopijne. Tak więc nie sądzę, żeby PiS się za to zabrał. Nie dlatego, że to byłoby straszne zwiększenie ucisku podatkowego, tylko z tej prostej przyczyny, że gra nie jest warta świeczki. Bardziej obawiałbym się podwyższenia CIT, albo podatku liniowego dla prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą. Ale nie sądzę, aby PiS był tak głupi, by się za to zabrać.
Ad.1.
No i? Coś w tym artykuliku Ci nie gra?
Ad.2.
To prawda, to raptem ekspert gospodarczy PiSu.
Ad.3.
"Ale nie sądzę, aby PiS był tak głupi, by się za to zabrać." - zapisuje w kalendarzyku i pokarze za jakiś czas.
Prezes za chwilę stwierdzi, że budżet państwa jest w tak opłakanym stanie, że, no on bardzo przeprasza, ale bez podwyżek podatków to się ich plan nie uda.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

ThimGrim pisze:zapisuje w kalendarzyku i pokarze za jakiś czas.
Kogo? Za co?
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

SithFrog pisze:
ThimGrim pisze:zapisuje w kalendarzyku i pokarze za jakiś czas.
Kogo? Za co?
No Daela :P

Nie zmieniam żeby był dowód na to, że pisanie na klawiaturze i zaniedbywanie trenowania pisma odręcznego niesie ze sobą opłakane skutki. ;)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Fajne. Duda podobno ułaskawił nieskazanego prawomocnie Kamińskiego. Mistrz :D

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/mariusz- ... ude/6v1dhr

Proszę zjebów, którzy głosowali na Dudę, i profilaktycznie też na PiS, do zdjęcia, pod tamtym murem. :]
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

Zaraz Ci DaeL wytłumaczy, że wcale tak nie było. ;)

Dobrze, dobrze, na razie jest dokładnie to o czym mówili Paradowska, Lis i cała reszta. ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

ThimGrim pisze:Proszę zjebów, którzy głosowali na Dudę, i profilaktycznie też na PiS, do zdjęcia, pod tamtym murem. :]
Człowieka można wyciągnąć ze wsi, ale wsi z człowieka nie wyciągniesz ;]
Obrazek
grel3gargamel
sraczkowaty

Ale Kamiński złożył wniosek o ułaskawienie? Czy Duda sam to sobie tak wymyślił (akurat on hehe)
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

grel3gargamel pisze:Ale Kamiński złożył wniosek o ułaskawienie? Czy Duda sam to sobie tak wymyślił (akurat on hehe)
Nie wiem jak miał złożyć wniosek skoro nie był skazany prawomocnym wyrokiem...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
snt
złoty

Post autor: snt »

Proponuje meliskę.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Chętnie bym tę decyzję objaśnił, ale po prostu nie mogę znaleźć w niej nic kontrowersyjnego, co by wymagało wyjaśnienia.

Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Nie czuj się zobligowany Dael

Kamiński:
" Nie interesuje mnie prawo łaski. Mnie interesuje pełne uniewinnienie przed sądem."

Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/wywia ... ign=chrome
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Proszę zjebów, którzy głosowali na
Coś Ci zdradzę. PiS będzie robić różne rzeczy. Wyłaniać kontrowersyjnych ministrów, ułaskawiać aferowiczów, pewnie wprowadzi jakieś kontrowersyjne reformy, na pewno zdarzy się, że jakiś temat kompletnie zawali a Andrzej klęknie o jeden raz za dużo. W sumie jak każda ekipa u władzy. Możesz po każdym takim przypadku dostawać hemoroidów i oczekiwać od nas, nie wiem czego... Jakiegoś kurwa zadziwienia, czy zaskoczenia czy ojej, co ja zrobiłem mogłem przecież oddać głos na gajowego Maruchę, możesz to przeżywać jak praktykant na gazeta.pl ale pamiętaj o jednym - będziesz w tym uczuciu samotny :P
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Voo pisze:
Proszę zjebów, którzy głosowali na
- będziesz w tym uczuciu samotny :P
To już nie mój problem.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Właśnie w tym rzecz, że to twój problem bo to od ciebie kipi frustracja, która pozwala ci już używać takich określeń jak "zjeby". Dobrze wiesz, że po takiej zajawce każdy do kogo teoretycznie kierujesz swojego posta ma go gdzieś. Proponuję zachowywać pewne normy w dyskusji bo inaczej oczadzeni politykierstwem rozwalimy to forum w dwa miesiące, skacząc sobie do gardeł.
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

rozwalimy to forum w dwa miesiące, skacząc sobie do gardeł.
Raczej zniechęceni przestaniemy tu pisać...

#forumtraciklimat

Ja tam się cieszę, że jest taka różnorodność poglądów, bo mogę zobaczyć świat z perspetkywy osób o innych (czasem skrajnie) poglądach niż moje. Wolałbym jednak, żebyśmy zachowali dla siebie nawzajem minimum szacunku, bo się po prostu odechciewa...
Awatar użytkownika
Yankes
prof. Miodek

Post autor: Yankes »

Matthias[Wlkp] pisze:
rozwalimy to forum w dwa miesiące, skacząc sobie do gardeł.
Raczej zniechęceni przestaniemy tu pisać...

#forumtraciklimat

Ja tam się cieszę, że jest taka różnorodność poglądów, bo mogę zobaczyć świat z perspetkywy osób o innych (czasem skrajnie) poglądach niż moje. Wolałbym jednak, żebyśmy zachowali dla siebie nawzajem minimum szacunku, bo się po prostu odechciewa...
+2^100
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Voo pisze:Właśnie w tym rzecz, że to twój problem bo to od ciebie kipi frustracja, która pozwala ci już używać takich określeń jak "zjeby". Dobrze wiesz, że po takiej zajawce każdy do kogo teoretycznie kierujesz swojego posta ma go gdzieś. Proponuję zachowywać pewne normy w dyskusji bo inaczej oczadzeni politykierstwem rozwalimy to forum w dwa miesiące, skacząc sobie do gardeł.
Serio, nie przekonuj mnie, że jak ktoś jest zjebem i chce nim pozostać to się nie przemie tym co piszę - to nie mój problem. Ale, masz rację. Zamienię się w obserwatora tego i podobnych tematów politycznych. Tak jak Ty. Muszę panować nad sobą, bo moc jest we mnie silna, a zjebów jest tyle, że nie sposób wszystkich policzyć.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Voo, podziwiam ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

ThimGrim pisze:zjebów jest tyle, że nie sposób wszystkich policzyć.
nie chciało się nosić teczki, trzeba nosić woreczki...
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Zablokowany