Eklezja, czyli luźno o polityce.
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
-
- sraczkowaty
Re: Eklezja, czyli luźno o polityce.
Wątpię, żeby byłą taka koalicja. Nawet jeśli PiS nie bzie mieć samodzielnej większości to pewnie będzie próbował wyciągać posłów od Kukiza/Korwina, co nie powinno być zresztą trudne
Matthias, jak tam nowa kanadyjska rzeczywistość z nowym Justinem?
#sgk 4 life.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Podobno ma powstać burdel na każdym osiedlu. Czekam z niecierpliwością XD. (konserwatyści tak straszyli)
Pewnie bym na niego nie głosował, ale cieszę się, że ma większość - przynajmniej nie będzie musiął się dogadywać z NDP, o których najlepiej o nich świadczy to, że wygrali pare miesięcy temu wybory w Albercie (70-80% mandatów bodajrze), a w tych wyborach NDP nie zdobyła tam chyba ani jesdnego mandatu - prawie wszystkie zgarnęli konserwatyści, którch NDP wtedy zastąpiła przy prowincjonalnym sterze.
W sumie to dla mnie dobrze - Liberałowie zapowiadali wyższe zasiłki dla dzieci i ulgi dla klasy średniej + jakieś inne świadczenia. Wyciągnę z Kanady ile się da, a jak to zatopi ten kraj, to się przeniosę gdzieś indziej
Pewnie bym na niego nie głosował, ale cieszę się, że ma większość - przynajmniej nie będzie musiął się dogadywać z NDP, o których najlepiej o nich świadczy to, że wygrali pare miesięcy temu wybory w Albercie (70-80% mandatów bodajrze), a w tych wyborach NDP nie zdobyła tam chyba ani jesdnego mandatu - prawie wszystkie zgarnęli konserwatyści, którch NDP wtedy zastąpiła przy prowincjonalnym sterze.
W sumie to dla mnie dobrze - Liberałowie zapowiadali wyższe zasiłki dla dzieci i ulgi dla klasy średniej + jakieś inne świadczenia. Wyciągnę z Kanady ile się da, a jak to zatopi ten kraj, to się przeniosę gdzieś indziej
boncek pisze:Przecież PiS też tego nie klepnie. Powiedzą, że zastali budżet w takim stanie, że muszą wszystkie obietnice zawiesić.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Niemożliwe, przecież Belka powiedział, że krzywej Laffera nie ma. Więc to musi być coś innego niż za wysoka akcyza. Może plamy na Słońcu?
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
-
- sraczkowaty
Tak na szybko:
Jakie były podatki w Stanach od Roosvelta do Nixona? No i argument z brakiem wojny też dziwny, bo jak mówimy o modelu nordyckim to jest przecież Finlandia.
I Szwajcaria to też kraj o historii, pozycji geopolitycznej i kulturze odmiennej od Polski, więc kontrprzykład taki sobie.
Ja nie popieram tak wysokiej progresji podatkowej, ale niektóre argumenty są dziwne
Jakie były podatki w Stanach od Roosvelta do Nixona? No i argument z brakiem wojny też dziwny, bo jak mówimy o modelu nordyckim to jest przecież Finlandia.
I Szwajcaria to też kraj o historii, pozycji geopolitycznej i kulturze odmiennej od Polski, więc kontrprzykład taki sobie.
Ja nie popieram tak wysokiej progresji podatkowej, ale niektóre argumenty są dziwne
Ostatnio zmieniony 24 października 2015, o 20:07 przez ThimGrim, łącznie zmieniany 1 raz.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
A Finlandia bardzo ucierpiała w trakcie wojny? W sensie ofiar w ludziach, zniszczonych miast i przemysłu. Pytam, bo w sumie nie mam pojęcia.grel3gargamel pisze:No i argument z brakiem wojny też dziwny, bo jak mówimy o modelu nordyckim to jest przecież Finlandia.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Ofiary w ludziach na pewno, miasta i przemysł raczej nie. To nie była wojna, która "przetaczała" się kilka razy przez ich kraj jak w przypadku Polski. Najcięższe walko toczono na peryferiach.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Jest już pierwsza obniżka (no pomysł powiedzmy) podatków!
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ?pelna=tak
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ?pelna=tak
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
tutaj akurat projekt PiS ma moje poparcie w 100%. A tytuły wyborczej obrzydliwie stronnicze.
media publiczne wydajace 1,5mld złotych na celebrytów i inne gówna to jest patologia. od dawna trzeba zrobic z tym porządek.
media publiczne wydajace 1,5mld złotych na celebrytów i inne gówna to jest patologia. od dawna trzeba zrobic z tym porządek.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Chciałbym jeszcze, żeby taka narodowa telewizja była streamowana przez internet bez ograniczeń regionalnych.
Jedyne moje obawy są takie, że taka telewizja będzie biedniejsza niż wcześniej i będzie problem np. z transmisją meczów reprezentacji.
Jedyne moje obawy są takie, że taka telewizja będzie biedniejsza niż wcześniej i będzie problem np. z transmisją meczów reprezentacji.
Stream bez ograniczeń jest o tyle problematyczny, że większość rzeczy w TV są na licencjach, a licencje mają ograniczenia właśnie.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Pquelim pisze:tutaj akurat projekt PiS ma moje poparcie w 100%. A tytuły wyborczej obrzydliwie stronnicze.
Generalnie się z tym zgadzam ale zobacz ile stawiane za wzór BBC wydawało na Clarksona. Taki Lis broni się, że kosztował dużo ale jeszcze więcej TV dzięki niemu zarabiała. Obawiam się, że nie da się zrobić dobrej telewizji bez popularnych czy nawet kontrowersyjnych osobowości, którym prędzej czy później nie trzeba będzie płacić ciężkiej forsy. Wszyscy chcą telewizji spełniającej misję a jestem ciekaw kto by to potem oglądał.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Myślę, że jak zwykle trzeba by to było jakoś wypośrodkować. Wspomniana TVP Kultura jest chyba dość powszechnie lubiana, więc to dobry kierunek. Wspomniana BBC też jest chyba dość powszechnie lubiana, więc to też dobry kierunek. Polsatu nikt nie lubi i to jest zły kierunek.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Turtles pisze:TVP Kultura ma znakomite wskaźniki oglądalności
EDIT: niestety do filmu z dwoma paniami przyjmującymi polecenia od dyszących w słuchawkę widzów nie mam linku
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Jak ktoś chce misje to niech sobie wykupuje czas antenowy w telewizjach i robi misję. Wyjdzie taniej. Albo niech przełączy na TV Trwam.
No i oczywiście, "telewizja publiczna nie powinna zarabiać pieniędzy", tylko powinno się na telewizję dawać kasę.
Ale pewnie ze mnie Korwinista wychodzi...
No i oczywiście, "telewizja publiczna nie powinna zarabiać pieniędzy", tylko powinno się na telewizję dawać kasę.
Ale pewnie ze mnie Korwinista wychodzi...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Nie bój się, korwinista uważa, że nie powinno być mediów publicznych w ogóle i w ten sposób znika problem abonamentu i dopłacania
Także na razie możesz spać spokojnie
Także na razie możesz spać spokojnie
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
http://wpolityce.pl/m/polityka/269886-n ... wladze-pis
Mam nadzieje, ze to tylko kaczka (hihi) dziennikarska. Bo jeśli nie, to będzie to strasznie niepoważne...
Mam nadzieje, ze to tylko kaczka (hihi) dziennikarska. Bo jeśli nie, to będzie to strasznie niepoważne...
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Ma to ręce i nogi. Glińsk jest tak anonimowy jak Marcinkiewicz. Za pół roku będzie mógł zająć jego miejsce Kaczyński. Może Szydło wyhodowała sobie w partii jakieś plecy czy cos.
#sgk 4 life.
-
- sraczkowaty
Szydło procentowo zrobiła najlepszy wynik w kraju w wyborach. Może Wiadomo Kto się obraził.
A serio to wygląda raczej na balon próbny i badanie reakcji, nie sądzę by się wycofali z Szydło to by było niepoważne nawet jak na niepoważną formację
A serio to wygląda raczej na balon próbny i badanie reakcji, nie sądzę by się wycofali z Szydło to by było niepoważne nawet jak na niepoważną formację
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Liroy na premiera!
Liroy ma już zabukowany fotel marszałka:-)
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Co do TVP Kultura. To chyba najlepsza w tym momencie stacja telewizyjna. Tak powinna właśnie wyglądać tv publiczna. Dobrze, że chociaż ta stacja przywraca nadzieję, że da się w tym kraju robić dobrą telewizję. Pomijając różne nocne dziwactwa.
Since 2001.
wysokość kwoty wolnej od podatku niezgodna z konstytucją. Bo oznacza opodatkowanie dochodów obywateli żyjących poniżej progu ubóstwa. Śmiesznie, czy strasznie?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Czemu? Dla mnie to ma sens. Bez sensu, żeby państwo zabierało pieniądze komuś komu potem daje w ramach pomocy społecznej...
#sgk 4 life.
- Razorblade
- Mr. Kroper
"Nie stac nas na podnosienie kwoty wolnej od podatku". Bo jeszcze sie ludziom w dupach z dobrobytu przewroci...
- Counterman
- Waniaaa!
Spooooko mają termin do listopada 2016. Jeszcze 3 razy wymyślą po drodze jak to obejść.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Ale wiesz, że podniesienie kwoty wolnej to był jeden ze sztandarowych pomysłów PiS, nie? Raczej tego nie będą obchodzić. Więcej - ten wyrok TK jest im na rękę, bo zawsze mogą rzucić: "A nie mówiliśmy?". Tak więc prędzej spodziewam się, że w przypadku obniżenia wieku emerytalnego zastosują jakieś rozwiązanie połowiczne.Counterman pisze:Spooooko mają termin do listopada 2016. Jeszcze 3 razy wymyślą po drodze jak to obejść.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Czemu śmiesznie i strasznie? Logicznie. Tak samo jak kuriozalny jest dla mnie podatek dochodowy od emerytur.wysokość kwoty wolnej od podatku niezgodna z konstytucją. Bo oznacza opodatkowanie dochodów obywateli żyjących poniżej progu ubóstwa. Śmiesznie, czy strasznie?
All the good in the world
About Mankind
About Mankind
- Razorblade
- Mr. Kroper
WlasnieCrowley pisze:Czemu śmiesznie i strasznie? Logicznie. Tak samo jak kuriozalny jest dla mnie podatek dochodowy od emerytur.wysokość kwoty wolnej od podatku niezgodna z konstytucją. Bo oznacza opodatkowanie dochodów obywateli żyjących poniżej progu ubóstwa. Śmiesznie, czy strasznie?
dobrze, to rozszerze moje pytania:
śmiesznie, że to w ogóle obowiązywało?
czy strasznie, bo nawet organy państwa przyznaja, że system jest szabrowniczy?
dodam, że oba pytania są raczej z gatunku retorycznych
śmiesznie, że to w ogóle obowiązywało?
czy strasznie, bo nawet organy państwa przyznaja, że system jest szabrowniczy?
dodam, że oba pytania są raczej z gatunku retorycznych
since 22/4/2003
since 22/4/2003
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Stresuję się jak to oglądam.
I to o niej mówią, że ona taka światowa i obeznana? Angielski na poziomie minus pięć
Thank you for your intention
Thank you for your intention
Od kiedy powiedziała, że wierzy we wróżki to niżej nie może dla mnie upaść.
#sgk 4 life.
No w sensie takie ze szklaną kulą i tarotem. Nie takie co skaczą z kwiatka na kwiatek i sypią złotym pyłkiem.
#sgk 4 life.
Nie lubię, jak ktoś wstawia linka, jest dyskusja a później klikam, a tam nic nie ma.
Since 2001.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Cherryy pisze:Nie lubię, jak ktoś wstawia linka, jest dyskusja a później klikam, a tam nic nie ma.
Razory i inne Wisienie:
Rzuff: ale to co Ty mówisz to jakiś mem/przytyk czy ona na serio tak kiedyś powiedziała, o tych wróżkach/wieszczkach?
Rzuff: ale to co Ty mówisz to jakiś mem/przytyk czy ona na serio tak kiedyś powiedziała, o tych wróżkach/wieszczkach?
Ostatnio zmieniony 30 października 2015, o 09:31 przez SithFrog, łącznie zmieniany 1 raz.
Enterpreco 0_0?
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Zupełnie serio. W jakimś wywiadzie. Zaraz poszukam.SithFrog pisze:Rzuff: ale to co Ty mówisz to jakiś mem/przytyk czy ona na serio tak kiedyś powiedziała, o tych wróżkach/wieszczkach?
#sgk 4 life.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 03434.html
http://www.fakt.pl/polityka/komisarz-el ... 14494.html
Nie chce mi się źródłowego wywiadu szukać.
http://www.fakt.pl/polityka/komisarz-el ... 14494.html
Nie chce mi się źródłowego wywiadu szukać.
#sgk 4 life.