Ostatnio słuchane
Moderatorzy: boncek, Zolt, Pquelim, Voo
- Larofan
- Social Media Ninja
Re: Ostatnio słuchane
nigdy nie widzialem roznicy miedzy tymi terminami tho
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Może jak mi minie trauma po poprzedniej płycie, to nawet się zainteresuję tą nadchodzącą. Teledysk fajowy, głos Brusa chyba mocno komputerowo wyciągany momentami, no i przede wszystkim brzmienie jakieś strasznie zamulone, albo to moje uszy kompletnie odmawiają posłuszeństwa. Ale sam kawałek całkiem spoko. Szkoda, że nie odrobinę szybszy.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
Mógłby być odrobinę szybszy i z jakimś riffem godnym zapamiętania. Nie oszukujmy się, Fear of the Dark czy Hallowed By the Name pamiętamy właśnie przez bardzo chwytliwe riffy. Tutaj mamy kawałek dobry, słucha się go przyjemnie, ale 5 minut po przesłuchaniu nie byłem w stanie zanucić choćby sekundy.
Mam nadzieję, że na płycie znajdzie się chociaż jeden utwór godny puszczenia więcej niż dwa razy .
Mam nadzieję, że na płycie znajdzie się chociaż jeden utwór godny puszczenia więcej niż dwa razy .
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Mnie podoba się wszystko od Iron Maiden co nie brzmi jak Iron Maiden Ten kawałek niestety nie zalicza się do tego grona.
+4k postów since 02/2005
Też mam wrażenie, że niby fajne, ale mało wyraziste. Jakoś nie chce mi się słuchać Iron Maidem poza ich starszymi albumami.
Coś nowego na rynku, ale i tak się trochę spóźniłem.
Na Spotify można posłuchać nowego albumu szwedzkiej formacji Ghost (na Spotify jako Ghost B.C.)- Meliora. Po pierwszym przesłuchaniu chce mi się posłuchać jeszcze raz. Album wydaje się być "mocniejszy" niż dwie poprzednie płyty Ghost, ale doceniam, że wokalista nadal "normalnie" śpiewa a nie growluje, dzięki czemu mogę zrozumieć teksty piosenek W tekstach dominuje przekaz wolnościowy ukryty pod lucyferyczną symboliką. Mi się podoba i polecam bo dobrze pomyślane i dobrze zagrane.
Co ciekawe, za okładkę i inne ilustracje odpowiedzialny jest Polak, Zbigniew Bielak - artysta, który może pochwalić się pracami dla zespołów takich jak np. Solstafir.
Co ciekawe, za okładkę i inne ilustracje odpowiedzialny jest Polak, Zbigniew Bielak - artysta, który może pochwalić się pracami dla zespołów takich jak np. Solstafir.
- Załączniki
-
- index.jpg (9.05 KiB) Przejrzano 6729 razy
- Crowley
Powtórzę to, co pisałem o Ghost po kontakcie z ich poprzednią płytą na innym forum:
Zaintrygowany obrazkiem i opisem, kliknąłem w link i przeżyłem tak zwany dysonans poznawczy i to jakiegoś wysokiego stopnia. Very Happy Myślałem, że to jakieś jaja i ktoś podłożył jakieś popierdółki pod miłośników dziewiczej krwi i kotów. Ciekawe zjawisko
Ktoś inny napisał: Ghost to dziwny twór, taki kinder pseudo satanistyczny.
Ta trzecia płyta faktycznie ostrzejsza. Może nawet przesłucham kiedyś.
A ja sobie słucham nowego Billy'ego Idola. Nie rzuciła mnie ta płyta na kolana ale z każdym przesłuchaniem podoba mi się coraz bardziej. A Postcards from the Past urywa dupę. Stevens to bóg.
Zaintrygowany obrazkiem i opisem, kliknąłem w link i przeżyłem tak zwany dysonans poznawczy i to jakiegoś wysokiego stopnia. Very Happy Myślałem, że to jakieś jaja i ktoś podłożył jakieś popierdółki pod miłośników dziewiczej krwi i kotów. Ciekawe zjawisko
Ktoś inny napisał: Ghost to dziwny twór, taki kinder pseudo satanistyczny.
Ta trzecia płyta faktycznie ostrzejsza. Może nawet przesłucham kiedyś.
A ja sobie słucham nowego Billy'ego Idola. Nie rzuciła mnie ta płyta na kolana ale z każdym przesłuchaniem podoba mi się coraz bardziej. A Postcards from the Past urywa dupę. Stevens to bóg.
About Mankind
About Mankind
W końcu to Billy IDOL. Dobrze się trzyma swoją drogą
- Crowley
Piszczałbym jak nastolatka, gdyby przyjechał do Polski.Yusutina pisze:Dobrze się trzyma swoją drogą
Ależ to się rozkręca! W Trójce Niedźwiedzki dziś puszczał.
About Mankind
About Mankind
Crowley pisze:
Może jak mi minie trauma po poprzedniej płycie, to nawet się zainteresuję tą nadchodzącą. Teledysk fajowy, głos Brusa chyba mocno komputerowo wyciągany momentami, no i przede wszystkim brzmienie jakieś strasznie zamulone, albo to moje uszy kompletnie odmawiają posłuszeństwa. Ale sam kawałek całkiem spoko. Szkoda, że nie odrobinę szybszy.
Cała płyta taka jest*. Ale może trzeba to mieć w dobrej jakości na gramofonie...
* tzn. przymulona brzmieniowo. Choć z drugiej strony nie wiem czy to przymulenie czy po prostu ta płyta jest "normalna", tzn. bez podkręcania i "loudness war", bo teraz tak się robi płyty.
Ostatniej płyty nie słyszałem, ale na tej jest żwawiej niż na The Matter of Life and Death. Choć na usta ciśnie się "ale to już było...".
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Na Spotify można już posłuchać najnowszej płyty norweskiej supergrupy Arcturus. Zważywszy na to, że ostatni album wydali 10 lat temu, jest to spore wydarzenie. Ze względu na "awangardowość" czy po prostu "dziwność" tworzonej przez nich muzyki można ich albo kochać albo nienawidzić. Ja akurat wybrałam tą pierwszą opcję i moim znaniem jest to udany powrót. Muzyka spod znaku Arcturus jest tak charakterystyczna, że rozpoznałabym ją za każym razem. Tak jest też przy okazji nowego albumu, który jest dla mnie bogaty zarówno muzycznie jak i lirycznie - muzycy znowu zabierają słuchaczy w podróż po ukrytych ścieżkach świadomości i nieświadomości.
Pełna ukrytych znaczeń jest też okładka samej płyty. Znajdująca się na środku postać nosi maskę, pod którą znajduje się sam nieskończony kosmos z niezliczonymi gwiazdami. Mamy to ziemski porządek kontra chaos, świadomość kontra podświadomość, pozory kontra głębię.
Wrzucę tutaj "Crashland", który najbardziej do mnie przemówił:
Pełna ukrytych znaczeń jest też okładka samej płyty. Znajdująca się na środku postać nosi maskę, pod którą znajduje się sam nieskończony kosmos z niezliczonymi gwiazdami. Mamy to ziemski porządek kontra chaos, świadomość kontra podświadomość, pozory kontra głębię.
Wrzucę tutaj "Crashland", który najbardziej do mnie przemówił:
Do takiej szkoły muzycznej posyłałbym swoje dzieci:
https://www.youtube.com/watch?v=ctt87B6hU1M
+4k postów since 02/2005
+1alonzo pisze:Do takiej szkoły muzycznej posyłałbym swoje dzieci:
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Prawie jak Asgaard przed pójściem w tym dziwnym kierunku w którym ostatecznie się zgubili...Yusutina pisze:
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
W ostatni weekend sierpnia byłem ze znajomymi na Materiafest, chyba jedynym festiwalu muzycznym z muzyką Djentową. Takie, oto, spokojne, luźne, brzmienia usłyszałem.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Dla wszystkich celtofilów - ostatnio słucham sporo Liz Carroll, amerykańskiej skrzypaczki, która wymiata jak mało kto i ma kilka fajnych płyt w duecie z gitarzystą Johnem Doylem. Znalezione na Spotify.
thx, obczaję!
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Larofan
- Social Media Ninja
calkiem mila muza - zyskala nawet aprobate malzonki, co sie nieczesto zdaza z uwagi na nasze nieraz mocno rozbiezne gusta muzyczne
- Larofan
- Social Media Ninja
Eluveitie
slucham tego od niedawna, plytka origins wpadla mi w ucho niemozebnie, ze szczegolnym uwzglednieniem tego kawalka:
slucham tego od niedawna, plytka origins wpadla mi w ucho niemozebnie, ze szczegolnym uwzglednieniem tego kawalka:
niezła rzeźnia była na woodstocku na ich koncercie. Prywatnie trochę za mocne dla mnie, ale niektóre przygrywki mają naprawdę efektowne.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Larofan
- Social Media Ninja
juz czuje bol karku po takim koncercie.. czasy kiedy mialem dlugie piora minely bezpowrotnie ale odruch zostal
Jak słucham takiej muzyki zawsze przybywa mi energii
kolejna świetna płyta najlepszego polskiego rockbandu:)
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Larofan
- Social Media Ninja
sluchalem jej juz jakis czas temu chyba
ta poprzednia jakos bardziej mi pasowala ale nie umiem powiedziec czemu
ta poprzednia jakos bardziej mi pasowala ale nie umiem powiedziec czemu
Nowa płyta Spock's Beard zjada cały ten polski prog na śniadanie...
A, to nie jest najlepszy kawałek (znaczy jest dobry, ale nie najlepszy, zresztą nie wiem, który jest, bo tyle jest najlepszych, hmmm anyway):
A, to nie jest najlepszy kawałek (znaczy jest dobry, ale nie najlepszy, zresztą nie wiem, który jest, bo tyle jest najlepszych, hmmm anyway):
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Crowley
Nowy Riverside jest ładny ale i nudny. Identyczne wrażenia miałem po Scarcity of Miracles (niby)King Crimson. W sumie nie ma się do czego przyczepić, oprócz tego, że nic z tej płyty nie pamiętam. Za dużo Stevena Wilsona, za mało Riverside.
Chociaż nie. Na bonusowej płycie jest świetny elektroniczny kawałek:
Jak ja bym chciał całą płytę w podobnym klimacie!
EDIT: A ta Broda Spocka jak już przestali śpiewać fajnie się rozkręca muszę przyznać.
Chociaż nie. Na bonusowej płycie jest świetny elektroniczny kawałek:
Jak ja bym chciał całą płytę w podobnym klimacie!
EDIT: A ta Broda Spocka jak już przestali śpiewać fajnie się rozkręca muszę przyznać.
About Mankind
About Mankind
Jeżeli ktoś lubi plumkającą elektronikę to polecam remixy z nadchodzącego Samorosta:
https://soundcloud.com/floex
Ogólnie Floex vel Tomas Dvorak jest rewelacyjny.
https://soundcloud.com/floex
Ogólnie Floex vel Tomas Dvorak jest rewelacyjny.
+4k postów since 02/2005
dzisiejszy początek weekendu w melancholijnym tonie. Biorę urlop i przed początkiem studenckiego piekła uciekam na Wschód. W domu dopadnę kolekcję Trójki i przejadę moje ulubione utwory tej kapeli, teraz teaseruje się absolutnym klasykiem i jedną z najlepszych rockowych kompozycji jakie słyszałem:
Zaprawdę, Budka Suflera wielkim zespołem była. Dawno temu, ale jednak.
Zaprawdę, Budka Suflera wielkim zespołem była. Dawno temu, ale jednak.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Larofan
- Social Media Ninja
z przyjemnoscia sobie posluchalem tego teraz
- Crowley
Ja chyba wolę wersję oryginalną z Cienia wielkiej góry. Jest bardziej surowa ale Cugowski śpiewał jeszcze bez późniejszej maniery, a refren w wykonaniu Alibabek, przy całej sympatii dla Urszuli, jest cudowny.
Miałem szczęście być na koncercie Budki, kiedy grali pierwsze dwie płyty. Pozamiataliby każdy rockowy festiwal taką muzyką. Zresztą można podobnego występu posłuchać na albumie z Woodstocku.
A ja w ogóle strasznie lubię Budkę z Andrzejczakiem:
Miałem szczęście być na koncercie Budki, kiedy grali pierwsze dwie płyty. Pozamiataliby każdy rockowy festiwal taką muzyką. Zresztą można podobnego występu posłuchać na albumie z Woodstocku.
A ja w ogóle strasznie lubię Budkę z Andrzejczakiem:
About Mankind
About Mankind
Dzisiaj posłuchałam sobie na Spotify nowego albumu Satyricon, "Live at the Opera" i zdecydowanie jestem na TAK. Partie śpiewane przez chór nadają dodatkowego smaczku. Aż mi się zachciało obejrzeć wersję DVD.
- Crowley
Jak nisko może upaść muzyk? Bardzo nisko. Człowiek, który kiedyś grał tak:
About Mankind
About Mankind
Ritchie, nieee Ale tak samo nie trafiają do mnie ostatnie dokonania Deep Purple.
Nie jest to może szczytowe Blackmore's Night, ale nadal Blackmore's Night. Nie wiem skąd zdziwienie
Ostatnio strasznie mnie bierze na słuchanie stoner rocka. Black Pyramid jest w sumie dość melodyjny ale to i lepiej. Daję całą płytę w linku a nie konkretny kawałek bo jakoś jak słucham pojedynczych utworów to nie to samo co odsłuchać całą płytę, tak jak została nagrana.
Jakby ktoś nie miał wolnej godziny to od 1:57 kończy się intro. Potem 7:38, 14:46, 18:56, 20:14, 26:06, 33:45 i 41:31
To co wrzuciłem to ich pierwsza płyta, polecam jeszcze Black Pyramid II. Jest gdzieś na pewno na JuTubie do znalezienia.
Interesujące... Z podobnych zespołów ciekawy jest jeszcze Blood Ceremony (pisałam o tym jakiś czas temu).
- Crowley
A Kyuss liczy się jako stoner rock? Bo Kyuss jest zarąbisty.
About Mankind
About Mankind
No Kyuss to jest w zasadzie klasyką stonerową. Podobnie jak Fu Manchu.
Może po prostu Blackmore chciał tak grać od początku, ale w Deep Purple, proto boysbandzie z probówki, który od początku istnienia był tworem w zasadzie stricte biznesowym, kazali mu grać co innego.Crowley pisze:
Jak nisko może upaść muzyk? Bardzo nisko. Człowiek, który kiedyś grał tak:
Teraz się chłopak spełnia, powinniśmy się cieszyć.
- Crowley
Może coś w tym jest. Pierwsze dwie płyty Blackmore's Night nawet dało się słuchać. Takie pseudo-folkowe pitolenie, nawet przyjemne dla ucha. No ale wtedy jeszcze Ritchie i spółka nie odkryli uroków euro-disco i Heimatmelodie.
About Mankind
About Mankind
- Crowley
Słucham sobie ABC - Lexicon of Love i stwierdzam, że Trevor Horn niszczy system. The Look of Love oczywiście znają wszyscy ale cała płyta brzmi znakomicie. Niedawno doczytałem, że Frankie Goes to Hollywood to był bardziej jednoosobowy projekt Horna, niż samego zespołu. Facet zrewolucjonizował muzykę i podejście do produkcji. Ponoć w Owner of a Lonely Heart Yesów głos werbla czy innego bębenka został nagrany raz, a reszta to tylko sample.
About Mankind
About Mankind
mózg na ścianie
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Ostatnio kolega pozyczyl mi Mele Koteluk.
Musze przyznac, ze zupelnie mi sie nie podoba, teksty (Mozila) zupelnie do mnie nie przemawiaja, nie bardzo maja sens, a jesli chodziloby o zabawe slowami, to musialaby byc bardzo slaba.
Glos jak Nosowskiej, tylko bez wyraznej muzyki. Praktycznie nic nie zapada w pamiec, takie pierdzenie w tle.
Czy czegos tu nie rozumiem?
Musze przyznac, ze zupelnie mi sie nie podoba, teksty (Mozila) zupelnie do mnie nie przemawiaja, nie bardzo maja sens, a jesli chodziloby o zabawe slowami, to musialaby byc bardzo slaba.
Glos jak Nosowskiej, tylko bez wyraznej muzyki. Praktycznie nic nie zapada w pamiec, takie pierdzenie w tle.
Czy czegos tu nie rozumiem?
OStatnio jedynym kawalkiem, ktory mnie zaintrygowal i wciagnal to ze sciezki do nowego filmu Jarmuscha.
Znacie cos podobnego?
Znacie cos podobnego?
Kojarzy mi się z Antimatter, zwłaszcza z ostatnimi dwoma płytami. Tylko, że tam jest wokal.
+4k postów since 02/2005
- michal.2907
- zielony
Trochę w ramach testu wstawiania klipów. Mam nadzieję, że wszyscy znają i lubią
omg wtf?