Symulacje SciLab/xcos, MatLab/simulink
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Symulacje SciLab/xcos, MatLab/simulink
Ktoś coś robił w tych programach? Ja kiedyś robiłem symulację w Simulinku do analizy drgań, a teraz kombinuję w xcosie symulację przepływu produktów na przenośniku, czyli zupełnie inna para kaloszy...
Zamiast wartości ciągłych, mam wartości dyskretne (tak to się chyba nazywa?) i te wszystkie moduły wyglądają jakoś mało przyjaźnie... Brakuje mi jakiegoś bloku do liczenia, przechowywania danych, itp., a może po prostu źle szukam?
Zamiast wartości ciągłych, mam wartości dyskretne (tak to się chyba nazywa?) i te wszystkie moduły wyglądają jakoś mało przyjaźnie... Brakuje mi jakiegoś bloku do liczenia, przechowywania danych, itp., a może po prostu źle szukam?
Re: Symulacje SciLab/xcos, MatLab/simulink
Nigdy nic z matLaba nie umiałem... Za to był taki program, z tego co widzę podobny do simulinka, który był bardziej mi przyjazny, przynajmniej z wierzchu, ale nie pamiętam jak się nazywał... Napisałem w nim kalkulator i to jest moja cała wiedza, ale myślę, że miał dużo szersze zastosowania...
Jak on się nazywał...
Jak on się nazywał...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
No, bardzo przydałoby się coś przyjaznego, bo xcos jest nawet bardziej nieprzyjazny niż simulink...
Mam! NI LabView!
http://poland.ni.com
Co prawda nie za darmo, ale... you know what to do. Możesz pobrać traila z pełną funkcjonalnością na 45 dni. Nie wiem czy tego szukasz, ale widząc bloczki i linie je łączące i wyobrażając sobie przepływ produktów właśnie to mi przyszło do głowy.
http://poland.ni.com
Co prawda nie za darmo, ale... you know what to do. Możesz pobrać traila z pełną funkcjonalnością na 45 dni. Nie wiem czy tego szukasz, ale widząc bloczki i linie je łączące i wyobrażając sobie przepływ produktów właśnie to mi przyszło do głowy.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ech... płatne to nie bardzo, bo to chciałem zawodowo wykorzystywać...
Jeszcze będę sprawdzał, czy Python się nada, bo ma jakieś nakładki (SciPy?), tylko tego diabła jeszcze nigdy nie dotykałem...
Jeszcze będę sprawdzał, czy Python się nada, bo ma jakieś nakładki (SciPy?), tylko tego diabła jeszcze nigdy nie dotykałem...
No idea. Tutaj są "tęgiejsze" głowy po politechnikach co cośtam programują i powinny lepiej się na tym znać...
Darmowy substytut LabView widzę, że jest taki
http://www.myopenlab.de/startseite.html
ale może to jeden zbój wszystko.
Darmowy substytut LabView widzę, że jest taki
http://www.myopenlab.de/startseite.html
ale może to jeden zbój wszystko.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Zależy co chcesz robić. Python jest mega prosty wiec można coś napisać od zera jak znasz cała matematyke.
Ja robiłem symulacje strzelania z armaty na Arduino, wiec costam mogę pomóc
Ja robiłem symulacje strzelania z armaty na Arduino, wiec costam mogę pomóc
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ja kiedyś używałem SciLab, ale niewiele pomogę bo było to lat temu 7 i nie pamiętam jak on działał.
Inżyniery mać!
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
miałem straszne problemy z labview, nie mogłem nigdy obczaić tych połączeń dobrze. Wolałem programować tekstowo.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Znam co nieco Xcos'a, więc mogę pomóc jak sprecyzujesz problem
Co prawda głównie się zajmowałem układami ciągłymi, ale przypuszczam, że da radę zrobić coś takiego.
Co prawda głównie się zajmowałem układami ciągłymi, ale przypuszczam, że da radę zrobić coś takiego.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ok, to na początek kilka moich podstawowych problemów:
1)
Który model przeliczania (ustawiany w parametrach symulacji) będzie najlepszy do operacji na liczbach całkowitych? Czy jest jakiś, który mi wszystko automatycznie zaokrągli?
2)
Chcę na wejściu generować kolejne liczby naturalne w regularnych odstępach czasowych. Wiem, że mogę zrobić to zwykłym zegarem podłączonym do Countera, albo Countera modulo. To, co mi się nie podoba w tym rozwiązaniu to fakt, że oba te liczniki mają ustalony limit, po którym zaczynają liczyć od początku. Nie podoba mi się to, bo nie chce mieć limitu (jeszcze nie sprawdzałem, czy jak ustawię limit 0, to będzie działać?) Kolejna obawa, że te liczniki nie mają wejścia parametrycznego, które będę mógł wyprowadzić na zewnątrz super-bloku...
W niedalekiej przyszłości będę chciał zamknąć to wszystko w super-bloku i względnie łatwo operować trzema parametrami:
- częstotliwością pojawiania się kolejnej liczby
- ustawienie wielokrotności (2,4,6,... zamiast 1,2,3)
- sygnał "pauzy" - np. co 60 minut licznik ma przestać liczyć na 10 minut - do reguły będę robił osobny blok, po prostu będę potrzebował wejście sygnału pauzy
Nie potrzebuję gotowego rozwiązania (chyba, że takie już gdzieś jest łopatologicznie pokazane) - wystarczy jakaś podpowiedź, których bloków mogę użyć
1)
Który model przeliczania (ustawiany w parametrach symulacji) będzie najlepszy do operacji na liczbach całkowitych? Czy jest jakiś, który mi wszystko automatycznie zaokrągli?
2)
Chcę na wejściu generować kolejne liczby naturalne w regularnych odstępach czasowych. Wiem, że mogę zrobić to zwykłym zegarem podłączonym do Countera, albo Countera modulo. To, co mi się nie podoba w tym rozwiązaniu to fakt, że oba te liczniki mają ustalony limit, po którym zaczynają liczyć od początku. Nie podoba mi się to, bo nie chce mieć limitu (jeszcze nie sprawdzałem, czy jak ustawię limit 0, to będzie działać?) Kolejna obawa, że te liczniki nie mają wejścia parametrycznego, które będę mógł wyprowadzić na zewnątrz super-bloku...
W niedalekiej przyszłości będę chciał zamknąć to wszystko w super-bloku i względnie łatwo operować trzema parametrami:
- częstotliwością pojawiania się kolejnej liczby
- ustawienie wielokrotności (2,4,6,... zamiast 1,2,3)
- sygnał "pauzy" - np. co 60 minut licznik ma przestać liczyć na 10 minut - do reguły będę robił osobny blok, po prostu będę potrzebował wejście sygnału pauzy
Nie potrzebuję gotowego rozwiązania (chyba, że takie już gdzieś jest łopatologicznie pokazane) - wystarczy jakaś podpowiedź, których bloków mogę użyć
Jeśli chodzi o pole "Solver kind" to dotyczy ona metody całkowania numerycznego i o ile nie używasz bloków całkujących to nie ma znaczenia co wybierzesz.Który model przeliczania (ustawiany w parametrach symulacji) będzie najlepszy do operacji na liczbach całkowitych? Czy jest jakiś, który mi wszystko automatycznie zaokrągli?
Licznik zawsze będzie miał jakiś limit, bo pewnie jest przechowywany jako 32 bitowa liczba całkowita. Możesz spróbować jakiegoś innego rozwiązania np. wstawić generator "Ramp" i połączyć z QUANT_f (paleta Discontinuities") - wtedy będą generowane tylko liczby całkowite. Albo po prostu ustawić jakąś dużą liczbę typu (2^32)-1 jako maksimum licznika.Matthias pisze:Chcę na wejściu generować kolejne liczby naturalne w regularnych odstępach czasowych. Wiem, że mogę zrobić to zwykłym zegarem podłączonym do Countera, albo Countera modulo. To, co mi się nie podoba w tym rozwiązaniu to fakt, że oba te liczniki mają ustalony limit, po którym zaczynają liczyć od początku. Nie podoba mi się to, bo nie chce mieć limitu (jeszcze nie sprawdzałem, czy jak ustawię limit 0, to będzie działać?) Kolejna obawa, że te liczniki nie mają wejścia parametrycznego, które będę mógł wyprowadzić na zewnątrz super-bloku...
Tutaj będziesz musiał pokombinować z generowaniem "eventów", np. coś z palety "Zero crossing detection" i na wejściu dać sinusoidę, której będziesz regulował częstotliwość.Matthias pisze:częstotliwością pojawiania się kolejnej liczby
To można ustawić w liczniku, ale jak rozumiem, chcesz mieć możliwość zmiany tego na bieżąco. Ja bym pokombinować znowu z "eventami" + funkcja modulo (chyba nie ma jej jako takiej w xcosie, ale można z palety "User defined functions" wziąć blok EXPRESSION, a tam możesz podać dowolne wyrażenie ze scilaba).Matthias pisze:- ustawienie wielokrotności (2,4,6,... zamiast 1,2,3)
Jakaś instrukcja warunkowa - blok IFELSE albo SELECTOR.Matthias pisze:- sygnał "pauzy" - np. co 60 minut licznik ma przestać liczyć na 10 minut - do reguły będę robił osobny blok, po prostu będę potrzebował wejście sygnału pauzy
Myślę, że trochę kombinując da się to zrobić w Xcos'ie, ale jeżeli wykorzystujesz tylko operacje matematyczne na liczbach całkowitych to bardziej eleganckim i pewniejszym rozwiązaniem było by faktycznie napisanie prostego programu w dowolnym języku programowania.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Zgadza się, ale jest kilka zalet xcosa, które chyba ciężko byłoby mi odtworzyć programując samemu:vajr00s pisze:Myślę, że trochę kombinując da się to zrobić w Xcos'ie, ale jeżeli wykorzystujesz tylko operacje matematyczne na liczbach całkowitych to bardziej eleganckim i pewniejszym rozwiązaniem było by faktycznie napisanie prostego programu w dowolnym języku programowania.
- schemat blokowy całej symulacji - jeśli piszę sam, muszę polegać na sobie, że dobrze to zwizualizuję, czyli idę od kodu do obrazka; xcos = obrazek do kodu, czyli poniekąd łatwiej dla mnie
- jak szystko ładnie zorganizuję w super-bloki, będę mógł łatwiej modyfikować, patrząc na obrazki, niż szperając w liniach kodu
- wykresy - podłączam gdzie chcę i mam jasny obraz sytuacji
Ogólnie mam wrażenie, że jak już przebrnę przez trudny etap budowania podstawowych bloków, które będą dla mnie funkcjonalne, to potem będzie z górki
Chociaż z drugiej strony mogę mieć problem w xcosie, kiedy będę chciał nadawać jakieś parametry produktom i sortować po nich...