Religia, etyka, światopogląd - ogólny
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Re: Religia, etyka, światopogląd - ogólny
Tak mi się ten ostatni filmik kojarzy z pewną zaobserwowaną sprzecznością:
- Państwo chce mi zaglądać do łóżka, kogo obchodzą moje preferencje!
- Opowiem całemu światu na jutubie, że jestem lesbijką.
Seems legit
A co do pojęć - ok, czemu nie, tylko po co? Przecież w mediach, zależnie od przekazu, wszystkie zostają wypaczone. Homofob to przecież każdy przeciwnik w dyskusji, który ma odmienne zdanie od wojujących homoseksualistów Tak jak każdy przeciwnik aborcji na życzenie to katol (i pewnie PiSowiec), a każdy przeciwnik parytetów to szowinista i mizogin.
Seems legit
A co do pojęć - ok, czemu nie, tylko po co? Przecież w mediach, zależnie od przekazu, wszystkie zostają wypaczone. Homofob to przecież każdy przeciwnik w dyskusji, który ma odmienne zdanie od wojujących homoseksualistów Tak jak każdy przeciwnik aborcji na życzenie to katol (i pewnie PiSowiec), a każdy przeciwnik parytetów to szowinista i mizogin.
bez pierwszego nie byłoby drugiego.- Państwo chce mi zaglądać do łóżka, kogo obchodzą moje preferencje!
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
No tak, zapomniałem, że konstytucja nakazuje tępienie homoseksualistów.Zolt pisze:bez pierwszego nie byłoby drugiego
http://www.bbc.com/news/world-europe-33978500
Na zachodzie są na zupełnie innym etapie w tej dyskusji. Czasem dobrze być zacofanym
Na zachodzie są na zupełnie innym etapie w tej dyskusji. Czasem dobrze być zacofanym
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Pico - często oglądasz materiały o coming outach homoseksualistów?
Jak mnie to wkurwia, że nie ma w tego typu problemach społecznych chociaż garstki osób kreujących jakąś opinię złotego środka, która przebiłaby się do mediów. Od lat albo przeginanie w jedną, albo w drugą stronę. Rzygać się chce.
Since 2001.
Ymm, a gdzie w filmiku jest cokolwiek o Państwie i zaglądaniu do łóżka? Trochę nie rozumiem tutaj czepiania się.SithFrog pisze:Tak mi się ten ostatni filmik kojarzy z pewną zaobserwowaną sprzecznością:
Seems legit
Nie wiem w sumie czy pijesz do tego filmiku konkretnie czy do ogólnej sytuacji ale ja po prostu nie widzę tego w jej nagraniu.
Generalnie mówienie o czymś takim głośno, do kilku milionów widzów jest krokiem odważnym i jest pewnego rodzaju terapią. Tak, jeżeli przez 25 lat życia starasz się coś takiego w sobie tłamsić, powiedzenie o tym komukolwiek jest wpizdu ciężkie a głównym przesłaniem tego filmiku jest to, żeby ktoś, będący w takiej sytuacji i oglądający, też przestał się kryć i zaczął żyć tak jak chce. Kurde Żaba to nie jest filmik typu "Haha, jestem lezbą i uj wam do tego", dziewczyna mówi to na głos i wybucha płaczem.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Piję do ogólnej sytuacji ostatnio. Albo słyszę, że mamy nikomu nie zaglądać pod kołdrę, bo nie nasza sprawa, albo widzę w TV/na yt kolejne coming outy. Mogliby się zdecydować.Piccolo pisze:Nie wiem w sumie czy pijesz do tego filmiku konkretnie czy do ogólnej sytuacji ale ja po prostu nie widzę tego w jej nagraniu.
Albo traktujcie nas jakby was nie obchodziła orientacja (czemu nie) albo "patrzcie, jestem homo!!!".
https://www.youtube.com/watch?v=e3h6es6zh1c
Rozumiem emocje tej dziewczyny skoro przez większość życia próbowała się dostosować do zasad innych, zaprzeczając swoim pragnieniom. To tak jak próbować w ogóle nie uprawiać seksu czy nie masturbować się - w końcu natura wygra, a nawet jeśli nie, to odbije się to na kondycji psychicznej człowieka.
Nasz świat nie jest idealny i nie każdy jest tolerancyjny (to chyba nawet niemożliwe) i dlatego uważam, że takie "coming out" na jutubie może nawet być dla niej niebezpieczne. Jakby było idealnie, to nikogo by to nie obchodziło, jej sprawa, no ale jest na świecie trochę ludzi, którzy chcą poprawiać innych.
Nasz świat nie jest idealny i nie każdy jest tolerancyjny (to chyba nawet niemożliwe) i dlatego uważam, że takie "coming out" na jutubie może nawet być dla niej niebezpieczne. Jakby było idealnie, to nikogo by to nie obchodziło, jej sprawa, no ale jest na świecie trochę ludzi, którzy chcą poprawiać innych.
w niektorych przypadkach "zaprzeczając swoim pragnieniom" jest jak najbardziej wskazane.Yusutina pisze:Rozumiem emocje tej dziewczyny skoro przez większość życia próbowała się dostosować do zasad innych, zaprzeczając swoim pragnieniom. To tak jak próbować w ogóle nie uprawiać seksu czy nie masturbować się - w końcu natura wygra, a nawet jeśli nie, to odbije się to na kondycji psychicznej człowieka.
Poza tym ludzkosc polega na walce z natura nie nie jej podleganie.
Proste i nawet nie ekstremalne przyklady: obrzastwo i pijanstwo.
Jak dla mnie obżarstwo i pijaństwo to nałogi. Samo w sobie jedzenie i picie nie jest złe. Jak człowiekowi czegoś brakuje, np. ma niską samoocenę, to często popada w nałóg aby to sobie zrekompensować, tudzież zapomnieć. Myślę że związek dwóch (a nawet i więcej) dorosłych i świadomych ludzi nikomu nie szkodzi.
a ja myślę, że szkodzi z ewolucyjnego punktu widzenia całej cywilizacji. chociaz osobiscie nic do gejow nie mam, ale ich obecnosc w naturze zawsze będę traktować jako swego rodzaju zaprzeczenie idei przetrwania. no, chyba ze Darwin nie miał racji, albo...
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Grecy jakoś tam sobie radzili... A kultura Spartan oparta była w zasadzie głównie na seksie między mężczyznami. Dochodziło do tego, że w noc poślubną kobieta goliła głowę i przebierała się za faceta żeby gostek mógł skonsumować małżeństwo Więc można i tak...
Link do Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Sparta
Link do Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Sparta
No tak, tylko w naturze "nie szkodzenie innym" to tylko jedna z strategii jakie mozna obrac. I nawet nie chodzi mi tu o homoseksualizm. Nie kazde pragnienie jest dobre, pytanie jak je rozroznic oraz czy samemu moza byc obiektywny w tej sprawie? Ludzie maja ciekawa ceche usprawiedliwienia wszystkich swoich zachowan.Yusutina pisze:Jak dla mnie obżarstwo i pijaństwo to nałogi. Samo w sobie jedzenie i picie nie jest złe. Jak człowiekowi czegoś brakuje, np. ma niską samoocenę, to często popada w nałóg aby to sobie zrekompensować, tudzież zapomnieć. Myślę że związek dwóch (a nawet i więcej) dorosłych i świadomych ludzi nikomu nie szkodzi.
This:
Byle żadne z nich nie okazało się ciotą
Jak się jest rodzicem to czasem naprawdę dziwne myśli przychodzą do głowy. Ostatnio przysłuchiwałem się dyskusji "co zrobię jak kiedyś moje dziecko powie mi, że jest homo" i tknęło mnie, że i mnie może to spotkać. Myślałem, co bym zrobił w takiej sytuacji i wyszło mi, że kompletnie nic. Powiem jemu/jej "eeee, ok" i w sumie koniec dyskusji. Nie róbmy z tego sprawy.Yusutina pisze:Jakby było idealnie, to nikogo by to nie obchodziło, jej sprawa, no ale jest na świecie trochę ludzi, którzy chcą poprawiać innych.
Byle żadne z nich nie okazało się ciotą
- Counterman
- Waniaaa!
Kiedyś jak balowałem na mieście to koleżanki wymyśliły, że idziemy do jakiegoś tam super klubu (Kongo, Konga, coś takiego). Że już byłem na etapie "cokolwiek, byle by był alkohol" to dałem się dzielnie poprowadzić. Klub sam w sobie nawet spoko, tylko za dużo ostrych kolorowych świateł miał. Popiłem, pogadałem z jakimś gościem przy barze i zawinąłem się do domu.
Dzień później dowiedziałem się, że był to klub gdzie zwyczajowo spotykali się geje i lesbijki.
I tu mnie tknęło. Obruszyłem się.
Siedziałem tam CONAJMNIEJ 3 godziny, ewidentnie sam. I NIKT się do mnie nie próbował przystawiać! Parchy mam, czy jak?!
Dzień później dowiedziałem się, że był to klub gdzie zwyczajowo spotykali się geje i lesbijki.
I tu mnie tknęło. Obruszyłem się.
Siedziałem tam CONAJMNIEJ 3 godziny, ewidentnie sam. I NIKT się do mnie nie próbował przystawiać! Parchy mam, czy jak?!
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
piękny żarcik ze strony koleżanek
Gejdar istnieje. Chłopaki widziały że nie jesteś nohomoCounterman pisze:Siedziałem tam CONAJMNIEJ 3 godziny, ewidentnie sam. I NIKT się do mnie nie próbował przystawiać! Parchy mam, czy jak?
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Serio? Serio myslales ze ktos sie Toba zainteresuje? TOBA?Counterman pisze:Siedziałem tam CONAJMNIEJ 3 godziny, ewidentnie sam. I NIKT się do mnie nie próbował przystawiać! Parchy mam, czy jak?!
ja kiedyś w poznańskiej Pokusie byłem częstowany drinkami przez barmana. na koszt firmy. bardzo dobre robił
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Counterman
- Waniaaa!
Kurde Razor, wierz mi - niektórzy tam gorzej niż ja wyglądali!
Pq: myślisz, że dawał do drinków coś od siebie?
Pq: myślisz, że dawał do drinków coś od siebie?
IRON MAIDEN are KINGS
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Pq - ale to jeszcze była Pina Colada czy już nie?
Z drugiej strony niby traktowali kobiety jak sprzęty domowe ale jednak wojna trojańska nie wybuchła o taboret
Nie wierzmy w to co wywnioskuje z jednego zdania historyka żyjącego kilkaset lat po opisywanych czasach jakiś nowoczesny i postępowy badacz Mnie w szkole uczono jeszcze o dzieciach zrzucanych ze skały co okazało się bzdurą więc biedna Sparta z niejednym jeszcze mitem będzie się musiała zmierzyć. Inna sprawa, że w całej starożytnej Grecji, nie tylko w Sparcie, obowiązywał zupełnie inny model seksualności a najsłynniejszy homo-oddział pochodził z Teb nie ze Sparty.Yusutina pisze:A kultura Spartan oparta była w zasadzie głównie na seksie między mężczyznami. Dochodziło do tego, że w noc poślubną kobieta goliła głowę i przebierała się za faceta żeby gostek mógł skonsumować małżeństwo
Z drugiej strony niby traktowali kobiety jak sprzęty domowe ale jednak wojna trojańska nie wybuchła o taboret
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Oj tam, oj tam.SithFrog pisze:?peterpan pisze:chłopaki widziały że nie jesteś nohomo
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
- Counterman
- Waniaaa!
Ugh.
IRON MAIDEN are KINGS
http://www.wykop.pl/ramka/2627665/szwec ... ca-gwaltu/
Spodoba się Llotharowi Na przestrzeni 40 lat liczba gwałtów w Szwecji wzrosła o 1500 proc.
Spodoba się Llotharowi Na przestrzeni 40 lat liczba gwałtów w Szwecji wzrosła o 1500 proc.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Temat poruszany z 30 razy, nie będę tłumaczył po raz kolejny, bo po co? Przecież już i tak wiesz, że w Szwecji gwalca na ulicy w biały dzień.snt pisze:http://www.wykop.pl/ramka/2627665/szwec ... ca-gwaltu/
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Kwalifikacja gwałtu drastycznie różni się między krajami. Dodatkowo w Szwecji jak kobieta przyjdzie i powie, że mąż ja od 5 lat codziennie gwalci to tego dnia policja zarejestruje ~1800 gwałtów. W Polsce będzie to jeden, a w Indonezji pewnie zero, bo przecież są małżeństwem.
Do tego inne kraje o podobnym poziomie i rodzaju imigracji nie wykazują takich problemów w statystykach - dlaczego? Magia Szwecji czy po prostu właśnie inne metody liczenia?
Spójrz tez na statystyki morderstw-to dużo łatwiej liczyć i tam już Szwecja nie odstaje, a to w końcu bardzo podobny typ przestępstwa.
Do tego inne kraje o podobnym poziomie i rodzaju imigracji nie wykazują takich problemów w statystykach - dlaczego? Magia Szwecji czy po prostu właśnie inne metody liczenia?
Spójrz tez na statystyki morderstw-to dużo łatwiej liczyć i tam już Szwecja nie odstaje, a to w końcu bardzo podobny typ przestępstwa.
Faktycznie dziwnie to liczą. Bardziej sensownie jest patrzeć na ilość gwałcicieli.
chyba nie do końca.Kwalifikacja gwałtu drastycznie różni się między krajami. Dodatkowo w Szwecji jak kobieta przyjdzie i powie, że mąż ja od 5 lat codziennie gwalci to tego dnia policja zarejestruje ~1800 gwałtów. W Polsce będzie to jeden, a w Indonezji pewnie zero, bo przecież są małżeństwem.
Jest nawet fragment o tłumaczeniu Llothara:
Rather than doing something about the problem of violence and rape, Swedish politicians, public authorities and media do their best to explain away the facts. Here are some of their explanations:
Swedes have become more prone to report crime.
The law has been changed so that more sexual offences are now classed as rape.
Swedish men cannot handle increased equality between the sexes and react with violence against women (perhaps the most fanciful excuse).
A long-held feminist myth is that the most dangerous place for a woman is her own home -- that most rapes are committed by someone she knows. This claim was refuted by Brå's report:
"In 58% of cases, the perpetrator was entirely unknown by the victim. In 29% of cases the perpetrator was an acquaintance, and in 13% of cases the perpetrator was a person close to the victim."
Brå reports that there are no major differences between women of Swedish and foreign background when it comes to the risk of being raped. Significantly, the report does not touch on the background of the rapists.
W ogóle jak poczytać całe, to tam naprawde są potężne cyrki. Nie wolno cytować jakiegoś badania nad przemocą wśród imigrantów z 2005, a w oficjalnych statystykach nie wolno uwzględniać pochodzenia jednostek w próbie. Serio, aż trudno uwierzyć że jeden człowiek to wymyślił, a inny przybił temu pieczątkę państwową.
no i jeszcze wstrzasające są rzeczy, które opowaida ten gościu:
Wyobrażacie sobie, żeby premier państwa mówił, że jego rdzenne dziedzictwo kulturowe nie istnieje, wszystko co etniczne jest barbarzyńskie i że kraj należy do imigrantów, a nie urodzonych w nim obywateli?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Larofan
- Social Media Ninja
watPquelim pisze:Wyobrażacie sobie, żeby premier państwa mówił, że jego rdzenne dziedzictwo kulturowe nie istnieje, wszystko co etniczne jest barbarzyńskie i że kraj należy do imigrantów, a nie urodzonych w nim obywateli?
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
To pewnie prawica w Szwecji prowadzi w sondażach bo nie wie jak bardzo te statystyki som przekłamane!
http://www4.rp.pl/Polityka/308209914-Sz ... istow.html
Polecam film (szwedzki, żeby nie było) - Call Girl. To jest naprawdę dziwny kraj.
http://www4.rp.pl/Polityka/308209914-Sz ... istow.html
Polecam film (szwedzki, żeby nie było) - Call Girl. To jest naprawdę dziwny kraj.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Mowilem, ze nie ma co tlumaczyc po raz kolejny...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
http://www.slate.com/blogs/outward/2015 ... _poll.html
According to the poll, conducted by YouGov, when asked to plot themselves on a seven-point Kinsey scale, 72 percent of Britons identifed as exclusively heterosexual and 4 percent as exclusively homosexual, leaving 23 percent between those two extremes. When it comes to 18-to-24-year-olds, however, a whopping 49 percent chose an option other than “completely heterosexual.”
Mniej niż połowa stricte hetero w UK...
According to the poll, conducted by YouGov, when asked to plot themselves on a seven-point Kinsey scale, 72 percent of Britons identifed as exclusively heterosexual and 4 percent as exclusively homosexual, leaving 23 percent between those two extremes. When it comes to 18-to-24-year-olds, however, a whopping 49 percent chose an option other than “completely heterosexual.”
eee, zawodzi mnie mój angielski, czy matematyka?LLothar pisze:http://www.slate.com/blogs/outward/2015 ... _poll.html
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Angielski, kwestia różnicy między wszyscy a konkretna grupa wiekowa
aaa, to trzeba było doprecyzowaćLLothar pisze:Angielski, kwestia różnicy między wszyscy a konkretna grupa wiekowa
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Ładnie jest tam napisanesnt pisze:aaa, to trzeba było doprecyzowaćLLothar pisze:Angielski, kwestia różnicy między wszyscy a konkretna grupa wiekowa
To do mnie? Juz nic, wszystko wiem.Turtles pisze:Ale czego Ty nie rozumiesz?
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ciekawe jak by to w Polsce wyglądało.
Moim zdaniem pojęcia "gay" i "straight" są tylko wygodnymi klasyfikacjami, a tymczasem doświadczenia ludzi mogą być bardziej skomplikowane. Myślę, że większa liczba ludzi niezdecydowanych świadczy o zmianie standardów moralnych w społeczeństwie zachodnim. Teraz coraz więcej mówi się przecież o poliamorii (związek pomiędzy wieloma partnerami) i generalnie alternatywnych formach związków (np. związki otwarte). Ludzie są po prostu bardziej otwarci na różne doświadczenia.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Ha! Chyba wyślę Najlepszą do Kanady skoro tam kobiety tak wszystko odpowiednio rozumiejąYusutina pisze:Ludzie są po prostu bardziej otwarci na różne doświadczenia.
Haha, a ja mam takie wrażenie, że w Kanadzie lepiej się nie przyznawać do niekonwencjonalnych zainteresowań bo zaraz opieka społeczna dzieci pozabiera. U córki w szkole uczniowie nie mogą rozmawiać o broni czy strzelaniu. Trochę porąbane skoro w filmach akcji jest tego pełno.
Zobaczcie to (jeśli Matthias już o tym wspominał to przepraszam). W miejscowości blisko nas ojciec został aresztowany po tym jak jego córka narysowała broń na zajęciach w szkole.
http://www.torontosun.com/2012/02/28/fa ... gency-says
Zobaczcie to (jeśli Matthias już o tym wspominał to przepraszam). W miejscowości blisko nas ojciec został aresztowany po tym jak jego córka narysowała broń na zajęciach w szkole.
http://www.torontosun.com/2012/02/28/fa ... gency-says
Parafrazując słynne "skoro jest tak dobrze, dlaczego jest tak źle", może mi ktoś wyjaśnić skąd w utopijnie multi-kulturowej Szwecji taka popularność antyimigracyjnej prawicy?LLothar pisze:Mowilem, ze nie ma co tlumaczyc po raz kolejny...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Bo ta "antyimigracyjna prawica" to jedyna partia, która podejmuje ten temat. Warto tez zaznaczyc, ze ta "antyimigracyjna prawica" w szwecji jest tak "prawicowa" i "antyimigracyjna" jak PO, nie jak ONR.SithFrog pisze:Parafrazując słynne "skoro jest tak dobrze, dlaczego jest tak źle", może mi ktoś wyjaśnić skąd w utopijnie multi-kulturowej Szwecji taka popularność antyimigracyjnej prawicy?LLothar pisze:Mowilem, ze nie ma co tlumaczyc po raz kolejny...
Ja sparafrazuje rowniez - dlaczego skoro jest tak źle, to jest tak dobrze? Szwecja jest 8 w rankingu najszczesliwszych krajow - http://worldhappiness.report/wp-content ... update.pdf
edit: poza tym nikt nie mowi, ze jest w Szwecji utopijne multi-kulti i ze nie ma zadnych problemow z tym zwiazanych...
Podejmuje ten temat czyli coś jest na rzeczy. Skoro to im przynosi poparcie - ludzie widzą problem.