Luźny I

... wszystko, co nie pasuje do innej kategorii

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles

Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

Re: Luźny I

Post autor: Cherryy »

Razorblade pisze:
Cherryy pisze:Przy okazji fajnie się dowiedzieć, że cały czas jestem tutaj nowy, mimo circa 15-letniego stażu. ;)
No co... na "czarnym" Ciebie nie bylo chyba :P
Tylko czytałem. :P
Since 2001.
Awatar użytkownika
Yankes
prof. Miodek

Post autor: Yankes »

Zolt pisze:tl;dr jebani imigranci ;)

Mają enklawę w jednym wątku, mnie to nie bierze ;)
+100 :D
Awatar użytkownika
Yusutina
zielony
Kontakt:

Post autor: Yusutina »

Piccolo pisze:
Zolt pisze:
Piccolo pisze:np. Yusutina
To chyba żona Matthiasa?

Jerod- kope lat byku, kiedy pijemy? :D
Ale jednak ktoś nowy :D?

Matthias siedzi u mnie w piwnicy. Wypuszczam go czasami , żeby kilka postów napisał :P

Ale tak na poważnie, to zanim zapisałam się na forum, czasami czułam się tak jakbym już na nim była. Potem jeszcze robiłam ilustracje do do Forumowej wyprawy FTL i tak jakoś wyszło... Może będę tego żałować , ale przyznam, ze podoba mi się "specyficzny" ;) klimat prowadzonych tu rozmów. Więcej grzechów nie pamiętam :P
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Post autor: Piccolo »

Yusutina pisze: Matthias siedzi u mnie w piwnicy. Wypuszczam go czasami , żeby kilka postów napisał :P
Obrazek

To rozumiem, Cyanide wzięło z waszej historii :D?
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

Kiedyś były czasy, ze mieliśmy ligę forumowa w F1 Challenge. Dzisiaj nie ma opcji żeby zebrać z 10 osób na coś takiego.

Kiedyś było wyczynem żeby mieć ostatnie słowo w każdym dziale. Dzisiaj można to osiągnąć klikając w telefonie nad kiblu.

Forum MUSI mieć mase krytyczną użytkowników, zeby wszystkie nasze głupie tematy, które tak lubimy, warto było nadal codziennie odwiedzać.

Z czasem ubywa użytkowników, a pozostali się starzeją i tez maja coraz mniej czasu. Dlatego niezbędny jest dopływ świeżej krwi, inaczej nie będzie co tutaj za parę lat czytać.

Forum to za duża część mojego życia, żebym pozwolił mu ot tak umrzeć. Teraz jeszcze coś możemy zrobić. Nie chce mieć tematu za 5 lat 'znów przez tydzień nikt nic nie napisał!', bo to będzie już bardzo za późno.
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

Spoko Llo, do tego nigdy nie dojdzie. Żaba jest zbyt uzależniony od postowania tutaj :D.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
cns
Barbarzyńca

Post autor: cns »

Morał z tego taki: spieszmy się kochać ludzi... jeeeeeebać ludzi. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Post autor: Larofan »

LLothar pisze:a pozostali się starzeją
chyba ty
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

LLothar pisze:Kiedyś były czasy, ze mieliśmy ligę forumowa w F1 Challenge. Dzisiaj nie ma opcji żeby zebrać z 10 osób na coś takiego.
Ba. Kiedys naparzalismy w Enemy Territory (i to z Naczem) i bywalo chyba pod 15-16 osob momentami. A gralo sie niemal codziennie...
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Post autor: SithFrog »

Nie zapominajcie o najmłodszej lidze - GT5. No i wszystkie FLEPy :)

I jeden FLEW, ciągle czekamy na wyniki Dael :D
Obrazek
Awatar użytkownika
boncek
Wielki Pan Bonzo

Post autor: boncek »

+ dla Boncka, bo mam to samo wrażenie, że jego również ten stan rzeczy dobija, ale nie będzie na głos narzekać.
No to masz złe wrażenie. ;) Ja nawet nie wiedziałem, że tylu nowych ludzi się tutaj pojawiło, bo zwyczajnie ich nigdzie nie widzę. :D Ale ja od dłuższego czasu przeglądam po prostu kilka tematów, które mnie interesują, resztę olewam, bo forum zrobiło się za bardzo polityczne jak na mój gust, co mi zwyczajnie nie odpowiada. Tym bardziej, że panuje teraz tutaj emocja bardzo mi obca. Jak będę miał ochotę poczytać o leczeniu homoseksualistów, winie Tuska/Kopacz za całe zło, czy innych uchodźcach, którzy najlepiej, żeby się topili, to po prostu wejdę sobie na jakąś frondę, onet, czy chuj wie, gdzie jeszcze takie rzeczy się w necie pisze. ;)

Swoją drogą, niestety obawiam się, że to jest powód, dla którego nowi ludzie nie wychodzą poza jeden, dwa topiki tutaj. Ale może się mylę, jak pisałem nie bardzo już wiem co się tutaj dzieje, bo trochę to co się dzieje mnie, hmm.. brzydzi? Zawstydza? Nie bardzo chcę być częścią tej emocji. ;)

Nie piszę, że "odchodzę", bo "odchodziłem" już kilka razy w przeszłości. ;) Trzymam kciuki, że DaeL z czasem nagromadzi tu taką grupę, że w końcu ci nowi ludzie wyleją się na resztę forum i atmosfera się nieco oczyści. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

boncek pisze:Tym bardziej, że panuje teraz tutaj emocja bardzo mi obca. Jak będę miał ochotę poczytać o leczeniu homoseksualistów, winie Tuska/Kopacz za całe zło, czy innych uchodźcach, którzy najlepiej, żeby się topili, to po prostu wejdę sobie na jakąś frondę, onet, czy chuj wie, gdzie jeszcze takie rzeczy się w necie pisze. ;)
Dział Polityka + jeden topic w Różnych to ciut mało, żeby pisać, że panuje tu jakaś emocja i forum się upolityczniło. Nie mówię już nawet o tym, że wyolbrzymiasz ową emocję. Nie kojarzę, żeby był tu jakiś front leczenia homoseksualistów. Temat uchodźców jest złożony i też głosy były skrajnie różne. A najbardziej skrajne pochodziły od tych, którzy takie poglądy prezentują od kiedy tu są. A co do Tuska/Kopacz - jak wszystko było winą Kaczyńskiego to nikt nie protestował przeciwko złej emocji ;]

Tl:dr; marudzicie jak stare baby. Forum wam się znudziło albo opatrzyło i szukacie powodów na poparcie tezy :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

boncek pisze:Jak będę miał ochotę poczytać o leczeniu homoseksualistów, winie Tuska/Kopacz za całe zło, czy innych uchodźcach, którzy najlepiej, żeby się topili, to po prostu wejdę sobie na jakąś frondę
doskonale to rozumiem :) ale ja po prostu olewam te tematy i te dyskusje, po co psuc sobie krew
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Post autor: ThimGrim »

Ale może rzeczywiście coś jest na rzeczy, bo z tego co widzę, wszyscy zgodnie wyczuwamy o co może chodzić, kiedy ktoś nie precyzuje w czym widzi problem...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Yup. Dlatego coraz częściej omijam szerokim łukiem Politykę.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

ThimGrim pisze:Ale może rzeczywiście coś jest na rzeczy, bo z tego co widzę, wszyscy zgodnie wyczuwamy o co może chodzić, kiedy ktoś nie precyzuje w czym widzi problem...
Tak? Bo mi się wydaje, że Sobiesiowi i Bonckowi chodzi o coś diametralnie innego :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

Luuudzie, ile tu przez te lata było już kryzysów. I to większych, niż teraz. Na poprzednim forum były momenty, że wchodziłem poczytać co nowego po upływie jakiejś doby, a czekały na mnie 2-3 nowe posty... więc, cholera, marudzicie. Problemem wcale nie jest to, że ludzie mają mniej czasu, niż kiedyś. To znaczy mają, ale nie to jest powód obecnego marudzenia. Po prostu, jak to w związkach - z czasem ciężej o świeże pomysły, kreatywność i ogólnie rzecz biorąc, chęci. To, co nowe, zawsze pozytywnie napędza (vide pierwsze dwa-trzy miesiące nowego forum, kiedy wystarczyło mrugnąć, a już nie było się na bieżąco). Widzę to też po sobie; mamy tutaj kilka-kilkanaście tematów-gigantów, w których wszystko zostało przedyskutowane na wskroś, albo które odżywają, jeżeli coś się ciekawego wydarzy. Przyznaję, że nie chce mi się w większości pisać, bo mam wrażenie, że... wszystko już napisałem, rok temu, dwa, albo pięć lat temu. Brakuje mi paru osób, które tutaj inspirowały, ale głupio o tym mówić, bo to znaczy, że ja i inni, tej umiejętności nie posiadają.

I ogólnie... cała ta dyskusja nie ma sensu. Jest jak terapia małżeńska. Weźmy się w garść? Starajmy się? Zawsze mnie takie rzeczy śmieszyły. :D Słomiany zapał. Lepiej niech sam każdy przeanalizuje na co go stać na tym forum, jeżeli spędził tu tyle lat i przez to mu jakoś na nim zależy, i coś podziała. Ale nikomu się nie chce...

Ale wbrew temu, co napisałem, do postu Sobiesia, nie czułem, że dzieje się coś złego. A dzieje się?
Since 2001.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Ja myślę, że nadszedł czas na doroczną dyskusję o eutanazji albo homoadopcji :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

SithFrog pisze:
ThimGrim pisze:Ale może rzeczywiście coś jest na rzeczy, bo z tego co widzę, wszyscy zgodnie wyczuwamy o co może chodzić, kiedy ktoś nie precyzuje w czym widzi problem...
Tak? Bo mi się wydaje, że Sobiesiowi i Bonckowi chodzi o coś diametralnie innego :D
Okej, może źle się wyraziłem. Ja nie precyzuję o co chodzi Sobiesiowi, tylko zauważam, że jak już pojawia się jakaś krytyka, to każdy sam sobie dopowiada, co może być jej przyczyną. I jak na razie padło, że to nowi userzy i/lub politykowanie. Może zaraz dojdzie coś jeszcze. Czyli innymi słowy, każdy podskurnie wyczuwa gdzie może leżeć według osobnika X problem. Mnie te rzeczy nie przeszkadzają, ale może warto podjąć jakąś inicjatywę, bo forum jak Polska. W ruinie!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Piccolo
Bambus Junior

SithFrog pisze:Ja myślę, że nadszedł czas na doroczną dyskusję o eutanazji albo homoadopcji :roll:
A to jeszcze nie było checked w 2015? Panie i Panowie wstyd!
Generalnie ja nic nie mam do tempa, w jakim teraz płynie forum. Koniec końców po tylu latach jesteśmy taką mikro wersją Facebooka, gdzie po prostu wrzucamy w tematach to o czym myślimy, co nas aktualnie zaciekawiło i, niczym w fejsbuczkowych komentarzach, prowadzimy rozmowę. Brakuje jeszcze dawania sobie lajków :P.
Mi to generalnie pasuje, bo zamknięta struktura forum pozwala na trochę dosadniejsze słowa, niż te w postach na FB.
ThimGrim pisze: Okej, może źle się wyraziłem. Ja nie precyzuję o co chodzi Sobiesiowi, tylko zauważam, że jak już pojawia się jakaś krytyka, to każdy sam sobie dopowiada, co może być jej przyczyną. I jak na razie padło, że to nowi userzy i/lub politykowanie. Może zaraz dojdzie coś jeszcze. Czyli innymi słowy, każdy podskurnie wyczuwa gdzie może leżeć według osobnika X problem. Mnie te rzeczy nie przeszkadzają, ale może warto podjąć jakąś inicjatywę, bo forum jak Polska. W ruinie!
Dobra, ale do póki to nie wychodzi poza pewne tematy to co za problem?
Pomimo wyższych analogii do FB, to nadal jednak Facebook nie jest. Jak wchodzisz na forum nie dostajesz w twarz wielkim napisem ŻABA I ŻÓŁW ZNOWU KŁÓCĄ SIĘ W POLITYCZNYM!!!!!
Tematy, które nie interesują można ominąć. Ja nie wchodzę do działów o Sporcie i Konsolach bo Konsoli nie mam a Sportów nie uprawiam/nie interesują mnie :P.
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Piccolo pisze:ŻABA I ŻÓŁW ZNOWU KŁÓCĄ SIĘ W POLITYCZNYM!
Ależ my się nigdy nie kłócimy. Po prostu Rzuff często nie ma racji i muszę mu grzecznie wyjaśniać dlaczego :cool:
Obrazek
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

SithFrog pisze:mu grzecznie
Obrazek
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Ej, ale może to jest dobry motyw? Wrzucać na główną coś co rozpala całe forum? A może takie coś już jest tylko mnie nigdy nie ma na głównej. Np. ŻABA I ŻÓŁW KŁUCĄ SIĘ O ABORCJĘ! Streszczenie by Llothar /Dael.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Mam pomysła!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Ależ my się nigdy nie kłócimy. Po prostu Rzuff często nie ma racji i muszę mu grzecznie wyjaśniać dlaczego
Czy ja tego nie pisałem w drugą stronę kiedyś? (poza tym, że to z xkcd)
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Trzeba nam nowych tematów! Zakładać, nie wstydzić się!
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

zalozmy nowy temat z dyskusja o nowych tematach !
Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

Niech parę osób założy chociaż po dwa ciekawe tematy i będziemy mieli znowu krainę bajtami i pikselami płynącą.
Since 2001.
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

jak tak pacze ze ludzie cos pisza i w ogole to sobie zdaje sprawe jaki jestem nudny - dolujaca ta aktywnosc forumowa :)
Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

Ja z kolei nie raz jestem pełen podziwu dla osób dyskutujących w dziale politycznym. Mimo, że jestem po politologii (khehe), to często nie wiem nawet jak wejść w debatę.
Since 2001.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Też tak mmiałem. Potem zacząłem bzdury pisać, ale chyba zacząłem się wyrabiać 8-)
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Kontakt:

Post autor: peterpan »

Mi się w politycznym zwyczajnie nie chce pisać. Bo i tak rządzą nim emocje :P
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

Ja po prostu za mało to wszystko śledzę. Ograniczam się do onetu/wyborczej/wykopu i później jest jak jest. ;)
Since 2001.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

To może zróbmy jakiś miesiąc filmowy/growy/książkowy i w tym miesiącu należy przede wszystkim pisać w tym temacie. I limit postów dziennie=5.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

limit postów dziennie=50.
Żaba werszyn.
Since 2001.
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Brienne of Tarth

Post autor: Dragon_Warrior »

Ba. Kiedys naparzalismy w Enemy Territory (i to z Naczem) i bywalo chyba pod 15-16 osob momentami. A gralo sie niemal codziennie...
faktycznie pamiętam nawet ja z wami nooby grałem - a teraz w Wormsy 4 weekendy z rzędu pograliśmy i tyle. Bo jak chcecie jakieś sportówki robić to sami jesteście sobie winni niskiej frekwencji :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Co się dzieje... Tyle postów w jeden poranek, co prawie w cały tydzień ;).

IMHO po prostu się zestarzeliśmy. F1C było tak dawno, jak chyba na studiach byłem, a wtedy czasu było, że ho ho...
Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

A widzisz, wystarczyło trochę narzekania, żeby na jeden dzień zrobić zryw.
Since 2001.
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

Gościu co odszedł nie pamiętam ksywy pisze:fermentyczne na maxa grono ludzi
Jakie? :D
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Larofan
Social Media Ninja

Obrazek
Awatar użytkownika
Turtles
rzuff

Post autor: Turtles »

Jak siejesz ferment w hermetycznym środowisku.
;)
Obrazek
#sgk 4 life.
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Kontakt:

Post autor: peterpan »

Swoją drogą, Sobieś odchodząc spowodował, że zacznie się go kojarzyć w naszym ferm(agn)etycznym środowisku ;)
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

Voo pisze:
Gościu co odszedł nie pamiętam ksywy pisze:fermentyczne na maxa grono ludzi
Jakie? :D
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Fermiego
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

peterpan pisze:Swoją drogą, Sobieś odchodząc spowodował, że zacznie się go kojarzyć w naszym ferm(agn)etycznym środowisku ;)
Kto? Obrazek
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony
Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.

Post autor: Ptaszor »

LLothar pisze:Trzeba nam nowych tematów! Zakładać, nie wstydzić się!
Każde forum ma temat "powitania". Proponuję założyć temat "pożegnań". I wstawić tam taką piosenkę, a propos linku Daela.
https://www.youtube.com/watch?v=6sDqEhud8c0

Mój własny kryzys i szok przeżyłem kilka lat temu, kiedy na forum pojawiły się takie tematy jak: "praca", gratulacje z okazji narodzin dzieci, pierwsze łysiny w prawdziwych obliczach.

Po cichu wciąż liczę, że na głównej będą pojawiać się recenzje, newsy i poradniki, i w ogóle, że ManJak i Naczo wrócą, ale chyba nie ma się co oszukiwać, że tematy okołogrowe przestają się powoli liczyć. Trochę mi tego brakuje.

EDIT: ratowanie forum i zakładanie tematów w stylu "żywnościowe polecajki" pachnie chwytaniem się brzytwy, albo byciem ostatnią gałęzią, której ona się chwyci przed upadkiem na ziemię, jak to pięknie ujął Louie CK, mówiąc o grubych facetach po czterdziestce:
phpBB [video]
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Ptaszor pisze:
LLothar pisze:Trzeba nam nowych tematów! Zakładać, nie wstydzić się!
Każde forum ma temat "powitania". Proponuję założyć temat "pożegnań". I wstawić tam taką piosenkę, a propos linku Daela.
https://www.youtube.com/watch?v=6sDqEhud8c0

Mój własny kryzys i szok przeżyłem kilka lat temu, kiedy na forum pojawiły się takie tematy jak: "praca", gratulacje z okazji narodzin dzieci, pierwsze łysiny w prawdziwych obliczach.

Po cichu wciąż liczę, że na głównej będą pojawiać się recenzje, newsy i poradniki, i w ogóle, że ManJak i Naczo wrócą, ale chyba nie ma się co oszukiwać, że tematy okołogrowe przestają się powoli liczyć. Trochę mi tego brakuje.

EDIT: ratowanie forum i zakładanie tematów w stylu "żywnościowe polecajki" pachnie chwytaniem się brzytwy, albo byciem ostatnią gałęzią, której ona się chwyci przed upadkiem na ziemię, jak to pięknie ujął Louie CK, mówiąc o grubych facetach po czterdziestce:
phpBB [video]
Jak dla mnie nie jest zle. Tematy na forum zmienily sie razem z uzytkownikami....
Awatar użytkownika
Caspius
niebieskoszary

Post autor: Caspius »

Piccolo pisze:Brakuje jeszcze dawania sobie lajków :P.
Yankes pisze:
Zolt pisze:tl;dr jebani imigranci ;)

Mają enklawę w jednym wątku, mnie to nie bierze ;)
+100 :D
Awatar użytkownika
SithFrog
Król Sucharów

Turtles pisze:Jak siejesz ferment w hermetycznym środowisku.
;)
Ej, podoba mi się ta definicja!
Obrazek
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Cherryy pisze:Ja z kolei nie raz jestem pełen podziwu dla osób dyskutujących w dziale politycznym. Mimo, że jestem po politologii (khehe), to często nie wiem nawet jak wejść w debatę.
Nie wchodź. Będziesz miał kaca i będziesz się zastanawiał, czy pisanie tu ma jeszcze w ogóle sens. Sprawdzone. ;) Z wchodzeniem do działu politycznego mam jak z chodzeniem do kina - zawsze trafię na ludzi głośno chrupiących kukurydzę i mówię sobie, że nigdy więcej. A potem idę na Harry'ego Pottera.

A co do samego forum, to ja nie pamiętam, kiedy było w lepszej kondycji ale na pewno mocno się zmieniło przez kilka ostatnich lat. Jakby nie patrzeć, większość z nas to już stare pierdziele, często z rodzinami na utrzymaniu. Inaczej patrzy się na świat będąc dzieckiem, inaczej studentem, jeszcze inaczej starym pierdzielem. Stąd i tematy inne.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Cherryy
Biedaklasa Manager

ratowanie forum i zakładanie tematów w stylu "żywnościowe polecajki" pachnie chwytaniem się brzytwy, albo byciem ostatnią gałęzią, której ona się chwyci przed upadkiem na ziemię, jak to pięknie ujął Louie CK, mówiąc o grubych facetach po czterdziestce
Obrazek
Since 2001.
Zablokowany