Pierwsza oryginalna gra
Pierwsza oryginalna gra
Jaka była wasza pierwsza oryginalna gra?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Re: Pierwsza oryginalna gra
Za własne pieniądze? TFX - Tactical Fighter eXperiment. Symulator lotu na bodajże 3 czy 5 FDD. Kopał wtedy zad. Mimo, że nie miałem w kompie nawet karty dźwiękowej, a monitor to 14" monoThimGrim pisze:Jaka była wasza pierwsza oryginalna gra?
https://en.wikipedia.org/wiki/TFX_%28video_game%29
http://www.amazon.co.uk/Tactical-Fighte ... B000WTS952
Warcraft2 i Crusader: No Remorse plus jakis symulator lotniczy w ktorego nigdy nie gralem
Nie jestem pewien co do kolejnosc, moze byc ze nawet pare lat bylo miedzy nimi ale juz nie pamietam
Co do pierwszego oryginalo jaki widzialem to byl Skaut Kwatermaster go dostal chyba z ktorys z moich braci.
Nie jestem pewien co do kolejnosc, moze byc ze nawet pare lat bylo miedzy nimi ale juz nie pamietam
Co do pierwszego oryginalo jaki widzialem to byl Skaut Kwatermaster go dostal chyba z ktorys z moich braci.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Chyba oryginalny Command & Conquer. Czulem sie oszukany, bo na pudelku byly same screeny z cutscenek, a kupowalem wtedy na podstawie pudelka . Grafika w grze jak wiadomo nieco odstaje od cutscenek. Ale zabawy bylo i tak full.
Ależ byłeś dokładny. Już wtedy, przecież różnica była minimalna!LLothar pisze:Grafika w grze jak wiadomo nieco odstaje od cutscenek.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Właśnie nie jestem pewny, czy pierwszy nie był Alien Breed:Tower Assault - pamiętasz czarną kartkę z kodami? Dostaliśmy pod choinkę.LLothar pisze:Chyba oryginalny Command & Conquer. Czulem sie oszukany, bo na pudelku byly same screeny z cutscenek, a kupowalem wtedy na podstawie pudelka . Grafika w grze jak wiadomo nieco odstaje od cutscenek. Ale zabawy bylo i tak full.
Za dużo w to nie pograliśmy bo karteczka z kodami się zgubiła...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Ja myslalem o samodzielnie kupionej. Bo dana to pewnie Robbo na atari
- Razorblade
- Mr. Kroper
Transport Tycoon jesli chodzi o samodzielnie kupione... i chyba byl to najlepszy zakup w historii
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Zakup za kieszonkowe się liczy??
Wtedy zgadza się, C&C. Żeby było śmieszniej, rok czy dwa lata później dokładnie w tym samym miejscu kupiliśmy RedAlerta... spod lady . Się panu oryginały skończyły, ale biznes musiał się kręcić...
Wtedy zgadza się, C&C. Żeby było śmieszniej, rok czy dwa lata później dokładnie w tym samym miejscu kupiliśmy RedAlerta... spod lady . Się panu oryginały skończyły, ale biznes musiał się kręcić...
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Incubation. W wersji z muzyką na osobnej płycie
Potem chyba dopiero Warcraft 3
Potem chyba dopiero Warcraft 3
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Skarbnik, kupiony zresztą w sklepie wysyłkowym ŚGK.
Pamiętam, że była to najtańsza gra na Amigę, bo na nic innego nie było mnie stać. Najdroższy wtedy Flight Simulator kosztował jakieś 150 zł i kwota ta była dla mnie totalną abstrakcją.
Pamiętam, że grałem długo, bo przecież wtedy nie było solucji ot tak z telefonu czy nawet zwykłego netu. Gry jednak nigdy nie przeszedłem. Pod koniec spadało się do szybu poniżej i już nie można było się cofnąć, a ja nie miałem jakiejś podkowy czy czegoś takiego.
Pamiętam, że była to najtańsza gra na Amigę, bo na nic innego nie było mnie stać. Najdroższy wtedy Flight Simulator kosztował jakieś 150 zł i kwota ta była dla mnie totalną abstrakcją.
Pamiętam, że grałem długo, bo przecież wtedy nie było solucji ot tak z telefonu czy nawet zwykłego netu. Gry jednak nigdy nie przeszedłem. Pod koniec spadało się do szybu poniżej i już nie można było się cofnąć, a ja nie miałem jakiejś podkowy czy czegoś takiego.
- Załączniki
-
- 4031_dbs1.png (63.74 KiB) Przejrzano 4577 razy
No nie musi to być gra kupiona za własną kasę - po prostu pierwsza gra oryginalna jaką posiadaliście.
Chciałem napisać, że u mnie to był Baldur 1, ale przypominam sobie, że jeszcze wcześniej miałem przecież Total Distortion albo Time Gate: Knight's Chase. Kurczę, w sumie sam już nie wiem czy czegoś wcześniej nie było...
Gier z Commodore czy Amigi nie liczę, bo raczej nie były oryginalne, a nawet jak były to i tak nie bardzo wiem skąd się brały... Bocian przynosił?
Chciałem napisać, że u mnie to był Baldur 1, ale przypominam sobie, że jeszcze wcześniej miałem przecież Total Distortion albo Time Gate: Knight's Chase. Kurczę, w sumie sam już nie wiem czy czegoś wcześniej nie było...
Gier z Commodore czy Amigi nie liczę, bo raczej nie były oryginalne, a nawet jak były to i tak nie bardzo wiem skąd się brały... Bocian przynosił?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Za własną zarobioną kasę... to będzie ciężko, bo chyba jakoś to na mnie wrażenia nie zrobiło . Jeśli kieszonkowe się liczy, to tak jak LLo pisał - C&C.
- Larofan
- Social Media Ninja
pewnie llo sie nie zdziwi ale..
obawiam sie ze byl to Tomb Raider... last revelation - przynajmniej tak pamietam
obawiam sie ze byl to Tomb Raider... last revelation - przynajmniej tak pamietam
Hmm.. To w takim razie Up Up & Away. Pamiętam, że strasznie długo się ładowała.
Pierwsza gra jaką w ogóle pamiętam to był B.C.'s Quest for Tires, ale chyba nie mieliśmy jej oryginalnej.
Pierwsza gra jaką w ogóle pamiętam to był B.C.'s Quest for Tires, ale chyba nie mieliśmy jej oryginalnej.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Wkurzyłem się, bo wieszała się na mojej karcie graficznej. Dopiero po czasie odkryłem, że jak wyłączy się w Windowsie akcelerację sprzętową, to gra działa jak trzeba. Brakowało w niej kampanii ale kilka rozwiązań było bardzo oryginalnych - cykl lato/zima, gdzie trzeba było nazbierać zapasów, żeby przetrwać mrozy i śniegi, albo losowy wybór płci nowo narodzonych dzieci, co miało wpływ na możliwość przekształcenia ich potem w wojowników. Fajna gra. Pamiętam, że poszedłem do sklepu z piniondzem w ręku, pokazałem na półce co chcę, a koleś za ladą kasując pyta co to za gra. Ja mówię, że strategia, RTS, a on pyta czy takie coś ja Kłejk. Rozbawiło mnie to.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
Fighter Pilot i NBA Live 99. Pierwszy tytuł to była prosta zręcznościówka, taki HAWX. Pamiętam, że miało się nieskończoność amunicji i moją taktyką na zestrzelenie wroga było wystrzelenie w niego 20 Sidewinderów Pierwszej gry kupionej za kieszonkowe nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że może to być... The Sims A za zarobione to już kompletnie nie pamiętam.
11.XI.2006
True, true. Świetna gra, a soundtracku słucham do dzisiaj - geniuszostwo na akustykach, elektrykach + ambientowo inno instrumentalny miks (i do dziś nie wiem kto go nagrał; gdzieniegdzie mowa o Robercie Bassarte, ale co to za gość to nie wiem). Zapraszm i polecam, Piotr Fronczewski.Crowley pisze:
Wkurzyłem się, bo wieszała się na mojej karcie graficznej. Dopiero po czasie odkryłem, że jak wyłączy się w Windowsie akcelerację sprzętową, to gra działa jak trzeba. Brakowało w niej kampanii ale kilka rozwiązań było bardzo oryginalnych - cykl lato/zima, gdzie trzeba było nazbierać zapasów, żeby przetrwać mrozy i śniegi, albo losowy wybór płci nowo narodzonych dzieci, co miało wpływ na możliwość przekształcenia ich potem w wojowników. Fajna gra. Pamiętam, że poszedłem do sklepu z piniondzem w ręku, pokazałem na półce co chcę, a koleś za ladą kasując pyta co to za gra. Ja mówię, że strategia, RTS, a on pyta czy takie coś ja Kłejk. Rozbawiło mnie to.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Warcraft2. Ta fabuła, te cutscenki...
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
A ja powiem Wam, że nie pamiętam. Bo to były jakieś gry na Atari. Pamiętam jakieś tytuły, inne tylko kojarzę z tego o czym gra była. Na PC też nie jestem pewien, bo coś tam miałem na 386... I za chu sobie nie przypomnę co było oryginalne, a co nie.
Z następnego kompa pamiętam co miałem oryginalne jako pierwsze i był to TIE Fighter! (ha! jestem większym fanem SW niż SithFrog! )
Z następnego kompa pamiętam co miałem oryginalne jako pierwsze i był to TIE Fighter! (ha! jestem większym fanem SW niż SithFrog! )
z pierwszym komputerem dostałem FIFA 2000. Pół roku nie kupowałem żadnej innej gry.
Jezeli chodzi o pierwszy orginał, który przyniosłem do domu - była to Virtua Fighter 2. Do dzisiaj pamiętam stres podczas instalacji (jako młody użytkownik bałem się że instalowanie nowych gier może popsuć komputer - mieliście to?).
A jeżeli chodzi o pierwszą pudełkową wersję kupioną po premierze - Red Faction.
Jezeli chodzi o pierwszy orginał, który przyniosłem do domu - była to Virtua Fighter 2. Do dzisiaj pamiętam stres podczas instalacji (jako młody użytkownik bałem się że instalowanie nowych gier może popsuć komputer - mieliście to?).
A jeżeli chodzi o pierwszą pudełkową wersję kupioną po premierze - Red Faction.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Larofan
- Social Media Ninja
ja sie panicznie balem ze kupiona gra nie bedzie dzialac.. z piratami to wiadomo ze mogly nie dzialac - taka ich natura, ale oryginal kosztowal piniondze, i mialby nie dzialac? zimny potPquelim pisze:jako młody użytkownik bałem się że instalowanie nowych gier może popsuć komputer - mieliście to?
Wtedy niektórzy dorośli mieli pensje na poziomie 600 czy 800 pln, tak dla porównania.boncek pisze:Najdroższy wtedy Flight Simulator kosztował jakieś 150 zł i kwota ta była dla mnie totalną abstrakcją.
Jutsi: jakim cudem? Tie Fighter chyba nie trafił u nas do legalnej dystrybucji.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Trafił razem z X-Wingiem i X-Wing vs TIE Fighter.
Tam większość gier kosztowała ponad milion (heh, przed denominacją to były ceny) więc pewnie Tie F z zachodu to w ogóle rarytas był.
Gier na Commodore nie liczę, bo nie mam pojęcia na ile legalne były te kasety, mimo, że kupione w sklepie.
Gier na Commodore nie liczę, bo nie mam pojęcia na ile legalne były te kasety, mimo, że kupione w sklepie.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Ja tak mam do dziś.Larofan pisze:ja sie panicznie balem ze kupiona gra nie bedzie dzialac.. z piratami to wiadomo ze mogly nie dzialac - taka ich natura, ale oryginal kosztowal piniondze, i mialby nie dzialac? zimny pot
A z tym Flight Simulatorem to nie wiem, czy nie był droższy. Na pewno FS2000 kosztował około 240 zł, za co Microsoft dostał jakąś antynagrodę w ŚGK w 99 albo 2000 roku. Przez dłuższy czas drugiej połowy lat 90tych standardowa cena za gry w Polsce wynosiła 159zł z tego co kojarzę. Dopiero CD Projekt zszedł poniżej stówy i nie wiem, czy SAGA nie była jedną z pierwszych takich tańszych gier.
All the good in the world
About Mankind
About Mankind
- Counterman
- Waniaaa!
Kurde nie pamiętam... Za to pamiętam którą grę pierwszą kupiłem od razu w dniu premiery w Polsce - Medieval Total War. Jakieś straszne pieniądze dałem za to wtedy.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Mithrandir
- zielony
+1Yankes pisze:Warcraft2
Miałem dwa oryginały jeszcze w 1992 na 8-bitowym Atari <szpan>. Zamówione jednocześnie, jeśli dobrze pamiętam, to obydwie gry zrobiło studio ASF. Nazywały się Przemytnik i Artefakt Przodków.
Na Amidze, wyjąwszy legalne shareware'y miałem 2 oryginały. Były to: używana Mega-lo-Mania, oraz nowiutka, polska Cytadela.
Na pececie - wiadomo. Piractwo się w miarę upływu czasu skończyło. Nie wiem jaka gra była moją pierwszą "legalką", ale pamiętam pierwszą naprawdę dużą i drogą grę którą kupiłem. Był to Red Alert.
Na Amidze, wyjąwszy legalne shareware'y miałem 2 oryginały. Były to: używana Mega-lo-Mania, oraz nowiutka, polska Cytadela.
Na pececie - wiadomo. Piractwo się w miarę upływu czasu skończyło. Nie wiem jaka gra była moją pierwszą "legalką", ale pamiętam pierwszą naprawdę dużą i drogą grę którą kupiłem. Był to Red Alert.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Mega-lo-Mania była super.
Pamiętam też jak zaczęła się rewolucja cenowa i kupiłem Earth 2140 za niecałe 40 pln. To był wtedy szok za grę w pudełku.
Pamiętam też jak zaczęła się rewolucja cenowa i kupiłem Earth 2140 za niecałe 40 pln. To był wtedy szok za grę w pudełku.
Wniosek taki, że ceny gier na PC ostro spadły i w ogóle gry na PC szybko tanieją. Ana playstation ciągle to samo co 15 lat temu...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Genialna gra. Sensible Software miało w latach 90-tych niesamowite tytuły. Mega-lo-Mania, Cannon Fodder, Sensible Soccer - każda z innej beczki, ale wszystkie fantastyczne.SithFrog pisze:Mega-lo-Mania była super.
A chcecie sobie w nią jeszcze zagrać?
Podziękujecie później
Spoiler:
U mnie pierwszym oryginałem za "własne" pieniądze byl Worms World Party w wielkim, kartonowym pudelku, które zawierało tylko pudelko dvd z grą i instrukcje. Nie wiem czemu wtedy byla moda na takie wielkie pudla, które w dużej części byly po prostu puste. Druga gra byl z kolei Colin McRae Rally 4.0 z podpisanym zdjęciem Martyny Wojciechowskiej. Dopiero niedawno je wyjebalem.
Since 2001.
No właśnie to jest druga rewolucja. Wielkie pudła kartonowe zmieniły się w boxy DVD.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Z drugiej strony miało to jednak pewien urok. Pamiętam też takie pudełka z grubego kartonu, z wieczkiem. Np. Red Baron albo Knights of the Sky takie miał. No ale tam jeszcze była w środku gruba instrukcja.
Jeszcze w czasach pudeł wygrałem w ŚGK Wacki: Kosmiczna rozgrywka i w konkursie na forum jakiś totalny wypas Diablo Battlechest i chyba dwie inne gry do tego.
A pudełka były fajne, mało praktyczne, ale tak ja boncek pisał, w zamierzchłych czasach były grube instrukcje, niektóre z poradnikiem albo innymi bajerami. Dopiero potem w ramach oszczędności wszystko trafiło w formie pdf na płytę.
A pudełka były fajne, mało praktyczne, ale tak ja boncek pisał, w zamierzchłych czasach były grube instrukcje, niektóre z poradnikiem albo innymi bajerami. Dopiero potem w ramach oszczędności wszystko trafiło w formie pdf na płytę.
+ pudełka wyglądały (i wyglądają do dzisiaj) epicko postawione na półce, nie to co te dzisiejsze dvdboxy
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Kiedyś ŚGK opublikowało mój list, ale nie wysłali mi gry
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Mi też nie, ale nie wiedziałem, że za listy dawali gry. Raczej nie.PIOTROSLAV pisze:Kiedyś ŚGK opublikowało mój list, ale nie wysłali mi gry
To prawda, że pudełka robiły klimat. Ale były też dosyć delikatne i ten piękny karton, szczególnie wieko, po jakimś czasie zbierał zagięcia i "zmarszczki". No i jednak większość pudełek zionęła pustką i nawet w takim wypełnionym bajerami Baldur's Gate było jeszcze sporo miejsca.
A, no i chyba właśnie BG miał najobszerniejszą instrukcję jaką w życiu miałem. I co najfajniejsze, było tam sporo klimatycznych tekstów, a nie tylko sucha klawiszologia. W instrukcji do Arcanum był chyba nawet przepis na ciasto .
Także pudełek jakoś bardzo nie żałuję, swego czasu nawet chyba gdzieś (ŚGK list? To forum? W mojej głowie?) na to narzekałem,ale lubię kiedy pudełko DVD z grą trochę waży i zawsze mam nadzieję na jakąś obszerną instrukcję. Ale teraz robią tutoriale...
A, no i chyba właśnie BG miał najobszerniejszą instrukcję jaką w życiu miałem. I co najfajniejsze, było tam sporo klimatycznych tekstów, a nie tylko sucha klawiszologia. W instrukcji do Arcanum był chyba nawet przepis na ciasto .
Także pudełek jakoś bardzo nie żałuję, swego czasu nawet chyba gdzieś (ŚGK list? To forum? W mojej głowie?) na to narzekałem,ale lubię kiedy pudełko DVD z grą trochę waży i zawsze mam nadzieję na jakąś obszerną instrukcję. Ale teraz robią tutoriale...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
688 Attack Sub na Amigę. Nie pamiętam bym się nią później jakoś szczególnie zagrywał i nawet nie pamiętam dlaczego akurat ta.
A na PC Syndicate Wars - w nią się akurat zagrywałem
A na PC Syndicate Wars - w nią się akurat zagrywałem
Była, kosztowała chyba 69,90.Crowley pisze:SAGA nie była jedną z pierwszych takich tańszych gier.
U mnie pierwsze było Diablo 1 albo BG 1, któreś z tych dwóch. A na Atari to sam nie pamiętam, możliwe, że A.D. 2044 od LK Avalon.
Moje pierwsze oryginalne gry kupione za kieszonkowe to HoMM III i Baldur's Gate (nie pamiętam w której kolejności). Ja bardzo późno zaczęłam przygodę z grami.
Pierwsza gra jaką miałem na bank oryginalną: Settlers II
Pierwsza gra za odłożone zaskórniaki: Faraon (Nawet teraz bym w to zagrał - co to był za hit)
Pierwsza gra za odłożone zaskórniaki: Faraon (Nawet teraz bym w to zagrał - co to był za hit)
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Razorblade
- Mr. Kroper
Faraon jest na gog.com
I dawali go jakiś czas temu do CDA. Chyba z dodatkiem Kleopatra.
Ja nie jestem taki fajny i moją pierwszą oryginalną grą nie licząc dodawanych do gazet i za własną kasę był Medieval II Chociaż Total Wary w czasach kiedy przesuwało się armie po prostu między prowincjami były lepsze.