X odcinek Szalonych Teorii - głosowanie
Moderatorzy: boncek, Zolt, Pquelim, Voo
X odcinek Szalonych Teorii - głosowanie
Następny odcinek Szalonych Teorii będzie jubileuszowy, bo dziesiąty. Z tej okazji dokonam rewizji niektórych wcześniejszych tekstów, przygotuję małe podsumowanie tego co dotychczas napisałem na naszym kanale na youtube, ale także... chciałbym zrobić coś specjalnego. Chciałbym, abyście pomogli wybrać mi temat dla tego odcinka.
W poniższej, strawpollowej ankiecie znalazło się sześć potencjalnych tematów. Są to kolejno:
1. Gdzie jest Światłonośca?
- Światłonośca to legendarny miecz należący do Azor Ahaia. Według Melisandre, miecz Stannisa to właśnie Światłonośca. Wiele wskazuje na to, że Stannis posługuje się falsyfikatem natomiast oryginał... jest gdzieś w Westeros
2. Wielki Spisek Maestrów
- Pamiętacie Lady Dustin z Tańca ze smokami? Oj, ta pani nie przepadała za maestrami. Czy za jej niechęcią kryła się tylko paranoja? A może jest tu coś na rzeczy? Może maestrowie naprawdę manipulują wydarzeniami politycznymi w Siedmiu Królestwach?
3. Magia i bogowie
- To będzie moje czysto autorskie ujęcie problemu magii i bogów w świecie GRRM-a. Czym jest magia? Czy bogowie w ogóle istnieją? A jeśli tak, to czy są tym za co ich bierzemy? Od Starych Bogów, przez R'hllora i Utopionego Boga, aż po religie stepów Essos - przyjrzymy się wszystkim religiom. I wszystkim szkołom magii.
4. Lannisterowie i Zagłada Valyrii
- Nic dodać, nic ująć. 300 lat przed wydarzeniami z Gry o Tron, Lannisterowie maczali palce w Zagładzie Valyrii - największego imperium w historii ludzkości.
5. Symbolika jedzenia
- GRRM uwielbia jedzenie. Przeczytawszy ten tekst Wy też je polubicie. Pozwoli Wam odgadnąć co czeka Waszą ulubioną postać - na podstawie tego, co właśnie jadły.
6. Teorie nieprawdziwe
- Przegląd popularnych wśród fanów teorii, które uważam za nieprawdziwe (ogólnie, albo w detalach). Wszystko oczywiście ze szczegółowym uzasadnieniem i argumentacją.
http://strawpoll.me/4419974
Głosowanie do 30 maja. Potem tydzień dla mnie na napisanie tekstu
W poniższej, strawpollowej ankiecie znalazło się sześć potencjalnych tematów. Są to kolejno:
1. Gdzie jest Światłonośca?
- Światłonośca to legendarny miecz należący do Azor Ahaia. Według Melisandre, miecz Stannisa to właśnie Światłonośca. Wiele wskazuje na to, że Stannis posługuje się falsyfikatem natomiast oryginał... jest gdzieś w Westeros
2. Wielki Spisek Maestrów
- Pamiętacie Lady Dustin z Tańca ze smokami? Oj, ta pani nie przepadała za maestrami. Czy za jej niechęcią kryła się tylko paranoja? A może jest tu coś na rzeczy? Może maestrowie naprawdę manipulują wydarzeniami politycznymi w Siedmiu Królestwach?
3. Magia i bogowie
- To będzie moje czysto autorskie ujęcie problemu magii i bogów w świecie GRRM-a. Czym jest magia? Czy bogowie w ogóle istnieją? A jeśli tak, to czy są tym za co ich bierzemy? Od Starych Bogów, przez R'hllora i Utopionego Boga, aż po religie stepów Essos - przyjrzymy się wszystkim religiom. I wszystkim szkołom magii.
4. Lannisterowie i Zagłada Valyrii
- Nic dodać, nic ująć. 300 lat przed wydarzeniami z Gry o Tron, Lannisterowie maczali palce w Zagładzie Valyrii - największego imperium w historii ludzkości.
5. Symbolika jedzenia
- GRRM uwielbia jedzenie. Przeczytawszy ten tekst Wy też je polubicie. Pozwoli Wam odgadnąć co czeka Waszą ulubioną postać - na podstawie tego, co właśnie jadły.
6. Teorie nieprawdziwe
- Przegląd popularnych wśród fanów teorii, które uważam za nieprawdziwe (ogólnie, albo w detalach). Wszystko oczywiście ze szczegółowym uzasadnieniem i argumentacją.
http://strawpoll.me/4419974
Głosowanie do 30 maja. Potem tydzień dla mnie na napisanie tekstu
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Re: X odcinek Szalonych Teorii - głosowanie
1,4,6 - w ankiecie można wybrać tylko jedno (i wybrałem), ale te bym przeczytał. A Światłonośca to może będzie ten bastardowy klamot co go Jon targa? Albo były miecz Starka przetopiony na dwa?
3
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
3 lub 4 wyglądają zdecydowanie najciekawiej
1 - miecz to miecz i tyle, jaki by nie był a nic mi nie wiadomo o tym, żeby miecze w Westeros były aż tak istotne jak w Erathii
2 - spiseg jest wszędzie - nic nowego
3 - czysto autorskie - wiec nikt o tym nie pisał a poza tym dorobienie niejako mechaniki do świata może wyjść ciekawie.
4 - ja się na książkach nie znam ale wydawało mi się ze Valirię to katastrofa naturalna skasowała?
5 - e tam
6 - niby niby ale po co pisać o czymś co jest nieprawdziwe - abstrahując oczywiście od tego że cały świat plio to fantastyka
1 - miecz to miecz i tyle, jaki by nie był a nic mi nie wiadomo o tym, żeby miecze w Westeros były aż tak istotne jak w Erathii
2 - spiseg jest wszędzie - nic nowego
3 - czysto autorskie - wiec nikt o tym nie pisał a poza tym dorobienie niejako mechaniki do świata może wyjść ciekawie.
4 - ja się na książkach nie znam ale wydawało mi się ze Valirię to katastrofa naturalna skasowała?
5 - e tam
6 - niby niby ale po co pisać o czymś co jest nieprawdziwe - abstrahując oczywiście od tego że cały świat plio to fantastyka
- Larofan
- Social Media Ninja
mnie jako ino ogladacza serialu bez czytania ksiazki interesuje ino kontent z ktorego moge jakos skorzystac
najbardziej 3 bym kcial
5 i 6 - meh... nie czytam innych teorii (TEORIE sa tylko jedne ! ) a kwestia zarcia w serialu mi sie do niczego raczej nie przyda
najbardziej 3 bym kcial
5 i 6 - meh... nie czytam innych teorii (TEORIE sa tylko jedne ! ) a kwestia zarcia w serialu mi sie do niczego raczej nie przyda
- Counterman
- Waniaaa!
Zagłada Valyrii! Kaman!
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Z tymi Valiriami, Bravosami i srosami nigdy nie mogę ogarnąć czemu te książki opisują Westeros jak za morzem wszystko mają zajebistsze niby
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
ta ankieta na głównej to działa?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Mi działa.
A nie? Jeśli głosowałeś, to wyświetla od razu wyniki. Ale jeśli nie głosowałeś, to powinna wyświetlać opcje. Niech ktoś, kto jeszcze nie głosował sprawdzi.Dragon_Warrior pisze:ta ankieta na głównej to działa?
edit: OK, Matthias sprawdził, problem rozwiązany.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
ja nie pamiętam żebym głosował na stronie a mam tylko wyniki
Zlokalizowałem problem. Już działa.
Dziś wpadłem na taki świeżutki artykuł http://westeros.pl/kto-jest-autorem-roz ... -tzs-i-wz/ i w sumie nasuwa się wniosek, że to co się dzieje na północy zawiera najwięcej teorii, tajemnic i smaczków może warto by odłożyć tą ankietę i to przeanalizować?
Zapraszam na mój fanpage "Z pamiętnika kinomana" (w przyszłości także blog i kanał na YT) poświęcony kinu i tematyce okołofilmowej
Analiza bardzo dobra. Aż zazdroszczę, bo też mi się kołatała myśl, żeby to przeanalizować. Ja zwróciłem uwagę na jeszcze jeden drobiazg - w Winterfell używa się białego wosku. Nie sądzę więc, aby stamtąd pochodził autor (to by wykluczało Roose'a i Mance'a, a zmniejszało prawdopodobieństwo wysłania go przez Ramseya). Ja stawiam na Melisandrę.
Co do ankiet - na ten tydzień planuję coś szczególnego. Sondażowy Deathmatch Westeros (i Essos)
Co do ankiet - na ten tydzień planuję coś szczególnego. Sondażowy Deathmatch Westeros (i Essos)
a widziałeś może najnowszy odcinek piątego sezonu? ja rozumiem, że serial ogląda masowa publika, która chce rozrywki, a nie analizowania wszelakich teorii, ale tak łopatologicznego wskazania kto jest Azorem Ahai i gdzie jest Światłonośca to ze świecą szukać więc możesz śmiało odpuścić jedną z odpowiedzi w ankiecie zresztą to było oczywiste od początku sagi, Martin jest cwany i lubi zaskakiwać czytelnika, ale wątpie żeby wymyśliłcoś jeszcze bardziej odkrywczego przynajmniej w tej kwestii
Zapraszam na mój fanpage "Z pamiętnika kinomana" (w przyszłości także blog i kanał na YT) poświęcony kinu i tematyce okołofilmowej
Jeszcze nie widziałem odcinka, ale zakładam w ciemno, że Jon Snow. Chyba już nawet gdzieś to tu pisałem. Nie dość, że ma krew Starków i Targaryenów to jeszcze pewnie ten bastardzi miecz zapłonie w końcu
Ha! I tu się mylicie. To znaczy w kwestii Światłonoścy, bo z Azorem to nie wiadomo. Książki ustaliły już, że valyriańska stal też zabija Innych. Więc Długi Pazur nie musi być bardziej magiczny niż kilkadziesiąt innych valyriańskich mieczy, które można znaleźć w Westeros.
Ale jeśli idzie o serial, to muszę mu oddać jedno. Na początku bardzo dissowałem to jak potraktowali przepowiednie w Domu Nieśmiertelnych. Ale po przypadkowym ponownym obejrzeniu tej sceny z wizją z sezonu 2 częściowo zwracam im honor. Zauważyliście co leży na Żelaznym Tronie? Sprytne.
Ale jeśli idzie o serial, to muszę mu oddać jedno. Na początku bardzo dissowałem to jak potraktowali przepowiednie w Domu Nieśmiertelnych. Ale po przypadkowym ponownym obejrzeniu tej sceny z wizją z sezonu 2 częściowo zwracam im honor. Zauważyliście co leży na Żelaznym Tronie? Sprytne.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
masz link do tego fragmentu akurat?
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
a co na nim leży bo niczego mi to nie przypomina?
Dokladnie, ogladam to w full hd na ekranie 90 cali i nicholery nie widze tam nic
To jest rękojeść miecza Jona?
Nie wierze ze mozna to "przypadkiem zauwazyc" ;D
Nie wierze ze mozna to "przypadkiem zauwazyc" ;D
- Załączniki
-
- es.jpg (80.32 KiB) Przejrzano 3213 razy
Cheesus Crust! Matt Kobosko!
Przecież o śnieg mi chodzi. W języku Angielczyków - snoł. Ten sam motyw, co w wizjach Melisandry - prosi R'hllora, by pokazał jej Azor Ahai, a widzi tylko śnieg. Tutaj Daenerys idzie w kierunku tronu, a na nim leży śnieg. Taki subtelny forszadołing.
Przecież o śnieg mi chodzi. W języku Angielczyków - snoł. Ten sam motyw, co w wizjach Melisandry - prosi R'hllora, by pokazał jej Azor Ahai, a widzi tylko śnieg. Tutaj Daenerys idzie w kierunku tronu, a na nim leży śnieg. Taki subtelny forszadołing.
To by było miło, tylko jak ten se wziął i żech umorł to wszystkie przepowiednie chuj strzelił.
Jakoś po tych wszystkich śmierciach lubianych bohaterów nie wierzę już w happy end dla Jona Snow.
Jakoś po tych wszystkich śmierciach lubianych bohaterów nie wierzę już w happy end dla Jona Snow.
Nom... chyba że...
"Gdy popłynie krew czerwonej gwiazdy i zbiorą się ciemności, Azor Ahai narodzi się ponownie pośród dymu i soli, by obudzić śpiące w kamieniu smoki'.
Krew czerwonej gwiazdy - dyndający nad Jonem zakrwawiony Ser Patrek herbu gwiazda.
Zbierające się ciemności - wiadomo, Długa Noc
Pośród dymu - "Jon osunął się na kolana. Sięgnął po rękojeść sztyletu i wyszarpnął go. Rana dymiła w zimnym nocnym powietrzu."
Sól - "Nagle zjawił się przed nim Bowen Marsh. Łzy spływały mu po policzkach.
– W imię Straży."
"Gdy popłynie krew czerwonej gwiazdy i zbiorą się ciemności, Azor Ahai narodzi się ponownie pośród dymu i soli, by obudzić śpiące w kamieniu smoki'.
Krew czerwonej gwiazdy - dyndający nad Jonem zakrwawiony Ser Patrek herbu gwiazda.
Zbierające się ciemności - wiadomo, Długa Noc
Pośród dymu - "Jon osunął się na kolana. Sięgnął po rękojeść sztyletu i wyszarpnął go. Rana dymiła w zimnym nocnym powietrzu."
Sól - "Nagle zjawił się przed nim Bowen Marsh. Łzy spływały mu po policzkach.
– W imię Straży."
W momencie przeczytania końcówki TzS wiedziałem, że Jon da radę.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ale skąd wiecie, że chodzi o Jona, a nie Ramsey'a? Też Snow... W ogóle to chyba Śnieżków w Westeros nie brakuje
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Ja myślałem, że chodziło o tego stajennego co się w prologu której części zamienił w wodę...
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"