Prezydenszal Elekszyns Predykszyns
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Re: Prezydenszal Elekszyns Predykszyns
Dwa bardzo ciekawe wywiady. Smutne jest to co mówi Wipler, ale ma rację. Jak nie pierdolniesz czegoś kontrowersyjnego to w mediach nie zaistniejesz.
http://wiadomosci.onet.pl/gornikow-szan ... wem/kgzzxc
http://wiadomosci.onet.pl/polska-umiera ... d-z/lp8x49
Mi też wyszedł Palikot, Ogórek i Tanajno - w takiej kolejności.
Since 2001.
Mnie też, potem nie pamiętam,ale pewnie Palikot i ktośtam.SithFrog pisze:Mi na pierwszym miejscu Tanajno - kto to w ogóle jest?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
+1SithFrog pisze:Dwa bardzo ciekawe wywiady. Smutne jest to co mówi Wipler, ale ma rację. Jak nie pierdolniesz czegoś kontrowersyjnego to w mediach nie zaistniejesz.
BARDZO dobre wywiady.
I dalej nie wiem, czy lepiej głosować na Korwina, czy Kukiza...
Mam podobnie jak Halu, tym bardziej ze ostatnio Palikot był w Tok FM i gadał bardzo z sensem. Niestety jego wiarygodność polityczna jest bliska zeru.
edit - sry, na Tapatalku było mniejsze.
Ciekawe, że u wszystkich obecny prezydent u wszystkich na końcu stawki.
Dzięki boncek za wklejenie obrazka - teraz wszystko widać wyraźnie i nie rozjebałeś forum.
Faktycznie, ciut duży ten Nexus 6;)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Bo Komorowski nie odpowiedział na żadne pytanie, zgodnie z jego polityką olewania jakichkolwiek debat przed II turą. Jak sobie przejrzysz w wynikach, niektóre jego odpowiedzi zalicza, bo autorzy latarnika wywnioskowali jego odpowiedzi na podstawie jego działań.SithFrog pisze:Ciekawe, że u wszystkich obecny prezydent u wszystkich na końcu stawki.
Sry, wyrzuciłem z Tapatalka, myślałem, że to się jakoś samo zmniejsza.ThimGrim pisze:Dzięki boncek za wklejenie obrazka - teraz wszystko widać wyraźnie i nie rozjebałeś forum.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Demokracja Bezpośrednia. Częściowo się z nimi nie zgadzam, ale program warto sprawdzić.SithFrog pisze:Mi na pierwszym miejscu Tanajno - kto to w ogóle jest?
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Myślałem że Korwin ma zarezerwowane MASAKROWANIE dla siebie...
Ja znowu oddam głos na przegrywa
Ja znowu oddam głos na przegrywa
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Oburzajcie sie.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Czy ten za Olbrychskim to Bieber?
Z tego co rozpoznaję spotkanie w Teatrze Muzycznym w samym ścislym centrum Gdyni.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- PIOTROSLAV
- Parmezan
ja kojarzę to miejsce, gdzie stoi gość z kamerka...
...on stoi tam, gdzie stało zomo!
...on stoi tam, gdzie stało zomo!
400zł? Serio? Nieźle.
Swoją drogą ten Braun tragedia.
Swoją drogą ten Braun tragedia.
#sgk 4 life.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Ten Braun to taki Korwin sprzed paru lat (w sensie, że wszędzie żydzi i masoneria), tylko że taki mało krzykliwy...
Dzisiaj rano w toku był ten od Demokracji Bezpośredniej, straaasznie słaby, gorzej chyba tylko wypadł ten były kulturysta z KNP.
Zgadza się, Tanajno jest beznadziejny, choć sam pomysł żeby wprowadzić do życia politycznego dużo więcej wiążących władze referendów mi się bardzo podoba.
Kukiz powinien zapożyczyć ideę demokracji bezpośredniej - nie tylko, że wcale nie kolidującą z JOWami, ale je fajnie uzupełniającą.
Kukiz powinien zapożyczyć ideę demokracji bezpośredniej - nie tylko, że wcale nie kolidującą z JOWami, ale je fajnie uzupełniającą.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Do brzegu, mili państwo.
Jeżeli ktoś ma wątpliwości, jaka będzie druga tura wyborów, to gratuluję.
Co więcej, jeżeli druga tura wyborów nie będzie między Komorowskim a Dudą, to stawiam litr whisky na zlocie (o ile Polska jeszcze nie będzie spalona od ciągłych podpaleń ze strony PiS).
Jeżeli ktoś ma wątpliwości, jaka będzie druga tura wyborów, to gratuluję.
Co więcej, jeżeli druga tura wyborów nie będzie między Komorowskim a Dudą, to stawiam litr whisky na zlocie (o ile Polska jeszcze nie będzie spalona od ciągłych podpaleń ze strony PiS).
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
A w ogóle, to kiedy w tv będą te bloki kandydatów? Zawsze lubiłem to dla beki oglądać.
Since 2001.
-
- sraczkowaty
No nie wiem, JOWy to system w praktyce wzmacniający duże partie (patrz Senat, czy nawet Rady Gmin), natomiast referenda w konkretnych sprawach mogą im nieźle pokrzyżować szyki.Theeck pisze: Kukiz powinien zapożyczyć ideę demokracji bezpośredniej - nie tylko, że wcale nie kolidującą z JOWami, ale je fajnie uzupełniającą.
- Razorblade
- Mr. Kroper
JOWy sie jednak sprawdzaja lepiej niz obecny system w momencie "eliminacji wybranych chujow. Wyobraz sobie JOWa w którym konkuruja m.in. Tusk, Kaczor i np. JKM... latwiej tez pokazac czerwona kartke konkretnemu kandydatowi w JOW niz obecnie, gdzie wyatarczy ze partia nazbiera odpowiedniej ilosci miejsc z okregu i fagasy nawet z 100 glosow teoretycznie moga sie dostac...
Z JOW-ami wiąże się jeden, podstawowy problem - tzw. gerrymandering, czyli proces manipulacji granicami okręgów wyborczych w taki sposób, aby całkowicie wypaczyć ostateczny wynik.
Tak to wygląda na symulacji:
Tak to wygląda na symulacji:
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Nie wydaje mi się, żeby ten problem wystąpił w Polsce, bo ludność jest mniej więcej równomiernie rozłożona geograficznie. Ze względów praktycznych, wyjdzie pewnie coś w stylu 1 poseł na powiat i gdzie tu miejsce do manipulacji?
Imho w systemie obecnym jest gorzej, bo większość posłów dostaje się ułamkiem % tych z pierwszych miejsc, często z mniejszym poparciem niż inni kandydaci, którzy się nie dostali.
Trochę się interesowałem, jak wyszła rada miejska w Swarzedzu, gdzie trochę ludzi kojarzę i byłem mocno zaskoczony - kilka dużych nazwisk przegrało z kandydatami niezależnymi, którzy nawet nie prowadzili kampanii - po prostu byli znani z uczciwości i pracowitości, a nie przereklamowani. Właśnie o to w JOWach chodzi.
Imho w systemie obecnym jest gorzej, bo większość posłów dostaje się ułamkiem % tych z pierwszych miejsc, często z mniejszym poparciem niż inni kandydaci, którzy się nie dostali.
Trochę się interesowałem, jak wyszła rada miejska w Swarzedzu, gdzie trochę ludzi kojarzę i byłem mocno zaskoczony - kilka dużych nazwisk przegrało z kandydatami niezależnymi, którzy nawet nie prowadzili kampanii - po prostu byli znani z uczciwości i pracowitości, a nie przereklamowani. Właśnie o to w JOWach chodzi.
Jeżeli chcemy rozłożyć parlamentarzystów proporcjonalnie do liczby ludności, to będą miejsca, gdzie pojedynczy okręg wyborczy będzie liczył 3-4 powiaty, a będą też takie, gdzie 1 powiat (grodzki) będzie zawierał 10 okręgów wyborczych. Warto też zauważyć, że sympatie polityczne czasem zupełnie różnią się pomiędzy dzielnicami, a czasem nawet ulicami. Weźmy choćby Kraków - inaczej głosuje Stare Miasto, inaczej Wesoła, a jeszcze inaczej Nowa Huta.Matthias pisze:Nie wydaje mi się, żeby ten problem wystąpił w Polsce, bo ludność jest mniej więcej równomiernie rozłożona geograficznie. Ze względów praktycznych, wyjdzie pewnie coś w stylu 1 poseł na powiat i gdzie tu miejsce do manipulacji?
Przestrzeń do nadużyć będzie ogromna.
Wrzucałem jakiś czas temu przykład z Teksasem
Żeby zrównowazyć demokratyczne Austin (w w pogrubionych granicach) republikańską resztą stanu okręgi wydzielono zahaczając wręcz o inne duże miasta.
Żeby zrównowazyć demokratyczne Austin (w w pogrubionych granicach) republikańską resztą stanu okręgi wydzielono zahaczając wręcz o inne duże miasta.
#sgk 4 life.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Na pewno nie wyjdzie idealnie, tak jak do senatu:DaeL pisze:Jeżeli chcemy rozłożyć parlamentarzystów proporcjonalnie do liczby ludności, to będą miejsca, gdzie pojedynczy okręg wyborczy będzie liczył 3-4 powiaty, a będą też takie, gdzie 1 powiat (grodzki) będzie zawierał 10 okręgów wyborczych. Warto też zauważyć, że sympatie polityczne czasem zupełnie różnią się pomiędzy dzielnicami, a czasem nawet ulicami. Weźmy choćby Kraków - inaczej głosuje Stare Miasto, inaczej Wesoła, a jeszcze inaczej Nowa Huta.Matthias pisze:Nie wydaje mi się, żeby ten problem wystąpił w Polsce, bo ludność jest mniej więcej równomiernie rozłożona geograficznie. Ze względów praktycznych, wyjdzie pewnie coś w stylu 1 poseł na powiat i gdzie tu miejsce do manipulacji?
Przestrzeń do nadużyć będzie ogromna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Okr%C4%99g ... 99g.C3.B3w
Najmniejszy okręg jest dla 214k a największy dla 640k. Równo nie wyjdzie, ważne, żeby trzymać się dotychczas ustalonych granic i nie tworzyć "wężyków". Przykład Teksasu jest ekstremalny - ale będę się trzymał tego, że system, w którym jedna osoba z poparciem 3 000 osób wchodzi do Sejmu, a ta, która dostała 30 000 nie wchodzi, bo akurat znalazła się nie na tej liście... To jest IMHO większe nadużycie .
Oczywiście, jeśli wychodzimy z założenia, że cokolwiek chcemy wprowadzić, to rządzący to spierdolą, to może lepiej żeby brali kasę za nic - tak będzie lepiej... Oh wait...
+ bazylionMatthias[Wlkp] pisze:Przykład Teksasu jest ekstremalny - ale będę się trzymał tego, że system, w którym jedna osoba z poparciem 3 000 osób wchodzi do Sejmu, a ta, która dostała 30 000 nie wchodzi, bo akurat znalazła się nie na tej liście... To jest IMHO większe nadużycie .
Ale nie JOWy są odpowiedzią. Jak to ma wyglądać niby? W okręgu startuje 4 kandydatów. Trzech dostaje po 20% czwarty zbiera 40. Czyli 60% obywateli w okręgu jest niereprezentowanych? Oczywiście szybko by zostały tylko dwie partie i skończyłaby się przynajmniej dyskusja o Korwinach, Kukizach i innych zjawiskach, ale demokratyczne to to nie jest. Ja bym widział pewne, bardzo powazne, modyfikacje w naszym systemie, ale nie w JOWy.
A i jakich ustalonych granic? Na 460 czego się teraz dzieli Rzeczpospolita?
#sgk 4 life.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Mamy w tej chwili 3 konfiguracje okręgów wyborczych - Sejm, Senat, EuroParlament. Chodziło mi o to, żeby nie wprowadzać nowego podziału, tylko wykorzystać istniejące do dalszego dzielenia.
Np. teraz największą "drobnicą" jest Senat - trzeba sprawdzić, jak będzie "najrówniej" podzielić okręgi senackie, żeby wyszło mniej więcej po 80-100k na okręg i będzie OK, przy jednoczesnym nie-dzieleniu społeczności.
Np. teraz największą "drobnicą" jest Senat - trzeba sprawdzić, jak będzie "najrówniej" podzielić okręgi senackie, żeby wyszło mniej więcej po 80-100k na okręg i będzie OK, przy jednoczesnym nie-dzieleniu społeczności.
W tej chwili 51% całego społeczeństwa jest niereprezentowane w parlamencie (frekwencja) i problemu nikt nie podnosiTurtles pisze:Czyli 60% obywateli w okręgu jest niereprezentowanych?
Matthias - ale właśnie o to chodzi, że w ramach tego "równego" podziału, to można "zachachmęcić" wynik wyborów.
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
SithFrog pisze:W tej chwili 51% całego społeczeństwa jest niereprezentowane w parlamencie (frekwencja) i problemu nikt nie podnosiTurtles pisze:Czyli 60% obywateli w okręgu jest niereprezentowanych?
Zgadzam się, że może to doprowadzić do zmniejszenia liczby partii. W Ontario są JOWy i są 4 partie.
Osobiście wolałbym, żeby odbywały się drugie tury, jeśli kandydat nie ma 50%+, ale to pewnie za drogo by wyszło...
Osobiście nie uważam, żeby nasza scena polityczna była na tyle ustabilizowana i przewidywalna, jak w Teksasie, żeby dało się taki myk na dużą skalę przeprowadzić. Nasz kraj jest bardziej spolaryzowany wschód-zachód.DaeL pisze:Matthias - ale właśnie o to chodzi, że w ramach tego "równego" podziału, to można "zachachmęcić" wynik wyborów.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Jak w jakims rejonie (poza mniejszoscia niemiecka) JKM dostanie 80% ale w skali kraju nie przekroczy progu to 80% tego okregu nie ma swojego reprezentanta... Spoleczenstwo zbiera podpisy pod ustawa obywatelska a sejm odrzuca ja z automatu... ja nie mam swojego reprezentanta w parlamencie od 13 lat mino iz czesto ma wiecej glosow niz parobek z listy PO czy PiS wchodzacy z ostatniego miejsca... i co w zwiazku z tym? JOWy mobilizuja elektorat i ten kto pptrafi zmobilizowac go najwiecej wygrywa... seems legit.Turtles pisze:Ale nie JOWy są odpowiedzią. Jak to ma wyglądać niby? W okręgu startuje 4 kandydatów. Trzech dostaje po 20% czwarty zbiera 40. Czyli 60% obywateli w okręgu jest niereprezentowanych? Oczywiście szybko by zostały tylko dwie partie i skończyłaby się przynajmniej dyskusja o Korwinach, Kukizach i innych zjawiskach, ale demokratyczne to to nie jest. Ja bym widział pewne, bardzo powazne, modyfikacje w naszym systemie, ale nie w JOWy.
Nie twierdze ze JOWy to zbawienie... co to to nie... ale JOWy moga pomoc oczyscic polityke z gnoju siedzacego w parlamencie od 26 lat bo ma... farta
Nie mam nic przeciwko jowom ale nie oczekujemy, że wywalenie starego gnoju i wrzucenie świeżego coś zmieni...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
To jest trochę tak, jak z workiem używanych baterii. Wymieniasz je, aż w końcu któraś zadziała...
- Razorblade
- Mr. Kroper
No stary gnoj jest mniej przydatny niz swiezy... a przerzucajac gnoj mozesz trafic na perelke... prosteThimGrim pisze:Nie mam nic przeciwko jowom ale nie oczekujemy, że wywalenie starego gnoju i wrzucenie świeżego coś zmieni...
Ale JOWy cementują scenę polityczną, a nie odwrotnie!
Można znieść próg wyborczy dla partii, które w pojedynczych okręgach zdobędą określony pułap, można zreformować tak, żeby jedynka nie ciągnęła całej listy, tylko głosy rozkładały się proporcjonalnie wedle kandydatów, można zrobić wiele rzeczy...
Można znieść próg wyborczy dla partii, które w pojedynczych okręgach zdobędą określony pułap, można zreformować tak, żeby jedynka nie ciągnęła całej listy, tylko głosy rozkładały się proporcjonalnie wedle kandydatów, można zrobić wiele rzeczy...
#sgk 4 life.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Na dłużsżą metę - zgadza się, cementują. Ale na tą chwilę, gdzie 2/3 Sejmu to pożyteczni idioci głosujący tak, jak im szef karze - nie zdziwię się, jeśli tacy nie uzyskają poprarcia i otworzy się droga dla ludzi, którzy chcą coś zrobić. Teraz bez zielonego światła od big-bossa nie ma szans na mandat...
BTW, istnieje sposób sprawdzony we Francji - gdzie posłów wybiera się w JOWach w dwóch turach, jeśli w pierwszej nie dostaną 50%+. Ew. jest też głosowanie z numerkami, gdzie się wybiera kilku preferowanych kandydatów w określonej kolejności. (http://en.wikipedia.org/wiki/Instant-runoff_voting).
W ogóle to jest tak dużo różnych metod głosowania, a my utknęliśmy z jedną z gorszych .
BTW, istnieje sposób sprawdzony we Francji - gdzie posłów wybiera się w JOWach w dwóch turach, jeśli w pierwszej nie dostaną 50%+. Ew. jest też głosowanie z numerkami, gdzie się wybiera kilku preferowanych kandydatów w określonej kolejności. (http://en.wikipedia.org/wiki/Instant-runoff_voting).
W ogóle to jest tak dużo różnych metod głosowania, a my utknęliśmy z jedną z gorszych .
Chyba trochę pospieszyłem się z tym wyrażeniem poparcia dla Dudy. Dzisiaj dowiedziałem się, że ma na drugie imię Sebastian.
Uuu. Wczoraj policja zatrzymala Sebastiana D. Za czynna napaść na funkcjonariuszy.... Has a ring to it.
#sgk 4 life.
Duda masakrował wczoraj jakiegoś lewaka?Turtles pisze:Uuu. Wczoraj policja zatrzymala Sebastiana D. Za czynna napaść na funkcjonariuszy.... Has a ring to it.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
O dżizas, ale Kowalski zniszczył Tadlę w TVP info...
Edit
Edit
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...